WELKOM OP DE BLOG VAN 2Aa !!!
Foto
Inhoud blog
  • Onze 20 klasregels.
  • Verjaardagen van de klasgenoten.
  • Niet vergeten: blad schoolreglement!
  • Lijst verantwoordelijke klasboek.
  • De leerlingen van 2Aa.
  • Dag lieve klas!
  • De dames en heren anno 2007.
  • De heren van de klas anno 2007.
  • De dames van de klas anno 2007.
  • Wederom hallo!
  • Poll.
  • De chef in de keuken heeft altijd gelijk!
  • Toekomstmuziek 11 - 15 december 2006.
  • Examenregeling 2thc!
  • Anti-pestproject: toneelvoorstelling.
  • Bezoek aan het AZ Sint-Lucas: het verslag.
  • Cartoon.
  • Moet je eens proeven!
  • Horeca Expo.
  • Toekomstmuziek 04 - 08 december 2006.
  • Concert...
  • Veel succes!
  • Cartoon.
  • Nieuw op onze school!
  • Dag dag dag...
  • Toekomstmuziek 27 november - 01 december 2006.
  • Foto's verkiezingen leerlingenraad.
  • De feestdagen staan voor de deur!
  • Examenrooster...
  • Bezoek aan het AZ Sint-Lucas.
  • Interview met Meneer Lust!
  • Moppen van de week.
  • Welkom in onze klas!
  • Moet je eens proeven!
  • Tip voor onze jonge spruiten.
  • Toekomstmuziek 20 - 24 november 2006.
  • Wij zijn een rookvrije klas!
  • Interview met Mevrouw Raçon!
  • Wie is wie?
  • Interview van de maand met...
  • Toekomstmuziek 13 - 17 november 2006.
  • De klas... een bonte bende...
  • Week van de smaak: 16 - 25 november 2006.
  • Toekomstmuziek 6 - 10 november 2006.
  • Banket nieuwe leerlingen.
  • Verkiezingen leerlingenraad.
  • Uurrooster 2 THC.
  • De bengels van 2 THC...
  • Voorstelling van de school.
    Archief per week
  • 03/09-09/09 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
    E-MAIL MIJ

    DRUK OP ONDERSTAANDE KNOP

    GASTENBOEK
  • hallo
  • hey,
  • blog
  • Vriendelijke groetjes uit Tessenderlow
  • Wij wensen jullie een prettige en niet te natte nieuwe week toe.

    DRUK OP 'KOOKPOT' OM IETS IN HET GASTENBOEK TE SCHRIJVEN

    Foto
    Blog als favoriet !
    Zoeken met Google


    Foto
    Foto
    Foto
    HOTEL- EN TOERISMESCHOOL SPERMALIE BRUGGE
    KLAS 2Aa JAAR 2007 - 2008
    29-10-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Week van de smaak: 16 - 25 november 2006.
    Tijdens de week van de smaak kunnen wij als hotelschool natuurlijk ook niet ontbreken. Hier leest u wat wij allemaal doen. Meer informatie kan je ook terugvinden op www.spermalie.be!

    - Duister-dis, culinair menu in het duister:
              Duister-Dis is een gastronomisch diner in de complete duisternis. met puike blindelingse
              bediening die jij en het daglicht niet zien.
              € 35 (driegangenmenu met aperitief, wijn en koffie inbegrepen)
              17 november - 19u

    - De smaak van de wijn: wijnproeven in het donker:
             Een gezamelijke wijnproefavond met vrienden, slechtzienden en blinden. Het spelen met
             zintuigen. Wij proeven acht wijnen via een 'Tour de France'.
             € 15
             20 en 22 november - 19 tot 22u

    - De Zwitserse topchef Herr Wagner kookt samen met de zesdejaarsleerlingen van Spermalie:
             Deze unieke Zwitserse gastronomie vindt plaats in Restaurant Hoeve Cortvriendt.
             € 40 (lunch) of € 50 (diner)
             20 t.e.m. 24 november - 12 tot 15u

    - Met al je zintuigen tafelen in Spermalie:
             Zintuigenparcours: tafelen als een gast met bediening door de leerlingen.
             De etiquetteregels worden toegelicht.
             € 10
             22 november - 15 tot 19u30


           

    29-10-2006 om 00:00 geschreven door spermalie


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Toekomstmuziek 6 - 10 november 2006.

    Onder de rubriek toekomstmuziek kan u iedere week lezen wat er allemaal te beleven valt op onze school.

    - maandag 6/11: vijfdes en zesdes banket Prosper Montagné in het Casino van Oostende

    - dinsdag 7/11: eerstes bezoeken het Tillegembos

    - donderdag 9/11: hotelbezoek aan Best Western Navarra voor de zevendes



    Leestip Prosper Montagné:

    Prosper Montagné werd geboren op 14 november 1865 te Carcassonne (Frankrijk). Door zijn ouders tot het bouwmeesterschap voorbestemd, studeerde hij aanvankelijk architectuur.

    Toen zijn vader echter te Toulouse een hotel opende, betekende dit een ommekeer in zijn bestaan. Onder de zuiderzon wordt een ware roeping geboren die later tot een echt apostolaat zal uitgroeien: de kookkunst.

    Reeds dan is hij bewust van de taak die hem te wachten staat en verdedigt hij met de vurigheid van zijn jeugd wat men 'L'art de bien manger" pleegt te noemen.

    Na een stageperiode in de keukens van het "Grand Hotel" te Parijs, gaat hij naar het "Hotel d'Angleterre" te Cauterets waar hij zich onder leiding van de vermaarde Adolphe MeilIon vervolmaakt.

    Na Cauterets vinden wij hem terug in de lichtstad waar verschillende restaurants van de Parijse Boulevard hem om zijn medewerking vragen. Vervolgens verblijft hij in San Remo (Italië) en in het befaamde "Hotel de Paris" in Monte Carlo waar hij vele jaren onderkeukenchef is.

    In het jaar 1900 leidt hij de keukens van het alom bekende "Pavillon d'Armenonville" (Parijs) en daarna die van het "Pavillon Ledoyen" op de Champs Elysées.

    Nadien wordt hij voor een tiental jaren de chef van de keukens van het "Grand Hotel" waar hij destijds zijn stage volbracht.

    Op dat ogenblik start hij met zijn litteraire werken over de kookkunst. In samenwerking met Prosper Salles publiceert hij zijn eerste groot gastronomisch werk "La Grande Cuisine Illustrée". Onmiddellijk daarop verschijnen talloze bijdragen waaronder "Les Bulletins du Ministère de la Guerre", handelend over de militaire keukens.

    In diezelfde periode wordt hij tot commissaris-generaal benoemd en gelast met de organisatie van internationale gastronomische tentoonstellingen en culinaire wedstrijden. Hij wordt tevens medewerker aan verschillende Parijse dagbladen waarin zijn kronieken zeer geprezen en gelezen worden.

    Tijdens de oorlog 1914-1918 sticht hij de "Cuisines Centrales des Armées" en richt de school op voor keukenpieten van het 4de en het 8ste leger.
    Hij verleent ook zijn medewerking aan de oprichting van de dienst voor "beschermde eetwaren" van het leger en wordt in dit verband naar de slachthuizen van Chicago gestuurd om er zijn werkmethodes te onderrichten.

    Na zijn terugkeer uit Amerika opent hij het befaamde restaurant "Montagné" rue de l'Echelle, waar hij gedurende een tiental jaren zelf achter het fornuis, middenin de grote eetzaal opgesteld, zijn gerechten klaarmaakt voor de fijnproevers die uit alle hoeken van de wereld komen opdagen.

    In 1939 wordt hij culinaire raadgever van het restaurant "La Reine Pédauque" te Parijs.

    Steeds in samenwerking met Prosper Salles publiceert hij bij Flammarion "Le Grand Livre de Cuisine".

    Onvermoeibaar geeft hij nog talrijke voordrachten over de kookkunst.

    Verder dienen nog volgende belangrijke boeken vermeld: "BONNE CHERE, PAS CHERE", "LA CUISINE DIETIQUE", "LES DELICES DE LA TABLE", LE LlVRE DES CUISINES MILITAIRES", "MON MENU", "LE FESTIN OCCITAN", "LE LAROUSSE GASTRONOMIQUE", enz.

    Zijn artikelen en kronieken in "L'Oeuvre", "L'Echo de Paris", L'Art Culinaire", "Paris Soir", "Grand Gousier", "La France à Table", "L'Eventail" (Brussel), "La Revue Culinaire", "Boumier" (Stockholm), enz. zijn de zovele getuigen van de werkkracht van Prosper Montagné die zich steeds zonder ophouden heeft ingespannen om de kookkunstlitteratuur in het bijzonder en de kookkunst in het algemeen, zowel in Frankrijk als in het buitenland, te verdedigen en te verspreiden.

    Prosper Montagné overleed op 22 april 1948.

    29-10-2006 om 00:00 geschreven door spermalie


    >> Reageer (0)
    28-10-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Banket nieuwe leerlingen.
    Smul smul, smek smek...

    Het banket.

    Dinsdag 24 oktober 2006, 's avonds na de lesuren en na het oudercontact, was er een heerlijk banket voorzien voor de nieuwe leerlingen én de ouders van de eerste graad.

    Het was een zesgangenmenu:

    Eerst was er een garnalencoctail voorzien. Als tweede was er een romig pompoensoepje. Daarna was er kreeft en zeeduivel. Als hoofdgerecht was het iets heel lekkers, maar ik weet spijtig genoeg de naam niet meer... (parelhoen, n.v.d.r. ). En dan was het crumble met gedroogde ananas. Totslotte was er thee en koffie met versnaperingen.

    Het was heel lekker, gezellig en plezant, en ik zou het niet erg vinden indien het nog een keer zou zijn.

    Laura Houtman.

    28-10-2006 om 00:00 geschreven door spermalie


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verkiezingen leerlingenraad.

    Op 8 oktober 2006 waren er gemeenteraads- en provincieraadsverkiezingen. Wij wilden onze leerlingen bewust maken van het feit dat inspraak in het bestuur belangrijk is. Daarom organiseerden we op school verkiezingen voor de leerlingenraad.

    Iedereen kon zich kandidaat stellen. Iedere klas hield eerst "gemeenteraadsverkiezingen", waarna één leerling naar voor gebracht kon worden voor de "provincieraadsverkiezingen".

    De kandidaten moesten een vijfpuntenprogramma voorstellen, ze kregen een lijstnummer en mochten reclame maken met affiches, flyers,...


    De verkiezingen vonden plaats op woensdag 18 oktober 2006 tussen 9u en 17u. De week ervoor kregen de leerlingen een net echt gemaakte oproepingsbrief mee, waarop plaats, uur, datum,... stond. De leerlingen hadden ook hun identiteitskaart nodig. Zonder oproepingsbrief konden de leerlingen niet stemmen.

    We hadden ook echte stemhokjes, echte stembrieven, echte rode potloden, enz... Met andere woorden, het was echt echt... Voor de leerlingen een leuke gebeurtenis!

    En de resultaten? Wel, in de leerlingenraad zijn er zes zetels voor de leerlingen voorzien.
    Jaar 1: Niels Dedier
    Jaar 2: Julie De Cock
    Jaar 3: Linde Houtman
    Jaar 4: Julie Luypaert

    Veel succes, dames en heren van de leerlingenraad! Nu jullie programmapunten erdoor krijgen, want de kiezers geloven in jullie!

    Oja, foto's van de gebeurtenissen volgen nog!

    28-10-2006 om 00:00 geschreven door spermalie


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uurrooster 2 THC.
    Wat spoken zij toch allemaal uit op school...

              MAANDAG          DINSDAG          WOENSDAG          DONDERDAG         VRIJDAG

    1       wiskunde                 Nederlands          geschiedenis              praktijk                      klasuur

    2       godsdienst               BHS                    Engels                       praktijk                      godsdienst

    3       geschiedenis            T.O.                     L.O.                         praktijk                      Nederlands

    4       Frans                      T.O.                     L.O.                         praktijk                      wiskunde

    5       -                             -                          -                                praktijk                      -

    6       Nederlands             -                          Frans                          -                                -

    7       praktijk                   M.O.                  aardrijkskunde            biologie                       -
     
    8       praktijk                   wiskunde            BHS                           Nederlands                 -

    9       praktijk                   Engels                 wiskunde                    Frans                          -

                                                              

    28-10-2006 om 00:00 geschreven door spermalie


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De bengels van 2 THC...
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Met 20 zijn ze... foto's op komst...... en natuurlijk ook de klassenleraar N. Rubens... daar al een foto van...

    1. Jeroom De Poorter
    2. Arno De Potter
    3. Robbe Devriendt
    4. Emmeline Dierickx
    5. Frederic Dierickx
    6. Charlotte Dubrunfaut
    7. Maxine Gaelens
    8. Marloes Haelewyck
    9. Laura Houtman
    10. Lisa Logghe
    11. Jonathan Spillier
    12. Didier Vanassche
    13. Laura Vandeperre
    14. Stijn Van De Winckel
    15. Edward Van Dorpe
    16. Lies Van Eygen
    17. Louise Marie Verbrugghe
    18. Liese Verhulst
    19. Gert-Jan Vermeire
    20. Ben Zutterman

    28-10-2006 om 00:00 geschreven door spermalie


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voorstelling van de school.

    TSO HOTEL


    Vaak voelen kinderen zich al op jonge leeftijd aangetrokken tot het beroep van chef-kok of maître d'hôtel. We organiseren in onze school vanaf het eerste jaar secundair onderwijs een technische opleiding en vanaf het prille begin wordt een aantal uren praktijk ingebouwd.


    Vanaf de tweede graad gaat ruim één vierde van de tijd naar keuken- en restaurantpraktijk. In onze up-to-date infrastructuur werkt een groep leerlingen in de keuken, onder leiding van de chef. De praktijkgroep restaurant onder leiding van een maître, oefent restaurantvaardigheden en zorgt voor een correcte bediening van een groep medeleerlingen die fungeert als gast in het restaurant.


    De leerlingen van het zesde jaar werken in het à la carte restaurant Hoeve Cortvriendt. Hier bereiden ze gastronomische gerechten die op een stijlvolle en vlotte manier aan de bezoekers van ons restaurant geserveerd worden.

    De leerlingen krijgen ook een sterke algemene vorming. Heel wat aandacht gaat hierbij naar het talenonderwijs, waaronder de praktische beheersing van 3 vreemde talen. In de hotelsector steekt bovendien een belangrijke economische component en daarom wordt er veel aandacht besteed aan vakken zoals informatica en toegepaste economie.

     

     

    BSO KEUKEN EN RESTAURANT


    Reeds vanaf het eerste jaar secundair onderwijs kan je een keuken- en restaurantopleiding volgen. Voor leerlingen die sterk gericht zijn op de praktijk organiseren wij een eerste leerjaar B hotel - bakkerij - slagerij.

    Onder leiding van een chef maak je kennis met de culinaire wereld. De eenvoudige, maar smakelijk bereide gerechten evolueren in de hogere jaren naar een hoogstaande gastronomie en in het zesde jaar ontdek je het échte beroepsleven in het didactisch à la carte restaurant Hoeve Cortvriendt.

    De restaurantpraktijk wordt aangeleerd door de maître d'hôtel. Deze leraar leert je de eerste technieken van het tafeldekken, het dragen van de borden en het serveren. Vanaf de tweede graad verzorg je een correcte tafelbediening voor medeleerlingen en de opleiding wordt afgerond met een vakkundige en stijlvolle bediening van onze gasten in Hoeve Cortvriendt.


    Er worden in de beroepsopleiding heel wat algemene vakken onderwezen die nauw aansluiten bij de richting die je hebt gekozen. De aanpak van deze vakken  is steeds sterk gericht op het praktisch bruikbare. Je oefent intensief in drie vreemde talen omdat een goede communicatie onmisbaar is in de horeca.



    TSO TOERISME

    Vele jongeren dromen van verre en exotische bestemmingen en voelen zich tot de reissector aangetrokken. Hoewel toerisme studeren veel meer inhoudt dan op reis gaan, moet je toch de reismicrobe een beetje te pakken hebben om je te kunnen verdiepen in reisbrochures, toeristische bestemmingen en kaartmateriaal.

    De opleiding toerisme, die vanaf de tweede graad kan gevolgd worden, is een brede richting met een blik op de wereld.

    In ons reisbureau Stuvenberghe, dat toegankelijk is voor het publiek, sta je met beide voeten in de praktijk. Onder begeleiding van een ervaren leraar worden brochures vergeleken, prijzen berekend en reserveringen gemaakt.
    Tijdens de opleiding is er bovendien veel aandacht voor algemeen vormende vakken zoals talen, toegepaste economie, (kunst)geschiedenis en geografie van toerisme.
    Wie toerisme zegt, denkt aan reizen. "Leren reizen" is daarom een belangrijk onderdeel van de opleiding. Jaarlijks helpen de leerlingen bij de organisatie van hun meerdaagse studiereis naar een bestemming binnen of buiten Europa.

     


    TSO HOSPITALITY

    De richting hospitality was meteen een schot in
    de roos. 50 leerlingen met een uiteenlopende vooropleiding, volgen momenteel hospitality. De eerste 22 leerlingen studeren eind juni af en zijn dan klaar voor de arbeidsmarkt, een zevende specialisatiejaar of een bacheloropleidingHet was al snel duidelijk dat dit nieuwe initiatief beantwoordt aan de noden van de moderne, commerciële dienstensector.

    Tijdens hun opleiding werken de leerlingen tal van arrangementen uit. In het vijfde jaar bestaat hun eerste opdracht erin dat ze deelnemen aan een “incentive voor bedrijven”. Zo kunnen ze zich een goed beeld vormen van de verschillende aspecten van een case. Dit arrangement, gericht op teambuilding wordt in samenspraak met een professioneel bureau voor de leerlingen uitgewerkt.

    Vanuit deze realiteit ontdekken ze de verschillende onderdelen die in elke case terugkomen:

    • wat wil de klant
    • budget, aantal deelnemers, leeftijd, tijdsbestek…
    • presentatie van het arrangement aan het bedrijf
    • samenstellen van een draaiboek
    • registratie van de deelnemers
    • praktische afspraken vastleggen
    • concrete uitvoering van het arrangement
    • afsluitende receptie
    • evaluatie

    De vijfdejaars werken verder nog aan volgende cases: een sinterklaasfeest voor 70 personen, een workshop voor de afdeling toerisme en een tweedaagse excursie voor een groep studenten. In het zesde jaar staan o.a. een incentive, een bedrijfshappening, een privéfeest,… op het programma. Regelmatig organiseren wij ook bedrijfsbezoeken en gastseminaries.

    Hospitality kan gevolgd worden vanaf de derde graad en staat open voor alle leerlingen die de tweede graad ASO of TSO gevolgd hebben en waarbij in hun vooropleiding voldoende aandacht besteed werd aan vreemde talen. Een brede instroom is dus mogelijk.





     

     


    28-10-2006 om 00:00 geschreven door spermalie


    >> Reageer (1)

    Welkom welkom welkom op de blog van 2Aa. Hier leest u alles over het leven zoals het is voor de leerlingen van 2Aa uit de Hotel- en Toerismeschool Spermalie te Brugge. Veel leesplezier!
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Rondvraag / Poll
    Slachtafval of niet? Wat is het lekkerst?
    lever
    nieren
    hersenen
    vette darmen
    tong
    zwezerik
    poten, kop, oren
    bwah!
    Bekijk resultaat


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!