Inhoud blog
  • Terug naar Amsterdam
  • Kopenhagen
  • Helsinki
  • Sint Petersbug
  • Sint Petersburg
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    REISKRIEBELS
    Leuke reisverhalen en tips
    24-10-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Shanghai
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Shanghai

    Onze China rondreis eindigt in Shanghai. Ooit een grijze, krioelende, vervuilde en overbevolkte stad, nu een bruisende metropool met veel hoogbouw, chique hotels en fraaie gebouwen uit de koloniale tijd. Shanghai en voorsteden  tellen ruim 24 miljoen inwoners, de bevolkingsdichtheid is er één van de hoogste  ter wereld.
    In 1990 werd het officiële startschot gegeven voor de economische opleving.
    De stad kreeg een nieuw elan, buitenlandse ondernemingen  waren welkom.
    Shanghai moest het belangrijkste commerciële en financiële centum van China worden. Sinds de jaren negentig is alles  heel snel gegaan. Meer dan 3000 torens en wolkenkrabbers rezen als paddestoelen uit de grond en er zijn plannen voor nog 2000 torens.  Shanghai lijkt op een enorme bouwwerf. Onze gids vertelt dat, telkens hij in  Shanghai komt er wel iets veranderd is aan de  skyline van deze wereldstad. Tijdens  ons bezoek  werd de laatste hand  gelegd aan de 492 meter hoge 'World Financial Center' toren, die met  het ovale gat boven in de wolkenkrabber een beetje op een reusachtige flessenopener lijkt. Shanghai maakt zich ook op voor de wereldtentoonstelling in 2010.
    We maken een boottocht op de Huangpu rivier die door de stad loopt.
    Er hangt wat mist en smog boven de beroemde skyline van de stad.
    Heel herkenbaar tussen het bos van betonnen en glazen torens is de Oriental Pearl TV toren, 468 meter hoog. Hij lijkt op een gigantische breinaald in grijs beton waaraan twee paarse bollen hangen.
    Net zoals zovele inwoners van Shanghai en buitenlandse toeristen flaneren we nog over de 1,5 kilometer lange 'Bund', een gezellige wandelpromenade op de linkeroever van de Huangpu rivier.
    Een fotograaf probeert een wat triestig kijkend trouwkoppeltje aan het lachen te brengen ... tevergeefs.
    Ook wij hebben minder reden tot lachen want nu gaat het snel naar de luchthaven en naar het vertrouwde Europa.

    Wil je meer foto's bekijken van onze China reis surf dan naar:  seniorennet -    fotoalbums - categorieën - reizen en vakantie - Azië - Hemelse vrede in Shangri-La

    24-10-2008 om 14:07 geschreven door Jos Dom

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Yao vrouwen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De Yao vrouwen

    Terug in het dal steken we een houten hangbrug over een riviertje over en maken kennis met de Yao bevolking, één van de vele minderheden in China.
    Onze lokale gids vertelt. De kleurrijk geklede, maar wat opdringerige Yao vrouwen zijn beroemd om hun lange haar. De jonge meisjes laten hun haar groeien tot ze ongeveer zestien jaar zijn. Dan wordt het afgeknipt en als haarstuk bewaard. Na de leeftijd van zestien wordt hun haar nooit meer geknipt. Het haarstuk wordt later in hun lange haren ingevlochten.
    Tijdens een korte show tonen ze (tegen betaling) maar al te graag hun lange haarlokken die zelfs tot op de grond reiken.
    Enkele vrouwen moeten zelfs op een trapje staan, zo lang is hun haar gegroeid.
    Het ontrafelen en terug opsteken van hun weelderige haardos is een hele kunst.
    Er worden nog enkele liedjes gezongen en men toont een huwelijksceremonie waarbij Nick, onze gids, tot groot jolijt van de zaal de rol van bruidegom speelt.

    24-10-2008 om 14:04 geschreven door Jos Dom

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    23-10-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De rijstterrassen in Longsheng
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De rijstterrassen in Longsheng

    Een minibusje brengt ons tot op de hoogst berijdbare plaats. Nu moeten we nog 1000 trappen hoger naar de lodge. Kranige mannen én vrouwen staan klaar om indien nodig, je in confortabele draagstoelen naar boven te brengen.   Onze rugzakken voor één nacht worden in grote manden geladen en op de rug van kleine, sterke vrouwen naar boven gedragen.
    Een karwei waar wij duidelijk te zwak voor zouden zijn.
    Acht jaar heeft Keren Su, een Chinese bergbeklimmer, fotograaf en avonturier hier aan de Li-an lodge gewerkt. Het resultaat mag er wezen. De lodge, bovenop een berg, helemaal in hout, is gezellig en heeft 16 kamers allemaal verschillend van inrichting en decoratie. In de 'terracotta' kamer bijvoorbeeld staan vele terracottabeeldjes en hangen foto's van het beroemde leger in Xi'an, in de 'silk' kamer staat alles in teken van zijde, maar in onze 'abacus' kamer is het niet meteen duidelijk. Abacus is een soort reken- en telsysteem. Weer iets bijgeleerd. Vanuit de lodge hebben we een betoverend uitzicht over de rijstterrassen. Het doet ons denken aan sneden brood.  Uren hebben we op een bank voor de lodge gezeten om dit overweldigende zicht op te slaan.
    Na het ontbijt maken we een fikse wandeling tussen de terrassen en zien we de plaatselijke bevolking werken. Met os of paard maken ze de smalle, met water gevulde terrassen klaar om daarna de frele rijstplantjes te kunnen planten.
    Een eenvoudig systeem van bamboe-gootjes bevloeit de terrassen.
    Tot aan de knieën in het water schrapen vrouwen de dammen schoon. De oudere, kromgewerkte vrouwen zetten een kraampje op met eigen gemaakte produkten waar toeristen zich aan vergapen.

    23-10-2008 om 21:16 geschreven door Jos Dom

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Karstbergen in Yangshuo
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De karstbergen in Yangshuo

    Als je me vraagt wat het mooiste stuk natuur op de rondreis was, zeg ik zonder twijfel de karstbergen tussen Guilin en Yanshuo. Deze regio is tevens de meest bezochte streek in China. Héél veel Chinezen maar ook buitenlandse toeristen staan hier telkens weer versteld van de uitzonderlijke schoonheid van de natuur.
    Geologische processen die ongeveer 300 miljoen jaar geleden plaatsvonden stuwden de kalksteenformaties van onder een zeer oude zeebodem omhoog, waarna de heuvels onder invloed van regen en wind de meest uiteenlopende grillige vormen kregen. De meeste heuveltoppen zijn afgerond. Dit karstlandschap, dat zich uitstrekt van Zuid-China tot in Noord-Vietnam (Halong baai)  is heel bekend bij velen, omdat het dikwijls voorkomt op Chinese schilderijen en afbeeldingen.
    We verblijven in Yangshuo, naar mijn mening nog mooier dan Guilin, omgeven door het indrukwekkende karstgebergte.
    Op deze mooie, doch zeer zwoele ochtend gaan we fietsen. Op nieuwe, groene fietsen rijden we het kleine stadje uit, de weelderige natuur in. Het landschap is prachtig! Weilanden, akkers en uitgestrekte rijstvelden waar kromgebogen vrouwtjes werken en de ronde  karstbergen in alle tinten van groen, trekken onze bewonderende aandacht. Het is zwoelwarm, de luchtvochtigheid erg hoog.
    Telkens we  een foto of videostop maken is de cameralens aangedampt en na enige tijd  zijn onze T-shirts klam van het zweet.  Hier in het zuiden van China, grenzend aan Laos, Myanmar en Vietnam is het dikwijls nevelig en regent het vrij veel.  De karstbergen, deels in de nevel  gehuld, maken  deze streek sprookjesachtig mooi.
    Later die namiddag verkennen we dezelfde streek vanop een bamboevlot op de Li rivier. De Li rivier kronkelt zich rustig tussen de karstbergen. We steken wel fel af in knaloranje reddingsvesten op een krammekelig bamboevlot middenin de rivier.  Heel af en toe zijn er zelfs  kleine watervalletjes  die we  met gemak nemen en die van deze  vlottentocht een soort pretparkattraktie maken.  Middenin de rivier, ver van de oevers, gaan plots de hemelsluizen open. Het regent pijpestelen. Geen nood, ons vlot heeft een grote paraplu aan boord ... spijtig dat er gaten inzitten en we toch flink nat worden. Zo vlug als het is beginnen regenen, zo vlug is de onweersbui ook weer voorbij en genieten we verder van de onweerstaanbare schoonheid van het karstgebergte.
    De rivier en de heuvels zijn 's avonds het decor voor een groots klank en lichtspektakel gebracht door 4000 figuranten en geregiseerd door Zhang Yimou, ook de choreograaf van de openings-en sluitingsceremonie van de voorbije olympische spelen.  

    23-10-2008 om 20:59 geschreven door Jos Dom

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    20-10-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Banyan Tree hotel - Ringha
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Banyan Tree hotel - Ringha

    Een korte zoektocht op internet leert ons dat er momenteel elf Banyan Tree hotels zijn, bijna allemaal in Azië. In China zijn er drie. Ze liggen allemaal op uitzonderlijk mooie locaties, zo ook het Banyan Tree hotel in Ringha, een piepklein dorpje in de provincie Yunnan.
    Wat ons meteen opvalt is hoe mooi het hotel  in de omgeving is opgenomen, zodat we niet het  gevoel hebben een hoteldomein binnen te rijden. De 32 Tibetaanse 'villa's' staan verspreid tussen het groen, een kabbelende rivier  loopt door het domein, wat verder staat  een spierwitte stoepa en aan de einder steken  hoge bergen af tegen de blauwe lucht.
    'Kamer' 7 is de onze voor twee overnachtingen.
    Langs een kleine tuin met terras komen we aan de inkomdeur die verscholen zit achter een  zwaar Tibetaans gordijn. De sleutel past op een hangslot aan de voordeur.
    We staan even perplex. We hebben op onze reizen al in vele hotelkamers gelogeerd, maar dit is echt niet gewoon!
    Zeggen en schrijven: 175 vierkante meter kamer voor ons alleen. Een salon, bureau, haard en ginder in de verte de slaapkamer met king size bed, bedekt met rozenblaadjes. Op de benedenverdieping een supergrote badkamer met houten badkuip, wastafels, dressing..... Dit alles rijkelijk versierd met Tibetaanse kunstvoorwerpen. Behang, tapijten en overgordijnen zijn uitgevoerd in verschillende tinten rood en geel. Even de ogen uitwrijven, want dit is echt een klasse apart.
    Juist in dit hotel en in deze streek was mijn echtgenote jarig.
    Tot twee maal toe die dag werd ze verrast met taart. Na de lunch werd een grappige Tibetaanse versie van 'Happy Birthday' gezongen en werd de taart in flitse kleuren opgebracht, niet met kaarsjes maar met Chinees vuurwerk erop ! Terug in ons hotel stond een kamermeisje ons op te wachten met jawel weer ..... een taart.

    20-10-2008 om 12:00 geschreven door Jos Dom

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 02/11-08/11 2009
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008

    Welkom op mijn blog!
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.




    Over mijzelf
    Ik ben Jos Dom, en gebruik soms ook wel de schuilnaam jodo.
    Ik ben een man en woon in Edegem (Belgie) en mijn beroep is gepensioneerd.
    Ik ben geboren op 14/04/1948 en ben nu dus 76 jaar jong.
    Mijn hobby's zijn: Reizen.

    Foto

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Startpagina !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!