Ik ben Monika
Ik ben een vrouw en woon in Oost-Vlaanderen (België) en mijn beroep is gepensioneerde .
Ik ben geboren op 07/09/1941 en ben nu dus 83 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: .
De lindepijlstaart Is een nachtvlinder uit de familie Sphingidae. De spanwijdte varieert tussen de 60 en 80 mm. Komt voor in het noordelijk deel van het Palearctisch gebied. In het meest noordelijke deel vliegt één generatie per jaar van mei tot begin juli.
Groot avondrood Is een nachtvlinder uit de familie Sphingidae. Groot avondrood is een grote nachtvlinder met een spanwijdte van 45 tot 60 mm en komt voor in heel Europa. De vliegtijd is van mei tot en met augustus.
De monarchvlinder Deze grote dagvlinder waarvan de vleugellengte varieert tussen 43 en 50 mm komt veel voor in Noord-Amerika. De soort overwintert in Mexico en trekt in de zomer tot in Canada.
De keizersmantel Komt in vrijwel heel Europa voor. Is een grote en opvallende dagvlinder met een vleugellengte van 27 tot 35 mm. Hij heeft veel nectar nodig en leeft in gemengde en naaldbossen.
De atalanta Komt vrijwel overal voor, zelfs in de Alpen op 2000 m hoogte. Is ook te vinden in gematigde gebieden van Azië en in Noord-Amerika. Is een opvallende trekvlinder met een spanwijdte van 5-6 cm.
De gestreepte pijlstaart Is een nachtvlinder. Het verspreidingsgebied beslaat Afrika, Zuid-Europa, Centraal en Oost-Azië.De spanwijdte varieert tussen de 60 en 80 mm.
De ligusterpijlstaart Is een nachtvlinder uit de familie Sphingidae. Heeft een spanwijdte van 9 tot 12 centimeter. Komt voor in heel Europa. Hij vliegt in één generatie van begin mei tot begin september.
Roemenië is een republiek in Oost-Europa, grenzend aan de Zwarte Zee, Bulgarije, Servië, Hongarije, Oekraïne en Moldavië. De hoofdstad Boekarest is een grote toeristische attractie en veruit grootste stad van Roemenië.
Het Roemeens Atheneum Is een concertgebouw in de Roemeense hoofdstad Boekarest. Het is gebouwd tussen 1885 en 1888. Overheersend is de neoklassieke bouwstijl die is aangevuld met romantische elementen. Beneden bevindt zich een congreszaal.
Het Klooster van Horezu Is een klooster in de stad Horezu, in het zuiden van Roemenië. Het werd gebouwd door prins Constantin Brâncoveanu in 1690 en het wordt vanwege zijn schilderingen en decoraties erkend als een meesterwerk van de "Brâncovean"-stijl.
Het Parlementspaleis In Boekarest (Roemenië) is dit paleis het grootste gebouw (350,000 m²) van Europa. Het is 270 bij 240 m, 86 m hoog en 92 m diep met 12 verdiepingen en 8 ondergrondse niveaus. Binnen bevinden zich 2000 zalen en kamers.
Het Monte Carlo Is een restaurant op een eiland in het Cismigiumeer in de Roemeense hoofdstad Boekarest. Monte Carlo is gebouwd in Roemeense stijl. Het grote terras is gelegen aan het meer en bij toeristen erg in trek omdat men een mooi uitzicht over het meer heeft.
Casa Presei Libere (Huis voor de vrije pers) Is een gebouw in het noorden van Boekarest. De constructie begon in 1952 en werd voltooid in 1956. Heeft de afmetingen 280x260 m en beslaat een totale oppervlakte van 32.000 m². Zonder de televisieantenne, die 12,4 m hoog is, heeft het een hoogte van 91,6 m.
Arcul de Triumf Is een triomfboog in het noordwesten van Boekarest en gelegen aan de Kiseleffweg. Werd voltooid in september 1936. Heeft een hoogte van 27 m. De sculpturen die de Arcul de Triumf versieren zijn gemaakt door beroemde Roemeense beeldhouwers.
Vertrouwen is een zekerheid in het leven Vertrouwen is het mooiste dat je iemand kan geven Vertrouwen mag je niet zomaar breken Vertrouwen moet je steeds aan elkander geven
Apen zijn een infraorde uit de orde der primaten. Alle primaten die niet tot de infraorde van de apen behoren worden halfapen genoemd. De apen zijn verdeeld in twee groepen de breedneusapen uit Midden- en Zuid-Amerika en de smelneusapen uit Afrika en Azië. Apen leven voornamelijk in warmere streken, die veelal begroeid zijn met bomen. In de tropische regenwouden komen de meeste soorten voor. De meesten soorten zijn dan ook goede klimmers, die een groot gedeelte van de dag in bomen doorbrengen.
Witgezichtsaki Komen voor in de tropische regenwouden van Brazilië, Frans-Guyana, Guyana, Suriname en Venezuela. Ze leven in vrij kleine groepen en bevinden zich op hoogten tussen 210 en 750 meter. Ze kunnen sprongen maken van wel 10 meter. Hun voedsel bestaat uit fruit, maar ook noten, zaden, bladeren en insecten.
Springtamarin Komen enkel voor in de regenwouden van het opperste Amazonebekken in Zuid-Colombia, Oost-Ecuador, Oost-Peru, West-Brazilië en Noord-Bolivia. Hun voedsel bestaat uit vruchten, gom en boomsappen, insecten, spinnen en kleine gewervelden.
Zwarte brulaap Komt voor van Bolivia en Mato Grosso tot Noord-Argentinië. De mannetjes zijn zwart van kleur en de vrouwtjes geelbruin. Ze slapen en rusten ongeveer 80% van de dag. Hun voeding bestaat voornamelijk uit bladeren uit de bossen waar ze leven in groepen maar ze lusten ook wel fruit.
Ringstaartmaki Is een vrij grote halfaap die leeft in de droge bossen van het zuiden en zuidwesten van Madagaskar. Ze eten voornamelijk vruchten. Ze zijn zeer sociaal en zoeken regelmatig elkaars gezelschap. Vormen groepen van 3 tot 24 dierenbinnen een territorium.
Javaanse langoer Leeft vooral in Indonesië: in Bali, Java, Lombok en Zuid-Sumatra. Is heel sociaal en leeft in groepen van ongeveer zeven dieren met 1 tot 2 volwassen mannetjes. Eet vooral bladeren, vruchten, bloemen en bloemknoppen, maar lust ook insectenlarven.
Doodshoofdaapje Leeft in de oerwouden van Zuid- en Midden-Amerika. Het zijn zeer sociale dieren die leven in grote groepen in de bomen. Ze zijn zelden te zien op de grond. Hun voedsel is zowel van dierlijke als plantaardige oorsprong. In de natuur worden ze ongeveer 10 jaar .
Baviaan Komt voor in bijna geheel Afrika en ten zuiden van de Sahara in voornamelijk beboste savannes en steppes. Het is een bodemdier dat loopt op handpalm en voetzoel. Trekt rond in troepen van 10 tot wel 200 stuks. De baviaan eet zowel plantaardig als dierlijk voedsel.
Withandgibbon Komt alleen voor in Zuid-oost Azië.. Ze leven in een monogame familiegroep bestaande uit 2 tot 6 dieren en verblijven hoog in de bomen. Op de grond lopen ze rechtop in tegenstelling tot grote mensapen die op handen en voeten voortbewegen. Hun voedsel bestaat uit vruchten.
Chimpansee Komen voor in West- en Midden-Afrika. Ze leven graag bij elkaar in groep. Hun voedsel bestaat uit zowel planten als vlees maar het liefst eten ze bladeren, fruit en zaden. Honing, insecten en eieren vinden ze ook lekker. De chimpansee kan wel 50 jaar oud worden.
Orang oetang Komt voor in de bossen op Sumatra en Borneo. Kan tot 45 jaar oud worden en is ook het grootste dier dat in bomen leeft. De orang oetang komt zelden op de grond. Hij heeft een gevarieërd menu van vruchten, bladeren, planten, boomschors, knoppen, paddestoelen.
Gorilla Leeft in de tropische regenwouden van Afrika. Ze kunnen tot 350 kg wegen en 2 m hoog worden. Zijn bodembewoners. Het voedsel bestaat uit eten bladeren, stengels, wortels en schors maar ze lusten ook graag fruit. Een gezonde gorilla heeft een dikke buik.
Gewoon leeuwaapje Wonen in de dichte wouden van Zuidoost Brazilië. Het is de enige soort die oranje is gekleurd. Ze zijn vrij klein, ongeveer 20 cm en hun staart is soms 15 cm langer dan hun hele lichaam. Ze eten bladeren, fruit, insecten, nestvogels en hagedisjes.
- Mama, mag ik in zee gaan zwemmen? - Nee, dat is veel te gevaarlijk liefje.... - Maar papa is toch ook aan het zwemmen in de zee? - Ja, maar die heeft een levensverzekering.
De Brug van Millau - Frankrijk Ligt op 270 m boven de rivier de Tarn en heeft een lengte van 2.460 m. Ze bestaat uit zeven enorme brugpijlers waarvan de hoogste 343 m de lucht in reikt en daardoor de hoogste pijler ter wereld is. Het brugdek is 32 m breed.
Forth Bridge - Schotland Is een spoorbrugdie de oevers van de Firth of Forth in Schotland verbindt. Ze is 2,46 km lang en het spoor ligt 45 m boven het wateroppervlak. Men verwerkte ongeveer 54.860 ton staal en 7 miljoen klinknagels. Een verfbeurt vereist 31.800 liter verf.
Golden Gate Bridge - Verenigde Staten Is een hangbrug die het schiereiland San Francisco met het noorden verbindt en is geopend op 28 mei 1937. Deze brug is 2.737 m lang en overspant 1.280 m water. Er wordt tol geheven naar San Francisco toe.
De Confederation Bridge - Canada Is een 12,9 km lange tolbrug die de Canadese deelstaat Prins Edwardisland verbindt met het Canadese vasteland. De brug werd geopend op 31 mei 1997. Op dat moment was het de op zes na langste brug ter wereld.
Clifton Suspension Bridge - Verenigd Koninkrijk Is een hangbrug die het kloofdal van de Avon bij Briston overspant. De bouw werd voltooid in 1864. De totale lengte tussen de verankeringspunten is 412 m en de totale breedte is 9,4 m. De pylonen hebben een hoogte van 26 m.
Akashi Kaikyo-brug - Japan Is een hangbrug tussen Kobe en het eiland Awaji. Werd gebouwd in 1998 en heeft 4,3 miljard dollar gekost. De brug is 1.990,8 meter lang en is uit staal gemaakt. Ze kan zelfs windsnelheden van 110/120 km per uur weerstaan.
De Blauwbrug - Nederland Is één van de meest markante bruggen van Amsterdam. Deze brug over de Amstel werd opengesteld in 1883. Het is een ontwerp van B. de Greef en W. Spinger. De architectuur is geïnspireerd door de Parijse Seinebrugge.
Koningin Julianabrug - Curaçao Is een 55 meter hoge brug over de Sint Annabaai in Willemstad en werd in 1974 geopend. De brug is enkel bestemd voor autoverkeer. Wegens de beweeglijkheid ervan is voetgangers- en fietsverkeer niet toegelaten.
Pont Neuf - Frankrijk Is een brug over de Seine in Parijs. Het is de oudste brug van de stad. Ze werd gebouwd tussen 1578 en 1604 naar een onwerp van Androuet du Cerceau. De Pont Neuf heeft 12 rondbogen en bestaat uit twee delen.
Sydney Harbour Bridge - Australië Is de breedste brug ter wereld en heeft een lengte van 1.149 meter en een boogspan van 503 meter. De brug is van staal gemaakt en bestaat uit 6 miljoen klinknagels. Ze werd voor het eerst voor het publiek en het verkeer geopend op 19 maart 1932.
Jouw ogen zijn zo wondermooi Ze kunnen spreken, dromen of droevig zijn Soms is er ook even een blik van pijn Maar die ogen van jou kunnen schitteren en ook vrolijk zijn
Kameleons zijn familie van de hagedissen Komen oorspronkelijk uit Afrika Ze kunnen van kleur wisselen Ze zijn zonder uitzondering carnivoor, maar kleine soorten eten vrijwel alleen insecten en zijn insectivoor Alle kameleons hebben een oprolbare grijpstaart Ze hebben ook een lange oprolbare, aan het uiteinde, kleverige tong De ogen zijn bol en puilen uit De meesten leven in beboste gebieden Het zijn zeer solitaire dieren en kunnen elkaar niet uitstaan Tegen de mens reageren ze eveneens agressief door hun bek open te sperren en te sissen
Jemenkameleon Komt voor in de drogere gebieden Jemen en Saoedi Arabië . Het voedsel bestaat uit insecten, kleine ongewervelden maar ook vogels, kleine zoogdieren en hagedissen. Deze kameleon is berucht om zijn asociaal gedrag.
Stekelkameleon Komt voor op het eiland Madagascar en is een erg rustige soort die een hele dag op een tak kan doorbrengen. Deze kameleon leeft in matig vochtige gebieden. Het voedsel bestaat uit insecten maar ook kleine zoogdieren.
Lappenkameleon Komt voor in het grootste deel van Afrika, maar niet in de landen ten noorden en westen van Nigeria. Deze kameleon is de meest verspreide soort ter wereld. Zijn voedsel bestaat uit kleine ongewervelden.
Zebrakameleon Komt voor in Afrika, Tanzania, Malawi. Zijn voedsel bestaat uit grote insecten, maar ook vogels en hagedissen. Leeft in bomen en struiken en zoekt de schaduw op. Deze kameleon is bijzonder agressief zowel tegen soortgenoten als tegen de mens.
Panterkameleon Deze soort komt alleen voor op Madagaskar en enkele kleine omliggende eilandjes. Is een echte klimmer die maar zelden op de grond komt. Het voedsel bestaat uit insecten en andere kleine dieren. Het habitat bestaat uit struiken en bomen in vochtige bosachtige gebieden.
Tweehoornkameleon Komt voor in Tanzania en Kenia in Afrika, waar hij leeft in geïsoleerde gebiedjes. Is te vinden in bomen op vochtige en warmere plaatsen. Ook in koelere bergwouden en zelfs in tuinen wordt hij aangetroffen. Deze kameleon is een zeer nerveus type
Een wolkenkrabber is een bijzonder hoog gebouw. Bestaat uit vele verdiepingen en wordt meestal gebruikt voor wonen en werken. Wolkenkrabbers zijn net als andere hoogbouw zeer efficiënt qua gebruik van grondoppervlakte.
De Taipei 101 - Eiland Taiwan Deze wolkenkrabber Is 509 meter hoog en staat in de Taiwanese hoofdstad Taipei. Telt 101 verdiepingen en heeft 34 liften. De bouw duurde 4 jaar. Is bestand tegen zware aardbevingen en orkanen. Heeft ruim 2 miljard euro gekost.
De Jin Mao Tower - China Is een wolkenkrabber in de Chinese stad Sjanghai. Was in 1998 volledig klaar en is in april 1999 in gebruik genomen. De Jim Mao Tower heeft een hoogte van 421 meter en telt 88 verdiepingen. Vanaf de 53ste tot en met de 87ste verdieping is een hotel gevestigd.
Torre Moyor - Mexico Is een wolkenkrabber in Mexico-stad met een hoogte van 225 meter. Er zijn 55 verdiepingen en 29 liften. De bouw begon in 1999 en was klaar in 2004. De Torre Moyor kan normaal aardbevingen weerstaan met een kracht van meer dan 8,5 op de schaal van Richter.
Shun Hing Square - China Was de eerste wolkenkrabber in Shenzhen. De structurele hoogte is 384 meter en er zijn 69 verdiepingen. Het project werd volledig afgewerkt in 1996 en was een jaar lang het hoogste gebouw van China.
Transamerica Pyramid - Verenigde Staten Is de hoogste en best herkenbare wolkenkrabber van San Francisco. Hij is 260 meter hoog en bestaat uit 48 verdiepingen. Er zijn 18 liften en 3.678 ramen. De bouw ervan begon in 1969 en werd voltooid in 1972.
Rembrandttoren - Nederland Is de hoogste wolkenkrabber van Amsterdam en staat aan het Amstelplein. De toren is genoemd naar de schilder Rembrandt van Rijn. Hij heeft een hoogte van 135 meter en telt 35 verdiepingen.
Tour Montparnasse - Frankrijk Is de hoogste wolkenkrabber van Frankrijk en staat in het centrum van Parijs, in de wijk Monparnasse. Werd in één fase gebouwd tussen 1969 en 1974. Is 210 meter hoog en telt 58 verdiepingen. De snelste lift van Europa gaat tot de 56ste verdieping.
De ooievaar is de bekendste vogel uit de familie van de ooievaarachtigen Ooievaars zijn trekvogels die grote afstanden af kunnen leggen. Als twee ooievaars op hun nest zitten, verklaren ze elkaar hun "liefde" met spectaculair snavelgeklepper. Zij blijven hun hele leven trouw aan hun partner.
Kaalkopooievaar Een algemene soort in Latijns-Amerika. Is 85-100 cm groot en bewoont moerassen en andere waterrijke gebieden. Het voedsel bestaat vooral uit vis, maar ook uit reptielen, kikkers en ongewervelde waterdieren.
Schoenbekooievaar Leeft in Oeganda en in Zambia en rond het Tana-meer in Ethiopië. Heeft een enorme snavel met een soort haak aan het uiteinde met zijn brede bek waar hij gemakkelijk vis kan mee vangen.
Zadelbekooievaar Is één van de grootste vogels van Afrika. Kan een lengte bereiken van anderhalve meter. Blijft bijna heel zijn leven in hetzelfde gebied. Voedt zich met vissen.
Reuzenooievaar Zijn leefgebied strekt zich van Mexico tot Argentinië. Met zijn 1,5 meter is het de grootste vogel van de nieuwe wereld. Is te vinden in de omgeving van moerassen en rivieren .Voedt zich met weekdieren, reptielen, kleine zoogdieren en vis.
Zwarthalsooievaar Leeft in India, Zuidoost-Azië, Nieuw-Guinea en Australië. Woont in moerasgebieden. Wordt 120-170 cm hoog en heeft een spanwijdte van ongeveer 2 m. Voedt zich vooral met vissen, maar ook kikkers, reptielen en krabben.
Werelderfgoed is cultureel en natuurlijk erfgoed dat wordt beschouwd als onvervangbaar, uniek en eigendom van de hele wereld en waarvan het van groot belang wordt geacht om te behouden. Alleen erfgoed dat is ingeschreven op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO mag deze titel dragen. De lijst wordt jaarlijks samengesteld door de Commissie voor het Werelderfgoed die bestaat uit vertegenwoordigers van 21 landen.
De Abdij van Sankt Gallen - Zwitserland Staat sinds 1983 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Ligt in het kanton Sankt Gallen in Oost-Zwitserland. Is een voorbeeld van een karolingisch klooster. De bibliotheek is één van de grootste en oudste van de wereld en bevat onschatbare manuscripten.
De kathedraal van Bourges - Frankrijk Staat sinds 1992 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Deze gotische kathedraal werd gebouwd tussen 1195 en 1255 in de Franse stad Bourges in het departement Cher. Is bekend om de harmonische verhoudingen en de kwaliteit van de decoratie.
Het Hotel van Eetvelde - België Staat sinds 2000 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Is een art-nouveau herenhuis gelegen in Brussel in de wijk van de Squares. De tussen 1895 en 1898 gebouwde stadwoning is van de hand van Victor Horta.
Het Rilaklooster - Bulgarije Staat sinds 1983 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Het is gelegen op een hoogte van 1147 meter in het Rilagebergte in Bulgarije. Is een voorbeeld van Bulgaarse renaissance. Het interieur is versierd met 1200 fresco's met bijbelse taferelen.
De Jahrhunderthalle - Polen Staat sinds 2006 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Werd in 1913gebouwd ter herdenking van de Slag bij Leipzig, die een eeuw daarvoor had plaats gevonden.
Slot Drottningholm - Zweden Staat sinds 1991 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Is ontworpen in barokstijl in de tweede helft van de 17e eeuw. Het werd gebouwd op het eiland Lövöten westen van Stockholm en is sinds 1982 de woonplaats van de Zweedse koninklijke familie.
Het Hospital de Sant Pau - Spanje Staat sinds 1997 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Het is een ziekenhuis in Barcelona. Met zijn hoofdgebouw en vele paviljoenen is het Hospital de Sant Pau het grootste complex van de Catalaanse modernistische architectuur.
De molens van Kinderdijk - Nederland Staan sinds 1997 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. De 19 windmolens, die een molengang vormen, zijn een toeristische trekpleister. Eén van de molens is tijdens het zomerseizoen ook van binnen te bezichtigen.
De basiliek van San Vitale - Italië Staat sinds 1996 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Is een achthoekige kerk in de Noord-Italiaanse stad Ravenna. Werd opgetrokken tussen 526 en 547 onder de Byzantijnse keizer Justinianus. De mozaïeken in de kerk zijn wereldberoemd.