Welkom laat gerust een kribbel achter in mijn gastenboek, dank u wel.
Foto
Foto
Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 
Inhoud blog
  • Koninklijk Belgisch Instituut
  • MEGA SPEELSTAD
  • geurige kaneelstokjes
  • Hongaarse stoofschotel
  • Kotelet 'Kopenhagen'
    Foto
    Rondvraag / Poll
    Wie kookt er meest in huis?
    man
    vrouw
    beiden evenveel
    Bekijk resultaat

    Foto
    Zoeken in blog

    Welkom op lekker kookhoekje
    voor iedereen die graag eet en weet
    08-08-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kerstkalkoen met chocoladesaus


    Ingrediënten Hoofdgerecht voor 6 personen

    1 kalkoen (ca. 2 -2,5 kg)
    3 laurierblaadjes
    75 g boter
    3 el olijfolie
    2 tenen knoflook
    1 ui, gesnipperd
    3 tomaten, ontveld en in stukjes
    4 dl kippenbouillon (van tablet)
    2 el balsamicoazijn
    25 g extra bittere chocola, fijngehakt

    Extra nodig: keukentouw, grote braadslee, staafmixer of keukenmachine

    Instructie · Verwarm de oven voor op 200 °C.
    · Bestrooi de binnen- en buitenkant van de kalkoen met zout en peper.
    · Stop de laurierblaadjes in de holte van de kalkoen.
    · Bind de poten van de kalkoen met keukentouw op.
    · Smelt in een pannetje de boter samen met de olie.
    · Schenk de helft van het mengsel in de braadslee en leg er de kalkoen op de borst in.
    · Schenk de rest van het botermengsel erover.
    · Dek de kalkoen losjes af met aluminiumfolie om uitdrogen te voorkomen.
    · Zet de braadslee in de oven en braad de kalkoen in 2 tot 2,5 uur goudbruin en gaar.
    · Schakel na 1 uur de oventemperatuur terug naar 175 ºC.
    · Bedruip de kalkoen regelmatig met braadvocht.
    · Verwijder de laatste 40 minuten het aluminiumfolie en draai de kalkoen om.
    · Controleer of de kalkoen gaar is door met de punt van een mes in het dikste deel van een dijbeen te steken: het vocht dat eruit loopt moet helder zijn. Is het roze van kleur, laat de kalkoen dan nog ca. 15 minuten in de oven staan.
    · Neem de braadslee uit de oven en wikkel de kalkoen in een stuk aluminiumfolie.
    · Laat de kalkoen rusten terwijl je de saus bereid.
    · Schep 6 eetlepels van het braadvocht in een pannetje.
    · Verwarm het braadvocht en voeg de knoflook, ui en tomaten toe.
    · Fruit de ingrediënten ca. 10 minuten op een matig vuur.
    · Voeg de bouillon en azijn toe en meng het geheel goed.
    · Pureer de saus in een keukenmachine of met behulp van een staafmixer.
    · Schenk de saus weer in de pan en voeg de chocola toe.
    · Smelt de chocola op een laag vuur.
    · Voeg zout en peper naar smaak toe.
    · Leg de kalkoen op een grote snijplank en snijd hem aan tafel aan.
    · Serveer de saus erbij.
    · Lekker met geroosterde pompoen (zie tip) en gemengde gekookte boontjes (bijvoorbeeld sugar snaps, haricots verts en peultjes).

    Bereidingstijd: ca. 3 uur, inclusief oventijd.


    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)



    Veel plezier op mijn blog en smakelijk.
    Archief per week
  • 19/11-25/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007

    Gastenboek
  • blog.seniorennet.be
  • groetjes
  • Hallo!
  • groetjes
  • prettig weekend van Joke

    laat jou kribbel achter


    Foto

    Foto

    Rondvraag / Poll
    wat eet je het liefst?
    frietjes
    pizza
    pita
    pasta
    salades
    eenvoudige aardappels, groenten, vlees
    chinees
    Bekijk resultaat


    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!

    Een interessant adres?

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!