This Grundig was one of the first stereo versions. Very expensive radio with an equalizer system on the front of the radio, using scroling rolls and a diagram on the dial!
Deze Grundig is één van de eerste stereo radio's die Grundig op de markt bracht. De rolletjes aan de voorkantzijn als het ware de voorloper van de equalizer, daarmee kun je klank iets bijregelen...
Deze radio uit witte bekeliet is één van de kleinste radio's uit mijn verzameling hij meet 19cm breed bij 12cm hoog en 12cm diep. Dit radiotje komt uit Chicago en werd vermoedelijk gebouwd tussen 1945 en 1947. Slechts 4 lampen/buizen zijn nodig om dit toestel te laten werken (110volt). Deze toestellen waren de eerste stap naar "een radio voor iedereen". Groeten, David.
Prachtig toestel uit bakeliet gemaakt door "Sonora" dit Frans bedrijf werkte samen met een zuster bedrijf in Amerika, vandaar hun typisch Amerikaanse stijl in de vormgeving van deze radio's. Deze radio kreeg zijn vorm te danken aan de auto's uit de jaren 35/40 in de VS, zoals de Buick e.a.
Prachtige grote zwanenhals luidspreker. Deze soort luidsprekers werden aangesloten aan de eerste radio's, zo zie je dat ze nog de vormgeving hanteerden als bij de grammofoon toestellen. Bij deze luidspreker kun je ietwat de luidsterkte bijregelen, dit was in die tijd een technisch snufje van formaat!
Bijzonder typisch is bij deze toestellen dat het geluid (ontvangst) nogal metaalachtig klink
Wat tevens normaal is aangezien de luidsprekers uit metaal (meestal uit aluminium) werden vervaardigd.
Deze luxe ontvanger uit 1925 was een echte revolutie in zijn tijd. Gemaakt uit massief accajou hout en met een voorplaat uit gemarberd bakeliet van rood/bruine kleur die maar liefst 4mm dik is. De Grebe toestellen waren dus erg duur en stonden symbool voor het rijke levens milieu... Dat in 1925 niet iedereen een radio kon kopen was ook in de VS van toepassing, pas later eind de jaren 20 konden de Amerikanen genieten van enkele eenvoudigge ontvangertjes zoals de éénlampers enz...
Bij deze radio zijn de afstem schijven onderling verbonden met een soort ketting (zoals gebruikt bij sanitair) dit maakt het bijzonder leuk als je afstemt draaien dus de rwee andere knoppen ook mee!
Deze prachtige Saba uit bakeliet werd gebouwd om gebruik te maken van een apparte luidspreker. Gezien de hooge kostprijs van de radio's in die tijd zijn verschillende constructeurs (waarschijnlijk op vraag van de kopers) radios gaan bouwen zonder luidspreker in de kast maar met mogelijkheid om meerdere luidsprekers aan te sluiten. Zo kon men in de huiskamer een luidspreker plaatsen en een in de keuken bv. dit was stukken goekoper dan 2 radio's kopen. Niet te vergeten is dat het een normale zaak was om in die tijd een radio op krediet te kopen...
Deze SBR was één van de duurste modellen verkrijgbaar in 1935/36. Werkend met een push-pull systeem had deze radio een bijzonder krachtig geluid. Het chassis en de kast zijn een hoogstaand product van puur vakmanschap. zo'n 3 jaar geleden kocht ik deze radio bij een antiquair in de staat zoals u hem nu kunt zien, geen nieuwe vernis nodig dus. Met andere woorden was deze radio erg goed bewaard door de vorige eigenaar, was de hooge kostprijs in die tijd het resultaat van zijn goede zorg?
Deze Sonneclair is gebaseerd op dezelfde uitvoering als de voorige maar met apparte chroom versieringen. De Franse radio's hebben meestal iets speciefiek in hun ontwerp, vooral de radio's gebouwd tussen 1938 en 1949. Deze radio werd rond 1939 gebouwd. Wie hier meer preciese info kan om geven is welkom.
Radio times en andere tijdschriftjes waren in de beginjaren zo populair zoals de tv expres en andere tv boekjes nu zijn. Vroeger was het niet enkel muziek op de radio maar ook zoals nu nog nieuws. Maar wat leuk om weten is, is dat er ook films te beluisteren waren en toneelstukken die in de studio werden opgvoerd en meestal live uitgezonden. Bij ons was bij mijn weten "het koekoeks nest" het laatste radio soapje die op radio2 west vlaanderen werd uitgezonden. Ja wie herrinert zich nog de grappige uitspraken in het westvlaams... Ik vermoed dat dit nu reeds een jaar of 10 niet meer is. Weet iemand of er nog zenders zijn die een soapje (feuilton) uitzenden???
Een kleinere versie van zijn grote broer de 128 is deze niet te min mooie RCA 121. Een echt stukje vakmanschap is deze radio, zelfs de knoppen zijn uit hout! Erg mooie houten constructie en volledig origineel. Deze radio's zij zeer zeldzaam en uiteraard erg duur. Ik ben dus blij er een te mogen hebben in mijn verzameling