Hop of hoppe (Humulus Lupulus) is de langste kruidachtige klimplant uit onze flora die meer dan 20 jaar oud kan worden. Ze overwintert met behulp van een wortelstok waaruit elke lente nieuwe stengels groeien. Ze behoort tot de familie van de hennepachtigen. De vrouwelijke en mannelijke bloemen komen op verschillende planten voor (tweeslachtige plant) en maken gebruik van de wind voor bestuiving. Het zijn uitsluitend de onbevruchte hopbellen van de vrouwelijke hopplant die als grondstof worden gebruikt bij de bereiding van bier. Deze bevatten een geel poeder (hopmeel) of lupuline dat aan bier een bittere smaak verleent en tevens dienst doet als natuurlijk bewaarmiddel. Hop wordt uitsluitend geteeld van de 35ste tot de 55ste breedtegraad, dit aan beide zijden van de aardbol. Wereldwijd wordt er meest hop verbouwd in Duitsland en de USA. België zelf behoort tot de kleinere hopproducerende landen, wat zich allesbehalve weerspiegelt in de excellente kwaliteit van de hop (‘small acreage, with high potential’ of ook wel ‘Belgian quality, your guarantee’). Meer nog, Belgische hop zorgt voor een uniek smaakpallet in bier, zodat sommigen zelfs over een terroir durven spreken.
Het ganse jaar door
De wortelstok kan in de maanden december en januari genieten van de winterrust.
Begin februari worden de overblijfselen van de plant van vorig jaar afgereden en wordt het veld klaargemaakt voor een nieuw seizoen.
De hopdraad wordt vanuit de hopkooi bovenaan bevestigd aan de langsdraden en onderaan met een grondhaak vastgemaakt.
Heel vroeg in het voorjaar ontstaan scheuten aan de wortelstokken. Daar er slechts drie à vier scheuten uit de wortelstok mogen doorgroeien, moeten de overige handmatig worden verwijderd. Deze hopscheuten zijn een heerlijke delicatesse en vind je vooral in de plaatselijke horeca.
In maart en april worden de scheuten manueel rond een hopdraad gewonden.
Eind juni, begin juli zijn deze rechts windende (met de zon mee) scheuten gegroeid tot een hoogte van ongeveer 7 meter met een groeisnelheid van gemiddeld 10 cm per dag; in gunstige omstandigheden zijn 25-30 cm per dag geen uitzondering. De onderste bladeren worden verwijderd.
Begin juli begint de bloei en moeten de planten heel nauwgezet opgevolgd worden en indien nodig behandeld worden tegen ziekten en plagen. Hop is zeer gevoelig voor echte meeldauw (witziekte) en valse meeldauw (peronospora ) of in de volksmond ook wel de hopplaag genoemd. Gelukkig krijgt elke teler ook een beetje hulp van insectenetende vogels en lieveheersbeestjes.
Eind augustus, begin september zijn de hopbellen rijp voor de pluk. Tot eind jaren vijftig werden de hopbellen met de hand geplukt, tegenwoordig gebeurt dit machinaal. Een speciale machine snijdt de ranken af in het hopveld; deze worden op een platte kar verzameld en naar het hopbedrijf gebracht.
24-08-2019 om 15:46
geschreven door julie (Arlette)
In het West-Vlaamse Poperinge vind je een mix van cultuur en geschiedenis. Denk je aan hop en bier, dan denk je ook aan Poperinge. Daarnaast zijn er nog restanten van de eerste wereldoorlog te zien. Deze stad met een rijke geschiedenis is een ideale woonplaats.
Waar ligt Poperinge?
De stad ligt in het zuiden van West-Vlaanderen tegen de Franse grens. De hoppestad telt ongeveer 20.000 inwoners, verspreid over deelgemeenten Krombeke, Proven, Reningelst, Roesbrugge-Haringe en Watou.
De sporen van WOI
De eerste wereldoorlog heeft hier heel wat sporen achtergelaten. Van een bezoek aan de Lijssenthoek word je even stil. Vroeger was het een evacuatiehospitaal voor de Ieperboog. Daarna is het een begraafplaats geworden waar ongeveer 10.000 slachtoffers van WOI liggen. Het wordt wel eens “de spiegel van de oorlog” genoemd. In het bezoekerscentrum kan je verhalen lezen en foto’s bekijken. Ook de stadhuissite van Poperinge doet je even stilstaan. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was dit namelijk een executieplaats.
De stad van hop en bier
Bierliefhebbers kunnen hier zeker hun hart ophalen. Poperinge heeft nog bijna 158 hectare hopvelden en je vindt er maar liefst drie brouwerijen. Het hopmuseum is zeker een bezoekje waard: je kan hier de Belgische biercollectie bekijken en bierseminaries of workshops volgen. Om de drie jaar kan je mee genieten van de bier- en hopfeesten.
24-08-2019 om 15:41
geschreven door julie (Arlette)
Quand j'etait gosse, haut comme trois pommes j'parlais bien fort pour être un homme j'disais: je sais, je sais, je sais, je sais
C'etait l'début, c'etait l'printemps mais quand j'ai eu mes dix-huit ans j'ai dit je sais, ça y est, cette fois je sais
Et aujourd'hui, les jours où je m'retourne j'regarde la terre où j'ai quand même fait les cent pas et je n'sais toujours pas comment il tourne
Vers vingt-cinq ans, j'savais tout: l'amour, les roses, la vie, les sous tiens oui l'amour j'en avais fait tout le tour
Et heureusement, comme les copains j'avais pas mangé tout mon pain Au milieu de ma vie, j'ai encore appris C'que j'ai appris, ça tient en trois, quatre mots
Le jour où quelqu'un vous aime, il fait très beau j'peux pas mieux dire, il fait très beau
C'est encore c'qui m'étonne dans la vie Moi qui suis à l'automne de ma vie On oublie tant de soirs de tristesse mais jamais un matin de tendresse
Toute ma jeunesse, j'ai voulu dire: je sais Seulement, plus je cherchais, et puis moins j'savais
Il y a soixante coups qui ont sonné à l'horloge Je suis encore à ma fenêtre, je regarde, et j'm'interroge
Maintenant je sais je sais qu'on ne sait jamais
La vie, l'amour, l'argent, les amis et les roses on ne sait jamais le bruit ni la couleur des choses c'est tout c'que j'sais Mais ça, j'le sais
Prachtige woorden. We denken dat we alles weten maar we weten helemaal niet veel.
16-08-2019 om 16:14
geschreven door julie (Arlette)
Pandatweeling Pairi Daiza: "In het wild overleeft tweeling zelden, maar hier hebben we de luxe om ze te laten overleven"
Het gaat om een mannetje en een vrouwtje, dat is zeer zeldzaam
In het wild overleeft een pandatweeling zelden allebei. Bij de geboorte van meerdere jongen in het wild steekt de moeder al haar energie in de opvoeding van één nakomeling, de rest wordt dan verstoten. "Maar in gevangenschap hebben we de luxe om beide jongen te laten overleven",
09-08-2019 om 16:35
geschreven door julie (Arlette)
Oogstmaand, vaak een bron van zegen, stemt allen tot dankbaarheid. Weet: Zonneschijn volgt op regen, en zegen volgt op noeste vlijt.
In augustus zure druiven, in oktober zoete wijn.
Wat juli en augustus niet koken en wijs beraden, dat laat september ongebraden. Zijn juli en augustus niet gunstig voor gewas en oogst, dan kan september dat niet meer goed maken.
Als de oogstmaand sterk dauwen doet, blijft gewoonlijk het weder goed.
In Juli moet van hitte braden, wat in augustus moet worden geladen.
Is het warm en voorspoedig weer, brengt augustus de eerste peer.
Als het eerst in augustus gloeit, dan een lange winter bloeit.
Noorden wind in augustus brengt bestendig weer.
De eerste oogstweek die is heet, een lange winter staat gereed.
Geeft agustus veel noordenwind, dan blijft 't weer lang goed gezind.
Augustus eerste week heet en laf, veel wintersneeuw wacht af.
Noordenwind in augustus opgestaan, brengt standvastig weder aan.
Als de eerste week van augustus heet is, peinst dat de winter lang en wit is.
Noordenwind, een koningskind.
Begin augustus heet, lang en wit het winterkleed.
Voel je in augustus de wind zuid-west stoten, dan is een witte kerst niet uitgesloten.
Zo de eerste week van de oogst is heet, dan staat een lange winter gereed.
Menigeen heeft het al ondervonden, wervelwinden zijn aan het augustus weer verbonden.
Geeft augustus in 't begin veel zonneschijn, dan zal het een strenge winter zijn.
Als de oogstmaand het sterk dauwen doet, blijft gewoonlijk het weder goed.
Geeft augustus zonneschijn, zeker krijgen we gouden wijn.
Begin augustus regenvlagen, regen in de laatste dagen.
In augustus regen, geeft de wijnstok zegen.
Als augustus zonder regen henen gaat, de koe mager voor de kribbe staat.
In augustus regen, geeft de wijnoogst zegen.
Als oogstmaand van kou beven doet, dan is het voor het landgewas goed.
01-08-2019 om 16:55
geschreven door julie (Arlette)
Augustus, ook wel oogstmaand genoemd, is de achtste maand van het jaar in de gregoriaanse kalender. De maand heeft 31 dagen. Augustus is vernoemd naar de Romeinse princepsGaius Iulius Caesar Octavianus (Augustus). In een schrikkeljaar begint augustus op dezelfde dag van de week als februari. In andere jaren begint augustus steeds op een andere dag dan de overige elf maanden.
Voordat de maand naar keizer Augustus genoemd werd, was het de zesde maand in de Romeinse kalender, onder de naam Sextilis, wat "zesde maand" betekent. Volgens de Romeinse kalender begon het nieuwe jaar immers op 1 maart. Sextilis werd omgedoopt tot "augustus" ter ere van keizer Augustus, die in deze maand in 43 v. Chr. consul werd, en verschillende overwinningen behaalde (vb. in Egypte in 30 v. Chr.).
Het verhaal wil dat Augustus niet voor Julius Caesar wilde onderdoen en daarom een dag van februari heeft afgehaald. Dit klopt niet, want al onder Numa Pompilius had februari 28 dagen. De keuze voor februari als "schrikkelmaand" stamt uit de tijd dat maart nog de eerste maand van de Romeinse kalender was. Hierdoor was februari de laatste maand, waarachter men dan van tijd tot tijd "schrikkeldagen" aan toevoegde om weer overeen te komen met een zonnejaar. Aldus voegde Julius Caesar in zijn nieuwe kalender zijn schrikkeldagen toe aan februari, de tweede maand.
01-08-2019 om 16:45
geschreven door julie (Arlette)