nieuwsgierigheidjes
Inhoud blog
  • Ongelooflijk sterke verhalen !..........raar..........maar waar? van overal en nergens ( 2)
  • Ongelooflijk sterke verhalen !..........raar..........maar waar? van overal en nergens ( 1)
  • gelukkigheidjes
  • slimmerickje
  • slimmerickje
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    10-12-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. van halloween tot christmas carols
    De laatste weken van het jaar in Engeland staan in het teken van herdenken,vieren,gezelligheid  en lief zijn voor naasten van dichtbij tot verder.
    Niet voor niks heet dit "The season of Good Will...to all people...
    The Season begint eigenlijk al met Halloween,waarbij de boze geesten,heksen en spoken worden herdacht,gevierd en  verjaaagd.
    Hierna kunnen de overleden heiligen op All Saints day en een dag later de zielen van anderen,zoals familieleden op All souls day ook worden herdacht.
    November the 5th is nog altijd Guy Fawkes day.
    Hierop  herdenkt men dat een katholiek edelman Guy Fawkes ooit trachtte met buskruit in een roeibootje de Theems over te steken en The Houses of Parlement op te blazen.Hij werd echter verraden en in de kelders gearresteerd,waarna niet The Houses maar hij zelf verbrandde op de brandstapel.
    De kinderen maken elk jaar poppen ("guys")om wat te bedelen en die poppen worden dan op Guy Fawkes evening verbrand bij het vuurwerk.
    Begin November is ook de jaarlijks Rememberence Sunday.Dan is er een grote parade vlak bij het paleis en de parlementsgebouwen waarin met bloemen en kransen de gevallenen van alle oorlogen waaraan Britten deelnamen worden herdacht.
     Hierna begint de stemming voor het naderende kerstfeest er  in te komen en zijn de scholen al druk met voorbereidingen.
    Eind november begint iedereen bijna iedereen die hij of zij kent, een kaartje met "good wishes" te sturen of te geven.
    Natuurlijk krijg je als teacher heel veel kaartjes,van kinderen uit je eigen klas en andere klassen,collegea tot andere personeelleden.
    Ik vond dit best aardig en hing ze graag in het lokaal om al vast wat in de kerststemming te komen.
    Na enkele jaren kreeg ik wat genoeg van het kaarten geven en krijgen van en aan mensen die je dagelijks ziet,dus ik legde,net als een collega al jaren deed in de personeelskamer een grote kaart "To the staff" en ik kreeg daarna ook prompt minder kaarten....
    Het uitdelen,ontvangen,bekijken en bespreken van de kaarten hoorde in december bij het dagelijkse ochtendritueel,in de klas.
    De voorbereidingen voor het kerstspel van de jongsten,infants en de carol service van de oudsten,juniors  was dan ook al begonnen. Het oefenen voor het nativity play was beneden en daar merkten wij niet zoveel van.
    Wel was vanaf midden  november de personeelskamer vol met kostuums voor de wijzen,herders engelen en niet vergeten Jozef en Maria,die gestreken hersteld en gepast moesten worden,waarbij moeders meenden behulpzaam te moeten zijn.....
    Collega David die al heel lang op school was en het kerstverhaal en alles wat daarbij moest gebeuren dus wel kon dromen,gruwde er van.Hij  kon die weken zijn rustige koffiepauze wel vergeten en ontplofte zelfs een keer bijna toen zelfs zijn eigen vaste stoel was bezet,door zo'n helpmother,die hij ooit,lang geleden nog in de klas had gehad!
    "Excuse me!"
    De juniors waren dus al wekelijks en in december dagelijks begonnen te oefenen voor "The Carol Service"die in de week voor kerst in de kerk zou plaatsvinden.
    Dit was het jaarlijks hoogtepunt voor mrs Zosia Gorzales,leerkracht en adjunct hoofd.
    Zij was even vervangend hoofd geweest,maar uiteindelijk was  iemand van buiten, Wijnne Evans als headmaster benoemd.
    Zosia was even zeer teleurgesteld geweest en scheen daarna haar motivatie af en toe kwijt te zijn.
    Zij was van oorsprong Pools en trad in het weekend regelmatig op Poolse feestjes met haar echtgenoot.
    Hier genoot zij van maar maar zij schitterde de maandag daarna nogal eens door afwezigheid.
    Mede hierdoor klikte het niet zo goed tussen the headmaster and deputy head.
    De maand december was echter haar maand,want zij mocht met de kinderen de carols oefenen en op de avond van the Carol Service schitteren als dirigente.
    Dat oefenen gebeurde twee keer per week in de hal tijdens de halfuurlijke Assemblees.
    Wij moesten de kinderen brengen en halen en hoefden niet bij het oefenen te zijn.
    Dat was zeker in het begin ook beter,want collega David zeer muzikaal moest dan altijd lachen,omdat het vlgs hem elk jaar valser werd.......
    In december brak er altijd lichte paniek uit, dus moest er dan dagelijks geoefend worden en kwam het hoofd Wynne ook elke dag Zosia "steunen"door als een soort bewaker aanwezig te zijn.Hij liet zij ongenoegen over de zangkunst  van de kinderen en dus eigenlijk ook Zosia's dirigeren dan nogal eens merken en dit gaf dan weer spanning tussen de beide directieleden.
    De dag voor de Carol Service moest het geheel nog geoefend worden in de kerk en dan heeste daar nou niet bepaald een vredige kerstsfeer.
    In die laatste week van het jaar op school werd er ook per klas Father Christmas gevierd en dat was ongeveer te vergelijken met ons Sinterklaasgebeuren.
    Ik kreeg van de meeste kinderen een cadautje en had ook voor elk kind een kleinigheid.Wij kregen daar van school per kind 1 pond voor.
    Hierna was er nog een soort spelmiddag.
    Op de allerlaatste dag was er na schooltijd en dus voor de Carol Service nog een personeelsfeestje voor alle medewerkers op school.
    Dit betekende dus leerkrachten,directie,de administratrieve,de concierge,de klassenhelpsters en dinnerladies.
    De laatsten werden voor het zg "Christmasdinner'de week daarvoor nooit uitgenodigd en die waren dan altijd een paar dagen boos.
    Dat Christmasdinner was nog een van de weinige overblijfsels van de Engelse klassenmaatschappij.
    Dat etentje waarvoor ruim van tervoren al een restaurant was gereserveerd was bedoeld voor het onderwijzend personeel,met directie.
    Daartoe behoorden ook de administratrice en klassenassistentes,omdat zij ook tot de onderwijsgevende klasse werden gerekend.
    Dat de dinnerladies hun begeleiding van kinderen naar,van en tijdens het eten,tussen de middag, niet tot de onderwijskundige teken werd gereden betekende dus dat zij tot en andere klasse behoorden en niet mochten aanschuiven aan het Christmassdinner.
    Dat gaf dus altijd wel enige onvrede,ook bij de ladies onderling,mede omdat Kim,hoofd van de dinnerladiestaff en ook invals klasassistente weer wel was uitgenodigd.
    Sommige kwadwillende tongen beweerden dat dat was omdat Kim haar echtgenoot voorzittter van het schoolbestuur was nou ja zeg...
    Ik herinner mij dat dat elk jaar weer wat kwaad bloed zette bij de dinnerladies en dat een van hen eens, vlgs mij nadat de ladies tussen de middag zelf hun borreluurtje haden gehad,Wynne eens flink de Waarheid heeft verteld,waarbij zij vlgs mij de Season of Good Will to all people even vergat....
    Op het personeelsfeestje de laatste dag voor de kerstvakantie,waarbij iedereen zelf wat hapjes en drankjes meenam  werden mede onder invloed van de al dan niet nodige alcohol de klasseverschillen al snel opgeheven en de onderlinge irritaties  voor even vergeten.
    Iedereen had plezier endanste met iedereen en het hoofd en adjuncthoofd kusten elkaar en spraken de hoop uit dat de samenwerking het komend jaar goed zou verlopen,tegen beter weten in,wisten wij,maar ach,het was goed bedoeld.....
    De stemming steeg dan en hierna ging iedereen zeer vrolijk richting kerk.
    De kinderen zaten dan al te wachten in de kelders beneden en het was altijd een heidens karwei om ze stil te krijgen.
    Vlgs mij was dat altijd eenvan die momenten,dat collega David tegen mij zei dat hij kinderen echt haatte.Wij mochten dan de klassen de volle kerk binnen leiden   door het midden naar voren,vanwaar ze zouden zingen.
    Zosia stond dan al weer in vol ornaat klaar om te schitteren als dirigente.
    Wij moesten dan als een soort waakhonden op de voorste banken plaatsnemen en proberen de orde of eigenlijk bende  wat in de gaten te houden.
    Dit was dus eigenlijk onmogelijk,maar gelukkig hadden de meeste kinderen dat niet door.
    Ik herinner mij nog wel dat Michael zijn moeder lekker zat uit te dagen met opgestoken vinger,maar dat deed hij altijd en dat was dus en teken dat hij zich lekker voelde.
    Na het optreden van de kinderen en vooral Zosia,afgewisseld met de lezingen en de blijde boodschap van de pastor,werd bijna iedereen nog bedankt en Merry Christmas toegewenst.
    Hierna was er voor alle mederwerkers en aanhang nog wat te drinken in de pub in gewelven onder de kerk.
    Dat werd meestal heel laat.....zo werd mij altijd een dag later verteld......
    Ik weet dat niet meer,gek eigenlijk......




    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)

    Archief per week
  • 12/03-18/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!
    bekijk het maar
    Een interessant adres?
    Dit is wat men noemt een vrije tekst : 

                                                             "Utferswanmuobarfoemoyijsto"
     
    Daar wilde ik het dan ook maar bij laten
    Ik hoop dat ik niemand gekwetst heb ?

    Hoewel............?

    Dan kan die gekwetste wat mij betreft ook  "de liophtderwsazotskijzels" krijgen 

    Lijkt mij wel duidelijk.

    Trouwens, een goed lezer heeft genoeg aan  

                "DE KIJZELS.." !!

                                                                

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!