*Marcotteren is een van de oudste kunstmatige technieken om bomen of planten te vermeerderen . 6000 jaar geleden werd dit reeds in China toegepast . Bij het afleggen zal de tak op de plaats waar hij afgesloten is van het licht wortels vormen terwijl de tak nog vastzit aan de moederplant . Bij marcotteren of afleggen in de lucht biedt deze methode meer mogelijkheden om , in korte tijd , aan goed uitgangsmateriaal of zelfs goede bomen te geraken . Kan bij alle bomen en de meeste houtgewassen toegepast worden . Er is weinig gereedschap nodig om een marcot te maken en de boom wordt niet onnodig beschadigd . Marcotteren moet in de lente gebeuren terwijl de groei bij de bomen optimaal is en de temperatuur ( 20°C.) de wortelvorming stimuleert .
Marcotteren wordt toegepast bij bomen die een deel hebben met goed bonsai potentieel of bij bestaande bonsai om de vorm van de boom te verbeteren of een nieuwe , betere wortelvoet te bekomen .
- Marcot bij naaldbomen : Op de plaats waar u wortels wenst de stam of tak met een draad één omwikkeling maken en stevig aanspannen zodat op die plaats de sapstroom onderbroken wordt .
- Marcot bij loofbomen : -1e manier : Op de plaats waar u wortels wenst twee ringen snijden door de bast tot op het harde hout , ongeveer 4 a 5 mm uit elkaar . De bast tussen de twee insnijdingen verwijderen , cambium verwijderen , maken dat de insnede bovenzijde mooi gaaf is . In de uitsparing bonsaidraad met diameter 4 a 5 mm aanbrengen en stevig aanspannen . Deze methode heeft een zeer goede stambasis en brede regelmatig geplaatste wortels rondom de wortelvoet .- 2e manier : Op de plaats waar u wortels wenst twee ringen snijden door de bast tot op het harde hout ( spinthout ) , op een afstand van ongeveer 2 a 3 keer de dikte van de stam / tak waar u de marcot maakt .Verwijder het cambium ( groen ) goed tussen de twee insnijdingen en maak de insnijding aan de bovenkant waar de wortels moeten komen gaaf .
Twee mogelijkheden om in te pakken :
1 Verpak het uitgesneden stuk in een bal sphagnum ( veenmos ) .Sphagnum heeft de eigenschap zeer goed water vast te houden , het is zeer luchtig en gemakkelijk aan te brengen .Laat het mos eerst goed weken dat het goed nat is en plaats het mos dan rond de uitgesneden bast en de insnijdingen .Houdt het veenmos op zijn plaats door het in zwart plastiek te wikkelen en langs beide zijden toe te binden met draad .Maak er een karamel van . Het mos moet gedurende de ganse bewortelingstijd vochtig gehouden worden . Bovenaan de karamel kan water ingegoten worden en aan de onderzijde kan u gaatjes prikken in het plastiek voor drainage . Doet u eerst doorzichtig plastiek en daarover zwarte plastiek kan u de controle beter uitvoeren of er reeds genoeg wortels zijn om de marcot te verwijderen van de moederboom .
Vele soorten bomen hebben na drie maand genoeg wortels ontwikkeld , bij naaldbomen duurt het langer en moet u de marcot tegen vorst in de winter beschermen . Indien er genoeg wortels zijn kan u de stam of tak onder de marcot doorzagen . Voorzichtig het plastiek verwijderen zonder de wortels te beschadigen ( oppassen voor het afbreken van wortels ) en oppotten in een ruime plantpot om de wortelstek zich verder te laten ontwikkelen .
2 Verpak het uitgesneden stuk in een plastieken pot . Neem een plastieken pot ,maak onderaan een gat in de bodem , de grootte van de diameter van de stam of tak waarop u de marcot maakte . Snij van daaruit de pot open , ook op een zijde . Bevestig nu de pot rond de stam of tak ,plak de snede met plakband opnieuw dicht , geef de pot een steun zodat hij op zijn plaats blijft en vul op met sphagnum of fijne acadama . Hou het geheel vochtig . Nu kan de marcot bewortelen in de pot . Voordeel van deze methode is dat de wortels reeds gegroeid zijn in een pot en kan er geen beschadiging meer optreden bij het losmaken van de marcot . Bij het marcotteren van geënte Japanse esdoorns altijd marcot maken op onderstam iets onder de ent ! De entplaats heeft hier dan het minste litteken juist boven de wortelvoet . Boven de ent marcotteren mislukt meestal en bekomt u geen wortels! Dat is ook een reden waarom die soorten geënt worden op een gewone Acer Palmatum , omdat die soort veel sterker is .
Categorie:Planten vermeerderen
|