Welkom laat gerust een kribbel achter in mijn gastenboek, dank u wel.
Foto
Foto
Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 
Inhoud blog
  • Koninklijk Belgisch Instituut
  • MEGA SPEELSTAD
  • geurige kaneelstokjes
  • Hongaarse stoofschotel
  • Kotelet 'Kopenhagen'
    Foto
    Rondvraag / Poll
    Wie kookt er meest in huis?
    man
    vrouw
    beiden evenveel
    Bekijk resultaat

    Foto
    Zoeken in blog

    Welkom op lekker kookhoekje
    voor iedereen die graag eet en weet
    03-08-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kip met citroen en basilicum


    Ingrediënten:


  • 1 kip
  • 40 gram boter
  • 4 sjalotjes of jonge uitjes
  • 150 gram wortelen
  • 1 stengel bladselderij met wat groen
  • 1 bosje basilicum
  • zout
  • peper
  • 6 el droge witte wijn
  • 4 el citroensap
  • 125 ml water

    Bereidingswijze:


  • Soep de kip af en dep hem met keukenpapier droog.
  • Verdeel de kip daarna met een wildschaar in ca.. 14 stukken (eerst de vleugels eraf halen en dan de poten. Deze kun je nog halveren. Ruggegraat en borstkas in de lengte halveren. Daarna elke helft in vieren delen.)
  • Maak in een hapjespan met deksel de boter warm en bak alle stukken kip daar bij gedeelten tegelijk rondom mooi bruin en knapperig in aan. Leg wat gebakken is even apart.
  • Pel de uitjes en hak ze in blokjes.
  • Schild de wortelen en snijd ze in plakjes.
  • Was de selderij.
  • Snijd er onderaan een stukje af en verdeel de rest van de stengel in plakjes en hak het groen fijn.
  • Doe de rest van de boter erbij en roerbak ui en groente er 5 minuten in.
  • Leg de kipdelen tussen de groente.
  • Was en droog het basilicum, houd een paar blaadjes achter en strooi de rest over de kip en groente.
  • Breng de groente en kip op smaak met zout en peper.
  • Giet de wijn, citroensap en water erbij.
  • Sluit de pan en laat alles 40 minuten staan op een zacht pitje.
  • Roer tussendoor 1 à 2 maal door.
  • Dien de kip op, gegarneerd met het achtergehouden basilicum.
  • 03-08-2007 om 22:16 geschreven door bloemeke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vlaamse kabeljauw met Hoegaarden Wit


    Ingrediënten
    We gebruiken: 6 dike moten kabeljauw,3dl Stella Artois of Hoegaarden Wit,6 fijngehakte sjalotten en een half bosje fijn gehakte peterselie,150g boter,bieslook,tijm,laurier,citroen,peper en zout.

    Bereiding
    De moten lichtjes zouten en inpeperen en op een laag gehakte sjalot en peterselie in een stevig beboterde vuurvaste schaal overbrengen.Op elke moot een takje tijm,een half blad laurier,wat bieslook en een schijfje van een citroen die voorafgaandelijk geschild werd tot op het vruchtvlees.Schenk er nu zoveel bier over tot alles nipt onder staat en laat dan in een voorverwarmde oven (220°C) gedurende 15 minuten smoren.Hou dan de moten warm en kook het smoorvocht tot in de helft.Er dan de resterende boter in klontjes onderkloppen en de saus over de moten napperen.Bestrooi nog met versgehakte peterselie.Er horen vastkokende aardappelen bij.

    03-08-2007 om 18:46 geschreven door bloemeke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tropische bibber
    Tropische bibber

    Ingrediënten
     
    439 g tropical fruitmix op lichte siroop, 0.5 eetl olie om in te vetten, 1 pakje(s) puddingpoeder, 4 toefje(s) slagroom,
    Bereiding
      1. Breng een halve liter water aan de kook. Neem de pan van het vuur. Klop het puddingpoeder door het water tot alles is opgelost.

    2. Vet de vormpjes met het kwastje dun in met olie.

    3. Laat het fruit goed uitlekken in de zeef. Hou wat stukjes fruit apart om straks de puddinkjes mee te versieren. Snij de rest van het fruit in kleine stukjes en roer het door het puddingmengsel. Schep het puddingmengsel in de vormpjes.

    4. Laat de puddinkjes ongeveer 2 uur in de koelkast staan zodat ze stevig worden.

    Nabereiden

    Maak elk puddinkje met een mes langs de zijkanten van het vormpje los, zet er een bordje op, keer het om en schud voorzichtig. Zo komt het puddinkje los en zakt het op het bordje. Versier de puddinkjes met lekker veel slagroom, wat stukjes fruit (en eventueel een parasolletje).

    03-08-2007 om 18:43 geschreven door bloemeke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Appelballen
    Appelballen

    Ingrediënten
     
    4 plakje(s) bladerdeeg (diepvries), 4 stuk(s) kleine handappels, 4 eetl rozijnen, 1 theel citroenrasp, 0.5 theel kaneelpoeder, 1.5 eetl bruine basterdsuiker, 1 eetl bloem,
       
    Bereiding
      1. Verwarm de oven voor op 200 ºC of gasovenstand 4. Verspreid de plakjes bladerdeeg over het aanrecht en laat ze in ongeveer 5 minuten ontdooien. Schil de appels en haal met een appelboor de klokhuizen eruit.

    2. Schep de rozijnen, citroenrasp, kaneel en 1/2 eetlepel basterdsuiker door elkaar.

    3. Strooi wat bloem op het aanrecht. Rol met een deegroller de plakjes bladerdeeg iets groter (15 bij 15 cm). Zet de appels in het midden van de plakjes. Vul het gat van de appels met het rozijnenmengsel. Smeer met het kwastje wat water op de randen van het bladerdeeg. Vouw de punten naar elkaar toe en plak ze boven op elke appel aan elkaar vast. Smeer het deeg in met wat water en strooi 1 eetlepel basterdsuiker op de appels.

    4. Leg het bakpapier op de bakplaat en zet de appels erop. Zet de bakplaat in het midden van de oven en bak de appelballen in ongeveer 25 minuten gaar en een beetje bruin.

    03-08-2007 om 18:41 geschreven door bloemeke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chocoladetruffels
    Chocoladetruffels
    Ingrediënten
     
    160 g ongesuikerde cacaopoeder, 150 g boter, 80 g crème fraîche, 75 g fructose, 2 stuk(s) eierdooiers,
    Bereiding
      Per persoon wordt er gerekend 7 truffels.
    Vooraf: breng de boter van tevoren op kamertemperatuur: reken hiervoor 4 uur!

    Breng de boter op kamertemperatuur (4 uur van tevoren uit de koelkast halen). Doe de boter over in een kom en bewerk hem met een houten lepel totdat hij mooi glad is. Werk vervolgens de volgende ingrediënten door de boter: eerst de eierdooiers, dan de fructose en als laatste de cacaopoeder. Blijf roeren tot een zalfachtige massa. Voeg de crème fraîche toe en roer deze er goed doorheen. Als de massa te zacht wordt, een uurtje op laten stijven in de koelkast. Vorm met een lepel kleine bolletjes van de pasta en rol ze door cacaopoeder.

    Bewaar de truffels in de koelkast. Laat ze 10 tot 15 minuten op temperatuur komen en dien op.

    03-08-2007 om 18:39 geschreven door bloemeke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Garnaalkroketje - aperitief
    image

    Benodigdheden :

    - voor 40 kroketjes -
    300 g gepelde Noordzeegarnalen
    1/2 l jus van garnaalkoppen of bisque
    50 g boter
    100 g bloem
    2 gelatineblaadjes
    50 g geraspte kaas
    2 eiwitten
    paneermeel
    wat peterselie, gefrituurd

    Bereidingswijze : (10 + 25 minuten)

    1. Maak een roux van de boter en de bloem, giet er de koude jus van de garnaalkoppen bij. Laat 10 minuten doorkoken om de bloemsmaak te verwijderen. Zet van het vuur en voeg er de gelatine, de garnaaltjes en de geraspte kaas bij.
    2. Spuit de bereiding in lange slierten met een spuitzak en laat opstijven in de koelkast. Snijd de slierten in stukjes van ongeveer 2 cm en paneer ze (eerst in eiwit en dan in het paneermeel).
    3. Bak de kroketjes ongeveer 3 minuutjes goudbruin op in een frituurpan op 180°C. Serveer met wat gefrituurde peterselie.

    03-08-2007 om 18:34 geschreven door bloemeke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen."Mega" visbrochette, een pittig sausje en pastaslaatje
    image

    Benodigdheden :

    - voor 10 personen -
    500 g zeewolffilet
    500 g zeeduivelfilet
    10 Sint-Jakobsnootjes
    10 sneetjes gerookt spek
    10 tongscharfiletjes
    10 filetjes van kleine zeebarbeel
    1/2 dl tomatenketchup
    50 g pickels
    een snuifje kerriepoeder
    100 g gedroogde tomaten
    2 dl olijfolie
    2 lepels mosterd
    300 g pasta (penne, tagliatelle, ...)
    1 botje basilicum
    peper en zout

    Bereidingswijze : (30 + 15 minuten)

    1. Kook de pasta beetgaar en koel af onder koud water. Meng met de helft van de olijfolie, de zongedroogde tomaten en wat gehakte basilicum.
    2. Voor de saus: meng de ketchup en de pickles met de mosterd. Roer er langzaam 1 dl olijfolie bij (zoals je mayonaise maakt). Breng op smaak met wat kerriepoeder, peper en zout.
    3. Snijd de zeewolf en zeeduivel in stukken van 50 g (of vraag dit aan je vishandelaar). Draai de Sint-Jakobsnootjes in een spekreepje. Rol de tongscharfiletjes op en snijd de zeebarbeel in stukken.
    4. Maak nu een spies op een grote brochettestok (liefst in inox, deze breekt niet zo makkelijk) met afwisselend een tongscharrolletje, zeewolfblokje, zeebarbeelfiletje, Sint-Jakobsnoot en tenslotte het zeeduivelblokje. Kruid met peper en zout. Strijk de spies in met olijfolie en rooster ze op de grill.
    5. Serveer de visspies op een groot bord met de saus en de pastasalade.

    03-08-2007 om 18:32 geschreven door bloemeke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gevulde forel in papillot
    image

    Benodigdheden :

    - voor 4 personen -

    4 hele, schoongemaakt forellen
    400 g forelfilets
    150 g preiwit
    150 g wortelen
    150 g bleekselderij
    1 dl visfumet
    1/2 dl droge witte wijn
    1 dl room
    1 eiwit
    1 eetlepel grof gehakte dragonblaadjes
    300 g boter
    peper en zout

    aluminiumfolie



    Bereidingswijze : (10 + 20 minuten)

    1. De forelfilets fijnmalen in een keukenrobot en mengen met de helft van de ijskoude visfumet, de room en het opgeklopte eiwit. Op smaak brengen met peper en zout en koel wegzetten.
    2. De groenten in fijne reepjes snijden, kort blancheren in licht gezouten water, afkoelen onder koud stromend water, goed laten uitlekken en mengen met de koude forelvulling.
    3. De hele, schoongemaakte forellen (de graat laten verwijderen door uw vishandelaar) aan de binnenkant kruiden met peper en zout. Ze opvullen met de forelvulling en elk afzonderlijk op een hartvormig, beboterd vel aluminiumfolie schikken. De forellen bestrooien met de gehakte dragon, kruiden met peper en zout, besprenkelen met een mengsel van de resterende visfumet en de witte wijn. De papillotten hermetisch dichtvouwen.
    4. Ongeveer 20 minuten op de barbecue laten garen. Halverwege de roostertijd de papilotten naar een matiger gloed schuiven.

    03-08-2007 om 18:31 geschreven door bloemeke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sorbet van tomaat met garnaaltjes
    image

    Benodigdheden :

    - voor 10 personen -

    150 g gepelde Noordzeegarnalen
    3 rijpe vleestomaten
    100 g suiker
    enkele basilicumblaadjes
    enkele druppels tabasco

    Bereidingswijze : (10 + 15 minuten)

    1. Mix de tomaten met de suiker en doe ze door een fijne zeef. Voeg er naar smaak wat tabasco en fijngehakte basilicum bij.
    2. Draai het mengsel in een ijsmachientje (deze toestelletjes zijn te koop voor huishoudelijk gebruik) tot een gladde sorbet. Door de geringe hoeveelheid suiker kan dit niet lang bewaard worden in de diepvries.
    3. Serveer enkele kleine bolletjes in een jeneverglaasje, strooi er garnaaltes over en versier naar keuze (tomaatschijfje, dilletakje, basilicumblaadje, ...).

    03-08-2007 om 18:29 geschreven door bloemeke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gegrilde auberginerol met zeetongfilet
    image

    Benodigdheden :

     - 4 personen -

     

    16 tongfilets

    8 fijne plakken aubergines

    4 plakken Gandaham

    sap van 1 citroen

    1 scheut witte wijn

    3 versnipperde sjalotten

    1 bundel peterselie

    100 g boter

    200 g gekookte fettucine

    peper en zout

     

    Voor de afwerking:

    Wat groene kruiden



    Bereidingswijze : (30 + 15 minuten)

    1.        Rol de aubergineplakken op met de tongfilets en de Gandaham. Kruid binnenin met wat peper. Gril de auberginerol in een grillpan en laat nog een 6-tal minuten verder garen in de oven op 140°C.

    2.        Voor de saus: dompel de peterselie in kokend gezouten water, laat schrikken met ijsblokjes en pureer. Laat de versnipperde sjalot reduceren met de witte wijn en bind met stukjes boter tot de gewenste dikte. Voeg de gepureerde peterselie toe en giet door een fijne zeef. Breng op smaak met peper en zout.

    3.        Schud de gekookte fettucine op in olijfolie.

    4.        Schik de pasta op een bord, leg auberginerol erop en drapeer de saus er rond. Werk af met groene kruiden en eventueel wat sla.

     

     

     








    03-08-2007 om 18:26 geschreven door bloemeke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aardappel-broccolitaart
    Ingrediënten:

    750 gr vastkokende aardappels in blokjes
    600 gr broccoli
    125 gr magere spekjes
    4 eieren
    200 ml slagroom
    100 gr geraspte kaas

    2 uien gesnipperd
    2 el olijfolie


    Bereidingswijze:

    Verwarm de oven voor op 180 graden. Kook de aardappelblokjes
    net gaar. Verdeel de broccoli in roosjes. Schil de stronken
    en snijd in kleine stukjes. Doe de broccoli de laatste
    3 minuten in de pan bij de aardappels. Giet het geheel af.
    Laat goed uitlekken en schep de helft in een ingevette
    taartvorm (24 cm) Bak de spekreepjes droog en krokant.
    Voeg de ui met de olijfolie toe en bak totdat de ui begint
    te kleuren. Voeg dit toe aan de taartvorm en strooi de helft
    van de kaas erover. Doe de rest van de aardappels en de
    broccoli in de taartvorm. Klop de eieren los en voeg de
    slagroom toe. Voeg peper en zout naar smaak toe. Giet dit
    geheel over de taart en strooi de laatste kaas erover.
    Bak de vorm 30-40 minuten in de oven.


    03-08-2007 om 18:23 geschreven door bloemeke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    02-08-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kippenbrochette met bananenspekjes


    Voor 4 personen
    8 kippenboutjes (onderbouten)
    Verstegen Satékruiden met zout
    2 bananen
    2 citroenen of limoenen (1 voor de marinade en 1 voor het garnituur)
    12 sneden gerookt spek, zonder zwoerd
    4 eetlepels sojasaus
    4 satéstokjes

    BEREIDING

    1. Wrijf de kippenboutjes de dag voordien in met citroen en satékruiden en marineer ze in een mengsel van sojasaus en citroen- of limoensap.

    2. Pel de bananen en snijd ze in 12 stukken. Wentel de stukjes even in citroensap en wikkel ze in een sneetje spek.

    3. Prik de kippenboutjes en de bananenspekjes op de satéstokjes en garneer met citroen- of limoenschijfjes.

    4. Laat garen op de barbecue.


    02-08-2007 om 20:43 geschreven door bloemeke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.


    Voor 4 personen
    2 kipfilets in fijne reepjes gesneden
    Verstegen Mini Kruidenmix met zout voor Wokgerechten
    1 rijpe ananas
    1 groene paprika in julienne gesneden
    1 rode paprika in julienne gesneden
    1 grote wortel in julienne gesneden
    1 courgette in julienne gesneden
    1 ajuin in ringen gesneden
    1 geplet knoflookteentje
    2 eetlepels sojaolie voor warme bereidingen
    sap van 1 limoen
    1 koffielepel sesamolie
    30 ml sojasaus

    BEREDING

    1. Ontdoe de ananas van zijn schil en snijd het vruchtvlees in flinterdunne sneetjes. Verdeel deze over de 4 borden en bevochtig ze met het limoensap.

    2. Verhit de sojaolie in de wok en roerbak de kip. Kruid met kruidenmix voor wokgerechten. Voeg de paprika en de knoflook toe en laat 1 min. meebakken.

    3. Doe er de ajuin en wortel bij en roerbak nog 1 min.

    4. Voeg de sesamolie en de courgette toe en roerbak nogmaals 1 min.

    5. Giet er de sojasaus bij en laat nog 2 min. zachtjes sudderen.

    6. Schik het wokgerecht op de ananas en serveer met rijst.


     Tips

    De kipfilet kan ook apart worden gegrild of gebakken.
    Groentjes die ook nog kunnen: champignons, sojascheuten, bamboescheuten of eventueel een kant-en-klare Aziatische mix

    02-08-2007 om 20:40 geschreven door bloemeke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gentse waterzooi met kippenbout


    Voor 4 personen
    4 kippenbouten
    100 g bloem
    120 g boter
    3 dl room
    100 g champignons
    2 sjalotten
    2 wortels
    2 prei
    3 takjes selder
    1 bussel peterselie
    peper en zout
    nootmuskaat
    paprikapoeder
    1 dl olijfolie
    1/2 liter water
    enkele blaadjes basilicum

    BEREIDING

    1. Snijd de wortel en de prei in julienne, hak de selder fijn en snijd de champignons in plakjes. Doe de groenten in de halve liter kokend water waaraan een beetje zout is toegevoegd. Kook gedurende drie minuten en schep de groenten uit het water.

    2. Bak ondertussen de kippenbouten aan in hete olie en voeg daar de gesnipperde sjalotten bij. Overgiet de bouten met het kookvocht van de groenten en kook op laag vuurtje gedurende 25 minuten, totdat de bouten gaar zijn. Bouten uit het kookvocht halen en het kookvocht zeven.

    3. Kook het kookvocht tot een derde in. Maak een roux door de boter te smelten en er de bloem bij te roeren, goed roeren totdat er een gladde massa is ontstaan. Kruid de roux met peper, zout, paprikapoeder en nootmuskaat. Voeg al roerend de room en het kookvocht toe. Maak de saus eventueel nog gladder met de staafmixer. Doe de gekookte groenten en de bouten terug in de saus en warm even door. Breng op smaak met peper en zout.

    4. Verdeel bouten, groenten en saus over vier borden en garneer met wat gehakte peterselie.

    02-08-2007 om 20:36 geschreven door bloemeke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.


    Voor 4 personen
    2 grote kipfilets
    4 stronken witloof
    2 sjalotten
    1 teentje knoflook
    10 zwarte ontpitte olijven
    100 g verse geitenkaas
    verse basilicum en rozemarijn
    olijfolie
    boter
    broodkruim
    paprikapoeder
    zwarte peper
    zout

    BEREIDING
    1. Snipper de sjalot en de look en fruit ze glazig in olijfolie. Hak de olijven en doe ook die erbij. Haal de pan van het vuur en doe er broodkruim bij tot je een droger mengsel krijgt. Plet tenslotte ook de geitenkaas bij de olijven en doe er een flinke portie gesneden basilicum en rozemarijn bij. Meng goed door. Breng op smaak met zwarte peper.

    2. Snijd de kipfilet overlangs in tot net aan de rand. Leg het vlees open en snijd het vanuit het centrum nog eens in tot je een grote lap vlees krijgt. Je kan dit ook aan je poelier vragen.

    3. Strijk de vulling op de filets en rol ze strak op. Kruid met peper en zout. Haal de rollades door een mengeling van broodkruim en paprikapoeder.

    4. Warm wat boter in een ovenbestendige pan en kleur de kip rondom aan. Laat verder garen in een oven op 180°C. Afhankelijk van de dikte van de rollades duurt dit ongeveer 15 tot 20 minuten.

    5. Snijd intussen het witloof in grote stukken en bak het in olijfolie en boter, half om half. Kruid met peper en zout.

    6. Snijd de rollades in plakjes en serveer met het witloof.

    02-08-2007 om 20:34 geschreven door bloemeke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Salade van kip met champignons en komkommers


    Voor 4 personen
    400 g gaar kippenvlees
    200 g champignons
    1 komkommer
    1 krop krulsla
    1 klein blikje maïskorrels
    1/2 rode paprika
    citroensap

    Voor de saus:
    6 eetlepels olie
    2 eetlepels azijn
    1/2 koffielepel mosterd
    1 geperst knoflookteentje
    fijngehakte bieslook
    peper en zout


    BEREIDING

    1. Snijd de kip in reepjes.

    2. Maak de sla en de komkommer schoon, snijd fijn. Maak de champignons schoon, snijd fijn en besprenkel met wat citroensap. Laat de maïs uitlekken. Leg de paprika even onder de grill om hem te kunnen schillen en snijd hem daarna in dobbelsteentjes.

    3. Meng alles in een grote slakom.

    4. Meng alle ingrediënten voor de saus en overgiet hiermee de salade.

    02-08-2007 om 20:32 geschreven door bloemeke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.aardappelsalade
    Omschrijving:
    Lekker koud, lauw en warm.

    Bereidingstijd:

    Ingredienten:
    1 kilo Nicola of andere vastkokende aardappel, stukje gerookte spek, bouillonblokje, peper, peterselie, olijfolie, sjalotje, ciroensap.

    Bereiding:

    1. Snijd de aardappelen in blokjes of schijfjes.
    2. Maak kleine blokjes van de gerookte spek.
    3. Spekjes langzaam krokant bakken in een beetje olijfolie.
    4. Aardappels rauw in een langwerpige schaal doen
    5. Gelijken delen bouillon in een kommetje doen.
    6. Sjalotje, peterselie erbij en op smaak brengen met citroensap en peper. Geen zout.
    7. De aardappels overgieten, zodat ze 1/3 onderstaan.
    8. Laten garen in de magnetron of oven.
    9. Af en toe omscheppen anders drogen de aardappelen die niet onderstaan uit.

    02-08-2007 om 20:28 geschreven door bloemeke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tagliatelle met gerookte zalm

    Tagliatelle met gerookte zalm
     Tagliatelle met gerookte zalm
            voor 4 personen
             500 g verse tagliatelle

    • 200 g gerookte zalmplakjes
    • 20 cl room
    • 40 g boter
    • 20 g zalmeieren
    • 1 bosje verse dille
    • zout
    • zwarte peper van de molen
    Bereiding: Tagliatelle met gerookte zalm

    Maak de takjes dille los. Hak de helft ervan fijn en doe dit in een steelpan met de boter. Laat smelten op een zacht vuur. Zet het deksel op de pan. Laat 5 min. trekken. Snij de sneetjes gerookte zalm in fijne reepjes. Breng de room aan de kook met peper, zout en muskaat. Kook de deegwaren in gezouten kokend water volgens de aanwijzingen van de fabrikant.

    Giet de hete tagliatelle in een verwarmde slakom. Overgiet met de dilleboter en roer het geheel om. Voeg er de room, de gerookte zalm en de zalmeieren aan toe en meng het geheel zorgvuldig. Versier met de apart gehouden takjes
    dille en dien op.

    02-08-2007 om 20:23 geschreven door bloemeke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pittige meloensoep

    Pittige meloensoep

     

    Pittige meloensoep

    Ingrediënten voor 4 personen

    • 4 anijssterren
    • 4 kardemompeulen of ½ KL gemalen kardemom
    • 1 grote charentaismeloen
    • 50 cl zoete witte wijn
    • 25 cl water
    • 50 g suiker
    • 1 kaneelstokje
    • 6 g zwarte peper
    Bereiding:

    Plet de anijs lichtjes met een mes dat je plat houdt. Verwijder de kardemomzaden uit de peulen. Steek met een meloensepel “knikkers” uit het vrucht vlees van de meloen (in totaal +/- 600 g). Breng de wijn en het water met de suiker en de specerijen langzaam aan de kook. Laat 2 min. zacht sudderen en verwijder dan de specerijen. Voeg de meloenknikkers toe, dek af en laat 2 u. afkoelen in de koelkast, tot net voor het opdienen. Serveer heel koud in gekoelde diepe borden.

    Heerlijk:
    Met zandkoekjes.

    De voedingswaarde:
    Ook al bevat deze soep wijn, toch respecteert ze het principe van ‘5 maal groenten en fruit per dag’, en dit zonder de aanwezigheid van enkele vetten. De kruiden zorgen ervoor dat dit gerecht vooral licht verteerbaar is.

    02-08-2007 om 20:06 geschreven door bloemeke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aubergines met gehakt

    Aubergines+gehakt

    Ingrediënten:
    2 aubergines
    25 gram boter of margarine
    0,5 deciliter water
    2 gram zout
    peper
    1 ui
    150 gram gehakt
    3 gram zout
    peper, nootmuskaat
    1 lepel tomatenpuree
    25 gram geraspte kaas


    Werkwijze:
    De aubergines wassen, van de steeltjes en de kroontjes ontdoen en overlangs doormidden snijden. De halve aubergines in de boter met het water smoren tot het vruchtvlees enigszins zacht geworden is (circa 10 minuten) De aubergines gedeeltelijk uithollen, met het zout en peper bestrooien en in een dik beboterde vuurvaste schotel plaatsen. Het uitgenomen vruchtvlees klein snijden en met de kleingesneden ui smoren in het smoorvocht van de aubergines. Het gehakt hierin ook even aanbakken. Meng dit mengsel met het zout, de peper, de nootmuskaat en de tomatenpuree. De auberginehelften vullen met het gehaktmengsel en de kaas erover strooien. De schotel in het midden plaatsen van een hete oven (200 graden) en hierin het gehakt goed gaar laten worden en de kaas laten kleuren (circa 30 minuten).
    Verdeel het gerecht in vieren en serveer warm!



    02-08-2007 om 20:00 geschreven door bloemeke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hartise kaaskrans
    Hartige Kaaskrans
           

     

       

    Baktijd en oventemperatuur:
    Elektrische oven:  150 °C
    Heteluchtoven:  130°C
    Baktijd: 35 à 40 minuten

    Ingrediënten:
    Voor het deeg:
    350 g bloem
    1 zakje Dr. Oetker Gist
    1 afgestreken theelepel zout
    3 eetlepels room
    30 g zachte boter of margarine
    70 g geraspte kaas (emmenthal)
    1 eidooier
    20 cl lauwe melk

    Voor de glans:
    1 eidooier

    Om te bestrooien:
    maanzaad

    Bereidingswijze:
    Vermeng de gezeefde bloem met de gist. Maak een kuiltje in het midden voor de room, het zout, de boter of margarine, geraspte kaas en de eierdooier. Begin met een gedeelte van de bloem vanuit het midden te kneden en voeg dan pas geleidelijk melk bij tot u een elastisch deeg krijgt. Laat het deeg rijzen in een ruimte op kampertemperatuur, tot het in volume is verdubbeld en kneed het opnieuw. Vorm van het deeg een rol en verdeel hem in stukken van ongeveer 50 g waarvan u balletjes van gelijke grootte maakt. Leg de deegballetjes in de vorm van een krans naast elkaar op een ingevette bakplaat. Laat het deeg nogmaals rijzen en bestrijk met eierdooier. Bestrooi met maanzaad en bak 35 – 40 minuten in het midden van een zachte oven.

    02-08-2007 om 19:46 geschreven door bloemeke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Veel plezier op mijn blog en smakelijk.
    Archief per week
  • 19/11-25/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007

    Gastenboek
  • blog.seniorennet.be
  • groetjes
  • Hallo!
  • groetjes
  • prettig weekend van Joke

    laat jou kribbel achter


    Foto

    Foto

    Rondvraag / Poll
    wat eet je het liefst?
    frietjes
    pizza
    pita
    pasta
    salades
    eenvoudige aardappels, groenten, vlees
    chinees
    Bekijk resultaat


    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !

    Een interessant adres?

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!