Nieuwe toekomst voor terreinen Wolspinnerij-Denys en Lys Yarns:
woonwijken met meerwaarde voor dorpscentrum Zulte
De voormalige bedrijventerreinen Wolspinnerij-Denys en Lys Yarns in het centrum van Zulte krijgen via sanering en herontwikkeling binnen enkele jaren een nieuw leven. De eerste plannen hiervoor werden gisteren voorgesteld. “Bedoeling is te zorgen voor aangename woonwijken, aangevuld met enkele ondersteunende functies, die ook een meerwaarde vormen voor de omgeving en het ganse dorpscentrum”, zeggen burgemeester Simon Lagrange, schepen van Ruimtelijke Ordening Olivier Peirs en OCMW-voorzitter Linda Detailleur.
Het gemeentebestuur van Zulte organiseerde gisteren een bewonersvergadering over het masterplan voor de herontwikkeling van twee verlaten bedrijfssites in de dorpskern van deelgemeente Zulte. Het betreft de terreinen van Wolspinnerij-Denys (gelegen langs de Statiestraat-Oude Weg) en Lys Yarns (gelegen langs de Staatsbaan-Boelakendreef). Beide bedrijven waren actief in de textielindustrie en zijn al enkele jaren in faillissement. Een nieuwe bestemming voor hun terreinen komt in zicht.
Burgemeester Lagrange, schepenen Peirs en Detailleur: “De sanering en opwaardering van deze sites zal de dorpskern van Zulte fundamenteel en ingrijpend veranderen. We gaan voor deze herontwikkeling dan ook niet over één nacht ijs. We werken nauw samen met de Vlaamse overheid en OVAM voor de sanering, met studiebureau BUUR en met de private eigenaars voor de stedenbouwkundige inrichting en krijgen hierbij ook ondersteuning van het ‘lerend netwerk duurzame wijken’, een initiatief van de Vlaamse overheid. Zij geven ons tips en adviezen om duurzaamheidsaspecten te verankeren in het wijkconcept.”
“Op de terreinen moeten aangename woonwijken ontstaan, waar ook ruimte mogelijk is voor enkele ondersteunende functies (bv. winkels, kantoren of diensten), met een goede sociale mix en met aandacht voor betaalbaar wonen. Belangrijk is ook dat door de herontwikkeling een meerwaarde ontstaat voor de omgeving van de nieuwe wijken. Er zijn veel potenties, zoals de uitbouw van een netwerk waarlangs de zwakke weggebruiker zich autovrij doorheen het dorpscentrum kan bewegen.”
Het terrein van Wolspinnerij-Denys (eventueel later te verruimen met het domein van natuursteenbedrijf Van Den Weghe bij eventuele hervestiging van het bedrijf) is in private eigendom, omvat ruim 4 hectare en is gelegen in een gebied voor kernontwikkeling, waar wonen en werken mogelijk is. Bij de ontwikkeling van deze site zal er onder andere aandacht zijn voor de uitbouw van een verkeersvrije doorsteek, de ontsluiting via erfstraatjes, de inpassing van groenelementen en de integratie van het industriële erfgoed.
Het terrein van Lys Yarns is nog in curatele, omvat 2,4 hectaren en is grotendeels gelegen in woongebied en gedeeltelijk in waardevol agrarisch gebied. Bij de ontwikkeling van dit terrein is er bijzondere aandacht voor de relatie met het Leielandschap, een doorsteek voor langzaam verkeer, de ontwikkeling van een educatief speellandschap, ruimte voor seniorenhuisvesting (naast Woonzorg Sint-Vincentius), en een goede ontsluiting voor de Vrije Basisschool en het woonzorgcentrum.
Op basis van deze principes zal, na analyse van de milieu-effecten m.i.v. de mobiliteitsimpact, het masterplan nu verder opgemaakt worden en vertaald in meer concrete ruimtelijke uitvoeringsplannen (RUP’s). Hierin worden de voorschriften vastgelegd inzake woondichtheid, bouwhoogtes, typologie, parkeernormen, uitzicht, enz. Vervolgens kunnen verkavelings- en stedenbouwkundige aanvragen ingediend worden. De bouwwerken zelf zullen ten vroegste in 2018 starten en zullen sowieso gefaseerd verlopen.
Specifiek voor de site Wolspinnerij-Denys wordt er ook een brownfieldconvenant afgesloten tussen de eigenaars, het gemeentebestuur en de Vlaamse Regering. Hiermee wil de Vlaamse overheid de sanering en herontwikkeling van verlaten bedrijventerreinen stimuleren en faciliteren. Ook over deze convenant werd gisteren toelichting gegeven. Meer info hierover op www.brownfieldconvenanten.be. Over het masterplan vindt u meer info op de gemeentelijke website.
|