U vindt op deze site een overzicht (zowel in tabelvorm als op kaart) van akten uit de registers van West-Vlaanderen die door vrijwilligers van het Rijksarchief te Brugge reeds in de database ingevoerd werden.
Deze database kunt U
uiteraard in detail komen bekijken op PC in het Rijksarchief te Brugge
en te Kortrijk. Ligging, openingsuren en andere info vindt U op de
websites Rijksarchief Brugge
en Rijksarchief Kortrijk
Ik vond dit interessant artikel op de website van Het gemeentearchief Amsterdam:
Gemengd gehuwd
Wanneer iemand met originele documenten kon aantonen dat hij of zij
afstamde van een niet-Joodse voorouder kon daarmee transport naar een
concentratiekamp worden voorkomen. Die voorouder moest dan te boek
staan als behorend tot een ander kerkgenootschap, bijvoorbeeld in de
registers van de burgerlijke stand of in de kerkelijke doop-, trouw-,
of begraafregisters.
De gegevens van Halen (+ Loksbergen en Zelem) uit de BS en PR kan je online bekijken.
Er wordt nog volop aan de site gewerkt maar momenteel staan er toch reeds 10.885 personen in de database.
Vaak is het niet zo makkelijk om informatie te verkrijgen over familieleden die naar het buitenland vertrokken zeker indien het wat verder is dan net over de grens. Vaak is een nieuwsgroep van dat land de oplossing. Op de site Stamboomforum vind je verschillende links naar buitenlandse forums.
Met deze gratis software FotoAlbum kan je een genealogisch fotoalbum maken voor je website. Selecteer direct vanuit uw digitale fotoalbum de foto's, vervolgens welke informatie u voor de foto's wilt opnemen in uw webalbum en binnen een paar klikken is Uw HTML-pagina klaar om op uw homepagina te plaatsen.
Tussenstand poll "Welk genealogisch programma gebruikt U ?"
Na ongeveer een maand is dit de tussenstand: Aldfaer: 38 % Pro-Gen: 32 % Stam: 9% Stamboom de Luxe: 5 % Reunion: 5 % Tmg: 4% Haza-Data: 4 % Oedipus: 2 % Ftm: 2%
De andere programma's kregen geen stem. U kan nog steeds Uw stem uitbrengen!
Vroeg of laat komt een genealoog bij Etymologie terecht, zeker als hij aan zijn familieboek begint zal een hoofdstukje Etymologie niet mogen ontbreken. Namen waren altijd al van groot belang voor de mens en de samenleving Ze spelen een grote rol in ons leven, niemand wil een nummer zijn, als we iemands naam verkeerd schrijven of uitspreken maakt men ons daar wel dadelijk op attent.
In onze westerse wereld zijn ouders reeds lang voor de geboorte bezig met het kiezen van een geschikte naam voor hun kind. Dat is niet overal zo, bij de Masai krijgt een kind pas een naam als het één jaar oud is. Dan heeft het volgens de Masai pas een eigen karakter en heeft het recht op een naam. Anders zou de naam indien het kind vroegtijdig sterft weggegooid zijn. In Japan mochten de kroonprins en zijn echthenote wel dochtertje aan het publiek en de mediatonen maar het kreeg pas na zeven dagen een naam, en wel van de grootvader.
Onze namen
1. Unieke Namen. Oorspronkelijk had iedereen een unieke naam, bv Adam ( mens), Noach (rustgevend) ...enz. Naarmate de bevolking toenam moesten de namen aangepast worden om het onderscheid te kunnen maken. Zo ontstonden de dubbele namen, denk in dit verband maar aan het Nieuwe Testament waar ook enkele leerlinen van Christus zo een dubbele naam bezatten, bvb Jacobus ( de Meerdere en de Mindere)
2. Eénnamen en Dubbelnamen Bij de Germanen kende men het stelsel van éénnamen, vaak waren dat "wensnamen" zoals Brecht (schitterend, beroemd). Om een onderscheid te kunnen maken kregen de kinderen dan een dubbelnaam die samengesteld was uit de namen van de voorouders. Zo ontstond dan uit namen als Bern en Hard de nieuwe naam Bernhard ( Als een beer zo sterk) en uit Wolf en Gang de naam Wolfgang (als een wolf ten strijde gaan). Ook voor vrouwen zien we deze naamgeving, Alde en Gonde (ervaren en strijd) en Mecht en (h)ilde (machtige strijdster). Later ging de betekenis van samenvoegingen verloren en onstonden er zinloze combinaties zoals Hildegonde (strijd en strijd) en Gerbrand (speer en zwaard).
3. Afstamming, herkomst, beroep en eigenschap De Karolingers, waar de -ing in de naam betekent "zoon van, verwant met", zijn genoemd naar Karel de Grote. In dit geslacht waren meer mannen met de naam Karel en zo kregen we dan Karel de Dikke, Karel de Kale...enz. Later ging men de koningen aanduiden met nummers (Hendrik VIII en Albert II). Vanaf de 11de eeuw wordt er aan de voornaam van de vader, soms ook bij de moeder, het achtervoegsel -zoon (sone) toegevoegd. Dit vervaagt soms al snel tot -sen of zelf tot -s. Denk maar aan de namen Jans(s)ens(s) en Pe(e)ters...enz. Bij namen die op -en uitgaan verviel de -en en er kwam er een -s bij. Denk bvb aan de naam Moonen die plots Moons werd. Een andere vorm van afleidingen zijn de namen met -mans: Peetermans (afstamming), Puttemans (herkomst) en Boermans (beroep).
4. Latinisering In de renaissance was het plots de mode een latijns, meestal vertaalde, naam aan te nemen. Mercator heette eigenlijk Kreemer (marktkramer, en een beroepsnaam), terwijl Mantelius zijn naam komt van Mantels ( maker van) en Coperus moet een Kuiper geweest zijn.
5. Kerk en Staat Het Concilie van Trente legde in de zestiende eeuw de verplichting op tot het hebben van een vaste familienaam, zodat de afstamming via het geboorte-, huwelijks- en overlijdensregister in iedere parochie geregistreerd en gekontoleerd konden worden. Na de Franse Revolutie werd dit vervangen door De Burgelijke stand zoals we die nu nog kennen. Deze verplichting heeft bij sommige bevolkingsgroepen tot vreemde namen geleid. Zo kende bvb de Joden geen familienaam naar westerse traditie en moesten nu een familienaam kiezen om zich bij de nieuwe instellingen te kunnen laten registreren. Zo ontleende de rijke bankiersfamilie uit Frankfurt am Main hun naam aan het rode uithangbord dat aan hun huis hing en ontstond de naam Rothshild. Ook namen van bloemen inspireerde voor nieuwe namen en zo ontstonden namen als Rosenthal, Rosberg; Lilienfeld...enz. Sommige Joden wilden niet weten van deze nieuwe naamgeving en dan gaven de ambtenaren, soms op pesterige wijze, zelf een naam. Zo ontstond dan de naam Streisand, denk aan de Amerikaanse zangeres. Streusand werd in de huizen en boerderijen op de grond gestrooid om dan vervolgens met het vuil samen geveegd te worden. Andere voorbeelden zijn Zuckertort, Spiegelglass...enz. Ook in Nederland namen sommige het niet zo ernstig bij de nieuwe naamgeving en volgde ze bij de ambtenaar de inval van het ogenblik en onstonden namen als Naaktgeboren; kalfsvel en Borst.
5. Vondelingen Vondelingen kregen meestal niet de naam van de familie waar ze terecht kwamen maar werden genoemd naar de vindplaats of tijdstip. Zo onstonden namen als Kerkstoel en Klimop. Vrijdag en Middernacht verwezen dan weer naar het tijdstip.
De Heemkring Wadja,
(Hulshout Houtvenne Westmeerbeek) organiseert op zondag 22 oktober van 10 tot 17 uur haar derde opzoekdag
"klim in je stamboom" .
Deze contactdag voor stamboomspeurders
gaat door in Hulshout-centrum in de Gemeentelijke Basisschool , Strepestraat 21 .
Belangstellenden kunnen er informatie krijgen over familiekunde, genealogie en stambomen .
een groot aantal kopiëen van archieven zijn ter plaatse te raadplegen
Heemkring Wadja zal een groot deel van zijn schaduwarchieven ter inzage leggen .
een verzameling bidprentjes en rouwbrieven ligt ter inzage
Volgende zusterverenigingen zegden hun medewerking toe :
- Vlaamse Vereniging voor Familiekunde met bewerkste parochieregisters uit de regio Mechelen-
Lier
- de Mormoonse Kerkgemeenschap met hun archieven
- Heemkring "Ansfried" Westerlo
- Heemkring Begijnendijk
- Heemkring Vorst-Laakdal
- Heemkring "Die Swaene" Heist op den Berg
- Heemkring "De Linde" Olen
Men kan ter plaatse fotokopieën maken.
Tevens zal een tentoonstelling met dorpszichten van Hulshout, Westmeerbeek en Houtvenne "Vroeger en Nu" te bezichtigen zijn .
Anderlecht : Na meer dan 15 jaar opzoekwerk rolde mijn boek 'De Geschiedenis van de Postdienst in Belgisch Kongo (1886-1960) - 2 volumes, zopas van de persen.
Roger Gallant, (85) ereprovinciedirecteur der Posterijen in ex-Belgisch Kongo(1946-1970) tracht een eerlijk antwoord te geven op de veel gestelde vraag : "Hoe functioneerde eigenlijk de Postdienst in Kongo, een land 80 maal groter dan Belgïe?"
Mijn studie, waarvan ik alleen auteur en uitgever ben, heeft tot doel een verleden, dat nochtans tamelijk recent is, te behoeden voor de vergeethoek.
Deze uitgave, bestaande uit 2 volumes, in beide nationale landstalen, laat toe aan diegenen die houden van precieze gegevens, de verschillende facetten van de Postdienst, maar ook van de Geschiedenis van Kongo, vanaf de Stichting van de Vrijstaat tot de Onafhankelijkheid (1 januari 1886 tot 30 juni 1960) beter te kunnen begrijpen.
Wij zijn zes maanden gefolterd en mishandeld geweest door de rebellen in Congo.Waar ik nu nog steeds de gevolgen van draag.Het boek is niet geschikt voor gevoelige lezers.
De nieuwste versie van het genealogisch progranna Agelong Tree vs 3.0 is uit.
Je kan een trialversie hier downloaden (3,3 Mb).
De trialversie kan je onbeperkt uit testen maar de personendatabase is beperkt tot 40 personen.