ZEEAREND

Zeearend
Arenden zijn indrukwekkende vogels. De zeearend, bijvoorbeeld, wordt niet voor niets ook wel de ‘vliegende deur’ genoemd. Deze naam dankt de zeearend aan zijn formaat. In vlucht bedraagt de spanwijdte van de uitgestrekte vleugels maar liefst 180 tot 244 centimeter, echt de lengte van een deur dus. Na honderden jaren afwezigheid is de zeearend sinds 2023 officieel terug als broedvogel in Vlaanderen (Natuurgebied “De Blankaart” in Woumen. Zeearenden eten vooral vis die vlak onder het wateroppervlak wordt gevangen. Ze eten ook watervogels, zoals eenden, koeten en jonge ganzen, en in mindere mate zoogdieren als haas. Verder eten ze ook wel aas, vooral als er in de winter ijs ligt.
Onderstaande foto’s zijn gemaakt door Roger DAMEN (19/05/2024)





























