Wandelgroetjes uit Borgloon 2
Inhoud blog
  • 48e MARCHE DES GAIS LURONS. / LES GAIS LURONS. MELEN. / MELEN. 27/08/2022
  • 24E MARCHE DES BLES. / LES CASTORS DE BERNEAU. / DALHEM. 24/08/2022
  • OOGSTTOCHT. / AVIAT ST TRUIDEN. / GELINDEN. 22/08/2022
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    08-07-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ADEPS WANDELING./ LINCENT. 26/06/2022
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Zondag 26 juni 2022.

    ADEPS WANDELING.

    LINCENT.

    Er is een mooi dorp in Haspengouw genaamd Lincent, Leysem in het Nederlands, gelegen aan de weg tussen Tienen en Hoei. Vandaag bestaat het uit 3 gemeenten Lincent, Racour en Pellaines. In Lincent is het een leemland en daarom heeft landbouw altijd gefloreerd. We vertrekken met de wandeling in de ruïnes van de oude kerk Saint-Pierre. Deze romaans-gotische kerk met zijn verdedigingstoren gebouwd in Lincent-hardsteen uit de 12de eeuw zijn romaanse schip en zijn 14de eeuwse koor worden verlicht door 5 gotische ramen. De gangpaden werden verbouwd in de 18de eeuw. Vandaag is deze ruïnes bewaard door een groep vrijwilligers en kunne er activiteiten in gedaan worden zoals de start van de wandeling. We wandelen het dorp uit langs oude huizen die de afgelopen eeuwen in hardsteen gebouwd zijn waarvan nu nog enkele goed zichtbaar en vaak mooi gerestaureerd. We krijgen ook enkele prachtige pittoreske tufstenen gevels te zien. Maar ook de prachtige omgeving met weilanden en enkele bomen in zijn te bewonderen. Uitgestrekte velden met aardappelen en akkers met granen. Door smale wegjes en langs veldwegen komen we aan het station van Maret. Naar huidige normen is het moeilijk te vatten dat de stations tussen Ramilles en Landen zo dicht tegen elkaar gebouwd werden. Maret is daar een voorbeeld van, slechts 2,4 kilometer van het station van, Lincent, Orp ligt op 1,8km. 8 stations op een afstand van 19 km. De privé eigenaars hebben het station prachtig gerestaureerde, We wandelen verder door een stukje bos en zo komen we weer in de bewoonde wereld. We komen aan de watermolen Bernar in Orp-le-Grand. Deze molen bestond reeds in 1278. In 1873 werd de molen herbouwd als een bakstenen gebouw met vijf bouwlagen. Het waterrad werd vervangen door een turbine. Er was een stoommachine aanwezig in 1907. Er werd ook nog met de turbine gemalen” moulin a vapeur et a eau” in 1910 werd er met stoom ook elektriciteit opgewekt. Een prachtig industrieel gebouw dat bewaard gebleven is en nog steeds dienst doet. We komen dan wat verder aan de kerk van Saint-Martin-et-Adele, opmerkelijk vanwege haar indrukwekkende afmetingen en de helderheid van de Orp-steen. Dan weer verder langs velden en akkers waar de klaprozen de bermen kleuren. We komen langs een veld dat bloedrood kleur van de klaprozen hoe mooi. Verder langs een kasteeldomein dat nu bejaardenhuis is met nog de kasteelkapel. Wat verder komen we in Pellaines. Waar we in het natuurreservaat “la vallee de la Bacquelaine” komen. Verder met onze tocht komen we terug in Lincent. Langs het kasteel met vierkante toren en enkele zeer mooie huizen in lokale steen en dan komen we terug aan ons vertrek. Wat een mooie wandeling in Lincent.








































    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    08-07-2022, 22:51 geschreven door Johnny Cloesen
    Reacties (0)
    05-07-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GRENZELOOS. / WANDELEN TUSSEN JEKER EN MAAS. / KANNE. 25/06/2022.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Zaterdag 25 juni 2022.

    GRENZELOOS.

    WANDELEN TUSSEN JEKER EN MAAS.

    KANNE.

    Kanne ligt aan het riviertje de Jeker in het dal tussen het Plateau van Caestert-de Sint Pietersberg- en de Muizenberg. Het dorp word door het Albertkanaal in tweeen gesplist. De omgeving van Kanne kent aanzienlijke hoogte verschillen. Wij controleren vandaag de wandeling en starten onder de nieuwe brug, en daar vertrekken de wandelingen. We wandelen over de brug en dan wandelen we de natuur in. Een smal wegje brengt ons naar de prachtige omgeving. Met zicht op de omgeving. Langs een prachtige natuurgebied waar vele vlinders te zien zijn dan beginnen we te klimmen en dan wandelen door de velden en akkers. Dan komen we aan een plek waar een deel van de elektrische draad staat als monument. Op deze plek staat tijdens de Eerste Wereldoorlog de elektrische draad, daarmee probeerden de Duitsers te verhinderen dat Belgische jongens via Nederland naar het Belgische leger aan de IJzer gingen. Velen van hen vonden de dood bij deze draad. We gaan verder met een zicht op Sint Pietersberg. We blijven wandelen tussen de akkers en op de hoogte komen we de koninginnenpage tegen zulke een prachtige vlinder. Wat verder komen we aan een monument voor een oorlogsvliegtuig dat hier neergestort is. Dan wandelen we naar Kanne dorp een stevig afdaling langs een paar grotten die gebruikt worden als opslagplaats voor de boeren. Dan door het dorp waar de huizen uit mergel opvallen. Vele zijn tegen de mergelberg aan gebouwd en delen ervan liggen in de berg. Verder met onze tocht weer over de brug en zo komen we terug aan ons vertrek. De controle is gebeurt en zo is de wandeling weer top voor de volgende wandelaars.








































    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    05-07-2022, 20:02 geschreven door Johnny Cloesen
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GREENSPOT HEKS. / LANGS BOERENERVEN./ VECHMAAL. 20/06/2022

    Maandag 20 juni 2022.

    GREENSPOT HEKS.

    LANGS BOERENERVEN.

    VECHMAAL.

    Vanuit de authentieke herberg “De Horne” vertrekken drie landschapswandelingen. Deze Greenspot is een schitterde afspiegeling van droog Haspengouw, met uitgestrekte akkers, compacte dorpjes, monumentale vierkantshoeves en kastelen, met het imposante kasteel van Heks als pronkjuweel. We vertrekken met de wandeling in Vechmaal, en wandelen we naar het gehucht Sint-Pieters-Heurne. Dit gehucht de kern ervan is een beschermt dorpsgezicht. Met de Sint-Pieterskapel, omgeven door het kerkhof. Reeds voor het eind van de 13de eeuw moet de romaanse kapel reeds gesticht zijn, vermoedelijk zijn de heren van Horne de stichters, hun grafstenen zijn aanwezig. We wandelen verder langs de kerk staat een van de grote hoeves. Wij wandelen verder door de velden en langs weilanden. We komen dan langs de Tumulus van Vechmaal, deze kleine tumulus werd in de 19de eeuw geplunderd en daardoor is er weinig gekend van deze grafheuvel. Dan wandelen we richting Heks. In de verte zien we het kasteel van Heks liggen. Wat verder zijn we in het centrum van Heks. We komen dan langs de watermolen van Heks. Spijtig dat dit prachtige gebouw leeg staat en afgesloten. Wat verder komen we langs de Onze-Lieve-Vrouw Tenhemelopneming. In Heks zijn nog vele oude boerderijen, en dan wandelen het veld in om naar de hoeve Manshovenhof. Via een weg komen we aan de ingang van de hoeve, we wandelen voorbij en gaan zo naar het Manshovenbos, en verder naar het Kasteeldomein van Heks. De laan naar het kasteel word gebruikt door een kunstenaar waar tenten aan de bomen hangen. De Tranendreef word het genoemd omdat de tenten de vorm van tranen heeft. 4 van deze tenten worden verhuurt als overnachtingsplaats. Weer verder door de velden en we komen aan het Monnikenhof een historische hoeve. Deze hoeve heeft een prachtige ingang uit de 1700. We wandelen weer verder langs de oude tramzate naar Orye. Dan nog een eind door de velden en zo komen we terug naar ons vertrek. Deze wandeling is een van de vele Greenspots van het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren.








































    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    05-07-2022, 10:39 geschreven door Johnny Cloesen
    Reacties (0)
    04-07-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.MARCHE NATIONALE. / FFBMP. / SPA. 19/06/2022.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Zondag 19 juni 2022.

    MARCHE NATIONALE.

    FFBMP.

    SPA.

    Spa bekende stad van België aan de rivier de Wayal. De thermen van Spa staan sinds 2021 op de UNESCO-Werelderfgoedlijst als onderdeel van de Historische kuuroorden van Europa. We vertrekken met de wandeling in de Ecole Hotellerie de Spa. Een school voor de opleiding in het hotelwezen. Er staat een prachtig kasteel en oude woning op het domein. We wandelen van hier uit naar de kazerne van Spa waar e ook al eens vertrokken met een wandeling, dan verlaten we de bewoonde wereld om het bos in te gaan. We komen langs het Pavillon Jacques Houyon. Verder door het bos en dan zien we een mooi vakwerkhuis staan gelegen in de prachtige natuur. We wandelen door smalle steegjes met veel bloemen. Dan komen we Creppe een klein dorpje dat bestaat uit huizen en boerderijen gebouwd van stenen van zandsteen of rode baksteen. Onder deze huizen zijn er verschillende wit gekalkt of wit geverfd. Een prachtige fontein en de Sint Jozefkerk die in 1860 gebouwd werd op de plaats van de oude kapel die tijdens een brand in 1857 verwoest werd. Toen zijn erin het dorp een 10 tal kruizen opgericht. We hebben hier onze eerste rust en controlepost. Na de rust verder en komen langs de ingang van de Manoir de Lebioles een landhuis dat nu hotel is. Spijtig dat we het niet kunnen zien alleen op een foto. Dan maar verder met onze tocht. We wandelen weer de natuur in bossen en weilanden en prachtige zichten. We komen aan het New Castle dat omgeven is met prachtige huizen. Het herenhuis is gelegen in een prachtig park dat overgaat in het bos, dat we hierop minder dan 1 kilometer van het centrum zijn. We wandelen nu naar het centrum van Spa. Wat verder is onze tweede controlepost. Nu gaan we na de rust echt het centrum van Spa binnen met zijn prachtige park en gebouwen. Even buiten het park komen we aan het Wasmuseum daar ontdek je de soms verrassende wastechnieken, van de oudheid tot nu. Dit originele museum ligt in de wijk Vieux Spa in het hartje van de stad van het water. We bezoek dit toch wel uitzonderlijk museum. Daarna gaan we de laatste meters van onze wandeling maken. Wat een pracht van een wandeling.








































    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    04-07-2022, 19:11 geschreven door Johnny Cloesen
    Reacties (0)
    Archief per week
  • 10/10-16/10 2022
  • 03/10-09/10 2022
  • 05/09-11/09 2022
  • 29/08-04/09 2022
  • 22/08-28/08 2022
  • 15/08-21/08 2022
  • 08/08-14/08 2022
  • 01/08-07/08 2022
  • 18/07-24/07 2022
  • 11/07-17/07 2022
  • 04/07-10/07 2022
  • 27/06-03/07 2022
  • 20/06-26/06 2022
  • 13/06-19/06 2022
  • 06/06-12/06 2022
  • 30/05-05/06 2022
  • 23/05-29/05 2022
  • 16/05-22/05 2022
  • 09/05-15/05 2022
  • 02/05-08/05 2022
  • 25/04-01/05 2022
  • 18/04-24/04 2022
  • 11/04-17/04 2022
  • 04/04-10/04 2022
  • 28/03-03/04 2022
  • 21/03-27/03 2022
  • 14/03-20/03 2022
  • 07/03-13/03 2022
  • 28/02-06/03 2022
  • 21/02-27/02 2022
  • 14/02-20/02 2022
  • 07/02-13/02 2022
  • 31/01-06/02 2022
  • 24/01-30/01 2022
  • 17/01-23/01 2022
  • 10/01-16/01 2022
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!