Nieuws, feiten en leuke dingen, uit het leven gegrepen. Af en toe ook eigen recepten. Ook jij kan meewerken aan onze krant, indien je iets kwijt wilt, een feestje aankondigen, een atikel of een foto, aarzel niet stuur ze ons door en wij publiceren ze.
09-10-2007
Pups met gecoupeerde staart in beslag genomen
Vanmorgen heeft de dierenwelzijnsinspectie van de federaleoverheidsdienst (FOD) Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketenen Leefmilieu in Lede drie hondjes met een geamputeerde staart in beslag genomen. Sinds 1 januari 2006 is het couperen van de staartbij honden verboden. Hondjes die deze ingreep hebben ondergaan, mogen niet meer verhandeld worden. De pups die in beslag werden genomen, zijn Rottweilers van drie weken oud. De kweker heeft de hondjes een week geleden, toen ze al 14 dagen oud waren, zelf gecoupeerd. Bij een van de pups is de wonde intussen duidelijk ontstoken.Het couperen van de staart is een pijnlijke ingreep die vroeger bijsommige rassen, zoals de Jack Russell, de Boxer en de Rottweiler, om hoofdzakelijk esthetische redenen werd uitgevoerd. De staart werd vaak al tijdens de eerste levensweek van de hond geamputeerd, meestal door niet-dierenartsen en zonder verdoving. Omdat de pups nu nog te jong zijn om van hun moeder gescheiden te worden, heeft de dierenwelzijnsinspectie ze ter plaatse in beslag genomen. Binnen enkele weken zullen ze naar een dierenasiel worden overgebracht. Tegen de kweker werd een proces-verbaal opgesteld. Hij riskeert een administratieve boete.
Leuk recept voor een avondetentje, schenk daa een Tsantalis(griekse rode wijn) bij en succes is verzekerd.
Ingrediënten:
2 plakken feta natuur 200 gr - 1 ei - paneermeel - olijfolie - 4 preien, enkel wit 2 el citroensap - 6 el olijfolie - 2 el vers gehakte munt - 1 el dille - 1 eetlepel roze bessen - peper - zout bereiding: Klop het eigeel los tot een schuimige mengsel, snij de plakken fetakaas in 4. deze blokjes laat je in het eigeel glijden en maak een egale laag. Lichtjes in het paneermeeldraaien. Laten rusten. Ondertussen de prei ontdoen van de buitenste laag. Ze kort aankoken in water met zout en een scheutje citroensap. Zout en peper toevoegen naar eigen smaak. Ze uit het kooknat nemen en laten schrikken onder ijskoud water. De vinaigrette wordt aangemaakt met de 5 lepels olijfolie en 1 el citroensap, toevoegen van dille en gehakte munt, peper en zout. Voor de liefhebbers kan er een teentje look in uitgeperst worden. Op het einde de rode bessen bij de vinaigrette doen. Snij de preistronken overlangs in fijne reepjes. Je belgd een bord met een bedje van deze reepjes, druppel de vinaigrette op de prei, maar hou een beetje over. Je frituurt de blokjes feta goudbruin. Schik de blokjes op het bedje prei en versier met nog wat verse gehakte munt. Overgiet het ganse bordje met de resterende saus. Smakelijk
Het is eindelijk zover, ik ben er terug. Na meer dan een jaar ga ik terug seniorennet verblijden met onze schrijfsels. Vele malen ben ik vertrokken en vele malen teruggekeerd met het gevoel dat ik iets miste, honderden nota's op stukjes papier. Helaass nooit de tijd gevonden om ze er in een goede vorm uit te schrijven. Ik schreef ondertussen wel aan mijn boek en hoop dat ik tegen eind 2007 dit wel degelijk klaar heb. Mijn uitgever zit met zijn handen in het haar. Maar ja, dat is ook eens leuk. Volg de teksten maar en je zal zien het wordt best leuk.
zijn horecauitbaters tevreden over de Gentse Feesten
Het stadsbestuur van Gent wil de mening kennen van de café- en restaurantuitbaters in de kuip van Gent over de voorbije Gentse Feesten. Medewerkers van de Dienst Economie zullen in de komende weken een bevraging starten bij een honderd vijftigtal zaakvoerders.
Nog steeds volgens het Stadsbestuur Gent zijn de Feesten een grandioos succes qua opkomst en organisatie. Een goede samenwerking met politie en ordediensten leidde alles in goede banen en er waren geen noemenswaardige incidenten. Nu wil het stadsbestuur weten van de lokale drank-en eetgelegenheden of zij voldoende aan hun trekken kwamen.
Men wil peilen of de weerslag op de horecazaken positief is, ook de afsluitingen van de pleinen staat op de vragenlijst. Wij gingen even een kijkje nemen bij verschillende eet en drank zaken in de binnenstad en kregen een paar primeur antwoorden. Op de Graslei en Groentemarkt zijn verschillende uitbaters verbolgen over de werking van de veiligheidsdiensten. De uitbaters van de Graslei klagen Polé polé aan wegens hinder en hinder, het is inderdaad zo dat gedurende de Gentse feesten sommige zaken in totaal niet bereikbaar waren. Er werden zelfs klanten die gereserveerd hadden de toegang geweigerd tot de handelszaak.
Een veel gehoorde klacht was tevens dat het spektakel van de Gentse Feesten te groot wordt en uit zijn voegen barst. Velen kijken nostalgisch terug op de oude gemoedelijke Gentse Feesten van weleer, met plaats voor de kleine artiest en ambachtsman.
Het onderzoekzal worden verricht in samenwerking met het Steunpunt voor Toerisme en Recreatie van de Katholieke Universiteit Leuven,dat ook zal instaan voor de verwerking en de analyse van de gegevens. Daardoor behoudt het onderzoek haar objectief en anoniem karakter. Bovendien staan de onderzoekers in voor de wetenschappelijke relevantie van de enquête. De enquête richt zich op de restaurants en cafés die zich in de feestenzone bevinden en de zone er onmiddellijk rond. Zon 100 à 150-tal uitbaters mogen zich in de komende dagen aan een bezoek verwachten. De stad Gent rekent op hun medewerking.
Ze hebben het gevonden, je moet geen parkeerticket gebruiken, je moet geen parkeertijden meer uitrekenen. Het is niet praktsich en het neemt tijd in beslag. Je moet geen ticket betalen van één uur en na dertig moeten dienen te vertrekken, je hoeft nooit meer teveel te betalen. Als dat geen goed nieuws is. Juich niet te vroeg? Nu kan je een parkeermeter ofte PEP kopen en die doet al het werk voor jouw. Geen wisselgeld met hopen in je zakken om daar mee te betalen. Neen, de oplossing is de PEP ofte persoonlijke elektronisch parkeermeter. Het ding werkt heel eenvoudig. Je haalt zo een toestel bij dienst Parkeerbedrijf op de St Michielshelling en je hangt het aan je achteruitkijkspiegel of op je dashboard. Nu kies je enkel of je zinnens bent lang of kort te parkeren. Van de moment dat de keuze knop ingedrukt is begint de teller te lopen. Wanneer je terug in de wagen komt klok je af en de exacte tijd en geld gaat van je oplaadkaart. Simpel. Het ding werkt in alle mogelijke parkeerzones en regelingen. Voor de beroepsmensen nog een voordeel je krijgt een factuur telkens je een PEP aankoopt of de herlaadbare kaarten. Deze kan je aftrekken van de belastingen zijnde beroepskosten. De baas kan je zo een meter geven en dan ben je in regel met de parkeertoestanden. Nog meer goed nieuws : het ding kost 25.00 euro en er zijn chipkaarten van 20, 25, 75 euro. Alles is te krijgen bij het Informatie Parkeerbedrijf, Annemie De Kockere en Stefaan Claeyssens, Sint-Michielsplein 9,9000 Gent, tel. 09 266 28 00, fax 09 266 28 99, e-mail parkeerbedrijf@gent.be. Iedere werkdag open van 8 tot 13 uur en woensdagnamiddag ook van 14 tot 18 uur.
De Folklore markt in Heist elke donderdag van de maand juli en augustus. Veel volk maar weinig kopers, dit is de klacht van alle marktkramers.
Er waren ook een aantal ambachten zoals deze artisanale palingrokerij. Een lust voor het oog en
een verwennerij voor de fijnproevers. De visser geeft een demonstratie hoe men warm rookt.
Er zou crisis heersen in de marktkramerij, en inderdaad men zou het moeten geloven. De Provencal heeft zich verkleind van marktkraam met een tafel en een paraplu kan men ook verkopen.
De hoevegeitekaas heeft zeer veel aantrekking van de klanten. Een duidelijk bewijs dat het Voedselagentschap verkeerd de opniie van de burger inschat. Deze toestanden kunnen niet volgens hen omdat ze niet hygienisch genoeg zijn. De gemiddelde klant heeft daar echter geen boodschap aan en koopt liever bij de oude standjes op grootmoederswijze.
Ingrediënten:(proportion pour 4 personnes):
8 primeur artisjokken
1 grote ajuin gesnipperd.
2 geraspte wortelen
2 grote tenen look.
1 groot glas goede witte wijn
1 herbes de provence, en thym.
De Vulling: (facultatif)
100 g. gezouten spek.
200 g. gekookte ham
200g. champignon de paris gesneden.
4 ansjovis filets.
2 geel van ei.
100 g. ajuin
1 look teentje
zout peper, nootmuskaat.
bereiding:-
Snij de stelen van de artisjokken, pel de harde bladeren van de buitenkant af. Nadien snijd men de toppen van de artisjok ongeveer 1 cm af, zodat een plat vlak ontstaat. Men wast de artisjokken met water en citroen. Laat ze uitlekken en drogen. Hak alle ingredienten van de vulling fijn.
In een pan, de ui fruiten, met de wortelen, Dan de artisjokken op de bodem leggen, de look toevoegen en de witte wijn, laten inkoken. De rest van de ingredienten bijvoegen en water toevoegen zodat alles juist onder staat. Op een zacht vuur dit ongeveer een goede 30 minuten laten stoven.
De artisjokken uit de pan nemen, en de fond kruiden naar eigen smaak. Nog een beetje laten reduceren zodat met een dikke smeuige saus krijgt.
De artisjokken serveren bedekken met de rijkelijke saus. Wordt geserveerd met Frans brood gegrild.
.
Ingrediënten:220 g kortkorrelige rijst (of sushirijst)
5 dl water
2 el rijstazijn
1 el basterdsuiker
1 tl zout
125 g verse zalm, tonijn of forel
1 kleine komkommer, geschild
1/2 avocado (naar keuze)
4 vellen nori
wasabi
3 el ingelegde gember
Japanse sojasaus
wasabi, extra
-
bereiding:-
Was de rijst onder de koude kraan tot het water helder blijft. Laat de rijst uitlekken. Doe rijst en water in een pan en breng ze aan de kook. Zet het vuur laag en laat de rijst 4-5 minuten sudderen, tot al het water is opgenomen. Haal de pan van het vuur en laat afgedekt 10 minuten staan.
Meng azijn, suiker en zout en roer dit mengsel met een houten lepel door de rijst. Blijf roeren tot de rijst is afgekoeld.
Snijd de vis in smalle reepjes. Snijd de komkommer en avocado in smalle reepjes van 5 cm. lang.
Leg een norivelletje op vetvrij papier of op een sushimatje op een glad werkvlak. Spreid een kwart van de rijst uit over de helft van het norivel. Laat aan de onderkant en de zijkanten 2 cm vrij. Smeer een heel klein beetje wasabi over de rijst. Leg een kwart van de vis, komkommer, avocado en gember op de rijst.
Rol met behulp van het papier of het matje de nori van onderaf strak op. De vulling zit nu in het midden van de rijst. Snijd met een elektrisch of zeer scherp, glad mes de rol in stukken van 2 1/2 cm dik. Maak de rest van de rollen. Serveer de sushi op afzonderlijke borden met kommetjes sojasaus en de extra wasabi; de sojasaus en wasabi kunnen gemengd worden en vormen de dipsaus voor de sushi.
Ik heb het altijd geweten, de Belg is een wantrouwig mens. 87% van hen vertrouwen schoolmeesters, mijnheer den dokteur is ook nog te vertrouwen. Minder is het gesteld met de militair, mijnheer pastoor gaat ook op zijn bek. Men gelooft er duidelijk niet meer in. Minder dan de helft van de Belgen vinden de kerk nog geloofwaardig. Uiteraard wordt de kroon gespannen door de politici, die verliezen in 80% van de gevallen hun geloofwaardigheid. In wat geloven zij dan nog, aangezien journalisten ook niet scoren. Zij vertellen ons allemaal leugens en fabeltjes, zegt de gemiddelde Belg; Een voordeel hebben wij nog, wij doen als journalist het nog iets beter dan in het buitenland. Voorwaar ik zeg u het loopt fout. De mensen worden kritischer en voorzichtig. Dat de pastoor maar oppast, hij zal niet veel meer moeten preken, binnenkort staan zij ook aan den dop. Het zal vonken geven, al die ministers, pastoors en journalisten die stempelen, wie gaat hen dan verhaaltjes vertellen.
John
He was my partner and best friend, We shared good and bad moments He was true and faithful, He never crushed my heart, neither he was false When there where moments I couldnt stand he was looking up telling me go on I named him after an antiques dealer in England 11 years of my life I spend with him He gave me his love and trust I tried to give him a good life I loved him with all my heart Now, my dear friend it is time to say goodbye The end of the road is here, we cant go on Sickness stroke and the end is here With pain in my heart I have to leave Leave and you are free now, You still will be remembered He was my dog an more human than some Farewell my friend, you are free.
John
Goodbye's the saddest word I'll ever hear Goodbye's the last time I will hold you near Someday you'll say that word and I will cry It'll break my heart to say goodbye
Franse kazen verschillen allemaal van smaak. Leeftijd is hierbij, vooral bij zachte kazen van grote invloed. De smaak komt het best tot zijn recht als de kaas goed rijp is (omstreeks de uiterste verkoopdatum). Ook de wijze waarop de melk is behandeld heeft veel effect op de smaak. Als de kaas is gemaakt van rauwe melk (au lait cru of fermier) is de smaak veel intenser dan bij gepasteuriseerde melk.
Wanneer is Franse kaas rijp?
Brie, Camembert en ook andere witschimmelkazen zijn het meest smakelijk als ze rijp zijn. Hoe kun je nu zien of een kaas rijp is? De kaas is rijp als de kaas zacht aanvoelt, hij mag iets uitbollen, maar niet te veel, want dan gaat de kaas "lopen" en is de kaas te rijp. Als het binnenste van de kaas nog wit en korrelig is dan moet je de kaas nog even laten staan. Wil je kaas snel laten rijpen bewaar de kaas dan buiten de koelkast.
Hoe maak je een kaasplankje?vv
In Frankrijk wordt de kaas het meest gegeten na de warme maaltijd, dit is dan ook het beroemde kaasplateau. Een goede kaasplank bestaat uit minimaal 3 soorten kaas in de smaaksterkte mild tot pittig. Een basiskaasplank bevat van elke categorie één kaas; dus 1 witte korstkaas, 1 rode of gewassen korstkaas, 1 blauwaderkaas, 1 harde kaas en 1 geitenkaasje. Om alle smaken goed te kunnen proeven, moet je beginnen met de milde kaas en de meest pittige tot het laatste bewaren. Als je begint met de meest pittige kaas dan zal deze smaak te erg gaan overheersen. Wist je trouwens dat wanneer je een kaasplateau na het eten geserveerd krijgt, je maar van twee of drie soorten een klein stukje mag nemen?
Du pain, du vin, du Boursin!
Boursin is een klassiek Franse roomkaas, mét geschiedenis. François Boursin gaf dit Franse kaasje zijn naam. Hij raakte geïnspireerd door de traditioneel in Frankrijk geserveerde Fromage Frais (verse kaas). Bij de kaas werden verse kruiden gelegd, zodat iedereen zijn eigen kruidenkaas kon maken. François Boursin verfijnde en perfectioneerde dit recept. Een authentiek Franse kaas was geboren! In Frankrijk werd Boursin al snel populair. Het was de eerste kaas die op de Franse televisie werd aangeprezen. De reclame sloeg in als een bom en de slagzin du pain, du vin, du Boursin werd deel van de Franse cultuur. Maar niet alleen in Frankrijk wordt er van de kaas genoten: topkoks uit de hele wereld gebruiken Boursin als ingrediënt in verschillende gerechten.
Kaasfabeltjes
Een fabeltje over Franse kaas is dat het vetter is dan Nederlandse kaas. Maar dit is een verkeerde opvatting. Het vetgehalte van kaas wordt gemeten in de droge stof. Franse kazen zijn over het algemeen zachte kazen en bevatten dus meer vocht dan Nederlandse kazen. Het absolute vetpercentage van Franse kazen is daarom lager dan van Nederlandse kazen. Het vetpercentage van Franse kaas ligt over het algemeen tussen de 40 - 60%. Kaas is rijk aan vetten, eiwitten, calcium en vitaminen A en B. Vanwege deze hoge voedingswaarde wordt kaas ook aanbevolen aan kinderen en ouderen. Wanneer je kaas combineert met fruit en groente, zet je een volledig verantwoorde maaltijd op tafel.
Bewaartips op een rijtje!
- De ideale plaats om een kaas te bewaren is een koele, donkere, goed geventileerde ruimte.
- Bedek alleen de gesneden kanten van de kaas en laat hem via de korst ademen. Wikkel zachte kazen losjes in.
- Bewaar kazen niet met sterk geurende etenswaren. Tijdens het ademen zal een kaas andere aroma's absorberen en wellicht bederven.
Wij gingen naar Bellem. Een nieuwe ervaring. Zoals Schotten zijn kijken zij naar het profijt en dat viel best mee. De organisatie t'es te doene plaatst zijn marktkramers gratis. Van s'morgens bleken alle brocanteurs vroeg opgestan te zijn. Er was een drukte van jewelste, spijtig klregen zij een paar regenbuien op hun nek. Maar zij deden voort. Rond de middag arriveerden de verschillende marktkramers om zich te instaleren. Rond 15.30h begon de ambiance clowns, goochelaars en een bende ' gentse schotten' die zich het hart uit het lijf bliezen.
Groot was de verbazing van de enige echte Schot voor zulks een vakmanschap en kennis van doedelzak en performance. Wij stonden daar en keken ernaar. De regen was de spelbreker, maar een collega verslaggever liet de moed niet zakken en liet zich verleiden tot zoetigheden Opapat op heterdaad betrapt. Ondakns de regen en de drup was het zeker de moeite waard. Een aanrader voor een volgende editie.
John
Van vrijdag 12 tot en met maandag 15 augustus worden de Gras- en Korenlei het middelpunt van activiteiten op en rond het water en wordt de middeleeuwse haven omgetoverd tot een moderne jachthaven met tal van internationale motorjachten.
De Vlaamse Pleziervaart Federatie en de Dienst Toerisme van de Stad Gent verwelkomen dan een 50-tal motorjachten afkomstig uit Belgie, Nederland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland in het kader van de Europese toervaart 'Pavillon d'Or'.
Het internationale gezelschap zal in Gent
deelnemen aan tal van rondleidingen, museumbezoeken en rondvaarten om er zelf te genieten van de sfeer van de 'Gezelligste Stad van Vlaanderen 2005'.
Ter gelegenheid van dit evenement zal de Gentse Barge afmeren aan de Predikherenlei. Dit schip is een historische replica van het vaartuig dat ooit de vaste verbinding tussen Gent en Brugge verzekerde. De Gentse Barge stelt zijn deuren open voor het grote publiek van vrijdag 12 tot en met zondag 14 augustus, telkens van 14 tot 18 uur.
Aan de Rigakaai is de mijnenjager M923 Narcis van de Belgische Marine te bezichtigen. Dit schip is vrij toegankelijk op vrijdag 12 en zaterdag 13 augustus, telkens van 14 tot 17 uur.
John Erskine
- Een jarenlange traditie, het is weer zover de Ajuinmarkt van Ledeberg gaat door van zaterdag 20 augustus tot en met dinsdag 23 augustus. Het programma ziet er weer grandioos uit. Dit jaar op zaterdag een lichtstoet met als thema de viering 175 /25. Een greep uit de gekozen wagens: "Culinaire hoogstandjes", "De proton kaart", "Baksteen in de maag", "Striphelden", "Voorloper van Europa", "Schilders", "Het devote Belgie", enz. De Lichtstoet, onder de artistieke begeleiding van Remi Coune, is het hoogtepunt van de Ajuinmarktfeesten. De markt niet te vergeten, met kraampjes en martkkramers. Waaronder le Provencal met de nieuwe oogst van gerookte look uit de Provence. - Wegens werken is de verkeersituatie aangepast. De omleggingswegen n.a.v. de Ajuinmarktfeesten en de wegeniswerken ter hoogte van de Sint-Lievenspoort (-tunnel) zijn tijdens die drie dagen als volgt: Het verkeer komende uit de richting Melle via de Brusselsesteenweg en met bestemming Gent-Centrum of stadsring (richting Dampoort) wordt omgelegd via Hoveniersstraat, Ledebergplein, Jacques Eggermontstraat, Hundelgemsesteenweg, Willem van Guliklaan (Sint-Lievensbrug), Zuidparklaan, Graaf van Vlaanderenplein, Zuidstationstraat, Sint-Annaplein en verder Keizer Karelstraat voor de bestemming Gent-Centrum of Nieuwebosstraat, Tweebruggenstraat, Kasteellaan richting stadsring (Dampoort). Het verkeer komende uit de richting Merelbeke, Ledeberg of B401(E17) via de Hundelgemsesteenweg met bestemming Gent-Centrum of stadsring (richting Dampoort) wordt omgelegd via Willem van Guliklaan en verder zoals hierboven. Het verkeer komende uit de richting Gent-Dampoort via de stadsring (Kasteellaan, Heernislaan, Vlaamsekaai) met bestemming Melle, Merelbeke, Ledeberg, oprit B401(E17) of E40, wordt omgelegd via Keizerviaduct, Sint-Lievenstunnel, Sint-Lievenslaan, Tentoonstellingslaan, Olifantenstraat, Dierentuinlaan, Bellevue en verder naar betrokken bestemmingen. Leve de ajuunfieste en allen op naar Ledeberg. In het midden de kersverse "Miss Lichtstoet" 2005 en haar 2 eredames.. John E.
- GENT - Ramkrakers probeerden in de nacht van donderdag op vrijdag in te breken in juwelen- en horlogezaak Goksu Gold in de Sleepstraat, maar moesten zonder buit afdruipen. ,,Het is niet dat ze niet goed geprobeerd hebben'', zegt de eigenaar van de zaak. ,,Maar onze beveiliging heeft hun geweld kunnen weerstaan, zelfs nadat ze een pauze hadden genomen en terugkwamen met een hamer.'' ,,Mijn buurman in de Sleepstraat zag rond 5 uur 's morgens vier mannen de toegangsdeur en het vitrineraam bewerken'', vertelt de juwelier, die ook in de Dampoortstraat een winkel openhoudt. Even pauzeren,,Ze forceerden eerst het rolluik en namen dan straatstenen om de ruit in te slaan. Ze raakten gewoon niet door het stevige beveiligingsglas. Toen mijn buur naar hen schreeuwde, zijn ze gevlucht in een rode BMW. Maar ze namen gewoon een pauze.'' De mannen vlamden het blokje om en stapten enkele minuten later weer uit. ,,Met een hamer probeerden ze toen het glas te vernielen, opnieuw zonder succes. Hoewel ze konden ontkomen, ben ik blij dat mijn beveiligingsmaatregelen gewerkt hebben. De schade, geschat tussen de 6.000 en de 8.000 euro, moet ik wel uit eigen zak betalen. Voor de winkel in de Sleepstraat heb ik geen verzekering tegen diefstal.'' Anderhalve maand geleden poogden ramkrakers ook al om de winkel leeg te roven. De juwelier wil een eind zien aan de ramkraken van de voorbije weken. Naast gsm-winkels en kledingzaken waren juweliers al verscheidene keren het doelwit. ,,Of het om dezelfde bende gaat, daar lig ik niet zozeer wakker van. Er moet wel meer aandacht van de politie zijn voor dat soort inbraken. Meer combi's en controles 's nachts kunnen een afschrikkend effect hebben.'' (NDC) John E.