Acer Palmatum Volubile , bonsai werd zijn redding .
Ja, ergens midden de jaren 80 kocht ik mij een plantje van zo 1 m lengte met een stammetje van ongeveer 1 cm dikte zoals er zo vele staan op een kwekerij . Acer Palmatum Volubile is een Japanse esdoorn die goed zon verdraagt , terwijl de meeste esdoorns houden van een standplaats met half schaduw . Die had ik mij aangeschaft met het doel deze aan te planten in onze voortuin die op het zuiden is gericht en dus veel zon zou krijgen . Jaren groeide de esdoorn daar , was spectaculair van uitzicht in de herfst door zijn wonder mooie herfstverkleuring . Nooit gedacht dat dit ooit nog eens een bonsai zou worden .
De boom had een mooie habitus , 2,50 tot 3 m hoog en onderaan een stamdiameter van wel 5 cm . toen de verwelkingsziekte Verticillium Albo Atrum toesloeg . Een groot deel langs ene kant van de boom , ja een ganse grote tak was verloren , eerst werd die tak zwart van kleur en daarna verdroogden de bladeren ( de typische symptomen van de verwelkingsziekte ), de boom was volledig uit zijn evenwicht . Bij ondervinding weet ik dat aangedrukte aarde mede oorzaak kan zijn van die verwelkingsziekte en na het volledig wegsnoeien van de dode tak besloot ik de boom uit te graven om hem zo nog een kans te geven om te overleven en de boom te redden , alle aarde werd van de wortelkluit verwijdert en de boom werd ingesnoeid en opgepot in een nieuw luchtig grondmengsel .
De stam werd ingekort tot op drie takken op 30 cm boven de wortelvoet . De boom kreeg dan de nodige rust om te bekomen en te herstellen van de ingreep .Het volgende jaar werden die drie takken bedraad en omhoog gebogen om zo een kruin te vormen , Op die gesteltakken werden dan in de volgende jaren takken bij gekweekt en ook bedraad en in de goede groeirichting gezet waarna ook de fijnere vertakking volgde door tijdig de boom te trimmen , d.w.z. wanneer de knoppen opengaan komen er drie groeipunten te voorschijn en als u de middelste groeipunt onmiddellijk wegneemt krijgt u korte internodieën ( dit is de afstand tussen twee takken - groeipunten ).Wacht u een paar dagen vooraleer een groeipunt weg te nemen bent u onherroepelijk te laat en zal de indernodie te lang zijn en kunt u na verharding van de nieuwe tak alles wegsnoeien en de volgende groei afwachten om opnieuw te beginnen .Daarom is dan op dat moment dagelijkse controle nodig om de boom te trimmen . Bepaalde soorten Japanse esdoorns hebben twee groeimomenten in één seizoen en andere maar één groeimoment , onder dit laatste valt de Acer Palmatum Volubile . Ieder jaar na uit uitlopen en verharden van de bladeren neem ik al de grootste bladeren weg ( steeltje laten staan ) om zo licht en lucht ( zon ) binnen in de boomkruin te krijgen en binnenin taksterfte te vermijden .De boom maakt dan nieuwe knoppen aan gereed voor volgend jaar ! Zo blijft de boom dan het ganse jaar tot de mooie herfstkleuren verschijnen en de boom van groen , mooi rood wordt .Kagami Sjiko schreef eens : Hoe benijdenswaardig mooi worden esdoornbladeren juist voor ze sterven ! Waarna de bladeren afvallen en het silhouet , de naakte boom te voorschijn komt . In Japan stellen ze loofbomen in hun wintersilhouet ten toon , zo zie je beter de opbouw van de boom terwijl als hij in blad staat de takkenstructuur meer verborgen blijft .Zo heb ik die Acer Palmatum Volubile kunnen redden en prijkt hij al vele jaren tussen mijn bonsaicollectie !
Categorie:B. - Acer Palmatum Volubile
|