Ik ben Arlette
Ik ben een vrouw en woon in Poperinge (Belgiƫ) en mijn beroep is gepensioneerde.
Ik ben geboren op 29/06/1946 en ben nu dus 78 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: lezen, muziek beluisteren en koffietje drinken met vrienden.
Allerlei
08-04-2025
mooi weer
...
We moeten spaarzaam omgaan met het water. Dus ik doe geen water meer bij mijn wijn.
Een 1 aprilgrap is een traditie waarbij mensen elkaar op 1 april voor de gek proberen te houden. In Frankrijk spreekt men van poisson d'avril. In Engelstalige landen wordt de dag april Fools' Day genoemd.
Grasmaand. De maand april ontleent zijn naam aan het Latijnse woord 'aperire', wat 'openen' betekent. Dit verwijst naar het seizoen waarin de bomen en bloemen tot bloei komen en zich weer openen. Het is niet voor niets, dat deze maand van oudsher ook wel grasmaand of kiemmaand wordt genoemd.
Daar is het zomeruur weer: wat betekent dat juist en wanneer schakelen we over?
Twee keer per jaar verzetten we de klok. In het najaar een uur achteruit, in het voorjaar een uur vooruit. Ook vannacht (zaterdag op zondag) wordt de klok een uurtje verzet. Waarom gaat de klok eigenlijk een uur vooruit? Wat levert het ons op? En wat doet de rest van de wereld?
Wat houdt het in?
Om 2 uur ‘s ochtends wordt de klok 60 minuten vooruit gedraaid en wordt het dus 3 u. Dat betekent dus één uur minder slaap maar het blijft ‘s avonds wel langer licht.
Wanneer schakelen we over?
In de nacht van zaterdag 29 op zondag 30 maart. Om 2 uur ‘s ochtends draaien we de klok een uur vooruit.
Ieder jaar gaat de zomertijd in op de laatste zondag van maart en wordt deze weer teruggedraaid op de laatste zondag van oktober. Op 26 oktober 2025 gaat de wintertijd weer in. Dat is eigenlijk de standaardtijd, want de wintertijd is de ‘echte’ tijd.
Waarom schakelen we over?
De zomer- en de wintertijd worden in België sinds 1977 toegepast. De belangrijkste reden was om energie te besparen: dankzij de zomertijd kunnen mensen ‘s avonds namelijk langer van het daglicht profiteren en is er dus geen elektrisch licht nodig. Tegenstanders wijzen echter op de verstoring van het bioritme.
Is dit enkel in België of ook in andere landen?
De zomer- en de wintertijd leidt in veel landen tot verwarring, want niet elk land schakelt op hetzelfde moment over, waardoor het een kluwen wordt.
Wanneer de zon loodrecht boven de evenaar staat begint bij ons de lente. De astronomische lente begint op het noordelijk halfrond meestal op 20 maart.
Waarom is de eerste dag van de lente niet 21 maart?
De astronomische lente daarentegen, zweeft in tijd en datum, afhankelijk van wanneer de zonnestralen van het zuidelijk halfrond naar het noordelijk halfrond gaan . Dit kan ervoor zorgen dat de datum van het begin van de lente schommelt van 19-21 maart. Het is op het moment dat de zon over de evenaar beweegt dat dag en nacht in evenwicht zijn.
Rob de Nijs (82) overleden, de Nederlandse hitmachine van 'Banger hart' en 'Het werd zomer'
De Nederlandse zanger Rob de Nijs (82) is overleden. De Nijs was een hitmachine met klassiekers als 'Ritme van de regen', 'Malle Babbe', 'Het werd zomer' en 'Alles wat ademt'. Zijn carrière overspande 60 jaar met 40 albums. De Nijs zong vaak over de liefde en kende zelf een vrij hobbelig liefdesparcours, breed uitgesmeerd in de boekjes. De zanger wilde graag muzikaal doorgaan tot het einde, maar de ziekte van Parkinson besliste er anders over.
Wat is de betekenis van de uitdrukking "maartse buien en aprilse grillen"?
In Nederland kennen we de uitdrukking 'april doet wat hij wil' en in Vlaanderen 'maartse buien en aprilse grillen' wat weerspreuken zijn die ontstaan zijn vanwege de snelle omslagen in het weer in de maand april.
Je hebt het vast ook al opgemerkt. Zelfs in de stad kan het je niet ontgaan dat de lente zich al voorzichtig aankondigt. De knoppen zitten weer aan de struiken (en binnenkort ook aan de bomen). De natuur is een grote belofte. Dan komt de dag waarop je de lente ook kunt horen. Elk jaar is het opnieuw een genoegen: de ochtend waarop je voor het eerst de merels uitbundig hoort zingen. Een jubellied omdat de zon opkomt. Het wekt een zucht van verlichting. Alsof de vogels willen vertellen dat het leven vanaf nu lichter wordt. Al een week kan ik hier elke ochtend van genieten.
Net zoals alles in de natuur in het voorjaar vol levenskracht lijkt te stromen, hebben veel mensen iedere lente het gevoel dat ze het voorjaar in hun lijf kunnen voelen. De een noemt dat ‘bruisen’, de ander ‘tintelen’ of ‘kriebelen’. De meeste mensen bloeien in het voorjaar dan ook op. Zeker als de dag komt waarop je de lente ook kunt ruiken. Het is de zon dan eindelijk gelukt de aarde een beetje op te warmen. De warme luchtstroom voert de eerste geuren mee. Het zijn de geuren die het diepste raken en je in beweging brengen. Je raakt nu zelf in jubelstemming; het is lente!
Je voelt je springerig als een blij kind. Verwachtingsvol en ongeduldig. Soms slaat het om in een diep, bijna zinnelijk verlangen. Alsof je verliefd bent. Het is het verlangen om tot in al je vezels te voelen dat je leeft. De natuur die weer begint te leven, maakt ook je eigen vitaliteit wakker. Je voelt de energie door je lijf stromen. Gebundelde kracht die op springen staat, net als de knoppen.
Lente kriebels geven je een heerlijk, maar soms ook onrustig gevoel. Je kunt er iets mee doen. Het voorjaar is de tijd van explosieve groei. In geen enkel ander seizoen wordt er in de natuur zoveel opgebouwd als in de lente. Nu in de overgang van de winter naar de lente is het ook extra fijn om goed voor jezelf te zorgen, niet alleen aan de buitenkant maar juist ook van binnen.
Wanneer de zon loodrecht boven de evenaar staat begint bij ons de lente. De astronomische lentebegint op het noordelijk halfrond meestal op 20 maart. De meteorologische lente begint op 1 maart.
Wat is het verschil tussen meteorologische en astronomische seizoenen?
De meteorologische seizoenen zijn vastgelegd op basis van een internationale overeenkomst. Deze seizoenen beginnen op volgende vaste data:
1 maart – lente
1 juni – zomer
1 september – herfst
1 december – winter
Steeds worden drie opeenvolgende kalendermaanden als één seizoen beschouwd. Ze beginnen steeds op de eerste dag van de eerste maand en eindigen op de laatste dag van de derde maand.
De astronomische seizoenen hebben daarentegen geen vaste data omdat ze afhankelijk zijn van de stand van de zon. Deze seizoensindeling is gebaseerd op de positie van de aarde ten opzichte van de zon. De seizoensverschillen ontstaan door de schuine stand van de as waar de aarde om draait.
Op zaterdag 1 maart begint de krokusvakantie.(eigenlijk officieel op 3 maart)
Devoorjaarsvakantie,krokusvakantieofcarnavalsvakantieis een schoolvakantievan een week die inNederlandmeestal wordt gehouden in de tweede helft van februarien in Blgiëin de week van aswoensdag. Deze vakantie werd in de jaren zevetigingevoerd bij wijze van onderbreking van de sombere wintermaanden, maar ook op vraag van mensen die op wintersportgaan of carnaval vieren.