Voor het brood beginnen we eerst met de zuurdesem aan te maken,dit zal later gebruikt worden i.p.v. gist.Hiervoor nemen we ongeveer 200 gr. biologische volkorentarwe, liefst zelf vers gemalen.Tarwe zal hiervoor een beter resultaat geven dan enig ander graan.We mengen dit met wat water met een vork tot we een deeg bekomen dat wat vochtiger mag zijn dan brooddeeg.Dit laten we dan afgedekt een dag rusten op kamertemperatuur.Vervolgens gaan we het dagelijks met vers meel (50a100gr) "voeden" , eventueel water bijvoegen om de juiste vochtigheid te behouden. Dit herhalen we minstens drie dagen tot we zien dat het deeg begint te rijzen.Goed aangemaakte desem mag zeker niet bedorven ruiken maar heeft integendeel een aangename geur die aan appels doet denken.Proef er gerust eens van : het is zeer gezond en heeft op uw ingewanden een vergelijkbaar effekt als de dure potjes yoghurt e.d. om uw darmflora te herstellen. Opgelet : bij het aanmaken van de desem mag zeker geen zout gebruikt worden,dit komt pas later bij het maken van het brooddeeg.Eens de zuurdesem op punt staat kan hij in de frigo bewaard worden of je kan het proces van de dagelijkse voeding gewoon verderzetten.
Wij zijn Liliane en Walter en reeds enige jaren geïnteresseerd in al wat een gezonde en bewuste leefwijze naar lichaam en geest inhoud kan geven. Wat betreft voeding kunnen wij U bv. op weg helpen voor het zelf aanmaken van allerhande vleesvervangers e.d. Zo maken wij momenteel o.a. de volgende produkten : -brood : 3-granenbrood (spelt,rogge en zuurdesem op basis van tarwe, liefst van volle biologische granen) -broodbeleg : -tahin (gezouten, ongezouten of gezoet met chicoreistroop -tofu -hummus -notenpasta -kastanjepurée -vlierbessenjam -vleesvervanger : -seitan -tofu -tempeh -okra -gomasio -dranken : -sojamelk -komboucha -vlierbessensiroop
Deze recepten zullen stelselmatig tijdens de komende dagen worden bijgewerkt. Groetjes.