Foto
WELKOM, AAN DEZE SITE WORDT DAGELIJKS GEWERKT, DUS SPRING AF EN TOE EENS BINNEN.
TIP : Wil je weten welk weer we mogen verwachten in het eerstkomende uur ? Ga dan eens naar www.buienradar.nl
TIP van de maand

Bezoek eens de web van :
http//www.lynnlaramore.be

Zeker de moeite waard
Spreuk van de week
Foto

  Hoegaarden - Spreuken

De medische wetenschap heeft
nog steeds geen doeltreffend
vaccin ontwikkeld tegen de
aanstekekelijkheid van de geeuw.

*************************

Dat er intelligente buitenaardse
wezens bestaan wordt feilloos
bewezen door het feit dat ze 
nog geen contact met ons 
hebben opgenomen. 

*************************

Je zult maar een ééndagsvlieg
zijn en je dag niet hebben.

************************* 

Mopje van de week 

Michel Bouton is voyageur in matrassen en beddegoed. Rijdend langs de E17 stopt hij rond de middag aan een wegrestaurant om een "mulletje" 't eten. Achter 't eten moet hij gelijk gewente nog ne keer naar 't toilet. Hij ziet dat er een deure bezet is en hij gaat naar 't toilet dernevens binnen. Almetnekeer hoort hij ne vent neffens hem vragen: "Hoe is 't ?" Michel verschiet want 't is nie de geweunte dat 't mannevolk tegen mekaar klapt over de W.C. deuren, maar beleefd gelijk da Michel is antwoordt hij: "Goed." Zegt dienen type geen drie seconden later: " En wat zie je ant 't doen?" Michel antwoordt hem " Euh...aan 't kakken, en gie? -- " Ja vrouwke," zegt dien anderen, " 'k ga mijn gsm afleggen want er zit hier nen onnozelare neffens mij heel den tijd in joen plekke 't antwoorden."

Inhoud blog
  • Overlijdensbericht van een enorme goede Papa en zalig mens
  • 't Is nu aan mienen toer !
  • Redactie Westkapelse Sprokkels in verlof
  • Uit het leven gegrepen extra
  • Uit het leven gegrepen ! (deel 1)
  • Uit het leven gegrepen ! ( deel 2 )
  • Uit het leven gegrepen ! ( deel 3 )
  • Uit het leven gegrepen ! ( deel 4 )
  • Uit het leven gegrepen : Slot
  • Zeldzaam zangvogeltje bij mijn buurman
    Sprokkels Jukebox veel luisterplezier
    Foto
    Een gouden tip van de redactie

    Voor wie alle muziek van de jukebox door elkaar hoort
    is hier de oplossing........
    Ga naar WINDOWS MEDIAPLAYER
    1. Klik op " extra " bovenaan
    2. Klik op " optie's "
    3. Klik op " Bestandtypen "
    4. Klik op " alles selecteren "
    5. klik op  " toepassen + ok "
    Start vervolgens sprokkels opnieuw op
    Veel luisterplezier........
    Geert.
    zoon van ........
    Westkapelse Sprokkels

    06-08-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een stukje geschiedenis : deel 2
    Na 1250: begin van de torenbouw - bouw van de drie hallenkoren.

    De oorspronkelijke kapel van +/- 1100 wordt vervangen door een gotische kruiskerk. De nu nog bestaande torenbasis met de vier zware pijlers dateert van ca.1270. Daarna werden het hoofdkoor en de kruisbeuken gebouwd. Eveneens in de 14de eeuw werden de twee zijkoren voltooid. De vieringtoren werd gebouwd in dezelfde periode, hij had waarschijnlijk dezelfde vorm als nu, met de ranke spits. De toren van voor 1405, gebouwd met oude moefen, bezat reeds een klokkenkamer met acht galmgaten.
    De klokkentoren van Westkapelle- nu een verwelkomgids voor de vele filetoeristen die vanuit het binnnenland naar het mondaine Knokke afzakken ( oef....we zijn er bijna, we zien al de slanke toren van Westkapelle)- diezelfde toren, was vroeger een vaarbaken voor de scheepsvaart in het Zwin naar de wereldhaven Damme.
    De schepen van de hanzesteden in Duitsland, die naar Damme kwamen, moesten bij het zien van de toren van Westkapelle links afdraaien en zo het Zwin binnenvaren. Onze toren was dus een belangrijk strategisch punt.  ( wordt vervolgd )

                                  Guido

    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Per zonnefiets door de prachtige Westhoek
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gisteren had ik het genoegen om samen met een groep compostmeesters uit onze gemeente onder impuls van onze plaatselijke milieudienst een bezoek te brengen aan de vzw. De Boot in Merkem-Houthulst ( www.deboot.be ). Ik heb er onder andere kennis gemaakt met een wel heel speciaal vehikel nl. " De Zonnefiets ". Wat een ervaring zeg !!. Een zonnefiets ( zie foto ) is precies een gewone wegfiets maar met hulpmotortje aangedreven door een batterij. Gezien ik nogal liefhebber ben van de fiets ( zie voorgaande artikels : fietspraat 16/01/2007 ) was dit voor mij een leuke kennismaking. Wat zijn nu de voor - en nadelen van een dergelijke fiets ?
    Voordelen : Zonder grote inspanningen te moeten leveren haalt men snelheden van 35 tot 40 km/ uur
    en dit zonder epo of bloeddoping. Men blijft in beweging en... wind- of bergop, geen probleem. Geluidloos fietsen en geen luchtbezoedeling , gratis bijtanken .
    Nadelen : Zeer zware fiets ( 20 a 25 kgr. ). Duur in aankoop +/- 2500€. Voorlopig enkel groene bijtankstopcontacten in de Westhoek. Helm dragen aan te raden door de relatief hoog haalbare snelheden.
    Conclusie : Ik zal het maar bij mienne traditionele velo houden en zij het iets trager en met wat meer pk's in de benen kom ik er ( voorlopig ) toch nog altijd.  

                                            Guido


    >> Reageer (0)
    11-07-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.WAARSCHUWING !! Dieven op ronde
    Verleden nacht zijn er in de Boterbloemwijk verschillende diefstallen gepleegd in geparkeerde wagens. Ruiten kapot en waardevolle voorwerpen uit de wagens verdwenen is het resultaat van het bezoek van deze gangsters aan onze wijk. EEN GOEIE RAAD: Indien mogelijk zet je wagen in de garage. Moet hij toch buiten staan, plaats dan geen aanlokkelijke voorwerpen zoals GPS - Gsm's - Laptops enz. zichtbaar in de wagen. Laat nooit geldbeugels,portefeuilles met allerlei kaarten in de wagen achter. Haal je autopapieren uit de wagen en leg ze binnen naast je autosleutels . Merk je verdachte individuen op, bel onmiddelijk de politie. Geef de dieven geen kans en verwittig de buren als je op reis vertrekt ze zullen graag een oogje in het zeil houden jij toch ook voor hen ? 

                                  Guido   

    >> Reageer (0)
    25-06-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alles over de AX
    Van Jan De Groote, communicatieambtenaar te Knokke-Heist kregen we volgend bericht toegestuurd : Alles over de huidige stand van zaken ivm de AX is terug te vinden op www.knokke-heist.be bij "nieuws" AX intikken in de zoekmachine en je verneemt er het standpunt van het gemeentebestuur. 
     
                                   Guido

    >> Reageer (0)
    22-06-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.AX - autosnelweg - komt er schot in de zaak ?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Onder de titel : Vierde Ax- variant beschermt woonkern beter verscheen er vandaag in het " Het Nieuwsblad " een interessant artikel: Deskundigen onderzoeken de milieueffecten van de geplande AX, de nieuwe autosnelweg die de N49 moet verbinden met de haven van Zeebrugge. In overleg met het plaatselijk AX-comité kiest het gemeentebestuur voor variant 4, die de woonkern van Westkapelle beter beschermt tegen geluidsoverlast en visuele hinder.
    Omdat de nieuwe verbindingsweg voor zwaar vervoer voor een groot deel op het grondgebied van Westkapelle zou lopen, is het gemeentebestuur ook betrokken bij de stuurgroep die een tracé moet uitstippelen. Aandacht gaat vooral naar het beperken van de hinder voor flora, fauna en de bewoners van de streek.
    Volgens een intern advies van het departement Leefmilieu, Natuur en Energie zou variant 4 voor de natuur negatiever zijn dan variant 1. Het gemeentebestuur vroeg het advies op en vraagt op basis van dat onderzoek aan minister Kris Peeters om variant 4 toch te weerhouden als meest redelijke en voor de hand liggende keuze.
    Het gemeentebestuur hoopt in elk geval dat minister Peeters rekening houdt met de argumenten van de Knokke-Heistse deskundigen en op basis van objectieve criteria een traject kiest dat het minst schade berokkent aan natuur en mens. (nm)


    >> Reageer (9)
    13-06-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een stukje geschiedenis : deel 1

    Af en toe vraagt een binnenlandse web-site bezoeker ,  een beetje uitleg over de betekenis van de naam Westkapelle. Ook van onze buren uit Nederland kreeg ik al dergelijk verzoek want zo opperden zij " Westkapelle ligt toch bij ons in Nederland ". En gelijk hebben ze maar dan bedoelen ze uiteraard Westkapelle in Zeeland.
    Kort na de stichting van Oostkerke (+/- 1040 ) werd een weg aangelegd vanuit de hoofdweg van Brugge naar Oostkerke. Deze weg liep van Eyenbroeke noordwaarts tot aan de Kalveketedijk. Langs die weg werd enkele jaren voor 1110 een kapel gebouwd op een moerassige plaats op een heel lichte verhevenheid. De kapel werd dan ook Waescapelle genoemd. De dorpsstraat liep verder door naar de hoeve " de kalvekete " ( begin Sluisstraat en Sacramentsstraat). Het bouwen van een zeewering, de Evendijk-Kalveketedijk- Brolozedijk, rond de jaren 1040-1050 betekende dat de mens voorrang gaf aan het economisch motief boven zijn angst voor de zeegoden. Zo ontstond achter de zeedijk een cultuurlandschap, van meet af aan gevormd door mensenhanden, en om de 5 à 10 km. bezegeld met tientallen polderkerken, nederige kapellen, kruiskerken met stoere vieringstorens of grootse polderkathedralen als Oostkerke, Dudzele en Lissewege.
    Westkapelle wordt voor het eerst vermeld in 1110, wanneer Baldericus, bisschop van Doornik, de Sint- Kwintensabdij van Vermandois (Frankrijk) bevestigt in  haar tiendebezit in de moederparochie Oostkerke en vier bijkapellen: Moerkerke, Lapscheure, Wulpen en Westkapelle.
    In de vruchtbare poldervlakte groeide het aantal bewoners zeer snel. Kort na 1200 is Westkapelle parochie geworden en wordt als dusdanig voor het eerst vermeld in 1235. In 1242 verwerft haar dochterparochie Sint-Anna-Ter-Mude stadsrechten.  ( wordt vervolgd ) 

                   Guido 


    >> Reageer (0)
    29-05-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Parochie Westkapelle viert haar pastoor
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Op zondag 3 juni viert de Sint-Niklaasparochie de 70ste verjaardag van pastoor Jan Lavaert. Rond 9u30 wordt pastoor Jan opgehaald door de Sint-Elooiruiters. Ze rijden in formatie met een koets naar de Waterstraat om Godfried en Mariette Van de Sompele op te halen. Godfried heeft immers een prachtige maquette op schaal 1:25 gemaakt van de Sint-Niklaaskerk van Westkapelle. Ter gelegenheid van de 70ste verjaardag van de pastoor hield Godfried eraan om deze maquette aan de kerk in bruikleen te geven om zoveel mogelijk mensen te laten genieten van zijn kunstwerk. Godfried heeft hier 2,5 jaar aan gewerkt en het resultaat is verbluffend. Er is aandacht besteed aan de kleinste details. De maquette is meer dan 2 meter hoog.
    Om 10 uur volgt een eucharistieviering, muzikaal opgeluisterd door het koor " Zingend Samen ". Na de mis vindt in de kerk een receptie plaats, waar Godfried Van de Sompele zijn maquette van de Sint-Niklaaskerk voorstelt. Om 12u30 wordt voor de prijs van € 18 een feestmaal aangeboden ( wijn en drank inbegrepen) in het Parochiaal Centrum. Op het menu staat aperitief,tomatenroomsoep, varkenshaasje Stroganoff en koffie met taart. Inschrijven bij Simonne Costers, Dorpsstraat 30, tel.050/ 60 19 39 .


     PS .  Dit artikel is ons doorgestuurd door Jan Bode en uiteraard sluit de redactie van de Westkapelse Sprokkels zich aan bij de hulde aan onze pastoor Jan ter gelegenheid van zijn 70ste verjaardag. Onze bewondering en dank gaan tevens naar de tien jaar oudere Godfried ( 12/03/1927) voor zijn prachtig kunstwerk ( zie eerder verschenen artikels op deze blog ).

                                     Guido


    >> Reageer (0)
    27-04-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zomerse Lente ook in Westkapelle
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Met dit prachtig weertje zit ik een beetje overal behalve achter mijn computer. Iedere dag breken we een of ander warmterecord. Klaar voor een " Tropisch Klimaat" ?, vragen de reklamejongens van BRUSTOR zonneweringen ( www.gheldof.be ) zich reeds weken aan een stuk af en gelijk hebben ze. Zaakvoerder Geert Gheldof komt handen te kort om iedereen op tijd en stond van een verkwikkende schaduwstrook te voorzien. Het is nu al verschillende weken volop zomer in plaats van lente met temperaturen waar ze zelf in Spanje jaloers op zijn. Komt dat nu allemaal door dat bewuste gat in de ozonlaag.? Ik zal niet beweren dat het nog groter moet worden ( dat gat ) maar zoals het nu is vind ik het prima, dus houden zo. Mens en dier , bloemen en planten zijn in hun nopjes. En toch hoor ik toerend op mijn fiets al hier en daar een landman zuchten " 't is te droge ..'t is tied dat 't regent vooral voor de patatten." Diezelfde members hoorde ik enkele maanden geleden ook al sakkeren " 't is veel te nat de patatten gaan rotten in de groend." Voor mijn part kunnen de patatten de pot op ( of in ) en laat ons maar genieten van het " TROPISCH KLIMAAT " .

                       Guido     


    >> Reageer (0)
    06-04-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Tweemaal halleluja...'t is Pasen !!
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een eerste halleluja voor het feit dat we dit jaar een uitzonderlijk paasweekend mogen beleven, uitstekend weertje, bloeiende bomen en struiken, een kleurenpalet van tulpen, blauwe druifjes, vergeet me nietjes, hyacinten en narcissen allen op hun paasbest. Van 's morgensvroeg hemelse muziek gratis aangeboden door onze gevleugelde vrienden. Kortom een droomwereld waarin het heerlijk toeven is. Wat kan de natuur toch prachtig zijn. Een tweede halleluja voor onze dertigduizendste bezoeker die we op paaszondag zullen mogen verwelkomen, alvast van harte welkom lieve jij of zij. De redactie van de Westkapelse Sprokkels wenst jullie allen een zalig en een gelukkig paasfeest toe en nog veel levensvreugde voor jong en oud. 

                                                Guido

    Ps. Een vermoeide en zwaar met eieren beladen paasklok ( komende van Rome met tegenwind ) streek neer in een boom in mijn voortuin . Gezien de gezonde lucht in Westkapelle is ze maar blijven hangen tot grote vreugde van de peuters en kleuters.  

    >> Reageer (2)
    18-03-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Autocaruitstap met boottocht op de Deûle
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    VTB-VAB Westkapelle organiseert in samenwerking met VTB West-Vlaanderen op zondag 27 mei ( Pinksteren ) een autocaruitstap en boottocht op de Deûle ( bijrivier v.d. Leie ) met bezoeken in Wambrechies , Roubaix en Rijsel. Vertrek om 6u.45 aan de kerk van Westkapelle en via de verschillende opstapplaatsen Knokke - Blankenberge - Brugge - Torhout en Menen starten we met een boottocht naar Wambrechies waar we de jenverstokerij (met proevertjes) van Gauillaume Claessens bezoeken. In het prachtige stadje Lambersart met zijn drieduizend waardevolle gevels wandelen we door de mooie lanen en rustige parken met de talrijke bloemperken. Nu volgt een busrit door enkele prachtige villawijken en komen we in Rijsel. Na de middaglunch ( een driegangenmenu, aperitief en wijnen inbegrepen), vertrekken we naar Roubaix waar het " Musée du Jacquard-Manufactures des Flandres" voor ons haar deuren opent. We ontdekken de evolutie van de Jacquardtechniek doorheen meer dan twee eeuwen met demonstraties op een twintigtal machines van zeer oude- naar hedendaagse computergestuurde weefgetouwen. De Nederlandstalige gids zal er ons alles over vertellen. Verder maken we een rondrit in de agglomeratie Rijsel en bezoeken de velodroom van Roubaix ( aankomstplaats van Parijs - Roubaix ) en het beroemde park van Barbieux. Als afsluiter trekken we naar " Le Vert Bois " in Marcq- en Barceul. Bij het kasteel nemen we een kijkje in een klein kunstdorp van de stichting " Septentrion " ( oude ambachten en winkeltjes ). De terugreis is gepland omstreeks 18u.30. Deelnameprijs: All-in € 61 p.p. voor leden VTB-VAB en € 65 voor niet leden. Inschrijven en verdere inlichtingen op tel. 0474/732528 van Guido Gheldof vertegenwoordiger VTB-VAB Westkapelle. Wees er vlug bij want eens de bus vol sluiten we de inschrijvingen.    


    >> Reageer (1)
    17-03-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Twaalfde voettocht naar Oedelem
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Onze jaarlijkse voettocht van Westkapelle naar Oedelem over een afstand van 20 km. ( met twee tussenstops ) gaat dit jaar door op woensdagnamiddag 18 april. Door het prachtige polderlandschap van Westkapelle, Oostkerke en Damme trekken we naar de unieke landelijke herberg " Het Veldzicht " op de wijk " Het Vliegende Paard " in Oedelem. De deelnemers worden na afloop teruggebracht naar het vertrekpunt met personenwagens. Gezien het groeiend succes van deze prachtige wandeltocht beperken we het aantal deelnemers. Wie interesse heeft neemt zo spoedig mogelijk contact op via e-mail mij ( rechter onderkant van dit blog) of tel. 0474/732528.Zo krijg je alle praktische gegevens omtrent deelname. Dit is een organisatie van VTB-VAB Westkapelle.

                                                                                   Guido 


    >> Reageer (0)
    24-02-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Palingpot in Westkapelle

    Na vele opzoekingen kwam ik tot het besluit dat de naam Palingpot gegeven aan een woonwijk gelegen langs de Hoekestraat, voor het eerst opdook rond de jaren 1850. De Hoekseweg ( nu Oude Hoekestraat) vinden we al terug omstreeks de jaren 1170 en ze vormt zo samen met de Herenweg en de Oostkerkseweg de top drie van de oudste wegen van Westkapelle.
    Voor de benaming Palingpot heb ik twee verklaringen gevonden. de naam zou afkomstig zijn van de herberg " In den Palingpot " een volkse kroeg waar de vele palingvissers uit de streek samenkwamen om er hun gevangen paling aan de man ( vrouw) te brengen. Deze herberg was gelegen op de hoek van het pleintje, tevens het centrum van de wijk, in de Hoekestraat (thans nr.71). In deze wijk waren er volgens enkele bejaarde Westkapellenaren tot omstreeks 1930 drie herbergen. In het huidige nr.56 hield Lodewijk Boone een herberg ( De zwarte Kat ). Van de derde herberg op het bewuste pleintje ontbreekt elk spoor van naam of plaats. Wie helpt mij ?
    De tweede verklaring voor de naam Palingpot komt door het feit dat de palingen daar letterlijk uit de lucht kwamen gevallen. Hoe was dat mogelijk ? Voor de eerste wereldoorlog ( 1914-1918 ) stonden er langs de Hoekestraat zeer veel hoge bomen. Het waren Canadapopulieren zoals er nu nog staan langs de Damse vaart en in het kanalenlandschap. Naast de vroegere hofstede van Eugeen Braems, (rond 1970 afgebroken om plaats te maken voor de ringweg) stonden er zo vele tientallen  bomen. Het leek bijna een soort bosje. In de toppen van die bomen waren er veel reigernesten (reigerkolonie). Reigers zijn verzot op paling en die waren er voldoende in al de omliggende kreken en waterloopjes. Reigers stekken bij voorkeur grotere palingen zogezegde duimpalingen. Ze slaan ze op in hun krop en braken ze in hun nest uit als voedsel voor hun jongen. Zo gebeurde het nogal eens dat enkele nog levende palingen uit het hoge nest wisten te ontsnappen en op de baan vielen tot groot genoegen van de armere bevolking uit deze wijk die zo af en toe een ferme paling in hun potje konden stoven. Deze historie heb ik van een hoogbejaarde vroegere bewoonster uit deze wijk vernomen. De "Palingpot" altijd een kinderrijke en volkse wijk geweest was gekend voor zijn jaarlijkse " Palingpotkermis " en zijn vele beroemde , vaak beruchte bewoners.


                                       Guido


    >> Reageer (0)
    05-02-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Creacursus Bloemschikken : Pasen 2007
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ter gelegenheid van Pasen willen we zoals in het verleden ook dit jaar weer de vroege lente in huis halen. Dit doen we met een prachtig uniek en zelfgemaakt bloemstukje. We krijgen daartoe de mogelijkheid onder de leiding van Carine Vanvooren in Scharpoord te Knokke op donderdag 29 maart 2007 om 19u30. Deelname in de kosten: leden VTB-VAB betalen 7€ niet leden 8€. 
    Inschrijven en betaling kan bij Kurt Lefever, dorpsstraat 110, Westkapelle tel. 050/607824 of bij Carine Vanvooren, tel. 050/610420. De plaatsen zijn beperkt wees er dus vlug bij.

                                       Alfred  


    >> Reageer (0)
    26-01-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kunstwerk nadert voltooiing
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    In alle stilte is onze Westkapelse landbouwer en kunstenaar Godfried Van de Sompele ( 1927 ) op zijn landelijke hoeve en in zijn "atelier" bezig aan de voltooiing van de prachtige maquette ( schaal 1/25 ) van onze Sint-Niklaaskerk. Na zijn vele creaties (zie ook artikel van 11/02/2006 op deze blog) mogen we gerust stellen dat dit zijn levenswerk wordt. Tot in de kleinste détails is dit kunstwerk een weergave van het oudste geklasseerde en beschermde monument van onze Oostkust. Eens volledig afgewerkt zullen we aan het kunstwerk en de kunstenaar de nodige aandacht besteden en het publiek de gelegenheid geven om dit uniek pronkstuk te kunnen aanschouwen en bewonderen. 

                         Guido  


    >> Reageer (0)
    23-01-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kookcursus voor mannen !
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    VTB-VAB Westkapelle organiseert naar jaarlijkse gewoonte in de maand maart een kookcursus voor onze mannen. Alvast drie opéénvolgende maandagen kunnen we opnieuw ons keukenschortje aantrekken om te kokkerellen onder de deskundige leiding van meesterkok Walter Lanckmans. De kookcursus gevolgd door de degustatie gaat door in de keuken van Scharpoord te Knokke op 12 - 19 - en 26 maart 2007 telkens om 19u30. Voor de theoretische uitleg , de stencils en de zelfbereide uitstekende menu's met aangepaste wijnen betaal je slechts 23 € per avond. Wie interesse heeft kan contact opnemen via E-mail mij in de rechterkolom van deze blog zo ontvang je alle verdere inlichtingen. Wacht niet te lang want de plaatsen zijn beperkt. We wensen de deelnemers veel kookgenot en dankbaarheid van hun huisgenoten en vrienden omdat "hun" chefkok weeral een ster bijverdiend heeft.

                                                     Guido
    Op de foto zie je een brochette van scampi met gewokte groenten, basmatirijst en currysaus . Dit was één van de hoofdgerechten  tijdens de cursus van verleden jaar ( foto Werner Bil )


    >> Reageer (0)
    06-01-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lang leve mienne Villoo
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Sedert de oertijd kan de mens zich verplaatsen hetzij te voete, te lope, te peerde maar sedert een paar eeuwen kan hij dat ook per fiets. De fiets gaf dus een zekere status aan de berijder ervan. Met de opkomst van den automobiel keken de bezitters ervan ( rijke lui ) meewarig naar de sukkelaars op de fiets. Meer en meer mensen konden zich een auto aanschaffen en de fiets geraakte eventjes in onmin. De tijden zijn echter veranderd en de fiets herrees als verplaatsingsmiddel in al zijn glorie. Hetzelfde is trouwens gebeurt met het paard . In mijn jeugdjaren zat Jan met de pet op of achter een paard en reden de notabelen van het dorp met een auto. Heden ten dage zit diezelfde Jan in een chique mercedes en zitten de rijke stinkers terug op een paard. We blijven bij de les en hebben het dus over de fiets. Aangezien ik geboren en getogen ben " Bachten de Kupe " door de meesten ook de "Westhoek " genoemd en ik al vroeg in het bezit was van een door mezelf in elkaar gestoken vehikel wat toch met een beetje fantasie op een fiets leek kende ik de meeste fietsonderdelen. Prachtig hoe men die onderdelen in de streektaal noemde. Aangezien wij als Westkapelse Sprokkels ook een soort van opvoedende taak hebben heb ik een poging gedaan om een woordenlijstje aan te leggen om via het AN (Algemeen Nederlands) langs het Westhoeks (mijn roots)  bij het Westkapels uit te komen. Dit kan van pas komen bij fietstochten in die bepaalde gebieden. Zo kun je in geval van defect hulp zoeken bij de plaatselijke bewoners in hun taaltje. Ik wens jullie veel leesplezier en ik dank Alfred Lefever - Dirk Aernoudt - Daniël Rogghé -Constant Sys -en Geert Gheldof voor hun raad en bijstand. 

                                Guido  

    Op de foto zie je mienne huidige Villoo ( stoefertje ) bij zijn bezoek aan onze redactie.

    Ps. Verbeteringen en of aanvullingen op onderstaande lijsten zeer zeer welkom. Neem contact op via E-MAIL MIJ en we zullen u eeuwig en drie dagen dankbaar zijn. De Redactie
      


    >> Reageer (1)
    04-01-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fietspraat deel 1
    AN                                  Westhoeks                                    Westkapels

    De helm                             de kaske

    Den elm

    De spaken                          de riejongs

    De reijongs

    De trapstang                       de manieville

    De manneville

    De trappers                         de pedaal’n

    De piendoal’n

    De  trapas                           ’ t braket

    De brakette

    Het stuur                             d’n giedong

    idem

    De remmen                         de frings

    idem

    De velg                               de zjante

    De zante

    De tandwielen                     de piejongs

    - - -

    De as                                   d’n majeu

    Den asse

    Het ventiel                           de soepappe

    De sepappe

    De binnenband                    de sjambrèère

    De binneband

    De stuurstang                      de tiezje

    De tieze ook steurstange

    Het spatbord                        d’n gardeboe

    De gardeboe  ook  sliekbarrel

    De vork                                de foersje

    De foerge ook  foerse

    De lijm                                 de soluusje

    Soluusie ook solussie

    Een klevertje                        e ruustientje

    Een plakkertje

    De versnellingen                  de vietess’n

    De fietiss’n ook  vites’n

    Het versnellingsapparaat      d’n deerajeûr

    Derajeur maar ook blokfitesse of “sturmei” (veralgemening van een merk met de versnellingen in de as)

    Ter plaatse fietsen                 suurplass’n

     - - -

    De spie                                  de klavette

     Onbekend

    Een fietslampje                     en ampoelege

    E vieloolamptje ook ampoelletje

    De vrijloop                            d’n piejong lieber

    De deurestamper

    De drinkbus                           de drienkepulle

    E drienk’n busse (1)

    Het zadel                                de zoate

    De zoate / de zoale (2)

    De bagagadrager                    ’t stoantje

     idem

    De snelbinder                         d’n rekker

    De vieloorekk’r

    De reflector                            de katooge

    idem


    >> Reageer (0)
    03-01-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fietspraat deel 2
    AN                                  Westhoeks                                    Westkapels

    Het licht                                  ’t lucht

    idem

    De spatlap                               d’n slieklap

    idem

    De broekklem                         de villoospelle

    De vieloospelle

    De dwarsstang                        de boare

    De buuze

    De fietsketting                        d’n villookeet’n

    De keet’n

    De rubberblokjes                    de kalletjoetjes

    De fringblokstjes

    Op je fiets stappen                  op je villo kruup’n

    Up je vieloo sprieng’n (3 )

    De fiets oliën                           d’n villoo smoet’n

    De vieloo smerr’n (4 )

    De terugtraprem                       d’n fring in de busse

    De pieyongfring

    Achteruitdraaien                       déraijeren

     Achterutstampen

    De fietstas                                de villoozak

     idem

    De fietspomp                           de villoopompe

    De vielopompe

    Het fietspad                              de villooroute

    De vieloboane

    Lekke band                                plat vol’n

    Plat val’n

    Tegen wind                               wiend op kop

    Tegen wiendt

    Wind mee                                  wiend in ‘t gat

    Achter wiendt

    Zijwind                                      wiend op zietz

    Ziewiendt

    Wieltjeszuiger                            gatlekker

    Profieteur

    Fietskader                                  frame

    Koadere

    De dynamo inschakelen            ‘t lucht aansteek’n

    idem

    Vrouwenfiets                              wuvevilloo

    Wuvevielo

    Herenfiets                                   mansvilloo

     Vintevieloo


    >> Reageer (0)
    02-01-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fietspraat deel 3
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

                                     FIETSPRAAT                     Nabeschouwing


    Veelal verschillen de beide dialecten niet heel veel ( we zijn toch allemaal West-Vlamingen ), alleen de uitspraak kan nogal eens andersklinken: het Westkapels - uit het koele Noorden - klinkt wel iets " harder " ( vb. vielo  tgo  villoo / piendoal  tgo  pedoal'n ). Het Westhoeks klinkt meer zoetgevooisd ( Franse invloeden of zijn de Westhoekers ook algemeen zoetgevooisder ? ). Wordt soms ook niet gezegd dat de Westhoek het Limburg is van West-Vlaanderen : de taal is er iets "zangeriger"
    (1) : In Westkapelle drinkt men waarschijnlijk meer tijdens het fietsen: een "busse" is immers veelal groter dan een "pulle"
    (2) : Denk hierbij aan de gekende klucht van Remi Vlaemynck ( getrouwd met Blanche - destijds winkelier, waar nu de KBC gevestigd is ) die aan iedereen in zijn winkel vroeg: " Wit je 'tal, Tjepp'n Broucke goat e nieuwe zoale zett'n ! ", waarop dan de nieuwsgierige vraag: " Mo gie , en woar dadde? " met als laconiek antwoord van Remi : " Up ze vieloo ..." Remi was in het dorp en tot ver daarbuiten ook gekend als Pietje Potlood en wegens zijn gelijkenis erop ook als "Fernandel ".
    (3) : In Westkapelle is men blijkbaar leniger/meer gehaast en wordt er niet gekropen op een fiets zoals in de Westhoek( misschien een uiting dat men in de Westhoek rustiger en gezapiger leeft? )
     (4) : In Westkapelle gaat men er blijkbaar grondiger tegenaan als het op het onderhoud van de fiets aankomt: gewone olie is niet goed genoeg men wil serieuze smeerolie gebruiken .
     
                            Guido -( met dank aan Dirk A.)    


    >> Reageer (0)
    27-12-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bloeiende Kerstboom in Westkapelle
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De meest natuurlijke Kerstboom van de Zwinstreek staat in de Boterbloemstraat te Westkapelle. Deze foto is genomen op Kerstdag  2006. Gat in de ozonlaag ? Opwarming van onze aardkloot ? Mijn "Japanese " kerselaar trekt zich daar niks van aan, hij bloeit in volle kracht en pracht en wenst jullie, beste bezoekers, een even prachtig en b(l)oeiend 2007 . Ondertussen is op diezelfde Kerstdag 2006 de 25000 ste bezoeker binnengekomen op mijn web. Ook aan haar of hem schenk ik een tak van mijn bloeiende SPROKKELBOOM.

                Guido   


    >> Reageer (0)


    Foto

    Julietje en haar Abba
    Foto

    Ik wens jullie het allerbeste voor 2008


    Foto

    Foto

    Foto

    Joepie !....
    Ik ben "geslaagd" in mijn rijexamen !!

    Foto

    Foto

    Jetje met haar vriendinnetje


    Foto

    De bloemetjes mogen komen ik
    sta klaar om ze van water te voorzien

    Foto

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Foto

    Dit is een muzikale "Musknijnhoorn". Een bijna uitgestorven Westkapels nachtdier opgemerkt door een in de vroege ochtenduurtjes huiswaartskerende dorpsgenoot. Hoogstwaarschijnlijk betreft het hier een reïncarnatie van FUTTEL een vroegere alomgekende handelaar in konijnenvellen die op een rare manier aan zijn einde is gekomen. (Later meer hierover) !
    Wil je hieronder uw link ? laat het mij weten via email mij
    www.gheldof.be     www.relax-sana.be   http://www.casanova-dehaan.com   www.knokkeheist.be   www.vtb-vab.be  www.hethertje.be   www.deboot.be ..................... Uw link hier ??? mail het ons door
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    martina1950
    blog.seniorennet.be/martina
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    ria50
    blog.seniorennet.be/ria50
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    natuur
    blog.seniorennet.be/natuur
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    lancia1
    blog.seniorennet.be/lancia1
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    devloed
    blog.seniorennet.be/devloed
    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!