50 plus en seniorenwerking Voor meer info over S-Plus Bornem concacteer :
tel.: 03 889 95 24 of
gsm: 0496 65 27 09
05-05-2017
Uitstap naar Buggenhout 18/04/2017 deel1 Grega
Een warm onthaal viel ons te beurt bij aankomst bij het ambachtelijk hambedrijf Grega in Buggenhout. Eerst onze steriele jasjes e.d. over onze kleren trekken en dan per twee groepen het bedrijf in. De zouterij, de droogkamers enz. Spijtig dat de gids van dienst, en tevens de grote baas, niet voorzien was van enige stemgeluidsversterking. In een bedrijf is er nogal wat omgevingslawaai en daardoor was hij niet altijd even goed hoorbaar. Na de rondleiding was het tijd om van al dat lekkers dat daar geproduceert wordt eens te proeven. Dit samen met een glaasje rood of wit. Er werd ook een bedrijfsfilm vertoond. Het was ondertussen na twaalven en menig deelnemer begon trek te krijgen. Dus tijd voor een appeteitelijke hamschotel. Maar daar krijg je natuurlijk dorst van.
De Herfstwandeling in het Graafschap van Bornem, liep op de terugweg door de (achter)tuin van de Abdij Sint Bernardus. Voor velen een plaats waar ze nog nooit kwamen.
Onze Opendeurdag was weer een topper van formaat. Op een andere lokatie weliswaar maar dat belette niet een grote opkomst. Prettige sfeer van de eerste tot de laatste minuut.
Dank aan alle bezoekers en vooral aan onze sponsors!
Een aantal keer per jaar van april tot september, spelen Petanque op de banen van het Kaartershuisje aan de tijpelwijk.
In april moesten we forfait geven want dan stond er een ijzige noordenwind en regende het onophoudelijk. Maar dinsdag 24 mei konden we wel buitenkomen.
We spelen voor het plezier in de eerste plaats maar houden toch een puntentelling bij, en op het einde van het jaar worden de eerste drie gelauwerd met een trofeetje.
Dat maakt het alleen maar plezanter.
Ons Marie-Jeanneke had zelf een cake gebakken voor tijdens de pauze.
Wij dachten, laten we in het teken van ons vijfjarig bestaan, naar Gent trekken naar de Vooruit.
Toch een van de plaatsen waar de socialistische ideologie, op zijn minst gezegd, sterke wortels heeft tot spijt wie het benijd.
Een aantal van ons kenden de Vooruit in Gent uiteraard, maar waren toch onder de indruk tijdens de geleide rondgang in dit immens gebouw.
Onze gids Peter die zich trouwens heel bekwaam, en met een liefde voor het monument, van zijn taak kweet verveelde niemand. In tegendeel zelfs. Hoe meer zalen we bezochten hoe groter de indruk werd op ons allemaal. Een indruk van hoe hebben ze dit, in een tijd waar de gewone mens geen middelen had, dit Paleis kunnen neerpoten. De afgunst van de andersdenkende moet enorm geweest zijn toen.
Er werd ons verteld hoe (vadertje) Edward Anseele, zelf afkomstig uit de kleinburgerij, toch voor het opkomende socialisme koos. Om de kleine man te ontvoogden en hem iets te geven waar hij fier op kon zijn.
Hij legde uit welke ravage de Duitsers er tijdens WO I aanrichten en later nog eens tijdens de 2de WO. Hoe het verval steeds groter werd, om later uiteidelijk met het falliet van de "Bank Van Den Arbeid" mee de dieperik in te gaan.
Ook hoe het toch nog gered werd van de afbraak in de jaren '60 van vorige eeuw en nog steeds gerenoveerd word als geklasserd gebouw door een aantal linkse rakkers die er een van de belangrijkste kunstencentra van België van maakten.
Met 90 medewerkers een echt bedrijf.
Onze lunch hebben in het nostalgishe café gebruikt. Een topper! Iedereen was blij verrast.
Na de lunch konden we de stad Gent aandoen, ieder op zijn eigen manier en tempo.
In tegenstelling tot onze themanamiddag van vorig jaar, ging deze uiteenzetting over levensreddende handelingen.
Hoe te reageren in noodsituaties. Iemand word onwel en valt neer! Wat doe je dan? In de eerste plaats proberen van niet te panikeren en kalm de de situatie overzien. Ademt de persoon in kwestie nog? Check dit eerst en probeer contact te krijgen met het slachtoffer. Lukt dit niet en is de ongelukkige volledig weg en je voelt geen adem meer, aarzel dan niet en reanimeer zo snel mogelijk.
Dit terwijl, liefst iemand anders, de hulpdiensten op het nummer 112 verwittigd. Zet je mobieltje op speaker, zodat de dispatcher kan helpen!
Probeer na te gaan of er een AED (Automatische exsterne deffibrilator) beschikbaar is in de buurt. Elke seconde is van levensbelang in zulke situaties. Wetende dat 700.000 mensen een hartstilstand krijgen per jaar in Europa, is eenminimum aan kennis en vaardigheden eigenlijk een must voor iedereen.
Dit alles werd ons zeer grondig en met de nodige praktische oefeningen duidelijk gemaakt door een zeer bekwame spreker en INZO verpleegkundige Wim De Buyser.
Het was nog nooit zo stil tijdens onze activiteiten als wanneer Wim zijn uitleg deed. We mochten ook aan de lijve ondervinden welk een zware job het is iemand een hartmassage te geven. Echt zweten geblazen.
Gelukkig terug op krachten kunnen komen met onze legendarische krieken met frikadellen.
Ons Kerstfeest van 15/12/2015 was een toppr van formaat. Met 65 inschrijvingen een record aantal deelnemers, onze Opendeurdag buiten beschouwing gelaten. Aan mooi versierde tafels hadden de feesters het zeker naar hun zin. Onze huistraiteur had weer zijn uiterste best gedaan. Het dessert was dan weer door de S-Plus Bornem dames samengesteld. Na al dat lekkers kon er ook een dansjes geplaceerd worden.
Onze 3de Opendeurdag van 15 september 2015 was alweer een “schot in de roos” voor S-Plus Bornem.
Voor de laatste keer in de feestzaal Victory, want deze wordt geïntegreerd in het Senioren Centrum O.L.V. Daarom, bij gebrek aan een zaal in ’t centrum van Bornem, zou dit onze laatste Opendeurdag worden. Temeer onze bekendheid in Bornem ondertussen een feit is.
We hadden een livebandje voorzien voor de muziek en ambiance. Het knalde vanaf de eerste tonen die ze de zaal in stuurden. Het publiek was dan ook direct mee. De dansvloer bleef nooit leeg. Het repertoire van de dienstdoende Spelenmannen was dan ook op het lijf van ons publiek geschreven.
“D & S Surprise” heten deze jongens. Maar dit was nog niet alles… Eén van onze bestuursleden heeft een kleindochter met een prachtige stem. Zij is dan ook nog een frisse verschijning en luistert naar de mooie naam “Margot”. Met haar prachtige kweet ze zich goed van haar taak, zodanig dat de mannen van ’t orkest zeer onder indruk waren.
Via, via en met de nodige relaties, kregen we van het Pharmabedrijf Qualiphar een presentje voor iedere deelnemer aan onze opendeurdag. Maar ook van onze Moederorganisatie, Mutualiteit De VoorZorg, kreeg ons publiek een mooie boodschappentas.
Een mooie en gezellige namiddag die pas mogelijk was mits de nodige sponsoring. Waarvoor onze oprechte dank aan de heer Eric Engels van het gelijknamige zakenkantoor en aan de plaatselijke afdeling van sp.a. Zonder hen was dit gewoon onmogelijk!
Ook dank aan de Bornemse middenstand voor de prijzensponsoring voor onze tombola.
Voor het eerst gingen we Petanque spelen. Het was een schuchtere poging met 10 deelnemers. Maar veel meer moeten er niet zijn om plezier te maken en dat is toch nog altijd het opzet.
We speelden in drie teams van telkens 3 spelers. De tiende zou voor de puntennotering instaan. Ik dus. Het bleek al vlug dat er enkele semi-professionals tussen zaten.
Het was een beetje fris voor de tijd van ’t jaar maar de zon kwam er regelmatig door en het bleef droog. Madeleine ontving ons zeer goed in haar Kaarthuisje. Dit gaan we zeker herhalen op dinsdag 23 juni.
Volgende maand spelen we minigolf voor het eerst met de groep.
Onze daguitstap van dinsdag 21 april 2015 was weer “een schot in de roos”.
Weer per trein met een groepsticket. Al was er geen sprake van voorbehouden plaatsen op de treinen, toch verliep de reis vlot en zonder enig probleem.
Aangekomen in Leuven verliep de wandeling langs de Bondgenotenlaan richting Tiensesteenweg nr.8 naar de brouwerij Domus met de bijhorende brasserie. Of is het andersom?
De Domus brouwerij met een rechtstreekse tapleiding naar de brasserie is zeer klein en er wordt maar een beperkt aantal keer gebrouwen op een jaar. Hun Domus bieren kan je dan ook maar enkel in hun zaak drinken. Er wordt dus niets op flessen of vaten getrokken. Dat maakt hun bier en zaak uniek uiteraard. Ze brouwen ook maar drie soorten bier. Twee vaste recepturen en een afhankelijk van het seizoen en van de inspiratie van de brouwmeester. De twee vaste bieren heten Con Domus en Nostra Domus. Waarvan de Con Domus een soort pils is en de Nostra Domus een amberkleurig bier. Dit laatste is iets, naar mijn bescheiden mening, tussen Vieux Temps en het vroegere Ginder-Ale. Het viel bij velen het meest in de smaak.
Na een eenvoudige maar lekkere lunch in de brasserie, ging het gevolg naar het stadhuis voor een bezoek en rondleiding met stadsgidsen.
Het mooie Gotische gebouw dat twee wereldoorlogen en de tand-des-tijds goed doorstond is zeker een aanrader. Onze groep werd in twee gesplitst in delen van ongeveer 20 personen. Het prachtige gebouw is gelukkig voorzien van een lift wat een geluk was voor sommige minder mobiele mensen uit onze club. De anderen trotseerden de 43 trappen. Gelukkig kwamen daar voldoende bordesstukken tussen om even op adem te komen. De verschillende zalen werden aangedaan. De plafonds, vele schilderijen van historische gebeurtenissen en het prachtige stukwerk waren een lust voor het oog. Zelfs de raadzaal moet zeker niet onderdoen voor ’t Schoon verdiep uit onze provinciestad.
Was het nu omdat wij een stad met de oudste Katholieke universiteit aandeden dat het zo’n mooi zomerweer was? Wie zal het zeggen… Het was in ieder geval een S-Plusdag om te onthouden!
Na een gepaste, en politiek geladen, toespraak van Provinciaal secretaris van De VoorZorg provincie Antwerpen, Jimmy Schevernels en na het, uit volle borst zingen van de Internationale (een zeldzaamheid tegenwoordig), kon de 16e editie van het Roodseniorenfeest van start gaan.De sporthal De Nekker in Mechelen gonst nog na.
Johan Persyn, de gewezen TV1 medewerker, praten de verschillende optredens vakkundig aan elkaar.
Voor de allereerste keer zonder live orkest. Wel met een ruimer aanbod aan artiesten.
Marjan Berger, de hippe bomma van het duo Frank en Mirella uit lang vervlogen tijden - van Nederlandse afkomst maar al lang inwoner van Lommel - beet de spits af. Zij zorgde meteen met flair voor de nodige ambiance.
Daarna was het de beurt aan David Van Dyck om het podium te veroveren. Deze Vlaamse zanger is misschien nog nieuw aan het schlagerfirmament, maar staat weldegelijk zijn mannetje. Met zijn “looks” van een crooner, maar met zijn glasheldere stem en puur Vlaamse liedjes, wist hij heel wat vrouwelijke toehoorders te imponeren. Er werden dan ook heel wat kiekjes genomen tijdens zijn optreden.
Onder de noemer “Het oog wil ook wat”, en dan voornamelijk het oog van de mannen, was Lindsay geprogrammeerd je weet wel de zus van... Als derde in de rij was zij de mooie blonde verschijning.
Om alzo naar de slotact te komen met De Romeo’s. “Need I say more…?”
Deze drie stielmannen weten als geen één het publiek te bespelen. De drie ideale zoonzonen, al hoewel daarover de meningen zullen verschillen, zijn gewoon top in wat ze doen. Bewegelijk en toch ook muzikaal. Hun drie stemmen blenden dan ook fantastisch. Zij waren “de” lievelingen van het publiek.
Onder het meer dan duizend koppig publiek werden ook twee opvallende tenoren opgemerkt m.n.: Bruno Tobback en John Crombez telkens met hun “running mates” respectievelijk Inga Verhaert en Stephanie Van Houtven.
Wat stemmetjes ronselen zeker? Een ideale plaats om dat te doen!
Weer een S-Plus namiddag om in te kaderen. Dank u wel organisatie, dank u wel sponsors, dank u wel vrijwillige medewerkers. Wij dragen jullie in ons hart!
Wij zijn Rood, en daar zijn wij fier op!!
P.S.
Johan Persyn is ook de bezieler van de S-Plus Radiozender “Yesterday radio” en is te beluisteren elke maandag op het internet. Dit is alvast de link. Veel luisterplezier!
Met dit gedicht begon de voordracht over het toch wel zwaar onderwerp als de euthanasiewet.
Veerle Eyckmans, educatief coördinator seniorenwerking van S-Plus gaf de voordracht. Het moest een informatieve informatiesessie zijn en dus zeker geen discussieforum van voor- en tegenstanders van de euthanasiewetgeving.
Vooreerst werd de naam Euthanasie toegelicht, het is afgeleid uit het Grieks en betekent “goede dood”. Waarmee in de eerste plaats zachte en pijnloze dood bedoeld wordt.
Het verschil werd uitgelegd tussen palliatieve sedatie en euthanasie. Hoe je een negatieve wilsbeschikking kan vastleggen. Wat de voorwaarden zijn en zo meer. Wie je best betrekt bij een genomen beslissing.
Heel veel informatie over een gegeven waar iedereen ooit mee te maken krijgt n.l. de dood.
En gelukkig hebben mensen de keuze. En kunnen ze min of meer hun levenseinde, en meer in het bijzonder het lijden dat ermee gepaard gaat, voor een stuk zelf milderen.
Interessante informatie over een onderwerp dat de meeste mensen voor zich uitschuiven.
Voor de eerste keer met de groep op bezoek in de deelgemeente Weert. We begonnen met een rondgang in het streek museum. Tot onze grote verbazing deed iedereen mee. Een klein maar interessant museum spijtig genoeg wel over twee verdiepingen verdeeld. Maar iedereen trotseerde de smalle trap wonderwel. Met mindervalide mensen is dit wel uitgesloten gezien er geen lift voorzien is. Thema’s als de mandenmakerij en de visvangst alsook de klompenmakerij zijn er mooi gepresenteerd. Zelfs toestellen om vlas te bewerken zijn er van dichtbij te aanschouwen. Je krijgt er echt een beeld van hoe het leven er vroeger er aan toe moet gegaan zijn in de streek. Daarna gingen we de oude volksspelen uitproberen. Na wat rondkijken en aftasten van die toestellen werd het dolle pret. Net als kinderen op schoolreis hebben onze leden zich geamuseerd. Gooien met rubberen ringen naar een driehoekig bord met houten tappen werd eerst geprobeerd. Niet simpel, maar het zorgde direct voor ambiance. Het met houten schijven schuiven naar openingen met verschillende puntenwaarden werd ook gesmaakt. Na nog een aantal spelen zoals het tolspel waar kleine kegeltjes dienen omver getold te worden was er nog de flipperkast “avant la lettre”. Na het rekkerspel waar schijven dienen door een gat te worden geschoten, was er het spel waar, door middel van een, in een mal liggende houten balletje, door het trekken aan twee touwen zo hoog mogelijk moest gebracht worden over een resem gaten van mindere puntenwaarde. Hier was behendigheid en motoriek zeer belangrijk. Na de pret waren er koffiekoeken en koffie voorzien. Het was een zeer prettige dag vol amusement en toch ook wat cultuur.
De Jongsocialisten van Bornem en S-plus Bornem hebben de handen in elkaar geslagen en een standje op de feestmarkt van zaterdag 26 juli 2014 opgezet.
Wij boden Cava en frisdrank aan en mini kippensatétjes om te knabbelen. Echt veel bezoek hebben we niet gehad maar dat lag aa het feit dat we geen zitplaatsen hadden voorzien.
Dinsdag 20 mei ging onze Lentewandeling door. Dit maal te Sint Amands aan de Schelde. Met 35 moedigen trotseerden we de warmte van een prachtige zomerse dag. Onze gids Harry leide ons lans pitoreske plaatsen.
We kwamen de meest bizarre toestanden tegn zoals een boom met een knoop erin, een gevel vol teksten, omgebouwde oude vrachtwagens en een auto vertikaal geparkeerd tussen een huis en een paal.
Door de warmte werd de wandeling een stukje ingekort, en daardoor konden we wat langer genieten van een frisse pint bij ons Honorine op het terras van de kantine van de Tennisclub van St-Amands.
Het was warm, zeer warm zelfs. En dan een voordracht houden over "Duurzaam wonen ook voor senioren" die zowat volledig over isoleren van woningen ging, was misschien niet het beste idee. Daar bij was er dan nog het feit dat er werken aan de brug van Temse werden uitgevoerd. Met het gevolg dat de spreker van dienst, komende uit de richting van Sint Niklaas, vast zat in de file.
Daardoor werd er besloten de standjes van de bijhorende beurs wat eerder te laten bezoeken door de aanwezigen. Iets wat eigenlijk gepland was om na de voordracht te doen.
Deze standjes opgesteld door de technische dienst van de gemeente Bornem, met panelen waarmee men kieshokjes bouwt, waren simpel en niet echt mooi. Maar na aankleding door de verschillende deelnemende verenigingen viel dit nog knap mee. Deze verenigingen waren Club 3, De Bridgeclub, Ziekenzorg, het Dienstencentrum, De sportdienst, Okra, Vl@s en wij van S-Plus.
Het moet gezegd, wij waren de enigen die ook iets te eten aanboden aan de geintereseerden aanwezigen. De vers gebakken applecake van Marie-Jeanne viel heel erg in de smaak.
De formule met de standjes gaat men waarschijnlijk herhalen op het Seniorenfeest van de gemeente Bornem volgend jaar. Een goed idee denken wij.
Dinsdag 15 april '14 hebben we ons dagje Mechelen gehad. Met de autocar van Bornem naar Mechelen, uit noodzaak omdat er geen treinen reden in de paasvakantie, wegens onderhoudswerken aan het spoor.
We werden afgezet aan de Dossin kazerne het museum over de haulocaust en de mensenrechten. Ineens een zware boterham nog zo vroeg op de dag. nadat de suppoost van het museum ons de mogelijkheid had gegeven om onze jassen op te hangen en de te lopen weg in het museum had uitgelegd, konden we aan het eigenlijke bezoek ervan beginnen.
Eerst kregen we filmbeelden te zien over de opkomst van het Nazisme en werd er gelijk een link gelegd naar hedendaagse vormen van onrecht aan individuën. zoals pestgedrag in werksituatie waar degene die iets meer of minder anders is geviseerd wordt en waar de macht van de massa begint te spelen. Een kracht die maakt dat niet iedereen die meedoet aan het gepest ook echt akkoord is maar uit schrik niet anders durft. Ook zij die afstandelijk blijven nemen niet altijd een duidelijk standpunt tegen het pesten in. Het zijn steeds maar enkelingen die werkelijk in het verzet komen.
Verder in het museum menig getuigenis van overlevenden van de haulocaust. Met schrijnende beelden van zeer veel leed en onmenselijkheid wordt je door een periode geleid waar je alleen maar van kunt hopen dat ze nooit meer herhaald wordt.
Na anderhalf uur in het museum, wat vrij kort is om alles aandachtig te zien, waren we aan een verpozing toe in de vorm van een gezellige lunch in 't Oud Conservatorium.
Na de lunch kwam onze stadsgids van dienst Monique ons ophalen voor een interessante wandeling in het oud centrum van Mechelen. Het centrum met zijn vele markten en historische gebouwen. Een bezoek aan de raadszaal van het stadhuis en haar mooie trouwzaal mocht niet ontbreken. De wandeling werd afgesloten op het binnenplein van het gerechtsgebouw.
Een mooie interessante en leerrijke dag, al had het iets warmer mogen zijn. Maar van regen bleven we gespaard. Wat niet onbelangrijk was.