A.M.F.S.M.
FLOING. FR.
FRANSE ARDENNEN.
Vandaag wandelen we in Floing, in de Franse Ardennen, vertrek in het centrum van het dorpje en dadelijk klimmen we achter het kasteel naar de militaire begraafplaatsen. Een klein kerkhof met kruisen die de verschillende eenheden vertegenwoordigen evenals enkele kruisen voor officieren van hogere rang, ook alweer uit de Pruisische oorlog van 1870.




In de 19de eeuw werd er wat grafwaarde betreft blijkbaar nog een onderscheid gemaakt in rang van eer. Er was hier een massagraf waarin zowat 3000 lichamen werden begraven van zowel Franse als Duitse soldaten, wat verder klimmen we omhoog om alweer een oorlogskerkhof te bereiken. Dit maal kwamen de soldaten om in de oorlog tussen 1940 1945. We vergeten voor even de oorlog van 1870 voor een andere, die van 1940 toen de Franse Voor- Ardennen weeral het strijdtoneel van verschrikkelijke taferelen werden. Op 12 mei 1940 staken de eerste Duitse eenheden de Belgisch/Franse grens over.




De Fransen hadden hun eerste verdedigingslinie vooral gebouwd op de linkeroever van de Maas, omdat een rivier nu eenmaal een betere verdedigingslinie vormt dan een grillige landsgrens. Dorpen zoals Floing waren dus snel ingenomen. De Fransen hadden alle bruggen over de Maas in de weide omgeving rond Sedan zelf opgeblazen. Gesteund door luchtaanvallen kon het Duitse leger al snel een bruggenhoofd over de Maas vormen en de hoogte van Marfée innemen. De volgende dagen zouden er regelmatig zware gevechten plaats vinden, er werd gevochten voor elk dorp.



Dat resulteerde in vele dodenakkers (soms meer dan 100 graven), ook in dorpen zoals Mont-Dieu, Grandes Armoises, Oches, Saint Pierremont, Chémery-sur-Bar, Bulson,
Na de oorlog werden sommige lichamen overgebracht naar de woonplaats van de gesneuvelden. In 1962 werd besloten tot een hergroepering van de tientallen kleine oorlogskerkhoven in de Ardennen en Voorardennen. Zo werd hier in Floing een nationale necropool ingericht. Er zijn hier zon 2200 lichamen begraven. Opmerkelijk is ook een apart stuk met enkel gesneuvelden van moslim origine (266), voornamelijk afkomstig uit het destijds koloniale Marokko en Algerije. We wandelen verder en klimmen over hetzelfde asfaltwegje omhoog en komt zo aan het volgende oorlogsmonument.




Bij het monument des braves gens zijn we weer in de oorlog van 1870 beland. Dit monument is in de eerste plaats ter herdenking aan de veldslagen en de gesneuvelden op het veld van eer van cavalerie-eenheden in het algemeen en het korps Afrikaanse jagers in het bijzonder. Ook de slag van de divisie Marguerite wordt hier nogmaals herdacht. Het grootste monument Les Braves Gens werd met grootse plechtigheden ingehuldigd in 1910, amper een paar jaren voor er weer wrede gevechten zouden plaatsvinden. Les Braves Gens betekent niet de brave mensen, maar moedige mannen, de uitspraak werd vreemd genoeg ontlokt uit de mond van de Pruisische keizer Wilhelm I toen deze van op de hoogtes rond de bossen van de Marfée vernam dat de Fransen alsnog in een wanhoopspoging probeerden om de Pruisische omsingeling te doorbreken op het plateau van Floing. Je kan zijn uitspraak een beetje vergelijken met de uitspraak van de Romeinse keizer Cesar, dat de Belgen de dappersten aller Galliërs zijn. In de eerste helft van de 20ste eeuw bestond hier tussen Floing en Illy door de vele dodenakkers en de heroïsche verhalen een soort oorlogstoerisme. We zijn nu op dat beruchte plateau tussen Floing en Illy aangekomen en zo verder dwars over het slagveld van 1870.




Niet veel later kom je voorbij een wegkruis ter ere van de divisiecommandant van de Franse troepen we wandelen verder en genieten van de prachtige natuur. Telkens als we op het einde van de klim komen krijgen we een prachtig panorama over de Franse Ardennen. We dalen af en voorons ligt het dorpje Givonne. Een prachtige dorpje met veel bloemperken en een mooi pleintje waar de controlepost is. De kerk en de school zijn bijzondere bouwwerken die in de zon nog een mooier uitzicht krijgen, al de huizen en gebouwen in lichtbruine steen is wel mooi.




We klimmen weer uit het dorp om op de hoogvlakte te komen met prachtige zichten over het landschap, even wandelen we op de grens met Sedan, en keren dan terug naar Floing. Een pracht van een wandeling. We nemen de tijd om ook nog even naar Sedan te gaan om een stadswandeling te maken, naar het Fort en de prachtige gebouwen in de stad.






De burcht van Sedan, gebouwd rond 1424, is de grootste burcht van Europa met een oppervlakte van maar liefst 35 000 m². Omwille van haar strategische positie aan de grens van het oosten van Frankrijk, werd de burcht constant uitgebreid, versterkt en gemoderniseerd door de machtige La Marck, de hertogen van Bouillon en de soevereinprinsen van Sedan.




De stad kan ook terugblikken op een rijke industriële textielgeschiedenis en lakennijverheid. Uit deze periode resten het huis van Gros Chiens en de Dijonval over, die getuigen van het glorieuze verleden van de stad, die nu geklasseerd werd als Kunst- en geschiedenisstad. Hier sluiten we een prachtige dag Franse Ardennen mee af.
Voor het fotoalbum op de foto klikken
|