Het normale gewone groene theedrinken in Japan en hier in het westen kan uit zeer mooie Japanse theesetjes die pas voor twee derde gevuld worden om de theedrinker toe te laten het theekopje vast te houden aan de boord die boven de thee uitsteekt . Bepaalde theekopjes zijn dubbelwandig gemaakt precies om de warmte niet door te geven op de buitenkant van het theekopje .
De groene theeblaadjes zijn afkomstig van de Camelia Sinensis die in de vroege morgen geplukt worden van de theeplant , gedroogd en in een oven gebrand . Bepaalde duurdere soorten ondergaan een specialere behandeling .
De Japanner en allen uit de oosterse regio drinken hun groene thee puur , die wel bitter is van smaak en de meeste westerlingen houden van die bitterheid zo niet en zoeten hun thee .
Hoe zetten wij groene Japanse thee het best om een optimaal aroma te hebben ?
Water opwarmen tot 70° C., niet laten koken .
Één afgestreken theelepeltje gedroogde en gemalen theebladeren voor één kopje thee in het mandje doen van de theekan .
De hoeveelheid warm water in de theekan doen voor het aantal kopjes dat men wil zetten .
Daarna het theemandje met de juiste hoeveelheid thee onderdompelen in het warme water , nooit warm water op de theebladeren gieten ! De theebladeren moeten de nodige tijd krijgen om zich te kunnen ontvouwen !
De juiste infusietijd in acht nemen van 1 tot 3 laten trekken naargelang de soort groene thee .
Hier enkele soorten groene thee , made in Japan en hier in de gespecialiseerde zaken te verkrijgen :
De gewone groene consumptiethee BANCHA - infusietijd 1 tot 1,5
JAPAN GENMAICHA - infusietijd 1 tot 1,5 ( thee met gepofte maïs )
De betere en duurdere Japanse groene thees :
JAPAN SENCHA YAMATO - infusietijd 1,5
JAPAN SENCHA MAKINOHARA - infusietijd 2 tot 3
JAPAN SENCHA FUJI - infusietijd 2 tot 2,5
JAPAN SENCHA GYOKURO ASAHI - infusietijd 2 tot 3
De Japan Sencha Gyokuro Asahi is de groene theesoort die vroeger enkel voor de keizer van Japan bedoeld was .
Van de theeplanten worden de pluk en verwerking van de theebladeren op een speciale manier behandeld .Voor mij is dit de beste thee van smaak maar nogal prijzig . Kwaliteit betaalt zijn prijs .
Categorie:Japanse theeceremonie
|