Keuze & verzorging
Wanneer U van plan bent een labrador aan te schaffen, doet U er goed aan, U vooraf grondig te laten informeren door deskundige mensen. "Verzint vooraleer je begint" is zeker geen overbodige gedachte ! De labrador retriever staat bekent als een vriendelijke, plezierige, zelfs gemakkelijke hond. Maar bedenk dat dit alleen geldt voor een labrador die uitstekend is opgevoed. En opvoeden kost tijd en energie ! Een labrador opvoeden tot een aangename huishond neemt 1 tot 2 jaar in beslag. Stel jezelf ook eens de vraag : waarom een labrador ? "Voor de kinderen" is zeker geen goed uitgangspunt. Kinderen worden groot en krijgen andere interesses. Een gezonde labrador word gemiddeld 12-13 jaar oud. U zal zelf bereid moeten zijn de verantwoordelijkheid op U te nemen.
De labrador retriever is een zeer populaire hond en dus ruiken veel broodfokkers hun kans. Ten koste van het ras, de pup en de naiëve eigenaar word er met elke labrador willekeurig gefokt. Er word geen rekening gehouden met de gezondheid van de ouderdieren of met erfelijke aandoeningen zoals heupdysplasie of oogafwijkingen. Gevolg : vaak ongezonde, niet gesocialiseerde en vaak angstige puppy's. Daarom deze gouden raad : Ga steeds te rade bij een erkende kennel en eis steeds een officiële stamboom van St.Hubertus. Dit is je enige garantie op gezonde en verantwoord gefokte honden. Voor inlichtingen betreffende betrouwbare labradorkennels kan je steeds informatie opvragen bij de BLRC (Belgische labrador retriever club) of bij de Koninklijke maatschappij St.Hubertus.
een perfecte heup slechte heupen - let op de slechte pasvorm
De labrador retriever is van nature een jachthond met een enorme "will to please". Bovendien vertoefd hij graag in het gezelschap van mensen, lange tijd alleen zijn is niets voor hem. Bedenk dus dat U iedere dag de nodige tijd zult moeten vrij maken om in zijn behoefte te voorzien ( uitlaten, opvoeden, verzorgen, trainen,...) Als je het hierboven vermelde allemaal kan opbrengen, dan pas ben je klaar voor "jouw labrador" en kan je er van uit gaan dat je hond zal uitgroeien tot een aangename huisgenoot.
Wanneer je alles goed overwogen hebt wordt het tijd om een geschikte kennel ui te kiezen. Bij een goede zichzelf respecterende kennel zal je steeds gastvrij ontvangen worden en is er tevens de mogelijkheid de ouderdieren te bekijken. Hier kan je ook terecht met al je vragen. Het fokken gebeurt er selectief, rekening houdend met schoonheid, karakter en jachteigenschappen. Nu nog je keuze bepalen (welke kleur zal het worden ? een reu of een teefje ?) en het aftellen naar je nieuwe huisgenoot kan beginnen. Hoogstwaarschijnlijk kom je op een wachtlijst te staan want het fokken gebeurt (in tegenstelling tot bij "puppy-fabrieken") er niet aan de lopende band. Soms kan het wat sneller gaan, maar meestal zal je toch wat geduld moeten uitoefenen. Maar het wachten word hoe dan ook beloond met een kerngezonde en een reeds gesocialiseerde labradorpuppy.
Welke kleur verkies je ?
Een labradorteef word tweemaal per jaar loops. Ongeveer twee maand na de dekking worden de puppy's geboren. In het begin zijn ze nog blind en wat hulpeloos. Vanaf de 10e dag gaan de ogen open en komt er leven in de brouwerij. De kleine labradors beginnen nu hun eerste indrukken op te doen die ze hun verdere leven zullen meedragen. Om deze reden verdienen kennels waar de pups in huiselijke kring worden grootgebracht de voorkeur. Na enkele weken word er stilaan overgeschakeld op vast voedsel. Tot dan hebben de pups enkel bij hun moeder gezoogd. Op de leeftijd van ongeveer 6 weken krijgen ze hun eerste inentingen. Nog een week later krijgen de kleintjes hun tatoeagenummer (St.Hubertus). Vanaf de 8e week is de grote dag aangebroken en mogen de eerste pups het nest verlaten en kan hij of zij naar z'n nieuwe thuis. Uw fokker zal U graag met woord en daad bijstaan omtrent de behoeften van uw nieuwe pup. Aarzel niet om vragen te stellen over dingen die voor U onduidelijk zijn.
|