NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Foto
WELKOM, AAN DEZE SITE WORDT DAGELIJKS GEWERKT, DUS SPRING AF EN TOE EENS BINNEN.
TIP : Wil je weten welk weer we mogen verwachten in het eerstkomende uur ? Ga dan eens naar www.buienradar.nl
TIP van de maand

Bezoek eens de web van :
http//www.lynnlaramore.be

Zeker de moeite waard
Spreuk van de week
Foto

  Hoegaarden - Spreuken

De medische wetenschap heeft
nog steeds geen doeltreffend
vaccin ontwikkeld tegen de
aanstekekelijkheid van de geeuw.

*************************

Dat er intelligente buitenaardse
wezens bestaan wordt feilloos
bewezen door het feit dat ze 
nog geen contact met ons 
hebben opgenomen. 

*************************

Je zult maar een ééndagsvlieg
zijn en je dag niet hebben.

************************* 

Mopje van de week 

Michel Bouton is voyageur in matrassen en beddegoed. Rijdend langs de E17 stopt hij rond de middag aan een wegrestaurant om een "mulletje" 't eten. Achter 't eten moet hij gelijk gewente nog ne keer naar 't toilet. Hij ziet dat er een deure bezet is en hij gaat naar 't toilet dernevens binnen. Almetnekeer hoort hij ne vent neffens hem vragen: "Hoe is 't ?" Michel verschiet want 't is nie de geweunte dat 't mannevolk tegen mekaar klapt over de W.C. deuren, maar beleefd gelijk da Michel is antwoordt hij: "Goed." Zegt dienen type geen drie seconden later: " En wat zie je ant 't doen?" Michel antwoordt hem " Euh...aan 't kakken, en gie? -- " Ja vrouwke," zegt dien anderen, " 'k ga mijn gsm afleggen want er zit hier nen onnozelare neffens mij heel den tijd in joen plekke 't antwoorden."

Inhoud blog
 • Overlijdensbericht van een enorme goede Papa en zalig mens
 • 't Is nu aan mienen toer !
 • Redactie Westkapelse Sprokkels in verlof
 • Uit het leven gegrepen extra
 • Uit het leven gegrepen ! (deel 1)
 • Uit het leven gegrepen ! ( deel 2 )
 • Uit het leven gegrepen ! ( deel 3 )
 • Uit het leven gegrepen ! ( deel 4 )
 • Uit het leven gegrepen : Slot
 • Zeldzaam zangvogeltje bij mijn buurman
  Sprokkels Jukebox veel luisterplezier
  Foto
  Een gouden tip van de redactie

  Voor wie alle muziek van de jukebox door elkaar hoort
  is hier de oplossing........
  Ga naar WINDOWS MEDIAPLAYER
  1. Klik op " extra " bovenaan
  2. Klik op " optie's "
  3. Klik op " Bestandtypen "
  4. Klik op " alles selecteren "
  5. klik op  " toepassen + ok "
  Start vervolgens sprokkels opnieuw op
  Veel luisterplezier........
  Geert.
  zoon van ........
  Westkapelse Sprokkels

  03-10-2007
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Westkapelse Sprokkels in feeststemming !
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Vandaag mochten we de 37000 ste bezoeker aan onze blog verwelkomen. Naar het schijnt zou het iemand uit de hogere kringen zijn die hopeloos op zoek is naar een oplossing voor de huidige crisis in ons dierbaar vaderland. Misschien worden wij ( met al onze invloeden ) wel geraadpleegd om de nodige adviezen te geven. Wij zijn er alleszins klaar voor en tot medewerking bereid. We houden jullie, beste bezoekers, zeker op te hoogte moest het ooit zover komen. Alvast van harte welkom aan onze 37000 ste bezoeker en de redactie van de Westkapelse Sprokkels heft het glas op de goeie gezondheid en levenslust van ons allemaal . Proost ! 

                                       
  Noot : Bij seniorennet-blogs staan de Westkapelse Sprokkels  in de categorie "Herinneringen/ervaringen " . Op de 492 blogs onder deze categorie prijken we momenteel op de
   3de plaats voor wat betreft populariteit en bezoekersaantallen . Dit is te controleren op  www.seniorennet.be  ( klik op blogs ) zodat men ons moeilijk kan verwijten dat " Eigen Lof Stinkt ". Het geeft ons de moed om rustig verder te doen met onze hobby

                                                                Guido


  >> Reageer (0)
  01-10-2007
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VTB-VAB Westkapelle : creacursus
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Naar jaarlijkse traditie organiseert VTB-VAB Westkapelle opnieuw een creacursus herfst- en eindejaars bloemschikken onder de deskundige en zeer gewaardeerde leiding van Carine Vanvooren. Er zijn twee sessies voorzien. De eerste sessie ( herfstcreatie) gaat door op donderdag 29 november 2007 om 19u30 in Scharpoord te Knokke. De tweede sessie ( kerstcreatie )  gaat door op donderdag 20 december eveneens in Scharpoord om 19u30. Er is voor iedere sessie keuze uit twee uit te voeren creaties van bloemstukken.
  Deelnameprijs : leden VTB-VAB = 14€ , niet leden = 16€ voor de twee sessies
  Inschrijven en betalen bij Kurt Lefever, dorpsstraat 110, Westkapelle tel. 050/607824 of bij Carine Vanvooren tel. 050/610420.
  Wacht niet te lang om u in te schrijven want om organisatorische redenen is het aantal cursisten beperkt.
                   Medegedeeld door VTB-VAB Westkapelle


  >> Reageer (0)
  24-09-2007
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Monument voor de oorlogsslachtoffers van Westkapelle
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Nu de namen van de Westkapelse slachtoffers van de oorlog 1940-45 opnieuw leesbaar zijn gemaakt ( met dank aan de technische dienst van de gemeente ) ben ik als aangespoelde Westkapellenaar eventjes mijn licht gaan opsteken bij enkele niet meer zo jonge dorpsgenoten teneinde uit hun mond te horen hoe en in welke soms gruwelijke omstandigheden deze onschuldige en weerloze burgers slachtoffers geworden zijn van het oorlogsgeweld. Elf namen staan op het monument, mannen, vrouwen en kinderen. Wie waren ze en in welke omstandigheden zijn ze gestorven ? In de volgende reeks bijdragen zal ik pogen hierop een antwoord te vinden en zo tevens een tipje van de sluier op te lichten over het zinloze geweld dat een oorlog waar ook ter wereld met zich meebrengt. 

                  Guido  


  >> Reageer (0)
  17-09-2007
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Composteren = Slim zijn + Milieubewust + Euro's verdienen !
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Een inwoner of tweede verblijver van Knokke-Heist die composteert krijgt voor een kleine investering van € 17 het volgende terug :
  -Een compostvat ter waarde van € 60 ( waarvan €50 terug betaald door de gemeente )
  -Een beluchtingspook ter waarde van € 7 
  -Een besparing per jaar van minstens 52 tuinafvalzakken ( één zak per week , wat een strikt minimum is ) aan € 2,5 per zak = € 130 
  - Minstens 4 zakken uitstekende potgrond ( zelf te mengen en bestaande uit: 1/3 rijpe compost + 2/3 tuinaarde ) aan €15 per zak = € 60
  Je investering van 17 euro brengt dus binnen het jaar 257 euro op + je persoonlijke bijdrage tot een gevoelige vermindering van de afvalberg .
  Alle inlichtingen nopens composteren zijn te bekomen bij de milieudienst van Knokke-Heist op tel. 050/630198 of kom gerust eens een kijkje nemen tijdens de compostdemonstraties, iedere eerste zaterdag van de maand van 10uur tot 11u30, aan het compostpaviljoen rechtover het rusthuis " De Noordhinder " naast de Velttuintjes te Heist . 
    Guido ( Compostmeester )

  >> Reageer (0)
  22-08-2007
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Westkapelse oorlogsslachtoffers WO I
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Ik ben opzoek naar de plaatsen waar de gesneuvelden uit Westkapelle tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914-18 ) gevallen zijn en in welke omstandigheden deze drama's gebeurd zijn. Ook van de burgerlijke slachtoffers ben ik naar gegevens op zoek. Ik dacht een en ander terug te vinden in het herdenkingsschrijn achteraan in de kerk maar alleen de foto's en de namen van de slachtoffers staan hierin vermeld. Overlijdensberichten, gedachtenisprentjes, herdenkingsberichten, krantenknipsels enz. zijn welkom. Neem contact op via E-mail mij rechterkolom van mijn blog. Wie mij kan helpen zal ik zeer dankbaar zijn.
   
  EERSTE RESULTATEN VAN MIJN ZOEKTOCHT:  * == Aanvulling van gegevens op 22/08/2007 
  Ik zag toevallig op    http://blog.seniorennet.be:roosje   uit Melsele een afbeelding van een doodsprentje van Rene-A(r)chiel Braet geboren te Westcapelle den 2-10-1894, sergeant in dienst van 't belgische leger bij het derde regiment Carabijniers, verdwenen te Rumbeke den 14-10-1918 en den 20 of 21 van dezelfde maand overleden in Duitschland (?). Volgens Koenraad Braet zou hij begraven liggen op het militair kerkhof van Houthulst.
  Volgens Adhimar Neyts zou Beyne Constant ( 12 aug.1914) gesneuveld zijn en begraven liggen op het militair kerkhof van Halen. Op de web-site van de stad Halen ( gelegen tussen Hasselt en Diest ) lees ik het volgende : De stad Halen is vooral bekend voor de" Slag der Zilveren Helmen " van 12 augustus1914 ( let op de datum ) , het laatste grote gevecht tussen cavaleriedivisies in West-Europa, tevens de enige Belgische overwinning ( zonder hulp van de geallieerden) die tijdens W.O.I werd behaald op het Duitse leger. Dit wapenfeit wordt nog ieder jaar plechtig en met militair eerbetoon herdacht
  In het boek Westkapelle geschreven door Z.E.H. Juliaan Opdedrinck ( uitg. Davidsfonds-Westkapelle 1959 ) lees ik over het burgerlijk slachtoffer Alphons Stultjes : Door de Duitsers opgeëist in het najaar van 1918 en verplicht te werk gesteld stierf Alphons , vader van twee minderjarige kinderen, als gevolg van ziekte en ontbering in Eksaarde en werd er in november 1918 ter aarde besteld.   

  VERDERE RESULTATEN VAN MIJN OPZOEKINGEN
  :* aanvulling 06/08/2007 
  In het Liber Memorialis van onze Sint-Niklaaskerk vond ik een gedachtenisprentje met volgende tekst : Duurbaar aandenken van Westcappelle aan zijn gesneuvelde soldaten en burgerlijke slachtoffers gedurende den wreeden oorlog van 1 augustus 1914 -11 november 1918.
  1 : Beyne Constant, 4° Reg. de ligne, geboren en gedoopt  te Knocke den 5 januari 1893, overleden te Halen den 12 oogst 1914.Graad of rang : soldaat 2 kl.mil. 1913  Oorspronkelijke begraafplaats : gemeentelijk kerkhof gehucht " Velpen " graf nr.71
  2 : Hongenaert August, 4° Reg. de ligne, geboren te Westcappelle den 26 februari 1893 en gedoopt te Westcapelle op 27/02/1893 als zoon van Napoleon Hongenaert uit Westkapelle , 26 jaar , overleden te Antwerpen den 29 september 1914. Graad of rang : soldaat 2 kl.mil.1913Oorspronkelijke begraafplaats : Antwerpen ( verdere gegevens ons niet bekend  wie helpt ons ? )
  3 : Verheye Edmond, 3° Reg. jagers te voet, geboren te Westcappelle den 8 maart 1887 en gedoopt op  zelfde datum als zoon van Ludovicus van Heist, 27 jaar en van Mathilde  Serpieters van Westcapelle , 26 jaar ,  overleden te Vilvoorde in september 1914 (04/09/1914 ) Graad of rang : soldaat 2 kl. V.M.P. 1907 Begraafplaats = ons niet bekend .
  4 : Devinck Camiel, 4° Reg. de ligne, geboren te Westcappelle den 24 januari 1889, en gedoopt te Westkapelle onder de naam : Camillius Verschoore op 25/01/1889 als zoon van Amelia, ongehuwd,24 jaar wonend in deze parochie, (later gehuwd met Devinck (?) die haar zoon aangenomen heeft ? )  overleden te Gainneville( Frankrijk) den 17 mei 1917. Graad of rang: soldaat 2 kl.mil1910. Begraafplaats : Le Hâvre (F) kerkhof " Sainte Marie " op 21/05/1917  : Tombe individuelle H/6 Nr. 57    Mention : " Mort pour la France "     ps. Zou hij dat zelf gewild hebben ?
  5 : Fockedey Bernard, 8° Reg. de ligne, geboren te Oostkerke den 27 december 1880, als zoon van Quintinus en Julia Deceuninck. Bernard, was de schoonbroer van Victor Hongenaet ( zie burg. slachtoffers ) hij was  op 20/12/1907 gehuwd met Coleta Hongenaet ( geb. 15/08/1883 en overl. 14/06/1958 ) dochter van Jacob en Mathilde Desmidt uit Westkapelle krijgsgevangen te Namur op 24/08/1914, gevangen te Soltau (D) overleden  ten gevolge van typhus in het lazareth van Cassel (Duitschland ) den 21 juni 1917. Graad of rang: soldaat 2 kl.militie 1900 . Begraafplaats :  In Niederzwehren (voorstadje van Cassel) Ontgraven ( op 09/12/1926 ) en overgebracht naarLeopoldsburg Belgische militaire begraafplaats perk P graf 5 nr. 9814 
  6 : Soubry Benedikt, Eerste chef der Gendarmerie van Woesten geboren te Essen den 25 maart 1876, overleden te Woesten den 7 november 1917. Graad of rang: opperwachtmeester. Regiment : Rijkswacht te paard . Begraafplaats : Hoogstade graf 839 ( begr. 10/11/1917 ) 
  7 : Lannoye Richard, Reg. de genie Namen, geboren te Blankenberghe den 13 mei 1878, overleden te Parijs den 20 maart 1918. Graad of rang: soldaat  2 kl. V.M.P. 1900 . Regiment Bn genie versterkte plaats Namur .Begraafplaats : onbekend ( nog op te zoeken ... wie helpt ? )
  8 : Bouché Jules, 22° Reg. de ligne/11 cie, geboren te Westcappelle den 19 september 1895,en gedoopt op 22/09/1895 , zoon van Alphons, van Knesselare 31 jaar .  Overleden te Merckem den 28 september 1918 .Graad of rang: soldaat 2 kl.mil. 1915 . Begraafplaats : oorspronkelijk: Verbrande smis ( 100m ten zuiden van groene hoeve graf nr. D 6b ( 02/10/1918 ) dus enkele dagen voor de wapenstilstand . Nadien bijgezet op BMB in Houthulst graf N 501
  9 : Braet Rene, 3° Reg. Carabiniers / 2 Cie, geboren te Westcappelle den 2 october 1894,en gedoopt op 04/10/1894 , zoon van Camillus (  geb. in Maldegem ) en van Maria Theresia Carlier wonend in deze parochie. Overleden den 20 of 21 october 1918 . Graad of rang : Korporaal mil.1914 . Begraafplaats Houthulst BMB graf X 963
  10 : Bossier Cyriel , 24 ° Reg. de ligne / 6 Cie, geboren te Damme den 5 juli 1890, overleden te Sint- Michiels den 12 november 1918.om 03u00 ( in het ziekenhuis, dag na de wapenstilstandGraad of rang: soldaat 2 kl. mil. 1910 . begraafplaats Brugge graf nr. 458 ( 14/11/1918 ) zou nu graf nr. 403 zijn .

  BURGERLIJKE SLACHTOFFERS 
  1 : Monbaliu Casimir, geboren te Westcappelle den 8 augustus 1872 , overleden te Celle ( Duitschland) 10 dec. 1918 ( Uit het Liber Memorialis 1 v.d. St.Niklaaskerk : Gedoopt onder de naam van Casimir Jacobus Monballiu op 09/08/1872. Zoon van Carlus van hier , 32 jaar , en van Joanna Blanckaert van hier, 26 jaar gehuwd en wonend in deze parochie. Geboren gisteren om 1 uur in de morgen. Peter: Jacobus Monballiu Meter: Maria , Josepha Vanholm)
  2 : Hongenaet Victor , was de schoonbroer van Bernard Fockedey  ,geboren te Westcappelle 19 november 1886. Hij werd aan zijn woning , rechtover  café Sluis toendertijd door de Duitsers opgepakt ( reden ?) en weggevoerd. hij is overleden te Celle ( Duitschland ) 26 apr. 1917. Zijn dochter was Adrienne (Zuster Dorothea) - ( Uit het Liber Memoralis 1 v. d. St. Nikaaskerk : Gedoopt onder de naam van Victor Ongenaert op 20/11/1886. Zoon vanJacob van Lapscheure, 42 jaar en van Mathilde Desmidt van Oostkerke, zelfde leeftijd. gehuwd en wonend in deze parochie. Geboren gisteren om 2 uur 's namiddags. Peter: Petrus Vanboven Meter : Rosalia Desneyer.) Let hier op de onjuiste schrijfwijze van de achternaam het moet wel degelijk Hongenaet zijn zonder r 
  3 : Stultjes Alfons, geboren te Zuyenkerke den 23 november 1874, overleden te Exaerde den 19 october 1918 ( zie ook art. hierboven : eerste resultaten van mijn zoektocht )  )

  DANKWOORDJE 

  Ik kreeg tot op heden zeer veel reacties binnen over dit onderwerp.Nog steeds spreekt het zinloze en dramatische gebeuren van een oorlog tot de verbeelding van jong en oud. Vooral de gebeurtenissen van W.O.I waarbij onze Vlaamse jongens onder erbarmelijke omstandigheden en Franstalige bevelen ( pour les Flamands la mème chose) hun jonge leven gaven voor hun (dierbaar) vaderland.
   
  Ik ben nog in het bezit van allerlei documenten over de Westkapelse gesneuvelden van W.O.I. Wie interesse heeft nopens de plaatsen waar ze begraven liggen , gedachtenis prentjes , foto's , omstandigheden waarin ze stierven enz.
   Geef mij een seintje via E-mail mij en ik stuur je het gevraagde door . Mijn dank voor gewaardeerde medewerking onder de vorm van documentatie gaat naar Jan Bode ( Immo Bode ) - EH Jan Lavaert - Serge Voordecker - Irene Verbouw - Johnny Morphy - Lodewijk Fockedey- Museum Sincfala ( Jeffry Chielens adm. medewerker ) - . Alle verdere documenten en gegevens over Westkapelle tijdens W.O.I blijven uiteraard welkom. In de toekomst nemen we W.O. II onder de loep waarbij Westkapelle ook niet gespaard bleef van het oorlogsgeweld.

                                       Guido  


  >> Reageer (2)
  20-08-2007
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een stukje geschiedenis : deel 3
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  1405 : 100-jarige oorlog. De Westkapelse toren, vaarbaken op het Zwin, afgebrand bij een aanval van de Engelsen.

  De Zwinmonding werd in de 100-jarige oorlog verschillende keren het mikpunt van Engelse aanvallen, vooral wanneer Vlaanderen te veel de kant koos van de Franse koningen. Op 22 mei 1405 bestookten de Engelsen met een machtige vloot onze zeekust. In de haven van Sluis bestormden zij de schepen van de kooplieden die er op anker lagen. Het rijke eiland Cadzand viel ten prooi aan hun plunderwoede. Het Engels leger stond onder de leiding van admiraal Graaf van Pembroke. Op 25 mei werd de graaf getroffen door een zware steen van een " blye" ( katapult - zie foto- ). Hij was op slag dood en werd begraven in de kerk van Mude. De Engelsen, razend om het verlies van hun bevelhebber, zetten hun plundertochten met nog meer driestheid verder. Ook Westkapelle zou aan hun woede niet ontsnappen. De Engelsen trokken een spoor van vernieling door het dorp en de kerktoren werd in brand gestoken. Dank zij het kordate optreden van de toenmalige brandweer en de plaatselijke bevolking kon het benedengedeelte van de stoere reus gered worden. De toren was echter onthoofd met alle gevolgen vandien voor de koopvaardij-vloot .   (wordt vervolgd )
   
                                  Guido


  >> Reageer (0)
  12-08-2007
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jantje zag eens ......
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Wie heeft er in zijn jeugdjaren het gedichtje " Jantje zag eens pruimen hangen " van Hiëronymus van Alphen niet op zijn harde schijf ( hersenpan ) gezet ? Het is nu volop pruimentijd en regelmatig kan men mij aantreffen als "Jantje" in een of andere pruimelaar in mijn buurt.  In mijn kleine serre zijn het geen pruimen maar tomaatjes ( mini- of aperitieftomaatjes ) waar Jantje & Co verzot op zijn. Dankzij een voorjaarsbemesting met compost ( uit eigen compostvat ) kan ik wederom  volop genieten van een zeer rijke oogst van deze onbespoten, sappige en vitaminerijke zonnevruchtjes. Onvoorstelbaar en gewéldig zou  een internationaal bekende zanger zeggen ....en gelijk heeft hij want " my god " wat zijn ze lekker zeg !

                                    Guido


  >> Reageer (0)
  07-08-2007
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Westkapels dorpskerkhof gerenoveerd
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Na de kritiek die de laatste tijd werd geuit nopens het onderhoud van het dorpskerkhof in Westkapelle, zie ik dat men er nu werk van maakt om het straks honderdjarig kerkhof grondig te renoveren. Men kan natuurlijk geen siertuin maken van deze oude begraafplaats, maar men is alleszins goed bezig. De inzaaiing van de open ruimten schiet goed op en het  onkruid in de wandelgangen is grotendeels verdwenen. Het ere-parkje voor de oorlogsslachtoffers wordt opgekuist ( zie foto ). Nu nog het momumentje wat opfrissen en de namen terug leesbaar maken zal de kroon op het werk zijn . Een bank vooruit voor onze groendienst.

                                   Guido


  >> Reageer (1)
  06-08-2007
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een stukje geschiedenis : deel 2
  Na 1250: begin van de torenbouw - bouw van de drie hallenkoren.

  De oorspronkelijke kapel van +/- 1100 wordt vervangen door een gotische kruiskerk. De nu nog bestaande torenbasis met de vier zware pijlers dateert van ca.1270. Daarna werden het hoofdkoor en de kruisbeuken gebouwd. Eveneens in de 14de eeuw werden de twee zijkoren voltooid. De vieringtoren werd gebouwd in dezelfde periode, hij had waarschijnlijk dezelfde vorm als nu, met de ranke spits. De toren van voor 1405, gebouwd met oude moefen, bezat reeds een klokkenkamer met acht galmgaten.
  De klokkentoren van Westkapelle- nu een verwelkomgids voor de vele filetoeristen die vanuit het binnnenland naar het mondaine Knokke afzakken ( oef....we zijn er bijna, we zien al de slanke toren van Westkapelle)- diezelfde toren, was vroeger een vaarbaken voor de scheepsvaart in het Zwin naar de wereldhaven Damme.
  De schepen van de hanzesteden in Duitsland, die naar Damme kwamen, moesten bij het zien van de toren van Westkapelle links afdraaien en zo het Zwin binnenvaren. Onze toren was dus een belangrijk strategisch punt.  ( wordt vervolgd )

                                Guido

  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Per zonnefiets door de prachtige Westhoek
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Gisteren had ik het genoegen om samen met een groep compostmeesters uit onze gemeente onder impuls van onze plaatselijke milieudienst een bezoek te brengen aan de vzw. De Boot in Merkem-Houthulst ( www.deboot.be ). Ik heb er onder andere kennis gemaakt met een wel heel speciaal vehikel nl. " De Zonnefiets ". Wat een ervaring zeg !!. Een zonnefiets ( zie foto ) is precies een gewone wegfiets maar met hulpmotortje aangedreven door een batterij. Gezien ik nogal liefhebber ben van de fiets ( zie voorgaande artikels : fietspraat 16/01/2007 ) was dit voor mij een leuke kennismaking. Wat zijn nu de voor - en nadelen van een dergelijke fiets ?
  Voordelen : Zonder grote inspanningen te moeten leveren haalt men snelheden van 35 tot 40 km/ uur
  en dit zonder epo of bloeddoping. Men blijft in beweging en... wind- of bergop, geen probleem. Geluidloos fietsen en geen luchtbezoedeling , gratis bijtanken .
  Nadelen : Zeer zware fiets ( 20 a 25 kgr. ). Duur in aankoop +/- 2500€. Voorlopig enkel groene bijtankstopcontacten in de Westhoek. Helm dragen aan te raden door de relatief hoog haalbare snelheden.
  Conclusie : Ik zal het maar bij mienne traditionele velo houden en zij het iets trager en met wat meer pk's in de benen kom ik er ( voorlopig ) toch nog altijd.  

                                          Guido


  >> Reageer (0)
  11-07-2007
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.WAARSCHUWING !! Dieven op ronde
  Verleden nacht zijn er in de Boterbloemwijk verschillende diefstallen gepleegd in geparkeerde wagens. Ruiten kapot en waardevolle voorwerpen uit de wagens verdwenen is het resultaat van het bezoek van deze gangsters aan onze wijk. EEN GOEIE RAAD: Indien mogelijk zet je wagen in de garage. Moet hij toch buiten staan, plaats dan geen aanlokkelijke voorwerpen zoals GPS - Gsm's - Laptops enz. zichtbaar in de wagen. Laat nooit geldbeugels,portefeuilles met allerlei kaarten in de wagen achter. Haal je autopapieren uit de wagen en leg ze binnen naast je autosleutels . Merk je verdachte individuen op, bel onmiddelijk de politie. Geef de dieven geen kans en verwittig de buren als je op reis vertrekt ze zullen graag een oogje in het zeil houden jij toch ook voor hen ? 

                                Guido   

  >> Reageer (0)
  25-06-2007
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alles over de AX
  Van Jan De Groote, communicatieambtenaar te Knokke-Heist kregen we volgend bericht toegestuurd : Alles over de huidige stand van zaken ivm de AX is terug te vinden op www.knokke-heist.be bij "nieuws" AX intikken in de zoekmachine en je verneemt er het standpunt van het gemeentebestuur. 
   
                                 Guido

  >> Reageer (0)
  22-06-2007
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.AX - autosnelweg - komt er schot in de zaak ?
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Onder de titel : Vierde Ax- variant beschermt woonkern beter verscheen er vandaag in het " Het Nieuwsblad " een interessant artikel: Deskundigen onderzoeken de milieueffecten van de geplande AX, de nieuwe autosnelweg die de N49 moet verbinden met de haven van Zeebrugge. In overleg met het plaatselijk AX-comité kiest het gemeentebestuur voor variant 4, die de woonkern van Westkapelle beter beschermt tegen geluidsoverlast en visuele hinder.
  Omdat de nieuwe verbindingsweg voor zwaar vervoer voor een groot deel op het grondgebied van Westkapelle zou lopen, is het gemeentebestuur ook betrokken bij de stuurgroep die een tracé moet uitstippelen. Aandacht gaat vooral naar het beperken van de hinder voor flora, fauna en de bewoners van de streek.
  Volgens een intern advies van het departement Leefmilieu, Natuur en Energie zou variant 4 voor de natuur negatiever zijn dan variant 1. Het gemeentebestuur vroeg het advies op en vraagt op basis van dat onderzoek aan minister Kris Peeters om variant 4 toch te weerhouden als meest redelijke en voor de hand liggende keuze.
  Het gemeentebestuur hoopt in elk geval dat minister Peeters rekening houdt met de argumenten van de Knokke-Heistse deskundigen en op basis van objectieve criteria een traject kiest dat het minst schade berokkent aan natuur en mens. (nm)


  >> Reageer (1)
  13-06-2007
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een stukje geschiedenis : deel 1

  Af en toe vraagt een binnenlandse web-site bezoeker ,  een beetje uitleg over de betekenis van de naam Westkapelle. Ook van onze buren uit Nederland kreeg ik al dergelijk verzoek want zo opperden zij " Westkapelle ligt toch bij ons in Nederland ". En gelijk hebben ze maar dan bedoelen ze uiteraard Westkapelle in Zeeland.
  Kort na de stichting van Oostkerke (+/- 1040 ) werd een weg aangelegd vanuit de hoofdweg van Brugge naar Oostkerke. Deze weg liep van Eyenbroeke noordwaarts tot aan de Kalveketedijk. Langs die weg werd enkele jaren voor 1110 een kapel gebouwd op een moerassige plaats op een heel lichte verhevenheid. De kapel werd dan ook Waescapelle genoemd. De dorpsstraat liep verder door naar de hoeve " de kalvekete " ( begin Sluisstraat en Sacramentsstraat). Het bouwen van een zeewering, de Evendijk-Kalveketedijk- Brolozedijk, rond de jaren 1040-1050 betekende dat de mens voorrang gaf aan het economisch motief boven zijn angst voor de zeegoden. Zo ontstond achter de zeedijk een cultuurlandschap, van meet af aan gevormd door mensenhanden, en om de 5 à 10 km. bezegeld met tientallen polderkerken, nederige kapellen, kruiskerken met stoere vieringstorens of grootse polderkathedralen als Oostkerke, Dudzele en Lissewege.
  Westkapelle wordt voor het eerst vermeld in 1110, wanneer Baldericus, bisschop van Doornik, de Sint- Kwintensabdij van Vermandois (Frankrijk) bevestigt in  haar tiendebezit in de moederparochie Oostkerke en vier bijkapellen: Moerkerke, Lapscheure, Wulpen en Westkapelle.
  In de vruchtbare poldervlakte groeide het aantal bewoners zeer snel. Kort na 1200 is Westkapelle parochie geworden en wordt als dusdanig voor het eerst vermeld in 1235. In 1242 verwerft haar dochterparochie Sint-Anna-Ter-Mude stadsrechten.  ( wordt vervolgd ) 

                 Guido 


  >> Reageer (0)
  29-05-2007
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Parochie Westkapelle viert haar pastoor
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Op zondag 3 juni viert de Sint-Niklaasparochie de 70ste verjaardag van pastoor Jan Lavaert. Rond 9u30 wordt pastoor Jan opgehaald door de Sint-Elooiruiters. Ze rijden in formatie met een koets naar de Waterstraat om Godfried en Mariette Van de Sompele op te halen. Godfried heeft immers een prachtige maquette op schaal 1:25 gemaakt van de Sint-Niklaaskerk van Westkapelle. Ter gelegenheid van de 70ste verjaardag van de pastoor hield Godfried eraan om deze maquette aan de kerk in bruikleen te geven om zoveel mogelijk mensen te laten genieten van zijn kunstwerk. Godfried heeft hier 2,5 jaar aan gewerkt en het resultaat is verbluffend. Er is aandacht besteed aan de kleinste details. De maquette is meer dan 2 meter hoog.
  Om 10 uur volgt een eucharistieviering, muzikaal opgeluisterd door het koor " Zingend Samen ". Na de mis vindt in de kerk een receptie plaats, waar Godfried Van de Sompele zijn maquette van de Sint-Niklaaskerk voorstelt. Om 12u30 wordt voor de prijs van € 18 een feestmaal aangeboden ( wijn en drank inbegrepen) in het Parochiaal Centrum. Op het menu staat aperitief,tomatenroomsoep, varkenshaasje Stroganoff en koffie met taart. Inschrijven bij Simonne Costers, Dorpsstraat 30, tel.050/ 60 19 39 .


   PS .  Dit artikel is ons doorgestuurd door Jan Bode en uiteraard sluit de redactie van de Westkapelse Sprokkels zich aan bij de hulde aan onze pastoor Jan ter gelegenheid van zijn 70ste verjaardag. Onze bewondering en dank gaan tevens naar de tien jaar oudere Godfried ( 12/03/1927) voor zijn prachtig kunstwerk ( zie eerder verschenen artikels op deze blog ).

                                   Guido


  >> Reageer (0)
  27-04-2007
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zomerse Lente ook in Westkapelle
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Met dit prachtig weertje zit ik een beetje overal behalve achter mijn computer. Iedere dag breken we een of ander warmterecord. Klaar voor een " Tropisch Klimaat" ?, vragen de reklamejongens van BRUSTOR zonneweringen ( www.gheldof.be ) zich reeds weken aan een stuk af en gelijk hebben ze. Zaakvoerder Geert Gheldof komt handen te kort om iedereen op tijd en stond van een verkwikkende schaduwstrook te voorzien. Het is nu al verschillende weken volop zomer in plaats van lente met temperaturen waar ze zelf in Spanje jaloers op zijn. Komt dat nu allemaal door dat bewuste gat in de ozonlaag.? Ik zal niet beweren dat het nog groter moet worden ( dat gat ) maar zoals het nu is vind ik het prima, dus houden zo. Mens en dier , bloemen en planten zijn in hun nopjes. En toch hoor ik toerend op mijn fiets al hier en daar een landman zuchten " 't is te droge ..'t is tied dat 't regent vooral voor de patatten." Diezelfde members hoorde ik enkele maanden geleden ook al sakkeren " 't is veel te nat de patatten gaan rotten in de groend." Voor mijn part kunnen de patatten de pot op ( of in ) en laat ons maar genieten van het " TROPISCH KLIMAAT " .

                     Guido     


  >> Reageer (0)
  06-04-2007
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Tweemaal halleluja...'t is Pasen !!
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Een eerste halleluja voor het feit dat we dit jaar een uitzonderlijk paasweekend mogen beleven, uitstekend weertje, bloeiende bomen en struiken, een kleurenpalet van tulpen, blauwe druifjes, vergeet me nietjes, hyacinten en narcissen allen op hun paasbest. Van 's morgensvroeg hemelse muziek gratis aangeboden door onze gevleugelde vrienden. Kortom een droomwereld waarin het heerlijk toeven is. Wat kan de natuur toch prachtig zijn. Een tweede halleluja voor onze dertigduizendste bezoeker die we op paaszondag zullen mogen verwelkomen, alvast van harte welkom lieve jij of zij. De redactie van de Westkapelse Sprokkels wenst jullie allen een zalig en een gelukkig paasfeest toe en nog veel levensvreugde voor jong en oud. 

                                              Guido

  Ps. Een vermoeide en zwaar met eieren beladen paasklok ( komende van Rome met tegenwind ) streek neer in een boom in mijn voortuin . Gezien de gezonde lucht in Westkapelle is ze maar blijven hangen tot grote vreugde van de peuters en kleuters.  

  >> Reageer (2)
  18-03-2007
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Autocaruitstap met boottocht op de Deûle
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  VTB-VAB Westkapelle organiseert in samenwerking met VTB West-Vlaanderen op zondag 27 mei ( Pinksteren ) een autocaruitstap en boottocht op de Deûle ( bijrivier v.d. Leie ) met bezoeken in Wambrechies , Roubaix en Rijsel. Vertrek om 6u.45 aan de kerk van Westkapelle en via de verschillende opstapplaatsen Knokke - Blankenberge - Brugge - Torhout en Menen starten we met een boottocht naar Wambrechies waar we de jenverstokerij (met proevertjes) van Gauillaume Claessens bezoeken. In het prachtige stadje Lambersart met zijn drieduizend waardevolle gevels wandelen we door de mooie lanen en rustige parken met de talrijke bloemperken. Nu volgt een busrit door enkele prachtige villawijken en komen we in Rijsel. Na de middaglunch ( een driegangenmenu, aperitief en wijnen inbegrepen), vertrekken we naar Roubaix waar het " Musée du Jacquard-Manufactures des Flandres" voor ons haar deuren opent. We ontdekken de evolutie van de Jacquardtechniek doorheen meer dan twee eeuwen met demonstraties op een twintigtal machines van zeer oude- naar hedendaagse computergestuurde weefgetouwen. De Nederlandstalige gids zal er ons alles over vertellen. Verder maken we een rondrit in de agglomeratie Rijsel en bezoeken de velodroom van Roubaix ( aankomstplaats van Parijs - Roubaix ) en het beroemde park van Barbieux. Als afsluiter trekken we naar " Le Vert Bois " in Marcq- en Barceul. Bij het kasteel nemen we een kijkje in een klein kunstdorp van de stichting " Septentrion " ( oude ambachten en winkeltjes ). De terugreis is gepland omstreeks 18u.30. Deelnameprijs: All-in € 61 p.p. voor leden VTB-VAB en € 65 voor niet leden. Inschrijven en verdere inlichtingen op tel. 0474/732528 van Guido Gheldof vertegenwoordiger VTB-VAB Westkapelle. Wees er vlug bij want eens de bus vol sluiten we de inschrijvingen.    


  >> Reageer (1)
  17-03-2007
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Twaalfde voettocht naar Oedelem
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Onze jaarlijkse voettocht van Westkapelle naar Oedelem over een afstand van 20 km. ( met twee tussenstops ) gaat dit jaar door op woensdagnamiddag 18 april. Door het prachtige polderlandschap van Westkapelle, Oostkerke en Damme trekken we naar de unieke landelijke herberg " Het Veldzicht " op de wijk " Het Vliegende Paard " in Oedelem. De deelnemers worden na afloop teruggebracht naar het vertrekpunt met personenwagens. Gezien het groeiend succes van deze prachtige wandeltocht beperken we het aantal deelnemers. Wie interesse heeft neemt zo spoedig mogelijk contact op via e-mail mij ( rechter onderkant van dit blog) of tel. 0474/732528.Zo krijg je alle praktische gegevens omtrent deelname. Dit is een organisatie van VTB-VAB Westkapelle.

                                                                                 Guido 


  >> Reageer (0)
  24-02-2007
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Palingpot in Westkapelle

  Na vele opzoekingen kwam ik tot het besluit dat de naam Palingpot gegeven aan een woonwijk gelegen langs de Hoekestraat, voor het eerst opdook rond de jaren 1850. De Hoekseweg ( nu Oude Hoekestraat) vinden we al terug omstreeks de jaren 1170 en ze vormt zo samen met de Herenweg en de Oostkerkseweg de top drie van de oudste wegen van Westkapelle.
  Voor de benaming Palingpot heb ik twee verklaringen gevonden. de naam zou afkomstig zijn van de herberg " In den Palingpot " een volkse kroeg waar de vele palingvissers uit de streek samenkwamen om er hun gevangen paling aan de man ( vrouw) te brengen. Deze herberg was gelegen op de hoek van het pleintje, tevens het centrum van de wijk, in de Hoekestraat (thans nr.71). In deze wijk waren er volgens enkele bejaarde Westkapellenaren tot omstreeks 1930 drie herbergen. In het huidige nr.56 hield Lodewijk Boone een herberg ( De zwarte Kat ). Van de derde herberg op het bewuste pleintje ontbreekt elk spoor van naam of plaats. Wie helpt mij ?
  De tweede verklaring voor de naam Palingpot komt door het feit dat de palingen daar letterlijk uit de lucht kwamen gevallen. Hoe was dat mogelijk ? Voor de eerste wereldoorlog ( 1914-1918 ) stonden er langs de Hoekestraat zeer veel hoge bomen. Het waren Canadapopulieren zoals er nu nog staan langs de Damse vaart en in het kanalenlandschap. Naast de vroegere hofstede van Eugeen Braems, (rond 1970 afgebroken om plaats te maken voor de ringweg) stonden er zo vele tientallen  bomen. Het leek bijna een soort bosje. In de toppen van die bomen waren er veel reigernesten (reigerkolonie). Reigers zijn verzot op paling en die waren er voldoende in al de omliggende kreken en waterloopjes. Reigers stekken bij voorkeur grotere palingen zogezegde duimpalingen. Ze slaan ze op in hun krop en braken ze in hun nest uit als voedsel voor hun jongen. Zo gebeurde het nogal eens dat enkele nog levende palingen uit het hoge nest wisten te ontsnappen en op de baan vielen tot groot genoegen van de armere bevolking uit deze wijk die zo af en toe een ferme paling in hun potje konden stoven. Deze historie heb ik van een hoogbejaarde vroegere bewoonster uit deze wijk vernomen. De "Palingpot" altijd een kinderrijke en volkse wijk geweest was gekend voor zijn jaarlijkse " Palingpotkermis " en zijn vele beroemde , vaak beruchte bewoners.


                                     Guido


  >> Reageer (0)


  Foto

  Julietje en haar Abba
  Foto

  Ik wens jullie het allerbeste voor 2008


  Foto

  Foto

  Foto

  Joepie !....
  Ik ben "geslaagd" in mijn rijexamen !!

  Foto

  Foto

  Jetje met haar vriendinnetje


  Foto

  De bloemetjes mogen komen ik
  sta klaar om ze van water te voorzien

  Foto

  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Blog als favoriet !

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Foto

  Dit is een muzikale "Musknijnhoorn". Een bijna uitgestorven Westkapels nachtdier opgemerkt door een in de vroege ochtenduurtjes huiswaartskerende dorpsgenoot. Hoogstwaarschijnlijk betreft het hier een reïncarnatie van FUTTEL een vroegere alomgekende handelaar in konijnenvellen die op een rare manier aan zijn einde is gekomen. (Later meer hierover) !
  Wil je hieronder uw link ? laat het mij weten via email mij
  www.gheldof.be     www.relax-sana.be   http://www.casanova-dehaan.com   www.knokkeheist.be   www.vtb-vab.be  www.hethertje.be   www.deboot.be ..................... Uw link hier ??? mail het ons door
  Willekeurig SeniorenNet Blogs
  maydee30
  blog.seniorennet.be/maydee3
  Willekeurig SeniorenNet Blogs
  troebadoer
  blog.seniorennet.be/troebad
  Willekeurig SeniorenNet Blogs
  gonda
  blog.seniorennet.be/gonda
  Willekeurig SeniorenNet Blogs
  esterancog
  blog.seniorennet.be/esteran
  Willekeurig SeniorenNet Blogs
  virginia64
  blog.seniorennet.be/virgini
  Foto


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!