Ik ben François, en gebruik soms ook wel de schuilnaam De wandelende Pajot.
Ik ben een man en woon in Aalst (België) en mijn beroep is Gepensioneerde.
Ik ben geboren op 30/10/1949 en ben nu dus 75 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Wandelen.
De wandelende Pajot
Belevenissen van een actieve wandelaar
02-04-2017
02-04-2017 Nieuwrode
Club: GLOBETROTTERS HAGELAND VZW (4036)
31e Parel van het Hageland
Plaats: Nieuwrode
Afstand: 16,7 Km
Weer: Mooi lenteweer (17°C)
Deelnemers: 2161
Pajotten: 7
♥♥♥♥
Vandaag ook nog eens in het Hageland gaan wandelen. Het vertrek was in het centrum van Nieuwrode. We mochten al direct klimmen tot op de Panoramastraat. Van daar boven hadden we mooie zichten op Nieuwrode en omgeving. Daarna ging het door de velden naar de brug onder de E314. Dan was het niet ver meer van de rustpost in Gelrode. De terugweg naar de vertrekzaal ging bijna uitsluitend door veldwegen met af en toe een Holleweg ertussen. De 16 Km stappers moesten dan nog een lus van 5 Km vanuit de rustpost stappen. Het was geen parcours voor kinderwagens want er waren heel wat smalle paadjes en hellingen te verwerken. We stapten een stuk door het domein van Horst. Het was een mooie maar vrij zware natuurwandeling.
Het vertrek was aan het zwembad van Meise. Eerst wandelden we traditioneel door de woonwijken van het dorp. Daarna stapten we door de velden naar Beigem waar de rustpost was. De 16 Km stappers moesten hier een lus van 4 Km wandelen. Het ging langs de landerijen rond Beigem. De tweede rustplaats was in het vredegerecht van Grimbergen. Om daar te geraken stapten we voorbij de oude Liermolen. Het laatste stuk liet ons door Grimbergen centrum wandelen en door de velden naar Meise. We wandelden voorbij de Plantentuin maar daar mochten we helaas niet in. Via het centrum van Meise kwamen we dan terug aan de vertrekzaal.
Eindelijk eens een echte natuurwandeling van een club! Het eerste stuk heb ik samen met Etien gewandeld. Vertrek in Burst en door de veldwegen wandelden we via Bambrugge naar Ottergem maar daar werd er eerst nog een grote lus gemaakt vooralleer we in de rustpost in Vlekkem geraakten. Het was koers in Ottergem en het was daar wel even opletten voor de vele renners (170 vertrekkers hoorde ik ). De lus die ik daar wandelde bracht me naar Ottergem en Erondegem. Het parcours bestond voornamelijk uit veldwegen. De terugweg ging via Ottergem en langs het domein Steenberg en Bambrugge terug naar Burst.
Het eerste gedeelte van de wandeling van Zingem naar Asper langs de Schelde was het meest natuurvolle gedeelte. Door de beemden en daarna langs het jaagpad aan de boord van de Schelde. In Asper ter hoogte van de stuw verlieten we de Scheldedijk en gingen direct naar de rustpost. De lus van 6 Km was een rolstoelparcours op de 21 Km. De terugweg van Asper naar de vertrekplaats was behoorlijk ver. We stapten door de beemden en velden maar helaas veel op straten. Er is in Zingem veel verhard parcours bijgekomen.
De eerste dinsdagavondwandeling van het jaar kon direct op heel wat belangstelling rekenen. Verzamelpunt was aan de Zeebergbrug in Aalst. We stapten langs het jaagpad richting Erembodegem en dan halverwege door de Gerstjens. De hangbruggen zijn nog steeds een aangenaam extraatje. Via Erembodegemdorp gingen we dan het Osbroek in. Het begon dan al wat te schemeren en gelukkig ging het laatste gedeelte van de wandeling door "het stad". Voorbij de mooi verlichte watertoren en door het centrum van Aalst wandelden we terug naar ons vertrekpunt.
Dagstapper van de provincie Antwerpen Putte-Kapellen (GR12)
Plaats: Putte-Kapellen
Afstand: 22,9 Km
Weer: Stralend lenteweer (12°C - 20°C)
Deelnemers: 25
Pajotten: 5
Vandaag onder een stralende zon de dagstapper in Putte-Kapellen kunnen wandelen. De treinen en de bus waren stipt op tijd en we konden om 9 uur starten met de wandeling. Het parcours van de wandeling is hetzelfde als dat van mijn verkenning van begin deze maand. We stapten eerst door het domein van het kasteel Ravenhof en door het Moretusbos. Daarna volgden we de antitankgracht tot aan het fort van Stabroek. Hier gingen de winterjassen uit en het was zalig wandelen door het Reigerbos. Hier hebben we dan ook de jarigen van de maand gevierd. We vervolgden onze weg door de dorpjes Berendrecht en Zandvliet. Het was inmiddels één uur geworden en tijd om onze boterhammen op te eten in café "De Leeuw van Vlaanderen". We konden op het terras van de goeddoende zonnestralen genieten en dan wat afkoelen met lekker gerstenat of wat ander koels. Op de terugweg wandelden we over Nederlands grondgebied. Een heidegebied met veel dennenbomen. We kwamen dan terug toe aan het kasteel Ravenhof. Nu langs de promenadelaan en het theehuisje van het kasteel. Het was dan nog even wachten op de lijnbus en in Kapellen was er nog wat tijd over om een beetje na te praten over deze mooie wandeldag.
De klassieke lentewandeling! Dit jaar eens met echt lenteweer. Van de vertrekzaal wandelden we via enige omwegen direct naar Opdorp en de lentebloemen op het kerkplein. Dit jaar geen plastieken konijnen of ander gedierte maar kunstobjecten. Van Opdorp wandelden we dan langs de velden naar Peizegem waar de tweede rustpost was. Het laatste stuk ging dan door Buggenhoutbos en zo terug naar de rustpost. Op de kaart ontbreekt het begin van de wandeling wegens GPS storing.
Het was vandaag zonnig maar koud weer met een gure wind. Ben wat laat vertrokken maar wilde toch de 21 Km doen. Gelukkig waren alle afstanden wat korter dan opgegeven. Het eerst stuk was een lus naar het oude-vliegveld in Waasmunster. Het was wandelen langs de velden en boerderijen maar wel op straat. Het tweede gedeelte bestond uit een grote lus van 14 Km met een rustpost in de taverne "Bistro". We stapten eerst tot over de E17 en kwamen dan in de Durmemeersen. Vanaf hier was het onverhard en konden we volop van het Durme-landschap genieten. Eerst langs de vijvers en daarna volgden we de Durme tot we terug de E17 dwarsten. Wat verder was de rustpost maar die bleek al gesloten te zijn. We stapten dan nog rond een vijver en kwamen in het Molsbroek. Sinds het begin van de maand was het daar nog niet veel veranderd. Vermits de rustpost gesloten was heb ik maar een alternatieve rust genomen in het café Breimachien. Het laatste stukje was stappen opzij van de steenwegen maar gelukkig was er op de meeste plaatsen een breed voetpad.
Wandeling van de vertrekzaal naar Genbrugge centrum en terug. De heenweg ging langs de bebouwde kom van Gentbrugge maar wel met een maximum van steegjes, kleine parkjes en kastelen. Het was zeker geen stratenwandeling en er waren verassende stukjes natuur. Na de rust wandelden we door het nieuw aangelegd stuk natuurpark en langs de volkstuintjes.
Weer: Zwaar bewolkt, af en toe wat motregen (11°C)
Deelnemers: 831
Pajotten: 1
♥♥♥
Van Moorsel naar Vossem door een afwisselend landschap gestapt. Wel voornamelijk langs verharde wegen. Na de rustpost gingen we naar het park van Tervuren. Zoals steeds mooie zichten op de vijvers en toch ook stukjes onverhard. Spijtig van het slechte weer en de harde wind rond de vijvers. De terugweg van Vossem naar de startzaal ging door de velden met weidse zichten op de omgeving. Het parcours was ditmaal zorgvuldig uitgepeild en de afstanden waren juist.
Heb twee lussen gewandeld. Eén door het Liedekerkebos en één naar het cetrum van Sint-Katherina -Lombeek. De eerste lus heb ik samen met piet gewandeld. Het laatste gedeelte hebben we een alternatief parcours gebruikt. Het was wel op bekend terrein maar nu eens in lentetooi. Helaas was van die lente nog niet veel te merken. De natuur lag er nog drassig bij en waarschijnlijk daarom hebben we veel verhard gekregen. De tweede lus naar het centrum was het parcours voor rolstoelgebruikers en dus ook allemaal verhard.
Vandaag onze GR van 27 maart gaan verkennen. Het voordeel van verkennen is dat je zelf kan bepalen wanneer je gaat verkennen. Vandaag had men mooi lenteweer voorspeld en daar heb ik ook kunnen van genieten. Omwille van het seniorenbiljet wat later vertrokken maar ik was toch nog om 12 uur aan het vertrekpunt in Putte-Kapellen. Het vertrekpunt is pal op de grens met Nederland. Ik ga hier niet alle details vertellen maar ik kan je wel verzekeren dat het een echte natuurwandeling is. Het is een afwisselend parcours en de echte GR wandelaars zullen er zeker kunnen van genieten.
Laatste gedeelte van de verkenning en ditmaal onder stralend lenteweer. We zijn vertrokken aan de rustpost aan "Ons Huis" in Pamel. De resterende stukken van de 14 en de 21 werden bewandeld. Met het heldere weer hadden we mooie zichten op Ninove en de Dendervallei en ook op de bunkers welke nog steeds een stempel op het landschap drukken.
Vandaag de eerste tweede maandagtocht van 2017 gewandeld. Het was de wandeling van Jean, Rudy en Aline. Ze namen ons mee door het Scheldeland rond Uitbergen. De weerman had zonnig weer voorspeld en de mond tot mond reclame van Aline zal er ook wel iets mee te maken gehad hebben want we waren met velen. Na een korte uitleg van Jean konden we vertrekken. In de voormiddag wandelden we eerst langs de Schelde en langs de verwezenlijkingen van het Sigmaplan - (ook)een mooi natuurgebied. Daarna ging het richting Kalken en wandelden we voornamelijk door de velden. Eten deden we in Uitbergen in café De Zwaan. Na de middag wandelden we richting Nieuwdonk maar niet tot bij het meer. Het was wel het drassigste gedeelte van de wandeling. Op het einde beklommen we nog even de Scheldedijk. Voor de iPhone-gebruikers heb ik hieronder een bijkomende link naar de foto's geplaatst. Ik hoop dat jullie die kunnen openen.
Vertrek was in de sporthal van Herne. We stapten door een typisch Pajots landschap van Herne naar Kokejane. Er was hier wat minder bos dan in pellenberg maar wel hetzelfde heuvelachtig gebied. Voor ik in de rustpost kwam heb ik eerst de lus langs het kasteelpark Ter Rijst gewandeld. We wandelden maar door een klein stuk van het domein en niet langs het kasteel zelf. Na de rustpost ging het terug door de velden naar Herne. Hierbij wandelden we nog voorbij de Sint-Waldetrudismolen op de Mark in Herne.
Vertrek was in het parochiezaaltje van Pellenberg. Er was om 9 uur al veel volk en weinig parkeerplaatsen. De wandeling begon vrij vlak door de velden maar eenmaal in de bossen van Beneden-Lo en Boven-Lo werd het heuvelachtig en moesten er heel wat hoogtemeters overwonnen worden. De rustpost was in Beneden-lo. Ik heb daar nog een lus van 6 Km gewandeld. Het was hier ook heuvelachtig en we kregen mooie zichten op Kessel-Lo. De terugweg was weer afwisselend velden en bossen. Het was een vrij zware natuurwandeling.
We hebben vandaag het parcours van de 4 Km en de 7 Km volledig verkend. Vanwege het barslechte weer was er maar weinig belangstelling. Met de onderstaande linken kan je het parcours en enkele foto's zien.
Weer: Licht bewolkt en af en toe zwaar bewolkt (5°C - 8°C)
Deelnemers: 992
Pajotten: 5
♥♥♥♥♥
De wandeling bestond uit drie lussen van 7 Km rond de vertrekpost. Ik heb eerst de C lus gewandeld met Etien. We wandelden richting Kwatrecht door de velden en een gedeelte langs de spoorweg en we keerden terug langs het kasteel de Bueren. Na het nuttigen van een plaatselijk biertje kon ik aan lus B beginnen. Men voorspelde in de rustpost dat het een lus met veel slijk zou zijn. We wandelden nu richting Westrem. Eerst weer een stuk langs de spoorweg en dan een stuk langs de E40. Op sommige plaatsen was het wel erg drassig maar het was toch voornamelijk een wandeling door de natuur. Ook op de terugweg kregen we nog wat vochtige stukken te verwerken. De lus A was voor degene die al gewandeld hadden de droogste. Die zullen dan waarschijnlijk de keuze "verhard" gemaakt hebben. Ik heb telkens "natuur" gekozen. En natuur was er! De wandeling ging naar en rond de kerk van Massemen. Wie voor de natuur gekozen had kreeg bijna uitsluitend smalle wegeltjes en natuur. Rond Massemen kregen we mooie zichten op de kerk en het centrum. Buiten een paar probleempjes bij de bepijling in het begin van de wandeling was dit voor mij een perfecte wandeling.
Door vertraging van de trein moesten we onze autobus naar Vossem missen. Gelukkig hadden we nog een reserve bus die ons met een halfuurtje vertraging naar Vossem bracht. Het was zwaar bewolkt en af en toe werden we wat met hemelwater besproeid. We stapten eerst langs de Voer en dan door de velden de heuvel(s) over naar de IJsevallei. Het stappen door de velden liep nog redelijk vlot en al snel waren we volgens het tijdsschema op ons parcours. Druppelstop in Loonbeek en daarna naar de rustpost in café De Molen in Oud-Heverlee. Na enkele uren stappen smaakte de soep van de gastheer wel. Na de rust werd de groep in tweeën gesplitst. De korte afstaand ging direct naar Korbeek-Dijle en Heverlee en de anderen stapten terug naar de GR en volgden het volledige parcours. We stapten nu langs de Dijle, een wat wild maar zeer mooi parcours. In Heverlee verlieten we even de Dijle om de E40 te kunnen dwarsen. Daarna ging het naar Leuven en was het net als bij de verkenning oppassen voor voorbijvliegende studenten. Dan nog even door de stad met de Dijle als leidraad. We stapten onder andere door het Begijnhof, langs het stadhuis en langs de vismarkt. Een drankje in "het café" van de wandelaars mocht op het einde niet ontbreken. Na afloop van de wandeling en bij het bekijken van de foto's en de vrolijke gezichten voelde ik mezelf ook voldaan en tevreden.
Het eerste gedeelte van de wandeling bestond uit een lus vanuit de vertrekzaal richting Lieferinge. De zon scheen en het was wandelen door een Pajots landschap. Lichte hellingen en weidse zichten over de nog onbewerkte velden. Het tweede gedeelte bracht ons van Neigem naar Meerbeke en dit voornamelijk langs de velden van Denderwindeke. Tegen dat ik in de rustpost was begon het te regenen. Van aan de rustpost heb ik dan nog een lus gewandeld in oostelijke richting. We gingen voornamelijk door de velden en het regende hevig met veel wind er nog bij . Heb hier geen foto's kunnen nemen. Het laatste gedeelte bracht ons van de rustpost terug naar het vertrekpunt. Het was het traditionele stukje met als hoogtepunt de wandeling door het Neigembos. Het was terug wat droger en toch wel aangenaam wandelen met een pittige beklimming in het Neigembos.