mijn voettocht op de Via de la Plata ten voordele van de Belgische vereniging ter bestrijding van de Mucoviscidose
©
Dank aan al degenen die het initiatief gesponsord hebben.
De Sponsoring heeft tot op 1 Sep 2008, de som van 1160 Euro opgebracht ten voordele van het MUCO fonds.
Inhoud blog
  • Foto
    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Zoeken in blog

    Foto
    Foto
    Roland op de via plata
    Pelgrimstocht naar Santiago de Compostela langs de Via Plata
    22-06-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Etappe 9: Torremegia – Merida.xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

     

    We vertrekken om 0700Hr voor een korte etappe naar Merida, zodat ons ook tijd blijft voor een bezoek aan deze uit de het jaar 25 voor Chr. gestichte stad. De stad werd door keizer Augustus gesticht voor zijn veteranen van zijn V en X legioen. In de Romeinse tijd was Merida met zijn 50 000 inwoners een van de grootste steden van het toenmalige Iberiën.

    De eerste kilometers lopen op de zijkant en op een pad parallel met de N 630, waarna we weer tussen de velden wandelen, de mussen zijn in de vroege morgen onze begeleiders met hun ochtendgestilp.

    Na een goede 3Hr 30 zijn we in Merida waar de Albergue “Pan de Molina” langs de oever van de rivier Guadiana ligt.

    Na de nodige was en plasactiviteiten is het tijd om de stad met zijn vele historische gebouwen te bezoeken waaronder het amfitheater, het aquaduct, de poort van Trojanus,en de tempel van Diana.

    Hans is ondertussen vertrokken naar Caceres.

    Kort na de middag voer ik mijn plan uit om mijn etappeplan opnieuw in te delen. Zodat de afstanden een beetje korter worden. Ik heb de laatste dagen zeer veellast van pijn aan de voeten en vrees anders te moeten stoppen.

    Dus het stuk tussen Merida en Aldeo de Cano wordt geschrapt, het wordt nog even op de tanden bijten voor het stuk Aldeo del Cano naar Caceres.

    Bij aankomst in de universiteitsstad Caceres word ik geholpen door een student die mij begeleid tot aan de albergue Turistico.

    Na de nodige inkopen voor de volgende twee dagen, een korte wandeling gemaakt door het historische gedeelte van deze stad die in 2016 zijn  kandidatuur stelt voor culturele hoofdstad van Europa.

    In het historisch centrum is er een lawaai van jewelste gezien hier een Hippieconcert plaats heeft in het kader van de muziekweek “ Womad xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />08”

    Aan een tafeltje tref ik Hans bij zijn avondmaal.

    We worden opeens aangesproken of we een paar vragen willen beantwoorden. Drie niet meer zo jonge studenten van de faculteit antropologie stellen ons een heleboel vragen.

    De vrouw blijkt van afkomst een Brusselse te zijn maar kan nog amper Frans laat ons dan niet spreken van Nederlands, al verstaat ze hier en daar nog wel een paar woorden, ze zegt al 35 jaar in Spanje te wonen.
    Een van de Spanjaarden spreekt vlot Frans en het wordt een echt geanimeerd gesprek over wat onze mening is over de prijs van de dranken, de kwaliteit van het eten, wat we denken van de stad enz.

    Tot laat in de nacht is het gedreun van de bassen en het slagwerk, die schijnbaar bij dergelijk duur lawaai horen, ons deel.

     

     

    Etappe 8: Villafranca de los Barros – Torremegia.

    Na een heerlijke nachtrust in Casa Perin vertrekken we om 0650Hr.

    De zon toont zich al van bij de eerste ochtendklaarte en het beloofd een warme dag te worden.

    Onze tocht van vandaag loopt tussen de wijngaarden van het wijngebied “ Tierra de Barros”.

    Het is een eindeloze rechte weg.

    Het lijkt wel de meseta van de Extramedura.
    Al vroeg snorren de tractoren en de auto’s van de wijnboeren, de een al sneller dan de andere, voorbij. Het nodige stof krijgen we er gratis bij, het wordt zeer warm en na 6 uur stappen zijn we tevreden in ons hostalletje aan te komen.
    Schijnbaar het enige van het dorp, De herberg van de Alba Plata is ook hier gesloten, jammer, want hij is ondergebracht in een gebouw uit 15 eeuw waarvan de gevel versierd is met stukken van Romeinse grafplaten  en de boog boven de ingangspoort is als teken, dat dit in die tijd reeds een pelgrimsweg was, versierd met St. Jakobsschelpen..

    Nog een typisch detail; teruggevonden in mijn gids (speciaal voor de royality watchers). In Almendralejo huwde Prinses Letizia voor de eerste keer, waarna zij na haar scheiding de Spaanse troonopvolger prins Felipe huwde. (Voor wat reisgidsen allemaal goed zijn).

     

     

    Etappe 7: Zafra – Villafranca de los Barros.

    Om 0600Hr loopt de wekker af, tijd dus om ons klaar te maken voor onze dagelijkse etappe. Na het eten van een karig morgenmaal bestaande uit een beker yoghurt en een paar Madeleines is het 0645Hr en dus daglicht en kunnen we vertrekken.

    Juist voor het verlaten van Zafra vinden we een bar open en we profiteren van die niet alledaagse gelegenheid om een goede kop koffie te drinken.

    In de Via Concho aan de gesloten Albergue Alba Plata zien we de pijl naar rechts niet en 500m verder staan we samen met een Engels koppel te zoeken naar de juiste weg.

    Een plaatselijke Senor helpt ons vriendelijk op de juiste weg.

    Na een langzame stijging zijn we na 5 km in het eerste dorpje “Los Santos de Malmona” waar we van deze gelegenheid gebruik maken om een verfrissende drank te nemen.

    Het wordt stilaan zeer warm en onze wandeling gaat verder tussen olijf – en wijngaarden (wat jammer dat de druiven nog niet rijp zijn!!!).
    Voorbij aan de eveneens gesloten Albergue  van Almazara ( een gerestaureerde oliemolen) gaat het verder naar ons doel voor vandaag Villafranca de los Barros.

    Een paar kilometer voor onze aankomst in het dorp ontmoeten we een persoon van het genootschap “Les Amigos de Via Plata” die ons een strooibriefje geeft met, een grondplan van Vilafranca, de belangrijkste telefoonnummers en de mogelijke overnachtingen.

    Aan de hand van het plannetje vinden we het gemeentehuis waar we onze geloofsbrief laten afstempelen.

    Na het zoeken voor onze overnachting komen we uiteindelijk terecht in “Casa Perin”

    Gevestigd in een oud herenhuis met alle comfort en mooi ingericht met alle mogelijke oude gebruiksvoorwerpen.

    Dit huis stond in de reisgids beschreven als duur, maar 18€ per persoon voor een logement mag niet echt goedkoop, maar kan toch ook niet duur genoemd worden.

    Tijd na de gebruikelijke was en plas, voor een stevig menu del dia in het restaurant “Monterrey”, bestaande uit gaspacho, een ruime portie zalm overgoten met een lekkere saus en een calorierijk dessert en dit alles voor de prijs van 8€, zonder de halve fles vino tinto en het brood te vergeten.

    Onze etappe van morgen voert ons voorbij Almendralejo, daar is de zetel van het bestuur van de Origine benaming van deze streek “D.O. Ribero del Guadiana” Deze benaming is gecreëerd voor de wijnen uit  de streek van de Extramedura.

     

    Etappe 6: Fuente de Cantos - Zafra.

    Deze morgen eens een uitzondering op de regel. We kunnen ons morgenmaal nemen in het vroegere refectorium van de albergue, zoals ik gisteren schreef er is hier veel geïnvesteerd in prachtige accommodatie voor de pelgrims, maar er wordt buiten het slaapgedeelte weinig gebruik van gemaakt. En op de komende etappes zijn jammer genoeg deze mooie herbergen meestal gesloten.
    Het wordt een mooie wandeling met weinig schaduw en een zon die uiterst haar best schijnt te willen doen, met eens een uitzondering op de regel, een dorpje onderweg, zodat we onze middagpauze eens per uitzondering op een gezellig marktpleintje kunnen nemen.
    Bij de aankomst in Zafra moeten we eerst nog een beetje jongleren tussen de sporen van het rangeerstation, alvorens het stadje te kunnen binnentrekken.
    We vinden al snel een hostal en na de gebruikelijke was en plas en een deugddoende douche wagen we ons aan de verkenning van het stadje.
    Op de grote marktplaats ontmoeten we de Nederlandse journalist met zijn vrouw van een paar dagen geleden en op een terrasje wordt bij een aangeboden pintje honderduit verteld over zijn en onze ervaring.



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)



    Alleen zij die onderweg zijn kunnen de hoop koesteren ooit aan te komen
    Foto

    Archief per week
  • 07/07-13/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 16/06-22/06 2008
  • 02/06-08/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 21/04-27/04 2008

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Mijn favorieten
  • seniorennet.be
  • de via de la plata
  • De Belgische vereniging voor strijd tegen Mucoviscidose
  • Vlaams genootschap van santiago

  • Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!