WIST JE DAT...

klik HIER om te kijken

 
vorige wist je dat?- jes
  • begin februari '07
  • einde februari '07
  • maag- en darmkanaal bij vogels

    ga met uw muis over de naam van het stuk dat u wil bekijken

    slokdarm, krop, kliermaag, lever, spiermaag, alvleesklier, twaalfvingerige darm, dunne darm blindedarm, endeldarm, cloaca
    maag - darmkanaal
    hoe maak ik een nestkastje?
  • zo doe je dat !
  • knutselen met vogels voor de kleintjes
  • een dino-vogel vouwen
  • vouw een pratende vogel
  • ook een vogeltje om trots op te zijn
    Inhoud blog
  • onze eerste jonge vogeltjes
  • de grasmus
  • nachtzangertje
  • NIEUW !! sateliet volgt onze nestkastjes!
  • merel 'meerlenhof'
  • de staartmees
  • onze grootste mezenman.
  • vogeltelling 4 februari
  • kleine jongen
  • Zondag ' tussen 12 en 1 ... eet iedereen'
  • 3 en 4 februari GROTE vogeltelling
  • een vogeltje waar 'pit' in zit
  • de grote bonte specht op klopjacht
  • Roodborst als vaste gast
  • hoe het allemaal begon
    mooie natuurfoto's
  • Ward
  • ook nog mooi van Ward
  • extra info over vogels
  • vogelobservatie wilrijk
  • vogelobservatie meerlenhof
    meerlenhof
    02-02-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zondag ' tussen 12 en 1 ... eet iedereen'

    Hallo allemaal,


    Zondag 4 februari gaan we om 12 uur op verschillende plaatsen in ons meerlenhof eten strooien voor de vogeltjes.

    De bedoeling is dat we gedurende één uurtje (met de verrekijker in de aanslag) zoveel mogelijk vogels gaan tellen die er op dat moment ‘hun graantje komen meepikken’.

    Ik hoop van harte een paar enthousiaste medewerkers op de been te krijgen om een zo volledig mogelijke lijst te kunnen verkrijgen.

    Mensen met een digitaal fototoestel die een paar mooie kliekjes willen maken zijn natuurlijk ook steeds welkom.

    Ik kan zorgen voor kleurenfolders van natuurpunt zodat de meeste mensen die niet thuis zijn in vogeltjes, ook snel enkele exemplaren kunnen herkennen en noteren wat ze gezien hebben. ik laat u natuurlijk vrij om zelf zo een foldertje te downloaden, alle informatie kan u vinden in vorige bericht.


    Ik kijk er alvast naar uit!


    Groetjes

    Bart

     

    02-02-2007 om 03:00 geschreven door vogelobservatie meerlenhof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (8 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.3 en 4 februari GROTE vogeltelling

    Contact: Wim Van den Bossche, 015-29 72 49, wim.vandenbossche@natuurpunt.be
    Onderwerp: Telweekend Vogels Voeren en Beloeren
    Datum: 1 februari 2007

    Voerders en beloerders startklaar

    Dit weekend, 3 & 4 februari, staat voor de 7de opeenvolgende winter in het teken van het tellen van tuinvogels. Vorige winter was het de huismus die het talrijkste de voederplaatsen bezocht en kwam de merel het meest verspreid voor. 2007 belooft door het warme weer een speciale telling te worden.

    Vrijdag wordt het startsein van de telling gegeven in de scholen. Over gans het land speuren de kinderen naar koolmezen en pimpels. Tijdens het weekend wordt iedereen uitgenodigd om mee te doen. Door het voederen komen de dieren dicht genoeg waardoor we de soorten kunnen herkennen en tellen. Aan de waarnemers wordt gevraagd om tijdens een halfuurtje of langer te noteren welke soorten er op bezoek komen. Per soort moet je dan het maximaal aantal noteren die je tegelijkertijd op en nabij de voederplaats te zien krijgt.

    Vorig jaar telden meer dan 8.100 gezinnen meer dan 350.000 vogels op de voederplaatsen. Dit jaar wordt erg interessant om het effect van de hoge temperaturen op de vogelpopulatie te meten. Vooral zaadetende vogels komen nog talrijk naar de voederplaatsen.

    In februari 2006 was de Top-5: huismus – koolmees – merel – Turkse tortel – vink.

    Om de vogels in je tuin te herkennen brengt Natuurpunt met de steun van de dierenspeciaalzaak Tom & Co een folder uit met daarin foto's van de meest voorkomende tuinvogels. Er staan ook allerlei tips en weetjes in om vogels in je tuin te helpen. De folder kan je gratis bestellen bij Natuurpunt (wim.vandenbossche@natuurpunt.be, 015-29 72 20), downloaden op www.natuurpunt.be/tuinvogels of bij een winkel van Tom & Co.

    De gegevens kunnen via www.natuurpunt.be/tuinvogels worden ingevoerd of per post opgestuurd naar het Natuurpunt-secretariaat.

    Vogels Voeren en Beloeren is een project van Natuurpunt, gesteund door Tom & Co, Vivara en de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.


    Thomas De Maeseneer
    Persverantwoordelijke Natuurpunt
    Coxiestraat 11, 2800 Mechelen
    Tel: 015-29 72 24, 0496-15 10 90
    Fax: 015-42 49 21


    02-02-2007 om 00:00 geschreven door vogelobservatie meerlenhof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    » Reageer (0)
    29-01-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.een vogeltje waar 'pit' in zit
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De pimpelmees (Cyanistes caeruleus) of volgens de wat oudere boeken (Parus caeruleus)

     

    Deze vogeltjes zijn eigenlijk nogal vrij tam. Niet dat je ze zomaar op de hand kan krijgen maar je kan ze best wel,met een beetje moeite, fotograferen van een afstandje van 2 meter.

    Hun gestalte is vrij klein, een beetje kleiner dan de koolmees (waar ik je later nog ga over vertellen).Elf centimeter en evenveel grammetjes in  gewicht, dat is ongeveer hun gemiddelde.

    Hij valt vooral op door zijn prachtige kobaltblauwe en gele kleuren, afwisselend met een beetje wit en vooral, het zwarte streepje over zijn ogen (doet me een beetje denken aan zorro, toen ik kind  was. Vandaar misschien dat ik het persoonlijk een teder vogeltje vind).

    Tijdens de paartijd is het echt mooi om te zien wanneer het mannetje met alle moeite van de wereld indruk wil maken op de vrouwtjes. Net zoals wij kippevel krijgen, zetten ze hun blauwe kruin rechtop (doen ze altijd bij opwinding) en spreiden dan hun vleugels naar de grond toe. Kortom, ze willen zich struis(vogel) voordoen om te imponeren.

    Het uiterlijke verschil in vrouwtje en mannetje is moeilijk te bepalen, tenzij dat het vrouwtje iets matter oogt dan het mannetje. Ook is het soms moeilijk te zien vermits de buikstreep niet bij elk exemplaar goed te zien is.

    De jongen verschillen in kleur omdat ze een beetje groener zijn i.p.v. blauw en dat ze een gele kop hebben terwijl dat bij volwassen exemplaren wit hoort te zijn.

    Hij broedt en nestelt eigenlijk zowat overal, maar als ze een nestkastje kunnen vinden dan laten ze zich graag bedienen,het is alsof het hotel er staat maar dat ze enkel het bed dienen op te maken. Wie maakt zich daar nu zorgen om?

    Het invlieggat mag wel maar enkel 2 mm afwijken van hun wens! (dus ze zijn wel echt kieskeurig. Het is net alsof je niet in een bed wil slapen omdat het 5 cm te breed is.)

    Dat kieskeurige gedrag is natuurlijk om zo weinig mogelijk indringers in hun nest te krijgen (denken we maar even aan de koolmees, die niet zoveel groter is), want zelfs de koolmees komt niet in een gat van 26mm. Dus, is dat ideaal en daarom is dat ook de afmeting van de gaatjes in onze nestkastjes.

    Eens ze zo een kastje hebben gevonden, dan doet het vrouwtje er een paar turn oefeningen in, zou je denken, maar nee hoor.

    Ze neemt gewoon de afmetingen en dat doet ze door op de vloer te gaan liggen met haar vleugels gespreid, van hoek naar hoek. Dus als de maten naar haar zin zijn dan zal ze hier samen met haar mannetje nest maken.

    Dat doen ze uit allerhande materialen. (ook hondenharen helpen goed om een warm nest te bouwen, dus heb je een hond, dan kam je hem in open lucht wanneer er veel wind is, zo verspreiden de haren zich vrij goed).

    Ze krijgen zo’n 8 tot 10 eieren die ze ongeveer 15 dagen bebroeden. En de jongen blijven ongeveer 16 dagen in het nest, daarna zijn ze nog wel afhankelijk van de ouders, maar ze kunnen snel hun eigen prooi vinden, die overigens meestal bestaat uit spinnen, bladluizen, bloemknoppen, maar ook boomvruchten.

    ik wens jullie echt een heugelijke dag met de pimpelmees! 

     

    29-01-2007 om 00:00 geschreven door vogelobservatie meerlenhof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (5 Stemmen)
    » Reageer (0)
    28-01-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de grote bonte specht op klopjacht
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    bron foto: IVN Vecht&plassengebied

    De Grote bonte specht (Dendrocopos major)

    Tijdens een flinke wandeling door het park werd mijn aandacht plots naar een dikke boom getrokken.

    Een stevig geroffel kwam van zowat halverwege de boom. Nadat ik mijn verrekijker in de hand nam, was mijn vermoeden al gauw in waarheid omgezet.

    Daar zat hij dan, de grote bonte specht. Een vogel van ongeveer 25 cm lang met een rode onderstaart,spitse grijze bek en witte wangen. Ook beschikken ze over witte schoudervlekken.

    Hun kop is zwart en dit exemplaar bleek duidelijk een volwassen mannetje te zijn vermits ik duidelijk de rode nekvlek kon zien, iets wat het vrouwelijke geslacht niet heeft.

    Hij was duidelijk druk in de weer om een lekker hapje van onder de bast van de boom uit te halen. Ze eten normaal gesproken hoofdzakelijk de larven van kevertjes en vandaar moeten ze soms eens een gaatje in de boom hakken om aan eten te komen, het is hard werken voor de kost.

    Op een minder actieve dag, voeden ze zich met noten of bessen (als die er zijn, anders zal hij moeten hakken).

    Hun nest maken ze door verschillende gaten in bomen te maken en het meest geschikte gat krijgt uiteraard de voorkeur. Daarna zal het vrouwtje 4 tot 6 eieren leggen, die na een broedtijd van ongeveer 12 dagen uit komen. Nadat de eieren zijn uit gekomen, is het een beetje opletten voor rovers, die de jongen uit hun nest komen halen. Voor zover ik weet zitten ze hier in het parkje nog veilig, vermits ik hier nog geen halsbandparkieten heb gezien. Na ongeveer 21 dagen verlaten de jongen het nest en zijn ze klaar om de wijde wereld in te gaan.

    28-01-2007 om 00:00 geschreven door vogelobservatie meerlenhof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (10 Stemmen)
    » Reageer (1)
    27-01-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Roodborst als vaste gast
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De roodborst (Erithacus rubecula)

    Door zijn rode borst kun je hem meteen onderscheiden van alle andere vogels.

    Jagen doet hij in zijn eigen territorium, dat overigens helemaal niet zo groot is.

    Wat echter wel zo is, is dat hij/zij geen andere roodborst zal dulden in hun territorium, of ze nu mannelijk of vrouwelijk zijn, tenzij het broedseizoen er aan zit te komen.

    Een vrouwtje zingt net zo mooi als een mannetje maar dat komt wellicht vanwege het feit dat ze familie zijn van de lijsters (Turdidea). Dit vanwege de sterk bespikkelde jongen. Maar omdat hij zo mooi zingt zijn er veel mensen die hem tot de zangvogels rekenen.(iedereen is tenslotte vrij van denken hé )

    Wat dus ook merkwaardig is zijn hun jongen, ze lijken nogal sterk op die van de kleine vliegenvanger. Hun verenpracht, de rode borst krijgen ze pas in het najaar van hun eerste levensjaar.

    Een volwassen vogeltje is ongeveer 14 cm groot(klein) en weegt om en bij de 16 gram.

    Een lastig iets is dat een mannetje en een vrouwtje uiterlijk gelijk zijn.

    Iets wat ik persoonlijk ook wel interessant aan deze vogel vind, is dat wanneer hij het contact met zijn ouders verliest, hij schijnbaar ook (‘kzal maar zeggen) niet meer de taal van de ouders spreekt, waardoor zij hem/haar niet meer zullen herkennen.

    Verder bestaat ‘een nestje’ uit ongeveer 4 tot 6 eitjes, die na een goede 14 dagen uitkomen.

    Nadat ze een 15 tal dagen onder moeders vleugels hebben geleefd vliegen de jongen uit.

    De jongen zijn nu klaar om zelf spinnen, slakken, kevers, bessen en wormen te gaan zoeken.

    Dit alles kan zich een tweede maal herhalen in éénzelfde jaar.

    Leuk toch hoe zo een ‘beestenboel’ kan zijn.niet?

    27-01-2007 om 00:00 geschreven door vogelobservatie meerlenhof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (9 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.hoe het allemaal begon
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Enkele maanden geleden kreeg ik het idee om hier in ons parkje nestkastjes te hangen.
    De bedoeling hiervan was dat er verschillende vogelsoorten, zoals de pimpel- en koolmees, hier zouden kunnen overwinteren en ook nest maken, om uiteindelijk zich te vermenigvuldigen en te kunnen blijven.
    Tot nog toe was zoiets in het verleden, bij mijn weten, nooit ondernomen.
    Wat ik al wel ontdekt had, was dat ons park tot voorheen de ideale broedplaats voor het winterkoninkje en de roodborst was.
    De grotere vogels zoals de kraaien, kauwen, vlaamse gaai, ekster die maakten nest in de toppen van de bomen; duivensoorten deden dat helaas ook op de terrassen van menigen hun appartement.
    De kastjes die we hebben opgehangen zijn eigenlijk dus met de bedoeling opgehangen om  kleinere vogelsoorten hier te houden.
    De diameter van de 'invliegopening' verschillen van kastje tot kastje, dit om de concurrentiestrijd tussen de koolmees en de pimpelmees een beetje te kunnen temperen.
    In ons parkje zijn hiervan elf stuks opgehangen en we zullen in de loop van het komende jaar nauwlettend in de gaten houden welke bezetting er zal zijn, welke vogelsoort en hoeveel jongen er zijn groot gebracht. Hiervan maak ik een kleine inventaris, maak ook eventueel foto's (in zoverre het mogelijk is) en hou jullie graag via deze site op de hoogte.
    ik wacht alvast vol spanning de lente af want dan gaat het allemaal gebeuren!

    27-01-2007 om 00:00 geschreven door vogelobservatie meerlenhof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (15 Stemmen)
    » Reageer (1)


    Archief per maand
  • 05-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007


    NIEUW !!!!!! nestjes kijken met sateliet
  • volg de bezetting van de nestkasten via luchtfoto !!
  • onze allereerste waarneming van bezetting van kastje 8


  • interessante links meerlenhof
  • meerlenhof

  • Foto

  • merelgezang in het meerlenhof
  • de meerlenhoveniers

  • Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!