Het theehuis Rokuso - an in onze Japanse vijvertuin .
Op een serene plaats in onze Japanse tuin wilde ik een theehuis neerzetten .Eerst wat informatie ingewonnen in de dienst openbare werken van onze woonplaats om te zien wat hieromtrent de stedenbouwkundige voorschriften waren .Tot een bepaalde limiet van afmetingen mocht ikzelf het plan opmaken toen der tijd zonder een bouwkundig architect onder de arm te moeten nemen . Met deze gegevens op zak ontwierp ik het theehuis gebaseerd op de traditionele bouw in de oudheid in Japan .
Vroeger waren alle gebouwen in Japan uit hout opgetrokken . De reden daarvoor was dat houten constructies bij aardbevingen stabiel bleven . Nu zijn er architecten en ingenieurs die betonconstructies kunnen berekenen die ook stand houden bij aardbevingen , want die komen regelmatig in Japan voor . Ik maakte een plan van de platte grond als ook verschillende doorsnede tekeningen op schaal die ik dan aan de overheid voorlegde en zo mijn bouwvergunning bekwam .
Met de vergunning op zak kon ik van start gaan met de bouw van het theehuis .
Het theehuis is zoals ik reeds vermelde volledig uit hout opgetrokken waarvan de westelijke en noordelijke buiten zijden bekleed zijn met bruine plastiekplanchetten om de duurzaamheid van het gebouwtje te vrijwaren . Deze zijden zijn toch in de tuin aan het zicht ontrokken .
In het vroegere Japan was de bevolking één met - en leefden in harmonie met de natuur . Vandaar hun schuifbare wanden zodat ze vanuit hun woning optimaal van hun tuin konden genieten . Met deze gedachte voor ogen kreeg mijn ontwerp gestalte en wilde ik het theehuis ook in die zin uitwerken . De zuidelijke en oostelijke zijde die op de tuin uitgeven hebben schuifbare wanden bestaande uit vier stuks langs beide zijden die volledig kunnen wegschuiven in twee kasten om zo een goede kijk te krijgen op de omringende natuur . Op iedere zijde zitten er in die wanden drie ramen , op twee zijden dus zes ramen vandaar de Japanse naam voor ons theehuis Rokuso an wat zes ramenhut betekent . Spreekt u uit als Rokusowan .
Door die buitenwanden kan het gebouw ( theehuis ) volledig afgesloten worden tegen ongedierte en gure weersomstandigheden alsook tijdens de nacht .
Binnen het gebouwtje is het binnengedeelte , het eigenlijke theehuis afgeschermd van buiten door langs beide zijden twee schuifbare Japanse wanden bekleed met rijstpapier . Tussen die binnen en buitenwand ontstond er zo een overdekt terras waar u van de tuin kan genieten zonder het eigenlijke theehuis open te zetten . Het theehuis , weet je staat zo ongeveer 20 cm hoger dan de waterspiegel van een omringende en onderdoor stromende vijver . Dit heeft ten eerste de indruk dat de vijver verder doorloopt achter het theehuis wat uiteraard niet waar is , maar de illusie is er wel . Ten tweede heeft u als de zon in de vijver schijnt , een heel andere lichtinval in het theehuis dan in onze westerse woningen . Hier in het westen schijnt de zon gewoon door het raam naar binnen en valt het zonlicht op de vloer . Bij de Japanse woning en uiteraard ook in ons theehuis wordt de zon weerkaatst in de vijver en schijnt het zonlicht door die wand in rijstpapier op het plafond , wat een heel andere lichtinval is dan wat wij hier gewoon zijn . Een diffuus licht komt zo het theehuis binnen en vult zo de kamer , indrukwekkend en zeer rustgevend is dit .
De binnenafwerking van het gebouwtje is in cederhout en de vloer is een plankenvloer uit lorkenhout die een zeer mooie tekening bevat die door te boenen goed tot zijn recht komt . De Japanner integreert de natuur in de woning en dit heb ik ook gedaan door de muren een groen beige kleur te geven die goed harmonieert met de natuur . Het dak is in dakpannen gelegd die in harmonie zijn met het geheel en er is bewust gekozen om geen dakgoot aan te brengen zo vallen bij regenweer de druppels water als kristal in de vijver wat een mooi en rustgevend geluid voortbrengt , juist muziek in de oren !
Laat ik dit artikel eindigen met een haiku van Dhr.Willy Cuvelier :
In de gordijnen
spelen zon en zomerbries
een schimmenspel .
Categorie:Onze Japanse tuin - theehuis
|