Een cadeau zegt meer dan je denkt. Achter elk cadeau schuilt een betekenis en zit een geheime gedachte. Vooral bij een nieuwe liefde is het opletten geblazen. Denk goed na wat je straks voor hem of haar koopt. Voor je het weet, wordt de boodschap anders begrepen. Hieronder de meest gegeven cadeaus en hun mogelijke betekenis.
Voor hem:
-Geef je hem een stropdas, zeg je zoveel als: 'Het is gedaan met het lang-leve-het-leven, zoek een echte baan'.
-Een weekendje voor twee, betekent: 'ik wil graag elke ochtend van dit weekend naast je wakker worden. Ik zie je helemaal zitten'.
-Met een sportauto in modelbouwpakket, zeg je: 'ergens diep van binnen, zit een kleine jongen die wil spelen, dat respecteer ik'.
-Juwelen zeggen: 'heb ik jou de maat van mijn ringvinger al doorgegeven?'
-Kleding: 'Ik vind jouw smaak prima, maar denk je niet dat dit je beter zal staan?'
-Een ingelijste foto van jullie beide betekent zoveel als 'zullen we binnenkort voor het altaar staan'. Of erger: 'ik ben gek op je en zal je hoogstwaarschijnlijk stalken als je het na het uitpakken van dit cadeau uitmaakt. '
-Geef je kaartjes voor een voetbalwedstrijd, dan zeg je: 'neem mij mee naar deze wedstrijd zodat ik me kan verdiepen in wat jou interesseert', 'neem een vriend mee en wij zijn geschiedenis.'
-Een boek op nummer één van de bestsellers: 'ik ken je eigenlijk niet zo goed.'
Een zelfgebreide trui: 'Ik ben zeker marriage material'.
Voor haar:
-Geeft hij juwelen, dan zegt hij: 'ik vind je echt leuk en wil dat je aan me denkt, telkens je deze draagt'.
-Krijg je lingerie, wil hij beslist meer en fantaseert hij zeker dat je dit straks voor hem draagt.
-Een keukenapparaat betekent vaak zoveel als 'de liefde is niet wederzijds, maar ik weet niet hoe het je te zeggen.'
-Een jong puppy of poesje: 'ik zie ons huis en de kinderen nu al voor me.'
-Een trui duidt op weinig fantasie. Misschien krijgt zijn moeder hetzelfde cadeau.
-Een weekendje weg voor twee? 'Ik wil 48 uur non-stop seks.'
-Een nieuwe gsm kan betekenen dat hij zeer bezorgd is om je veiligheid. Ook wil hij je elke seconde van de dag kunnen bereiken.
-Een cadeau dat je al maanden wou hebben: 'ik kan goed luisteren en heb een geweldig geheugen.'
-Een zelfgeschreven gedicht duidt op een serieus verliefde romanticus. Of eentje zonder geld?
Veilige cadeaus
-Een boek of cd laat zien dat je betrokken bent, zonder te persoonlijk te zijn.
-Sportkleding scoort altijd, tenminste voor sportieve types.
-Ondergoed of lingerie koop je maar beter als je met elkaar al naar bed bent geweest.
-Een knutselcadeautje kan leuk zijn als het mooi in elkaar steekt.
-Cadeaubonnen zijn een veilig geschenk. Het laat tevens zien dat je je best doet om iets leuks te geven.
-Ga samen shoppen en laat hem of haar kiezen. Zo is iedereen tevreden.
-Iemand met hobby's, kan bepaalde attributen gebruiken. Zo toon je interesse en betrokkenheid.
-Maak geen drama van een slecht cadeau. Krijg je een foeilelijk cadeau, weet dan dat hij of zij tenminste de moeite nam om iets
Een heel vervelende klacht. Er is dan namelijk sprake van een afwijkende reactie van de bloedvaten. Bij kou trekken bloedvaten normaalgesproken samen. Op die manier zijn ze in staat om de warmte in het lichaam beter vast te houden.
In het geval van winterhanden en/of -voeten vertonen de bloedvaten een tegengestelde reactie: het bloed in de aderen van de handen of voeten gaat juist stuwen. Dit veroorzaakt - soms ernstige - huidreacties, zoals roodheid, zwellingen en jeuk. Ook kan gevoelloosheid optreden.
Het is belangrijk om de aangedane delen goed te verzorgen. Wisselbaden kunnen helpen ter stimulatie van de bloedvaten, om het samentrekken te bevorderen. Voorts kunnen speciale olie (bijv. vitamine E-olie) of crèmes worden ingemasseerd. Het is zeer belangrijk om dit geregeld te doen. De handen en/of voeten dienen voorts goed beschermd te worden. Dus: handschoenen c.q. warme sokken dragen, ook bij de geringste kou. In ernstige gevallen kan het volgende nog soelaas brengen: het dik insmeren van de handen met een vette crème, dan katoenen handschoenen (te koop bij drogist en apotheek) aantrekken voor het naar bed gaan en die een hele nacht aanhouden, zodat de crème goed kan intrekken.
Breek de chocolade boven een pan met warme melk en laat de chocolade al roerende smelten. Klop de melk met een garde lekker schuimig en schenk de chocolademelk in grote mokken. Voeg eventueel een scheut rum of sinaasappellikeur toe. Garneer met een toef slagroom en chocoladevlokken.
100 g pure chocolade suiker of honing 4 el room 1/2 liter koffie
Breek de reep chocolade in stukjes en smelt deze in een pannetje of magnetron. Roer er wat suiker, honing of zoetstof door en 4 el room. Schenk er al roerende scheutje voor scheutje de koffie bij. Goed romig kloppen. In vier koppen schenken. Eventueel nog wat opgeklopte slagroom erop doen en wat kaneel- of cacaopoeder als garnering.
250 gr. kruidnootjes. 100 ml sterke espressokoffie. 3 eidooiers. 100 g suiker. 1 zakje vanillesuiker. 250 g mascarpone . 250 g creme fraiche. 2 el kaneel of sinaasappellikeur(Grand marnier,Cointreau). cacaopoeder.
Bereidingswijze
Verdeel de helft van de kruidnootjes over een rechthoekige schaal met platte bodem. Sprenkel de helft van de espresso erover. Laat dit even staan. Klop met een handmixer de dooiers in 5 min. tot een luchtige massa. Roer in een andere kom de mascarpone goed los met de likeur,suiker,vanillesuiker en creme fraiche. Spatel hier de geklopte dooiers door. Schep de helft van dit mengsel op de kruidnootjes. Verdeel hierover de rest van de kruidnootjes en sprenkel de rest van de espresso erover. Strijk de rest van het mascarponemengsel erover uit. Zet de schaal afgedekt in de koelkast en laat de tiramisu in 3-4 uur opstijven.Bestuif de bovenkant vlak voor het serveren met cacaopoeder
IJzig wintertoetje
Een restant sorbetijs, een maaltijd met niet al te veel groente, een nog volle fruitschaal ... en zo ontstond een fraai uitziend winters nagerecht. Een feest om te zien, lekker en gezond voor
1 kiwi, geschild
sorbetijs naar keuze
1 peer, geschild en van klokhuis ontdaan
1 sinaasappel, gepeld
chocoladesaus
2 slagroomsoesjes
Je kunt op verschillende manieren een mooie compositie maken op een dessertbordje: je kunt van de sinaasappels en kiwi's plakken snijden en die mooi rangschikken. Of je doet de sniaasappel in partjes en de kiwi ook en die rangschik je om en om. Op de andere helft van het bord komt dan de halve peer, al dan niet in tweeën gesneden. Chocoladesaus in de holte die door het uitsnijden van het klokhuis is ontstaan. Aan de ene kant het slagroomsoesje, aan de andere kant een bolletje (citroen)sorbetijs. Heb je nog meer ijs, dan kun je ook een bolletje ijs in het midden van het bord op het fruit scheppen.
winterdessert
Benodigdheden
500 g gedroogde pruimen zonder pit 100 g witte gedroogde rozijnen 100 g gedroogde appelschijven 50 g gedroogde abrikozen 1 citroen 3 soeplepels suiker
Bereidingswijze
Laat gedurende 12 u de pruimen, de rozijnen, de abrikozen en de gedroogde appelschijven weken in water (juist onder staan). Gebruik deze marinade voor het koken, doe er de citroen bij, geschild en in schijven gesneden. Laat gedurende 30 min. koken op een zacht vuurtje, doe er op het einde de suiker bij. Giet over in een mooie kom (in een glazen kom oogt het zeer mooi). Laat afkoelen. Je kan variëren met de hoeveelheden onderling van de vruchten. Proeven of er genoeg suiker in is. Wil je een meer gecondenseerde siroop op het einde, dan haal je de vruchten eruit met een schuimspaan, en je laat het vocht wat inkoken. Dit dessert kan je gerust 2 dagen op voorhand maken en bewaart ook nog enkele dagen in de koelkast. Koop je de gedroogde vruchten op een markt in vrac, ze dan eerst even spoelen vooral te marineren.
Winters nagerecht met appel en walnoten
INGREDIËNTEN:
25 g walnoten 1 zachtzure appel (bv. Elstar) 1 stevige handpeer 2 el citroensap 1 el (bruine)basterdsuiker 3 el appelsap 1/2 tl kaneelpoeder, 1 el rozijnen 1 el roomboter
BEREIDING: Walnoten in stukjes snijden. Appel en peer schillen, in vieren snijden en klokhuis verwijderen. Appel en peer in schijfjes snijden en besprenkelen met citroensap. In wok boter verhitten. Schijfjes fruit ca. 30 seconden op halfhoog vuur roerbakken. Suiker erover strooien en al roerend laten smelten. Appelsap, kaneel en rozijnen toevoegen en ca. 1 minuut zachtjes mee laten sudderen. Van vuur af walnoten erdoor roeren. Direct serveren, bijvoorbeeld met schepje zure room en kaneelwafeltjes.
Benodigdheden:
voor de eieren:
4 eiwitten 70 gram suiker 5 deciliter melk
voor de saus:
6 eidooiers 120 gram suiker 1 vanillestokje
Aanwijzingen:
Klop de eiwitten stijf. Voeg dan al kloppende beetje bij beetje de suiker toe. Blijf net zolang kloppen tot het eiwit begint te glanzen. Breng de melk aan de kook in een wijde pan. Draai het vuur vervolgens laag. Maak met behulp van twee lepels bolletjes van het geklopte eiwit. Pocheer deze twee minuten in de melk. Zorg dat de temperatuur van de melk net onder het kookpunt blijft. Draai de bolletjes en pocheer ze nogmaals twee minuten. Haal ze uit de melk en leg ze op een doek. Splijt het vanillestokje in de lengte en doe dit bij de melk. Laat dit tien minuten trekken. Klop ondertussen de eidooiers los met de suiker. Verwijder het vanillestokje en giet de melk bij de dooiers. Roer dit goed door elkaar. Doe alles terug in de melkpan. Verhit het op zacht vuur tot de massa licht begint te binden. Zeef de vla in een schaal. Laat het afkoelen en leg de gepocheerde
Bereidingswijze: Smelt de chocolade au bain marie. Klop de slagroom lobbig (dik vloeibaar). Meng eerst eenderde van de slagroom door de chocolade en meng dit vervolgens met de rest van de chocolade.
Schenk in elk glas een borrelglaasje amandellikeur. Schenk
de hete koffie erop en schep voorzichtig de witte chocoladeroom op de koffie.
Bestrooi met poedersuiker of witte chocoladerasp en serveer de koffie direct.
Bereiding Roer 1 theelepel hazelnootpasta (Nutella) en 1 theelepel honing met een mespuntje gember en kardemom door elkaar tot het mengsel romig is en giet het in een kopje Voeg een stevige scheut espresso toe en breng daarop een laag opgeklopte melk aan zoals bij een cappuccino Verdun wat hazelnootpasta met espresso en versier daarmee het melkschuim Goed roeren en opdrinken.
Koffie Winterdroom
Ingrediënten (voor 2 personen)
2 sterke koffie (200 ml) 200 ml hete cacao 1 mespuntje peperkoekkruiden 100 ml melk suiker naar smaak 1-2 stukjes peperkoek ter decoratie
Bereiding
Roer de cacao en de peperkoekkruiden door de koffie
Schuim de melk op
Vul de glazen voor de helft met koffie. Vervolgens aftoppen met melkschuim. Voeg suiker naar smaak toe en bestrooi het geheel met kleine stukjes peperkoek
Serveren met verse peperkoek, een perfecte combinatie.
Spaanse Winterkoffie
Koffie voor vier personen Ingrediënten
1/2 eetlepel cacao
2 kruidnagels
1 theelepel kaneel
1 anijsblokje
125 ml slagroom
suiker
Bereidingswijze Zet op de normale manier koffie voor vier personen maar voeg aan de koffie in het filterzakje een 1/2 eetlepel cacao, 2 kruidnagels en 1 theelepel kaneel toe. Zoet de koffie met een anijsblokje en zonodig met extra suiker. Garneer de koppen koffie met geklopte zoete room.
bij toeval zag ik dat er winterweetjes staan op seniorennet Ja ach als je googled vind je nog eens wat
nu kwam ik de onderstaande zin tegen
De winter maakt somber. Door gebrek aan zonlicht hebben veel mensen last van de winterblues. Een daglichtlamp biedt dan uitkomst. Een half uurtje daglicht per dag en u bent weer helemaal het zonnetje.
nou dan brneg ik t zonnetje wel en ben je blij om hier op de winterblues te zijn
26 november 1978. Zware onweersbuien overvielen het zuiden van het land. De buien werden gevolgd door een plotseling invallende nachtvorst die tot 8 december duurde.
De dooi viel in met ijzelbuien, groot deel van nederland veranderde in een ijsvlakte, zwaarste ijzel sinds 1966. 17 december. Matige vorst van noord tot zuid. 22 december. Noorden weer gebukt onder gladheid, dooi. Vlak voor de jaarwisseling een nieuw koufront met sneeuw, vorst die streng was, in de nacht van 1 naar 2 januari 1979 meer als 10 graden vorst. Even later drong de dooi weer door, voordat op 5 januari opnieuw de kou weer toesloeg, waarden van -20 graden werden op diverse plaatsen genoteerd. Eigenlijk bleef het vriezen en tijdelijk dooi, op 25 januari lag er op veel plaatsen meer als 20cm sneeuw, 11-stedentocht zat er daardoor niet in. Zondag 11 februari. Viel een centimeter sneeuw, temperatuur enkele graden beneden nul, heftige gevechten tussen zacht en de kou, die zich afspeelde over het midden van het land. Zuidelijke gebieden regen en ijzel, ten noorden sneeuw.
Verwachting op maandag 12 februari; Zwaar bewolkt met kans op neerslag, hoofdzaak sneeuw.
Maandagmiddag viel er opnieuw sneeuw en ijzel. Er werd niet meer gestrooid, het verkeer moest zich maar redden. Dinsdagochtend was het nog spiegelglad, iedereen ging getrouw naar zijn werk. De temperaturen waren tussen noord en zuid groot, het vroor in het noorden, het zuiden zat met temperaturen boven de tien graden. Het KNMI verwachtte, dat de dooi tot in het noorden zou doordringen, Hans de Jong wees echter op een hogedrukgebied, 1022mb, boven noord Scandinavië. Hij verwachtte dan ook een toenemende kou, neerslag en een stormachtige oostelijke wind ivm een stormdepressie in Het Kanaal.
Munnikezijl
Leeuwarder Courant met een speciale sneeuweditie.
Balk
Dinsdagavond 13 februari. Volle storm, kou in alle hevigheid over het noorden van Groningen en Friesland. Er volgde een verschrikkelijke sneeuwstorm. In de vroege ochtend van woensdag kon niemand meer op de wegen ten noorden van de lijn Harlingen-Groningen. De ramplijn schoof snel naar het zuiden, om tien uur was het hele noorden 1 witte, stuivende vlakte. Uitschieters tot orkaanachtige kracht, 11bft uit het oosten. De storm bleef voortrazen, als een Siberische muur van sneeuw over de witte woestenij. Donderdag leek het overdag even rustiger te worden, maar in de avonduren opnieuw sneeuwduinen door de harde wind. Zaterdagavond kwam er een mild ijzelregentje en kon er worden begonnen met het opruimen van de sneeuw.
Minder dan een week nadat Friesland was overvallen door sneeuwstormen, kondigde zich het voorjaar aan. De vorst werd teruggedrongen tot de nacht en een mistige dag.
De sterren wintertintelen en de maan doorschijnt de melkwegnacht. Het kraakt van sneeuw op de aarde waar ik ga, een nieteling, een adem wit, een ademdamp van liefde en poezie.
Koek-en-Zopie is onverbrekelijk verbonden met het ijs. "Leg eris an!" riep de 'tenter' van uit zijn stalletje. Dat stalletje was ooit echt een tent, zoals een Indianentipi. Drie stokken met een zeildoek en een fles als uit uithangbord.
De tentjesbaas
'Leg eris an!' roept daar de tentjesbaas, terwijl hij een volle schep water uit een bijt in de melk gooit,' las ik in een 19e-eeuwse Leidse krant.
Rechts een koek-en-zopie op het Galgewater te Leiden begin vorige eeuw.
De vergunningswet
In 1883 kwam een nieuwe 'vergunningswet'. Dat maakte voor het schaatsen niet erg veel uit. Drank hoorde bij het schaatsen. Willem Floris Margadant, de oprichter van de Zuid-Hollandse IJsbond tekende dit gesprekje op:
Margadant: Een borrel alstublieft Tenter: Dat mag ik u niet schenken, maar mag ik u een borrel aanbieden? Margadant: Met genoegen (hij krijgt een Schiedammer). Mag ik u dit geven.... voor het weduwensfonds van uw personeel? Tenter: Dank u meneer, ik hoop het waar te nemen.
Sopie
Het was beslist geen melk, wat de oudste sopietentjes op het ijs serveerden. Een sopie is een soopje, een slokje, een borreltje. Op het ijs werd voor de negentiende eeuw veel gezopen, flink gegokt en gehoereerd. Het ijs viel namelijk onder land noch water en was dus vrij. De wet ging over verkoop van drank op het water en op het land, niet over drankverkoop op het ijs.
Menig schaatser verloor zijn evenwicht op het ijs. Huygens schreef: al was het ijzer zes keer zo breed, men bleef er niet op staan.
De dichter Hennebo schreef in 1817 een ode aan de jenever. Daarin speelt ook een sopieverkoper een rol. Hij roept tegen de schaatsers:
Za wakker vrienden, rust een poosje Hier is Jenever uit het Loosje; Kom zet je wat op deze bank, Hier heb je een halfje om een blank: Jenever doet het zweten stillen, En warmt hen die van koude trillen.
Met kerst zitten de kerken voller dan in de rest van het jaar. En dat terwijl de wortels van dit feest eigenlijk helemaal niet zo christelijk zijn.
De geschiedenis van kerstmis begon duizenden jaren geleden, ver voor de geboorte van Christus. In Noord-Europa woonden vooral boeren. Om te kunnen overleven waren zij afhankelijk van de natuur en de seizoenen. Daarbinnen was de winter een speciale tijd. Het werk was gedaan: de oogst was binnen en het vee was geslacht. Maar er groeide nog niets op de bevroren grond, en het vee had nog geen enkele aandrang zich voort te planten. Hoe fijn het ook was even niets te doen te hebben, toch verlangden de boeren naar het licht van de lente. Daarom vierden ze rond de langste nacht (21 december) allerlei lichtfeesten. Ze offerden aan de goden, stookten grote vreugdevuren om de goden gunstig te stemmen en maakten kabaal om de boze geesten te verjagen. Zo probeerden ze een goede oogst af te dwingen voor het volgende jaar.
Dit ging eeuwen zo door, totdat in de negende eeuw (in de vroege Middeleeuwen) de Franken, onder leiding van Karel de Grote, een groot deel van Noord-Europa veroverden. Met harde hand voerden zij hun nieuwe geloof in; wie geen christen wilde worden, moest dat met de dood bekopen. Hoewel de mensen zich officieel bekeerden, bleven ze hun oude feesten vieren. De kerkleiders deden toen een slimme zet. Ze koppelden de natuurfeesten aan de belangrijkste christelijke momenten. Zo besloten ze de geboorte van Christus voortaan te vieren op 25 december, de tijd van de lichtfeesten. Langzaam vergaten mensen de oude betekenis van die dag en tijdens de Middeleeuwen groeide kerstmis uit tot een belangrijk kerkelijk feest.
De winter van 1963 was de allerstrengste van de twintigste eeuw. De Noordzee lag vol ijs, auto's reden over het IJsselmeer en bij 20 °C werd de koudste Elfstedentocht ooit gereden.
De winter begon in 1962 nog romantisch met een Witte Kerst, maar de sneeuw bleef liggen tot in maart. In drie maanden volgden vijf koudegolven elkaar op, sneeuwde het 37 dagen en was de gemiddelde temperatuur 3,2 °C.
Rond de jaarwisseling raakten talloze dorpen en automobilisten ingesneeuwd, overal lagen metershoge sneeuwduinen. De kou veroorzaakte enorme problemen. Begin januari waren in West-Europa al 800 mensen omgekomen. Amsterdam kampte met een tekort aan kolen, in Rotterdam kwam zout water uit de kraan en de Waddeneilanden werden met vliegtuigen van voedsel voorzien.
Maar er was ook ijspret.Op 24 februari namen duizenden mensen deel aan een autorally op het IJsselmeer. Slippend reden de autos over het ijs en overal werd in grote melkbussen snert verkocht.
Ook de waddenzee was bevroren. Er lagen overal ijsschotsen en scheuren overdekt met sneeuw. Twee Groningse geografiestudenten waagden, volledig ingesmeerd met uierzalf, indertijd de overtocht. Met succes.
De laagste temperatuur werd gemeten op de dag van de Elfstedentocht, 18 januari: 20,8°C. Het vroor en stormde, en van de 10.000 toerrijders haalden slechts 69 de eindstreep. Er vielen geen doden, maar wel waren er veel botbreuken, bevroren geslachtsdelen, ogen, neuzen en zelfs afgevroren ledematen! De legendarische winnaar van de tocht, Reinier Paping, kwam na ruim tien uur aan, hallucinerend en onderkoeld.Het duurde meer dan twintig jaar, tot 1985, voordat een nieuwe tocht kon worden gereden.
zou ik daarom zo'n wintergek zijn ...tis mijn geboorte jaar 1963 dat dit allemaal gebeurde
Niets dan sneeuw in de voorbijrazende trein huizen bomen schilderijen taferelen alles wit zo eindeloos wit takken twijgen fijn getekend alles niets dan sneeuw
De hemel vertoont op oudejaarsnacht alle kleuren van de regenboog: het effect van duizenden vuurpijlen. Maar dat is pas zo sinds de jaren zestig. Vroeger maakten mensen vooral héél véél herrie tijdens de jaarwisseling.
De behoefte lawaai te maken aan het begin van het nieuwe jaar is eeuwenoud.
De Germanen deden het al. Ze verjoegen zo de kwade geesten van het voorbije jaar en verwelkomden het nieuwe. Deze gewoonte om herrie te maken in de nacht van 31 december op 1 januari bleef bestaan.
Toen in de Middeleeuwen het buskruit naar Europa kwam, was dat meteen een geliefd middel om harde knallen mee te maken met oudjaar. Het schijnt zelfs zo te zijn dat later, in de achttiende eeuw, veel Amsterdammers een klein kanonnetje hadden! Dat haalden ze op oudejaarsnacht tevoorschijn om mee te knallen. Maar de feestvierders gebruikten niet alleen buskruit om kabaal mee te maken. Ook luidden ze de kerkklokken, sloegen ze op trommels en liepen met ratels, kleppers en fluitjes.
In de loop van de negentiende eeuw begonnen de herrie en het overmatige drankgebruik de burgerij steeds meer te storen. Die zorgde ervoor dat het grote, losbandige feest op oudejaarsnacht vrijwel verdween. Maar niet voor altijd!
Na de Tweede Wereldoorlog (1945) hadden de meeste mensen wel even genoeg knallen gehoord. Maar halverwege de jaren zestig gingen de Nederlanders, net als vóór de negentiende eeuw, weer massaal de straat op om herrie te maken. Nieuw was het siervuurwerk. Eerder werd dat vrijwel alleen ter ere van keizers en koningen afgestoken. Vanaf de twintigste eeuw waren de vuurpijlen bereikbaar voor iedereen.
Niemand weet precies waar en wanneer vuurwerk is uitgevonden. Waarschijnlijk bij toeval, doordat iemand per ongeluk salpeter morste (een chemische stof die vroeger wel eens gebruikt werd als vervanger van zout), tijdens het koken. Dat poeder viel in het houtvuur en begon enorm te knetteren. Hoe dan ook, in China gebruikte men al 2000 jaar geleden vuurwerk. Voor feesten, maar ook omdat men dacht dat de knallen boze geesten weg zouden jagen. Bij ons is vuurwerk nog niet zo lang bekend, pas sinds de middeleeuwen. Toen werd het vooral bij oorlogen gebruikt: bommen vol kruit waarmee kasteelmuren kapotgeschoten werden en vuurpijlen die de vijand doodsbang moesten maken. Vuurwerkmaker was toen een heel belangrijk en geheimzinnig beroep. Maar ze rommelden maar wat aan en er zijn dan ook heel wat vuurwerkmakers zelf met kruit en al de lucht in gevlogen.
Zon 200 jaar geleden werd scheikunde een echte wetenschap en toen ging de ontwikkeling van vuurwerk met sprongen vooruit. Nu kun je vuurwerk in alle soorten en maten kopen en hoef je geen expert meer te zijn om het veilig af te steken.
Over strijkers, rotjes, kanonslagen en dergelijke is in de vorige eeuwen niet veel bekend. Natuurlijk werd de jaarwisseling wel gevierd, maar de gebruiken waren heel anders dan nu. Er werd wel veel lawaai gemaakt. Dat was nodig om de kwade geesten weg te jagen die tussen kerstmis en nieuwjaar volop in de lucht zweefden. Hoe harder het lawaai, hoe beter. Daarom werd er veel met vuurwapens in de lucht geschoten.
In de loop van de 19e eeuw verdween het gebruik van buskruit op oudejaarsavond grotendeels om in de 20e eeuw volop terug te komen, vooral na 1945. Voor die tijd ging men natuurlijk ook wel tekeer, bijvoorbeeld met het melkbusgrapje. Boeren namen een melkbus en boorden er vanachter een gaatje in. Ze vulden de bus met water en carbid en hielden een vlammetje bij het gat. Met een knal werd de deksel van de melkbus gelanceerd, met of zonder voet van een enkele waaghals.
Tijdens de Duitse bezetting hoorde men knallen genoeg en piekerden de meeste mensen er niet over het nieuwe jaar met vuurwerk te begroeten. Pas rond 1965 kwamen rotjes, zevenklappers, vuurpijlen en gillende keukenmeiden weer in trek. Het afsteken van kanonslagen stond wel stoer, maar werd veelal beschouwd als uitsloverij. Na een half uurtje was alles weer bekeken.
De Chinezen in Nederland deden er nog korter over. De uitvinders van het vuurwerk bouwden vroeg op de avond grote stellages op waar ze siervuurwerk op aanbrachten. Na de klok van 12 uur staken ze dit aan en binnen 10 minuten was alles voorbij.
Natuurlijk las je toen in de krant ook over ongelukken, maar die kwamen niet vaak voor. Er werd niet geëxperimenteerd met eigen gemaakt vuurwerk en er waren geen dubieuze handelaren bij wie je al in oktober terecht kon voor onbetrouwbaar vuurwerk.
De winter heeft voordelen en nadelen voor ons, maar wij kunnen ons bij kou lekker warm aankleden en thuis bij de kachel gaan zitten, maar wat doen de dieren om zich te beschermen?
Knaagdiertjes verstoppen zich onder een laag sneeuw om zich tegen de kou te beschermen. Ze graven een tunnel tussen de sneeuwlaag en de grond in. Hier vinden ze ook wat wortels of jong groen om aan te knagen.
Zodra de dagen korter worden, houden sommige dieren een winterslaap. Het hart van de dieren maakt dan minder slagen, ze halen langzamer adem en de lichaamstemperatuur wordt dan ook een stuk lager. De dieren leven van de vetreserves die ze in de herfst hebben gevormd.
Er zijn ook dieren die in de loop van de seizoenen van vacht veranderen. Zij krijgen in de winter dus een lekkere warme jas aan en zo kunnen zij veel beter tegen de kou.
Merel, zanglijster, koperwiek, kramsvogel en spreeuw
Voedsel: Brood, gewelde krenten en rozijnen, fruit, schillen en klokhuizen, alle soorten bessen, etensresten (rijst en aardappelen) zonder zout. Voerplaats: Een sneeuwvrije plaats op de grond met beschutting vlakbij.
Mezen
Voedsel: Vetbollen, ongebrande en ongezouten pinda's, kokosnoot, vogelzaad en zonnepitten. Voerplaats: Voedertafel of voederhuisje of opgehangen in een boom
Winterkoning, heggemus en roodborst
Voedsel: Universeelvoer, meelwormen, broodkruimel, maden en larven, ongekookte havermout. Voerplaats: Een zeer beschutte sneeuwvrije plaats.
Mussen, vink en groenling
Voedsel: Bruin brood, onkruid-zaden, gemengd strooizaad, zonnepitten en etensresten zonder zout. Voerplaats: Op de grond, eventueel voedertafel.
Specht, boomklever en boomkruiper
Voedsel: Spek-zwoerd, ongebrande en ongezouten pinda's, vetbollen, zonnepitten. Voerplaats: Vastgemaakt aan een boomstam op een rustige plaats
Vogels zijn warmbloedig. Dat wil zeggen dat ze hun lichaamstemperatuur constant en onafhankelijk van de temperatuur van hun omgeving kunnen houden. Om zo weinig mogelijk warmte te verliezen hebben ze een heerlijk warm verenpak. Bovendien kunnen zij hun veren uitzetten, zodat er een isolatielaag van lucht tussen de veren ontstaat. Maar hoe kleiner de vogel is, hoe sneller hij zijn warmte verliest en des te meer hij 's winters zal moeten eten om te overleven. Er is heel wat brandstof nodig om zo'n vogellijf 's winters op temperatuur te houden. Een kleine vogel moet iedere dag wel twee keer zoveel eten als hij zelf weegt.
Wenken om aan de denken: Bij het voeren van vogels is het volgende belangrijk:
- Ga pas voeren als het echt nodig is. Dus als het vriest of als er sneeuw ligt. - Voer regelmatig en op vaste tijden, bijvoorbeeld vroeg in de ochtend. De vogels hebben dan net een lange, koude nacht achter de rug. - Geef geen dingen die slecht zijn zoals zout en kaaskorstjes met plastic. Brood bevat ook nogal wat zout. - Houd rekening met katten. Voer op een open plek, zodat de vogels overzicht hebben. - Voer niet teveel en zorg ervoor dat er 's nachts geen voer buiten ligt. Dat voorkomt ongewenst bezoek van ratten en muizen. - Maak de voederplank regelmatig schoon. - Geef de vogels alleen bij droge vorst te drinken. Zolang er sneeuw ligt of de bomen bedekt zijn met rijp, kunnen de vogels zelf water vinden. - Water bevriest minder snel als u er een schepje suiker aan toe voegt (geen zout of glycerine!). - Bedek het schoteltje met water of drinkbakje met fijnmazig gaas of zet er een omgekeerde bloempot in. De vogels kunnen dan wel drinken maar hebben geen ruimte om een bad te nemen. - Wat u kunt bijvoeren: vetbollen, kaas (zonder plastic), ongekookte havermout, zaden, rozijnen, appel - klokhuis (rotte appels), pinda's, gemalen noten, bessen, vogelzaad voor insecteneters.
1940: A. Adema - D. v.d. Duim - C. Jongert - P. Keizer - S. Westra
1941: Auke Adema
1942: Sietse de Groot
1947: Jan van der Hoorn
1954: Jeen van der Berg
1956: J. Nauta - J. van der Hoorn - A. de Koning M. Wijnhout - A. Verhoeven
1963: Reinier Paping
1985/1986: Evert van Benthem
1997: Henk Angenent
Wat is de Elfstedentocht?
De Elfstedentocht is een tocht in Nederland langs elf Friese steden, te weten Leeuwarden, Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen, Franeker, Dokkum en de finish is weer in Leeuwarden. De tocht is ongeveer 200 km lang en er wordt tegenwoordig door de winnaar zo'n 7 uur over gedaan.
Hoe is de Elfstedentocht ontstaan?
Al vroeg in de geschiedenis was het een rage om 's winters op de schaats in één dag alle Friese steden aan te doen. Al in de winter van 1890-1891 werd er in de media melding gedaan van geslaagde 'Elfstedentochten'. Om te bewijzen dat de schaatsers de Friese steden daadwerkelijk hadden bezocht, verzamelden enkele schaatsers de handtekeningen van de plaatselijke kasteleins. Zoals je merkt staat dit in één lijn met de stempels die er tegenwoordig verzameld dienen te worden.
De Friesche Elfsteden
Leeuwarden
Sneek
IJlst Gemeente Wymbritseradiel
Sloten Gemeente Gaasterlân-Sleat
Stavoren Gemeente Nijefurd
Hindeloopen Gemeente Nijefurd
Workum Gemeente Nijefurd
Bolsward
Harlingen
Franeker Gemeente Franekeradeel
Dokkum Gemeente Dongeradeel
Leeuwarden De eerste Elfstedentocht
Op 18 december 1908 kwam het Centraal Bestuur van de Friese IJsbond bijeen met het idee om een Elfstedentocht te houden. De heer Mulier wilde graag een tocht over de elf steden van Friesland uitschrijven. De Friese IJsbond werd uitgenodigd de leiding hiervan op zich te nemen. De tocht zou een tour worden, geen wedstrijd.
Op zaterdag 2 januari 1909 was het zover: de eerste officiële Elfstedentocht. Het was die dag rond het vriespunt. Men ging toen na de start richting het noorden, terwijl men nu na de start naar het zuiden gaat. Om precies 20 minuten over 5 ging men van start met 22 deelnemers (er hadden zich 48 deelnemers ingeschreven). Uiteindelijk zouden slechts 9 deelnemers de eindstreep halen, dat is 40,9 %.
Er was nog geen vaste route. 5 rijders namen een route via Kimswerd. De anderen gingen via een vaart en gedeeltelijk via het land van Bolsward. De mentaliteit in die tijd was heel anders. Men nam bijvoorbeeld nog rustig de tijd om voor een foto te poseren. Ook nam men gerust wat tijd om te rusten tijdens de tocht. Van de negen deelnemers die de eindstreep haalden, was Minne Hoekstra het snelst met zijn tijd van 13 uur en 50 minuten. In de media werd de Elfstedentocht als een groot succes gezien .
De Alternatieve Elfstedentocht
De Elfstedentocht gaat niet elk jaar door. Als je goed kijkt zie je dat hij eigenlijk maar zelden doorgaat. Men wilde ervoor zorgen dat er elk jaar een Elfstedentocht zou worden gehouden, dus riep men de 'Alternatieve Elfstedentocht' in het leven. De alternatieve tocht wordt in Finland gehouden, omdat daar wel elk jaar ijs is om op te schaatsen.
Wie ook volgend jaar wil genieten van zijn kleurrijke vissen en fraaie beplanting moet in de herfst enkele maatregelen treffen om te voorkomen dat de levende have sneuvelt door bevriezing of door gebrek aan zuurstof. Vooral sluierstaarten zijn niet winterhard, zij moeten al naar binnen als de watertemperatuur beneden de 18 graden C zakt. Zet ze gedurende het koude jaargetijde in een (koudwater) aquarium. Ook sommige waterplanten kun je beter in de schuur laten overwinteren.
Als de watertemperatuur beneden de 15 graden C daalt, moeten sommige goudvissoorten eveneens naar een binnenbak worden overgebracht. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor de leeuwenkop (Carassius auratus auratus) en jonge Shubunkins (kalikogoudvissen) tot 6 maanden. Andere goudvissoorten en karperachtigen kun je wel buiten laten, al moet daarbij wel worden gelet op diepte en grootte van de vijver. De waterpartij moet op zijn minst 1 meter diep zijn met een oppervlakte van ten minste 50 x 50 cm. Is de vijver niet groot of diep genoeg, neem dan het zekere voor het onzekere en haal de vissen uit hun buitenverblijf. Verwijder drijvende planten en haal ook afgevallen bladeren van het wateroppervlak weg, anders kan er - wanneer de vijver is bedekt door ijs zuurstoftekort ontstaan. Ook kunnen dan uit de planten giftige gassen vrij komen. Normaal ontsnappen die via het wateroppervlak, maar bij een ijslaag kunnen ze niet weg. Dat overleeft de vissenfamilie in de vijver niet.
Hak geen bijt in een ijskorst op de vijver. De trillingen werken door in het water, zodat je indirect ook op de vissen slaat en die kunnen daardoor beschadigd raken.
Wie toch een klein stukje van de vijver ijsvrij wil houden, moet elders in de natuur een bos riet afsnijden. Houd daarbij rekening met de diepte van de vijver, het riet moet ruim boven het wateroppervlak uitkomen als de bos op de vijverbodem staat. De bos moet een doorsnee hebben van zo'n 20 cm en van boven en beneden gelijk worden bijgesneden. Wikkel een touw om de rietbos, verzwaar deze met enkele stenen en zet het geheel in de vijver. Zo kunnen bij vorst schadelijke gassen uit het water ontwijken en zuurstof worden opgenomen. Als je dit hebt vergeten en er dreigt zuurstoftekort omdat de vijver te lang dichtzit, dan kun je voorzichtig een gat maken met een keteltje warm water op het ijs te zetten.
Een tip om scheuren en lekkages in de wanden te voorkomen: laat voordat de vorst invalt een leeg plastic emmertje (verzwaard met wat zand om wegwaaien te voorkomen) op het water drijven. Als het water bevriest, wordt het emmertje in elkaar gedrukt. Dit vermindert de druk van het ijs op de wanden.
De vissen in de vijver moet je niet meer voeren zodra de temperatuur onder de 10 graden C komt. De koudbloedige zwemmers worden dan passief, hun stofwisseling vertraagt en ze eten bijna niets meer. Je zou zelfs van een soort winterslaap kunnen spreken.
Wanneer kunnen de vissen voorzichtig weer naar buiten? Dat hangt natuurlijk af van de temperatuur. Meestal is dat zo rond midden maart, maar soms pas begin april.
Do you believe in fairy tales? I don't know But I do believe in Christmas
Walking through a winter dreamland Sleighbells ringing and my friends by my side I know we're having fun together Out on a Christmas ride
The snow is falling all around me The reindeer is singing our favourite song And Santa's coming to our party Dancing all night long
'Cos I believe in Christmas I believe in dreams come true When it's cold outside I close my eyes And it's magic through and through I believe in Christmas I believe in Santa's gifts All the bells will ring The angels sing And Christmas time is here For you and for me
The stars are shining oh so brightly The snowman's hopping and bopping with me Lots of joy for everybody Under the Christmas tree Everyone is so excited You know it's just how I want it to be I'm hoping that all my wishful thinking Will be reality
'Cos I believe in Christmas I believe in dreams come true When it's cold outside I close my eyes And it's magic through and through I believe in Christmas I believe in Santa's gifts All the bells will ring The angels sing And Christmas time is here For you and for me
For real I can't wait 'cos Santa is coming to town Oh yeah, yeah He's gonna make your Christmas dreams come true
'Cos I believe in Christmas (it's Christmas) I believe in dreams come true (it's Christmas) When it's cold outside I close my eyes And it's magic through and through I believe in Christmas (it's Christmas) I believe in Santa's gifts (it's Christmas) All the bells will ring The angels sing And Christmas time is here For you and for me
Bijzondere postkantoren zijn er genoeg, maar er bestaat slechts één kerstkantoor. Dat van Christkindl in Oberösterreich. Het postkantoor in het Oostenrijkse bedevaartsdorpje Steyr voorziet brieven en kaarten tot en met 26 december van een speciale Christkindl kerststempel en van 27 tot en met 6 januari van een drie koningenstempel. In verband met een jubileum krijgt alle post dit jaar ook nog een kerstpostzegel.
Al sinds 1950 bestaat de mogelijkheid om Nederlandse kerstgroeten te versturen via Christkindl, met zo'n mooie dagstempel. In het eerste jaar kreeg het postkantoortje 42 000 brieven en kaarten uit de hele wereld te verwerken. Vorig jaar waren dat er meer dan twee miljoen. Speciaal voor de kerstdrukte wordt een team van 21 medewerkers geformeerd. Het postkantoor is iedere werkdag tot en met 6 januari open voor kerstpost. Inlichtingen: Weihnachtspostamt, A-4411 Christkindl, Oostenrijk, telefoon 00 43 7252-52600 of als laatste cijfers 45311. Ook in Nederland kan informatie worden verkregen over het verzorgen van Christkindlpost. Tot en met donderdag 21 december, iedere dag van 13.00 tot 16.00 uur in het documentatiecentrum van de Jochum Hof, Maashoek 2B in Steyl, gemeente Tegelen.
De vlokken dwarrelen als in schoolopstellen volwassenen staan verrukt als kinderen te staren voor het raam en ademloos bedampt het venster van hun warme adem Wij zijn het niet gewoon als kinderen te voelen zouden kinderen zelfs het nog kunnen?
Het sneeuwt vandaag in kinderopstellen en hun argeloze blik schrijft moeizaam o zo moeizaam wat zij nu allemaal wel voelen moeten als het sneeuwt De vlokken dwarrelen, schrijven zij en inderdaad hoe kan het anders?
Heb je altijd al eens willen weten waar Kerstmis nu echt vandaan komt? Hieronder lees je hoe Kerstmis is ontstaan:
De Germanen vierden rond Midwinter (21 december) reeds midwinter- of joelfeesten (winterzonnewende) waarbij het boze werd verjaagd en het licht werd begroet. In de Scandinavische talen heet Kerstmis tot op vandaag jul.
In de vierde eeuw zorgde keizer Constantijn de Grote ervoor dat Kerstmis op 25 december zou vallen. Op deze datum werd rond de Middellandse Zee tot dan toe de zonnegod vereerd onder vele verschillende namen zoals Ra in Egypte en Helios in Griekenland. In het late Romeinse Rijk was dit vooral de zonnegod Sol Invictus (=de onoverwinnelijke zon). Omdat Jezus het Licht van de Wereld genoemd werd (zie Joh. 1), 'besloot' Constantijn dat hij rond deze feestdagen geboren moest zijn. Bovendien waren de dagen rond 25 december reeds vrije dagen der Saturnalia. De geboorte van Christus nam in de kerkelijke kalender daarvoor geen bijzondere plaats in, hoewel ze wel gevierd werd, en tot op de dag van vandaag geldt Pasen in het christendom eigenlijk als veel wezenlijker dan Kerstmis. Jezus Christus werd volgens het evangelie aan het einde van het Joodse jaar geboren, maar door de kalenderwijzigingen en de verschillen in tijdrekening, is de overzetting waarschijnlijk niet zeer accuraat, te meer, daar ook melding gemaakt wordt van kudden schapen in het veld bij Bethlehem. Dit is rond 25 december zeldzaam, hoewel niet onmogelijk.
De aansprekende thematiek en de reeds bestaande tradities hebben Kerstmis echter tot het voornaamste feest in het jaar gemaakt. De huidige tradities rond het kerstfeest zijn van land tot land verschillend, zoals ze ook lang niet allemaal even oud zijn. Duidelijk is dat de Amerikaanse kerstgewoonten, in het kader van de voortschrijdende door de VS gedomineerde globalisering, overal elders doordringen, ook in Nederland.
Het woord 'Kerstmis' betekent eigenlijk 'Christus-mis', omdat dit feest alleen aan de geboorte van Christus toegewijd is, en is samengesteld uit de twee woorden 'kerst' en 'mis'. Het woord 'kerst' is - waarschijnlijk in Vlaanderen - uit het woord Christus ontstaan; zo betekent "kerstenen" bijvoorbeeld "christelijk maken". De Mis is de christelijke viering van het offer van de eucharistie, waarin aan het einde van de dienst gezegd of gezongen wordt "Ite Missa est" (vert. Gaat het is de heenzending of: Gaat het offer is voltrokken).
Hier kan iedereen van alles vinden over de winter Recepten , tradities, pikant,leuke plaatjes en ga zo maar even door Ik wens iedereen een hele fijne tijd toe
Scrol naar beneden zodat je onderaan bij mijn nieuwste bericht terecht komt gr Red