Foto
Inhoud blog
  • Noorse Wang-kerkje op de flank van Sneeuwkop.
  • Waarschijnlijk het meest onderschatte vakantieland.
  • Hoe een zwembad voor avontuur kan zorgen.
  • Hulp gevraagd
  • En de laatste foto vandaag.
  • Foto
  • En nog eentje
  • Nog een foto
  • Foto
  • De Tirolerhuizen in Myslakowice.
  • Met de auto rijden in Polen, een avontuur? Deel 2
  • Met de auto rijden in Polen, een avontuur? Deel 1
  • Een land van criminelen en dronkaards???
  • Eindelijk is het er van gekomen.
    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Vakantieverhalen en tips uit Polen
    Voor wie van een leuke vakantie houdt
    03-06-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Met de auto rijden in Polen, een avontuur? Deel 1

    Als je het niet gewoon bent soms wel.
    Om te beginnen zijn er zeer weinig autostrades. En op de autostrades hebben de meeste Polen de onhebbelijke gewoonte om steeds op het linkse baanvak te rijden en blijkbaar hoe kleiner de auto, hoe linkser men rijdt. Telkens wij Poolse mensen meenamen in onze auto, waren zij verbaasd dat wij na elke inhaalbeweging terug rechts van de baan gingen rijden. Het is dus belangrijk om er rekening mee te houden, want die kleine wagentjes reageren daarbij meestal nog zeer traag.
    De meeste wegen in Polen zijn tweevaks banen met aan weerszijden een zogezegd fietspad. Altans wij denken dat het als fietspaden bedoelde stroken zijn. De meeste Polen denken daar anders over en rijden op de gewone banen meestal uiterst recht, waardoor de tweebaansvakken driebaansvakken worden. De eerste keer dat u dit overkomst is het angstaanjagend, want terwijl u zich normaal verplaatst op uw baanvak, kunnen er plots uit de tegenovergestelde richting 2 wagens naast elkaar op u afkomen. Als het normale wagens zijn, gaat dat nog. Anders wordt het indien er één van de twee een vrachtwagen is en helemaal spannend wordt het indien beiden mastodonten zijn.
    Het beste is om te rijden zoals wij gewoon zijn in België, maar zodra een snellere wagen langs achter nadert, kijkt u of er een fietser of voetganger rechts is en indien niet, gaat u uiterst rechts rijden tot die wagen voorbij is.
    Normaal zal de wagen die u voorbij gestoken heeft zijn vier pinkers opzetten of afwisselend naar links en naar rechts pinken om u te bedanken.
    Hetzelfde doet u als u twee wagens in tegenovergestelde richting ziet afkomen.
    Na een tijdje zult u merken dat zelfs de politie zo rijdt.

    Vanaf 1 oktober tot 1 maart is men verplicht altijd zijn lichten op te zetten. Dat staat ook aangegeven aan de grensposten. Er wordt vrij ernstig gecontrolleerd en bijna onmiddellijk beboet indien u gestopt wordt. Dat is ook de reden dat heel wat Polen het hele jaar door met hun lichten aan rijden.

    In de bebouwde kom is de snelheid 50 km/uur, tenzij anders aangegeven. De bebouwde kom wordt aangeduid door een wit rechthoekig bord met de naam van de stad of gemeente in zwarte letters. Let op, want de politie controlleert zeer regelmatig en zij eisen bij overtreding onmiddellijke betaling. Geen Pools geld (zloty) bijhebben is geen reden om niet te moeten betalen. De politie zal u in dat geval uitnodigen hen te volgen naar de dichts bijzijnde bank, geldautomaat of wisselkantoor. Buiten die bebouwde kom is er vrijwel nooit controle.
    Er wordt soms beweert dat men indien het donker is niet verplicht is om te stoppen, maar dat is onjuist. Trouwens de politie staat meestal op een verlichte plaats. Wel stellen zij zich meestal zeer verdekt op en de controles gebeuren bij middel van een speedgun, die men u onmiddellijk laat zien, zodanig dat u zich kunt overtuigen van de juistheid van hun bevinding.
    Zij zullen u ook naar uw paspoort, uw rijbewijs en uw autopapieren vragen. Tracht niet te doen of u hen niet verstaat, want dat maakt voor hen geen enkel verschil uit. Bij de meeste patrouilles is er wel steeds één van de twee die zich in het duits kan behelpen.

    Wordt vervolgd....


    >> Reageer (1)
    01-06-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een land van criminelen en dronkaards???
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Toen we voor het eerst met onze vrienden spraken over een huis kopen in Polen, verklaarden ze ons gek. Zo een gevaarlijk land. Een land van criminelen en dronkaards. Ook wij vertrokken met een klein hartje, maar we hadden ons hart verloren aan die omgeving. Het was immers liefde op het eerste zicht. Heel mijn leven had ik gedroomd van een huis gelegen aan de voet van een berg, omgeven door de natuur, maar de financiële werkelijkheid liet dit niet toe. En toen ontmoetten we Piotr. Piotr had een vriend die omwille van financiële problemen zijn huis moest verkopen en liefst van al wilde hij het verkopen aan iemand die de sfeer van het huis wilde bewaren en er toch iets moois van wilde maken.

    En dat was nu juist wat wij ook wilden. Greet heeft er altijd van gedroomd om een huis helemaal naar haar smaak te kunnen inrichten. Een oud huis, maar dan met alle comfort dat de meeste Vlamingen gewoon zijn.

     

    Het werd dus bang afwachten wat soort nieuwe geburen we er zouden vinden. Zouden het echt criminelen en dronkaards zijn?

     

    Helemaal niet. Allemaal vriendelijke mensen die altijd klaar staan om te helpen waar het kan. Ze leven daar nog zoals wij hier leefden in de jaren 50. Iedereen kent iedereen, iedereen praat met iedereen, iedereen helpt iedereen. Gewoon fantastisch.

    Drinken doen ze wel graag. Vooral wanneer ze samen zitten. Ze hebben geen reden nodig om een feestje te bouwen en als het feest is wordt er gedronken. Bier en Wodka vloeien dan ook rijkelijk bij zulke gelegenheden. Eén van de dingen die wij als Vlamingen niet gewoon zijn is om bij elk bezoekje dat je brengt aan vrienden of kennissen een geschenkje mee te nemen. Meestal is dat dan iets om te drinken: bier, wijn of vodka. En hetgeen ge ontvangt, serveert ge onmiddellijk en wordt volledig verbruikt. Dus, als er een 4 tal personen op de koffie komen, is er een grote kans dat ge 4 flessen vodka ontvangt en dat die allemaal geledigd worden. Gevolg: ...... Dat is natuurlijk even wennen. Maar, dat went rap. En de kunst is om niet teveel mensen tegelijk uit te nodigen.

    Natuurlijk hebben wij het hier over Neder-Silezië. Of de rest van Polen ook zo is, weten we niet. Maar de mensen die wij ontmoet hebben, zijn fijne mensen, heel gastvrij en steeds klaar om te helpen, niettegenstaande het feit dat wij de taal niet kennen en nieuw zijn voor hen.

    Wij beklagen ons onze beslissing om juist daar een huis te kopen dan ook helemaal niet.


    >> Reageer (0)
    30-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eindelijk is het er van gekomen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Reeds maanden waren we erover aan het praten. We zouden eens moeten beginnen met een weblog. Heel wat van onze vrienden hebben er al eentje, dus moesten we dat ook maar eens doen.
    Het probleem is dat we eigenlijk niet goed weten hoe het in zijn werk gaat. Gelukkig is er SeniorenNet. Die maken het wel heel gemakkelijk. Nu nog voldoende inspiratie hebben om regelmatig iets te schrijven.
    De bedoeling is om onze ervaringen te delen met andere senioren.
    Enkele maanden geleden hebben we een 150 jaar oude boerderij gekocht aan de voet van Sneeuwkop, de hoogste top van het Reuzegebergte in Neder-Silezië, in Polen. Prachtige natuur, fantastische omgeving in een oaze van rust.
    We ondervinden bijna dagelijks dat de meeste Vlamingen een totaal verkeerd beeld hebben van deze streek en daar willen wij iets aan doen. Wij willen onze ervaringen delen met ieder van jullie, zowel de leuke als de minder leuke.
    Om te beginnen laten we jullie een foto zien van de woning.

    >> Reageer (3)


    Mijn favorieten
  • SeniorenNet.be
  • Vakantiewoning in Polen

  • E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Een interessant adres?

    Archief per week
  • 31/07-06/08 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!