Inhoud blog
  • Terug naar Amsterdam
  • Kopenhagen
  • Helsinki
  • Sint Petersbug
  • Sint Petersburg
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    REISKRIEBELS
    Leuke reisverhalen en tips
    31-10-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Op safari - deel 2
    Op safari - Deel 2

    Voor vijf uur 's morgens staan we al paraat voor een volgende safaritocht.
    Na een kop sterke koffie zijn we wakker voor het volgende avontuur.
    Ook Philip en Adolf zijn present en staan vol ongeduld te wachten om te vertrekken. Je merkt duidelijk dat zij 'één' zijn met het park en zich nergens anders zo thuis voelen dan midden de machtige dierenwereld.
    Rond kwart voor zes begint het stilaan licht te worden en een jakhals steekt vlak voor de jeep de weg over. Enkele buffels met grote hoorns, een groep olifanten aan een drinkpoel, sierlijk statige giraffen, een neushoorn met kleintje zo dichtbij, kleurrijke vogels.... het is indrukwekkend om de dieren te kunnen observeren, niet achter tralies maar in de vrije natuur.
    Ook op de ochtendsafari is er een stop voorzien. Het begint al flink warm te worden en een frisdrank is welkom. Adolf plaagt dat hij ook hele lekkere gin en whisky aan boord heeft, maar daar zullen we om 7 uur 's ochtends maar wijselijk afblijven.
    In het Madikwe game reserve zijn er meerdere lodges en de rangers op safari houden in hun jeeps radiocontakt met hun collega's. Als er bijvoorbeeld een grote groep leeuwen wordt opgemerkt geven ze aan mekaar de juiste vindplaats door. Maar hoe doe je dat in de  brousse? Ranger Philip vertelt ons dat elk zandwegeltje, hoe klein ook, een naam heeft. Er staan natuurlijk géén straatnaambordjes maar toch weten de rangers precies waar ze moeten zijn.
    En zo rijdt ook ranger Philip ons, zonder GPS, veilig door het grote wildpark en tegen halfnegen 's morgens terug naar de lodge.
    Een vorstelijk ontbijtbuffet staat buiten opgesteld.... voor ons twee!
    Grote parasols beschutten ons tegen de zon die al in alle hevigheid brandt.
    Overdag loopt de temperatuur hier in de Zuidafrikaanse zomer makkelijk op tot boven 35 graden celsius.
    In een heerlijk frisse kamer overdenken we de avontuurlijke tocht tot we erbij... in slaap dommelen.

    Het is nog steeds zomers warm als we in de late namiddag nog een safaritocht maken. Voor zover we nog enig gevoel voor richting hebben, trekken we telkens naar een andere streek in het 75 000 ha grote wildpark. Het concept blijft hetzelfde. Onderweg komen we regelmatig andere jeeps vanuit andere lodges tegen. Allen hebben slechts één doel: zoveel mogelijk dieren spotten op mooie locaties.
    En ook deze laatste avondsafari levert nog een boel onverwachte ontmoetingen op met allerlei dieren. Een gemsbok, een hyena, wilde zwijnen, twee
    nijlpaarden, een hele kudde buffels en een neushoorn languit in een modderpoel worden in ons geheugen en op film vastgelegd.
    Daarmee hebben we al vier van de 'big five' dieren van heel dichtbij gezien.
    Enkel luipaarden hebben we hier, in he
    t Madikwe game reserve, niet gezien.
    Ranger Philip verzekert
    ons dat we ze op onze volgende safari, in het Sabie Sand wildpark, zeker  zullen zien. Dat beloofd!








    31-10-2008 om 00:00 geschreven door Jos Dom

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Op safari
    Op safari


    Het is vijf uur in de namiddag, tijd voor onze eerste safari. Safaritochten worden doorgaans tweemaal daags georganiseerd. 's Morgens heel vroeg en in
    de late namiddag is de kans het grootst om de dieren goed te kunnen observeren. Overdag wordt het te warm en beschutten de meeste dieren zich in de dichte begroeing.
    In de grote lobby, vol met Afrikaans houtsnijwerk, staan koffie, thee, frisdrank en snacks voor ons klaar. De blanke manager van de lodge heet ons welkom. In een donker hoekje staat een zwarte bediende die na een vingerknip van de manager naar ons toe 'loopt', koffie bijschenkt, en even snel weer in zijn hoek verdwijnt. Dat geeft ons een wrang gevoel. Je merkt nog zo duidelijk het
    verschil tussen blank en zwart. De 'aangename' jobs worden steevast uitgeoefend door blanken en als er moet gewerkt worden zijn het de zwarten. Dat hebben we, tot onze spijt, meerdere keren tijdens onze rondreis moeten ondervinden, nog een gevolg van de apartheid.
    We zijn verwonderd, maar in deze sjieke lodge zijn we deze dagen de enige gasten. Een grote, groene, open, 4 maal 4 terreinwagen staat klaar voor de lobby.
    We nemen plaats en met een flinke vaart rijden we de brousse in. Aan het stuur zit Philip, een blanke Zuidafrikaan, vooraan op een naast de motorkap
    gemonteerde stoel zit Adolf, de zwarte spoorzoeker. Met het fototoestel en videocamera in aanslag gaan we op zoek naar de 'big five'. Deze term uit het jagersjargon verwijst naar de vijf gevaarlijkste en meest gewilde trofeedieren van Afrika nl. de olifant, leeuw, luipaard, neushoorn en buffel.
    Het is verbazingwekkend hoe Adolf, de spoorzoeker, al van zeer ver dieren heeft gespot in het dichte struikgewas. Met grote ogen kijken wij in dezelfde richting en zien (nog) niets. Even later zien we een eerste kudde antilopen en impala's.
     Deze mooie doch schichtige dieren zullen we tijdens onze tochten nog veel in het vizier krijgen. Een wildpark als Madikwe is uiteraard geen zoo. De ranger en de spoorzoeker moeten de dieren zoeken. Veilig in de jeep sluipen we als het ware in een traag tempo door de dichte begroeing. Adolf ziet als geen ander sporen in het zand en vindt aan de hand van gebroken takken en uitwerpselen het juiste spoor naar een grote kudde olifanten met kleintjes, grazieuse giraffen, gnoes en zebra's.( Wist je dat geen enkele zebra hetzelfde strepenpatroon heeft?) Na enkele uren dierenspotten stoppen we op een open, veilige plek in het park. We mogen uit de jeep om onze benen te strekken. Plilip en Adolf hebben een grote koffer bij waarin koffie, thee, koekjes, zelfs bier, wijn, gin en whisky zitten.
    Dé verrassing van deze eerste tocht komt dadelijk. Een groep van vijf leeuwen ligt rustig in de schaduw, ze trekken zich van ons bezoek blijkbaar niets aan. Hoog in onze open jeep naderen we de dieren tot op enkele meter afstand, en ku
    nnen we ze naar hartelust fotograferen. Adolf vertelt ons dat er géén gevaar loert zolang we rustig blijven en geen bruuske bewegingen maken. De wilde dieren herkennen de jeep met de passagiers erin. Stel dat je toch uit het voertuig zou stappen, heb je geen schijn van kans en word je binnen enkele seconden aangevallen en verscheurd. Vanop een hoger gelegen plek genieten we even van een ongelooflijke zonsondergang.
    Rond zeven uur 's avonds wordt het donker maar daarmee is onze jeepsafari nog niet ten einde. Met een grote spot op de terreinwagen vervolgen we onze we
    g door de brousse. Het is best een beetje spookachtig, wij met z'n vieren in het pikdonker, omringd door wilde dieren en dierengeluiden. Maar Plilip en Adolf zijn op vertrouwd terrein en vinden nog tal van dieren en ook onze lodge terug. Zonder ervaren chauffeur en spoorzoeker zou je hier in de donkere brousse volledig verloren zijn.
    In de kamer kunnen we ons opfrissen en omkleden voor het avondmaal. Op het terras van de lodge zijn een vuur en fakkels ontstoken en in onvervalste 'Out of Africa' stijl genieten we onder de zuidelijke sterrenhemel , hoe kan het ook anders, van een overheerlijk 'wild' diner.





    31-10-2008 om 00:00 geschreven door Jos Dom

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    30-10-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Madikwe wildpark
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Naar het Madikwe wildpark

    Vanuit Kaapstad vliegen we terug naar Johannesburg.
    Op de internationale luchthaven van Johannesburg worden we door een bediende van Fedair naar een zijvleugel begeleid, van waaruit Federal Air met kleine toestellen naar  wildparken in het noorden van Zuid-Afrika vliegt.
    Het luchthavengebouw(tje) en vertrekhal(letje) van Federal Air liggen vlak naast een startbaan van de internationale luchthaven. Met donderend geraas stijgen grote vliegtuigen vlak voor onze neus op.
    Het kleine, tweemotorige toestel wordt uit een hangar gereden.
    Ondertussen checken we in, wordt onze bagage gelabeld en genieten we van koffie, thee en cake die voor de weinige passagiers klaarstaan.
    Onze vlucht naar Madikwe heeft vertraging.
    Enkele valeizen en een aanzienlijke berg grote kartonnen dozen staan buiten tegen een muur reeds klaar om in te laden.
    Eindelijk mogen we plaatsnemen in het kleine toestel dat plaats biedt aan ongeveer tien personen. We zijn deze middag met 3 passagiers voor de vlucht naar Madikwe. De piloot deelt nog vlug een lunchbox(je) uit en vertelt ons dat er veel turbulentie zal zijn. En inderdaad, tijdens de één uur durende vlucht gaat het vliegtuigje wild tekeer. Het toestel en passagiers worden flink dooreen geschud. Het landschap dat we overvliegen is prachtig.We bevinden ons boven dicht bebost gebied, hier de daar kronkelt zich een rivier door een zee van groen.
    En kijk daar beneden is de airstrip van Madikwe al. Met een kwak zet de piloot zijn toestel een beetje onzacht neer op de stoffige airstrip van het Madikwe wildpark. Het Madikwe game reserve is een 75 000 ha groot malariavrij wildpark vlakbij de grens met buurland Botswana.
    Een ranger van de Mateya safari lodge staat ons met een open jeep op te wachten. Na tien minuten bereiken de lodge, onze volgende verblijfplaats voor twee overnachtingen.
    Je zou misschien vermoeden dat een lodge middenin een wildpark,ver van de bewoonde wereld, erg 'basic' is. Maar dat is buiten de plannen van de Amerikaanse eigenares gerekend. De Amerikaanse dame liet hier een lodge neerpoten met de luxe van een vijfsterrenhotel, vol met antiek en kunstvoorwerpen. In de lodge is er plaats voor tien gasten in vijf aparte suites, voorzien van alle comfort. Een ruime slaapkamer met muskietennet, airco, buitendouche en privé plonsbadje. Vanop het terras kijken we uit over een drinkpoel, de vlakten en de heuvels van het Madikwe game reserve.
    In de late namiddag zullen we onze eerste safaritocht maken op zoek naar de 'big five'.
    We zijn razendbenieuwd.

    30-10-2008 om 21:05 geschreven door Jos Dom

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    28-10-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het Kaaps Schiereiland
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het Kaaps schiereiland

    De volgende ochtend rijden we langs de kust van het Kaaps schiereiland naar het zuidelijkste punt van Afrika nl. Kaap de Goede Hoop en Cape Point.
    Een bijna verplichte stopplaats is 'Boulders Beach' bekend om de zeldzame zwartvoetpinguïns die hier leven en zich met succes voortplanten. Er leven hier nu meer dan 3000 pinguïns. Langs speciaal aangelegde wandelpaden op het strand kan je tot vlak bij de uitgelaten krijsende pinguïns komen. Heel leuk om de dieren met hun grappige waggelpasjes van zo dichtbij te kunnen spotten.
    Langs de rotsachtige kust loopt de autoweg verder naar het zuidpunt van het Kaaps schiereiland. Het werd in 1939 een natuurreservaat om het landschap, de fauna en de flora te behoeden.
    Na een makkelijke klim bereiken we Cape Point, het uiterste puntje van het schiereiland. Er staat een stormachtige wind. Driehonderd meter onder ons beuken de Atlantische en Indische oceaan op elkaar in. Talrijke schepen leden hier, op één van de belangrijkste zeeroutes ter wereld, in het verleden schipbreuk en vergingen met man en muis. Dit grandiose uitzicht kan niemand onberoerd laten. Een vreemd idee dat er van hier tot aan de zuidpool alleen nog maar water en ijs is.
    Een mooi uit de wind beschut terras lijkt ons de geschikte plaats voor een broodjesmaaltijd. Al snel moeten we onze mening herzien en wegvluchten voor.... bavianen. De talrijke borden 'Baboons are dangerous' staan hier niet voor niets. Deze uit de kluiten gewassen apen komen letterlijk het eten uit je handen stelen en vluchten ermee weg. Bewakers gewapend met stokken proberen de dieren uit de buurt van de nietsvermoedende toeristen te houden.
    Dat leidt tot hilarische taferelen. Bavianen die op de loop zijn met een pistolet, zakdoek, bril of erger een fototoestel of GSM van verschrikte toeristen.
    Wij hebben, met onze broodjes, een veilige schuilplaats gevonden in onze huurwagen, een grote baviaan zit vrolijk op onze motorkap. Een foto meer dan waard!
    We keren terug naar Kaapstad via Noordhoek Beach, waar de film Ryan's Daughter deels is opgenomen; Chapman's Peak drive, één van de mooiste ritten van het land en Camps Bay, een populair strand vooral geliefd door zwarte jongeren.

    28-10-2008 om 12:11 geschreven door Jos Dom

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kaapstad
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Kaapstad

    Ongeveer vijfenveertig minuten rijden van Paarl ligt Kaapstad, een belangrijke havenstad met ruim 1,5 miljoen inwoners. We logeren aan 'The Waterfront', het havenkwartier van de stad. In de jaren tachtig van de vorige eeuw werden de oude havengebouwen aangepast, gerenoveerd en in een hip kleedje gestoken. Loodsen werden sjieke winkelgalerijen en op de noordkaai verrezen luxe hotels. Nu is 'The Waterfront' the place to be voor winkelliefhebbers met boetiks van alle grote modemerken, in 't oog springende hotels, bars en gezellige restaurants. Ons oog valt op de Belgische taverne en restaurant 'Den Anker'. Hier kunnen we toch niet voorbij wandelen zonder op het zonovergoten terras met zicht op de tafelberg een duvel, een bolleke of een trappist van Westmalle te drinken. Zelfs mosselen friet staan op de menukaart!
    Pal voor ons hotel ligt een groot cruiseschip, op wereldcruise, aangemeerd. Vanaf 'The Waterfront' kan je ook bootexcursies door de haven maken en naar Robbeneiland varen waar Nelson Mandela 18 jaar gevangen zat.
    The Waterfront bruist van de gezelligheid. Hier en daar staan kleine orkestjes te spelen. Het ritme van de muziek werkt aanstekelig. Een kleurrijk uitgedost a-cappella mannenkoor zingt Afrikaanse liederen.
    In de binnenstad  bezoeken we het stadhuis, het parlement en Bo-kaap, wat boven Kaapstad betekent. Vanaf 1834, na de afschaffing van de slavernij, woont hier de Maleise bevolking. Het zijn afstammelingen van de slaven die  door de Oost-Indische  Compagnie vanuit Azië naar Kaapstad werden gebracht.
    Het is een kleine wijk met hobbelige straatjes en kleurrijke huisjes.  Groene, knalgele, rode, blauwe en paarse voorgevels wisselen mekaar af en contrasteren fel tegen de hoogbouw van het wat groezelige centrum vlakbij. Hier kom je, naar onze mening, 's avonds als toerist best niet alleen.
    Dominant boven de stad torent de majestueuze 1087 meter hoge Tafelberg.
    Dikwijls hangen wolkenslierten als een soort tafelkleed over de berg.
    Goed aangelegde wandelpaden leiden naar de top. De snelste manier om de top te  bereiken is met de kabelbaan. De reis naar boven duurt  ongeveer vijf minuten  en de gondels draaien 360 graden rond zodat je een prachtig uitzicht hebt op de rotswand en de lager gelegen stad en kust. Eenmaal boven krijg je een  grandioos panorama  over de stad, en kan je nog ver wandelen op de Tafelberg.
    Op een mooie dag als deze is het druk op de berg. Op winderige, bewolkte of mistige dagen is de kabelbaan gesloten en wordt een  voettocht naar boven sterk afgeraden.

    28-10-2008 om 11:59 geschreven door Jos Dom

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    27-10-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Wijnstreek
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De Wijnstreek rond Paarl

    We zijn weer een heel eind opgeschoten en rijden langs de Zuidafrikaanse wijnroute. Het Kaapse wijnland is een prachtige streek met beboste bergen, vruchtbare dalen en hellingen bedekt met wijngaarden. Zuid-Afrika neemt tegenwoordig al een voorname plaats in als wijnproducerend land. Hollandse kolonisten en Franse hugenoten (protestanten) vestigden zich rond 1938 in het dal bij Franschhoek en Paarl. Ze hadden wijnstokken bij en het milde mediterrane klimaat leende zich uitstekend voor de traditionele wijnteelt.
    In de dalen staan mooie Kaaps-Hollandse landhuizen. Wat in Frankrijk een wijnchateau noemt is hier een Kaaps wijnhuis. Een zeer mooi voorbeeld is het wijndomein 'Boschendal'. Een grote tuin met prachtige bloemen, vijvers en een pergola omringt dit historische wijnlandgoed.
    Het is zondag en vele gezinnen met kinderen picknicken in de, met blauwe agapanthussen omringde tuin. Ze scharen zich rond de grote picknickmanden  die hier in het restaurant verkocht worden en gevuld zijn met verschillende soorten broodjes, taartjes en natuurlijk een fles wijn. Dit is genieten als God in .... Zuid-Afrika.
    We gaan ook even op bezoek in Stellenbosch, een universiteitsstad in het hart van de wijnstreek. We kuieren door de dorpstraat en komen aan 'Oom Samie se winkel', de uit 1904 daterende kruidenierswinkel van Samie Volsteedt, de eerste eigenaar. Ondertussen zijn er al vele eigenaars geweest maar het interieur van de zaak is nagenoeg hetzelfde gebleven. Nu koop je er allerlei souvenirs en curiosa in het Zuidafrikaans aangeprezen, wat sterk op onze Nederlandse taal lijkt.
    Zo komen we in Paarl, ook een bekende wijnstad. Kijk maar op de etiketten van de wijnflessen die ook hier in de grootwarenhuizen liggen.
    Juist buiten de stad staat het in 1975 opgerichte 'Language Monument' ter herinnering aan de officiële erkenning van het Afrikaans 100 jaar eerder.
    Vanuit het hotel in Paarl hebben we een grandioos uitzicht over de glooiende heuvels en wijngaarden.
    Het avondmaal wordt buiten geserveerd.
    Heb je al eens gehoord van een 12 gangen diner met aangepaste wijnen?
    In dit verwenhotel staat dat op de menukaart.
    Het valt ons op dat de obers en sommelier aan de tafel naast ons wel heel dikwijls een nieuwe fles wijn ontkurken.  Hoe het verder is afgelopen met dat eet- en drinkfestijn en of iedereen veilig in zijn kamer is geraakt kan ik niet vertellen, want toen wij na een verrukkelijk diner van tafel gingen waren zij aan gang acht of negen!

    27-10-2008 om 12:20 geschreven door Jos Dom

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 02/11-08/11 2009
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008

    Welkom op mijn blog!
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.




    Over mijzelf
    Ik ben Jos Dom, en gebruik soms ook wel de schuilnaam jodo.
    Ik ben een man en woon in Edegem (Belgie) en mijn beroep is gepensioneerd.
    Ik ben geboren op 14/04/1948 en ben nu dus 76 jaar jong.
    Mijn hobby's zijn: Reizen.

    Foto

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Startpagina !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!