Zelf een filterinstallatie bouwen ...
Ik had mij eveneens verdiept in boeken over filtermaterie , een plan op schaal gemaakt zodat ik exact kon weten hoeveel materialen ik zou nodig hebben .
Mijn filter bestaat uit 2 delen van elk 11 filterkamers , 1 vortex en 2 droge kamers , één droge ruimte waar 3 pompen staan opgesteld en een zware luchtpomp ( 21 luchtstenen op aangesloten ) en een tweede ruimte met 13 afvoerkranen voor de vortex en filterkamers om vuil af te laten .Iedere filter bevat een waterinhoud van 3200 L,de vortex 2000 L ,dus totaal 8400 L water.
Na info om een bestaande filterinstallatie uit de handel aan te kopen veel te duur zou uitvallen , dan maar zelf aan de slag !
Over de werking van een filter moet ik het niet hebben , daaromtrent bestaat er genoeg info via vijverboeken .
Totale duurtijd voor het maken van het filter : 6 maanden .(na dagtaak en tijdens weekends)
Sorry,voor de technische uitleg , het kan nu éénmaal niet anders .
De plaats waar het filter moest komen is een houten terras van 4x4 m die was uitgegraven te samen met de vijver 80 cm diep. Eerst werden de filterkamers en vortex uitgetekend in de aarde , dan geulen graven 20 cm diep (vortex 40 cm diep)voor de afvoer buizen . De buizen plaatsen en verlijmen . Van de vortex en de eerste vier kamers kan het vuil afzonderlijk afgelaten worden per filtereenheid , de andere zijn met elkaar verbonden omdat daar minder vuil aanwezig is . Vooraleer de geulen dicht te gooien werden de afvoerbuizen afgestopt met een prop om verstopping van de buizen met aarde te voorkomen. Nu de bodem weer egaal was werden de kamers en vortex opnieuw uitgetekend waarna het metselwerk kon beginnen , de wand van de vortex werd met betonstenen gemetseld en in het midden van de overige ruimte een muur die zo de twee filtereenheden scheidde . Ondertussen was het september geworden , om uit de regen te kunnen doorwerken de komende maanden werd bovenop die muren een tent gemaakt , zodoende speelden de weersinvloeden mij geen parten bij de verdere afwerking . De dagen werden korter , verlichting voorzien!
Op de grond werden de filterkamers uitgemetst met een betonsteen van 20 cm hoogte , daarna werd de aarde met een truweel weggenomen uit de filterkamers conisch naar het middelpunt per filterkamer / vortex ,zodoende kwam de (prop)afvoerbuis te voorschijn . Alles werd bepleistert met cement en fijn rivierzand , na uitdroging alles in poleyster gezet . Nu had ik de conische bodems van de vortex (40 cm) en iedere filterkamer(20cm).
De filterkamers werden verder uitgewerkt met houten platen die verzaagd waren en op de betonstenen gezet . Ook deze werden in poleyster gezet , zo had ik 22 waterdichte compartimenten. Daar de plaat 18 mm dik was en de betonstenen 10 cm breed waren had ik langs beide zijden van de wand een boord van 4 cm waarop plastieken latten werden gelegd (40 cm boven de afvoergaten ) waarop de 40 cm hoge matten werden geplaatst nodig voor de bacteriën .Iedere filterkamer werd voorzien van een zuurstofsteen ,pompen aangesloten , de nodige afvoerkranen voorzien , overloop , filter met water vullen en klaar was kees !
Ondertussen was het eind februari 1997 en hadden we een strenge winter .
De vijver onderging een zware test , er vormde zich een 20 cm dikke ijslaag op de vijver ,ik was bang dat de vijverwanden zouden scheuren , maar gelukkig gebeurde dat niet .
De tent werd afgebroken , plankenvloer gelegd bovenop het filter voor het terras ,aërobe bacteriën toegevoegd in de filterkamers en het filter kon opstarten .Water wordt uit de vijver gepompt via 3 bodemdrains,3 afvoeren in de zijwand op verschillende hoogte en terug via 3 instromers of 1 kabelend riviertje en 1 waterval .
Ik verpomp 12500 L vijverwater per uur dit 24/24 u en dit 365 dagen per jaar.
In de zomer verpomp ik regelmatig (2e pomp)25000 l per uur .
De vijver is glashelder en gezonde koi , laat het maar zo blijven
Categorie:Onze koivijver - filterinstallatie
|