De deelstaat van India is vermaard om een andere grote katachtige, de Aziatische leeuw. Wereldwijd zijn er nog maar ongeveer 320 van over, en allemaal leven ze in en rond de bossen van het Gir National Park. Dit dier kwam ooit overal in Noord-India voor, maar er is op zo'n grote schaal opgejaagd dat hij al vrijwel was uitgestorven toen beschermende maatregelen een langzaam herstel mogelijk maakten.
Amoerpanter (Panthera pardus orientalis)
De Amoerpanter leeft in Khasan, een regio tussen Vladivostok (Rusland) en de grens met China. Naar schatting leven er nog zo'n 40 Amoerpanters in dit gebied.
Een aantal jaren geleden is de Siberian Tiger Support Coalition opgericht. Deze groep hield zich allereerst bezig met de bescherming van de Amoer (ookwel: Siberische) tijger. Maar in hetzelfde gebied leeft ook de Amoerpanter. Ondanks de beschermende maatregelen in Rusland wordt deze grote kat, evenals de Amoertijger, nog steeds bedreigd door stroperij.
De Siberian Tiger Support Coalition zijn activiteiten heeft uitgebreid met de bescherming van de Amoerpanter. Sinds januari 1998 is een anti-stroperijteam actief in Khasan. Naast het uitbannen van de stroperij richt dit team zich ook op tellingen van Amoerpanters in dit gebied. Ondanks de beschermende maatregelen blijft stroperij een belangrijke bedreiging. Vandaar dat de anti-stroperij activiteiten van de Amur Leopard and Tiger Aliance (ALTA) zijn uitgebreid om de Amoerpanter beter te beschermen.
Stichting Tigris financiert ook bosbrandbestrijding en tellingen van de Amoerpanters met behulp van sporen in de sneeuw en camera-vallen die de dieren automatisch fotograferen. Stichting Dierentuinen Helpen steunt Tigris bij het financieren van de anti-stroperij brigades en bij de compensatie voor gedood vee.
Grijzevos (Urocyon cinereoargenteus)
De grijze vos heeft een overwegend grijze vacht met een witte buik. En op verschillende plaatsen heeft hij vaak rood-bruine tinten.
Met een grootte van 110 centimeter en een gewicht tot 6,5 kilo is hij groter dan de gewone vos. Hij heeft korte poten en net als de andere soorten een spitse snuit. De staart is mooi grijs en erg dik. De grijze vos is van alle vossensoorten degene die het beste in een boom kan klimmen.
De grijze vos komt voor in Zuid-Canada tot Midden-Amreika. De vos eet over het algemeen muizen, eekhoorns en insecten. Doordat hij in bomen kan klimmen wil de grijze vos ook wel kleine vogels en eieren uit nesten halen.
Ik heb verder nog geen informatie over deze uitgestorven wolf kunnen vinden,
maar ik doe hard mijn best...
Kaapse leeuw (P.l. malanochiata)
De Kaapse leeuw is uitgestorven. Niet altijd is onze verdwijning de schuld van de mensheid. Soms waren we gedwongen bepaalde gebieden op te geven, bijvoorbeeld West-Europa vanwege de groei van bossen daar na de laatste IJstijd. Wij houden meer van open terrein. Dat geeft ons een beter overzicht van wat er zoal om ons heen gebeurt. Maar voor onze teruggang in Azië en Afrika is de mens volledig verantwoordelijk. Dat geldt vooral voor Europese kolonisten, die leeuwen vreesden omdat zij mensen zouden opeten en hun vee zouden doden. Mensen jagen ook op leeuwen om onze huid als trofee mee naar huis te kunnen nemen. Wat zouden mensen er eigenlijk van vinden als wij hen bijna allemaal hadden opgegeten en een paar duizend van hun soort in leven zouden laten in reservaten?
Bedreigingen Tijgers zijn gegeerd Door hun schitterende vacht en schrikwekkende aanblik trokken tijgers als vanzelf de aandacht van jagers. Naast de eer zon krachtig dier te verslaan, konden deze jagers ook nog eens massas geld verdienen door de huid van hun prooi te verkopen.
Maar niet alleen naar de huid van de tijger is vraag. Ook andere lichaamsdelen zijn gegeerd, vooral in de traditionele Oosterse geneeskunde, die tijgerorganen allerlei geneeskrachtige, haast magische kwaliteiten toeschrijft
- Van de tanden wordt een poeder gemaakt, om astma en geslachtsziekten mee te bestrijden. - Aftreksels van de huid van het dier zouden het geheugen verbeteren - Tijgerbeenderen zijn het populairst: ze worden verwerkt in pillen, zalfjes, wijn, Ze hebben de reputatie pijn te verlichten, veroorzaakt door bv. rheuma, malaria, zweren, - Van de staart worden zalfjes gemaakt tegen huidziekten.
maar ook te duchten! De mens is bang van tijgers. Het zijn immers grote, erg sterke dieren, die schijnbaar uit het niets hevig kunnen aanvallen. Er circuleren dan ook de meest afschuwelijke verhalen over tijgers die zonder reden mensen aanvallen. Zo kwam de tijger aan zijn bijnaam menseneter. Nochtans is dit voor de meeste tijgers absoluut geen correcte naam: meestal vallen tijgers enkel mensen aan als ze zich bedreigd voelen. In India bv., worden er jaarlijks een 40-tal mensen door tijgers gedood. Dat lijkt misschien veel, maar in India wonen meer dan een miljard mensen en slangen maken er 40 maal meer slachtoffers. En het autoverkeer laten we dan nog even terzijde
Toch zit de angst voor de tijger er nog steeds diep in. In China beschouwde de wet tijgers gedurende lange tijd als vijanden van de landbouw en de veeteelt, die afgemaakt moeten worden.
Niet alleen de jacht vormt een ernstige bedreiging voor de tijger, ook de inkrimping van zijn leefgebied speelt hem parten. Het aantal mensen in gebieden waar de tijger leeft, neemt razendsnel toe. Al deze mensen hebben voedsel nodig, en een plaats om te wonen. Waar ooit uitgestrekte bossen lagen, vind je vandaag velden en dorpen. Voor de tijger betekent dit een ramp, want er blijft alsmaar minder plaats voor hem over! Zo zorgt ook de bosbouw in de ongerepte bossen in Azië ervoor dat hele delen van het leefgebied van de tijger verdwijnen.
Tijgers zijn de grootste katachtigen die op onze planeet leven. Maar hoe prachtig en sterk ze ook zijn, hun toekomst is verre van zeker
In het begin van de 20ste eeuw leefden er nog 100.000 tijgers in de natuur. Vandaag zijn het er naar schatting nog maar zon 6.000 meer. Niets om fier over te zijn dus. Van de 8 tijger-ondersoorten die vorige eeuw nog op onze aarde te vinden waren, zijn er vandaag bovendien nog maar 5 in leven.
Deze ondersoort van de tijger wordt pas sinds 2005 onderscheiden. Tot die tijd werden deze tijgers tot de Indo-Chinese tijgers gerekend.
Zoals hun naam aangeeft leven ze in Maleisië. Hun verspreidingsgebied (het Maleisisch schiereiland) grenst aan dat van de Indo-Chinese tijger. De scheiding loopt bij de Istmus van Kra (het smalleste deel van het schiereliand, bij de zuidelijkste punt van Myanmar). Er leven naar schatting nog 500 Maleise tijgers in het wild.
De Zuid-Chinese tijger is de zeldzaamste nog bestaande ondersoort van de tijger. Hij hoort thuis in de graslanden, bossen en bergen van zuidelijk China.
Deze tijger is net iets kleiner dan de Indo-Chinese. De grondkleur is vergeleken met de andere tijgers vrij donker rood, de lichte kleur van de buik loopt niet door over de flanken.
In de jaren 1950 werden Zuid-Chinese tijgers beschouwd als schadelijk wild. Vanaf de jaren '80 kreeg de Zuid-Chinese tijger echter wettelijke bescherming, maar stroperij ging door. Naar schatting zijn er nu tussen de 30 en 40 in het wild over. In Chinese dierentuinen zijn er bij elkaar nog ongeveer 50. De toekomst voor deze ondersoort ziet er somber uit.
De Sumatraanse tijger is de kleinste nog levende ondersoort van de tijgers. In de slinkende regenwouden van het Indonesische eiland Sumatra komen er nog 400 tot 500 voor.
Het Wereld Natuur Fonds zet zich in om te zorgen dat het leefgebied van de Sumatraanse tijger beschermd wordt en stroperij wordt tegengegaan.
De Siberische tijger is de grootste ondersoort van de tijgers. Het is ook een van de zeldzaamste. Met zijn dikke vacht en onderhuidse vetlaag is hij goed opgewassen tegen de kou die 's winters in zijn leefgebied kan heersen.
Naar schatting leven er nog ongeveer 480 van deze machtige jagers in het wild. Het Wereld Natuur Fonds doet er alles aan om deze ondersoort voor uitsterven te behoeden.
vaste land Zuidoost-Azië (ten noorden van de Istmus van Kra: Thailand, Cambodja, Laos, Myanmar, Vietnam, Zuidoost-China)
Voedsel
zwijnen, herten, runderen
Lengte
tot 2,6 m (zonder staart)
Gewicht
tot 180 kg
Met naar schatting tussen de 700 en de 1300 exemplaren is de Indo-Chinese tijger na de Bengaalse tegenwoordig de meest talrijke ondersoort van de tijger. De meeste leven in de regenwouden van Thailand. Door het verdwijnen van zijn leefgebied en stroperij is deze tijger echter zeker niet buiten gevaar.
Deze tijger is wat kleiner dan de Bengaalse. De grondkleur van de vacht is donkerder, maar wel lichter dan bij de Zuid-Chinese tijger.
Tot het jaar 2005 werd ook de Maleise tijger nog tot deze ondersoort gerekend.
India, Bangladesh, Nepal, Buthan, Myanmar, West China
Voedsel
zwijnen, herten, runderen
Leeftijd
15 jaar
Lengte
tot 2,65 m (zonder staart)
Gewicht
250 kg
Status
bedreigd
Bekijk de video:
De Bengaalse tijger is een ondersoort van de tijger die nu nog in de grootste aantallen en verspreiding voorkomt in het wild. Rond 1900 waren er alleen in india al tegen de 40.000. In 1972 was dit aantal dramatisch gedaald tot 2000.
Door een goed beschermingsprogramma heeft de Bengaalse tijger zich weer enigszins kunnen herstellen: naar schatting zijn er nu tussen de 3200 en 4500.
max. 2,55 m (Sumatraanse) tot max. 3,3 m (Siberische) zonder staart
Gewicht
max. 140 kg (Sumatraanse) tot max. 384 kg (Siberische)
Onderverdeling
5 ondersoorten
De tijger is de grootste katachtige en onmiskenbaar met zijn zwart gestreepte oranje-gele vacht. Een eeuw leefden er naar schatting nog zo'n 100.000 tijgers in een groot deel van Azië. Door het verdwijnen van zijn leefgebied en vooral door de meedogenloze jacht zijn er nu nog hooguit 7000 tijgers over.
Van de acht ondersoorten zijn er de afgelopen zestig jaar drie uitgestorven: de Javaanse, de Kaspische en de Balinese tijger. Sommige van de vijf overgebleven ondersoorten dreigen ook te verdwijnen, zoals de Zuid-Chinese tijger waarvan er naar schatting nog tussen de 20 en 30 exemplaren in het wild zijn.
Tegenwoordig is de vraag naar tijgerproducten voor traditionele oosterse medicijnen de belangrijkste oorzaak van de aanhoudende stroperij. Het Wereld Natuur Fonds heeft zet zich in voor tijgerreservaten en tegen de handel in tijgerproducten.
Het meest opvallende aan de vliegende katten of vliegende maki's - die overigens niet verwant zijn aan katten en ook niet aan maki's (halfapen) - is de vlieghuid tussen hun staart, poten en nek. Tijdens een sprong strekken ze hun poten en lijken dan op een vlieger. Op deze manier kunnen ze soms wel 100 meter tussen bomen overbruggen zonder veel hoogte te verliezen.
Amur leopard; Far Eastern leopard; Manchurian leopard; Korean leopard
Verspreiding
Verre Oosten, Amoer-gebied (bij Vladivostok)
Voedsel
vooral hazen en herten
Leeftijd
23 jaar (dierentuin)
Lengte
1,5 - 2 m, vrouwtje 1,2 - 1,5 m
Gewicht
37 - 90 kg, vrouwtje 28 - 60 kg
Leefgebied
bebost gebied
Van de 10 ondersoorten van de panter is de amoerpanter de zeldzaamste. Er leven hoogstens 40 exemplaren in Khasan: een relatief klein gebied tussen Vladivostok en de grens met China. Misschien leven er in China ook nog een handvol. In dierentuinen wereldwijd zijn er ongeveer 200.
De basiskleur van de amoerpanter is vrij bleek, de donkere, ononderbroken kringen zijn relatief groot en staan ver uit elkaar. In de winter krijgt hij een erg dikke vacht, met haren van soms 7 centimeter lang.
Oorspronkelijk leefde de amoerpanter in een groot deel van het Amoer-gebied tot en met de bergen in Noordoost-China en Korea. Door de jarenlange jacht en stroperij om zijn vacht en botten (traditionele medicijnen) is de amoerpanter uit het grootste deel van zijn verspreidingsgebied verdwenen. Ook zijn leefgebied wordt door ontginning, bosbranden en aanleg van oliepijpleidingen steeds verder aangetast. Het Wereld Natuur Fonds is actief met de bescherming van het Amoer-gebied en terugdringen van stroperij van de amoerpanter en van de Siberische tijger, die ook in dit gebied leeft.
De wilde kat lijkt veel op een groot uitgevallen (cyperse) huiskat. Een van de ondersoorten van de wilde kat - de Afrikaanse - is de stamvader van de huiskat.
Wilde katten zijn solitaire dieren die op kleine dieren jagen zoals muizen, ratten, lemmingen en konijnen. Vroeger kwamen ze wijdverspreid voor in Eurazië en Afrika, maar tegenwoordig is met name hun leefgebied in Europa sterk beperkt.
De nevelpanter dankt zijn naam aan zijn prachtige, op wolken lijkende vlekken op de vacht. Deze soort is de 'kleinste van de grote katten'. Hij heeft in verhouding erg lange hoektanden. De nevelpanter klimt erg goed en gaat veel in bomen op jacht. Hij vangt echter ook bodembewonende dieren.
antilopen, herten, hagedissen, vogels, apen en andere dieren
Leeftijd
10 - 20 jaar
Lengte
1 - 1,9 m, staart 60 - 110 cm
Gewicht
45 - 85 kg (mannetje), vrouwtje 35 - 50 kg
Status
thans niet bedreigd
Onderverdeling
10 ondersoorten
De luipaard wordt ook wel panter genoemd. Deze forse kat komt voor in bosrijke gebieden in vrijwel geheel Afrika en zuidelijk Azië.
Luipaarden jagen voornamelijk 's nachts en sluipen daarbij geruisloos naar hun prooi waarna ze die bespringen. Ze vangen prooien van het formaat mestkever tot grote antilopen die veel zwaarder zijn dan zijzelf. Zulke grote vangsten slepen ze vaak in een boom, zodat ze niet worden ingepikt door hyena's of jakhalzen.
Bij de luipaard komt regelmatig een zwarte vorm voor: een soort albino, maar dan precies omgekeerd. Deze zwarte panters zijn dus geen aparte soort, maar een variatie van de luipaard.
De leeuw is de enige katachtige die in hechte en duurzame familiegroepen leeft. Meestal bestaat een leeuwengroep uit een stuk of vijf verwante vrouwtjes, hun jongen en een volwassen man.
De leeuwinnen jagen vaak gezamenlijk op een prooi, de man eist bij het verdelen van de gevangen buit het leeuwendeel voor zich op.
Een mannetjesleeuw heeft per dag ongeveer 7 kilo vlees nodig, een vrouwtje ongeveer 5 kilo. De man is ook een stuk groter en heeft imposante manen. Leeuwen jagen soms ook in hun eentje op kleinere prooidieren.
Het jachtluipaard wordt ook vaak cheeta genoemd. Deze katachtige staat bekend als het snelste dier op het land. In een korte sprint kunnen ze snelheden van meer dan 100 km per uur halen en ze trekken net zo snel op als een Ferrari.
Jachtluipaarden jagen vaak midden op de dag. Dat maakt ze extra geliefd bij toeristen en filmmakers. Soms ondervinden de cheeta's last bij het jagen van al die toeschouwers. Een andere lastpak is de leeuw of een hyena die regelmatig buit van cheeta's afpakken of hun jongen doden.
Vroeger werd het jachtluipaard door de Egyptenaren en de Assyriers gebruikt als jachtdier. Hij moest op bevel achter een prooidier aangaan en deze na de vangst naar zijn begeleider brengen.
De zwartvoetkat is het kleinste lid van de familie der katachtigen. Hij dankt zijn naam aan zijn zwarte voetzolen. Het is een uitstekende graver, die zijn prooien vaak te pakken krijgt door ze uit te graven. De zwartvoetkat leeft in droge, woestijnachtige gebieden in zuidelijk Afrika zoals de Karoo en de Kalahari en kan met weinig water toe.
Ik ben andrea
Ik ben een vrouw en woon in kapellen () en mijn beroep is .
Ik ben geboren op 16/01/1944 en ben nu dus 81 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: dieren en alles wat met de natuur te maken heeft.
mijn intresse gaat vooral uit naar alle katachtige maar ook honden en vogels, bloemen,in feite alles wat met dieren te maken heeft