Fotopedia - mailgroep fotografie Een blog waar de vragen over fotografie gesteld in de mailgroep beantwoord worden door de leden van de mailgroep.
Alle vragen gesteld in de mailgroep over fotografie of de fotobewerking achteraf worden in het blog ingebracht. Ook vragen over de mailgroep zelf kunnen aangebracht worden.
Deze vragen kun je terug vinden via te klikken op de categorie of een zoekwoord in te typen.
Soms zijn er onbeantwoorde vragen, stuur steeds je antwoord via de knop "E mail mij", niet via de mailgroep daar dat overbelasting geeft.
Enkel leden van de mailgroep Fotografie van seniorennet kunnen gebruik maken van dit blog.
05-01-2017
Analoge fotografie.
Vraag Nikonboy : Analoge fotografie.
Ik heb zelf nog een ouder analoog fototoestel (Nikon F80) en een vriend heeft mij een Exacta Varex in perfecte staat uit de fifties beloofd. Vooral omwille van dit laatste zou ik terug af en toe eens met de oude analoge foto's willen werken. Vroeger (zeer veel jaren geleden) had ik zelf een donkere kamer met vergroter. Maar dit alles is sedert vele jaren weggedaan.
Vandaar mijn vraag: zijn er in de mailgroep fotografen die nog met analoge toestellen werken en wat doen ze voor de ontwikkeling (en correcties) van die foto's? Eigen donkere kamer? In clubverband? Ik zou het analoge toestel willen gebruiken voor speciale doeleinden zoals portretfotografie, steden, speciale landschappen enz. waar analoog toch nog iets speciaals heeft. Bedankt voor alle info hieromtrent, Raf.
Antwoord : Photo and Digital,
beste fotoliefhebbers, Ik heb ook nog analoge camera's en ik krijg het niet over mijn hart om ze weg te doen. ik heb nog een Nikon, een Canon en een analoge Hasselblad . Met deze laatste wil ik toch nog wel eens mee gaan werken dit jaar want dat is toch wel een echte Rolls Royce camera. De donkere kamer heb ik ook nog niet afgebroken je weet maar nooit of ze nog eens in gebruik moet genomen worden. Natuurlijk is de digitale fotografie onmisbaar en gemakkelijk geworden. Maar hopelijk komt analoge fotografie toch nog een beetje terug in de belangstelling. Met analoge fotogroeten, Photo and Digital,
De heer Marc Verwilghen, minister van Justitie. - Op 30 juni 1994 werd de wet betreffende het auteursrecht en de naburige rechten goedgekeurd. Deze wet zette destijds drie Europese richtlijnen terzake, in Belgisch recht om.
Graffiti werd als kunstvorm erkend, maar er dient te worden onderstreept dat de bepalingen van de wet op de auteursrechten geen afbreuk kunnen doen aan regels van openbare orde. Bij illegale graffiti, waarbij ongevraagd een kunstwerk wordt gemaakt op een openbaar gebouw of langsheen de openbare weg, kan dus geen sprake zijn van auteursrechten.
Een auteursrechtelijk beschermd werk moet slechts aan twee voorwaarden voldoen. De eerste voorwaarde heeft betrekking op de vorm, op het veruitwendigen en niet op de op zich staande idee. Ten tweede moet het werk origineel zijn. De rechtspraak is heel inschikkelijk met betrekking tot het inwilligen van dit criterium: een werk is origineel zodra het de uitdrukking is van een intellectuele inspanning van de maker ervan. Met andere woorden, als het het stempel van zijn auteur draagt. Een rechter dient zijn toetsing hiertoe te beperken. Het komt hem geenszins toe een appreciatie te maken van het werk, bijvoorbeeld op kunstzinnig vlak.
Het is niet aan de minister van Justitie om legale graffiti te interpreteren in het licht van de bestaande wetgeving. Dit behoort tot de bevoegdheid van de hoven en rechtbanken die legale graffiti aan de twee criteria zullen toetsen.
ik zelf heb een NIKON D90 kan je ergens je persoonlijk naam in programmeren in het toestel. Op vele foto's zie je in de eigenschappen tabblad details de auteur naam ingevuld staan hoe moet je dat doen .
grt Philip
Antwoord : Mele
Titel: naam op foto
Bericht: hallo,
bij mijn Nikon 7000, zit dat bij "SET-UP MENU" Copyrightinformatie, hier kan ik dat instellen groetjes męle
Ik heb sedert juni de nieuwe lightroom , vroeger met mijn oude lightroom en photoshop 6 kon ik zonder problemen mijn NIK Collection gebruiken .
Ik heb al van alles geprobeerd maar ik kan ze niet gebruiken in lightroom 2015 en de photoshop cc.
Weet er iemand hoe ik dat kan oplossen?
Antwoord : Dava
Hallo,
ik heb ook de nik software , ik gebruik deze al van vorig jaar De origenele software van nik installeerd zich zonder dat je wat moet doen als je overschakelde naar de lightroom CC 2015 Lukt dit niet dan moet je nic software verwijderen en opnieuw instaleren Dan zit de plug-in terug in LR CC 2015
Ik had eenzelfde problem. Mijn oude Nik software werkte niet meer. Kreeg een nieuwe link en het was meteen opgelost. (ik werk wel met LR 5 en CS14)
Antwoord: Google Thank you for contacting Nik by Google.
I am sorry that your product key is not working. Upon reviewing your account information, I have confirmed your eligibility to receive the free upgrade to the new Nik Collection by Google and sent you a secondary email. Please review your email inbox or spam folder for a message containing download links and details regarding your upgrade to the Nik Collection. Prior to installation, be sure to export any presets or recipes you may have, and please uninstall any trial versions of the Nik Collection. Also, visit our website to check for compatibility here, and scroll to the bottom of the page to view them. Be advised that the Nik Collection by Google does not utilize product keys for activation or registration processes, as they are already embedded. This software is already registered to your account, and will activate automatically at the time of installation. All you will need to do is download, install and enjoy!
If you have any further questions, please reply to this email or visit support.google.com/nikcollection to call our Customer Service Department Monday through Friday 8:30 am to 5:00 pm PST.
Best Regards, Mace
Antwoord : Bernd
Bericht: bijkomende vragen is jouw NIK Collection een aangekocht versie en komt jou NIK Collection bij het installeren in jouw filters terecht?
Antwoord : Tonijari
Titel: Nik collection
Bericht: Dag Ritnor, Ik denk dat je het antwoord op je vraag kan vinden op youtube :
Ik weet dat velen in deze groep vertrouwd zijn met lightroom.
Ik heb sinds korte tijd, problemen met Lightroom: ben geabonneerd hierop via de cloud dit samen met photoshop. Ik kan foto's inladen, maar heb gemerkt dat er 2 programma's op mijn pc staan.
welke nu de correcte is, weet ik niet, maar het loopt steeds vast als ik ga bewerkingen doen.
Mag ik één van de programma's verwijderen, zonder alle foto's kwijt te spelen?
groetjes,
Antwoord : Tonijari
Start één van je copies op , druk op help ...info lightroom , en controleer welke versie het is.Indien lightroom cc , behoud die dan maar. Controleer ook voor de zekerheid die andere versie .Indien dit een oudere versie is ( bv de lightroom 6) verwijder die dan via configuratiescherm. Groetjes, Tonijari
Antwoord : Omaatje lieljan
Ik had het volledige programma verwijderd Ben dan op zoek gegaan naar hoe ik het terug kon zetten via https://forums.adobe.com/thread/1940490 heb ik dan de vraag gesteld hoe dit kon
ik kreeg als antwoord: If you have the CC Desktop app installed, LR should be listed in it with an Install button. If you have just removed LR, you may need to sign out of the CC App and sign back in to get it to check what is on your computer:
Foto's in de nieuwsbrief Fotografie gaan niet open
Vraag : Thuis
http://www.seniorennet.be/Magazine/artikel/92/op-uitstap-naar-het-fotomuseum-met-de-mailgroep-fotografie als je een foto (helemaal onderaan het artikel) opent, kan je dat dan niet zien ? Want het is de moeite om ze allemaal eens te bekijken, zitten prachtige foto's tussen.Tot mijn grote spijt niet.Hierbij een prtscrn van wat er verschijnt als ik op de foto klik:de naam en het nr. van de foto. Anders moet je eens bij een vriend of vriendin haar PC gaan kijken.In mijn kennissenkring is de computer nog niet ingeburgerd hoor. Waar ligt het probleem ? Oude versie van Windows ? Ooit is er hier veel goede wil geweest om mij te helpen, maar dat lukte niet. Ik werk met windows 7 , geen probleem. Maar op mijn beginpagina als ik iets wil insturen staan gewoon enkele "br" die ik eerst moet verwijderen en dan plak ik manueel de codes. Ik kan die codes dus niet bij voorbaat aanbrengen of zo'n mooi gezegde zoals sommigen doen.Of een fotobv. Uiteindelijk meldde iemand mij dat ik een verouderde versie van de mailgroep heb. Ik ben gestopt met de pogingen en heb zelfs die uitleg niet meer.
in de vooravond kwam een man mij een foto aanbieden van onze woning gemaakt van uit een helikopter na wat rond de pot draaien vroeg hij 250 euro voor de foto van onze woning met volgende afmetingen niet groter dan 30 op 20 cm een afbeelding van op grote hoogte genomen maar wel scherp een factuur was er niet bij .
Mijn vraag is :- Mag men zonder voorafgaande toelating opnamen maken van iemands privé woning met commerciele doeleinden ??
En mag het gewoon zonder winst bejag ?
Bedankt
Miel .
Antwoord : Zaika
Ik heb wat opgezocht over dit onderwerp :
Korte samenvatting : men kan bepaalde plaatsen fotograferen vanuit de lucht (In België zijn ze strenger dan in Nederland), maar de verkoop ervan, zeker als je niets besteld hebt is verboden.
Zonder commerciële doeleinden is het denk ik niet verboden, behalve militaire domeinen, kerncentrales enz...
Mag niet van de wet
de wet betreffende de marktpraktijken en consumentenbescherming verbiedt effectief elke afgedwongen verkoop – dat wil zeggen het toezenden van een product (en een betaling vragen) aan een persoon zonder een voorafgaand akkoord van die persoon. Afgedwongen verkoop van goederen of diensten is een oneerlijke handelspraktijk.
Klacht indienen
Het adres:
FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie Contact Center
Het Besluit Luchtfotografie is per 1 juni 2013 vervallen. Voor fotografie vanuit de lucht is vanaf die datum boven heel Nederland geen vergunning meer nodig. Ook luchtfotografie van militaire objecten is per 1 juni 2013 niet meer strafbaar. Het fotograferen van militaire objecten vanaf de grond blijft overigens verboden, tenzij het gaat om objecten die vanaf de openbare weg te zien zijn.
Het Besluit Luchtfotografie vervalt weliswaar, maar er blijven regels van kracht voor het fotograferen van militaire objecten. Tot 1 juni 2013 mocht er boven Nederlands grondgebied niet zomaar worden gefotografeerd. In het Besluit Luchtfotografie uit 1959 was opgenomen dat daarvoor een vergunning van het ministerie van Defensie nodig was. De reden was het risico op spionage naar Nederlandse militaire gegevens, die destijds veelal geheim werden gehouden. Inmiddels zijn we een stuk opener en is de techniek, zoals bijvoorbeeld fotografie vanuit satellieten, ook flink vooruitgegaan. Het besluit bood daartegen geen bescherming. Daarmee is het besluit achterhaald en wordt het dus ingetrokken.
Het intrekken van dit besluit wil niet zeggen dat er geen andere regels meer zijn omtrent vliegen boven Nederland. Die blijven allemaal gewoon van kracht. Bovendien gelden er boven Defensieterreinen vaak andere maatregelen over fotografie of toegang tot het luchtruim. Die worden gepubliceerd op de voorgeschreven wijze voor vliegbewegingen en gepubliceerd op de Defensie.nl bij vliegbewegingen.
voor Vlaanderen:
Dank zij de komst van ingenieuze multirotordrones is het nu voor iedereen mogelijk om betaalbare luchtfoto’s te laten maken van zijn woning. Een drone is snel inzetbaar, werkt elektrisch en is op een hoogte van een tiental meter bijna geluidloos. Omdat er geen helikopter en piloot ingehuurd moet worden, kunnen we de prijs zeer aantrekkelijk houden. Bovendien hebben we een speciaal tarief voor particulieren als de foto’s enkel voor privé-doeleinden gebruikt worden. Zo betaalt u niet extra voor commerciële rechten. Reeds vanaf 195 euro exclusief 21% BTW (235,95 euro incl. BTW) heeft u enkele prachtige luchtfoto’s van uw huis.
In tegenstelling tot vele anderen fotografeert Rotorcam met een professionele digitale reflexcamera met full frame sensor van 20 mp. Laat u echter niet enkel afleiden door het aantal megapixel. De grootte van de sensor bepaalt mee de kwaliteit van de pixels en dus van het beeld. Zo kan een 12 mp full frame camera betere beelden maken dan een 18 mp aps-formaat sensor camera. Onze camera is bovendien voorzien van ingebouwde gps waardoor elke digitale luchtfoto de exacte positie in zijn exif data meedraagt. Zeer handig als u bijvoorbeeld foto’s wil koppelen aan Google Maps of Google Earth. En uiteraard werken we enkel met de meest hoogwaardige cameraobjectieven zodat u zeker bent dat elk detail in de luchtfoto haarscherp in beeld komt. Luchtfoto’s gemaakt door Rotorcam kan u makkelijk laten printen op A0 formaat.
Binnenkort zullen we Windows10 kunnen dowloaden. Wat met onze scanners, printers en fotoprogramma’s zoals de verschillende versies van Photoshop, BDsizer, Paintshop Pro enz…
Moeten deze geupdate worden, gebeurd dit automatisch?
Heeft iemand ervaring of weet van?
Antwoord : HenLo
Bericht: De omschakeling zou geen enkel gevolg mogen hebben voor de verschillende printers,apparaten en programma's. Alles verloopt automatisch. Zeker als men van een versie 7 of 8 komt. Enkel zou ik er over waken om een zelfde taal te blijven gebruiken. Ik weet trouwens niet of het zou lukken, maar een upgrade doen van een Engelstalige versie naar een Nederlandstalige zou misschien wel moeilijkheden kunnen geven op de algemene werking van de PC.
Antwoord : onbekend
Bericht: Toen ik een upgrade deed van Windows 7 naar 8 en nadien naar 8.1 bleven alle programma's perfect werken. Zelf niets moeten aanpassen of upgraden. Zal met overstap naar Windows 10 hetzelfde zijn . Van een installateur van Dell kreeg ik de raad te wachten met upgraden naar win.10 tot de kinderziekten, steeds aanwezig bij nieuwe besturingsprogramma's, opgelost zijn. Handige link: http://computertotaal.nl/pc/15-handige-tips-voor-windows-10-63588
Antwoord : Bernd
Marsje
in 2012 ben ik overgestapt windows naar imac van apple
en als ik nu zie dat windows in die 3 jaar van 7 naar 8 en nu volgens u mail naar 10 zal overstappen
vind ik mijn overstap de beste keuze die ik kon maken
bij apple zijn er natuurlijk ook altijd verbeteringen te updaten
maar dit zijn altijd verbeteringen op het bestaande systeem
en die krijg je automatisch toegestuurd en de basis werking van de pc blijft altijd gelijk.
als ik nu na 3 jaar bij mijn zus op de computer eens zit (windows) kan ik niet meer volgen alles veranderd van werking ongelooflijk.
ik kan u natuurlijk niet helpen met de vraag maar wilde dit toch eens persoonlijk aan u zeggen
Foto’s verkleinen doe ik met BD-Sizer. Hierover heb ik een vraag, ik ga ze trachten duidelijk te maken.
Bij verkleining van een foto bepaal ik in de tabel de maat van de lengte. Resized longest side to 1024. Ik heb dan de keuze uit: O Smart -- O Lanczos 3 O B-Spline Bij Laczos 3 heb ik de grootste hoogte.
Nu mijn vraag: Hoe kan ik de hoogte onafhankelijk instellen, ik zou zo dicht mogelijk willen gaan naar de voor seniorennet toegelaten hoogte maar wel zo dat de hoogte van de foto nog volledig op het scherm komt. Indien dit niet kan met BD-Sizer, zijn er andere systemen die een goed resultaat geven en liefst gratis.
Met de groeten, Griffel (Richard)
Andwoord : Dumbo0608
Ik gebruik de software van Nikon VIEW NX2 om de grootte van mijn foto's aan te passen. Deze software is gratis te downloaden en is als het ware een kleine Lightroom. Het aanpassen van foto's kan hier in bulk gebeuren weliswaar landscape en portret apart gezien de verschillen in formaat. Misschien heb je hier wat aan.
Antwoord : Zaika
Hier nog een dokument gemaakt door Tobias (staat ook op ons blog)
Hallo Griffel. Foto’s verkleinen gebeurt meestal met automatische aanpassing van het volledige formaat met behoud van de verhoudingen 3:4 – 3:2 – 1:1 – 16:9… Veranderd men die verhoudingen dan wordt het bijsnijden bvb. Van 3:2 naar 1:1 (croppen). Gaat men enkel de hoogte of breedte veranderen met volledige behoud van de inhoud dan krijg je vervorming, gebruikt bij aanpassen perspectief. Dat de foto in portretformaat niet helemaal op jouw scherm kan ligt denkelijk aan de grootte van het scherm. Had dat ook op mijn laptop met Outlook. Werkbalken verwijderen heeft het probleem opgelost. Een ander programma om foto’s te verkleinen gaat jouw probleem niet oplossen. Groeten Frans (Sloeber)
Marsje,
Bedankt voor mijn vraag op uw ‘Vragen en antwoorden fotografie’ te zetten.
Bedankt Dumbo0608, Zaika en Sloeber, voor uw antwoorden.
De software van Nikon VIEW NX wat verkleinen van foto’s betreft is niet zo duidelijk, maar dat zal misschien wel aan mij zelf liggen.
De blog van Tobias over verkleinen waar Zaika naar verwees bevatte de sleutel voor het antwoord op mijn vraag. Hierin werd verwezen naar BD-Sizer 3.3.0, ik werkte tot dan met BD-Sizer 2.3.1.
In deze laatste kan de crop niet ingesteld worden.
Door het antwoord van Sloeber werd alles nog duidelijker, men stelt de lengte in en men bekomt dan de hoogte automatisch, alles hangt af van de ingestelde crop. Nu heb ik crop 7 x 5 ingesteld en de hoogte is prima.
Bericht: Goedemiddag, Zijn er mensen die ervaring hebben met de NIK software. Nu deze veel goedkoper geworden is overweeg ik om ze aan te schaffen, maar wil ook wel eens weten wat jullie ervaringen zijn. Hartelijk dank alvast! Met vriendelijke groeten, Bieke5
Antwoord : Tonijari
Dag Bieke, Met Photoshop kan je alles en meer wat je met Nik Software kan doen ....maar, met Nik software kan je alles makkelijker. Je kan het verschil vergelijken met Camera Raw en Lightroom.Met beide kan je evenveel, maar met Lightroom is het makkelijker. Volgens mij is het zeker het aankopen waard , vooral voor de zwart-wit omzettingen in Silver effex pro... kopen dus.. Groetjes, Toni(jari)
Antwoord : Dushi
Ik heb Nik software al jaren. Ik gebruikte eigenlijk vooral SEP II en heel soms ook Viveza
Sinds de komst van LR versie vijf blijft deze software meer en meer liggen.
Een enkele keer gebruik ik het nog wel.
Dfine gebruik ik nog steeds met regelmaat. Het fijne van deze software is, dat het zowel in combinatie met LR als met CS te gebruiken is. Alles bij elkaar heb ik geen spijt van gehad van de aankoop indertijd.
Dushi
Antwoord : Tess
Dag Bieke, Ik werk enkel met lightroom, photoshop en NIK SOFTWARE. Als ik speciale effecten wil bekomen of foto's dat ietsje meer meegeven, ga ik naar Nik Software. Een fantastisch programma en gemakkelijk te gebruiken. Je kan op You Tube allerlei filmpjes bekijken om het programma te leren. Ik heb het aangekocht en heb er geen spijt van. Veel plezier ermee. Tess
Wanneer ik een HDR maak met struiken en/of bomen in het beeld blijft soms de lucht tussen de bladeren en takken meestal lichter. Hoe komt dit, is dit te vermijden en hoe?
Met dank
Marsje
Antwoord : Tonijari
Titel: HDR
Bericht: Dag Marsje, Ik heb dat eigenlijk nog niet gemerkt bij mijn hdr's. Wat je wel kan doen om die te heldere lucht tussen de bomen bij te werken is : Copier de hdr-laag (ctrl-j) Kies doordrukken en selecteer bovenaan hooglichten Ga met een zachte borstel één of meer maal over de te lichte vlekken Corrigeer eventueel met de dekking , of maak eventueel eerst een masker. Groetjes, Tonijari
Antwoord : HenLo
Titel: HDR
Bericht: Hello Marsje, Je stelde niet hoe je de HDR maakte ? Nam je echt zelf een paar aparte foto's vanop statief die je dan in Photoshop gaat samensmelten, of is het via de HDR-functie van je toestel, of via de HDR-tool van je software. Als ik een HDR look wil geven aan een foto gebruik ik Perfect Effect. Hierin is een functie voorzien om deze problemen op te lossen maar ik denk niet dat dit gaat lukken als je het effect niet in deze software zelf aan het maken bent.
Groetjes
HenLo
Beste HenLo, de hdr die ik bedoel is gemaakt vanaf 3 foto's met 2 stops verschil in de belichting. De bewerking verloopt via Photoshop CC.
"Als ik een zonsondergang fotografeer zie ik telkens van de zon 3 tot 4 maal een reflectie op de foto.
Heb al vanalles uitgetest, niks help, met of zonder "pola-filter" géén resultaat.
Zal enkele voorbeelden meesturen, deze foto's zijn niet nabewerkt alléén een beetje op SN maat gemaakt.
WIE KAN MIJN PROBLEEM HELPEN OPLOSSEN ?
Alvast "BEDANKT BIJ VOORBAAT"
Groetjes, jos1953
Antwoord: Tonijari
Dag Jos, Een UV filter mag je zeker niet gebruiken : het filter kan er voor zorgen dat het licht op de verkeerde manier in de lens weerkaatst wordt en er lensflare ontstaat, en er lichte of uitgebeten vlekken ontstaan op je foto. Richt je lens niet direct naar een nog te felle zon ( zoals je op je voorbeeld foto's wel doet) zonder een voldoende zwaar grijsfilter. Je kan er trouwens blijvende schade van oplopen aan zowel je ogen als je sensor.Gebruik live view indien je dit hebt ,(kijk anders een beetje schuin door je ooglens) of beter nog : wacht tot de zon minder krachtig is of praktisch aan de horizon verdwijnt. Tonijari
Antwoord: Roelfi
Fotografeer je met een UV-filter Jos ?
Probeer het eens zonder ..
Vriendelijke groeten
Roelfi ..
Antwoord: omaatje lieljan
Jos,
gebruik je een zonnekap op je lens? Indien nee, er eentje kopen en gebruiken en kijken of het nog zo erg is groetjes,
Lieljan
Antwoord: Roelfi
Fotografeer je met een UV-filter Jos ?
Probeer het eens zonder ..
Vriendelijke groeten
Roelfi ..
Antwoord: Vranckx
Een lensflare ontstaat als direct (zon)licht of straatverlichting e.d., in je objectief valt, dat geeft dan soms een reflectie op de verschillende lens elementen. Hoe meer lens elementen je objectief (zoom-objectief) bevat hoe vatbaarder het is voor lensflare. Daarom steeds een zonnekap gebruiken, en als het kan, probeer voor dit soort foto's een prime objectief te gebruiken.
Antwoord: Leike
Het is een kwestie hoe ge fotografeert draai iets weg van de zon en kijk hoe ge er het beste uitkomt dan hebt ge die vlekken niet het is pure weerspiegeling en dat kunt ge voorkomen .
Met Photoscape bewerk ik in jpeg mijn foto's gisteren schakelde ik mijn camera's in op raw en photoscape aanvaard dit niet , wat is er een mogelijke oplossing of een makkelijk ( ben 81 ) raw programma . Bedankt Miel .
Antwoord: Dushi
Het programma Photoscape ken ik niet, dus even snel op de PC gezet. Bj mij werkte de conversie van RAW naar JPG vervolgens ook niet. Bij Adobe kun je echter gratis de DNG-converter downloaden. Die maakt van je NEF-file een DNG-file. DNG is een soort algemeen AW, onafhankelijk van de camerasoort. Vervolgens kan Photoscape deze DNG file lezen en omzetten naar JPG.
Antwoord: Marsje
Wat is het DNG formaat
Het DNG formaat is een open en gedocumenteerd formaat dat ontwikkeld is door Adobe. DNG staat voor Digital NeGative. Het is in feite een RAW bestand, maar dan eentje waarvoor elke programmeur een uitleesroutine kan schrijven. De documentatie hiervoor is immers vrij aanwezig. Dit in tegenstelling tot RAW formaten van verschillende fabrikanten.
Het idee achter het DNG formaat is dat RAW bestanden in de (verre) toekomst altijd uitgelezen kunnen worden. Met DNG zal je archief over 50 of 100 jaar altijd nog in te lezen zijn in de dan bestaande fotobewerkingssoftware. Het is nog maar de vraag of alle RAW bestanden die er bestaan dan ook nog steeds te lezen zijn.
Het kan veel eenvoudiger met FastStone Image Vieuwer. Verwerkt moeiteloos RAW (Nikon NEF) is heel eenvoudig in gebruik en bied veel meer mogelijkheden om foto's te ontwikkelen en verbeteren. Ik gebruik het dagelijks en moet enkel soms naar LR om een bijkomende correctie te doen. Het is ook gratis te downloaden. Eenmaal je het onder de knie hebt ga je er veel plezier aan beleven.
Groeten Sloeber
Antwoord: Erlaf
Titel: DNG
Mijn lerares Fotografie, een beroepsfotografe, zet al haar foto's om in DNG en gooit de RAW opnames weg. Voordeel: het zijn kleinere bestanden en spaar op den duur enkele harddrives uit. Plus de voordelen die Marsje al noemde.
Vraag Sloeber: welke programma’s gebruiken jullie om jullie foto's te verkleinen, wat is jullie ondervinding hiermee en welk geeft het beste resultaat zonder storende neveneffecten?
Antwoord: Erlaf
Ik verklein in Photoshop, ik heb jou foto op de verschillende manieren verkleind en bekom dezelfde resultaten. Lijkt me niet zo verwonderlijk, als je een foto van 5000px breed, verkleint naar 1024px, dan moeten elke 5px samengevoegd worden naar 1px, dus lijntjes die maar 2 of 3px breed zijn zullen soms niet zichtbaar zijn omdat de achtergrond de meerderheid van die 5 px heeft, in een andere 5px zal de lijn wel de meerderheid hebben. Dus als resultaat een vervormd net. Als je op de zachtere manier verkleind, zullen de draden verdwijnen. omdat het programma het gemiddelde neemt van de 5pixels.
Groeten Erlaf
Antwoord: Bob Richelle
Mijn gebruikt programma is BD-Sizer te vinden op de SenNet-site fotografie.
heeft u suggesties en tips om mijn straatfotografie te verbeteren, hoe pak ik dit het beste aan?
Antwoord: Dushi
Tip nr 1
Wat in feite geldt voor alle fotografie, gaat zeker ook op voor straatfotografie. Het belangrijkste is niet de camera of de lens, maar wat zich afspeelt in het hoofd van de fotograaf. Mensen op straat fotograferen is nu gemakkelijker dan enkele jaren geleden. Op ieder hoek van de straat hangt immers een bewakingscamera en iedereen onder de 25 loopt de hele dag te filmen of foto's te maken met zijn of haar mobieltje. Mensen zijn dus veel meer gewend dat ze in beeld komen dan vroeger.
Een goede start van straatfotografie is het fotograferen van mensen die ingespannen naar iets kijken of met iets bezig zijn. Ze hebben meestal absoluut niet in de gaten dat iemand anders intussen een foto maakt. Deze foto (niet gecropt) is gemaakt met een 85mm lens, hetgeen betekent dat de afstand heel kort was. Maar wie voorzichtiger wil beginnen, kan ook rustig gebruik maken van wat meer tele, zoals een 200mm lens.
Tip nr 2
Straatfotografie is vooral een kwestie van durven en daadwerkelijk doen. Maar dat valt in het begin echt niet mee. Je bent bang dat mensen het zien en boos zullen worden. Misschien word je wel gedwongen om de foto's te wissen of nog erger: je camera raakt beschadigd in een handgemeen. Om maar niet te spreken van torenhoge claims aan je broek vanwege het schenden van de privacy. Het zijn de gebruikelijke gedachten van mensen die nog nooit de stap naar straatfotografie hebben durven zetten.
Dit keer geef ik een andere tip om eens voorzichtig wat uit te proberen. Daarvoor is het wel nodig om naar een toeristische plek te gaan. U weet wel, zo een selfie-spot. Mensen gaan daar voor een bekend gebouw of monument staan en nemen dan een foto van zichzelf of laten dat iemand uit de groep doen. Loop er naartoe en ga rustig min of meer achter of als u durft zelfs een beetje naast degene te staan die de foto neemt. En druk dan met een brede glimlach ook de knop van uw eigen camera in. Voor u het weet hebt u daarmee uw eerste foto gemaakt van wildvreemde mensen op straat. Mocht u dit niet kunnen lezen, dan bent u mogelijk onverhoopt toch het ziekenhuis in geslagen. Ik wens u dan heel veel succes met uw tweede poging tot straatfotografie.
Antwoord: Dushi
voor verdere tips over straatfotografie, raadpleeg eens mijn blog.
Wat ik er van weet is er zijn losse filters en een variabel filter (Variabel = verschillende in één denk ik )
Tot nu toe gaat mijn voorkeur naar variabel.
Reden ik denk dat ik dan niet moet wisselen en dan heb je altijd de juiste filter mee
Ben ik juist ?
Wat zijn de voor- of na delen van beide
Ik fotografeer met een Nikon 5000D
en met een lens van Nikon 18-200 of 70-300
Groeten Marleen (kijkhut)
Antwoord: Andreas
Bericht:
een variabele grijsfilter,traploos instelbaar van 1 tot 8 stops opgepast met dit soort variabele filters. Bij helemaal dicht-draaien, kan je een donker kruis in je beeld krijgen, dit door interferentie van de twee pola-filters op mekaar. Ik heb me daarom net geen dergelijke filter gekocht. Het effect is meest zichtbaar bij breedhoek op FF.
Antwoord: Tonijari
Titel: Variabele stops
Bericht: Dag Kijkhut, Heel veel inlichtingen hieromtrent kan je vinden op
Ik heb zowel een variabel als een vast (ND 110) grijsfilter. De variabele gebruik ik vrij weinig. Niet alleen omdat er, zojas eerder opgemerkt, een donker kruis in beeld kan verchijnen, maar ook omdat de instelling gemakkelijk kan verschuiven. Het nadeel van de ND110 met zijn tien stops is wel dat je niets meer door de lens ziet. Maar dat is bij een enkele proefopname snel te corrigeren. Overigens gebruik ik mijn grijsfilter vrijwel alleen in combinatie met een groothoeklens. Dat levert de mooiste plaatjes op. Ook moet er wel iets te bewegen ijn, zoals wolken of water, want een ND filter heeft weinig zin bij een stilleven, tenzij je de hoeveelheid licht wilt corrigeren en dat niet meer op een andere manier zou kunnen. Over de sterkte kan ik weinig zeggen. In de tropen is tien stops overdag soms nog niet genoeg, maar wellicht heb je in Vlaanderen aan 6-8 stops al genoeg.
Ik zou graag zelf passe-partouts kunnen maken en vroeg me af of er iemand ervaring heeft met een "betaalbare hobby passe-partout snijder" en die ervaring graag met mij wil delen.
Ik heb een beetje gesurft en zag dat er diverse systemen bestaan: tafelsnijders / linealen met snijkop ... en vraag me af wat het meest handige is om mee te werken en waar ik bij de aanschap speciaal moet op letten.
Ik heb net een foto van onze hond Quinta gestuurd. Deze heeft evenwel hele andere kleuren dan het "origineel" dat ik verstuurde via mijn laptop, ik merk dat wel vaker en vind dit een hele moeilijke materie!!
Mijn scherm wordt iedere 14 dagen gekalibreerd m.b.v. de "Spyder4Pro". Ik importeer de foto in Lightroom en "bewerk" hem daarna in Photoshop CC. Daar staat mijn kleurenprofiel op Adobe RGB (1998). Wat kan ik nog meer doen om de kleuren van "mijn" origineel meer in overeenstemming te brengen met de kleuren van mijn verstuurde foto op Sennet????
Ik fotografeer in RAW. Meestal pas ik in LR de “hooglichten/schaduwen” aan en de “belichting”en een enkele keer de “temperatuur”. In Photoshop verklein ik en maak ik de rand erom heen. Als ik mijn foto’s van vanochtend in het POSTVAK IN van Sennet bekijk, zíét het er voor mij niet uit, dan schaam ik me zelfs dat ik het heb in durven sturen. De kleuren zijn dan hard en grauw. Op mijn PC weer beter. Ik hoop dat dit voldoende informatie is.
Groeten van Marie-José
Antwoord: Tonijari
Volgens mij is de werkwijze van Marie-José volgens het boekje, maar ze vergeet één ding :
Het internet kan niet overweg met adobe RGB of hoger.
Om haar foto’s op het net te plaatsen moet ze die omzetten in sRGB , de standaard voor het net .
Dus , als het gaat om foto’s op het net te plaatsen moet ze die in photoshop “opslaan voor web en…” onder de hoofding bestand.
Groetjes,
Toni
Antwoord:Eded
Goede namiddag Marie-José en digi's,
Je haalt hier een zaak aan waar dagelijks tegen gezondigd wordt op het seniorennet, en soms ook door de betere fotografen.
Het enige bruikbaar kleurenprofiel voor internet en ook voor afdrukcentrales is sRGB! Internetbrowsers kunnen AdobeRGB gewoonweg niet weergeven, met als gevolg fletse kleuren.
Dus bij het verkleinen van de foto en het klaar maken om op het net te zetten, even het profiel omzetten naar sRGB!
Deze zomer gaan wij naar Namibië en zouden daar wel wat foto's willen van meebrengen ;). Nu vragen wij ons af welke lens wij nodig hebben op safari.
Wat is volgens jullie de minimale brandpuntafstand die wij nodig hebben ?
Dank voor alle nuttige tips .
Groetjes, Tess
Antwoord: HenLo
Hello Tess,
Ik heb echt geen ervaring met safari's en weet dus ook niet hoe het er aan toe gaat en in welke omstandigheden je gaat reizen. Persoonlijk denk ik of je de overweging moet maken of je ook gaat rondzeulen met statief en verschillende lenzen of dat je gewoon 'uit de hand' wil shooten.
In dit laatste geval zou ik toch zeggen dat volgens mij een 300 mm zowat het uiterste is dat men uit 'de losse pols' kan gebruiken.
Daarom heb ik me laatst ook de nieuwe Tamron 16-300 aangeschaft omdat dit zowel een ruime groothoek als een serieuze zoom aanbied in één 'lichtgewicht'. De max opening is 3.5- 6,3 maar ik denk dat ginder qua lichtomstandigheden dit geen probleem zou mogen zijn.
Maar nogmaals, ik ben geen specialist, dit is gewoon mijn idee.
HenLo
Antwoord: Dushi
Het lijkt me dat je op safari niet snel te veel tele zult hebben, maar de lens moet ook flexibel zijn om objecten die dichterbij zijn goed te kunnen fotograferen. Collegafotografen uit Zuid-Afrike gebruiken veelal een 600mm lens. Voor mij zou de keuze overduidelijk zijn: de nieuwe Sigma 150-600mm, maar ter vergelijking zet ik de goedkopere Tamron 150-600mm er even naast. Op je D7100 wordt vanwege de cropfactor de range natuurlijk 225-900mm.
Minder kan natuurlijk ook, maar je gaat niet iedere week op safarie en wilt graag met mooie plaatjes terugkomen.
Onderstaande is van een site ( http://www.kruger-2-kalahari.com/tamron-vs-sigma-150-600.html ) waar je ook vele voorbeeld foto’s kunt zien en handige tips, zoals het moeten werken met snelle sluitertijden 9ondanks het goede licht) en dus een relatieve hoge ISO. Vanwege de omstandigheden zijn de meeste foto’s uiteraard vanuit de losse hand genomen.
Ik ben nu al heel benieuwd (en jaloers) naar je foto’s.
De tabel komt niet door. Daarom even samenvattend:
De Sigma weegt bijna 3 kg, de Tamron bijna 2 kg. De Sigma kost een stuk meer. De Sigma is vlijmscherp over het hele bereik, de Tamron in het midden met zachte hoeken, alhoewel dat op een crop sensor xoals de D7100 minder een issue is.
Vibration bij de Sigma is uitstekend, bij de Tamron ook, maar daar duurt het langer voor het geactoveerd wordt.
Construnctie bij de Sigms is uitstekend, bij de Tamron is het goed.
De Sigma kan heel precies gefunetuned worden met de (los verkrijgbare) USB dock.
The above chart provides a comparison of the key features and differences of the Tamron vs Sigma 150-600 lenses. If you were wondering why the Sigma costs double, this chart shows all the extra features and accessories that can be used on/with the Sigma lens.
The Tamron lens captures very good photos and it's primary advantages are it's weight and price, which are two important criteria.
You may be wondering why we have added the 'zoom direction'? If so, it's because Canon users are used to zooming to the left while Nikon users will be used to zooming from the right. The Tamron would therefore be easier to use for Nikon users yet I opted to buy the Sigma 150-600 lens.
Yes, the zoom action can be confusing as I sometimes find myself zooming in the wrong direction but I am slowly getting used to it and it's a small price to pay for having all the addition features that the Sigma lens provides.
For Jenny, her main criteria is sharp images and a light lens so the Tamron is ideal, especially when combined with the D7100. We hope this comparison chart and comparative images will enable you to make an informed decision if you are deciding on purchasing one of these great lenses.
Tamron vs Sigma 150-600: Conclusion
So, which lens is better? Both lenses suit us. I love the Sigma 150-600mm Sport lens. It's heavy but still not as heavy and bulky as my old 600mm f4! It is sharp and easy to handle while on game drive vehicles. The OS (Optical Stabilization) works beautifully and the lens produces a nice bokeh. I give the lens 5 stars!
Jenny loves her Tamron 150-600mm lens. It is one kilogram lighter than the Sigma so makes a good walk-around lens and is easy to handhold while walking or on game drive vehicles. The lens is sharp but the Nikon D800 tends to be an unforgiving camera (in terms of poor technique and use of lower quality lenses) and seems better suited to landscapes. As a result, Jenny traded in her D800 and will now be using the Nikon D7100.
The other reasons for changing to the D7100 are that the D7100 should eliminate most vignetting, provide more magnification, a higher frame rate plus images that are sharper overall, as the Tamron produces sharp images in the center of the frame but towards the edge they are a bit soft so the crop factor should eliminate these softer edges.
dit zijn algemene tips, als je jouw cameratype vernoemt kom je op allerlei forums die praktische tips geven.
groetjes Ien
Antwoord: Tonijari
Wat ik Tess ook zou aanraden is een rijstzak, vooral indien ze met 300 mm of meer gaat werken.
Bestaat in een praktisch zadelmodel
Groetjes Tonijari
Antwoord: Tess5
Gewoon fantastisch die blog. Heel duidelijke uitleg en links. Ik zou eens beter moeten uitzoeken wat hier allemaal kan in de mailgroep ;) bedankt en groetjes Tess
Vrijdag is het zo ver de "zonsverduistering" een uniek natuurfenomeen maar we moeten oppassen voor onze ogen.
Maar kunnen we "zonder gevaar" dit fotograferen en mogen door de zoeker kijken zonder oogschade op te lopen ?
Heeft iemand daar ervaring mee.
Alvast bedankt voor een antwoordje,
Groetjes, jos1953
Antwoord: Henlo
Zeker af te raden om naar de zon te kijken, ook door de kijker. Via de spiegel krijg je ook het licht volop in je ogen. Bij de nieuwe sony kijk je door de kijker niet rechtstreeks door de lens maar via een digitaal schempje.
Best gebruik maken van het lcd scherm. Let toch op want te lang blootstellen van je sensor aan het zonlicht kan ook schade veroorzaken. Vergeet niet bij het scherpstellen het zonlicht geconcentreerd op je sensor komt (denk aan het papier dat je kan doen ontbranden met een vergrootglas).
Ik ga het proberen door op mijn lens eerst een neutraal grijsfilter van 50% de zetten zodat de lichtsterkte al sterk verminderd wordt. Maar ervaring heb ik er nog niet mee.
zou je niet kunnen fotograferen door een rx opname? Ik geloof dat je een Rx opname kan gebruiken om naar de zon te kijken. Als morgen de zon schijnt ga ik het eens uitproberen.
gr Erlaf
Antwoord: Roland1946
Bericht: Een heel eenvoudig en doeltreffend middel is een lasglas met een sterkte van 12 a 13 gewoon voor de lens houden.
Roland
Antwoord: Marsje (uit Zoom.nl)
Sneek – Op vrijdag 20 maart staan vele fotografen klaar met hun camera om de gedeeltelijke zonsverduistering op de gevoelige plaat vast te leggen. Om na afloop tot de ontdekking te komen dat ze zwaar overbelichte foto’s hebben, of ergens heel in de verte en piepklein helder stipje ontwaren, de verduisterde zon. De site zoom.nl geeft een zestal tips, die wij hieronder verkort hebben overgenomen. Voor het volledige artikel plus gedetailleerde aanwijzingen, ga naar de site in kwestie.
1. Bescherm je ogen
Draag een eclips bril of lasbril (voor elektrisch lassen) met hoge gradatie. Als je beschikt over een camera met een elektronische zoeker maak dan gebruik van de live view mogelijkheid en kijk niet door je zoeker naar de zon.
2. Bescherm je camera
Gebruik filters, bijvoorbeeld een grijsverloop filter of een ND-filter om je objectief en je sensor te beschermen. Je kunt ook gebruik maken van zonnefolie.
3. Objectief
Om de zonsverduistering mooi in beeld te krijgen heb je een flinke telelens nodig (minimaal 400mm). Natuurlijk kun je je beeld later croppen, maar dit komt de beeldkwaliteit niet te goede. Huren van een dergelijk objectief is een optie.
4. Instellingen
De zon is een felle lichtbron, hierop moet je je instellingen dus aanpassen. Dit kun je doen door je sluitertijd erop aan te passen en te kiezen voor een snelle sluitertijd van 1/2500e en/of je diafragma dicht te zetten (hoe hoger het f-getal des te minder licht valt er door de lens). Hou je ISO waarde laag en gebruik handmatige scherpstelling.
5. Standpunt en compositie
Denk vooraf na over je standpunt en compositie. Ga bijvoorbeeld van te voren locaties scouten.
6. Geniet
Vergeet niet om van de zonsverduistering te genieten. Het is een mooi fenomeen wat niet vaak voorkomt.
Lees het volledige artikel op Zoom.nl / Foto: Richard de Jonge met een ‘enorme toeter’
Antwoord: Maxi23
Hier kan ik nog aan toevoegen dat door een cd ook de verduistering te fotograferen is.
Deze bestaat in verschillende versies. Mijn ND3.0 versie (1000x), heeft het resultaat van 10 stops, 0.1%. Dit laat dus toe om zonder probleem in volle zon te fotograferen. In normale omstandigheden laat dit toe om met lange sluiterstijden te werken in toch zeer belichte omstandigheden.
Als member van 500px kreeg je een licentie om deze gratis te kunnen downloaden, je kon het meteen voor twee pc of mac gebruiken. En het werkt inderdaad perfect, je kan het als plugin in lightroom of photoshop gebruiken, maar ik gebruik het als appart programma vooral als ik snel iets wil bereiken en geen zin heb om dat in photoshop te doen.
NIEUW: DigitCrea, Online fotoclub van en voor 50+ die gedreven en creatief met digitale fotografie bezig zijn. Weet dat je foto kritisch kan worden beoordeeld, sta hiervoor open en probeer er van te leren. http://fotografie.seniorennet.be/forum/gevorderden/
Antwoord - HenLo
Hello Lieljan,
Ik heb de versie 8 op mijn pc staan en gebruik het als plugin binnen Photoshop maar je kan het ook als stand-alone programma gebruiken. Ik downloadde het ook gratis vorig jaar.
Daarnaast werk ik ook met Topaz filters maar die zijn wel betalend (wel 250 € voor het ganse packet)
Het is zeker een leuk programma dat heel wat mogelijkheden biedt (bijna zoveel als Topaz). Ik zou zeggen dat het zeker een aanrader is als je het gratis kan downloaden.
Groetjes
HenLo
Antwoord - Wouchkin
Hallo allemaal, ook ik heb de gratis versie 8 op mijn pc staan, maar deze 9 is een probeerversie van 30 dagen kreeg ik bij installatie te zien
even iets recht zetten. Na mijn bericht te hebben verstuurd kwam het licentie nummer binnen dus het is geen probeer versie en hij is uitgebreider dan de 8 en je kan er leuke dingen mee doen. Hij installeerd zich zelf dus alles heel makkelijk.
Groetjes van Wouchkin
Antwoord - Andreas
Ge moet dan wel een pc hebben met 64-bit windows
Groetejes Andreas
Antwoord - omaatje lieljan
Bericht: Dank je wel voor al jullie reacties: heb die gedownload, maar nog niet gebruikt, dat komt nog wel, en zal het dan ook eens vermelden
Dag allemaal, Is er iemand van de cracks die mij uitleg kan geven over objectieven.
Ik zou er graag 1 willen aanschaffen van 18 tot 270/300 mm (is het Ien of Wilma die er zo een heeft?? - passend op de Canon maar 'goedkopere versie' van Tamron??)
Die heeft dan f3.5 / 6.3, maar wat wil dat nu precies zeggen?
Groetjes Ine Cijbra
Antwoord: Maxi23
Dag Cijbra,
Inderdaad heb ik deze tamron lens.
En ik wil die ook absoluut niet kwijt.Dat is mijn meest gebruikte lens en zeker als ik op de uitstap ga.Voor veraf en mooie close ups.Als je helmaal inzoomt een paar stops meer belichten geven. Ik heb er nog nooit spijt van gehad. Voor die prijs een geweldige lens.
Groetjes Maxi 23
Antwoord: HenLo
Hello,
Ik heb de Tamron 16-300 voor Sony, maar die bestaat ook voor Canon
f3.5 / 6.3 is de maximale lensopening over het ganse zoombereik3.5 voor 16mm en 6.3 voor de 300 mm. Is er maar 1 f waarde dan is die beschikbaar over het ganse bereik, bv 2.8
Groetjes
Antwoord: Marsje
Diafragma objectief
De lichtsterkte van een lens wordt aangegeven met de f-waarde. Hoe kleiner deze f-waarde, des te groter dediafragmaopening. Een lens met een f-waarde van 2.8 zal dus lichtsterker zijn dan een lens met een f-waarde van 5.6. Dit getal wordt altijd vermeld bij de specificaties van het objectief. Als je bij een zoomobjectief van bv. 18-135 mm de waardes f2.8 - 5.6 tegenkomt betekent dat het volgende: als je de lens op 18mm zet is zijn grootste lensopening 2.8, als je daarna inzoomt tot 135mm dan loopt de lichtsterkte terug en is de grootste lensopening 5.6 geworden.
Het diafragma heeft ook invloed op de scherptediepte. Hoe groter de diafragmaopening (klein f-getal) hoe kleiner de scherptediepte. Hoe kleiner de diafragmaopening (groot f-getal) hoe groter de scherptediepte.
Antwoord: Cijbra
Op 18 mm diafragma F2.8 en op 270 mm diafragma F6.3 geeft de max. lichtsterkte in- en uitgezoomd aan. Ah, helder!!! (dat ik dit nooit geweten heb ) Ieder bedankt voor de reacties. Groetjes Ine Cijbra
Hallo, Wie kan mij helpen ? Ik heb enkele maanden terug een deel van mijn foto's, vanuit Picasa, op een usb stick gezet.
Dit doe ik altijd met mijn foto's. Nu ontdek ik dat er héél veel foto's verloren gegaan zijn ?
Wat is er gebeurt ? Ik weet het niet, maar ik vind ze nergens meer terug, NIET op de laptop, NIET op mijn stick ??
Kan er mij iemand uitleggen wat er is mis gegaan ?????
Met vriendelijk groeten,
Avia
Antwoord: Jan58
Dag Avia,
Misschien lukt het met het gratis programma"Recuva"
Groetjes
Jan
Antwoord: Avia
Titel: Verloren foto's
Bericht:
Hallo Jan, ik heb het antwoord op de "mailgroep" gezet van "fotografie" !!! Maar zal het nu nog eens herhalen.> Ik heb "Recuva" gedownload en dat heeft uuuuuuren gescand op de schijf op zoek naar de foto's, maar NIETS !! Ik heb niets teruggevonden. Dus ik ben ten einde raad en zal mijn "laptop" naar een pc specialist moeten brengen zeker ???? Met vriendelijke groeten, Avia
Met vriendelijke groeten,
Avia
Antwoord: Elja75
Als er na het verwijderen van de foto's andere gegevens op de stick zijn gezet, kan je het voorgaande niet meer terug halen. Dus als het overschreven is, is het voorgoed weg. Misschien kan dit het geval zijn.
Groetjes elja75
Antwoord: Mira2
Titel: Verloren foto's
Bericht: Beste Avia,
Als je het geheugenkaartje nog hebt dat je gebruikte toen je de foto's maakte, laat Recuva daar dan eens op zoeken, zelfs als je het leegmaakte toen je er de foto's afhaalde en/of als je het nadien nog voor andere foto's gebruikte.
Mij overkwam het een tijd geleden na een pc-crash. Harde schijf naar de vaantjes en al mijn foto's foetsie Alhoewel mijn geheugenkaartjes leeg waren heb ik dankzij Recuva enorm veel foto's kunnen recupereren.
PS : sindsdien kopiëer ik mijn originele foto's eveneens naar een externe harde schijf ;-)
Succes mira
Antwoord: Avia
Hallo lieve mensen,
JOEPIE !!!!! Ik heb mijn verloren foto's terug gevonden en dan nog wel op mijn usb stick met de foto's van 2014 op.
Ik had deze nochtands helemaal, foto per foto nagekeken en NIETS gevonden. Ik heb mijn usb stick ook gescand met "recuva" en jawel tot mijn grote verbazing, zag ik al de verloren foto's terug ???????
Hoe dat kan, begrijp ik niet ? Maar gelukkig zijn ze terug ?? Ik koop toch een andere, misschien een meer betrouwbare stick !!!!
Is er iemand onder jullie die een programma (liefst gratis) kent om het scherpstelpunt van een genomen foto (op je pc) kan aflezen?
Antwoord: Dushi
Ik vermoed dat Bernard iets gezegd heeft over hoe je het scherpstelpunt kunt zien op je camera als je de foto gemaakt hebt. Bij Nikon moet je dat apart aangeven in je instellingen, iets wat veel mensen vermoedelijk niet weten.
Maar je vraag was hoe je het kunt zien op je computer. Vroeger ging dat heel eenvoudig met het programma PhotoME, maar op de een of andere manier werkt dat al een tijd niet meer, alhoewel het nog steeds een goed programma is om exifs te bekijken.
Om het scherpstelpunt toch te kunnen zien, heb je Lightroom nodig. Nu kun je in LR het scherptstelpunt niet direct zien, maar wel met behulp van een plug-in: http://www.lightroomfocuspointsplugin.com/
Volg wel heel precies de aanwijzingen, want anders lukt het niet goed. Je krijgt dan iets dergelijks te zien.
Mogelijk hebben andere mensen hier ook iets aan.
Antwoord: Lieljan
Dushi,
Dank je wel voor jouw info, dat is wat ik nodig had
en daar ik met LR in CC werk, moest ik die alleen maar binnenhalen, alles afsluiten, PC heropstarten en ... het werkt!
ook dank aan alle anderen, die mij probeerden te helpen!
groetjes,
Lieljan
Antwoord: Wouchkin
Helaas werkt het niet bij alle camera's . Ik heb een Panasonic en ik krijg in het scherm dat deze niet is aangesloten. Jammer, groetjes van Wouchkin.
Groetjes van Wouchkin
Antwoord: Eded
Ja, dit werkt enkel met foto's gemaakt met camera's van Nikon en Canon, en met Lightroom 5 en CC.
Heeft er iemand ervaring met het maken van pasfoto's?
Hoe gaat men te werk met de belichting?
Zijn er personen bij wie de zelf gefotografeerde pasfoto's al aanvaard zijn in stadhuis en of gemeentehuis?
Aan welke normen moet men voldoen?
Men kan hier en daar wel wat vinden op internet, maar zij die het al uitgeprobeerd hebben zijn de beste leermeesters!
Dank,
Fati
Antwoord; Erlaf
Titel: pasfoto's
Bericht: Mijn zelf genomen en afgedrukte pasfoto's worden altijd aanvaard.
Je moet een echt witte achtergrond hebben en genoeg licht. Als je wil flitsen, probeer dan onrechtstreeks licht te geven, anders heb je weer die schaduw op de achtergrond. Bewerk eventueel de achtergrond. Selecteer de achtergrond, verhoog de belichting van deze selectie tot ze wit is, hou het histogram in het oog dat je niet overbelicht. Eventuele onzuiverheden kan je wegdoen met het reparatie tool. Dan de grootte, op het internet vind je de maten van pasfoto's. Verklein met uw bewerkingsprogramma, zie dat de liniaal opstaat, dan kan je de maten nakijken. Druk af in hoogste kwaliteit op goed fotopapier. Veel succes
Erlaf
Antwoord: Cijbra
Titel: vraag pasfoto Fati
Bericht: Pas foto's moeten in verschillende landen voldoen aan bepaalde eisen. Zo mag er in Nederland niet gelachen worden en vaak moet de brildrager de bril afzetten.
Dankwoord Fati
Aan Erlaf en Cijbra een dikke merci voor het antwoord op mij vraag "pasfoto's"!
Ik heb al meerdere keren ondervonden dat als ik foto op de groep zet dat die NIET scherp zijn
Noch thans zijn ze bij mij wel scherp (naar mijn kennis van foto’s zou ik nooit onscherpe foto’s doorsturen )
Nu had ik dat met jou foto’s ook en als ik ze dan via die link Rechts klik en afbeelding oplaan als ... dan zie ik dat ze dan toch scherp zijn
Nu ik heb dat ook nog met andere personen ook nog ondervonden hoor
Is er daarvoor een verklaring?
Nu heb ik iets van de personen die foto’s kiezen moeten dat toch ook hebben en ze zien de foto als onscherp dus gaan ze hem niet kiezen (zou ik trouwens ook niet doen )
Dus is er een probleem denk ik of niet ?
Is mijn vraag duidelijk
Ik heb dat probleem samen met mijn man eens bekeken en hij ziet de foto’s op de groep ook als onscherp en als we ze opslaan als .... doen zijn ze wel scherp
Hoe vermijden we blauwe sneeuw in onze foto's? Graag enkele tips bij het fotograferen van sneeuw?
Mvg
Zaika
Antwoord: Fati
Om sneeuw te fotograferen kan men best de lichtmeter in de camera met 1 à 2 stops verhogen. Dit verschilt van camera tot camera. Op die manier is de sneeuw wit i.p.v. blauw!
Groetjes, Fati
Antwoord: Erlaf10
Er zijn verschillende methodes om de witbalans goed te hebben.
1) manuele witbalans. neem een foto van een grijskaart en laat uw fototoestel dit resultaat als witbalans nemen (zie handleiding van uw camera)
2) Neem de foto die je wil nemen maar houdt de grijskaart in beeld. neem daarna uw foto zonder grijskaart. Als je later de foto's wil bewerken in RAW of Lightroom, klik je met de grijspipet op de foto met de grijskaart op het deel met de grijskaart, onthou dat waardes en als je de goede foto bewerkt, stel je de witbalans in volgens de waardes die je genoteerd hebt.
3) minder professioneel, in Photoshop: druk f8 (info) klik op een plaats waar de sneeuw echt wit moet zijn, kijk naar de waardes die de info geeft. Met de kleurbalans kan je dan de hooglichten aanpassen tot de info een grijswaarde aangeeft, doe dit ook met middentonen (de niet lichtste plekken in de sneeuw), en met de schaduwen (de schaduwpartijen in de sneeuw). nb bij een grijswaarden zijn de RGB waarden gelijk.
Erlaf
Antwoord: Dushi
Blauwe sneeuw ontstaat gemakkelijk doordat de blauwe lucht sterk weerkaatst wordt op het witte oppervlak.
Sommigen vinden dat niet erg. De decemberplaat vande 2014 KLM-kalender vertoonde een overvloed aan blauw, zelfs de molen had een blauwzweem.
Anderen vinden het minder mooi.
Het handigste is een correctie aanbrengen achteraf.
Hoofdcorrectie: de kleurtemperatuur een klein beetje warmer zetten.
Nu het vroeg donker is doe ik graag aan nachtfotografie. Vooral eens de straatfotografie beoefenen met personen als onderwerp. Omdat ik hier totaal nog geen ervaring mee heb, vraag ik langs deze weg, wie heeft er bruikbare tips?