Gezondheid
Inhoud blog
  • Tumoren en gezwellen in het hele lichaam, hernia.
  • Prostaatproblemen, prostaatkanker, P.S.A.
  • Chronische ziekten.
  • Zuurstof, ademen, kanker, milieu. Vervolg.
  • Chronische pijn, bijwerkingen van medicijnen, krampen.
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Tips voor een goede gezondheid.
    16-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nierproblemen, nierfalen, nierdialyse, geblokkeerde nieren, lage rugpijn.
    Nierproblemen, nierfalen, nierdialyse, geblokkeerde nieren, lage rugpijn.

    Hoe ontstaan nierproblemen.

    Overlevingsangst.

    De oermens die in de vrije natuur leefde, had maar één belangrijk doel in zijn leven, namelijk overleven. Zijn ganse lichaam en geest waren daar op ingesteld. Het eerste en belangrijkste dat hij dan ook moest doen was voedsel, drank en een onderkomen zoeken. Bij de verplaatsingen die hij daarvoor deed, werd hij echter regelmatig geconfronteerd met wilde dieren die zijn leven bedreigden.

    Greep er zulke levensbedreigende confrontatie plaats, dan kon hij niets anders doen, dan te proberen zijn leven veilig te stellen. Hij kon dit doen op twee manieren namelijk: door te vluchten of door te vechten. Was het bij die confrontatie nog mogelijk om te vluchten, ja dan koos hij zeker het hazenpad. Was vluchten niet meer mogelijk, dan was hij genoodzaakt om te vechten om alzo te proberen zijn hachje te redden.

    In beide gevallen was het natuurlijk noodzakelijk, dat hij kon beschikken over al de in zijn lichaam aanwezige krachten. Gelukkig werd daarin voorzien door “De Natuur”.  

    De vecht/vluchtreactie.
      

    Om de energie/kracht te mobiliseren om zich met succes te kunnen verdedigen, beschikt het lichaam over een reactie, die aan de hand van de binnengekomen impulsen van onze zintuigen (sensoren), in gang gezet wordt door de hersenen en het zenuwstelsel. Deze functie is in de natuurgeneeskunde gekend onder de naam: “De vecht/vlucht reactie”.  

    De “Vecht/vlucht reactie”, doet in het autonome zenuwstelsel een orthosympatische reactie ontstaan, die ons lichaam gaat voorbereiden, om met inzet van al zijn krachten, te vluchten of te vechten om alzo zijn leven veilig te kunnen stellen. Het is die orthosympathische reactie die er voor gaat zorgen dat het lichaam gaat kunnen beschikken over al zijn aanwezige krachten of energie.  

    De vecht/vluchtreactie ontstaat in ons lichaam, telkens we een levensbedreigende confrontatie gaan doormaken, dus telkens wanneer we angst hebben (om te overleven), ons zorgen maken, ons machteloos voelen of ons ergeren in iets, enz.  

    De orthosympathische reactie.
      

    Hoe gaat die reactie nu precies in zijn werk? Wel bij middel van adrenaline gaat ons zenuwstelsel er voor zorgen, dat al de lichaamsprocessen die niet ten dienste staan van het vechten of vluchten, worden stopgezet of met andere woorden worden geblokkeerd. Hierdoor kan de energie die nodig is om die systemen draaiende te houden, ter beschikking komen om te vechten of te vluchten, met andere woorden om zijn leven veilig te stellen.  

    Wat hebben we zeker niet nodig om te vechten of te vluchten, dat is onze spijsvertering met daaraan gekoppeld de uitscheidingsorganen en de voortplanting. Het gaat dus meer bepaald over het maag – darmkanaal, de lever en de gal, de nieren, de alvleesklier en de voortplantingsorganen, dit omdat die toch van geen nut meer zullen zijn wanneer je dood bent tengevolge van die confrontatie. Het lichaam stelt dus op het ogenblik van die confrontatie andere prioriteiten dan in het normale leven.  

    Wanneer die organen stilgelegd of geblokkeerd worden, dan wil dat zeggen dat de ophanden zijnde spijsvertering gestopt wordt en de uitscheidende werking van de genoemde organen stilvalt. Met andere woorden, de etensresten, het vocht, de toxische stoffen, de zuren en de zouten blijven in ons lichaam en de alvleesklier maakt geen verteringssappen meer aan.  

    Het tweede deel van de reactie bestaat erin, het lichaam voor te bereiden om in de meest optimale omstandigheden te kunnen vluchten of vechten. De persoon die bedreigt wordt zal hevig en woedend reageren, zijn hartslag gaat versnellen, de kransslagaders verwijden en zijn spieren worden optimaal doorbloed om zo veel mogelijk energie aan te voeren.  

    De betroffen persoon zal hierdoor bleek worden, zijn haren gaan rechtop staan zoals bij een kat die aangevallen wordt door bijvoorbeeld een hond, zijn handen beginnen kleverig te zweten, zijn pupillen worden verwijd, enz.  

    Hiertoe gaan o.a. de kransslagaders verwijden, de spieren worden optimaal doorbloed, de pupillen worden verwijd, het gehoor en het zicht wordt intenser, kortom zijn lichaam wordt voorbereid, om snel en juist te reageren en om het maximum aan kracht te kunnen ontwikkelen.  

    De parasympathische reactie.
      

    In de vrije natuur zal deze confrontatie echter altijd gevolgd worden door vluchten of vechten, waardoor de gemobiliseerde energie verbruikt wordt. De betroffen persoon zal dus moe worden door de energie te verbruiken, buiten adem geraken en zeer intens en diep gaan ademhalen, om de hoeveelheid zuurstof in zijn lichaam terug op peil te brengen.  

    Hierdoor gaat er na het vluchten of vechten, langzaam in het lichaam een parasympathische reactie optreden, die het tegenovergestelde doet van de orthosympathische, namelijk de geblokkeerde processen terug opstarten. Wordt de strijd daarentegen verloren, ja dan is de mens waarschijnlijk dood en heeft hij geen behoefte meer aan de geblokkeerde lichaamsprocessen.  

    Het spijsverteringstelsel en de uitscheiding worden dus terug opgestart, de ademhaling gaat zich normaliseren, de hartslag zal verlagen, de klieractiviteit in het maag/darmkanaal wordt gestimuleerd, de pupillen vernauwen, we gaan rijkelijk zweten en onze haren gaan terug liggen.  

    Op het ogenblik dat de parasympathische reactie is uitgewerkt, is het lichaam terug in balans en kan het terug normaal functioneren. Het is natuurlijk zo, dat om optimaal te kunnen functionneren het lichaam moet kunnen beschikken over al de stoffen die het nodig heeft. Bovendien dienen alle organen nog intact in het lichaam aanwezig te zijn.  

    Het lichaam gaat nu terug het overtollige vocht, de zuren en de zouten uitscheiden langs de nieren, de toxische stoffen langs de lever, de etensresten door het maag – darmkanaal en de gassen door de longen. Bovendien is door het vechten/vluchten één van de functies van de huid gestimuleerd, namelijk het zweten. Dit is dan ook de reden waarom de huid wordt beschouwd als de derde nier van het lichaam. Ze scheidt dus ook vocht en toxische stoffen af.  

    Zweten is dus één van de elementaire basisreacties van de huid van het lichaam net zoals bijvoorbeeld de temperatuurregeling. Zweten mag dus absoluut niet afgeremd worden aangezien het bijdraagt tot de zuivering en temperatuurregeling van het lichaam. Zweet van een gezond lichaam zal trouwens weinig of niet ruiken, terwijl dit van een ziek lichaam zal stinken. Hetzelfde kan gezegd worden van de adem van een gezonde of een zieke mens.  

    Overlevingsstress.
      

    Een levensbedreigende situatie zoals de oermens in de natuur meemaakte, zal zich heden ten dage, behoudens in de criminele sfeer of in een tijden van oorlog, niet meer voordoen. De basisreactie van het onwillekeurige zenuwstelsel is echter nog steeds in het lichaam aanwezig. Ze komt tot uiting in situaties die weliswaar niet meer levensbedreigend zijn, maar die we als een dreiging aanvoelen en ons dus angstig maken.  

    Het feit dat we dergelijke situatie niet meer als levensbedreigend aanvoelen, heeft dan ook meestal als gevolg, dat we niet meer gaan vluchten of vechten. Het gevolg hiervan is dat de gemobiliseerde energie niet meer verbruikt wordt en ergens in ons lichaam blijft rondslingeren. Op den duur zal die energie zich vastzetten op de spieren en de gewrichten waardoor er spanningen in ons lichaam ontstaan.  

    Vooral het schouder - en nekgebied zijn hier erg aan onderhevig. Bovendien wordt deze toestand, nog versterkt door andere orthosympathische reacties, dit ten gevolge van andere confrontaties met angstige situaties.  

    Het is de opeenvolging van orthosympathische reacties, die niet meer gevolgd worden door vluchten of vechten, die de “Overlevingsstress” doet ontstaan, die maakt dat het lichaam niet meer ontspannen en optimaal kan functioneren.
      

    Het gevolg van deze situatie is, dat de spijsvertering en de uitscheidingsorganen zoals de lever en de nieren, voor een stuk geblokkeerd blijven en dus ook de niet meer optimaal zullen werken. Op zijn beurt heeft dit voor gevolg dat er onvoldoende vitaal stoffen opgenomen worden en dat de zuren, de zouten, het vocht, de toxische stoffen en de etensresten onvoldoende uitgescheiden worden, waardoor die zich in het lichaam gaan opstapelen en de natuurlijke afweer zienderogen gaat dalen.  

    Bovendien gaat het lichaam verzuren en zullen er zich tengevolge hiervan allerlei verkrampingen voordoen. De onverbruikte energie samen met deze verkramping maakt dat we zeer vatbaar worden voor het verschuiven van spieren, zenuwen en/of gewrichten, dit wanneer ze abnormaal en zwaar belast worden.  

    Een ander verschijnsel dat zich gaat voordoen, is dat het vocht zich gaat ophopen in het lichaam wat samen met de verzuring ideaal is voor het ontstaan van ontstekingen met reuma voor gevolg.  

    Nog een kenmerk van die toestand is een oppervlakkige ademhaling, waardoor er een tekort aan zuurstof in het lichaam ontstaat. Typische verschijnselen hiervan zijn, naar mijn persoonlijke mening, oppervlakkige snelle ademhaling, versnelde hartslag en hartkloppingen.  

    Dit is eigenlijk de vorm van stress, waarover de mensen spreken wanneer ze het hebben over “STRESS”.
      

    De vecht/vlucht simulatie.
      

    Uit het voorgaande blijkt duidelijk, dat we om te kunnen ontspannen, we regelmatig een vecht/vlucht simulatie zullen moeten inlassen in ons leven. We gaan dus iets moeten doen om de gemobiliseerde energie in het lichaam te verbruiken, dit om de parasympathische reactie op gang te brengen en onze ademhaling te verdiepen. We kunnen dit doen door regelmatig te sporten of handenarbeid te verrichten. Om snel en gemakkelijk tot ontspanning te komen kunnen we ook aan intervaltraining doen.  

    Doe dagelijks, indien lichamelijk mogelijk, één tot meerdere keren aan intervaltraining en dit op de volgende manier. Men loopt zo snel men kan zo ver mogelijk tot men buiten adem is, vervolgens wandelt men rustig verder tot de ademhaling zich genormaliseerd heeft en men zich voldoende fit voelt om de ganse procedure nog twee tot drie maal te herhalen.  

    De afstand, noch de snelheid waarmede men gelopen heeft, zijn van geen enkel belang voor de graad van ontspanning die men zal bereiken. Na enkele dagen zal men reeds veel verder en sneller kunnen lopen alvorens buiten adem te geraken. Het is dus belangrijk om niets te forceren en langzaam alles op te bouwen. Het ontspannend effect zal groter worden naarmate men verder en sneller kan lopen.  

    Doe in perioden van stress deze training indien mogelijk 2 tot 3 maal per dag. Mensen met hartproblemen vragen best aan hun cardioloog of dit wel kan.  

    Indien men over weinig tijd beschikt en bijvoorbeeld maar 1 maal kan lopen, dan is dit nog altijd beter dan niets te doen.  

    Men kan ook bij het verrichten van zijn dagelijkse werkzaamheden een vorm van simulatie inlassen, dit door bijvoorbeeld een trap zo snel mogelijk op te lopen, zo snel mogelijk met een fiets te rijden, naar de tram of trein te lopen, enz. Elke inspanning die energie verbruikt vormt een bijdrage tot de ontspanning van het lichaam en de deblokkering van de nieren.  

    Behandeling voor slecht werkende nieren.
      

    Wanneer we er in slagen, indien lichamelijk mogelijk, om regelmatig een vecht/vlucht simultie te doen, dan zullen we weinig of geen problemen hebben met de werking van onze nieren, dit op voorwaarde natuurlijk, dat ze niet onderhevig zijn aan een virale of bacteriéle infectie en bovendien nog structureel in orde zijn.  

    Indien we toch problemen hebben met onze nieren, dan kunnen we heel wat bereiken met de volgende werkmethode:
      
    • Doe dagelijks indien mogelijk, zoals hierboven beschreven, 1 of meerdere keren aan intervaltraining.
    • Neem de eerste dag 4 druppels in van de Bach Bloesem “Resque Remedie” (Ook wel Five Flower Remedie genoemd) en de daarop volgende dagen telkens 2 druppels. Doe de druppels in een weinig water, roer ze goed om, neem ze in de mond en slik ze na een twintigtal seconden door. Deze bloesemremedie zal de shocks en de negatieve ervaringen die je meegemaakt hebt oplossen en je ontspannen. Pas dit gedurende ongeveer 2 weken toe en vervolgens wanneer je er behoefte aan hebt.
    • Neem de eerste dag 4 druppels in van combinatieremedie “Bescherming” van de Nederlandse bloesemremedies en de daaropvolgende dagen telkens 2 druppels. Doe de druppels in een weinig water, roer ze goed om, neem ze in de mond en slik ze na een twintigtal seconden door. Deze bloesemremedie zal je kracht geven en je beschermen tegen personen en situaties die veel van uw energie wegzuigen. Pas dit gedurende ongeveer 2 weken toe en vervolgens wanneer je er behoefte aan hebt.
    • Neem gedurende twee à drie weken en indien nodig nog langer, drie maal per dag in een weinig water, 20 druppels van het extract “Solidago complex” van Dr. Vogel in. (Te bestellen bij uw apotheker.) Solidago is de latijnse benaming voor het kruid “Guldenroede”. Solidago zal de werking van de nieren stimuleren waardoor ze gezuiverd worden en terug optimaal gaan functionneren. Neem ze vervolgens in wanneer je er behoefte aan hebt.
    Deze werkmethode, zal dus ons lichaam en onze geest ontspannen, de werking van de nieren stimuleren en ze tegelijkertijd zuiveren waardoor ze zullen ontzwellen.  

    Indien men medicijnen gebruikt van andere merken, dan dient men het gebruik aan te passen overeenkomstig het gebruik dat vermeld is op de bijsluiter van het betroffen medicijn. Voor kinderen dient men de inname aan te passen overeenkomstig de leeftijd en het lichaamsgewicht. Gebruik deze middellen allen minimaal 1 uur gescheiden van andere eventueel in te nemen geneesmiddellen.

    De bloesem remedies kan je bestellen bij “Bloesem Remedies Yarrow” Thonissenlaan 86, 3500 Hasselt België. Tel/Fax 011.72.58.58.  

    Met deze manier van werken zal men in 70 tot 80% van de gevallen een goed resultaat bereiken, voor het overige deel dient men een werkmethode uit te werken aangepast aan de betroffen persoon.

    Structurele veranderingen die in het lichaam zijn opgetreden door de ziekte, kunnen niet altijd met deze werkmethode ongedaan gemaakt worden.  

    PS. Indien je meer wil weten van de Bloesem Therapie, dan raad ik je aan om de volgende boeken te raadplegen:  
    • “Bach Bloesemtherapie theorie en praktijk” door Mechthild Scheffer. Uitgeverij “De Driehoek in Amsterdam” ISBN 90-6030-381-4.
    • “Spiegel je met Bloesem Remedies” door Bram Zaalberg. Uitgeverij Ankh-Hermes bv –Deventer. ISBN: 90.202.4369.1
    Belangrijk:  

    Mensen met nierproblemen, hebben vaak ook lage rugproblemen in het lendegebied ter hoogte van de nieren. De reden hiervoor is, dat nieren die niet optimaal werken gaan uitzetten. Door deze zwelling gaan de nieren de zenuwen die langs de wervelkolom lopen tegen de ruggewervels drukken waardoor ze geknelt geraken en er rugpijnen ontstaan. Deze rugpijn wordt dus veroorzaakt door gezwollen nieren en niet door rugproblemen. Deze pijn zal dan ook automatisch verdwijnen op het ogenblik dat de nieren terug optimaal functionneren en dus ontzwollen zijn.  

    Indien de nierproblemen gepaard gaan met pijn in de spieren en gewrichten, dan kan men ook nog de behandeling toepassen voor reumatische aandoeningen die ik in een vorig artikel beschreven heb.


    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)

    Archief per week
  • 09/09-15/09 2013
  • 26/08-01/09 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 15/10-21/10 2012
  • 08/10-14/10 2012
  • 23/07-29/07 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 28/11-04/12 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 31/05-06/06 2010
  • 14/12-20/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 02/11-08/11 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 10/08-16/08 2009

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!