Inhoud blog
  • Dag 6: woensdag 3/01/07
  • Intermezzo: over het eten
  • dag 5 : Otago Peninsula
  • Dag 5: dinsdag 2 januari 2007: Dunedin centrum.
  • Dag 5: dinsdag 2 januari 2007
  • Dag 4: maandag 1 januari 2007
  • Dag 4: maandag 1 januari 2007
  • Dag 3: zondag 31 december 2006
  • Dag2: zaterdag 30december 2006
  • Dag1: vrijdag 29 december 2006
  • algemene indrukken
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    Foto
    Land van de lage wolken
    Foto
    Foto
    Foto

    Christchurch en omgeving

    Foto
    Plaatselijk monumentje in centrum Dunedin
    Foto
    Gerechtsgebouw Dunedin
    Foto
    Voorbeeld van een groot hotel in Dunedin, alleen in de steden vindt men hoogbouw.
    Nieuw-Zeeland
    land van de lage wolken
    11-02-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Intermezzo: over het eten
    Het eten? Dat is in één woord verrukkelijk! Zowel qua kwaliteit, als hoeveelheden en ook qua samenstelling absoluut superieur aan het eten in Europa. Natuurlijk kun je niet volledig vergelijken, maar het is toch zo dat je er alles kunt krijgen zoals bij ons en ze hebben ook nog andere specifieke groenten die ik hier nog nooit in de winkels gezien heb, zoals Silber beet, die als salade maar ook gestoofd gegeten kan worden.
    Laten we beginnen met het begin van de dag: het ontbijt.
    Zowel in de hotels als de motels en de café's kun je overal kiezen tussen gewoon ontbijt en stevig ontbijt. Wij wisselden om de dag af. Altijd wel fruitsap, dikwijls vele soorten, zoals bij een engels ontbijt, ook tomatensap ontbrak niet. Dit laatste was zoet in tegenstelling tot de zoute variant van hier en vond ik , eerlijk gezegd héél lekker. Bij een gewoon ontbijt hoorde er ook toast bij met boter en jam en/of marmelade ,verschillende soorten, zelfs in de kleinste gelegenheid. Je toast kon je zelf toasten of roosteren aan een buffet. Bij dit ontbijt hoorden ook diverse soorten flakes en muesli  en andere bij, alsook vers fruit, gecondenseerd fruit, noten en melk of youghourt. Soms waren er ook piepkleine muffins bij of scones.
    Voor het andere ontbijt kon je kiezen, benevens toast met boter en jam, had je de keus tussen 2-3 gepocheerde eieren dikwijls met een garnituur van sla en tomaat, of worstjes en gebakken ham, of ook nog pannekoeken met maple siroop. Alles even lekker, de ham van veel betere kwaliteit als hier en de worstjes.......mmmm, erg lekker. Ik hoorde later dat ze daar nooit gemaakt zijn van varkensvlees (?) maar dat ze daar hun overschotten aan lams-schape-en rundsvlees in verwerken.
    Er is maar één tegenslag op gebied van eten en dat is hun onvermogen om straffe koffie te zetten (op het zuid eiland). Na een tijdje stapte ik op thee over en die was een stuk beter en sterker dan de koffie.
    Voor de lunch, als we die al nodig hadden na zulk festijn vroeg in de morgen, kochten we meestal broodjes voor onderweg.
    We dienden ons dan wel te haasten want alle lekkere dingen waren meteen uitverkocht zodat iets tegen de middag gaan zoeken alleen maar wat chips en nootjes opleverde. Overal kun je daar belegde broodjes kopen of warme of op te warmen broodjes, waar van alles tussen kan zitten. Zoals bvb in de tankstations, vooropgesteld dat die er waren, maar ook in andere soorten winkels die voeding verkochten. Zo heb ik er eens een heerlijk broodje gehad met spinazie en zalm tussen, werkelijk subliem.
    Het avondeten, zoals ik al eerder zei, begint vroeg nl zes uur tot negen uur en als je geluk  hebt of in een meer toeristische stad(je) bent, dan kun je tot 9.30 nog bestellen. Na dat uur kun je alleen nog fish & chips krijgen, als er tenminste zulk een winkel in de buurt is. Op het zuid eiland zijn we toch twee maal terecht gekomen in een stadje waar niks meer open  was iets na half tien. Ik moet er wel bijzeggen dat wij daar gedurende hun zomervakantie en ook nieuwjaarsweekend waren.
    In een hotel wordt je gewoon bediend, je krijgt een menu waaruit je kan kiezen, soep en voorgerechten, hoofdmenu en dessert. We kregen wel al eens vreemde reakties wanneer we, zoals thuis, een soep èn een hoofdgerecht bestelden ineens, maar alhoewel de porties behoorlijk groot waren, zagen we er geen graten in. Pas veel later ontdekten we dat het de gewoonte is, eerst het voorgerecht te bestellen en als je dan nog niet genoeg hebt een hoofdgerecht of dessert.
    Als je in een motel bent, heb je wel een eigen keukentje en kun je in principe je eigen kostje koken, maar dat was voor ons niet doenbaar omdat we overdag te veel te doen hadden. Daarenboven zijn er op de meeste plaatsen wel restaurants, waar dan meestal bijna de hele omgeving tesamen kwam. Het is hier dan de bedoeling je aan te bieden bij de " waitress" die ofwel direct een menu in je handen duwt, je bestelling opneemt en afrekent en je dan met een nummertje op een staander naar een tafel stuurt waar je dan op je eten wacht, ofwel je direct een nummertje geeft en je naar een tafel stuurt, waar je dan wacht tot de keuken ver genoeg is om je bestelling op te nemen. Het leuke is dat je op die manier al eens met vreemden aan tafel terecht komt, te weinig tafels en te veel volk voor de wachttijd, waar je dan een gezellig babbeltje mee kunt doen. Zo zaten wij in Haast aan tafel met een italiaans koppel waarvan de man perfect engels sprak en de vrouw frans en onze tongen sloegen bijna in de knoop met al die verschillende klanken en woorden. Intussen probeerde ik ook iets van het italiaans dat ze onderling uitwisselden te begrijpen.
    Wij kregen eerder eten dan zij, maar we boden hen aan mee te doen en zij deelden hun bier met ons. Echt plezierig, we zijn hen zelfs later nog drie keren tegengekomen bij de volgende bezienswaardigheden in dat gebied.
    Als soep kun je meestal "chowder" krijgen, dat is een hele dikke soep meestal met flink wat brood, maar andere soorten soep heb ik nauwelijks gezien. Toen ik thuis kwam, is het eerste dat ik gemaakt heb, groentenbouillon met ballekes en vermicelli, dat had ik echt gemist.
    Het hoofdmenu bestaat uit vlees of vis, groenten gestoofd of salade, en chips of soms rijst. Je bord is meestal bomvol, groenten en chips onderaan, bovenop liggen dan minimum twee enorme stukken vlees of visfilet. Het vlees kan runds- varkens-lams of schapevlees zijn, altijd zijn de hoeveelheden zeer groot en de kwaliteit perfect. Ik schat de hoeveelheid vlees in een gemiddelde portie op 400 gram per persoon. Ook in de winkels zie je hetzelfde, de hoeveelheid die verkocht wordt is minimum twee maal zoveel als bij ons en dan nog aan de helft van de prijs die wij moeten betalen. Voor de vis is het ongeveer hetzelfde,  maar de soorten zijn anders dan hier, ik heb geen kabeljauw gezien bvb, maar meestal de vangst van de dag en dit zowel aan de zee als in het binnenland (aan een meer).
    In het algemeen vond ik het vlees beter dan de vis, maar mijn echtgenoot bestelde ook geregeld mossels, oesters of St Jacobsschelpen die daar ook veel goedkoper zijn. De mossels bvb zijn hun plaatselijke variëteit , veel groter als de onze en met bijna fluorescerend groene schelp. Naar het schijnt zijn ze ook veel lekkerder (zegt mijn man als mosselliefhebber).

                                                                            Photobucket - Video and Image Hosting

    Op gebied van drank kunnen we niet zo veel zeggen. Er is overal wijn te krijgen, maar we hebben er geen gedronken. In NZ verbouwen ze zelf wijn , onder andere in het gebied rond Blenheim (zuid eiland) maar andere soorten zijn ook te koop. Wij hebben meestal bier gedronken. We hadden gehoord dat de belgische bieren er niet te krijgen waren en dat hun eigen bier op niet veel trok. Wij hadden echter een andere indruk, hun bier Max Gold is een heel behoorlijk biertje en we vonden ook Heinken, Hoegaarden en Duvel op hun menukaarten en in de winkels.
    Bij het eten krijg je altijd gratis een grote kan  plat water met ijsblokken of anders staat er wel ergens een theepot waarvan je kan tappen.
    Je kunt er ook alle frisdranken krijgen met uitzondering van spuitwater. Ze hebben er wel "water with bubbels" maar dan altijd met een vruchtensmaakje erbij en mierezoet .
    Van hun desserten ken ik vooral Pavlova. Dit is een gerecht gemaakt met eiwit en suiker, dat heel veel geduld vraagt om het te maken en dat dan in een zeer licht opgewarmde oven gezet wordt om te bakken, op te stijven eerder. Het wordt meestal opgediend met geklopte slagroom en vers fruit, werkelijk "delicious".
    Pavlova was een Russische ballerina die zich alleen door haar minnaar liet verleiden met dit gebak. Misschien een idee voor Valentijn, heren?

                                                                                 Photobucket - Video and Image Hosting

              PAVLOVA (wie interesse heeft in het recept, vraag maar)

    11-02-2007 om 00:00 geschreven door bello1515

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (9 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    10-02-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.dag 5 : Otago Peninsula
     

    Peninsula=schiereiland.

    Photobucket - Video and Image Hosting

    We rijden noordelijk van het schiereiland langs de kustweg. De albatroskolonie en ook de pinguins bevinden aan de uiterste noord-westelijke punt. Dit is een flink eind rijden langs een moeilijke baan. Aan de punt bevindt zich de albatroskolonie, waarnaast ook een gebouw is opgetrokken waar allerlei souvenirs en fotomateriaal en dergelijke te vinden is.   Aanvankelijk zien we de albatrossen niet , waar we ook kijken zien we vooral meeuwen (zoals overal hier overal aan de zeekant) en shags ( aalscholver ). Daarna ontdekken we de albatrossen hoog in de lucht, moeilijk vanop die afstand te onderscheiden van meeuwen.  Ze hebben een stompe bek, bijna zoals een eend, en hebben een vleugelwijdte van drie meter.

    Hier enige foto's van albatrossen.
    Photobucket - Video and Image Hosting
                      Photobucket - Video and Image Hosting

    Meeuwen vindt ge zowat overal en lopen en vliegen overal achter de toeristen.Photobucket - Video and Image Hosting             
                            Photobucket - Video and Image Hosting


    Shags (Aalscholvers) zien we meestal van op afstand.Photobucket - Video and Image Hosting
    Photobucket - Video and Image Hosting

     Photobucket - Video and Image Hosting

    Aan de andere zijde van de landpunt zien we diep onder ons onze eerste zeehonden, welke in feite pelsrobben zijn (in engels: fur seals). Ze liggen te zonnen op de rotsen onder ons. Ze liggen echter te ver om behoorlijke foto's te kunnen maken.
    Na een tijdje rondlopen  op de parking aan de punt, merken we dat er regelmatig auto's wegrijden langs een stoffig en stenig pad. Er staat nochtans nergens een wegwijzer (typisch voor NZ: men veronderstelt dat je het wel zelf zult vinden). We gaan de anderen achterna en ontdekken dat dit pad ons brengt naar een tweede gebouw over de heuvel waar zich de pelsrobben kolonie en de pinguins zouden moeten bevinden. We merken echter al gauw dat hier de gebaande weg eindigt. Wat nu? Plots horen we een hels lawaai en er komt een wel heel vreemd voertuig het terrein oprijden. Het is bedoeld als een soort open auto, denk ik toch, met acht dikke wielen eronder, een plaats voor de chauffeur en een beetje plaats ernaast en achteraan een soort huif met bankjes eronder. Het schijnt dat ze zoiets een "quat" noemen (is misschien verkeerd geschreven).
    Ik begin bedenkelijk te kijken wanneer er zes passagiers uitklimmen van top tot teen overdekt met modder.
    De chauffeur gebaart naar ons, een stevige roodgebruinde kerel, "uw pinguintaxi, dames en heren." Hij bekijkt ons even,besluit dan dat Wilfried en ik wel vooraan (?) kunnen zitten naast hem en de vier Thais , die ook staan te wachten achterin. Gelukkig krijgen we een soort oliejas aan die onze kleren bedekt maar vooral omdat het koud is verderop aan de zee. We klimmen er allemaal in, Wilfried zit praktisch bovenop de chauffeur en ik hang meer buiten dan binnen en klamp me vast aan de ijzeren stijlen van de huif.
    We vragen ons af waarom zo'n ding nodig is, maar merken al gauw dat de afstand groter is dan we dachten en vooral het terrein ernaartoe slaat alles. De modder spuit langs onze oren terwijl onze quat de hellingen opploegt (letterlijk zelfs) bijna in een 70 graden hoek en ook weer naar beneden en onze chauffeur doet er een schepje bovenop om ons te doen gillen, wat dan ook heel goed lukt. Aan een "razend" tempo rijden we naar de pelsrobbenkolonie, passeren intussen ook nog meer shags , om dan uiteindelijk bij de pinguins uit te komen. Vreemd genoeg lijken die beesten niet te verpinken van het lawaai, ze zijn er blijkbaar aan gewend, daarenboven  kunnen de mensen niet tot vlak bij hen. Overal zijn platforms en schuilhutten gebouwd waardoor ge wel redelijk dicht kunt komen, maar niet te veel. Voor de "yellow eyed pinguin" is dit nog belangrijker, want deze zijn zeer schichtig. Hiervoor hebben ze een soort overdekt staketsel gebouwd dat tegen de rotswand aanhangt en gecamoufleerd is met struiken. Ondanks die voorzorgen laten de pinguins zich maar moeilijk zien.
    Hieronder nog een paar foto's, de meeste uit boeken of postkaarten.

    Photobucket - Video and Image Hosting Photobucket - Video and Image Hosting

    Ook nog enkele geel-ogige pinguins

    Photobucket - Video and Image Hosting 

                                                       Photobucket - Video and Image Hosting


    Op de terugweg, alhoewel het al laat is, wil Wilfried absoluut nog een strand bezoeken om schelpen te zoeken. Hij vindt er tot zijn verbazing soorten die sterk lijken op de doubletten die ook aan de Noordzee te vinden zijn. Het resultaat van dit intermezzo is dat we ons hotel niet meer tijdig kunnen bereiken. Onderweg stappen we dan maar ergens binnen waar we nog kunnen eten en grote verrassing.....hier staat er Pavlova op het menu. Wij , zeer voldaan , naar ons bed
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    10-02-2007 om 00:00 geschreven door Lou

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    09-02-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag 5: dinsdag 2 januari 2007: Dunedin centrum.
    Het centrum van Dunedin is opgebouwd volgens een octaëdrisch gevormd grondplan. Aangezien het hevig regent en we op tijd willen zijn voor de pinguins in de namiddag, zetten we er stevig de pas in en bekijken een aantal gebouwen in het centrum langs de buitenkant. Een aantal daarvan staan in de foto's in de linker kolom, zoals het oude gerechtsgebouw en een typisch gebouwd hotel.  Westelijk van het centrum bevindt zich het oude stationsgebouw dat uit 1906 stamt en opgetrokken is in vlaamse renaissance(?), binnenin uitgevoerd in art nouveau.
                                                       Photobucket - Video and Image Hosting

    Dit zou naar het schijnt Vlaamse renaissance zijn.

                          Photobucket - Video and Image Hosting 
    Veel van de woonhuizen zien er zò uit, zoals hier in de St George street, waar wij ook ons hotel hebben.
                                                                       Photobucket - Video and Image Hosting

    In het algemeen ziet ge hier in NZ nauwelijks gebouwen die veel ouder zijn dan 100 à 150 jaar. De reden hiervan zijn de veelvuldige aardbevingen waardoor de meeste stenen gebouwen al enige malen heropgebouwd zijn en niet altijd in de oorspronkelijke toestand en vele andere in hout zijn. Ook de meeste kerken zijn in hout en bestaan meestal  uit een gelijkvloerse ruimte met een mini torentje erbij. en een houten spits met leien.


    Hiernaast het stadsplan van Dunedin.       
    Photobucket - Video and Image Hosting

    In de namiidag rijden we opnieuw naar het schiereiland Otago.

    09-02-2007 om 00:00 geschreven door bello1515

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    08-02-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag 5: dinsdag 2 januari 2007

    Nadat we de vorige avond in Dunedin gearriveerd zijn, is het onze bedoeling de stad en het schiereiland Otago Peninsula te bezoeken. We blijven in dit hotel ook nog voor een tweede nacht zodat we morgen het plaatselijk museum kunnen bezoeken alvorens naar onze volgende stop af te reizen.
    Dit is de eerste dag van de reis dat we gewekt worden met miezerig regenweer. De lucht zit helemaal toe en we zijn maar wat blij dat we vlak voor ons vertrek toch nog onze KWkes ingeladen hebben. Vandaag zullen we ze zeker nodig hebben.
    Vooraleer we vertrekken, gaan we eerst op zoek naar een dokter voor mij. Ik heb sinds het begin van de reis hevige tandpijn (aan een wijsheidstand) en begin ongerust te worden omdat de pijnstillers niet helpen. Mijn kaak en mijn hals zijn opgezet (klieren) en de tand is verschrikkelijk pijnlijk. De dokter van wacht (2 de nieuwjaarsdag) zetelt in een soort winkel met een grote etalage naar de straat en we worden te woord gestaan door een receptioniste. Ik doe mijn uitleg en vrees half en half dat ze het mij moeilijk gaat maken in verband met de betaling (is me al eerder overkomen op een andere reis) maar hier werken ze blijkbaar anders. Ik moet de volle pot betalen maar krijg een factuur mee die ik dan thuis aan de verzekering moet afgeven. Ik discuteer niet, ben dat stadium intussen al lang voorbij, blij dat er iets zal gedaan worden.
    We schuiven op onze plaats in de wachtkamer en houden ons intussen bezig met het lezen van de verschillende nota's aan de muren. Wat het meeste opvalt, is dat de patient blijkbaar zelf moet weten of hij dringend ziek is of niet, want alleen in dat geval krijgt hij voorrang op de anderen. Ik kan me zo voorstellen dat zoiets wel eens mis moet lopen.
    De dokter constateert een abcès,  wat ik ook al dacht, èn het belangrijkste, hij schrijft antibiotica voor.  Voor mij is dit nl de derde ontsteking op 6 weken tijd maar geen enkele tandarts trekt een ontstoken wijsheidstand zonder voorafgaandelijke behandeling. Ook bij de apotheker van wacht die in de etalage daarnaast zetelt, is een wachtkamer waar de mensen wachten tot hun bestelling klaar is. Hier was ik vooral verbaasd omdat ze hetzelfde lage tarief voor mij rekenden als voor de NZ landers.
    We gaan vervolgens eerst naar Otago Peninsula , een schiereiland dat voor de kust gelegen is en waar een pinguinkolonie en een albatroskolonie te vinden zijn. Aangezien er geen brug is moeten we helemaal rondrijden. Zelfs met dit regenweer zien we overal mooie zichtjes, maar zoals gewoonlijk zijn er geen uitwijkplaatsen op de goede punten. De baan is precies twee baanvakken breed, heen en terug, zonder overschot en kronkelend langs de zee aan één kant en een rotswand aan de andere kant. Plots zien we aan de linker kant een parkingske bij wat boothuizen en Wilfried vliegt op de rem om af te draaien, krijgt dan plots een fietser in de gaten die langs de verkeerde kant (links) naar beneden komt en moet inhouden. Baf......een auto op ons!  Verdraaid, wat nu, en dit is niet onze eigen auto. 
                                                           Photobucket - Video and Image Hosting
    We stappen uit en de schade valt mee , een bluts in de bumper. Onze aanrijder blijkt een Engelsman te zijn die naar NZ gemigreerd is sinds een jaar, hij en zijn vrouw hebben daar werk gevonden. Ze wonen op het schiereiland. We verbazen ons vooral over de rust die van het incident uitgaat. Ik ben er zeker van dat in een gelijkaardig geval in Europa , we zeker wel verwijten zouden hebben gekregen over het doen van ongeoorloofde manoeuvers. Hier verloopt alles heel gemoedelijk, de man blutst onze bumper uit terwijl ik een gezellig babbeltje doe met zijn vrouw en in de loop van het gesprek krijgen we te horen dat het beste moment om de pinguinkolonie te zien , is in de namiddag.
    We besluiten dan maar eerst Dunedin stad te bezoeken en draaien om.

                                                      Photobucket - Video and Image Hosting

    08-02-2007 om 00:00 geschreven door bello1515

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 19/02-25/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Foto

    Pelsrob
    Foto

    Weka: inheemse vogel
    Foto

    Zilvervaren: wordt beschouwd als symbool van NZ- wordt verwerkt in allerlei gadgets.
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    De foto's hierboven geven de acht eerste sites van de geotoer weer.
    Ook de boulders behoren tot de geologische eigenaardigheden van deze streek, zie afbeeldingen bij de vierde dag.


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!