Op de foto : Helmut met de bloedworsten.
Onze vriend Helmut, degene die niet mee naar de hondenparty wou gaan, was een echte Duitser in hart en nieren. Hij was van Düsseldorf en hij kreeg in Korea heimwee naar de Duitse keuken. Hij kreeg visioenen van cafés waar grote potten bier geserveerd werden en gebakken bloedworst daarbij
. Dat deed bij mij een lichtje knipperen, bloedworst, ja dat was nog eens een idee !
Bloedworst maken in Korea!
De worst maken dat wist ik wel hoe dat moet. Ik had vroeger dikwijls gezien hoe mijn moeder het deed en de samenstelling kende ik ook, alleen de nodige grondstoffen vinden in Korea, dat was een ander paar mouwen.
Dus op zoek, met mister Oh onze chauffeur, gids en tolk.
Dus eerste punt een slachthuis vinden. Dat was er, een verschrikkelijke bedoening, maar t was een slachthuis. Ze hadden er varkensbloed maar dat bloed was gestold. Normaal moet het bloed geroerd worden om de fibrinevezels er uit te halen en dan bewaard worden met een scheutje azijn om het vloeibaar te houden. Dan zou ik maar proberen om het bloed fijn te mixen in de bekermixer.
Brood was te koop in een Zwitserse bakkerij en al de andere ingrediënten waren vlot te vinden, alleen de darmen waar de worsten moeten in afgevuld worden, hoe daar aan te komen ???
Dus weer naar het slachthuis en met handen en voeten proberen uit te leggen wat ik nodig had maar het product, worst is Korea absoluut onbekend.
Toch was er één verkoper die varkensdarmen had, met de inhoud er nog in, een emmervol blubberige darmen
Dus van de nood een deugd gemaakt en ik met de stinkende darmen naar huis. Toen ik ze uitkieperde in de gootsteen is er een ernstige echtelijk meningsverschil ontstaan
Darmen ruiken niet bepaald fris en de smurrie die er uit komt ziet er zeker niet al te appetijtelijk uit. Na een fikse ruzie en een vrouw die dreigde terug naar haar moeder te gaan, had ik tenslotte toch een bundeltje zuiver gemaakt darmen in voorraad. Ons huisje rook een week nadien nog steeds naar varkensingewanden..!
Later heb ik geprepareerde darmen laten opzenden vanuit België om ruzie te vermijden.
Toen alle grondstoffen verzameld waren, dit heeft dus ettelijke dagen in beslag genomen; eerst alles zoeken, later ophalen maar dan begon de bereiding. Het aangename deel van het feest.
Dat leverde geen enkel noembaar probleem op. Natuurlijk is het een redelijk bloederige bedoening. Door de primitieve apparatuur die ik had was het ook een langdurige bewerking.
Ik herinner mij nog dat de worsten gewoon via een trechter gevuld heb.
Toen de bloedworsten dan eindelijk gekookt waren, wat een feest jongens.
Later heb ik nog dikwijls bloedworsten gemaakt en iedereen die op de maaltijd kwam kreeg steevast bloedworst met appelmoes.
Toen dan de darmen uit België toekwamen bij de douane moest ik aan de douanier gaan uitleggen war er in dat pakje zat. Hij heeft het nooit gesnapt. Ik zie nog dat hij zijn vinger in het pak stak om even te proeven
. Hij heeft mij dan maar laten gaan !
Weet u dat het woord voor pudding en bloedworst dezelfde stam heeft ?
Het Franse boudin en het oud Nederlandse woord bodding zullen dit wel duidelijk maken denk ik. De Engelsen spreken nog steeds van blackpudding als ze bloedworst bedoelen.
|