Voorjaarsbloemen.
Tulp
De tulp wordt overal ter wereld herkend als typisch Nederlands product en zijn echte voorjaarsbloemen. Maar wist je dat de tulpenbol van oorsprong uit Centraal-Azië komt? Via het Ottomaanse rijk zijn de bloemen terechtgekomen in Europa. Professor Carolus Clusius zorgde ervoor dat deze mooie Tulpen naar Nederland gebracht werden. Inmiddels zijn tulpen onlosmakelijk verbonden met de Nederlandse cultuur en zijn ze als snijbloem en tulpenbol verkrijgbaar.
Narcissen
De narcis, ook wel bekend als paasbloem, is afkomstig uit Zuid-West Europa. Inmiddels zijn narcissen al een hele lange tijd te vinden in Noord-Europa. Deze voorjaarsbloemen zijn vernoemd naar Narcissus; een figuur uit de Griekse mythologie. Bergnimf Echo werd verliefd op de mooie Narcissus, maar werd afgewezen. Als straf liet Apollo Narcissus verliefd worden op zijn eigen spiegelbeeld. Narcissus raakte zo geobsedeerd met zijn spiegelbeeld in het water dat hij uiteindelijk verdronk. Narcissen kijken altijd een beetje naar beneden, waardoor deze voorjaarsbloemen zijn vernoemd naar dit eeuwenoude verhaal. De paasbloemen zijn te verkrijgen in zowel bloemvorm als narcis-op-pot.
Hyacint
Rond 1560 kwam de hyacint vanuit Turkije, Syrië en Libanon naar Europa. In de 17de en 18de eeuw werd de hyacint gezien als een luxeproduct die zo exclusief was dat alleen de rijkste liefhebbers konden genieten van deze vrolijke voorjaarsbloeier. De hyacint is de bloem van zonnegod Apollo. Het staat symbool voor vrede, toewijding, schoonheid, macht en trots. Fleur jouw huis en tuin op met deze kleurrijke voorjaarsbloemen in een boeket of op pot!
Iris
In de Griekse mythologie is Iris de godin van de regenboog. De bloem is verkrijgbaar in verschillende kleuren van de regenboog en heeft haar naam te danken aan deze Griekse mythologie. De iris werd voor het eerst ontdekt 1504 voor Christus, in de tijd van farao Thoetmosis. Het werd een teken van macht. In Egypte staat de bloem symbool voor overwinning. Inmiddels zijn nog allerlei andere betekenissen eraan gegeven, zoals welvaart, ridderlijkheid en moed. Door haar rijke geschiedenis zijn deze voorjaarsbloemen te vinden in vele kunstwerken, zoals in het schilderij ‘Irissen’ van Vincent van Gogh.
Pioenroos (Paeonia)
De pioenroos (Paeonia) komt oorspronkelijk uit China en is, ondanks wat de naam doet vermoeden, geen familie van de roos. De pioen werd geteeld voor haar wortels. Deze zouden een bloedstelpende en koortsverlagende werking hebben. De betekenis van een pioenroos is liefde & romantiek en geluk & voorspoed. Vanaf 1800 kwam de pioenroos terecht in Europa en Amerika. Deze voorjaarsbloemen werden vanaf eind 19de eeuw uitgebreid veredeld. Daardoor kan je nu genieten van vele soorten pioenen in allerlei vormen en kleuren. De pioenroos is ook te herkennen aan haar heerlijk zoete geur. Zo houdt jij een boeket van pioenrozen lang mooi in de vaas:
Muscari (Blauwe druifjes)
Als de natuur nog in winterslaap is, komt de muscari als één van de eerste soorten dapper boven de grond om wat kleur in de wereld te brengen. Vanwege de trosvormige blauwe bloemen wordt deze voorjaarsplant in de volksmond ook wel blauwe druifjes genoemd. De smalle steel is ook kenmerkend aan de blauwe druif. Deze vrolijke voorjaarsbloeier is afkomstig uit gebieden rond de Middellandse zee en is verre familie van de hyacint.
Krokussen
Net zoals de muscari komen de bloembollen van krokussen al vroeg uit de grond om de natuur op te vrolijken. Dit plantje met irisachtige bloem is vaak te spotten in de kleuren wit, geel en paars. Krokussen zijn afkomstig uit de bergen rond de Middellandse Zee. In de natuur roeien ze op rotsachtige hellingen, weides, bosranden en kreupelhout, maar ook in de achtertuin doen ze het goed!
Primula (Sleutelbloem)
De primula, ook wel de sleutelbloem, komt veel voor in de bergen van het noordelijk halfrond. Het is een typische lentebloeier die kleur in huis en tuin brengt. De kleuren van primula’s verschillen, afhankelijk van hoe ze in de natuur worden bestoven. Zo zijn primula’s in het laagland vaak geel, omdat ze daar bestoven worden door bijen. In de hooggelegen gebieden worden de primula’s bestoven door vlinders en dat geeft een witte, roze, blauwe of violette kleur.
Sterhyacint (Scilla)
De sterhyacint, ook wel bekend onder de naam Scilla, komt voor in Zuid-Europa en Noord-Afrika. De scilla is een bolgewas dat te kenmerken is aan meerdere stengels met 6-bladerige bloemetjes. Ze zijn te verkrijgen in meerdere kleuren, zoals blauw, wit en zachtroze.
Helleborus
De helleborus wordt ook wel de kerstroos genoemd, omdat deze plant zorgt voor de mooiste bloemen in hartje winter. Aangezien de plant ook bloeit in de vroege lente, valt deze te categoriseren als voorjaarsbloeier. De bloeitijd van de helleborus loopt van januari tot april. De kerstrozen komen oorspronkelijk uit de Oostelijke Alpen, Apennijnen en Karpaten. Ze zijn beschikbaar in verschillende kleuren zoals wit, roze of paars.

|