Inhoud blog
  • Nog een kikker
  • Separatorvlees
  • Amerikaanse worsten.
  • Nog meer worsten...
  • Gerookte bloedworsten
  • Bloedworst
  • Reebok
  • Nog meer beesten.
  • Nog altijd van den hond..
  • 't Is van den hond.
  • Manolo Cortez
  • Pauze
  • Meer asperges
  • Aspergeverhalen
  • Vettig fornuis
  • Titanic
  • Het muiltje
  • Een notoire vreetpartij
  • Jefkenspeer
  • Kaas maken
  • ’t Is Godgeklaagd
  • Rode kool
  • Nog Belgische keuken
  • Belgische keuken
  • Valentijns menu
  • Met de vlam in de pan
  • Lichtmis: flensjes
  • Frikadellen met krieken
  • Stresskieken
  • Hutsepot
  • Nieuwjaar
  • Drie soepen
  • Aardappelkroketten
  • Potenkroket
  • Speciale aardappelbereidingen
  • Lieve Sint
  • Cherimoya en maniok
  • Eetbare paddenstoelen en warm vlees
  • Wilde duif
  • Over worst
  • Ei, ei, omelet
  • ’t Wordt weer wild
  • Spaghetti Bolognaise
  • Enige dessertjes
  • Koude rosbief
  • Waterzooi
  • Koffie zetten
  • Tabouleh
  • Mosselen
  • Vomitorium
    Zoeken in blog

    Keukenverhaaltjes en weetjes
    Herinneringen uit een lange keukenloopbaan

    29-04-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aspergeverhalen

    Over asperges bestaan er minstens twee bekende verhalen. Het zijn verhaaltjes die stammen uit de negentiende eeuw en dus vrij ‘lullig’ klinken in onze moderne oren... maar als je wat culinaire kennis  wil opdoen, verder lezen...!

     

    Een eerste verhaal uit lang vervlogen tijden (18e eeuw) gaat over de Franse schrijver, Fontenelle, die verzot was op asperges, vooral als ze opgediend werden in olie. Abbé Terrasson daarentegen was verzot op asperges in boter. Asperges waren in die tijd een zeer exclusieve en dus ook dure groente.

     

    Op een dag werd abbé Terrasson uitgenodigd door Fontenelle om bij hem te komen dineren. Terrasson zou zelfs zijn dure bussel asperges (die hij gekregen had...!) in twee verdelen en de helft laten klaarmaken in  boter door zijn keukenpersoneel, voor de abbé.

    Even voor de twee aan tafel zouden gaan wordt de abbé echter onwel, krijgt een beroerte en valt in zwijm. Fontenelle rept zich daarop naar de keuken en schreeuwt : " tout à l'huile maintenant, tout à l'huile! ".

    Alles in olie, alles in olie .... Spijtig detail is dat de abbé enkele dagen nadien sterft.

    Beide personen waren schrijvers aan de académie Française.

     

    Dit is een gekend verhaal, ik dacht dat het in het werk van Brillat-Savarin, La Physiologie du Goût,  terug te vinden is, maar daarin kan ik mij sterk vergissen.

    De Nederlandse schrijvers of vertalers van de nieuwe Nederlandstalige Larousse Gastronomique zijn er in geslaagd om het verhaal totaal verkeerd te publiceren. Ze hebben de namen omgewisseld. Zo zie je maar weer dat vertalingen niet altijd betrouwbaar zijn.

     

    Het tweede verhaal gaat over de karakteristieke geur die vrijkomt bij het maken van een plasje nadat men  asperges gegeten heeft…

    Asperges kunnen een speciaal luchtje nalaten bij het plassen. Deze typische geur komt door de aanwezigheid van zwavelhoudende sporen (aspergine) in de aspergeplant. Onze lever zet deze stof om in zogeheten methylmercaptanen, vluchtige zwavelverbindingen die via de urine ons lichaam verlaten. En dat ruiken we dan op het toilet.

    Het woord asperge is trouwens afkomstig van het Latijnse werkwoord ‘aspergare’ wat zoveel betekent als besproeien... plassen! Asperges werken licht diuretisch.

     

    Maar ik dacht aan een verhaaltje dat ik na lang zoeken teruggevonden heb in één van mijn oude boeken.

    Het verhaal speelt zich af in Parijs, waarschijnlijk ergens in de jaren 1800.

     

    Een baron die niet bij naam genoemd wordt maar die met een buitengewoon mooie Spaanse vrouw gehuwd was, wandelt door Parijs en ziet in de etalage van een chique en dure groentewinkel,  Maison Chevet, een pracht van een bussel asperges liggen. Het waren de eerste van het seizoen. Hij gaat binnen en vraagt de prijs. Drie “louis” vraagt de verkoper er voor. Hoeveel dit nu is; geen flauw idee, maar asperges waren toen zoals reeds aangehaald zeer duur. Het zal wel echt heel duur geweest zijn want de baron koopt ze niet, hij zal wel wachten tot het seizoen wat verder gezet is. Ja, voegt de verkoper er nog aan toe, u moet ook niet verder zoeken, dit is de enige bot asperges die nu in heel Parijs te koop is.

     

    Daarbij, de baron moet ’s avonds toch gaan souperen in zijn club.

     

     

     

    Hij komt ’s nachts lichtjes beneveld thuis, zo rond vijf uur en zijn vrouw is in een diepe slaap verzonken. Hij legt zich naast haar in bed neer en wordt na enige tijd wakker om aan enige sanitaire behoeftes te voldoen en wordt daarbij geïntrigeerd door de eigenaardige geur die daarbij uit de ‘pispot’ van zijn nachtkastje komt…

    Had hij die bot asperges nu toch gekocht, of niet .. ???

     

    De volgende morgen keert hij terug naar de groentewinkel en vraagt de patron wie die fameuze  bot asperges wel gekocht heeft. Restaurant “Le Grand Véfour”, was het antwoord, een luxerestaurant.

    De baron begreep onmiddellijk wat er tijdens zijn aanwezigheid in de club gebeurd was…

     

    * Een nachtkastje dient nu om er een wekker op te zetten, of een radio, condooms, pillen, of om er ongelezen boeken op te stapelen, maar in de 17e, 18e eeuw diende dat kastje om er de nachtspiegel, de po, de pispot... in op te bergen.

     

    Asperges worden dikwijls in verband gebracht met de liefde.

    De vorm van de asperge heeft hier wel iets met te maken, vooral de dikke witte asperges bieden een nogal wellustige aanblik voor sommige personen...

    In vroegere tijden was men niet zo goed in staat om asperges te schillen zoals wij dat nu kennen. Met een goede dunschiller is dat nu een fluitje (daar gaan we weer) van een cent. Met de roestige niet zo scherpe messen van destijds lukte dat niet zo goed. Daarom werden asperges ongeschild gekookt en aan tafel werden ze leeggezogen...

    Je ziet het wel gebeuren; een bloedmooie deerne die demonstratief een asperge naar haar mond brengt en die traag leegzuigt... terwijl met omfloerste blik glurend naar de aanbedene...

     

    Tot in de jaren vijftig, zestig van vorige eeuw werd dit zo vermeld in de boeken die de ‘etiquette aan tafel’ beschreven. Men mocht asperges met de handen eten. Eventueel mocht je met een vork de punt van de asperge naar de mond dirigeren... met de ander hand nam je de asperge vast aan de voet. Het harde gedeelte, de voet,  van de asperge werd op het bord terug neergelegd.

    Dit verklaart ook waarom de asperges vroeger veel langer waren dan nu. Het onderste harde stuk werd niet gegeten. Het verklaart ook waarom nu nog dikwijls vermeld wordt dat je het onderste harde stuk van de asperge moet afbreken...

    Welk hard stuk?

    Dat is er reeds lang afgesneden door de kweker tijdens het verpakken van de asperges.

     

    Dan heb ik nog een receptje gevonden voor roomijs met gekonfijte asperges... 

     

    Avocadoroomijs met groene asperges

     

    Benodigdheden :

     

    •          300 g goed rijpe avocado, alleen het vruchtvlees

    •          150 g suiker

    •          500 g melk

    •               4 eierdooiers

    •               1dl room

    •               vanille indien gewenst

    •               1dl suikersiroop van 100 g suiker en 50 g water voor het konfijten van de asperges

     

     Bereiding :

     

    •          Kook het avocadovlees gaar in suikersiroop en maak er puree van.

     

    •          Kook de aspergepunten even in de suikersiroop en laat 2  dagen trekken.

                 ( Konfijten ) Kook desgewenst nog even in.

     

    •          Klop de dooiers en suiker tot een lint. Giet de kokende melk bij de eierdooiers en laat

                 verdikken. Voeg dan de avocadopuree toe. Eventueel de vanille.

     

    •          Draai af in de ijsmachine.

     

    •          Dien op met de gekonfijte asperges en een beetje van de  siroop.

     

    Ik heb dit recept nooit zelf gemaakt maar het stond destijds op de kaart van een restaurant met een zeer goede reputatie.

    Ik zou dus zeggen, wie een ijsroomturbine heeft, probeer eens.

    Kennissen van mij beweren trouwens altijd dat ze in Brazilië avocado’s eten besprenkeld met het sap van limoen een bestrooid met suiker...

    Alleen heb ik een beetje mijn twijfels bij het koken van de avocado. Avocado wordt snel bitter bij het verhitten, ik zou de vruchtenpulp hoogstens een beetje verwarmen zonder echt te koken. Dit gaat ook het zwart worden tegen.

     

    Over het konfijten van de asperges in suiker. Dit kan perfect met fijne groene asperges.

    Er bestaan nog ander manieren om asperges te bewaren, zoals in Italië waar men wilde asperges bewaart in grappa. Deze asperges kunnen ook gebruikt worden bij het asperge-ijs.  

     

    Indien je ooit de kans krijgt om wilde asperges te proeven, niet nalaten om dit te doen. Dit is de stamvorm van alle gekweekte asperges. In Italië, Spanje of in Noord Afrika worden ze soms in kleine busseltjes langs de weg of op marktjes aangeboden. Niet dat ze zo buitengewoon lekker smaken maar dan heb je de echte pure brute smaak van de asperge, vooral bitter komt op de voorgrond.

    Zo zie je het verdere verloop van de ontwikkeling. De groene asperge groeit uit boven de grond tot de groene stengel. De witte asperge blijft onder de grond en heeft nooit geen licht gezien waardoor ze ook wit blijft. De asperge met blauwe toppen heeft even licht gezien waardoor de punten verkleuren.

     

    Straks zou ik toch maar even de geur in de pispot controleren... je weet maar nooit!



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (3)

    16-04-2014
    Etymologie

    De uitleg over het Griekse woord klopt volgens verschillende bronnen.

    Dit is er één:

    J. de Vries (1971), Nederlands Etymologisch Woordenboek

    asperge znw. v., < fra. asperge < lat. asparagus < gr. aspáragos. Daarnaast ne. asparagus, nhd. spargel, oudernl. sparghel.

    Men stelt het woord bij de idg. wt. *sp(h)erg- spruiten vgl. oi. sphurjati komt op, av. sparya spruit, gr. spargá gezwollen zijn. In de 15de eeuw kwam de veredelde plant naar Europa, waar zij in het wild blijkens Plinius Hist. nat. 19, 145 reeds aanwezig was, maar waarvan de inheemse naam onbekend is.

    16-04-2014 om 12:03 Lees ook keukenweetjes eveneens geschreven door Nicolay


    Asperge - etymologie

    Dit woord komt uit het Grieks. Als Griekse held kan ik -Heracles- het weten.

    zoek op in een oud Grieks woordenboek : spargeo : zwellen, dartel zijn.!

    Welnu A-Spargeo  is dus: niet zwellen of...niet dartel zijn

    En zo ziet die asperge er ook uit ,,

    16-04-2014 om 11:27 Lees ook keukenweetjes eveneens geschreven door Heracles


    29-04-2012
    Asperges consumeren
    Heer Nicolay,

    ik weet niet of ik het ooit al aan u had voorgelegd, maar ik zit met een eet-gewoonte van asperges. Ik heb als klein kind al geleerd om mijn asperges te 'harken' indien ik ze niet met de vingers, maar met mes en vork eet:

    - ik snij een stuk van 3-4 cm van de asperge, fixeer een los eind met de botte zijde van mijn mes, en 'hark' met de tanden van de vork 1 of 2 maal in de lengte van het te consumeren stuk asperge.

    Ik leerde dat van mijn vader terwijl ik eens mee was op zakenreis in Wallonie (mijn vader werkte voor Sidmar, had overleg met Cockerill-Sambre) tijdens een zakenlunch in een duur restaurant. Ik zag dat de anderen dat ook zo deden. Nu lijkt het dat niemand dat zo doet 9of heeft gedaan). Is het u bekend?

    29-04-2012 om 12:12 Lees ook keukenweetjes eveneens geschreven door PaulO




    Foto

    Hoofdpunten blog keukenweetjes
  • Dromomania – Het boek!
  • Gekonfijte eendenbouten
  • Op jacht!

    Blog als favoriet !

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Categorieën
  • Etymologie (6)
  • Grondstoffen (33)
  • Keukentheorie (34)
  • Maak het zelf (35)
  • Paddenstoelen (16)
  • Reisverhalen (15)




  • Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!