Inhoud blog
  • Aardappelmanden
  • Wissenkleur
  • Verschillende wissenrassen
  • Wissen kappen
  • Okkernoten bewaren
  • Kersenplukkorf
  • Oude ambacht
  • Rechthoekige mand
  • mijn griend
  • Griendhaantje
  • Mand of Ben
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    Mijn favorieten
  • seniorennet.be
  • Mikke's creatief ateljeeke
  • Koken met Christiane,Virginia65
  • Vlechtenbanden
  • Kunstig vlechtwerk, rammelaars
  • Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Mandenmaken
    Wissenrassen
    04-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verschillende wissenrassen

    Wissenrassen:
    (Nr) = Nummering volgens dalende kwaliteit.

     1.      (2)  Belgisch rood:      Salix fragilis          Nr.: 582 ?
    Standaard wis voor bijna alle toepassingen.
    Vertakt te fel.
    Kleur na drogen: oranje-bruin

    2.      (3)  Frans Geel:   Salix fragilis   
    Vertakt te fel.
    Kan altijd geschild worden en blijft wit.
    Na drogen lichtbruine wis.
    Kleurt bruin door koken
    Kleur na drogen: lichtbruin

     3.      Groene kat:             Salix viminalis
    Te dikke wissen, goed voor beugels
    Kleur na drogen: Lichtbruin.

     4.      Grijze kat:    Salix viminalis          
    Te dikke wissen goed voor beugels
     Kleur na drogen: Lichtbruin.

    5.      (4)  Black Maul:  Salix triandra of  "Noir de villaines"
    Goede zachte bruine wis kleurt buff na koken en schillen.
    Groeit te formidabel.
    De beste wis om handgrepen te maken.
    Kleur na drogen: donker bruin

     6.     (1)  LNN:      Salix purpurea        
    Bruine fijne wis, moet gesnoeid in het voorjaar (10 mei), anders te dik 
    en te dik merg.
    Groene voet, verder bruin.
    Geschikt voor alles
    Harde wis kleurt witgeel na koken en schillen. 
    Nog groen gekookt en niet geschild de ideale bruine wis.
    Gekapt, gedroogd en gekookt zeer gelijkend op belgisch rood.
    Verdraagt goed snoeien op 10 mei.
    Beter dan belgisch rood, omwille van het niet vertakken.
    Kleur na drogen: groenbruin of grouw. Na koken mooi bruin.

     7.      (5)  Bleu:    Salix purpurea 187           
    Bruine fijne wis. Geschikt voor alles. De fijnste wissen van allemaal.
    Voorjaarsschil geeft witte wissen.
    Geeft wissen voor alle toepassingen, behalve voor beugels.
    Vertakt bijna niet, kleurt te grouw na te lang koken om te schillen.
    Verdraagt snoeien op 10 mei niet goed.
    Kleur na drogen: donker bruin, soms zwart.
    (Dit is eigenlijke de beste wis maar de natuurlijke kleur is niet schoon bruin. Na schillen is de kleur niet mooi wit of licht-buff en wordt ook te snel donkerbruin).

     8.      (6)  Green Dicks:   Salix purpurea 
    Groene fijne wis.
    Blijft witgeel na koken en schillen.
     Iets dikkere voet, bijzonder geschikt om kersenplukkorven te maken.

     9.      Leerteen:                
    Dikke wis, beige kleur, 
    Kleur na drogen: nog te bekijken 

    10. (7)  Amerikaantje:
    Bruine kromme zachte wis, schoon wit na het schillen.
    Kleur na drogen: bruin

    11. Britensis:                
    Geel/Rode wis, vertakt te fel.
    Sierhout
    Kleur na drogen: niet van toepassing

    12. Carl Jenssen:        
    Groene wis.

    Uitstekende lange fijne zachte wis, kraakgevoelig.
    Geschikt om te schillen en beugels te omwikkelen
     Kleur na drogen:

    13. S. Longifolia:         
    Idem als voorgaande.
    Kleur na drogen: groen-grouw

    14. Mawdesley:            
    Bruine stevige wis, te dik voor fijn vlechtwerk
    Kleur na drogen: onbekend

    15. Brittany green:     
    Bruine fijne wis niet geschikt om te schillen, kraakgevoelig.
    Wis om kinderen te leren vlechten.
    Kleur na drogen: weet niet

    16. Salix purpurea:   Devos Salix   
    Groen bruine wis, kraakgevoelig
     Niet geschikt om te schillen.
    Kleur na drogen: Bruin

    17. Noir de Villaine:    Salix triandra 
    Bruine wis, zelfde als Black Maul
    Iets harder dan Black Maul
    Kleur na drogen: Grouw-bruin
    Na koken of stomen donkerbruin.

     Opmerkingen:
    1.  
    Een goede wis heeft weinig merg.

    2.  
    In het voorjaar geschilde levende wissen blijven altijd wit na het schillen.

    3.  
    De schil van alle wissen wordt bruin tijdens het koken, worden ze niet geschild dan is de bruine kleur afhankelijk van de herfstkleur. Gele wissen worden lichtbruin, groene wissen worden bruin, donkerbruine wissen worden nog donkerder.

    4.  
    In de winter na het kappen kan men wissen na koken (of stomen) gemakkelijk schillen, maar dan is de kleur rasgebonden en altijd min of meer buff.

    5.  
    Gedroogde wissen kunnen ook gekookt worden om te schillen, die zijn dan donkerder van kleur en het kookproces duurt  veel langer, is te duur.

    6.  
    De kleur van gedroogde wissen is zeker niet de herfstkleur. Gedroogde wissen zijn bijna altijd bruin (ieder ras heeft zijn eigen kleur).

    7.  
    Een wis kan veel kleuren hebben:
    7.1) niet gekookt = natuurlijke kleur;
    7.2) vers of groen gekookt niet geschild = bruin;
    7.3) droog gekookt niet geschild = bruin;
    7.4) vers gekookt en geschild = wit-buff;
    7.5) gedroogd gekookt en geschild = buff;
    7.6) geschild tijdens de sapstroom =  wit.

    8.  Kleuren van Salix purpurea LNN:
    8.1) groen met bruine punten (vers natuurlijke herfstkleur)
    8.2) lichtbruin (vers, nog groen, gekookt niet geschild)
    8.3) donkerbruin (laten drogen en gekookt)
    8.4) wit-buff (vers, nog groen, gekookt en geschild)
    8.5) buff (gedroogd gekookt en geschild)
    8.6) wit (geschild tijdens de sapstroom, van de stok af in april of uit de waterbak).

    Salix purpurea LNN
     
      is de beste wis omdat ze weinig vertakt en wissen geeft met een verval van slechts 2mm per meter. De wissen zijn niet te dik aan de voet, slechts 10mm of minder. Na drogen en koken of stomen is de wis mooi bruin van kleur, iets donkerder dan Belgisch rood.

    04-01-2010 om 00:00 geschreven door Jo

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (7 Stemmen)
    >> Reageer (1)


    Archief per week
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 04/01-10/01 2010
  • 27/10-02/11 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 29/10-04/11 2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek
  • Avond groetjes
  • lieve groetjes
  • lieve groetjes Nikki
  • Lieve weekend groetjes....
  • Donderdaggroetjes...

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Foto

    Blog als favoriet !

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!