NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Oude prentkaarten


28-11-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Sint is weer vlijtig alle brieven aan het lezenhttp://img815.imageshack.us/img815/2073/stnicolas.jpg


De Sint is weer vlijtig alle brieven aan het lezen
die de kinderen hem gestuurd hebben tijdens het voorbije jaar
Daarna geeft hij ze door aan alle ouders...
grootouders,tantes, nonkels enz ...
Om hun te melden wat de kinderen
van hem zullen krijgen.
Wat een karwei voor die arme Sinterklaas» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.St. Nikolaas bij een Arm Kind.

St. Nikolaas bij een Arm Kind.


http://img6.imageshack.us/img6/2766/stnikolaasbijeenarmki.jpg


Wel is het Sint Niklaas,
Maar ach! niet voor mij!
Vast gaat hij ons hutje
Stilzwijgend voorbij!
O, mogt hij er komen,
Dan kreeg ik toch iets!
Elk krijgt wat van avond,
Maar ik, helaas niets!
'k Ben arm! ... maar wat zie ik?
Een pop van taai taai!
O foei! - en ik morde!
Neen, dat was niet fraai!


Uit het boek: St.Nikolaas en zijn knecht
auteur: Jan Schenkman
1850» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Komt Sinterklaas nu uit Spanje ?

Komt Sinterklaas nu uit Spanje ?


http://img171.imageshack.us/img171/8020/sinterklaasspanje.jpgHoe komt het toch dat iedereen denkt dat Sinterklaas uit Spanje komt? Hij is er tijdens zijn leven waarschijnlijk nog nooit geweest, maar het zou te maken kunnen hebben met de geschiedenis. Van 1568 tot 1648 was er oorlog tussen Spanje en Nederland. Toch was er veel handel tussen beide landen. De Nederlanders ruilden goud en zilver voor kruiden en sinaasappels ('appeltjes van Oranje'). Spanje was in die tijd een rijk land waar veel luxe artikelen en lekkers vandaan kwam. Dus dachten de mensen dat Sint-Nicolaas daar zelf ook vandaan kwam.  Bovendien is Sint-Nicolaas ook de beschermheilige van de zeevaarders, die toen natuurlijk met hun boten de handelswaar uit Spanje haalden en dus door hem werden beschermd.
» Reageer (0)
27-11-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rommel de Bommelhttp://img259.imageshack.us/img259/6172/ophetdak.jpg


Rommel de Bommel wat een gestommel
Hoor ik me daar op de zolder
Rinkel de kinkel wat een gerinkel, wat een geholderdebolder
Dat is Sinterklaas met zijn knecht Pieterbaas
die zijn weer uit Spanje gekomen
zij hebben weer zakken en manden en pakken vol lekkers en moois mee genomen
Zij gaan met gemak op het paard over het dak
geen regen of geen wind kan hen hinderen
Ze malen meteen door de schoorsteen dan heen...
"Zijn hier ook stoute kinderen bij ?"
Welnee Sinterklaas,ach welnee Pieterbaas wij zijn immmers allemaal zoetjes
Wij doen heus geen kwaad niet in huis niet op straat
Maar wij gaan op onze handjes en voetjes
Mischien Sinterklaas of mischien Pieterbaas wilt u ons geen roe geven
 maar liever een boek of een prent of een koek
en dan roepen wij lang zullen ze leven...
» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oude prent van Sinterklaas en het pekelvathttp://oi59.tinypic.com/168e9mg.jpg


Oude prent van Sinterklaas en het pekelvat» Reageer (0)
26-11-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sinterklaas komt van 't jaar in een vliegmachienhttp://img4.imageshack.us/img4/1444/sintenvliegtuig.jpg


Zeg... heb je het al gehoord of heb je het al gezien,
Sinterklaas komt van 't jaar in een vliegmachien
Zo komt hij aangevlogen.
Ik zie de bisschop duidelijk staan.
Hij heeft zijn rode mantel aan.
Zijn staf blinkt in de zonneschijn.
O jongens... wat is dat i fijn.

Zijn knechtje Zwarte Piet die stapte heel parmant,
met de Sint naar de kinderen toe
Wat was hij opgetogen.
Zo daalden zij bij helder weer,
op de vlieghaven neer.
De kinderen zongen allen mee:
Sint Nicolaas, hoezee.» Reageer (0)
25-11-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Er was eens een heel stout jongetje.http://img255.imageshack.us/img255/4633/indezak.jpg

Oude lithografie van SinterklaasEr was eens een heel stout jongetje. Dat jongetje was ook wel eens aardig, maar hij kon het niet nalaten om kattenkwaad uit te halen. Hoeveel ruiten hij al niet met voetballen op straat had gebroken - daar zou je een heel glazen paleis van kunnen maken. En hoeveel potten jam hij al niet had leeggelikt - daar zou je een hele jamfabriek mee kunnen beginnen. En hij klom altijd in bomen en scheurde altijd zijn kleren en op school strooide hij niespoeder in de brillenkoker van de meester en hij was nooit op tijd voor het eten thuis en 's morgens kreeg je 'm zijn bed niet uit en hij deed alles wat jongetjes niet mogen doen.

En het ergste was, dat hij zo'n brutale mond had. Als je tegen hem zei: dat hij toch eigenlijk een heel stout jongetje was, dan haalde hij zijn schouders op en antwoordde: "Nou, en wat zou dat? Je hebt stoute jongetjes en Brave Hendriken. Laat mij dan maar een stout jongetje zijn." En als je dan zei dat het toch niet nodig was om zó héél verschrikkelijk erg ontzettend ongelooflijk stout te zijn, dan stak hij alleen zijn tong maar uit en trok een lange neus tegen je.

Zijn vader en moeder vonden het natuurlijk niet leuk dat hij zo stout was. Zijn vader moest steeds maar gebroken ruiten betalen en zijn moeder nieuwe potten jam kopen. Nu was dat niet zo heel verschrikkelijk, omdat vader een Directeur was van Iets en dus veel geld verdiende, maar toch wilden ze graag dat hun jongetje eens een klein beetje minder stout zou worden. Toen de Sinterklaastijd naderde, zeiden ze dus tegen het jongetje: "Kun je nu eindelijk niet eens wat zoeter zijn? Je weet heel goed dat Sint Nicolaas verleden jaar ook al zo verdrietig over je was... Hij zei toen dat je dit jaar beter je best moest doen, want anders zou hij je misschien wel in de zak laten stoppen!"

"Poeh," zei het jongetje, "ik laat me toch niet bang maken, hoor!" En hij holde hard de straat op en schopte tegen een keisteen, die daardoor natuurlijk juist door de spiegelruit van de banketbakker vloog. Het jongetje kreeg geen enkele avond iets in zijn schoen. Maar hij zei dat hij dat niet erg vond, want er waren zoveel zoete jongetjes die bang voor hem waren, dat ze al hun snoepgoed met hem deelden. En toen kwam Sinterklaasavond.

Vader en moeder en het jongetje zaten te wachten tot Sint Nicolaas zou komen. Want komen zou hij zeker. Hij kwam toch overal! En ja hoor, opeens werd er hard gebeld. Vader ging opendoen en Sint Nicolaas en Zwarte Piet kwamen de kamer binnen.

"Even kijken," zei Sint Nicolaas terwijl hij zijn bril opzette en in het Grote Boek keek, "ah, juist, nu weet ik het weer, hier woont dat hele stoute jongetje. Zozo..." en hij keek over zijn brillenglazen naar het jongetje. Het stoute jongetje keek brutaal terug, maar zijn tong durfde hij toch niet uit te steken.

"Piet," vervolgde Sint Nicolaas tegen Zwarte Piet, "dit jongetje is onverbeterlijk. Wat ik niet allemaal over hem gehoord heb, sinds ik weer in Nederland ben!"

"Dus geen cadeautje, Sinterklaas?" vroeg Zwarte Piet.

"Cadeautje?" vroeg Sint Nicolaas. "Hoe haal je 't in je hoofd, Piet. Is het niet juist," vroeg hij toen aan Vader en Moeder, "dat dit jongetje dit jaar nóg meer ruiten heeft gebroken en nóg meer potten jam heeft leeggelikt dan verleden jaar? En dat hij de schoenen van zijn schoolmeester, die de arme man uitgetrokken had omdat zijn voeten zo'n pijn deden, zomaar heeft verstopt, zodat de meester op zijn sokken naar huis moest? En... ach, ik kan wel blijven doorgaan."

"Het spijt ons," knikten vader en moeder, "het is allemaal waar."

"En heb jij geen spijt?" vroeg Sint Nicolaas aan het jongetje.

"Je hebt stoute jongetjes en Brave Hendriken," zei het jongetje, "en ik wil geen Brave Hendrik zijn."

"Nog steeds even brutaal," zei Sint Nicolaas. "Piet, stop hem in de zak!" Het jongetje probeerde nog weg te lopen, maar Zwarte Piet pakte hem meteen beet en stopte hem in de zak. "Zo, dan gaan we maar weer," zei Sint Nicolaas. "Maar ons jongetje dan?" vroegen vader en moeder. Sint Nicolaas en Zwarte Piet waren echter de kamer en het huis al uit.

Nu moet je weten dat Sint Nicolaas stoute kinderen nooit heel lang in de zak laat zitten. Na een half uurtje of zo vindt hij het wel genoeg, dan doet hij de zak open en laat de kinderen beterschap beloven, voor hij ze naar huis stuurt. En dikwijls geeft hij ze dan nog een cadeautje ook. Maar toevallig was het jongetje één van de laatste kinderen die hij had bezocht. En de volgende dag ging hij terug naar Spanje, want hij had haast dit jaar.

Pas toen ze weer thuis in Spanje waren, zei Sint Nicolaas tegen zijn knecht: "Zeg, Piet, herinner ik me dat nou goed? Hadden wij niet een heel stout jongetje in de zak gestopt?"

"Ja, baas," zei Piet.

"Maar hebben we dat jongetje ook weer uit die zak gehaald?"

"Nee, baas, dat ben ik helemaal vergeten," zei Piet.

"O, domme Piet, we laten kinderen toch nooit lang in zo'n zak zitten." En Sint Nicolaas maakte haastig de zak open - en ja hoor, daar lag het stoute jongetje... heerlijk te slapen.

"Word eens wakker! En kom er maar gauw uit!" zei Sint Nicolaas. Het jongetje werd wakker en zei: "Zijn we dan al in Spanje? O ja, ik voel het, het is hier veel warmer. En hangen hier de sinaasappelen nu echt aan de bomen?" En het jongetje sprong de zak uit en begon te dansen van plezier omdat hij in Spanje was.

Sint Nicolaas ging op een stoel zitten, streek een keer of tien door zijn baard en zuchtte: "Wat moeten we nu met zó'n jongetje beginnen, Piet. Hoe moet je zó'n jongetje nu bestraffen. We zullen hem maar gauw met een vliegtuig naar huis sturen."

"O, nee, Sint Nicolaas!" riep het jongetje. "Mag ik alstublieft een weekje blijven? Het is hier zo lekker warm en ik heb zo'n trek in sinaasappelen!"

"Zo'n stout jongetje als jij? O nee," zei Sint Nicolaas.

"Dan zal ik heus en echt nóóit meer zo'n stout jongetje zijn. Wel een beetje stout, een heel klein beetje stout, maar meer ook niet. Ik beloof het."

"Hum," zei Sint Nicolaas. "Tja, als je dat echt belooft... Vooruit dan maar." Hij liet Zwarte Piet een telegram naar de vader en moeder van het jongetje sturen en het jongetje mocht een hele week bij Sint Nicolaas logeren en zijn witte schimmel verzorgen en net zoveel sinaasappelen eten als hij maar lustte. En toen het jongetje weer in Nederland terug was, werd hij werkelijk een aardig, helemaal niet zo stout jongetje. En als de andere jongens hem vroegen wat hij voor zijn Sinterklaas gekregen had, dan zei hij: "Het mooiste cadeau dat je denken kunt. Ik heb een hele week lang bij Sint Nicolaas zélf gelogeerd. Wat zeg je me daarvan?"


Verhaaltje van Hans Andreus
» Reageer (0)
23-11-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dank je Sinterklaasje
http://img9.imageshack.us/img9/6716/sinterklaasje.jpg


Op de hoge hoge daken
Zit Sint met zijn pieten
Hoor de kinderen beneden zingen
Piet zegt we moeten naar beneden springen
Dat is hoog zegt de Sint
Ik breng mijn paardje eerst naar de stal
Piet begrijpt de hint
Jullie Pieten gaan de kinderen maar verwennen
Kijk wie lief is geweest
Pieten gluren door het raam
En zien daar kinderen zingend staan
Opeens een geroffel op het raam
Zou de deur nog open gaan
Piet gooit het snoepgoed in het rond
Kinderen vallen op de grond
Er wordt nog harder gezongen
Sinterklaasje kapoentje
Gooi wat in mijn schoentje
Gooi wat in mijn laarsje
Dank je Sinterklaasje» Reageer (0)
22-11-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sinterklaas vergeet de kinderen van Temse niet

Sinterklaas vergeet de kinderen van Temse niethttp://img593.imageshack.us/img593/6812/boot.jpgNaar goede gewoonte kwam Sinterklaas per boot aan in Temse. De zon was niet van de partij, maar toch stonden vooral lachende gezichten de Sint op te wachten.
De Temsese bellenman Gerard Vercauteren mocht, samen met jeugdbellenman Yana Van Acker, de kinderen vooraf in de juiste sfeer brengen - zoals enkel hij dat kan. De peuters en kleuters amuseerden zich rot. Net voor de aankomst van de Sint was er wat opschudding. toen plots de brandweer kwam aangereden... met Hoofdpiet en Dikke Piet. aan boord.


'Dikke Piet zat vast in de schouw van het gemeentehuis en moest bevrijd worden door de brandweer', vertelde Hoofdpiet. 'Gelukkig liep alles goed af.'


Toen de boot van de belangrijke gast uit Spanje in de verte verscheen, raakten heel wat kinderen echt opgewonden. De pakjesboot uit Spanje was door een aantal Pieten mooi versierd met ballonnen.


Toen de stoomboot aangemeerd, lag mochten de bestuurders van de gemeente de belangrijke gast uit Spanje verwelkomen. Daarna ging het, door een mensenzee, richting oud gemeentehuis. Vanop de pui van het gemeentehuis vertelde de Sint dat hij bijzonder blij was dat zeker duizend kinderen op de afspraak waren om hem welkom te heten. 'En ook dit jaar zijn er in Temse geen stoute kinderen', aldus de grote kindervriend


De knechten mochten op het podium hun danskunsten tonen en veel kinderen deden gretig mee met de Kabouterdans. Heel wat kinderen hadden een tekening gemaakt. De helpers van Sinterklaas, zoals Zangpiet, Lachpiet en Kwebbelpiet verwenden tenslotte de kinderen met mandarijntjes en snoep en gooiden voetballen uit.  (br.het nieuwsblad)
» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Versjehttp://img249.imageshack.us/img249/3695/goedesint.jpg


Je weet dat Sinterklaas geen dichter is
dat heeft hij nooit geleerd
hij heeft dit versje helemaal
voor jou gekopieerd
bij alle pakjes die je krijgt
kom je dit versje tegen
dus richt je aandacht helemaal
op wat je hebt gekregen» Reageer (0)
21-11-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De legende van Sinterklaas en het pekelvat

De legende van Sinterklaas en het pekelvathttp://img221.imageshack.us/img221/4939/hetpekelvat.jpgVolgens een Franse legende maakte Sinterklaas drie dode scholieren levend die in een pekelvat bewaard werden. Deze tarotlegging helpt om je leven uit het zout te halen en steunt je wanneer je toe bent aan vernieuwing. Hieronder staat het verhaal. Daarna volgt de tarotlegging.


Drie scholieren van voorname afkomst waren op weg naar de stad waar zij zouden gaan studeren. Op hun tocht door een afgelegen streek vonden zij 's avonds onderdak in een herberg. De waard, die vermoedde dat zij veel geld aan gouden munten bij zich hadden, vatte het plan op hen die nacht te vermoorden. Zodra hij zijn sinistere plan ten uitvoer had gebracht, sneed hij de lichamen van de scholieren in stukken en legde de brokken vlees, net zoals men dat deed bij het slachten van varkens, in een pekelvat.


Door een engel gewaarschuwd klopte Sinterklaas daags daarop bij de herberg aan, vroeg om onderdak en bestelde een maaltijd. Bij de keuze van het vlees wees Sinterklaas de waard op zijn misdaad en verlangde van de waard dat hij hem het pekelvat met de aan stukken gesneden jongelingen toonde. Staande bij het vat, gebood Sinterklaas de waard de planken deksel eraf te halen. Daarop vouwde hij zijn handen, bad tot God, en zegende de drie jongelingen. Aldus wekte hij hen tot leven. De drie scholieren gingen rechtop staan en dankten God. De waard viel op zijn knieën, vroeg om vergiffenis en bekeerde zich ten goede.
» Reageer (0)
20-11-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Sint logeert weer in de abdij van Sint Truiden

De Sint logeert weer in de abdij van Sint Truiden


http://img140.imageshack.us/img140/755/sinterklaas2.jpgDe sint en zijn pieten logeren opnieuw in de abdij in de Diesterstraat.

Sinterklaas nam zaterdag zijn intrek in de abdij. Daarmee is het Huis van sinterklaas na vier jaar weer verhuisd naar de plek waar de sint zeven jaar geleden voor het eerst in Sint-Truiden verbleef. Ook dit jaar is er heel wat te beleven in het Huis van sinterklaas, want de sint en zijn zwarte pieten gaan radio maken.

Blikvangers zijn de Keizerszaal die voor de gelegenheid omgevormd werd tot een mini-sinterklaastheater en de radiostudio van Sinterklaas. In de dolle show heeft de Hoofdpiet een radiohit te pakken. Zijn zelf gemaakt liedje staat op nummer één in alle hitparades. Hij mag overal gaan optreden en voelt zich een echt popidool. Maar daardoor bekommert hij zich niet meer om zijn taken in het Huis van sinterklaas. Het sinterklaasfeest dreigt dit jaar volledig fout te lopen. Wie gaat de taken van Hoofdpiet overnemen? En geraakt alles nog op tijd klaar?

Natuurlijk proberen de andere pieten ook een graantje mee te pikken van het succes en willen ze zelf ook een popidool worden.

Ook andere delen van de abdij zijn het bezoeken waard: de postkamer, het bureau van sinterklaas, de slaapkamer van Sinterklaas en de kinderdisco. Die vind je allemaal in het voormalige hoevemuseum, de abtsvleugel en de abdijtoren.


Waar is het Huis van Sinterklaas?
In de keizerszaal en het voormalige hoevemuseum van de abdij.
Diesterstraat 1 in het centrum van Sint-Truiden.

Het Huis van Sinterklaas kan je bezoeken op .
 
Zaterdag 20 en zondag 21 november 2010
Zaterdag 27 en zondag 28 november 2010
Woensdag 1 december 2010
Zaterdag 4 december 2010
telkens van 13 tot 17 uur.

Speciale nocturnevoorstelling op:
vrijdag 3 december 2010 van 16 tot 19 uur

Inkom
Kinderen en jongeren -18 jaar mogen GRATIS binnen.
Volwassenen vanaf 18 jaar betalen 1,00 EUR per persoon.

Je kunt de Sint ook een brief sturen
 Mail naar desint@huisvansinterklaas.be! De Sint kijkt elke dag zijn e-mails na. Je krijgt altijd een antwoord terug.


www.huisvansinterklaas.be


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe viert men nu Sinterklaas

Hoe viert men nu Sinterklaashttp://img219.imageshack.us/img219/6869/sinterklaasnu.jpg
Prent 1928


Half november arriveert Sinterklaas in  België en Nederland. Hij vaart met zijn stoomboot een willekeurige havenstad binnen en brengt zijn pieten, paard en vele kadootjes mee. De dag dat Sinterklaas aankomt, is altijd een groot feest. Duizenden kinderen staan samen met hun ouders te wachten op de goedheiligman. De burgemeester van de stad ontvangt hem hartelijk, en dan vertrekt Sinterklaas voor een rijtoer door de straten. De kinderen die niet bij de intocht aanwezig zijn, kunnen het feest via de televisie volgen. Als later die dag de kindertjes weer naar huis gaan, begint de drukke tijd voor Sint en zijn Zwarte Pieten. 's Avonds kunnen de kinderen hun schoen voor de open haard zetten. Meestal leggen zij ook wat lekkers voor het paard neer. 's Nachts gaat de Sint te paard, samen met de Zwarte Pieten, de daken op. De pietjes hebben een grote zak vol kadootjes mee, die ze allemaal afleveren bij de juiste schoorsteen, want ieder kind heeft een verschillend verlanglijstje. Maar ze moeten wel heel lief zijn geweest, anders gaan ze mooi mee in de zak naar Spanje. Overdag gaat Sinterklaas naar scholen, ziekenhuizen of bedrijven. Als het dan uiteindelijk 5 december is, sluiten de winkels 's avonds wat eerder en kan het heerlijk avondje beginnen. Soms bonst Zwarte Piet hard op de deur om vervolgens een grote zak kadootjes achter te laten en snel naar het volgende adres te gaan. De meeste Nederlanders vieren deze feestelijke avond thuis of bij familie. Vaak wordt de tafel gevuld met traditionele lekkernijen zoals banketletters, chocoladeletters, pepernoten, speculaas, marsepein en suikergoed. Ook wordt er dan warme Glühwein gedronken. Voor de kinderen is er warme chocolademelk. De gedichtjes worden voorgelezen en de kadootjes uitgedeeld. De dag erop is Sint Nicolaas zijn drukke tijd weer voorbij en geniet hij nog een weekje hier voor dat hij en zijn pieten terug naar spanje vertrekken.dan bereidt hij zich weer voor op het volgende jaar» Reageer (0)
19-11-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zelf speculaas bakkenhttp://img231.imageshack.us/img231/9176/speculoos.jpg


Sinterklaas komt eraan en wat is er plezieriger dan zelf lekkere speculaas te bakken

1 kg zelfrijzende bloem
300 gram fijne suiker
300 gram donkere kandijsuiker
4 eieren
500 gram boter (laten mals worden, niet smelten)
1/2 pakje vanillesuiker
1 eetlepel kaneel
1 eetlepel speculoos kruiden
1 tipje maagzout (bicarbonaat)
1 mespunt zout
amandelen naar believen
1/2 glas water

Bereidingswijze voor Speculaas

Doe alles in een mengkom en kneed dit gedurende ong 15 min, tot alles goed gekneed is. Een nacht laten rusten op een koele plaats, nog een tweede keer bewerken met de hand.

Dan het deeg uitrollen tot een lap van ongeveer 1 cm dikte , en daar dan vormpjes uitdrukken. Er zijn daar speciale vormpjes voor. Men kan er ook een omgekeerd glas voor gebruiken enz...

Verwarm de oven op 175 graden, en laat vervolgens ongeveer 20 minuten bakken.

Tip. Men kan nog geschaafde amandelen op het deeg leggen alvorens te bakken.

Smakelijk» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Groeten van SinterklaasDe afbeelding “http://img379.imageshack.us/img379/3448/300nj2.jpg” kan niet worden weergegeven, omdat hij fouten bevat.


Dag lieve Sinterklaas,
dag gekke pieterbaas.
Elk jaar kijk ik uit naar jullie bezoek!
Dan krijg ik weer mandarijntjes, chocolade en een koek in speculaas.
Ik krijg ook wat om te spelen,
dat ik dan met mijn vriendinnetjes van de klas kan delen.
Voor je paard leg ik een klontje in mijn schoen,
ben ik geen lieve kapoen?
Dan zeg ik nu dag Sinterklaas, tot gauw
want ik weet dat je me ook dit jaar niet zult vergeten
» Reageer (0)
17-11-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het schoentje onder de schoorsteen

Het schoentje onder de schoorsteen


http://img842.imageshack.us/img842/8186/hetschoentje.jpgEen klein meisje zette eens haar schoentje onder de schoorsteen, want over een paar dagen zou het Sinterklaasavond zijn. Ze wist niet wat ze graag in haar schoentje wilde krijgen en daar dacht ze zelfs helemaal niet aan. Ze dacht alleen aan Sint Nicolaas zelf, over wie haar ouders haar zoveel hadden verteld en over wie al haar dromen en gedachten vol waren.

Ze dacht niet anders dan aan de oude bisschop, die op zijn schimmel daarboven over de daken reed en die door de schoorsteen in de huizen kwam, om zijn geschenken aan de kinderen te brengen. Die wereld van de daken was voor het meisje al halverwege de hemel, en uit die wereld zou Sint Nicolaas komen.

Maar ook aan het paard moest worden gedacht en de moeder van het meisje had haar een flink stuk brood gegeven om in haar schoentje te doen, zodat de schimmel iets te eten zou vinden. Daarna haalde het meisje zelf nog een bakje met water dat ze ernaast zette, zodat het paard ook kon drinken als het dorst had. Toen dit alles klaar was, zong ze met haar vader en moeder een paar mooie Sint-Nicolaasliedjes bij de schoorsteen, en vol van haar heerlijke verwachtingen werd ze naar bed gebracht.

Nu droomde ze nog veel meer van Sint Nicolaas, dan ze de hele dag al had gedaan. Ze droomde dat de heilige door de schoorsteen in de kamer kwam en toen hij zag hoe goed het meisje voor zijn paard had gezorgd, legde hij een hart van suiker in haar schoentje. Toen ging hij met zijn schimmel weer omhoog.

Maar het meisje droomde verder. Ze droomde zo mooi, dat al dromende haar eigen hart openging. Het ging even wijd open als ze haar schoentje had opengezet. En zie, daar ging haar droom uit haar hart omhoog. Hij ging mee met Sint Nicolaas op zijn schimmel over de daken en... toen naar de hemel.

Heel, heel hoog ging het in de hemel. En daar, hoog boven de wolken, tussen de zon en de maan, daar zagen ze een jonge vrouw in een blauwe mantel, die langzaam liep over de sterren en die een heel jong kindje in de armen droeg. Dat was Moeder Maria, die het kerstkindje droeg, waarmee ze in de komende kersttijd weer op aarde wilde komen. En toen Maria Sint Nicolaas aan zag komen, met de droom van het meisje bij zich op de schimmel, keek ze omlaag, en daar zag ze het meisje zelf in haar bedje liggen slapen. En toen Maria zag hoe wijd het hart van het meisje naar de hemel openstond, nam ze iets van het morgenrood uit het hart van haar kindje en vroeg Sint Nicolaas dit in het hart van het meisje daar beneden te willen leggen. Sint Nicolaas nam deze hartengave van het Kerstkind dankbaar voor het meisje aan en keerde toen met haar droom terug naar de aarde.

De volgende morgen, toen Sint Nicolaas weer in Spanje was en de droom in het meisje was teruggekeerd, werd ze wakker. Vol spanning ging ze naar beneden. Hoe zou het bij de schoorsteen zijn?

Het kommetje was leeggedronken en het brood in haar schoentje was verdwenen. In plaats daarvan lag er een hart van suiker in. Het was dus echt waar, dat Sint Nicolaas gekomen was...

Maar daar was nog iets wonderlijks, dat het meisje eerst nog niet had gezien. Het hart van suiker glansde... Het lichtte met een glans die het meisje nog nooit eerder bij suikergoed had gezien. Het hart verspreidde een licht van rode rozen, zoals men dat soms kan zien als de zon opgaat.

Het meisje riep haar vader en moeder en toonde vol blijdschap het lichtende geschenk. Haar ouders vonden het hart prachtig, maar de glans konden ze niet zien. Het meisje verzekerde hun, dat het hart werkelijk glansde, maar ze wist niet, dat deze glans het morgenrood was dat in haar eigen hart lag en dat Sint Nicolaas daar voor Maria uit het hart van het Kerstkind in had mogen leggen.

Sinds die nacht gebeurde het vaak dat het meisje iets om zich heen zag glanzen als het morgenrood, en dat andere mensen die glans niet konden zien.

Daniël Udo de Haes
» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oude prentkaart 1910

Oude prentkaart 1910


http://img31.imageshack.us/img31/8550/sintje.jpg


Voor de liefste van de liefsten
bracht de Sint van overzee
echt het beste van het beste
op zijn reis naar hier mee
schepen boordevol geschenken
allerlei pakjes
groot en klein
maar deze pakjes
kunnen alleen voor jullie zijn» Reageer (0)
16-11-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oud Bidprentje Sint Nicolas 1900

Oud Bidprentje Sint Nicolas 1900


http://img688.imageshack.us/img688/6715/bidbrentje.jpgEen bidprentje (gedachtenisprentje) is een klein prentje dat binnen de Katholieke Kerk als herinnering aan bepaalde gebeurtenissen zoals doopsel, eerste communie, vormsel, huwelijk, priesterschap en in het bijzonder bij een overlijden wordt uitgegeven.

Deze bidprentjes werden vaak in een missaal gestoken.» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wie was Sinterklaas

Wie was Sinterklaas


http://img708.imageshack.us/img708/5285/sinterklaasa.jpgSinterklaas leefde in de vierde eeuw en was bisschop van Myra in Klein-Azië (Turkije). Al twee eeuwen later was de verering in Klein-Azië en Rusland opmerkelijk groot.Men vereerde hem om zijn goedheid en vrijgevigheid.De verering in het westen is van latere datum. Ze is te danken aan het feit dat Italiaanse zeelieden in 1087 zijn stoffelijk overschot vanuit Myra overbrachten naar het Zuid-Italiaanse stadje Bari. Zij deden dit om het te redden uit de handen van de Saracenen.
Vanuit Italië kwam de verering naar Noord-Europa.
Sint Nicolaas is de beschermheilige geworden van schippers en kinderen

Rond de heilige Nicolaas  hebben zich veel plaatselijke legenden gevormd. Aan de vooravond van zijn feest is in veel gezinnen 'pakjesavond': men geeft elkaar geschenken. Deze gaan vergezeld van gedichten, waarin bepaalde eigenschappen of gebeurtenissen uit het afgelopen jaar aangehaald worden. In gezinnen met jonge kinderen of kleinkinderen bestaat nog wel het gebruik dat een familielid of een vriend voor Sint Nicolaas speelt en iets zegt over de goede en minder goede dingen die de kinderen gedaan hebben. Uit een grote zak verdeelt hij cadeautjes en snoep. Vroeger kregen de kinderen ook een tikje met een roe. Het was oorspronkelijk een gebaar van zegening: de roe beloofde, als de levende tak, bij aanraking vruchtbaarheid.

Tegenwoordig lijkt het feest van Sint Nicolaas vaak nog slechts een commerciële bedoening. Het gaat enkel nog maar om de cadeautjes en het snoep en volstrekt niet meer om de herinnering aan een goedgeefse heilige. De oorsprong van Zwarte Piet is niet zo duidelijk: is hij de overwonnen duivel? Een moorse slaaf? Of is hij niets anders dan het symbool van het kwade, de tegenpool van Sint, die het goede vertegenwoordigt? Piet luistert immers stiekem aan de schoorsteen en onthoudt alle slechte dingen van de mensen om ze vervolgens aan Sint mee te delen, opdat deze het goede kan belonen en het kwade kan bestraffen.

Sinterklaas wordt voornamelijk in Nederland en België gevierd, maar ook onze landgenoten in het buitenland worden niet vergeten in december
» Reageer (0)
15-11-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe het paard van Sinterklaas wordt genezen

Hoe het paard van Sinterklaas wordt genezen


http://img12.imageshack.us/img12/9397/paardk.jpgEen verhaal over hoe het paard van Sinterklaas genezen wordt en Sinterklaas een nieuwe rode mantel kreeg

's Zomers woont Sinterklaas in een groot paleis in Spanje, met al zijn honderd Pieten. Maar terwijl die Pieten speelgoed maken, pepernoten bakken en alles klaarmaken voor de volgende reis naar Holland, trekt Sinterklaas op zijn paard door de hoge Spaanse bergen, op zoek naar een nieuw Pietje. Want ieder jaar gaat er een nieuw Pietje mee, klein genoeg om door de schoorstenen te roetsjen en handig in klauteren en springen.

Een paar jaar geleden had Sinterklaas wekenlang vergeefs gezocht. Ten slotte kwam hij in een rotsachtige streek, waar hij plotseling de fluit van een herdersjongen hoorde. Hij ging op het geluid af en zag, op een bergweitje tussen de rotsen, een kleine donkere jongen zijn geiten hoeden. Die keek verbaasd naar Sinterklaas en werd nog verbaasder toen deze hem vroeg of hij mee naar Holland wilde. O, ja, hij kon goed klimmen, op de rotsen tenminste, hij was gewend aan de kou, want in de bergen was het 's nachts altijd koud. En toen zij zo samen wat gepraat hadden, beloofde de jongen dat hij in de herfst, als de geiten naar binnen waren gebracht, naar het paleis van Sinterklaas zou komen.

Zo werd op een winderige dag in november een kleine magere jongen binnengelaten bij de Sint en zijn honderd Pieten. Hij keek zijn ogen uit, want hij bezat alleen zijn herdersfluitje en had nog nooit speelgoed gezien. Alles was nieuw voor dat kleine Pietje en hij zou zich zeker diep ongelukkig gevoeld hebben, als de Sint en zijn Pieten niet zo aardig voor hem waren geweest.

Maar één ding wilde Pietje beslist niet: slapen in een groot bed met witte lakens. Iedere avond sloop hij stilletjes naar de stal, rolde zich in een paardendeken en sliep lekker in het stro. En daarom was hij de eerste die merkte dat het witte paard van Sinterklaas zo raar stond te hijgen en te snuiven. Pietje werd er wakker van en liep vlug naar het rillende dier toe. "Jij bent ziek," zei hij bevend en ging dadelijk naar het paleis, om de andere Pieten wakker te maken. En zodra het dag werd, stuurden die Pedro, die altijd voor de paarden zorgde, naar de slaapkamer van de Sint: "Sinterklaas, Sinterklaas, we kunnen niet naar Holland. Uw witte schimmel is zwaar ziek, het zal zeker zes weken duren voordat hij weer beter is. En het is het enige paard dat over de daken kan rijden!" Sinterklaas stond vlug op, kleedde zich aan en ging naar de stal. Daar stond het kleine Pietje bij de schimmel en aaide zachtjes over zijn hals. Sinterklaas keek erg bezorgd.

"Sinterklaas," zei het nieuwe Pietje, "in een hol, hoog in de bergen, woont een heks die toverdranken maakt. Zal ik u de weg wijzen?" En zo trokken Sint en Pietje op twee paarden de bergen in. Er woei een ijskoude wind en Sint trok zijn warme rode mantel dicht om zich heen. Na dagenlang rijden kwamen zij op een hoge bergwei en het pad werd zo steil, dat Pietje en Sinterklaas de paarden bij de teugel namen en te voet naar boven klommen. En ineens stonden ze voor een hol en zagen achterin de gloed van een vuur. Er was een oude vrouw, die, zachtjes mompelend, in een pot boven het vuur stond te roeren. "Goedendag," zei Sinterklaas vriendelijk. De vrouw schrok. "Wat doen jullie hier?"

Hoe durft ze... tegen Sinterklaas! dacht Pietje. Maar Sint zei: "Goede vrouw, ik heb gehoord dat u toverdranken kunt maken die mens en dier genezen van ziekte. Nu is mijn witte paard ziek. Wilt u alstublieft een drank voor hem maken? Volgende week gaan wij naar Holland en zonder dat paard kan ik niet over de daken rijden." De heks bleef zwijgend in haar pot roeren. Opeens riep ze: "En wat krijg ik als ik dat voor je doe? Sinterklaas, wat krijg ik?" - "U kunt krijgen wat u hebben wilt, goede vrouw," antwoordde Sint rustig.

"Dan wil ik jouw mooie, rooie mantel hebben, hè, hè, hè!" - "Goed, goed, die mag u hebben, die is lekker warm, hier boven in de kou." De heks nam de pot van het vuur en hing er een andere boven. Zij deed er water in en toen allerlei geheimzinnige kruiden, een beetje aarde, glanzende stenen, mossen en planten... En zij weer aan het mompelen en roeren. Sinterklaas en Pietje stonden rustig te wachten. Eindelijk nam ze een klein aarden kruikje, goot de drank erin, deed er een kurk op en zei: "Ieder uur tien druppels, drie dagen lang en je paard is weer gezond."

Sinterklaas maakte de gesp van zijn mooie rode mantel los en legde die voorzichtig om de schouders van de heks. Pietje moest bijna lachen, zo gek stond dat. Maar de heks was trots en blij. Toen nam Sint het kruikje, groette vriendelijk en vlug gingen ze naar de paarden. O, wat was die wind koud! Sint stond te rillen in zijn witte tabberd. Maar Pietje had aan alles gedacht. In een rolletje, naast zijn zadel, hing een oude paardendeken. En die legde hij zorgvuldig om de schouders van Sinterklaas.

"Het staat niet mooi, maar het is tenminste warm," zei hij verlegen. "Ach Pietje," zei Sint, "in die grauwe deken ben ik tóch Sinterklaas." Toen ze weer bij het paleis kwamen, vlogen alle Pieten naar buiten en riepen: "Hebben jullie de toverdrank?"

Ze namen Sint mee om de oude man dadelijk te verzorgen. Maar Pietje ging met het kruikje naar het paard. En al was hij doodmoe van de tocht, in drie dagen en nachten sliep hij niet om het paard ieder uur zijn toverdrank te kunnen geven.

En wat deden de andere Pieten in die drie dagen? Natuurlijk, ze maakten een nieuwe rode mantel voor Sinterklaas. Want stel je voor dat Sint hier in een oude, grauwe paardendeken was aangekomen. Hadden jullie hem dan herkend?


Marijke Reesink
» Reageer (0)


Foto

Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto


hobbytop kerst_en_nieuwjaar


Lieve bezoekers
vind U mijn blog goed
dan kun je hier stemmen
door op de button te
drukken...Dank U

Foto


bestblogs kerst_en_nieuwjaar

Lieve bezoekers
vind U mijn blog goed
dan kun je hier stemmen
door op de button te
drukken...Dank U


Foto

Foto

Archief per maand
 • 01-2019
 • 12-2018
 • 04-2018
 • 03-2018
 • 02-2018
 • 01-2018
 • 12-2017
 • 11-2017
 • 10-2017
 • 01-2017
 • 12-2016
 • 11-2016
 • 09-2016
 • 01-2016
 • 12-2015
 • 11-2015
 • 10-2015
 • 01-2015
 • 12-2014
 • 11-2014
 • 08-2014
 • 04-2014
 • 03-2014
 • 02-2014
 • 01-2014
 • 12-2013
 • 11-2013
 • 10-2013
 • 09-2013
 • 05-2013
 • 04-2013
 • 03-2013
 • 02-2013
 • 01-2013
 • 12-2012
 • 11-2012
 • 10-2012
 • 09-2012
 • 08-2012
 • 07-2012
 • 06-2012
 • 05-2012
 • 04-2012
 • 03-2012
 • 02-2012
 • 01-2012
 • 12-2011
 • 11-2011
 • 10-2011
 • 09-2011
 • 08-2011
 • 07-2011
 • 06-2011
 • 05-2011
 • 04-2011
 • 03-2011
 • 02-2011
 • 01-2011
 • 12-2010
 • 11-2010
 • 10-2010
 • 09-2010
 • 08-2010
 • 07-2010
 • 06-2010
 • 05-2010
 • 04-2010
 • 03-2010
 • 02-2010
 • 01-2010
 • 12-2009
 • 11-2009
 • 10-2009
 • 09-2009
 • 08-2009
 • 07-2009
 • 06-2009
 • 05-2009
 • 04-2009
 • 03-2009
 • 02-2009
 • 01-2009
 • 12-2008
 • 11-2008

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!