Hier een overzicht voor het wecken of zo U wilt steriliseren van groenten en vruchten.
We wecken in zogenaamde HAK potten dat zijn potten met een schroef deksel waar geen weck ringen aan te pas komen zie mijn onderstaande afbeelding van 12 - 09 - 06 van deze weckpotten. Bijna alle groenten worden geblancheerd zodat er meer in de potten kan.
Snijbonen.
5 tot 10 minuten blancheren. 100 minuten wecken op 100 graden celcius.
20 - 25 minuten wecken op 100 graden celcius en aflaten koelen in de weckketel.
Tomaten.
De vellen van de tomaat afhalen door ze even in kokend water te leggen.Kan in schijfjes of gepureerd in de potten gedaan worden. 30 minuten op 100 graden celcius jaren houdbaar.
Aardbeien.
Blancheren in suikerstroop, suikerstroop met aardbeien verdelen over de potten en aanvullen met gekookt water. 20 - 30 minuten wecken op 90 graden.
Appelmoes of rabarber.
De moes heet in de potten scheppen. 25 minuten wecken op tussen de 80 - 100 graden celcius.
Behalve voor de appel/rabarbermoes geld voor alle overige te wecken groenten dat alle potten moeten worden afgevuld met gekookt water tot dat het over de rand van de te wecken potten loopt en de deksels goed aandraaien.
Dit overzicht heb ik gekregen van Cor de Wilt uit Oudenbosch ik wist dat hij ook zo weckte en de aanleiding dat ik hem raadpleegde was dat wij veel zure groenten in de potten hebben en dat kwam door dat wij niet de goede weck tijden hadden aangehouden dus hopen wij hier volgend seizoen ons voordeel mee te doen nogmaals bedankt Cor. Ik hoop ook dat een andere tuinder hier zijn voordeel mee kan doen.