NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Foto
WELKOM, AAN DEZE SITE WORDT DAGELIJKS GEWERKT, DUS SPRING AF EN TOE EENS BINNEN.
TIP : Wil je weten welk weer we mogen verwachten in het eerstkomende uur ? Ga dan eens naar www.buienradar.nl
TIP van de maand

Bezoek eens de web van :
http//www.lynnlaramore.be

Zeker de moeite waard
Spreuk van de week
Foto

  Hoegaarden - Spreuken

De medische wetenschap heeft
nog steeds geen doeltreffend
vaccin ontwikkeld tegen de
aanstekekelijkheid van de geeuw.

*************************

Dat er intelligente buitenaardse
wezens bestaan wordt feilloos
bewezen door het feit dat ze 
nog geen contact met ons 
hebben opgenomen. 

*************************

Je zult maar een ééndagsvlieg
zijn en je dag niet hebben.

************************* 

Mopje van de week 

Michel Bouton is voyageur in matrassen en beddegoed. Rijdend langs de E17 stopt hij rond de middag aan een wegrestaurant om een "mulletje" 't eten. Achter 't eten moet hij gelijk gewente nog ne keer naar 't toilet. Hij ziet dat er een deure bezet is en hij gaat naar 't toilet dernevens binnen. Almetnekeer hoort hij ne vent neffens hem vragen: "Hoe is 't ?" Michel verschiet want 't is nie de geweunte dat 't mannevolk tegen mekaar klapt over de W.C. deuren, maar beleefd gelijk da Michel is antwoordt hij: "Goed." Zegt dienen type geen drie seconden later: " En wat zie je ant 't doen?" Michel antwoordt hem " Euh...aan 't kakken, en gie? -- " Ja vrouwke," zegt dien anderen, " 'k ga mijn gsm afleggen want er zit hier nen onnozelare neffens mij heel den tijd in joen plekke 't antwoorden."

Inhoud blog
 • Overlijdensbericht van een enorme goede Papa en zalig mens
 • 't Is nu aan mienen toer !
 • Redactie Westkapelse Sprokkels in verlof
 • Uit het leven gegrepen extra
 • Uit het leven gegrepen ! (deel 1)
 • Uit het leven gegrepen ! ( deel 2 )
 • Uit het leven gegrepen ! ( deel 3 )
 • Uit het leven gegrepen ! ( deel 4 )
 • Uit het leven gegrepen : Slot
 • Zeldzaam zangvogeltje bij mijn buurman
  Sprokkels Jukebox veel luisterplezier
  Foto
  Een gouden tip van de redactie

  Voor wie alle muziek van de jukebox door elkaar hoort
  is hier de oplossing........
  Ga naar WINDOWS MEDIAPLAYER
  1. Klik op " extra " bovenaan
  2. Klik op " optie's "
  3. Klik op " Bestandtypen "
  4. Klik op " alles selecteren "
  5. klik op  " toepassen + ok "
  Start vervolgens sprokkels opnieuw op
  Veel luisterplezier........
  Geert.
  zoon van ........
  Westkapelse Sprokkels

  11-12-2007
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ideaal eindejaarsgeschenk dankzij VTB-VAB
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  VTB-VAB publiceert de nieuwe editie Gids voor Vlaanderen . Vijftig jaar na de eerste editie heeft VTB-VAB een nieuwe versie uit : Een boek met informatie over het culturele patrimonium van alle 309 Vlaamse fusiegemeenten én de 19 Brusselse gemeenten, inclusief alle 1154 deelgemeenten. Alle Vlaamse dorpen en gemeenten komen uitgebreid aan bod, met ruim 1000 nieuwe kleurenfoto's van bekende en minder bekende bezienswaardigheden. Er is ook een digitale versie: wie de bijna 1.400 pagina's dikke turf koopt, krijgt een toegangscode waarmee hij ( of zij ) de info uit het boek via internet kan raadplegen. De redactie van de Westkapelse Sprokkels verleende haar medewerking voor de bijdragen over Knokke-Heist en Westkapelle.
  Praktisch: De Gids voor Vlaanderen heeft een winkelprijs van 39,95 euro. Leden VTB-VAB kunnen het boek online consulteren en genieten een flinke korting bij aankoop. Meer informatie op : www.vab.be  .  En daarmee is ook het probleem van " Wat moet ik dit jaar onder de kerstboom leggen ? " opgelost.
   
                   Guido


  >> Reageer (0)
  26-11-2007
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'t Is weeral groot feest bij Sprokkels
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Inderdaad beste bezoekers :  Met een zekere fierheid en een krop in de keel mochten we onze 40.000 ste bezoeker verwelkomen op ons blogje.   Precies twee jaar geleden zijn we gestart met de "Westkapelse Sprokkels". Wie van onze redactie had ooit durven dromen dat het zo'n succes zou worden. Dank zij jullie , beste bezoekers , zijn we uitgegroeid tot een van de populairste web-sites op het senioreninternet. Als hoofdredacteur zit ik vandaag met mijn kop in een bloempot ( zie foto ). Onze pas aangenomen secretaresse hield eraan om de hersenpan van haar nieuwe werkgever met champagne te begieten. Gezien ze nog in haar proefperiode is stond ze erop om niet herkenbaar op de foto te staan. We zijn alleszins van plan om rustig verder de ingeslagen weg te volgen met onze proza over het verleden , het heden en de toekomst van ons geliefd polderdorpje Westkapelle. Reacties, berichten , op- en aanmerkingen , ja zelfs lofbetuigingen zijn zoals steeds welkom op de redactie via reageer,  e-mail mij of een aantekening in ons gastenboek ( reeds +300 ). En nu op naar de  50.000.     Proost , santé op jullie gezondheid !!

                                                           Guido & Co


  >> Reageer (2)
  19-11-2007
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sint -Niklaas Kapoentje
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  In deze vooral voor de kinderen speciale periode past het even stil te staan bij de figuur van deze grote kindervriend , tevens beschermheilige van Westkapelle .
  Nicolaas was bisschop van Myra in Lykië ( zuidwest Turkije) en leefde in de eerste helft van de 4 de eeuw . Wij kennen Sint-Niklaas vooral als de patroonheilige van de kinderen (6december) maar hij had nog enkele andere verdiensten .
  Hij redde volgens de legende drie kinderen uit de dood die in een tijd van grote hongersnood door een kwaadaardige herbergier vermoord werden en in een kuip ingepekeld zaten . Een beeltenis van dit verhaal vind je op de preekstoel en op het Sint -Niklaasaltaar in onze kerk ( zie foto ) .
  Naast de preekstoel staat een groot beeld van Sint-Niklaas met in zijn rechterhand een schip . Hij is immers ook de beschermheilige van de zeelieden . Vroegere jaren kwamen de vissersvrouwen uit Heist hem aanroepen en zijn bescherming afsmeken voor hun familieleden op zee . Op het Sint-Niklaasaltaar staat hij afgebeeld met drie gouden bollen in zijn hand. Volgens de legende waren dat vroeger drie geldbeugels , later werden het appeltjes van oranje . Met deze drie geldbeugels die hij op een dag door een openstaand raam van een kasteel wierp, redde hij drie mooie ,huwbare jonge dochters van een verarmde edelman uit de handen van een pooier die ze in de prostitutie wou te werk stellen . Door die geldelijke hulp kon hun vader aan ieder van hen een bruidschat meegeven en zo geraakten die lieve meisjes toch nog aan een treffelijke bruidegom . Einde van de sprookjestijd , terug naar de werkelijkheid ! Zet maar allemaal jullie schoentje klaar op de vooravond van 6 december ... en misschien kan er voor mij ook wat vanaf ?

                                                                                                             Guido


  >> Reageer (2)
  14-11-2007
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pittig verhaal uit 1814 - Stierstal in de kerk
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Op het einde van de 18de eeuw stonden er in de kerk een zestal zitbanken, en al wie enigszins aanzien had in de gemeente had zijn eigen "zitsel". Denken we maar aan de kerkmeesters, de Sint-Niklaasmeesters, de dismeesters, de O.L.V.-meesters en de zielbezorgers. Deze zitbanken, waarvan er nu nog een viertal in de kerk te bewonderen zijn, waren uitsluitend bestemd voor gewichtige mannen. Van vrouwenemancipatie was er toen nog helemaal geen sprake.
  In 1802 gaf de regering bevel aan de kerkfabieken om in hun kerken een afzonderlijke plaats (zitbank) voor te behouden voor de "Meyer"of burgemeester. De kerkmeesters van Westkapelle gehoorzaamden onmiddellijk. Deze bijkomende zitbank werd geplaatst waar nu de speeltafel van het orgel staat. Van daaruit kon de burgemeester de drie altaren zien en mits een beetje vooruit te leunen had hij tevens een goed zicht op de preekstoel en de predikant. Alles verliep prima tot in 1814 Antoon Meysman benoemd werd tot burgemeester. Het boterde echter niet tussen Meysman, die nogal republikeinse sympathieën had, en pastoor Vanwaesberghe die een eedweigeraar was en die zelfs een tijd ondergedoken geleefd had. De vorige burgemeester maakte plaats en de pastoor installeerde de nieuwe "maire" volgens de geldende regels in het burgemeesterzitsel. De burgemeester liet blijken dat hij daar niet op zijn gemak zat. Hij wilde weer als vroeger plaats nemen in de zitbank van de kerkmeesters. De pastoor liet dit niet toe en merkte kwaad op: " Uw plaats is deze van de burgemeester , dat is de wet en daarmee moet ge tevreden zijn en ... ik heb van u geen orders te krijgen in mijn kerk ". Meysman zat diep ongelukkig in zijn "zitsel". De ware oorzaak hiervan was dat hij gans alleen in zijn zitsel aan de vrouwenkant zat. dat riep om de benaming "hanenkot", "bokkenkot" of nog gewaagder "stierstal". De fantasie en de spotlust van de Westkapellenaren kon zelfs zo ver gaan dat de achtbare burgemeester tot "prochiestier" werd bevorderd. Het werd Meysman allemaal te veel. Hij weigerde om nog in zijn " stierstal " plaats te nemen en ging tussen het gewone volk zitten in de kerk. Ook weigerde hij om nog mee op te stappen in de processie en nam zijn "flambeeuw" ( processielantaarn ) mee naar huis.. De perikelen tussen de pastoor en de burgemeester stapelden zich op. De burgemeester beschuldigde de voorbeeldige herder zelfs van zedeloosheid. Op 30 september 1815 overleed de pastoor. Het is mogelijk dat de bittere onrust en de pijnlijke aantijgingen tegen hem gericht,zijn gezondheid ondermijnd hebben. 

  ( Uit Gidsenboek v.d. Sint-Niklaaskerk (2003 ) door pastoor Jan Lavaert )

                                        Guido 


  >> Reageer (0)
  25-10-2007
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Westkapelse oorlogsslachtoffers WO II ( deel 1)
   Het is nu de passende tijdsperiode om eventjes stil te zijn en aandacht te schenken aan vele van onze dorpsgenoten die niet het geluk kenden om uitbundig feest te mogen vieren bij hun bevrijding. Vooral tijdens de laatste dagen van de oorlogsverschrikking was onze dorpsgemeenschap het beeld van verdriet doorspekt met bloed en tranen. Naast de vele gekwetsten vielen er helaas ook verschillende dodelijke slachtoffers waarvan de namen vermeld staan op het monumentje op het dorpskerkhof. Ik heb een poging gedaan om op zoek te gaan naar getuigenissen van mensen die persoonlijk betrokken zijn geweest bij deze drama's om uit hun mond te vernemen hoe en in welke omstandigheden vele van deze onschuldige slachtoffers het leven lieten. Het was de hoogste tijd want vele gebeurtenissen vervagen of zijn verdwenen samen met de oudere generatie die de plaats ruimt voor de nieuwe generaties die hopelijk gespaard mogen blijven van oorlogsgruwel. Ik geef de namen weer in de volgorde zoals ze op het monument staan : 
  Rachel Butaeye : geboren te Stavele den 10 maart 1886  als dochter van Julius en Ryckeboer Lucia, overleden den 26 september 1944 . Zij was de echtgenote van Van Raepenbusch Gilbert. Zij hadden een reeds gehuwde dochter , Nelly, die in Antwerpen woonde , waar zij ook afkomstig van waren.  Volgens de kiezerslijst van 1938 woonden ze in de Dorpsstraat , 61 . Oorzaak overlijden = Rachel is omgekomen tijdens een bomaanval in de Lippenslaan te Knokke. Graf : Rachel ligt begraven op het ere-parkje voor het monument tussen het graf van Pieter Bienstman en Van Lersberghe Maria achter een dikke boom . Het kruisje is verdwenen, binnenkort plaatsen we een nieuw gedachteniskruisje.

  Pieter Bienstman :geboren te Brugge/Sint Pieters den 04 mei 1879 als zoon van Isidoor en Vraens Maria, overleden op 07 otober 1944. Weduwnaar van Busschaert Emma , echtgenoot van Obreno Pelagie, woonden in de Kalfstraat , 1 . Oorzaak overlijden = Pieter , aan zijn voordeur staande kijkend naar de overvliegende vliegtuigen,  dodelijk getroffen door mitrailleur geschut vanuit de lucht.  Graf : Pieter ligt begraven op het ere-parkje voor het monument. 

  Madeleine Vander Meiren : geboren te Lapscheure den 17 januari 1895 als dochter van Cypriaan en Steyaert Hortensia, overleden den 14 oktober 1944. Echtgenote van Loeys Henri. Woonden met hun vier kinderen in een arbeidershuisje op de wijk "Schaepenbrugge " ( nu Sluisstraat , 65 ). Oorzaak overlijden = Toen tijdens hevige gevechten rond hun woning het dak gedeeltelijk getroffen werd door een obus bestierf zij het (hartstilstand ?) van schrik en ellende . Het gezin woonde op de bovenverdieping gezien het huisje en de ganse omgeving onder water stonden ( +/- 75 cm. hoog in huis). Het drama voor deze familie was nog niet ten einde want een paar weken  na het pijnlijk verlies van moeder sloeg de oorlogsgruwel opnieuw toe bij deze mensen . Dit keer was de zeventienjarige dochter Marguerite ( zie verder ) het slachtoffer. Begraafplaats : Naast de kerk , nadien ontgraven ? Graf : Madeleine ligt begraven naast haar dochter juist voor het monument tussen het graf van Eric Neyts en Gustaaf Vanderostyne. De kruisjes zijn door de tand des tijds verdwenen. Binnenkort plaatsen we een nieuw gedachteniskruisje ( zie deel 5 : bijkomende inlichtingen )

                                    Lees verder deel 2 - 3 - 4 - 5 - 6

   Zie ook art. 22/08/2007 ( terugscrollen ) Westkapelse oorlogsslachtoffers WO I  = bijgewerkt

                                Guido


                                            

                                                                       

  >> Reageer (0)
  24-10-2007
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Westkapelse oorlogsslachtoffers WO II ( deel 2 )
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Raymond Groosman : Geboren te Westkapelle den 14 augustus 1896 als zoon van Franciscus en
  Vanlandschoot Albertina, overleden op 21 oktober 1944.  Echtgenoot van Schotte Joanna. Woonden in de Dorpsstraat ( nu tandarts Paridaen ). Oorzaak overlijden = Voor zijn woning samen met drie personen waarmee hij stond te praten getroffen door de wegvliegende shrapnels uit een Britse 60 ponder. Dit was een zware obus in de volksmond " koolzak " genoemd. Deze  obus, afgeschoten vanuit een Canadees kanon opgesteld ter hoogte van Male - Sint Kruis, had een reikwijdte van verschillende kilometers en was voorzien van vleugeltjes ( zie foto ) Bij aanraking met de grond of een voorwerp ontplofte hij en stootte zijn inhoud onder de vorm van vernietigende shrapnels in het rond . Een echt moordend wapen, oorzaak van de dood van verschillende dorpsgenoten ( zie verder )
   Begraafplaats : Op het ere- parkje voor het monument.

  Dumeez Herman : Geboren te Westkapelle den 21 november 1929 als zoon van Frans en Neyts Clementina, overleden op 21 oktober 1944. Woonde in de Hoekestraat ( wijk Palingpot ). Oorzaak overlijden = Herman was een van de vier personen die dodelijk getroffen werden door een Britse 60 ponder ( zie Raymond Groosman ) . Begraafplaats : Op het ere-parkje voor het monument. 

  Anny Bil : Geboren te Westkapelle den 3 november 1939 als dochterje van Firmin en Renilde Obreno, overleden op 22 oktober 1944. Woonde bij haar ouders in de slagerij Dorpsstraat , 35 . Oorzaak overlijden = Tijdens een hevige beschieting van Westkapelle en omgeving door de Canadezen met kanonnen opgesteld in Sint Pieters / Brugge en Male - Sint Kruis / Brugge werd de slagerij van Firmin Bil getroffen door een Britse 60 ponder die dwars door de muur van het achterhuis in de keuken terecht kwam . Door de luchtverplaatsing is het vierjarig dochtertje Anny bezweken als gevolg van gebarsten longen. Ongehoorde rampspoed in dit gezin bestaande uit vader Firmin die in de tuin was, moeder Renilde met haar tweejarig zoontje Werner op de schoot en het achtjarig dochtertje Christiane die in de voorkamer onder een bed was gekropen . De obus die gelukkig niet ontploft was lag onder de gootsteen in de keuken . Wat een bloedbad zou hij aangericht hebben moest hij ontploft zijn ? Begraafplaats : Op het ere-parkje voor het monument

  Adhemar Van Hoornweder : Geboren te Westkapelle den 3 oktober 1904 als zoon van Camille en Martelé Hortensia, overleden op 24 oktober 1944 te Knokke . Echtgenoot van Groosman Albertina . Woonden in de Sluisstraat 13 op een appartementje boven de smidse Groosman. Oorzaak overlijden = Adhemar stond bij het groepje van vier personen (zie Raymond Groosman) en alhoewel hij ogenschijnlijk slechts lichtgewond was ( klein gaatje in de buikstreek) kon hij niet meer rechtstaan en is hij per kruiwagen door het water naar de kliniek  van Knokke ( kasteeltje van Parmentier , nu sportstadium ) vervoerd geworden. Daar is hij een paar dagen later als gevolg van een infectie overleden spijts de beste zorgen van dokter Mattelaer en zijn ploeg . Begraafplaats : Hij ligt op het dorpskerkhof begraven uiterst links op de eerste rij. 


  >> Reageer (0)
  23-10-2007
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Westkapelse oorlogsslachtoffers WO II ( deel 3 )
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Eric Neyts : Geboren te Westkapelle den 16 juni 1939 als zoontje van Emiel en Julia Daschot , overleden op 24 oktober 1944. Woonde bij zijn ouders in de Hoekestraat, 44 . Oorzaak van overlijden = Het jongentje zat samen met een viertal volwassenen op een driewiel boerenkar die in de Marouxdreef op een landmijn ( door de Duitsers gelegd tijdens hun aftocht ) reed, met een waar bloedbad tot gevolg. Deze kar getrokken door een paard was op weg van de hofstede " Hoogen Boom ", bewoond door broer en zus Omer en Julia Deroo, naar het dorp om inkopen te doen voor de bevoorrading van een groep vluchtelingen die verbleven op hofstede Deroo. Ook de ouders van de kleine Eric verbleven er aangezien hun huis , in de Hoekestraat, onder water stond. Het was oorspronkelijk niet de bedoeling dat Eric op die kar zou zitten ,maar hij was zo graag meegereden en kreeg  na lang aandringen, uiteindelijk toestemming van zijn ouders. Op de wagen zaten nog een viertal personen uit Middelburg (B) o.a. Albert Cauwels ( op slag dood ) Alice Vanhecke ( zeer zwaar gekwetst, na lange tijd hersteld en heden ten dage nog in leven is 94 jaar en woont nog steeds in Middelburg ).Adolf Dryepondt uit Westkapelle was eveneens zeer zwaar gekwetst. Nog twee andere personen werden gedood waarvan ik tot op heden de namen niet ken ( wie kan mij helpen ? ) zie bijkomende inl hieronderaan .. Begraafplaats : Alle stoffelijke overschotten werden als voorlopige maatregel begraven naast het erf op de boerderij van Julia en Omer Deroo en nadien ontgraven . Zo ligt de kleine Eric begraven op het ere- parkje voor het monument. 
  Bijkomende inlichtingen op 19/12/2007: In het boekje geschreven door Paul Braet ( zie deel 6- noot 2 ) staat op blz.12  dat er vijf personen op die kar zaten te weten : Van Poucke Michel 28 jaar , Cauwels Albert 27 jaar , Alice Van Hecke allen uit Middelburg , Adolf Dreyepondt en het zoontje van Julia Dasschot uit Westkapelle

                                                 

  >> Reageer (1)
  22-10-2007
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Westkapelse oorlogsslachtoffers WO II ( deel 4 )
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Edmond Thiel : Geboren te Westkapelle den 9 september 1874 als zoon van Joseph en Van Holm Coleta , overleden op 31 oktober 1944. Woonden in de Knokkestraat ( nu Dorpsstraat  37 ). Edmond was sedert enkele jaren op rust na 41 jaren trouwe dienst als veldwachter ( garde ). Hij werd in 1939 opgevolgd door Firmin Bernaert. Oorzaak overlijden = Tijdens een der laatste zware nachtelijke beschieting in en rond Westkapelle was hij van schrik en nieuwsgierigheid opgestaan en toen hij door het achtervenster van zijn woning keek, vloog een oorlogsprojectiel door het raam en werd hij praktisch onthoofd. Hij was op slag dood, afschuwelijk ...en dat enkele uren voor de bevrijding. Begraafplaats : Edmond ligt begraven op het ere-park voor het monument. Uit de toespraak bij zijn teraardebestelling uitgesproken door toenmalig burgemeester Leon Lybaert haal ik het volgende : " Hier in het bijzijn van al de inwoners van Westkapelle moet ik openbare hulde brengen aan dezen Gemeentebeambte, die 41 jaren benevens zijn werk, zijn plicht, zooveel goed gesticht heeft en zooveel diensten heeft bewezen. Hij deed alles voor het welzijn van iedereen: Dit was zijn spreuk , zijn leus .

  >> Reageer (1)
  21-10-2007
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Westkapelse oorlogsslachtoffers WO II ( deel 5 )
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Marguerite Loeys : Geboren te Westkapelle op 28 maart 1927 als dochter van Henri en wijlen Madeleine Vandermeiren , overleden op 1 november 1944. Woonde bij haar ouders op de wijk " Schaepenbrugge ". Oorzaak overlijden = Bij een der laatste zware gevechten een paar uren voor de overgave van de Duitsers en de reddende bevrijding door de Canadese troepen gebeurde er nog een van de grootste drama's waarvan een eenvoudig arbeidersgezin het slachtoffer werd.Vader Henri met zijn vier kinderen , nog rouwend om het verlies van hun dierbare moeder ( zie deel 1 ) woonde nog steeds op de bovenverdieping ( wateroverlast ) van hun huisje. Door het verschrikkelijk oorlogsgeweld bang geworden besloot hij om met zijn kinderen de woning te ontvluchten en bescherming te gaan zoeken op de nabij gelegen hoeve Gentiel Van de Sompele. Bij het afdalen van de zoldertrap gebeurde het drama. Een oorlogsprojectiel vloog door de voorruit en een shrapnel boorde zich in de borststreek van het jonge meisje. Ze stierf in de armen van haar broers bij een radeloze vader. Kan een mens grotere rampspoed tegenkomen ? VERVLOEKTE OORLOG !! .
  Begraafplaats: Naast haar moeder bij de kerk . Graf : Marguerite ligt begraven naast haar moeder op het ere-parkje ( zie uitleg deel 1 )  
   ***Het verhaal vernam ik van haar drie jaar jongere broer Lucien (zie foto)  die ik onlangs opzocht.***
  Bijkomende inlichtingen : Op 31/10/2007 kreeg ik een telefonische oproep van Cécile De Groote zij was gehuwd met André Loeys ( 1931 - 1992 ) een broer van Marguerite. Ook zij vertelde mij het verhaal zoals hier boven vermeld. Na het verschrikkelijk drama werden de drie broers opgevangen door de familie Gentiel Van de Sompele - Irma Beyne ( latere burgemeester ). Vader Henri was knecht op deze hoeve. Volgens Cécile liggen moeder en dochter begraven voor het monumentje op het kerkhof doch zijn het zerk en of de kruisjes door de tand des tijds verdwenen. Bedankt Cécile voor de inlichtingen en zo is er weer een stukje van de puzzel opgelost.

                                     Guido    
                                   
   


  >> Reageer (1)
  20-10-2007
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Westkapelse Oorlogsslachtoffers WO II ( deel 6 )
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

   GustaafVanderostyne : Geboren te Oostkerke den 10 juni 1888 als zoon van ............. ? gehuwd met Timmerman Maria , Woonden in de Dudzelestraat ,32 . overleden op 1 november 1944 . Oorzaak overlijden = In Westkapelle verspreidde zich het gerucht dat Knokke reeds bevrijd was en dat de bevolking volop aan het feesten was. Gustaaf wilde daar bij zijn. Hij haalde zijn tijdens de woelige oorlogsjaren weggestoken fiets vanonder het stroo en reed naar Knokke. Hij wist echter niet dat hij naar zijn dood reed . In de Lippenslaan, ter hoogte van het burg. Desmidtplein, werd hij dodelijk getroffen door een shrapnel uit een obus afgevuurd door een batterij bemand door een groep achtergebleven Duitsers die vanaf " Den Hul " in Duinbergen Knokke onder vuur namen. Begraafplaats : Gustaaf ligt begraven op het ere-parkje voor het monument.

                                                     ************************
  Dit waren de elf slachtoffers waarvan de namen voorkomen op het monument. Er ligt echter nog een vrouw begraven op het ere-parkje . Het betreft Maria Van Lersberghe ( zie foto ) : geboren te Sijsele op 24 mei 1909 , gehuwd met Demulder Jan en wonende te Moerkerke ( Sit-Rita ). Deze personen verbleven in Westkapelle als vluchtelingen. Maria stond te praten bij het groepje Groosman Raymond ( zie deel 2 ) en werd eveneens dodelijk getroffen door rondvliegende shrapnels. Zij was dus de bewuste vrouw in dat groepje waarvan, op vandaag, bijna niemand weet wie ze was.
  Noot1 : Van Jacky Van Lersberghe kreeg ik aanvullende informatie over zijn tante Maria Van Lersberghe. Klik op reageer onder deel 5 ( hierboven ) om die informatie te lezen . Bedankt Jacky.
  Noot2 : Van Paul Braet uit Oostkerke kreeg ik een door hem geschreven boekje getiteld " Wijk Schapenbrugge tijdens de overstroming en de beschieting van 1944 " . Dit is een ooggetuige verslag van hoe hij als negenjarige knaap op het ouderlijk erf deze dramatische toestanden heeft meebeleefd. Wie interesse heeft voor dit boekje kan steeds terecht bij Paul tel. 050/606373. Bedankt Paul.

  Einde van deze reeks bijdragen , onjuistheden, aanvullingen , nieuwe gegevens zijn welkom bij de auteur via Email-mij op deze blog. Dank aan Maurits Missiaen , August Viaene , Pastoor Jan Lavaert , Lucien Loeys , Aline Deckers , Henriette Schotte, Christiane Bil, Gabriëlle Groosman, Paul Braet en vele anderen voor hun medewerking.

  Laten we hulde brengen aan deze Westkapelse oorlogsslachtoffers, eenvoudige mensen, weggerukt uit hun geliefde omgeving door zinloos oorlogsgeweld. Ik hoop dat ze niet voor niets gestorven zijn en dat we de herinnering aan hun offers nooit vergeten . Ook zij die na ons komen .  

                                                        Guido


  >> Reageer (0)
  10-10-2007
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dorpsverhalen uit Westkapelle : Een gratis warm stortbad !!
  Klik op de afbeelding om de link te volgen In de grensgemeente Westkapelle waren er benevens smokkelaars ook veel douaniers woonachtig . Een van die douaniers,of met een groot woord tolbeambten genoemd ,was mijn vader zaliger . Mijn vader was een groot specialist in het rondtrekken naar verschillende hofsteden in onze grensstreek om "passevangs" af te leveren en in te vullen . Een passevang is een soort paspoort voor een rund waarop geslacht,geboortedatum,naam van de eigenaar en een schets van het dier met de kleurschakeringen erop aangebracht ,vermeld staan .Om de smokkel van runderen te voorkomen moest de landbouwer,eigenaar van het rund, bij vraag van de wettelijke overheid steeds dit paspoort kunnen voorleggen om te bewijzen dat het dier zijn eigendom was . Zo was mijn vader eind de jaren vijftig op een zeer koude winterse dag,rond de nieuwjaarsperiode,  in groot ornaat op toer met zijn fiets . Op een klein "doeningstje" ergens tussen Lapscheure en Moerkerke moest hij in een koestal een schets maken met aanduiding van de verschillende kleurvariaties op een mooie zwart-bonte koe. Teneinde een goede schets te kunnen maken van het prachtig goed in 't vlees zittend achterwerk van het dier was mijn vader verplicht om gehurkt tegen een muurtje juist achter die koe te gaan zitten om zo een betere kijk te hebben op de zaak .IJverig zoals altijd zat hij, likkend aan zijn potlood, zijn kunstwerk af te maken . Op dat moment verscheen de jonge  boerin in de deuropening en ging een gesprek aan met mijn vader . Hierdoor afgeleid verloor hij het kolossale achterwerk uit het oog en zag niet dat de koeienstaart plotseling omhoog ging . Voor hij het besefte werd de arme  man getracteerd op een gratis warm stortbad . Gelukkig voor hem betrof het "de grote boodschap " niet,dat zou pas zeer erg geweest zijn ! Grote paniek zowel bij de boerin als bij mijn kletsnatte vader . De boerin wilde hem op d'een of andere manier helpen afdrogen maar zijn hele tenue (uniform) was doorweekt en ge ziet dat vanhier dat mijn vader toentertijd liever zijn broek aanhield dan dat hij hem zou uittrekken in 't bijzijn van die vrouw . Heden ten dage zou dat geen problemen scheppen maar in die puriteinse tijd was dat andere koek .
  Mijn vader zei:" Ik zal rap op mijn fiets springen" en terwijl het koeienvocht nog warm aanvoelde , reed hij zo rap mogelijk naar Westkapelle. Ik denk dat hij toen het wereldrecord tijdrijden op zijn naam gezet heeft (met koeien-epo ). Thuis werd hij door mijn moeder van zijn reeds halfbevroren
  kleren verlost. Een verkwikkend bad heeft hem toen veel deugd gedaan .
  Vanaf die keer vond men mijn vader nooit meer achter een koe om zijn schetsen te maken ... Hoe zou je zelf zijn ?
                                      Guido

  >> Reageer (2)
  03-10-2007
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Westkapelse Sprokkels in feeststemming !
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Vandaag mochten we de 37000 ste bezoeker aan onze blog verwelkomen. Naar het schijnt zou het iemand uit de hogere kringen zijn die hopeloos op zoek is naar een oplossing voor de huidige crisis in ons dierbaar vaderland. Misschien worden wij ( met al onze invloeden ) wel geraadpleegd om de nodige adviezen te geven. Wij zijn er alleszins klaar voor en tot medewerking bereid. We houden jullie, beste bezoekers, zeker op te hoogte moest het ooit zover komen. Alvast van harte welkom aan onze 37000 ste bezoeker en de redactie van de Westkapelse Sprokkels heft het glas op de goeie gezondheid en levenslust van ons allemaal . Proost ! 

                                       
  Noot : Bij seniorennet-blogs staan de Westkapelse Sprokkels  in de categorie "Herinneringen/ervaringen " . Op de 492 blogs onder deze categorie prijken we momenteel op de
   3de plaats voor wat betreft populariteit en bezoekersaantallen . Dit is te controleren op  www.seniorennet.be  ( klik op blogs ) zodat men ons moeilijk kan verwijten dat " Eigen Lof Stinkt ". Het geeft ons de moed om rustig verder te doen met onze hobby

                                                                Guido


  >> Reageer (0)
  01-10-2007
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VTB-VAB Westkapelle : creacursus
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Naar jaarlijkse traditie organiseert VTB-VAB Westkapelle opnieuw een creacursus herfst- en eindejaars bloemschikken onder de deskundige en zeer gewaardeerde leiding van Carine Vanvooren. Er zijn twee sessies voorzien. De eerste sessie ( herfstcreatie) gaat door op donderdag 29 november 2007 om 19u30 in Scharpoord te Knokke. De tweede sessie ( kerstcreatie )  gaat door op donderdag 20 december eveneens in Scharpoord om 19u30. Er is voor iedere sessie keuze uit twee uit te voeren creaties van bloemstukken.
  Deelnameprijs : leden VTB-VAB = 14€ , niet leden = 16€ voor de twee sessies
  Inschrijven en betalen bij Kurt Lefever, dorpsstraat 110, Westkapelle tel. 050/607824 of bij Carine Vanvooren tel. 050/610420.
  Wacht niet te lang om u in te schrijven want om organisatorische redenen is het aantal cursisten beperkt.
                   Medegedeeld door VTB-VAB Westkapelle


  >> Reageer (0)
  24-09-2007
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Monument voor de oorlogsslachtoffers van Westkapelle
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Nu de namen van de Westkapelse slachtoffers van de oorlog 1940-45 opnieuw leesbaar zijn gemaakt ( met dank aan de technische dienst van de gemeente ) ben ik als aangespoelde Westkapellenaar eventjes mijn licht gaan opsteken bij enkele niet meer zo jonge dorpsgenoten teneinde uit hun mond te horen hoe en in welke soms gruwelijke omstandigheden deze onschuldige en weerloze burgers slachtoffers geworden zijn van het oorlogsgeweld. Elf namen staan op het monument, mannen, vrouwen en kinderen. Wie waren ze en in welke omstandigheden zijn ze gestorven ? In de volgende reeks bijdragen zal ik pogen hierop een antwoord te vinden en zo tevens een tipje van de sluier op te lichten over het zinloze geweld dat een oorlog waar ook ter wereld met zich meebrengt. 

                  Guido  


  >> Reageer (0)
  17-09-2007
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Composteren = Slim zijn + Milieubewust + Euro's verdienen !
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Een inwoner of tweede verblijver van Knokke-Heist die composteert krijgt voor een kleine investering van € 17 het volgende terug :
  -Een compostvat ter waarde van € 60 ( waarvan €50 terug betaald door de gemeente )
  -Een beluchtingspook ter waarde van € 7 
  -Een besparing per jaar van minstens 52 tuinafvalzakken ( één zak per week , wat een strikt minimum is ) aan € 2,5 per zak = € 130 
  - Minstens 4 zakken uitstekende potgrond ( zelf te mengen en bestaande uit: 1/3 rijpe compost + 2/3 tuinaarde ) aan €15 per zak = € 60
  Je investering van 17 euro brengt dus binnen het jaar 257 euro op + je persoonlijke bijdrage tot een gevoelige vermindering van de afvalberg .
  Alle inlichtingen nopens composteren zijn te bekomen bij de milieudienst van Knokke-Heist op tel. 050/630198 of kom gerust eens een kijkje nemen tijdens de compostdemonstraties, iedere eerste zaterdag van de maand van 10uur tot 11u30, aan het compostpaviljoen rechtover het rusthuis " De Noordhinder " naast de Velttuintjes te Heist . 
    Guido ( Compostmeester )

  >> Reageer (0)
  22-08-2007
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Westkapelse oorlogsslachtoffers WO I
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Ik ben opzoek naar de plaatsen waar de gesneuvelden uit Westkapelle tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914-18 ) gevallen zijn en in welke omstandigheden deze drama's gebeurd zijn. Ook van de burgerlijke slachtoffers ben ik naar gegevens op zoek. Ik dacht een en ander terug te vinden in het herdenkingsschrijn achteraan in de kerk maar alleen de foto's en de namen van de slachtoffers staan hierin vermeld. Overlijdensberichten, gedachtenisprentjes, herdenkingsberichten, krantenknipsels enz. zijn welkom. Neem contact op via E-mail mij rechterkolom van mijn blog. Wie mij kan helpen zal ik zeer dankbaar zijn.
   
  EERSTE RESULTATEN VAN MIJN ZOEKTOCHT:  * == Aanvulling van gegevens op 22/08/2007 
  Ik zag toevallig op    http://blog.seniorennet.be:roosje   uit Melsele een afbeelding van een doodsprentje van Rene-A(r)chiel Braet geboren te Westcapelle den 2-10-1894, sergeant in dienst van 't belgische leger bij het derde regiment Carabijniers, verdwenen te Rumbeke den 14-10-1918 en den 20 of 21 van dezelfde maand overleden in Duitschland (?). Volgens Koenraad Braet zou hij begraven liggen op het militair kerkhof van Houthulst.
  Volgens Adhimar Neyts zou Beyne Constant ( 12 aug.1914) gesneuveld zijn en begraven liggen op het militair kerkhof van Halen. Op de web-site van de stad Halen ( gelegen tussen Hasselt en Diest ) lees ik het volgende : De stad Halen is vooral bekend voor de" Slag der Zilveren Helmen " van 12 augustus1914 ( let op de datum ) , het laatste grote gevecht tussen cavaleriedivisies in West-Europa, tevens de enige Belgische overwinning ( zonder hulp van de geallieerden) die tijdens W.O.I werd behaald op het Duitse leger. Dit wapenfeit wordt nog ieder jaar plechtig en met militair eerbetoon herdacht
  In het boek Westkapelle geschreven door Z.E.H. Juliaan Opdedrinck ( uitg. Davidsfonds-Westkapelle 1959 ) lees ik over het burgerlijk slachtoffer Alphons Stultjes : Door de Duitsers opgeëist in het najaar van 1918 en verplicht te werk gesteld stierf Alphons , vader van twee minderjarige kinderen, als gevolg van ziekte en ontbering in Eksaarde en werd er in november 1918 ter aarde besteld.   

  VERDERE RESULTATEN VAN MIJN OPZOEKINGEN
  :* aanvulling 06/08/2007 
  In het Liber Memorialis van onze Sint-Niklaaskerk vond ik een gedachtenisprentje met volgende tekst : Duurbaar aandenken van Westcappelle aan zijn gesneuvelde soldaten en burgerlijke slachtoffers gedurende den wreeden oorlog van 1 augustus 1914 -11 november 1918.
  1 : Beyne Constant, 4° Reg. de ligne, geboren en gedoopt  te Knocke den 5 januari 1893, overleden te Halen den 12 oogst 1914.Graad of rang : soldaat 2 kl.mil. 1913  Oorspronkelijke begraafplaats : gemeentelijk kerkhof gehucht " Velpen " graf nr.71
  2 : Hongenaert August, 4° Reg. de ligne, geboren te Westcappelle den 26 februari 1893 en gedoopt te Westcapelle op 27/02/1893 als zoon van Napoleon Hongenaert uit Westkapelle , 26 jaar , overleden te Antwerpen den 29 september 1914. Graad of rang : soldaat 2 kl.mil.1913Oorspronkelijke begraafplaats : Antwerpen ( verdere gegevens ons niet bekend  wie helpt ons ? )
  3 : Verheye Edmond, 3° Reg. jagers te voet, geboren te Westcappelle den 8 maart 1887 en gedoopt op  zelfde datum als zoon van Ludovicus van Heist, 27 jaar en van Mathilde  Serpieters van Westcapelle , 26 jaar ,  overleden te Vilvoorde in september 1914 (04/09/1914 ) Graad of rang : soldaat 2 kl. V.M.P. 1907 Begraafplaats = ons niet bekend .
  4 : Devinck Camiel, 4° Reg. de ligne, geboren te Westcappelle den 24 januari 1889, en gedoopt te Westkapelle onder de naam : Camillius Verschoore op 25/01/1889 als zoon van Amelia, ongehuwd,24 jaar wonend in deze parochie, (later gehuwd met Devinck (?) die haar zoon aangenomen heeft ? )  overleden te Gainneville( Frankrijk) den 17 mei 1917. Graad of rang: soldaat 2 kl.mil1910. Begraafplaats : Le Hâvre (F) kerkhof " Sainte Marie " op 21/05/1917  : Tombe individuelle H/6 Nr. 57    Mention : " Mort pour la France "     ps. Zou hij dat zelf gewild hebben ?
  5 : Fockedey Bernard, 8° Reg. de ligne, geboren te Oostkerke den 27 december 1880, als zoon van Quintinus en Julia Deceuninck. Bernard, was de schoonbroer van Victor Hongenaet ( zie burg. slachtoffers ) hij was  op 20/12/1907 gehuwd met Coleta Hongenaet ( geb. 15/08/1883 en overl. 14/06/1958 ) dochter van Jacob en Mathilde Desmidt uit Westkapelle krijgsgevangen te Namur op 24/08/1914, gevangen te Soltau (D) overleden  ten gevolge van typhus in het lazareth van Cassel (Duitschland ) den 21 juni 1917. Graad of rang: soldaat 2 kl.militie 1900 . Begraafplaats :  In Niederzwehren (voorstadje van Cassel) Ontgraven ( op 09/12/1926 ) en overgebracht naarLeopoldsburg Belgische militaire begraafplaats perk P graf 5 nr. 9814 
  6 : Soubry Benedikt, Eerste chef der Gendarmerie van Woesten geboren te Essen den 25 maart 1876, overleden te Woesten den 7 november 1917. Graad of rang: opperwachtmeester. Regiment : Rijkswacht te paard . Begraafplaats : Hoogstade graf 839 ( begr. 10/11/1917 ) 
  7 : Lannoye Richard, Reg. de genie Namen, geboren te Blankenberghe den 13 mei 1878, overleden te Parijs den 20 maart 1918. Graad of rang: soldaat  2 kl. V.M.P. 1900 . Regiment Bn genie versterkte plaats Namur .Begraafplaats : onbekend ( nog op te zoeken ... wie helpt ? )
  8 : Bouché Jules, 22° Reg. de ligne/11 cie, geboren te Westcappelle den 19 september 1895,en gedoopt op 22/09/1895 , zoon van Alphons, van Knesselare 31 jaar .  Overleden te Merckem den 28 september 1918 .Graad of rang: soldaat 2 kl.mil. 1915 . Begraafplaats : oorspronkelijk: Verbrande smis ( 100m ten zuiden van groene hoeve graf nr. D 6b ( 02/10/1918 ) dus enkele dagen voor de wapenstilstand . Nadien bijgezet op BMB in Houthulst graf N 501
  9 : Braet Rene, 3° Reg. Carabiniers / 2 Cie, geboren te Westcappelle den 2 october 1894,en gedoopt op 04/10/1894 , zoon van Camillus (  geb. in Maldegem ) en van Maria Theresia Carlier wonend in deze parochie. Overleden den 20 of 21 october 1918 . Graad of rang : Korporaal mil.1914 . Begraafplaats Houthulst BMB graf X 963
  10 : Bossier Cyriel , 24 ° Reg. de ligne / 6 Cie, geboren te Damme den 5 juli 1890, overleden te Sint- Michiels den 12 november 1918.om 03u00 ( in het ziekenhuis, dag na de wapenstilstandGraad of rang: soldaat 2 kl. mil. 1910 . begraafplaats Brugge graf nr. 458 ( 14/11/1918 ) zou nu graf nr. 403 zijn .

  BURGERLIJKE SLACHTOFFERS 
  1 : Monbaliu Casimir, geboren te Westcappelle den 8 augustus 1872 , overleden te Celle ( Duitschland) 10 dec. 1918 ( Uit het Liber Memorialis 1 v.d. St.Niklaaskerk : Gedoopt onder de naam van Casimir Jacobus Monballiu op 09/08/1872. Zoon van Carlus van hier , 32 jaar , en van Joanna Blanckaert van hier, 26 jaar gehuwd en wonend in deze parochie. Geboren gisteren om 1 uur in de morgen. Peter: Jacobus Monballiu Meter: Maria , Josepha Vanholm)
  2 : Hongenaet Victor , was de schoonbroer van Bernard Fockedey  ,geboren te Westcappelle 19 november 1886. Hij werd aan zijn woning , rechtover  café Sluis toendertijd door de Duitsers opgepakt ( reden ?) en weggevoerd. hij is overleden te Celle ( Duitschland ) 26 apr. 1917. Zijn dochter was Adrienne (Zuster Dorothea) - ( Uit het Liber Memoralis 1 v. d. St. Nikaaskerk : Gedoopt onder de naam van Victor Ongenaert op 20/11/1886. Zoon vanJacob van Lapscheure, 42 jaar en van Mathilde Desmidt van Oostkerke, zelfde leeftijd. gehuwd en wonend in deze parochie. Geboren gisteren om 2 uur 's namiddags. Peter: Petrus Vanboven Meter : Rosalia Desneyer.) Let hier op de onjuiste schrijfwijze van de achternaam het moet wel degelijk Hongenaet zijn zonder r 
  3 : Stultjes Alfons, geboren te Zuyenkerke den 23 november 1874, overleden te Exaerde den 19 october 1918 ( zie ook art. hierboven : eerste resultaten van mijn zoektocht )  )

  DANKWOORDJE 

  Ik kreeg tot op heden zeer veel reacties binnen over dit onderwerp.Nog steeds spreekt het zinloze en dramatische gebeuren van een oorlog tot de verbeelding van jong en oud. Vooral de gebeurtenissen van W.O.I waarbij onze Vlaamse jongens onder erbarmelijke omstandigheden en Franstalige bevelen ( pour les Flamands la mème chose) hun jonge leven gaven voor hun (dierbaar) vaderland.
   
  Ik ben nog in het bezit van allerlei documenten over de Westkapelse gesneuvelden van W.O.I. Wie interesse heeft nopens de plaatsen waar ze begraven liggen , gedachtenis prentjes , foto's , omstandigheden waarin ze stierven enz.
   Geef mij een seintje via E-mail mij en ik stuur je het gevraagde door . Mijn dank voor gewaardeerde medewerking onder de vorm van documentatie gaat naar Jan Bode ( Immo Bode ) - EH Jan Lavaert - Serge Voordecker - Irene Verbouw - Johnny Morphy - Lodewijk Fockedey- Museum Sincfala ( Jeffry Chielens adm. medewerker ) - . Alle verdere documenten en gegevens over Westkapelle tijdens W.O.I blijven uiteraard welkom. In de toekomst nemen we W.O. II onder de loep waarbij Westkapelle ook niet gespaard bleef van het oorlogsgeweld.

                                       Guido  


  >> Reageer (2)
  20-08-2007
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een stukje geschiedenis : deel 3
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  1405 : 100-jarige oorlog. De Westkapelse toren, vaarbaken op het Zwin, afgebrand bij een aanval van de Engelsen.

  De Zwinmonding werd in de 100-jarige oorlog verschillende keren het mikpunt van Engelse aanvallen, vooral wanneer Vlaanderen te veel de kant koos van de Franse koningen. Op 22 mei 1405 bestookten de Engelsen met een machtige vloot onze zeekust. In de haven van Sluis bestormden zij de schepen van de kooplieden die er op anker lagen. Het rijke eiland Cadzand viel ten prooi aan hun plunderwoede. Het Engels leger stond onder de leiding van admiraal Graaf van Pembroke. Op 25 mei werd de graaf getroffen door een zware steen van een " blye" ( katapult - zie foto- ). Hij was op slag dood en werd begraven in de kerk van Mude. De Engelsen, razend om het verlies van hun bevelhebber, zetten hun plundertochten met nog meer driestheid verder. Ook Westkapelle zou aan hun woede niet ontsnappen. De Engelsen trokken een spoor van vernieling door het dorp en de kerktoren werd in brand gestoken. Dank zij het kordate optreden van de toenmalige brandweer en de plaatselijke bevolking kon het benedengedeelte van de stoere reus gered worden. De toren was echter onthoofd met alle gevolgen vandien voor de koopvaardij-vloot .   (wordt vervolgd )
   
                                  Guido


  >> Reageer (0)
  12-08-2007
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jantje zag eens ......
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Wie heeft er in zijn jeugdjaren het gedichtje " Jantje zag eens pruimen hangen " van Hiëronymus van Alphen niet op zijn harde schijf ( hersenpan ) gezet ? Het is nu volop pruimentijd en regelmatig kan men mij aantreffen als "Jantje" in een of andere pruimelaar in mijn buurt.  In mijn kleine serre zijn het geen pruimen maar tomaatjes ( mini- of aperitieftomaatjes ) waar Jantje & Co verzot op zijn. Dankzij een voorjaarsbemesting met compost ( uit eigen compostvat ) kan ik wederom  volop genieten van een zeer rijke oogst van deze onbespoten, sappige en vitaminerijke zonnevruchtjes. Onvoorstelbaar en gewéldig zou  een internationaal bekende zanger zeggen ....en gelijk heeft hij want " my god " wat zijn ze lekker zeg !

                                    Guido


  >> Reageer (0)
  07-08-2007
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Westkapels dorpskerkhof gerenoveerd
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Na de kritiek die de laatste tijd werd geuit nopens het onderhoud van het dorpskerkhof in Westkapelle, zie ik dat men er nu werk van maakt om het straks honderdjarig kerkhof grondig te renoveren. Men kan natuurlijk geen siertuin maken van deze oude begraafplaats, maar men is alleszins goed bezig. De inzaaiing van de open ruimten schiet goed op en het  onkruid in de wandelgangen is grotendeels verdwenen. Het ere-parkje voor de oorlogsslachtoffers wordt opgekuist ( zie foto ). Nu nog het momumentje wat opfrissen en de namen terug leesbaar maken zal de kroon op het werk zijn . Een bank vooruit voor onze groendienst.

                                   Guido


  >> Reageer (1)
  06-08-2007
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een stukje geschiedenis : deel 2
  Na 1250: begin van de torenbouw - bouw van de drie hallenkoren.

  De oorspronkelijke kapel van +/- 1100 wordt vervangen door een gotische kruiskerk. De nu nog bestaande torenbasis met de vier zware pijlers dateert van ca.1270. Daarna werden het hoofdkoor en de kruisbeuken gebouwd. Eveneens in de 14de eeuw werden de twee zijkoren voltooid. De vieringtoren werd gebouwd in dezelfde periode, hij had waarschijnlijk dezelfde vorm als nu, met de ranke spits. De toren van voor 1405, gebouwd met oude moefen, bezat reeds een klokkenkamer met acht galmgaten.
  De klokkentoren van Westkapelle- nu een verwelkomgids voor de vele filetoeristen die vanuit het binnnenland naar het mondaine Knokke afzakken ( oef....we zijn er bijna, we zien al de slanke toren van Westkapelle)- diezelfde toren, was vroeger een vaarbaken voor de scheepsvaart in het Zwin naar de wereldhaven Damme.
  De schepen van de hanzesteden in Duitsland, die naar Damme kwamen, moesten bij het zien van de toren van Westkapelle links afdraaien en zo het Zwin binnenvaren. Onze toren was dus een belangrijk strategisch punt.  ( wordt vervolgd )

                                Guido

  >> Reageer (0)


  Foto

  Julietje en haar Abba
  Foto

  Ik wens jullie het allerbeste voor 2008


  Foto

  Foto

  Foto

  Joepie !....
  Ik ben "geslaagd" in mijn rijexamen !!

  Foto

  Foto

  Jetje met haar vriendinnetje


  Foto

  De bloemetjes mogen komen ik
  sta klaar om ze van water te voorzien

  Foto

  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Blog als favoriet !

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Foto

  Dit is een muzikale "Musknijnhoorn". Een bijna uitgestorven Westkapels nachtdier opgemerkt door een in de vroege ochtenduurtjes huiswaartskerende dorpsgenoot. Hoogstwaarschijnlijk betreft het hier een reïncarnatie van FUTTEL een vroegere alomgekende handelaar in konijnenvellen die op een rare manier aan zijn einde is gekomen. (Later meer hierover) !
  Wil je hieronder uw link ? laat het mij weten via email mij
  www.gheldof.be     www.relax-sana.be   http://www.casanova-dehaan.com   www.knokkeheist.be   www.vtb-vab.be  www.hethertje.be   www.deboot.be ..................... Uw link hier ??? mail het ons door
  Willekeurig SeniorenNet Blogs
  louke1952
  blog.seniorennet.be/louke19
  Willekeurig SeniorenNet Blogs
  momone63
  blog.seniorennet.be/momone6
  Willekeurig SeniorenNet Blogs
  de2zottevinten
  blog.seniorennet.be/de2zott
  Willekeurig SeniorenNet Blogs
  rudy
  blog.seniorennet.be/rudy
  Willekeurig SeniorenNet Blogs
  vlaamsepolitie
  blog.seniorennet.be/vlaamse
  Foto


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!