De medische wetenschap heeft nog steeds geen doeltreffend vaccin ontwikkeld tegen de aanstekekelijkheid van de geeuw.
*************************
Dat er intelligente buitenaardse wezens bestaan wordt feilloos bewezen door het feit dat ze nog geen contact met ons hebben opgenomen.
*************************
Je zult maar een ééndagsvlieg zijn en je dag niet hebben.
*************************
Mopje van de week
Michel Bouton is voyageur in matrassen en beddegoed. Rijdend langs de E17 stopt hij rond de middag aan een wegrestaurant om een "mulletje" 't eten. Achter 't eten moet hij gelijk gewente nog ne keer naar 't toilet. Hij ziet dat er een deure bezet is en hij gaat naar 't toilet dernevens binnen. Almetnekeer hoort hij ne vent neffens hem vragen: "Hoe is 't ?" Michel verschiet want 't is nie de geweunte dat 't mannevolk tegen mekaar klapt over de W.C. deuren, maar beleefd gelijk da Michel is antwoordt hij: "Goed." Zegt dienen type geen drie seconden later: " En wat zie je ant 't doen?" Michel antwoordt hem " Euh...aan 't kakken, en gie? -- " Ja vrouwke," zegt dien anderen, " 'k ga mijn gsm afleggen want er zit hier nen onnozelare neffens mij heel den tijd in joen plekke 't antwoorden."
Voor wie alle muziek van de jukebox door elkaar hoort is hier de oplossing........ Ga naar WINDOWS MEDIAPLAYER 1. Klik op " extra " bovenaan 2. Klik op " optie's " 3. Klik op " Bestandtypen " 4. Klik op " alles selecteren " 5. klik op " toepassen + ok " Start vervolgens sprokkels opnieuw op Veel luisterplezier........ Geert. zoon van ........
Westkapelse Sprokkels
28-02-2008
Verzuchtingen van een op rust gestelde torenhaan !
Een tijd geleden, op zoek naar verborgen kerkschatten vond ik in een oude koffer in de sacristie de afgedankte torenhaan van onze Sint - Niklaaskerk . Ik dacht , sukkelaar, wat doe jij hier in deze donkere muffe bak ? Is dat de dank voor je jarenlange trouwe dienst aan de bevolking ? Ik heb hem in mijn armen genomen en ben de torentrap opgeklauterd naar de hoogste zolder. Daar heb ik hem op een voetstuk geplaatst en ik zag het meteen , hij fleurde op , knipperde met zijn oogjes en fluisterde mij het volgende toe : Van 1909 tot 1993 duidde ik trouw de juiste windrichting aan , zeven dagen op zeven , dag en nacht. Nooit kreeg ik enige vergoeding of een dagje verlof .Ik heb twee oorlogen meegemaakt, deze van 1914 - 18 en deze van 1940 - 45 . Ik werd verscheidene keren beschoten en had vele kogelgaten in mijn lijf, die steeds hersteld werden. De vele littekens zijn nog goed zichtbaar. Ik heb veel gezien vanuit mijn hoge uitkijkpost : soldaten , boeren , dronkaards , smokkelaars , douaniers , rijkswachters , veldwachters , pensejagers en vrijende koppeltjes achter de kerkmuur. Ik had soms ogen te kort om dat allemaal af te schieten . Ik heb negen pastoors gekend en evenveel onderpastoors . Vele kosters en honderden misdienaars heb ik de revue zien passeren . Ik heb veel zien veranderen in mijn geliefd dorp : paarden en karren , de eerste fietsen , de stoomtram , de dorsmachines met hun stinkende duvels , de eerste pikdorsers en de automobiel . Die automobiel had vaak nare gevolgen , er gebeurden veel ongevallen met alle leed en miserie vandien . De mens werd steeds meer en meer opgejaagd .De rust in mijn dorp was voorbij en ik beklaag mijn opvolger. Ik wens hem in ieder geval veel moed en sterkte toe want hij zal het nodig hebben . Nu kan ik hier op deze zolder genieten van mijn welverdiende rust . Ik heb er velen zien komen en gaan en met een traan in mijn oog zeg ik : "Ik was hier graag en ...bedankt alle vroegere en huidige Westkapellenaren "
Dia- reportage : Ecuador natuurpracht op de Evenaar !
VTB-VAB Westkapelle organiseert op donderdag 6 maart 2008 om 19u.30 in het zaaltje van café "Nieuw Westkapelle" bij Walter : Dia-reportage met voordracht over de overweldige natuur en vogelrijkdom van Ecuador in Zuid-Amerika door Guido Burggraeve ( ere-conservator van het Zwin ) . EEN AVOND OM NIET TE MISSEN ! Toegang 2 voor leden VTB-VAB, 3 voor niet leden ( één consumptie inbegrepen ). Over deze tocht door Ecuador ontvingen we van Guido & Magda Burggraeve-Cuvelier volgend bericht: In februari 2007 gingen we een maand naar Ecuador in Zuid-Amerika. Dit land is wellicht één der vogelrijkste landen van de wereld. Het is ongeveer zo groot als Frankrijk en bevindt zich pal op de Evenaar. In Europa komen ongeveer 400 vogelsoorten voor; In Ecuador meer dan 1.600. Gedurende onze reis observeerden we 409 soorten vogels. We bezochten er vooral het tropische regenwoud in het Amazonegebied. Daar verbleven we twee weken. Verder deden we een rondreis naar Banos, Guiyaquil, Cuenca, en de hoofdstad Quito. Langs de Napo-rivier verbleven we een week in een indianengebied tussen de beroemde brulapen en de honderden grote en kleine papegaaien en schitterende kolibries. Dit was puur natuur met als enig nachtlawaai uilen, boomkikkers, krekels en cycaden. Tot slot bezochten we nog de wereldberoemde Galapos-eilanden, we wandelden er tussen de zeeleeuwen en zagen er duizenden jan van genten, fregatvogels, allerlei steltlopers en reuzenleguanen ...Dit was nu echt wel de mooiste natuurreis van ons leven. >>>> Ga eens kijken op de web-site : www.hakunamat.com van Rudy & Marcelline.<<<<
AX - Autoweg : Licht op het einde van de tunnel(s)
Deze namiddag was er een samenkomst ingericht door het gemeentebestuur van Knokke-Heist en de leden van het Westkapelse AX- comité. De heer burgemeester Lippens en de schepenen Willems, De Vlamynck en Lierman waren aanwezig. Volgens de burgemeester is de beslissing gevallen en wordt het een middenoplossing tussen tracé 1 en het door het actiecomité voorgestelde tracé 4. Er is dus een concensus bereikt ( tracé 5 ) rekening houdend met ieders standpunt zodat we van een akkoord op menselijke en vogelvriendelijke manier kunnen spreken. Het nu goedgekeurde tracé met ondertunneling van de Oostkerke- en de Dudzelebaan zou starten in 2009 en volgens de planning klaar zijn in 2011-12. De AX- comitéleden bestaande uit: Jan De Groote, Georges Devinck, Walter Dhondt, Guido Gheldof, Alfred Lefever, Joseph Quintens, Francois Segers en Greta Vandevelde verdienen alle lof. Dank ook aan het gemeentebestuur voor zijn consequente houding terzake. Meer nieuws omtrent de planning en het verloop van de werken volgen ten gepaste tijde.
De Sprokkeloare
Nagekomen bericht : Onze redactie ontving de integrale tekst van de persmedeling uitgaande van het kabinet van minister Hilde Crevits. Heb je belangstelling voor deze tekst? Op verzoek via E-MAIL MIJ ( in de rechterkolom van deze blog) mailen we deze tekst door naar jou. Een niet al te duidelijke kaart kun je zien opwww.hildecrevits.beTracé 5 is wel de blauwe stippellijn -----------
Een van de grootste verlangens in de mij nog resterende levensdagen is : Ooit éénmaal een echte haaientand te mogen vinden op het strand van Cadzand. Sinds jààren doe ik daartoe verwoede pogingen, helaas zonder het minste succes tot op heden. Ik, als trouwe zondagse wandelaar op het mooie Cadzandse strand, heb nochtans al vele haaientanden gezien in de handen van allerlei vinders. Stom verbaasd sta ik telkens weer jaloers te kijken naar de vele gelukkigen . Zowel kinderen, groot en klein, stoere binken, schaars geklede schonen, ouden van dagen, kortom Jan en alleman, zie ik regelmatig bukken en triomfantelijk een haaientand in de hoogte steken met bewonderende blikken van de omstaanders tot gevolg. Onnoemelijke keren heb ik me al gebukt en hoopvol mijn hand uitgestoken richting schelpenstrand. Telkens denk ik dan, het moment is aangebroken dààr ligt hij... en bij nader toezien is het weeral een flutse, met hoongelach van hem of haar die me vergezelt tot gevolg. Hoeveel keer heb ik al de raad gekregen "koop eens een nieuwe en betere bril " of nog " de contactlenzen zijn in aanbieding " . Soms raap ik iets op, lijkend op een haaientand maar dan blijkt het voor de honderdduizendste keer een vergissing van de natuur te zijn. Wanneer komt er een eind aan mijn ellendig zoeken en scharrelen aan en in het Noordzeestrand ? Wie kan mij helpen ? Bestaat er een cursus " Haaientanden, hoe zijn ze te vinden ...en waar ? Hopelijk komt er voor mij ook nog eens de dag dat ikzelf met een haaientand bengelend aan een gouden kettinkje rond mijn nek de stoere macho zal mogen uithangen .... of ben ik weeral aan het dagdromen langs het prachtige Noordzeestrand ?
De redactie van de Westkapelse Sprokkels wenst alle bezoekers van harte een sprankelend, voorspoedig en vooral gezond 2008. Het feestgedruis is voorbij. Het beste servies staat terug in de salonkast. De lege flessen staan klaar voor de glasbolle en het gescheurde en verfrommelde cadeau- en zilverpapier gaat nu onherroepelijk naar het containerpark of de verbrandingsoven. Zoals in het verleden zullen we ook dit jaar opnieuw sprokkelen in en rond ons geliefd polderdorpje teneinde onze trouwe aanhangers op tijd en stond te laten meegenieten van onze zij het niet hoogstaande maar toch uit het hart komende geschrijfsels over het verleden , het heden en de toekomst van Westkapelle.
Namens de redactie, het bestuur en de spelende leden.
We tellen af... nog vier keren slapen en 't is zover. Naar ik via, via vernomen heb zal het de moeite zijn met oudejaarsavond. Kan het toeval zijn dat ik in het kookboek van de boerinnenbond op blz. 147 een rood papiertje zie zitten en er een kruisje staat naast " Konijn op zijn Vlaams, met pruimen? " Een ander hoopgevend signaal is : In een donker hoekje van onze voorraadkamer ontdekte ik een bak trappistenbier van 12° Sint-Sixtus Westvleteren ( beste bier ter wereld) . Ik voel me Sherlock Holmes maar volg ik het juiste spoor ?Hoopvol afwachten is de boodschap ! Ik heb alvast mijn broekriem naar de schoenmaker gedaan om enkele gaatjes te laten bijmaken.
Guido
PS. Tekening excl. eigendom van Westkapelse Sprokkels niet downloaden zonder bronvermelding.
Nu door de aanvriezende mist, een prachtig wit rijmtapijt het gras bedekt, is er een vogeltje wat enorm opvalt rond de voedertafel in mijn tuin . Inderdaad het is het roodborstje .Met zijn helder oranje-rode borst tot boven de snavel en zijn grote ogen merk je het meteen op . Het is een bazig vogeltje dat zelfs voor veel grotere soorten zoals de merel , de lijster of de spreeuw niet achteruit deinst . Hij duld ook geen soortgenoten in zijn omgeving en is daarom ook altijd alleen aan te treffen . Zijn territorium bedraagt ongeveer een halve hektare en met kristalhelder gefluit zegt hij " Ik ben hier de baas " . Als voedsel lust hij insekten , wormen , bessen en zaden en bij gebrek aan deze pikt hij ook wel stukjes brood , kaas of andere tafelrestjes . Echt bang van de mensen is hij schijnbaar niet en je kunt het vogeltje soms tot op een paar meter benaderen . Het roodborstje is altijd een graag gezien vogeltje geweest en een volkse legende geeft een verklaring voor de rode kleur . Die zou voorkomen van Christus aan zijn kruis . Het vogeltje had medelijden met de lijdende Christus en wilde een doorn, die gedeeltelijk in een oog van de gekruisigde zat,uittrekken en toen viel er een druppel bloed op zijn borstje en kleurde dit rood ..vandaar ! Dit is natuurlijk een volksverhaaltje uit lang vervlogen tijden. Heden ten dage in deze moderne tijd hoorde ik iemand het volgende beweren: "Een roodborstje is een mus met een veel te hoge bloeddruk ". Als kind op school leerde ik vele jaren geleden een liedje over het roodborstje . Ik ken nog een paar regels : De noorderwind blaast - 't zal sneeuwen welhaast - en wat zal het roodborstje doen ? - in 't huizeke der armen , vliegt het binnen om te warmen - en onder zijn vlerkjes met fatsoen - steekt het zijn kopje , dat zal het doen...tot na de noen !!.Volgens Toon Hermans tikt het roodborstje tegen het raam met alle lachwekkende gevolgen vandien. Op 02/01/2008 kreeg ik van een trouwe sprokkel bezoeker een zeer oud versje over het roodborstje . Hij had het als kleine pagadder van zijn nu hoogbejaarde moeder geleerd die het op haar beurt van haar moeder meegekregen had: 't Roodborstje tikt aan het raam tin - tin - tin Laat mij erin, laat mij erin 't is hier zo guur en zo koud naar mijn zin Laat mij erin tin - tin - tin 't Meisje deed open en 't beestje kwam snel binnen was 't beter, de guit wist dat wel Maar toen de lente weer kwam, tin- tin -tin toen vloog hij 't bos wederin ... tin - tin -tin
( dank Daniël & moeder Irma ) Wie kent er nog dergelijke versjes, liedjes of wetenswaardigheden ivm. het roodborstje ? Geef ze ons door aub
We wensen de talrijke trouwe bezoekers aan onze Westkapelse Sprokkels een vreugdevol kerstfeest toe. Hou het gezellig drink , eet en (rook) met mate, geniet ervan en besef hoe goed we het hebben. En ...met of zonder regering voor de sfeer en nestwarmte moeten we zelf zorgen. Het ware misschien niet slecht om ook eens aan hen te denken die het moeilijker hebben in deze koude winterperiode. Dank aan onze klankman, Geert, voor de aangepaste muziekjes in onze juke-box.
Voortvloeiend uit de Gids voor Vlaanderen verscheen onlangs een prachtig boek over de Provincie West-Vlaanderen. Het is uitgegeven door Lannoo nv uit Tielt in de reeks : Erfgoedbibliotheek vande Belgische gemeenten.Deze gids beschrijft het culturele en natuurlijke erfgoed van alle West-Vlaamse gemeenten. Voor dit boek werden ca. 400 foto's gemaakt. Ze brengen niet alleen de grote, bekende bezienswaardigheden in beeld, maar ook de minder bekende plekjes die specifiek zijn voor een gemeente. Ze worden voorzien van een verrijkend bijschrift. Ook aan dit kunstboek verleende de redactie van de Westkapelse Sprokkels haar medewerking. Het boek is voor 29,99 te koop bij de Standaard Boekhandel. Ten zeerste aanbevolen
VTB-VAB publiceert de nieuwe editie Gids voor Vlaanderen . Vijftig jaar na de eerste editie heeft VTB-VAB een nieuwe versie uit : Een boek met informatie over het culturele patrimonium van alle 309 Vlaamse fusiegemeenten én de 19 Brusselse gemeenten, inclusief alle 1154 deelgemeenten. Alle Vlaamse dorpen en gemeenten komen uitgebreid aan bod, met ruim 1000 nieuwe kleurenfoto's van bekende en minder bekende bezienswaardigheden. Er is ook een digitale versie: wie de bijna 1.400 pagina's dikke turf koopt, krijgt een toegangscode waarmee hij ( of zij ) de info uit het boek via internet kan raadplegen. De redactie van de Westkapelse Sprokkels verleende haar medewerking voor de bijdragen over Knokke-Heist en Westkapelle. Praktisch: De Gids voor Vlaanderen heeft een winkelprijs van 39,95 euro. Leden VTB-VAB kunnen het boek online consulteren en genieten een flinke korting bij aankoop. Meer informatie op : www.vab.be . En daarmee is ook het probleem van " Wat moet ik dit jaar onder de kerstboomleggen ? " opgelost.
Inderdaad beste bezoekers : Met een zekere fierheid en een krop in de keel mochten we onze 40.000 ste bezoeker verwelkomen op ons blogje. Precies twee jaar geleden zijn we gestart met de "Westkapelse Sprokkels". Wie van onze redactie had ooit durven dromen dat het zo'n succes zou worden. Dank zij jullie , beste bezoekers , zijn we uitgegroeid tot een van de populairste web-sites op het senioreninternet. Als hoofdredacteur zit ik vandaag met mijn kop in een bloempot ( zie foto ). Onze pas aangenomen secretaresse hield eraan om de hersenpan van haar nieuwe werkgever met champagne te begieten. Gezien ze nog in haar proefperiode is stond ze erop om niet herkenbaar op de foto te staan. We zijn alleszins van plan om rustig verder de ingeslagen weg te volgen met onze proza over het verleden , het heden en de toekomst van ons geliefd polderdorpje Westkapelle. Reacties, berichten , op- en aanmerkingen , ja zelfs lofbetuigingen zijn zoals steeds welkom op de redactie via reageer, e-mail mij of een aantekening in ons gastenboek ( reeds +300 ). En nu op naar de 50.000. Proost , santé op jullie gezondheid !!
In deze vooral voor de kinderen speciale periode past het even stil te staan bij de figuur van deze grote kindervriend , tevens beschermheilige van Westkapelle . Nicolaas was bisschop van Myra in Lykië ( zuidwest Turkije) en leefde in de eerste helft van de 4 de eeuw . Wij kennen Sint-Niklaas vooral als de patroonheilige van de kinderen (6december) maar hij had nog enkele andere verdiensten . Hij redde volgens de legende drie kinderen uit de dood die in een tijd van grote hongersnood door een kwaadaardige herbergier vermoord werden en in een kuip ingepekeld zaten . Een beeltenis van dit verhaal vind je op de preekstoel en op het Sint -Niklaasaltaar in onze kerk ( zie foto ) . Naast de preekstoel staat een groot beeld van Sint-Niklaas met in zijn rechterhand een schip . Hij is immers ook de beschermheilige van de zeelieden . Vroegere jaren kwamen de vissersvrouwen uit Heist hem aanroepen en zijn bescherming afsmeken voor hun familieleden op zee . Op het Sint-Niklaasaltaar staat hij afgebeeld met drie gouden bollen in zijn hand. Volgens de legende waren dat vroeger drie geldbeugels , later werden het appeltjes van oranje . Met deze drie geldbeugels die hij op een dag door een openstaand raam van een kasteel wierp, redde hij drie mooie ,huwbare jonge dochters van een verarmde edelman uit de handen van een pooier die ze in de prostitutie wou te werk stellen . Door die geldelijke hulp kon hun vader aan ieder van hen een bruidschat meegeven en zo geraakten die lieve meisjes toch nog aan een treffelijke bruidegom . Einde van de sprookjestijd , terug naar de werkelijkheid ! Zet maar allemaal jullie schoentje klaar op de vooravond van 6 december ... en misschien kan er voor mij ook wat vanaf ?
Op het einde van de 18de eeuw stonden er in de kerk een zestal zitbanken, en al wie enigszins aanzien had in de gemeente had zijn eigen "zitsel". Denken we maar aan de kerkmeesters, de Sint-Niklaasmeesters, de dismeesters, de O.L.V.-meesters en de zielbezorgers. Deze zitbanken, waarvan er nu nog een viertal in de kerk te bewonderen zijn, waren uitsluitend bestemd voor gewichtige mannen. Van vrouwenemancipatie was er toen nog helemaal geen sprake. In 1802 gaf de regering bevel aan de kerkfabieken om in hun kerken een afzonderlijke plaats (zitbank) voor te behouden voor de "Meyer"of burgemeester. De kerkmeesters van Westkapelle gehoorzaamden onmiddellijk. Deze bijkomende zitbank werd geplaatst waar nu de speeltafel van het orgel staat. Van daaruit kon de burgemeester de drie altaren zien en mits een beetje vooruit te leunen had hij tevens een goed zicht op de preekstoel en de predikant. Alles verliep prima tot in 1814 Antoon Meysman benoemd werd tot burgemeester. Het boterde echter niet tussen Meysman, die nogal republikeinse sympathieën had, en pastoor Vanwaesberghe die een eedweigeraar was en die zelfs een tijd ondergedoken geleefd had. De vorige burgemeester maakte plaats en de pastoor installeerde de nieuwe "maire" volgens de geldende regels in het burgemeesterzitsel. De burgemeester liet blijken dat hij daar niet op zijn gemak zat. Hij wilde weer als vroeger plaats nemen in de zitbank van de kerkmeesters. De pastoor liet dit niet toe en merkte kwaad op: " Uw plaats is deze van de burgemeester , dat is de wet en daarmee moet ge tevreden zijn en ... ik heb van u geen orders te krijgen in mijn kerk ". Meysman zat diep ongelukkig in zijn "zitsel". De ware oorzaak hiervan was dat hij gans alleen in zijn zitsel aan de vrouwenkant zat. dat riep om de benaming "hanenkot", "bokkenkot" of nog gewaagder "stierstal". De fantasie en de spotlust van de Westkapellenaren kon zelfs zo ver gaan dat de achtbare burgemeester tot "prochiestier" werd bevorderd. Het werd Meysman allemaal te veel. Hij weigerde om nog in zijn " stierstal " plaats te nemen en ging tussen het gewone volk zitten in de kerk. Ook weigerde hij om nog mee op te stappen in de processie en nam zijn "flambeeuw" ( processielantaarn ) mee naar huis.. De perikelen tussen de pastoor en de burgemeester stapelden zich op. De burgemeester beschuldigde de voorbeeldige herder zelfs van zedeloosheid. Op 30 september 1815 overleed de pastoor. Het is mogelijk dat de bittere onrust en de pijnlijke aantijgingen tegen hem gericht,zijn gezondheid ondermijnd hebben.
( Uit Gidsenboek v.d. Sint-Niklaaskerk (2003 ) door pastoor Jan Lavaert )
Het is nu de passende tijdsperiode om eventjes stil te zijn en aandacht te schenken aan vele van onze dorpsgenoten die niet het geluk kenden om uitbundig feest te mogen vieren bij hun bevrijding. Vooral tijdens de laatste dagen van de oorlogsverschrikking was onze dorpsgemeenschap het beeld van verdriet doorspekt met bloed en tranen. Naast de vele gekwetsten vielen er helaas ook verschillende dodelijke slachtoffers waarvan de namen vermeld staan op het monumentje op het dorpskerkhof. Ik heb een poging gedaan om op zoek te gaan naar getuigenissen van mensen die persoonlijk betrokken zijn geweest bij deze drama's om uit hun mond te vernemen hoe en in welke omstandigheden vele van deze onschuldige slachtoffers het leven lieten. Het was de hoogste tijd want vele gebeurtenissen vervagen of zijn verdwenen samen met de oudere generatie die de plaats ruimt voor de nieuwe generaties die hopelijk gespaard mogen blijven van oorlogsgruwel. Ik geef de namen weer in de volgorde zoals ze op het monument staan : Rachel Butaeye : geboren te Stavele den 10 maart 1886 als dochter van Julius en Ryckeboer Lucia, overleden den 26 september 1944 . Zij was de echtgenote van Van Raepenbusch Gilbert. Zij hadden een reeds gehuwde dochter , Nelly, die in Antwerpen woonde , waar zij ook afkomstig van waren. Volgens de kiezerslijst van 1938 woonden ze in de Dorpsstraat , 61 . Oorzaak overlijden = Rachel is omgekomen tijdens een bomaanval in de Lippenslaan te Knokke. Graf : Rachel ligt begraven op het ere-parkje voor het monument tussen het graf van Pieter Bienstman en Van Lersberghe Maria achter een dikke boom . Het kruisje is verdwenen, binnenkort plaatsen we een nieuw gedachteniskruisje.
Pieter Bienstman :geboren te Brugge/Sint Pieters den 04 mei 1879 als zoon van Isidoor en Vraens Maria, overleden op 07 otober 1944. Weduwnaar van Busschaert Emma , echtgenoot van Obreno Pelagie, woonden in de Kalfstraat , 1 . Oorzaak overlijden = Pieter , aan zijn voordeur staande kijkend naar de overvliegende vliegtuigen, dodelijk getroffen door mitrailleur geschut vanuit de lucht. Graf : Pieter ligt begraven op het ere-parkje voor het monument.
Madeleine Vander Meiren : geboren te Lapscheure den 17 januari 1895 als dochter van Cypriaan en Steyaert Hortensia, overleden den 14 oktober 1944. Echtgenote van Loeys Henri. Woonden met hun vier kinderen in een arbeidershuisje op de wijk "Schaepenbrugge " ( nu Sluisstraat , 65 ). Oorzaak overlijden = Toen tijdens hevige gevechten rond hun woning het dak gedeeltelijk getroffen werd door een obus bestierf zij het (hartstilstand ?) van schrik en ellende . Het gezin woonde op de bovenverdieping gezien het huisje en de ganse omgeving onder water stonden ( +/- 75 cm. hoog in huis). Het drama voor deze familie was nog niet ten einde want een paar weken na het pijnlijk verlies van moeder sloeg de oorlogsgruwel opnieuw toe bij deze mensen . Dit keer was de zeventienjarige dochter Marguerite ( zie verder ) het slachtoffer. Begraafplaats : Naast de kerk , nadien ontgraven ? Graf : Madeleine ligt begraven naast haar dochter juist voor het monument tussen het graf van Eric Neyts en Gustaaf Vanderostyne. De kruisjes zijn door de tand des tijds verdwenen. Binnenkort plaatsen we een nieuw gedachteniskruisje ( zie deel 5 : bijkomende inlichtingen )
Lees verder deel 2 - 3 - 4 - 5 - 6
Zie ook art. 22/08/2007 ( terugscrollen ) Westkapelse oorlogsslachtoffers WO I = bijgewerkt
Raymond Groosman : Geboren te Westkapelle den 14 augustus 1896 als zoon van Franciscus en Vanlandschoot Albertina, overleden op 21 oktober 1944. Echtgenoot van Schotte Joanna. Woonden in de Dorpsstraat ( nu tandarts Paridaen ). Oorzaak overlijden = Voor zijn woning samen met drie personen waarmee hij stond te praten getroffen door de wegvliegende shrapnels uit een Britse 60 ponder. Dit was een zware obus in de volksmond " koolzak " genoemd. Deze obus, afgeschoten vanuit een Canadees kanon opgesteld ter hoogte van Male - Sint Kruis, had een reikwijdte van verschillende kilometers en was voorzien van vleugeltjes ( zie foto ) Bij aanraking met de grond of een voorwerp ontplofte hij en stootte zijn inhoud onder de vorm van vernietigende shrapnels in het rond . Een echt moordend wapen, oorzaak van de dood van verschillende dorpsgenoten ( zie verder ) Begraafplaats : Op het ere- parkje voor het monument.
Dumeez Herman : Geboren te Westkapelle den 21 november 1929 als zoon van Frans en Neyts Clementina, overleden op 21 oktober 1944. Woonde in de Hoekestraat ( wijk Palingpot ). Oorzaak overlijden = Herman was een van de vier personen die dodelijk getroffen werden door een Britse 60 ponder ( zie Raymond Groosman ) . Begraafplaats : Op het ere-parkje voor het monument.
Anny Bil : Geboren te Westkapelle den 3 november 1939 als dochterje van Firmin en Renilde Obreno, overleden op 22 oktober 1944. Woonde bij haar ouders in de slagerij Dorpsstraat , 35 . Oorzaak overlijden = Tijdens een hevige beschieting van Westkapelle en omgeving door de Canadezen met kanonnen opgesteld in Sint Pieters / Brugge en Male - Sint Kruis / Brugge werd de slagerij van Firmin Bil getroffen door een Britse 60 ponder die dwars door de muur van het achterhuis in de keuken terecht kwam . Door de luchtverplaatsing is het vierjarig dochtertje Anny bezweken als gevolg van gebarsten longen. Ongehoorde rampspoed in dit gezin bestaande uit vader Firmin die in de tuin was, moeder Renilde met haar tweejarig zoontje Werner op de schoot en het achtjarig dochtertje Christiane die in de voorkamer onder een bed was gekropen . De obus die gelukkig niet ontploft was lag onder de gootsteen in de keuken . Wat een bloedbad zou hij aangericht hebben moest hij ontploft zijn ? Begraafplaats : Op het ere-parkje voor het monument
Adhemar Van Hoornweder : Geboren te Westkapelle den 3 oktober 1904 als zoon van Camille en Martelé Hortensia, overleden op 24 oktober 1944 te Knokke . Echtgenoot van Groosman Albertina . Woonden in de Sluisstraat 13 op een appartementje boven de smidse Groosman. Oorzaak overlijden = Adhemar stond bij het groepje van vier personen (zie Raymond Groosman) en alhoewel hij ogenschijnlijk slechts lichtgewond was ( klein gaatje in de buikstreek) kon hij niet meer rechtstaan en is hij per kruiwagen door het water naar de kliniek van Knokke ( kasteeltje van Parmentier , nu sportstadium ) vervoerd geworden. Daar is hij een paar dagen later als gevolg van een infectie overleden spijts de beste zorgen van dokter Mattelaer en zijn ploeg . Begraafplaats : Hij ligt op het dorpskerkhof begraven uiterst links op de eerste rij.
Eric Neyts : Geboren te Westkapelle den 16 juni 1939 als zoontje van Emiel en Julia Daschot , overleden op 24 oktober 1944. Woonde bij zijn ouders in de Hoekestraat, 44 . Oorzaak van overlijden = Het jongentje zat samen met een viertal volwassenen op een driewiel boerenkar die in de Marouxdreef op een landmijn ( door de Duitsers gelegd tijdens hun aftocht ) reed, met een waar bloedbad tot gevolg. Deze kar getrokken door een paard was op weg van de hofstede " Hoogen Boom ", bewoond door broer en zus Omer en Julia Deroo, naar het dorp om inkopen te doen voor de bevoorrading van een groep vluchtelingen die verbleven op hofstede Deroo. Ook de ouders van de kleine Eric verbleven er aangezien hun huis , in de Hoekestraat, onder water stond. Het was oorspronkelijk niet de bedoeling dat Eric op die kar zou zitten ,maar hij was zo graag meegereden en kreeg na lang aandringen, uiteindelijk toestemming van zijn ouders. Op de wagen zaten nog een viertal personen uit Middelburg (B) o.a. Albert Cauwels ( op slag dood ) Alice Vanhecke ( zeer zwaar gekwetst, na lange tijd hersteld en heden ten dage nog in leven is 94 jaar en woont nog steeds in Middelburg ).Adolf Dryepondt uit Westkapelle was eveneens zeer zwaar gekwetst. Nog twee andere personen werden gedood waarvan ik tot op heden de namen niet ken ( wie kan mij helpen ? ) zie bijkomende inl hieronderaan .. Begraafplaats : Alle stoffelijke overschotten werden als voorlopige maatregel begraven naast het erf op de boerderij van Julia en Omer Deroo en nadien ontgraven . Zo ligt de kleine Eric begraven op het ere- parkje voor het monument. Bijkomende inlichtingen op 19/12/2007: In het boekje geschreven door Paul Braet ( zie deel 6- noot 2 ) staat op blz.12 dat er vijf personen op die kar zaten te weten : Van Poucke Michel 28 jaar , Cauwels Albert 27 jaar , Alice Van Hecke allen uit Middelburg , Adolf Dreyepondt en het zoontje van Julia Dasschot uit Westkapelle
Edmond Thiel : Geboren te Westkapelle den 9 september 1874 als zoon van Joseph en Van Holm Coleta , overleden op 31 oktober 1944. Woonden in de Knokkestraat ( nu Dorpsstraat 37 ). Edmond was sedert enkele jaren op rust na 41 jaren trouwe dienst als veldwachter ( garde ). Hij werd in 1939 opgevolgd door Firmin Bernaert. Oorzaak overlijden = Tijdens een der laatste zware nachtelijke beschieting in en rond Westkapelle was hij van schrik en nieuwsgierigheid opgestaan en toen hij door het achtervenster van zijn woning keek, vloog een oorlogsprojectiel door het raam en werd hij praktisch onthoofd. Hij was op slag dood, afschuwelijk ...en dat enkele uren voor de bevrijding. Begraafplaats : Edmond ligt begraven op het ere-park voor het monument. Uit de toespraak bij zijn teraardebestelling uitgesproken door toenmalig burgemeester Leon Lybaert haal ik het volgende : " Hier in het bijzijn van al de inwoners van Westkapelle moet ik openbare hulde brengen aan dezen Gemeentebeambte, die 41 jaren benevens zijn werk, zijn plicht, zooveel goed gesticht heeft en zooveel diensten heeft bewezen. Hij deed alles voor het welzijn van iedereen: Dit was zijn spreuk , zijn leus .
Marguerite Loeys : Geborente Westkapelle op 28 maart 1927 als dochter van Henri en wijlen Madeleine Vandermeiren , overleden op 1 november 1944. Woonde bij haar ouders op de wijk " Schaepenbrugge ". Oorzaak overlijden = Bij een der laatste zware gevechten een paar uren voor de overgave van de Duitsers en de reddende bevrijding door de Canadese troepen gebeurde er nog een van de grootste drama's waarvan een eenvoudig arbeidersgezin het slachtoffer werd.Vader Henri met zijn vier kinderen , nog rouwend om het verlies van hun dierbare moeder ( zie deel 1 ) woonde nog steeds op de bovenverdieping ( wateroverlast ) van hun huisje. Door het verschrikkelijk oorlogsgeweld bang geworden besloot hij om met zijn kinderen de woning te ontvluchten en bescherming te gaan zoeken op de nabij gelegen hoeve Gentiel Van de Sompele. Bij het afdalen van de zoldertrap gebeurde het drama. Een oorlogsprojectiel vloog door de voorruit en een shrapnel boorde zich in de borststreek van het jonge meisje. Ze stierf in de armen van haar broers bij een radeloze vader. Kan een mens grotere rampspoed tegenkomen ? VERVLOEKTE OORLOG !! . Begraafplaats: Naast haar moeder bij de kerk . Graf : Marguerite ligt begraven naast haar moeder op het ere-parkje ( zie uitleg deel 1 ) ***Het verhaal vernam ik van haar drie jaar jongere broer Lucien (zie foto) die ik onlangs opzocht.*** Bijkomende inlichtingen : Op 31/10/2007 kreeg ik een telefonische oproep van Cécile De Groote zij was gehuwd met André Loeys ( 1931 - 1992 ) een broer van Marguerite. Ook zij vertelde mij het verhaal zoals hier boven vermeld. Na het verschrikkelijk drama werden de drie broers opgevangen door de familie Gentiel Van de Sompele - Irma Beyne ( latere burgemeester ). Vader Henri was knecht op deze hoeve. Volgens Cécile liggen moeder en dochter begraven voor het monumentje op het kerkhof doch zijn het zerk en of de kruisjes door de tand des tijds verdwenen. Bedankt Cécile voor de inlichtingen en zo is er weer een stukje van de puzzel opgelost.
GustaafVanderostyne : Geboren te Oostkerke den 10 juni 1888 als zoon van ............. ? gehuwd met Timmerman Maria , Woonden in de Dudzelestraat ,32 . overleden op 1 november 1944 . Oorzaak overlijden = In Westkapelle verspreidde zich het gerucht dat Knokke reeds bevrijd was en dat de bevolking volop aan het feesten was. Gustaaf wilde daar bij zijn. Hij haalde zijn tijdens de woelige oorlogsjaren weggestoken fiets vanonder het stroo en reed naar Knokke. Hij wist echter niet dat hij naar zijn dood reed . In de Lippenslaan, ter hoogte van het burg. Desmidtplein, werd hij dodelijk getroffen door een shrapnel uit een obus afgevuurd door een batterij bemand door een groep achtergebleven Duitsers die vanaf " Den Hul " in Duinbergen Knokke onder vuur namen. Begraafplaats : Gustaaf ligt begraven op het ere-parkje voor het monument.
************************ Dit waren de elf slachtoffers waarvan de namen voorkomen op het monument. Er ligt echter nog een vrouw begraven op het ere-parkje . Het betreft Maria Van Lersberghe ( zie foto ) : geboren te Sijsele op 24 mei 1909 , gehuwd met Demulder Jan en wonende te Moerkerke ( Sit-Rita ). Deze personen verbleven in Westkapelle als vluchtelingen. Maria stond te praten bij het groepje Groosman Raymond ( zie deel 2 ) en werd eveneens dodelijk getroffen door rondvliegende shrapnels. Zij was dus de bewuste vrouw in dat groepje waarvan, op vandaag, bijna niemand weet wie ze was. Noot1 : Van Jacky Van Lersberghe kreeg ik aanvullende informatie over zijn tante Maria Van Lersberghe. Klik op reageer onder deel 5 ( hierboven ) om die informatie te lezen . Bedankt Jacky. Noot2 : Van Paul Braet uit Oostkerke kreeg ik een door hem geschreven boekje getiteld " Wijk Schapenbrugge tijdens de overstroming en de beschieting van 1944 " . Dit is een ooggetuige verslag van hoe hij als negenjarige knaap op het ouderlijk erf deze dramatische toestanden heeft meebeleefd. Wie interesse heeft voor dit boekje kan steeds terecht bij Paul tel. 050/606373. Bedankt Paul.
Einde van deze reeks bijdragen , onjuistheden, aanvullingen , nieuwe gegevens zijn welkom bij de auteur via Email-mij op deze blog. Dank aan Maurits Missiaen , August Viaene , Pastoor Jan Lavaert , Lucien Loeys , Aline Deckers , Henriette Schotte, Christiane Bil, Gabriëlle Groosman, Paul Braet en vele anderen voor hun medewerking.
Laten we hulde brengen aan deze Westkapelse oorlogsslachtoffers, eenvoudige mensen, weggerukt uit hun geliefde omgeving door zinloos oorlogsgeweld. Ik hoop dat ze niet voor niets gestorven zijn en dat we de herinnering aan hun offers nooit vergeten . Ook zij die na ons komen .
Dorpsverhalen uit Westkapelle : Een gratis warm stortbad !!
In de grensgemeente Westkapelle waren er benevens smokkelaars ook veel douaniers woonachtig . Een van die douaniers,of met een groot woord tolbeambten genoemd ,was mijn vader zaliger . Mijn vader was een groot specialist in het rondtrekken naar verschillende hofsteden in onze grensstreek om "passevangs" af te leveren en in te vullen . Een passevang is een soort paspoort voor een rund waarop geslacht,geboortedatum,naam van de eigenaar en een schets van het dier met de kleurschakeringen erop aangebracht ,vermeld staan .Om de smokkel van runderen te voorkomen moest de landbouwer,eigenaar van het rund, bij vraag van de wettelijke overheid steeds dit paspoort kunnen voorleggen om te bewijzen dat het dier zijn eigendom was . Zo was mijn vader eind de jaren vijftig op een zeer koude winterse dag,rond de nieuwjaarsperiode, in groot ornaat op toer met zijn fiets . Op een klein "doeningstje" ergens tussen Lapscheure en Moerkerke moest hij in een koestal een schets maken met aanduiding van de verschillende kleurvariaties op een mooie zwart-bonte koe. Teneinde een goede schets te kunnen maken van het prachtig goed in 't vlees zittend achterwerk van het dier was mijn vader verplicht om gehurkt tegen een muurtje juist achter die koe te gaan zitten om zo een betere kijk te hebben op de zaak .IJverig zoals altijd zat hij, likkend aan zijn potlood, zijn kunstwerk af te maken . Op dat moment verscheen de jonge boerin in de deuropening en ging een gesprek aan met mijn vader . Hierdoor afgeleid verloor hij het kolossale achterwerk uit het oog en zag niet dat de koeienstaart plotseling omhoog ging . Voor hij het besefte werd de arme man getracteerd op een gratis warm stortbad . Gelukkig voor hem betrof het "de grote boodschap " niet,dat zou pas zeer erg geweest zijn ! Grote paniek zowel bij de boerin als bij mijn kletsnatte vader . De boerin wilde hem op d'een of andere manier helpen afdrogen maar zijn hele tenue (uniform) was doorweekt en ge ziet dat vanhier dat mijn vader toentertijd liever zijn broek aanhield dan dat hij hem zou uittrekken in 't bijzijn van die vrouw . Heden ten dage zou dat geen problemen scheppen maar in die puriteinse tijd was dat andere koek . Mijn vader zei:" Ik zal rap op mijn fiets springen" en terwijl het koeienvocht nog warm aanvoelde , reed hij zo rap mogelijk naar Westkapelle. Ik denk dat hij toen het wereldrecord tijdrijden op zijn naam gezet heeft (met koeien-epo ). Thuis werd hij door mijn moeder van zijn reeds halfbevroren kleren verlost. Een verkwikkend bad heeft hem toen veel deugd gedaan . Vanaf die keer vond men mijn vader nooit meer achter een koe om zijn schetsen te maken ... Hoe zou je zelf zijn ? Guido
Dit is een muzikale "Musknijnhoorn". Een bijna uitgestorven Westkapels nachtdier opgemerkt door een in de vroege ochtenduurtjes huiswaartskerende dorpsgenoot. Hoogstwaarschijnlijk betreft het hier een reïncarnatie van FUTTEL een vroegere alomgekende handelaar in konijnenvellen die op een rare manier aan zijn einde is gekomen. (Later meer hierover) !
Wil je hieronder uw link ? laat het mij weten via email mij