Welkom laat gerust een kribbel achter in mijn gastenboek, dank u wel.
Foto
Foto
Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 
Inhoud blog
  • Koninklijk Belgisch Instituut
  • MEGA SPEELSTAD
  • geurige kaneelstokjes
  • Hongaarse stoofschotel
  • Kotelet 'Kopenhagen'
    Foto
    Rondvraag / Poll
    Wie kookt er meest in huis?
    man
    vrouw
    beiden evenveel
    Bekijk resultaat

    Foto
    Zoeken in blog

    Welkom op lekker kookhoekje
    voor iedereen die graag eet en weet
    09-08-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Aan iedereen een zeer leuke avond gewenst




    NOG EEN DAGJE EN HET IS WEEKEND



    GROETJES BLOEMEKE

    09-08-2007 om 20:18 geschreven door bloemeke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mosselen met room en sjalot


    Bereidingstijd: 15 minuten

    Aantal personen: 4 personen

    Menugang: hoofdgerecht

    Moeilijkheidsgraad: *

    Bereiden:

    • Doe de mosselen in een grote kookpot
    • Doe tussen iedere laag wat groenten en Boursin Cuisine
    • Zet op het hoogste vuur tot de mosselen opengaan (+/-10 min.), af en toe opschudden
    • Serveer met frietjes

    09-08-2007 om 19:47 geschreven door bloemeke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    08-08-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Preipakketjes met garnalen



    Ingrediënten Borrelhapje, 4 stuks

    1 stengel prei
    100 g roze of Hollandse garnalen
    1 kleine avocado, in kleine blokjes
    1 el yoghurtmayonaise
    citroencitroensap en –rasp, naar smaak
    Instructie • Snijd de onderkant van de stengel prei.
    • Haal de vier buitenste bladeren voorzichtig los (snijd met een mes de zijkanten los, zodat je elk blad er als het ware vanaf kunt pellen).
    • Snijd het stugge groene gedeelte van de bladeren af.
    • Snijd elk blad over de breedte doormidden, zodat je 8 stukken hebt. Kook de prei in een pan met water en wat zout ca. 4 minuten.
    • Giet de prei af, spoel hem onder koud stromend water en laat hem uitlekken in een vergiet.
    • Houd enkele garnalen voor de garnering achter.
    • Schep in een kom de avocado, garnalen en mayonaise door elkaar.
    • Breng het mengsel met citroensap, citroenrasp, zout en peper op smaak.
    • Leg een stuk prei in de lengte voor je, leg er haaks een tweede stuk prei op.
    • Schep in het midden wat van het garnalenmengsel.
    • Vouw eerst het buitenste blad over de vulling en dan het binnenste blad, zodat je een vierkant pakketje hebt.
    • Leg het pakketje met de naden naar beneden op een bordje.
    • Maak op dezelfde wijze nog 3 pakketjes.
    • Verdeel er de garnalen over.

    08-08-2007 om 21:48 geschreven door bloemeke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Klassieke griesmeelpudding met bessensapsaus




    Ingrediënten nagerecht voor 4 personen.
    Voor de griesmeelpudding:
    1 l melk
    100 gr griesmeel
    75 gr suiker
    1 zakje vanillesuiker

    Voor de bessensapsaus:
    250 ml bessensap
    1 dl water
    1 kaneelstokje
    50 gr suiker
    Instructie · Breng 1 liter melk aan de kook.
    · Strooi er al roerende 100 g griesmeel, 75 g suiker en 1 zakje vanillesuiker in.
    · Laat het geheel al roerende 5 minuten koken.
    · Spoel een puddingvorm om met koud water en schenk het mengsel erin.
    · Laat het geheel afgedekt afkoelen.
    · Breng voor de bessensaus 250 ml bessensap aan de kook met 1 dl water, een kaneelstokje en 50 g suiker.
    · Laat dit 15 minuten trekken.
    · Roer 1 el aardappelmeel met 1 à 2 el water tot een papje en bindt het sap ermee.
    · Laat de saus tot gebruik afkoelen.
    · Stort de pudding en schenk de saus er voor het serveren over.

    08-08-2007 om 21:44 geschreven door bloemeke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Warme appelslof met ijs



    Ingrediënten Nagerecht voor 4 personen

    • 2 grote of 3 kleine friszure appels
    • 3 plakjes bladerdeeg (diepvries), ontdooid
    • 4 el appel-abrikozencompote
    • 1 el boter, gesmolten
    • 2 el suiker
    • 4 bollen vanille-ijs
    Instructie · Verwarm de oven voor op 180 °C.
    · Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd het vruchtvlees in dunne schijfjes.
    · Leg de plakjes bladerdeeg achter elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat; laat de randen één cm overlappen.
    · Druk de naden goed aan, zodat een langwerpige lap ontstaat.
    · Verdeel de compote over de bodem, maar laat één cm van de randen vrij.
    · Leg de schijfjes appel dakpansgewijs op de compote.
    · Bestrijk de appels met de gesmolten boter en strooi er de suiker over.
    · Bak de slof in het midden van de oven in circa 20 minuten gaar.
    · Snijd de slof in vier stukken en leg op elk stuk een bol ijs.

    Tip
    De recepten kunnen worden gemaakt door kinderen vanaf 8 jaar, maar je moet natuurlijk wel een handje helpen en een oogje in het zeil houden.

    08-08-2007 om 21:43 geschreven door bloemeke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Yoghurtijs met warme honing-druivensaus





    Ingrediënten Nagerecht voor 4 personen

    • 200 ml slagroom
    • 75 g suiker
    • 200 ml yoghurt
    • 3 el honing
    • 30 witte of blauwe pitloze druiven, gehalveerd
    • 40 g walnoten, grof gehakt
    Instructie · Klop de slagroom in een kom stijf.
    · Meng er de suiker en yoghurt door.
    · Schep het yoghurtmengsel in een kleine cakevorm of diepvriesdoos (circa één liter inhoud).
    · Dek het yoghurtmengsel af met een deksel of plasticfolie en laat het geheel in circa zes uur in de vriezer bevriezen.
    · Neem het ijs circa tien minuten voor serveren uit de vriezer.
    · Verwarm vlak voor het opdienen in een steelpannetje de honing samen met de druiven en walnoten circa twee minuten op een laag vuur.
    · Houd de onderkant van de vorm kort in heet water en keer het ijs op een schaal.
    · Snijd het ijs in plakken en verdeel het over bordjes.
    · Schenk de warme druivensaus eromheen.

    08-08-2007 om 21:41 geschreven door bloemeke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tiramisu





    Ingrediënten
    Instructie De mascarpone loskloppen met de amaretto.
    De slagroom kloppen met de suiker en dit door het mascarponemengsel spatelen.

    Een laagje mascarponemengsel in een rechthoekig schaaltje scheppen.
    De lange vingers 1 voor 1 door de koffie halen en op de mascarpone leggen.
    De lange vingers bedekken met een laagje mascarponemengsel en deze handeling nog 1 keer herhalen eindigen met mascarpone
    De schaal afgedekt het liefst 8-12 uur in de koelkast plaatsen
    Voor het serveren met cacao bestrooien.

    08-08-2007 om 21:39 geschreven door bloemeke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Broodje hamburger gezond



    Ingrediënten 500 g mager rundergehakt
    2 sneetjes oud witbrood zonder korst
    1 ui, gesnipperd
    2 tl pittige mosterd
    2 el olijfolie
    4 meergranenbolletjes
    Erbij: blaadjes sla, plakjes tomaat, plakjes komkomkommer, plakjes augurk, ketchup
    Instructie Voor vier hamburgers.Maal in een keukenmachine het gehakt met het brood, de ui en mosterd tot een fijne massa. Voeg zout en peper naar smaak toe. Vorm van het gehakt 4 grote, platte hamburgers. Verhit de olie in een grill- of koekenpan en bak de hamburgers ca. 5 minuten per kant. Snijd de bolletjes open en leg op de onderste helften een blaadje sla, enkele plakjes tomaat en komkommer. Leg de hamburgers erop en leg hier enkele plakjes augurk op. Dek de hamburgers af met de bovenste broodhelften. Serveer met ketchup.

    08-08-2007 om 21:38 geschreven door bloemeke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tarte Tatin



    Ingrediënten Taart voor 8 personen

    6 stevige friszure appels (bijv. braeburn)
    1 el citroensap
    75 g boter, in blokjes
    100 g kristalsuiker
    4 plakjes bladerdeeg (diepvries), ontdooid
    bloem, om te bestuiven
    geklopte slagroom of zure room, om erbij te serveren
    ronde taartvorm van ca. 24 cm doorsnee
    Instructie • Verwarm de oven voor op 225ºC.
    • Schil de appels, snijd ze in vier parten en verwijder de klokhuizen.
    • Sprenkel het citroensap over de appels.
    • Doe de boter en de suiker in de taartvorm.
    • Zet de vorm op het vuur en laat de boter en suiker zachtjes smelten.
    • Leg de appels er met de bolle kant naar beneden naast elkaar in.
    • Zet de vorm weer op het vuur en laat de appels ca. 20 minuten op een matig vuur zachtjes koken tot het vocht is verdampt en de saus goudbruin van kleur en stroperig is.
    • Haal de vorm van het vuur en laat de appels even afkoelen.
    • Leg de plakjes bladerdeeg op elkaar en rol ze op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een dunne ronde lap die iets groter is dan de vorm.
    • Leg het deeg op de appels en stop de zijkanten van het deeg in.
    • Bak de taart in ca. 20 minuten in de oven goudbruin en gaar.
    • Haal de taart uit de oven en laat hem 5 minuten afkoelen.
    • Leg er een bord op en keer de taart.

    Serveer de taart lauwwarm met slagroom of een dotje zure room.

    TIP
    Voor een Tarte Tatin heb je een dichte, ronde, metalen bakvorm nodig die je op het vuur kunt zetten. Gebruik geen springvorm, want dan lopen de sappen van de appel er tijdens het bakken uit. Eventueel kun je de taart ook in een ovenvaste koekenpan maken.

    08-08-2007 om 21:37 geschreven door bloemeke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (3)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Grootmoeders appeltaart



    Ingrediënten Voor 10 punten

    • 300 g bloem
    • 175 g boter, in blokjes
    • 200 g suiker
    • 2 kleine eieren, losgeklopt
    • 1250 g friszure appels (bijv. goudrenetten of Braeburn)
    • 50 g rozijnen
    • 50 g gedroogde abrikozen, in kleine stukjes
    • 1 el citroensap
    • 2 tl kaneel
    • bloem, om te bestuiven

    Belangrijk: springvorm van 24 cm doorsnee.
    Instructie • Zeef de bloem boven een kom en meng er de boter, 150 gram suiker, de helft van het geklopte ei en een snufje zout door.
    • Kneed het geheel snel tot een gelijkmatig deeg.
    • Verpak het deeg in plastic folie en leg het 30 minuten in de koelkast.
    • Schil intussen de appels, verwijder de klokhuizen en snijd alles in stukjes.
    • Meng in een kom de appel met de rest van de suiker, de rozijnen, de abrikozen, het citroensap en de kaneel.
    • Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak.
    • Bekleed de vorm met tweederde van het deeg.
    • Schep de appelvulling in de vorm.
    • Snijd van de rest van het deeg smalle repen en maak hiermee een vlechtwerk op de taart.
    • Bestrijk het deeg met wat losgeklopt ei.
    • Bak de taart in ca. 1 uur in het midden van de oven goudbruin.
    • Laat de taart tot lauwwarm afkoelen en verwijder de rand.

    Lekker met geklopte slagroom of vanille-ijs.

    Tip:
    Maak een ‘slordige’ appeltaart door het deeg uit te rollen tot een grote ronde lap die ca. 10 cm groter is dan de doorsnee van de springvorm. Bekleed de taartvorm met het deeg en laat de randen erbuiten hangen. Schep het appelmengsel erin en vouw de randen er slordig overheen. Bestrijk de randen met wat geklopt ei en bak de taart in de oven.

    08-08-2007 om 21:35 geschreven door bloemeke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kwarktaart met vers fruit



    Ingrediënten Voor 10 punten

    • 200 g amandelbiscuits
    • 50 g boter, gesmolten
    • 10 blaadjes gelatine
    • 1 citroen
    • 500 g volle kwark
    • 200 g suiker
    • 250 ml slagroom
    • vers fruit (bijv. plakjes kiwi, partjes sinaasappel, stukjes mango)

    Belangrijk: springvorm van 24 cm doorsnee, ingevet.
    Instructie • Maal de koekjes in een keukenmachine tot kruimels.
    • Meng er de gesmolten boter door en verdeel het koekkruim over de bodem van de vorm.
    • Duw de kruimels goed aan.
    • Week de blaadjes gelatine 5 minuten in koud water.
    • Boen de citroen goed schoon en rasp er met een fijne rasp de schil van af (alleen het geel).
    • Pers de citroen uit.
    • Verwarm in een pannetje op een zacht vuur het citroensap met 2 eetlepels water.
    • Knijp de gelatine uit en los de blaadjes al roerend in het sap op.
    • Laat de oplossing iets afkoelen.
    • Meng in een kom de kwark met de suiker en het citroenrasp.
    • Klop in een andere kom de slagroom stijf.
    • Roer de gelatine geleidelijk door het kwarkmengsel.
    • Schep er dan de slagroom luchtig door.
    • Schenk het mengsel in de vorm.
    • Laat de taart in minimaal 2 uur in de koelkast opstijven.
    • Versier de taart met vers fruit.

    Tip
    Je kunt de bodem ook met andere koekjes maken, bijvoorbeeld met bastognekoeken of gewone biscuits.

    08-08-2007 om 21:34 geschreven door bloemeke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chocoladetaart met vanille-ijs



    Ingrediënten Nagerecht voor 6 personen

    200 g extra bittere chocola, in stukjes
    150 g boter, in blokjes
    200 g suiker
    1 sinaasappel, schoongeboend
    3 eieren, losgeklopt
    3 el bloem
    6 bollen vanille-ijs
    20 g witte chocola

    Extra nodig: een lage, ronde taartvorm van ca. 22 cm doorsnee (ingevet), rasp.
    Instructie · Verwarm de oven voor op 175°C.
    · Smelt in een kom die boven een pan met kokend water hangt de chocola samen met de boter (de pan mag het water niet raken).
    · Meng er de suiker door en haal de pan van het vuur.
    · Laat het mengsel een beetje afkoelen.
    · Rasp met een fijne rasp de schil van de sinaasappel (alleen het oranje) en meng de rasp door het chocolademengsel.
    · Klop er vervolgens beetje bij beetje de eieren en de bloem door.
    · Schenk het chocolademengsel in de taartvorm en zet hem 20-25 minuten in de oven.
    · Haal de taart uit de oven en laat hem afkoelen.
    · Snijd de taart in punten en leg ze op bordjes.
    · Schep op elk bord een bol vanille-ijs en rasp er wat witte chocola over.

    08-08-2007 om 21:33 geschreven door bloemeke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Abrikozentaart




    Ingrediënten
    Instructie Abrikozen laten uitlekken.
    Citroen schoonboenen en 1 theelepel schil eraf raspen.
    Taartvorm dik invetten (niet met roomboter!!) en bestrooien met 25 gr canderel.
    Abrikozen met bolle kant naar beneden tegen elkaar aan in de vorm leggen.
    Oven voor verwarmen op 175 graden.
    In een kom boter, 1/2 theelepel zout en rest van de canderel met de mixer tot een romige massa kloppen.
    Eieren 1 voor 1 doorkloppen.
    Bloem en citroenschil er luchtig doorheen spatelen.
    Beslag op de abrikozen scheppen.
    Taart in 40-45 minuten gaar en goudbruin bakken.
    Taart iets af laten koelen en omkeren op schaal.
    Serveren met creme fraiche.

    08-08-2007 om 21:31 geschreven door bloemeke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chocolade-hazelnoottaart





    Omschrijving Geschatte tijd die nodig is voor het klaarmaken: 1,5 uur
    Verwarm de oven voor op 200 graden. Extra nodig: vlaaivorm en mixer.
    Ingrediënten
    Instructie Bereiding Deeg:
    Roer de boter zacht en voeg de suiker, sinaasappelschil, het losgeklopte ei,
    het sinaasappelsap en een snufje zout toe.
    Zeef het bakmeel en voeg dit toe. Kneed het geheel tot een soepel deeg.
    Beboter de vlaaivorm.
    Bekleed de vorm met het deeg en zet de taart gedurende 30 minuten in de
    koelkast.
    Vulling:

    Rooster de gemalen hazelnoten in een koekenpan.
    Rasp de chocolade.
    Klop nu de suiker, de boter, eetlepel bloem en de sinaasappelschil tot een
    luchtig mengsel.
    Voeg de eieren, de noten, de chocolade en de sinaasappellikeur/siroop
    toe.
    Schep het mengsel in de vorm en plaats deze gedurende 45 minuten in de
    oven.
    Laat de taart afkoelen.
    Eet smakelijk

    08-08-2007 om 21:30 geschreven door bloemeke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verpakte taart met kip en champignons


    Ingrediënten Hoofdgerecht voor 4 personen

    2 el olijfolie
    1 ui, gesnipperd
    2 tenen knoflook, fijngehakt
    400 g kipfilet, in reepjes
    250 g kastanjechampignons, in plakjes
    100 g chorizo (Spaanse worst), in stukjes
    3 eieren
    125 ml crème fraîche (of crème fraîche light)
    4 takjes peterselie, fijngehakt
    5 bladen filodeeg (diepvries), ontdooid
    olie, om te bestrijken

    Extra nodig: lage taartvorm van ca. 24 cm doorsnee, ingevet.
    Instructie • Verwarm de oven voor op 200°C.
    • Verhit de olie in een ruime pan en bak de ui en knoflook 1 minuut.
    • Voeg de kipreepjes toe en bak ze 2 minuten mee.
    • Voeg de champignons en chorizo toe en bak het geheel al omscheppend nog 2-3 minuten.
    • Klop in een kom de eieren los met de crème fraîche en de peterselie en voeg zout en peper naar smaak toe.
    • Leg de bladen filodeeg in de taartvorm, laat daarbij het deeg aan beide kanten overlappen en zorg dat de hele bodem goed is bedekt.
    • Schep het kipmengsel in de vorm en schenk er het eimengsel over.
    • Vouw het overhangende filodeeg over de vulling dicht.
    • Doe dit een beetje ‘slordig’, want dat geeft straks een mooi effect.
    • Bestrijk de bovenkant met wat olie en bak de taart ca. 25 minuten in de oven gaar en goudbruin.
    • Laat de taart 5 minuten staan en haal hem uit de vorm.

    08-08-2007 om 13:52 geschreven door bloemeke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geurig gekruide kippenpootjes


    Omschrijving Mmm… wat ruiken deze Marokkaans gekruide kippenpootjes lekker! En smaken doen ze nog beter.
    Ingrediënten Hoofdgerecht voor 4 personen

    sap van 1 citroen
    2 el olijfolie
    2 tenen knoflook, geperst
    1 tl paprikapoeder
    1 tl gemalen komijn (djinten)
    een mespunt kaneel
    2 el fijngehakte koriander
    8 kippenpootjes (drumsticks)
    Instructie • Meng in een kom het citroensap met de olie, knoflook, paprikapoeder, komijn, kaneel en koriander.
    • Voeg wat zout en peper toe.
    • Wrijf met het mengsel de kippenpootjes in en laat ze minimaal 30 minuten marineren.
    • Verwarm de oven voor op 225ºC.
    • Leg de kippenpootjes naast elkaar in een braadslede en rooster ze in ca. 30 minuten bruin en gaar; draai ze tussentijds enkele malen om.
    • Lekker met een couscoussalade (zie tip).

    TIP
    Maak een couscoussalade door 300 g couscous 10 minuten in heet water te wellen. Meng er rauwkost door, zoals blokjes komkommer, halve kerstomaatjes en blokjes paprika. Voeg citroensap, olijfolie en zout en peper naar smaak toe.

    08-08-2007 om 13:46 geschreven door bloemeke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gevulde kip met appels en salie


    Ingrediënten Hoofdgerecht voor 4 personen

    750 g aardappels
    3 el olijfolie
    50 gerookte spekreepjes
    1 grote ui, gesnipperd
    2 friszure appels, geschild en in blokjes
    25 g gepelde walnoten, grofgehakt
    3 takjes verse salie, fijngehakt (of 2 tl gedroogde salie)
    1 scharrelkip van ca. 1,2 kg

    Extra nodig: keukentouw
    Instructie • Verwarm de oven voor op 200ºC.
    • Boen de aardappels schoon en snijd ze in grove stukken.
    • Kook de aardappels in een pan met ruim water en zout ca. 5 minuten voor.
    • Giet ze af en laat ze uitlekken in een vergiet.
    • Verhit 1 eetlepel olie in een koekenpan en bak de spekjes en ui ca. 3 minuten.
    • Voeg de appels, walnoten en salie toe en bak het geheel al omscheppend nog ca. 4 minuten.
    • Breng op smaak met zout en peper.
    • Bestrooi ook de kip met zout en peper.
    • Vul de kip met het appelmengsel.
    • Bind de kip dicht met keukentouw; neem hierbij de poten mee.
    • Leg de kip in een grote braadslee.
    • Leg de aardappels om de kip heen en sprenkel de rest van de olie over de aardappels en de kip.
    • Braad de kip in ca. 1 uur en 15 minuten in de oven goudbruin en gaar; keer de kip tussentijds twee keer om.
    • Bedruip de aardappels en kip af en toe met het vrijgekomen kipvet.
    • Controleer de gaarheid door een punt van een mes in het dikste deel van een kippendij te steken: het uitlopende vocht moet helder van kleur zijn.

    Lekker met een salade van eikenbladsla en geraspte bieten.

    08-08-2007 om 13:45 geschreven door bloemeke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Thaise vis


    Ingrediënten Hoofdgerecht voor 2 personen.
    125 g (zilvervlies of basmati) rijst
    1 paksoi
    1 prei
    300 g tilapia- of roodbaarsfilet
    1 dl kokosmelk
    4 el vissaus
    1 teentje knoflook
    1 gedroogd pepertje of chilipeper uit de molen
    1 limoen
    1 tl suiker
    1 el gehakte basilicum
    1 el (wok) olie
    Instructie · Kook of stoom de rijst volgens de gebruiksaanwijzing gaar.
    · Snijd de paksoi in repen en de prei in ringen.
    · Was ze en laat ze uitlekken.
    · Leg de visfilets naast elkaar in een pan en schenk de kokosmelk en 2 el vissaus erbij.
    · Pel de knoflook en pers hem erboven uit.
    · Verkruimel het pepertje erboven of maal er wat chilipeper overheen.
    · Was de schil van de limoen en rasp hem boven de vis.
    · Pers de limoen uit, schenk het sap erbij en strooi de suiker erin.
    · Verwarm het geheel op laag vuur onafgedekt ca. 8 minuten.
    · Keer de visfilets halverwege en strooi de basilicum erover.
    · Verhit intussen de olie in een wok en bak de groenten al omscheppend enkele minuten.
    · Doe de rijst erbij en schep het geheel goed door elkaar.
    · Breng het rijst-groentegerecht op smaak met de vissaus.
    · Serveer de vis met het stoofvocht met het rijst-groentemengsel.

    08-08-2007 om 13:43 geschreven door bloemeke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pizza binnenstebuiten


    Omschrijving Een van de bekendste gerechten waarbij de vulling naar binnen verhuist, is de dubbelgeklapte pizza of pizza calzone. Gebruik eventueel een mix voor pizzadeeg in plaats van bloem, gist, zout en olie. Hou dan voor het maken van het deeg de instructies op de verpakking aan.
    Ingrediënten Hoofdgerecht voor 2 personen

    175 g bloem
    1 tl (à 3 ml) gedroogde gist
    1 tl (à 3 ml) zout
    2 el olijfolie
    1 teen knoflook, gepeld
    0,5 blik tomatenblokjes
    1 volle el tomatenpuree
    1 blikje tonijn op olie
    1 el kappertjes
    1 bol mozzarella
    4 takjes basilicum
    Instructie · Roer de gist en het zout door de bloem, schenk 1 el van de olijfolie erbij.
    · Schenk er al roerende met een pollepel 1 - 1,25 dl warm water bij tot je een deegmassa krijgt die na enkele minuten kneden niet meer aan je handen plakt.
    · Kneed goed door en laat het deeg dan afgedekt op een warme plaats (bijvoorbeeld in een lauwe oven op maximaal 40 °C) 1 uur rijzen.
    · Verwarm intussen de rest van de olie en bak hierin een uitgeperste teen knoflook.
    · Schenk er de tomatenblokjes bij en roer de tomatenpuree er doorheen, neem de pan van het vuur.
    · Roer de kappertjes door de saus en breng het mengsel op smaak met zout en peper.
    · Laat de tonijn uitlekken.
    · Verwarm de oven voor op 225 °C.
    · Verdeel dan het gerezen deeg in 2 stukken en rol het op een met bloem bestoven aanrecht uit tot 2 dunne ronde lappen van ca. 25 cm doorsnede.
    · Leg ze op een ingevette bakplaat.
    · Laat langs de rand 1,5 cm vrij en schep de vulling over de helft van het deeg.
    · Verdeel de tonijn erover, snij de mozzarella in plakjes en leg die erop.
    · Pluk de basilicumblaadjes van de takjes en leg ze erop.
    · Klap het deeg over de vulling dubbel en knijp de deegranden met duim en wijsvinger goed dicht.
    · Bak de pizza’s in de oven bruin in ca. 20 minuten.
    Serveer ze met een groene salade.

    08-08-2007 om 13:42 geschreven door bloemeke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aardappelsalade met garnalen


    Ingrediënten Mager hoofdgerecht voor 1 persoon

    200 g aardappels, geschild en in blokjes
    2 el yoghurtmayonaise
    2 el magere yoghurt of kwark
    1 el tomatentapenade
    1 bosuitje, in ringetjes
    1 rode paprika, in blokjes
    100 g roze garnalen
    50 g veldsla

    Instructie · Kook de blokjes aardappel in een pan met een laag water en wat zout in ca. 10 minuten gaar.
    · Roer intussen in een kommetje de mayonaise met de yoghurt of kwark en tomatentapenade door elkaar.
    · Giet de aardappels af.
    · Schep in een schaal de aardappels, bosui, paprika, garnalen en het mayonaisemengsel voorzichtig door elkaar.
    · Voeg zout en peper naar smaak toe.
    · Leg de veldsla op een schaaltje en schep er de aardappelsalade op.

    Ongeveer 350 ca.

    08-08-2007 om 13:41 geschreven door bloemeke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spaghetti met garnalen en citroen


    Omschrijving Spaghetti wordt vaak heel eenvoudig bereid met vis, schaal- of schelpdieren. Een flinke scheut geurige olijfolie erover en je weet niet wat je proeft!
    Ingrediënten Hoofdgerecht voor 4 personen
    400 g spaghetti
    1 citroen, schoongeboend
    1 el olijfolie
    2 tenen knoflook
    een mespunt gedroogde chilivlokken
    3 ansjovisfilets, fijngehakt
    500 g rauwe tijgergarnalen, gepeld
    50 ml witte wijn
    4 takjes (blad)peterselie, fijngehakt
    3 el olijfolie extra vierge
    Instructie · Kook de spaghetti in een ruime pan met kokend water en wat zout volgens de gebruiksaanwijzing beetgaar.
    · Rasp intussen boven een kommetje de schil (alleen het geel) van de citroen.
    · Verhit de olie in een koekenpan en fruit de knoflook, chilivlokken en ansjovis 30 seconden.
    · Voeg de garnalen toe en bak ze al omscheppend ca. 4 minuten tot ze roze en gaar zijn.
    · Voeg de wijn toe en laat deze kort borrelen.
    · Haal de pan van het vuur en meng er de citroenrasp door.
    · Giet de spaghetti af en schep deze meteen door de garnalen.
    · Verdeel de spaghetti over borden en strooi er de peterselie over.
    · Sprenkel er flink wat olijfolie extra vierge over.
    · Voeg zout en versgemalen zwarte peper naar smaak toe.

    08-08-2007 om 13:40 geschreven door bloemeke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vis met kruidige spinazie en kikkererwten


    Ingrediënten Hoofdgerecht voor 4 personen

    • 4 visfilets à 150 g (bijvoorbeeld roodbaars of tilapia)
    • 2 el citroensap
    • 1,5 el olie
    • 600 g panklare bladspinazie
    • 1 ui, gesnipperd
    • 2 tenen knoflook, fijngehakt
    • 400 g kikkererwten (blik, uitgelekt)
    • 1,5 tl gemalen komijn (djinten)
    • 1,5 tl gemalen koriander
    • een mespunt kaneel
    Instructie • Verwarm de oven voor op 225ºC.
    • Besprenkel de visfilets met het citroensap en strooi er wat zout en peper over.
    • Leg de filets op een ingevette bakplaat, schuif ze in de oven en bak ze in 10 minuten gaar.
    • Verhit ondertussen in een wok de helft van de olie en roerbak de spinazie in porties 2-3 minuten tot de bladeren net zijn geslonken.
    • Laat de groente in een vergiet goed uitlekken.
    • Veeg de pan schoon en verhit de rest van de olie.
    • Fruit de ui en knoflook 1 minuut.
    • Voeg de spinazie, kikkererwten, komijn, koriander en kaneel toe en roerbak het geheel 2-3 minuten.
    • Voeg zout en peper naar smaak toe.
    • Verdeel het spinaziemengsel over borden en leg op elk bord een visfilet.

    Ca. 350 kcal per persoon.

    08-08-2007 om 13:38 geschreven door bloemeke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pestopaddestoelen met penne


    Ingrediënten Hoofdgerecht voor 2 personen

    • 250 g kastanjechampignons of gemengde paddestoelen
    • 200 g oesterzwammen
    • 200 g penne
    • 2 el olijfolie
    • 4 el slagroom
    • 4 el groene pesto
    • 2 el gehakte basilicum
    • 3 el geraspte parmezaanse kaas
    Instructie · Veeg de paddestoelen en oesterzwammen met keukenpapier schoon en snijd ze in stukken, kwarten of repen.
    · Kook de penne volgens de gebruiksaanwijzing gaar.
    · Verhit intussen de olie in een grote koekenpan en bak de paddestoelen al omscheppend op hoog vuur.
    · Zet het vuur heel laag, schenk de room erbij en roer de pesto erdoor.
    · Neem de pan van het vuur.
    · Breng de saus op smaak met zout en peper en schep de basilicum erdoor.
    · Giet de penne af en schep de paddestoelen en de saus erover, strooi de parmezaanse kaas erop.

    08-08-2007 om 13:37 geschreven door bloemeke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Shoarmabroodjes met tofu en guacamole


    Ingrediënten Hoofdgerecht voor 4 personen.

    1 grote ui
    1 bakje champignons
    2 pakjes tofu roerbakgehakt licht gekruid à 180 g (supermarkt)
    2 el olie
    1 el citroensap
    2 el jalapeñopepers op zuur (potje)
    2 avocado’s
    2 tomaten
    15 g koriander
    8 shoarmabroodjes
    Instructie · Pel en snipper de ui.
    · Maak de champignons schoon en snijd deze in dikke plakjes.
    · Verhit de olie in een koekenpan en bak de helft van de uisnippers ca. 2 minuten.
    · Voeg de champignons toe en bak deze ca. 3 minuten mee.
    · Voeg het tofu roerbakgehakt toe en bak ca. 5 minuten.
    · Roer de citroensap en 1 el jalapeñopepers erdoor en verwarm het geheel nog ca. 2 minuten.
    · Schil intussen voor de guacamole de avocado’s en verwijder de pitten.
    · Prak de avocado’s fijn.
    · Snijd de rest van de jalapeñopepers fijn en snijd de tomaten in kleine blokjes.
    · Roer ui, pepers en tomaten door de avocado en knip de koriander erboven fijn.
    · Breng op smaak met zout en peper.
    · Rooster de broodjes en snijd ze open.
    · Vul elk broodje met het tofumengsel en schep er een flinke lepel guacamole over.

    Serveer met een frisse sla.

    08-08-2007 om 13:35 geschreven door bloemeke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pastasalade met courgette


    Ingrediënten Hoofdgerecht voor 4 personen

    300 g grote macaroni of penne
    2 courgettes
    1 struik bleekselderij
    1 rode paprika
    5 el olijfolie
    2 el witte balsamicoazijn
    1 teen knoflook
    1 tl gedroogde majoraan
    2 augurken
    150 g oude kaas
    Instructie · Breng ruim water aan de kook en bereid de pasta volgens gebruiksaanwijzing.
    · Laat uitlekken in een vergiet.
    · Doe de pasta in een grote kom, schep er 1 el van de olie door en laat hem verder afkoelen.
    · Was de courgettes en snijd ze in dikke plakken.
    · Halveer de plakken.
    · Maak de bleekselderij schoon en snijd de stengels in plakjes.
    · Maak de paprika schoon en snijd deze in repen.
    · Verhit 2 el van de olie in een grote braadpan of wok en bak de courgette, bleekselderij en paprika al omscheppend in ca. 6 minuten gaar.
    · Pel de knoflook en pers deze boven het groentemengsel uit.
    · Snijd de augurken in kleine blokjes.
    · Roer de rest van de olie met de azijn, majoraan en augurkjes tot een sausje en breng hem op smaak met zout en peper.
    · Doe de groenten bij de pasta, schenk de dressing erover en schep alles goed door elkaar.
    · Snijd de kaas in blokjes en schep die ook door de salade.
    · Laat alle smaken ca. 30 minuten intrekken.

    08-08-2007 om 13:34 geschreven door bloemeke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pizza bloemeke met ui


    Ingrediënten Vegetarisch hoofdgerecht voor 2 personen

    • 1 el olijfolie
    • 2 rode uien, in ringen
    • 0,5 pak mix voor pizzabodem (à 450 g)
    • 125 g ricotta
    • 75 g gorgonzola
    • 1 bolletje mozzarella, in plakken
    • 50 g geraspte pittige kaas, bijv. Grana padano
    • 2 handjes rucola
    Instructie · Verwarm de oven voor op 225ºC.
    · Verhit de olie in een koekenpan en bak de ringen ui op een matig vuur ca. 4 minuten tot ze zacht zijn; laat ze niet bruin kleuren.
    · Maak het deeg volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
    · Verdeel het deeg in twee gelijke ballen en rol ze op een met bloem bestoven werkvlak uit tot dunne ronde lappen van ca. 25 cm doorsnee.
    · Leg de deeglappen op een ingevette bakplaat (of gebruik twee bakplaten).
    · Bestrijk het deeg met de ricotta.
    · Verdeel er dan de gorgonzola, mozzarella en ringen ui over.
    · Strooi er als laatste de geraspte kaas over.
    · Schuif de bakplaat in de oven (of twee bakplaten boven elkaar) en bak de pizza’s in ca. 15 minuten gaar en goudbruin.
    · Verdeel de rucola over de pizza’s.

    08-08-2007 om 13:32 geschreven door bloemeke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mie met paddenstoelen


    Ingrediënten Vegetarisch hoofdgerecht voor 4 personen

    • 250 g dunne eiermie
    • 2 cm verse gemberwortel (geschild en fijngehakt)
    • 1 teen knoflook, fijngehakt
    • 1 rode chilipeper (zaadjes eventueel verwijderd), fijngehakt
    • 3 bosuitjes, fijngehakt
    • 3 portobello’s, in plakjes
    • 200 g shiitake, in plakjes
    • 100 g taugé
    • 15 g koriander, fijngehakt
    Instructie • Bereid de mie volgens de gebruikaanwijzing op de verpakking.
    • Giet de noedels af en laat ze uitlekken in een vergiet.
    • Verhit de olie in een hapjespan of wok en bak de gember, knoflook, chilipeper en de helft van de bosuitjes 1 minuut lang.
    • Voeg de portobello’s en shiitakes toe en roerbak het geheel ca. 4 minuten.
    • Voeg de taugé en mie toe en roerbak ze ca. 1 minuut mee.
    • Schenk de sojasaus en het citroensap in de pan en roerbak alles nog 1 minuutje.
    • Verdeel de mie over de borden en strooi er de koriander en de rest van de bosui overheen.

    08-08-2007 om 13:31 geschreven door bloemeke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aardappelgratin met ui, pesto en witte creme saus


    (voor 4 personen)
    Ingrediënten
    Instructie Verwarm de oven voor op 200 graden.
    Vet een ovenschaal in.

    Snijd de uien in stukjes of in ringen.
    Doe de olie in een koekenpan en bak hierin de uien mooi bruin. Roer vervolgens de pesto erdoor.

    Bereid de witte creme saus volgens de aanwijzingen op de verpakking. Als de saus klaar is, schep dan de aardappelschijfjes erdoor.

    Doe 1/3 van het aardappel/saus mengsel in een ovenschaal. Verdeel hierover de helft van het ui/pesto mengsel. Vervolgens weer een laag aardappel/saus mengsel, het restant ui/pesto en dek het geheel af met de overgebleven aardappels in saus.
    Strooi nu de geraspte kaas erover.

    Zet de schotel in de voorverwarmde oven en bak het geheel in circa 30 minuten goudbruin en gaar.

    Lekker met groente en bijvoorbeeld een stukje vlees of vis naar keuze.

    08-08-2007 om 13:30 geschreven door bloemeke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Witlof met ham en kaas


    Ingrediënten Voorgerecht voor 4 personen

    50 g rauwe ham, in plakjes
    2 el pijnboompitten
    50 g feta, in blokjes
    1 bosuitje
    8 cherrytomaatjes
    1 el olijfolie
    2 tl azijn
    2 stronkjes witlof
    Instructie · Snij de ham in reepjes en de kaas in blokjes.
    · Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan iets bruin en laat ze afkoelen.
    · Snipper het bosuitje en snij de cherrytomaatjes met een scherp mes in partjes.
    · Schep de ham met de kaasblokjes, tomaatjes en het bosuitje door elkaar.
    · Schep er de olijfolie en azijn voorzichtig door.
    · Haal van de witlofstronkjes 12 mooie grote bladeren (de rest wordt niet meer gebruikt).
    · Leg ze op een schaal of verdeel ze over 4 bordjes en schep het ham-kaasmengsel erin

    08-08-2007 om 13:28 geschreven door bloemeke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kippensoep met kokos


    Ingrediënten Voorgerecht voor 4 personen

    • 2 cm verse gemberwortel
    • 1 stengel citroengras (sereh)
    • 1 blik kokosmelk (4 dl)
    • 3 dl kippenbouillon (van tablet)
    • 1 rode chilipeper, zaadjes verwijderd en fijngehakt
    • 400 g kipfilet, in reepjes
    • 2 el vissaus
    • 1-2 el citroen- of limoensap
    • 6 takjes koriander, fijngehakt
    Instructie • Schil de gemberwortel en hak het vruchtvlees fijn.
    • Verwijder de buitenste stugge bladeren van het citroengras en hak het binnenste gedeelte fijn.
    • Breng in een pan met dikke bodem de kokosmelk samen met de bouillon zachtjes aan de kook.
    • Voeg de gember, het citroengras en de chilipeper toe. Laat de soep ca. 5 minuten zacht koken.
    • Meng er de reepjes kip door en laat de soep nog 5 minuten koken.
    • Breng op smaak met de vissaus en het citroen- of limoensap.
    • Verdeel de soep over kommen en strooi er de koriander over.

    Tip:
    Maak er een maaltijdsoep voor twee personen van: verdeel 200 gram gewelde mihoen over kommen en schep er de soep over.

    08-08-2007 om 13:27 geschreven door bloemeke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kerstkalkoen met chocoladesaus


    Ingrediënten Hoofdgerecht voor 6 personen

    1 kalkoen (ca. 2 -2,5 kg)
    3 laurierblaadjes
    75 g boter
    3 el olijfolie
    2 tenen knoflook
    1 ui, gesnipperd
    3 tomaten, ontveld en in stukjes
    4 dl kippenbouillon (van tablet)
    2 el balsamicoazijn
    25 g extra bittere chocola, fijngehakt

    Extra nodig: keukentouw, grote braadslee, staafmixer of keukenmachine

    Instructie · Verwarm de oven voor op 200 °C.
    · Bestrooi de binnen- en buitenkant van de kalkoen met zout en peper.
    · Stop de laurierblaadjes in de holte van de kalkoen.
    · Bind de poten van de kalkoen met keukentouw op.
    · Smelt in een pannetje de boter samen met de olie.
    · Schenk de helft van het mengsel in de braadslee en leg er de kalkoen op de borst in.
    · Schenk de rest van het botermengsel erover.
    · Dek de kalkoen losjes af met aluminiumfolie om uitdrogen te voorkomen.
    · Zet de braadslee in de oven en braad de kalkoen in 2 tot 2,5 uur goudbruin en gaar.
    · Schakel na 1 uur de oventemperatuur terug naar 175 ºC.
    · Bedruip de kalkoen regelmatig met braadvocht.
    · Verwijder de laatste 40 minuten het aluminiumfolie en draai de kalkoen om.
    · Controleer of de kalkoen gaar is door met de punt van een mes in het dikste deel van een dijbeen te steken: het vocht dat eruit loopt moet helder zijn. Is het roze van kleur, laat de kalkoen dan nog ca. 15 minuten in de oven staan.
    · Neem de braadslee uit de oven en wikkel de kalkoen in een stuk aluminiumfolie.
    · Laat de kalkoen rusten terwijl je de saus bereid.
    · Schep 6 eetlepels van het braadvocht in een pannetje.
    · Verwarm het braadvocht en voeg de knoflook, ui en tomaten toe.
    · Fruit de ingrediënten ca. 10 minuten op een matig vuur.
    · Voeg de bouillon en azijn toe en meng het geheel goed.
    · Pureer de saus in een keukenmachine of met behulp van een staafmixer.
    · Schenk de saus weer in de pan en voeg de chocola toe.
    · Smelt de chocola op een laag vuur.
    · Voeg zout en peper naar smaak toe.
    · Leg de kalkoen op een grote snijplank en snijd hem aan tafel aan.
    · Serveer de saus erbij.
    · Lekker met geroosterde pompoen (zie tip) en gemengde gekookte boontjes (bijvoorbeeld sugar snaps, haricots verts en peultjes).

    Bereidingstijd: ca. 3 uur, inclusief oventijd.

    08-08-2007 om 13:21 geschreven door bloemeke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gemarineerde zwaardvis met sinaasappel

    Ingrediënten Voorgerecht voor 4 personen
    400 g zwaardvis, in zo dun mogelijke plakken
    2 sinaasappels
    sap van een halve citroen
    1 teen knoflook, geperst
    75 g rucola
    3 el olijfolie extra vierge
    2 el pijnboompitten, geroosterd
    Instructie · Leg de plakjes zwaardvis naast elkaar in een ondiepe schaal.
    · Pers 1 sinaasappel uit.
    · Meng in een kommetje het citroensap met het sinaasappelsap.
    · Schenk het sap over de vis in de schaal.
    · Verdeel er de knoflook over.
    · Dek de schaal met plasticfolie af en laat de vis minimaal 2 uur in de koelkast marineren.
    · Pel de andere sinaasappel, verwijder het wit en snijd het vruchtvlees in kleine stukjes.
    · Verdeel de rucola over vier borden en leg er de plakjes vis op.
    · Verdeel de sinaasappelstukjes over de borden.
    · Sprenkel er de olijfolie over.
    · Strooi er de pijnboompitten, wat zout en versgemalen peper over.

    Lekker met repen ciabatta.

    08-08-2007 om 13:18 geschreven door bloemeke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spaans mosselpakketje uit de oven


    Omschrijving Dit is een leuke en makkelijke manier om mosselen te bereiden. De Spaanse saus is op sinterklaasavond natuurlijk heel toepasselijk.
    Ingrediënten Voorgerecht voor 4 personen

    2 kilo mosselen
    100 g spekreepjes
    2 tenen knoflook, fijngehakt
    2 dl gezeefde tomaten
    1 tl pikant paprikapoeder
    1 rode paprika, in dunne repen
    4 takjes peterselie, grofgehakt

    Extra nodig: 4 stukken bakpapier van ca. 30 X 50 cm, nietmachine.
    Instructie • Verwarm de oven voor op 225ºC.
    • Maak de mosselen schoon en verwijder kapotte exemplaren.
    • Bak in een koekenpan de spekreepjes samen met de knoflook 3-4 minuten.
    • Haal de pan van het vuur en roer er de gezeefde tomaten en paprikapoeder door.
    • Verdeel de mosselen en de repen paprika over de stukken bakpapier.
    • Schep er de tomaten-speksaus op en strooi er de peterselie over.
    • Vouw het bakpapier over de mosselen heen goed dicht en niet de naden vast.
    • Leg de pakketjes in de oven en laat de mosselen in 15-18 minuten garen.
    • Maak de pakketjes aan tafel open. (Eet mosselen die niet zijn opengegaan niet op!)

    Lekker met brood.

    08-08-2007 om 13:17 geschreven door bloemeke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zoetzure prei met knoflook


    Omschrijving Ook goed voor je humeur: verse rode peper. Om de ‘brand’ in je mond te blussen, wordt er door je hersenen een natuurlijke pijnstiller aangemaakt: het gelukshormoon endorfine.
    Ingrediënten Voor-/bijgerecht voor 2 personen

    500 gr prei
    1/2 rode peper
    1-2 el olie
    2 teentjes knoflook
    1 1/2 tl azijn
    1 el gembersiroop
    3 takjes bladselderij
    Instructie • Verwijder de lelijke bladeren en het worteluiteinde van de prei en was de groenten.
    • Snijd de prei in ringen van 1 cm dikte.
    • Snijd het kapje met de steelaanzet van de rode peper, rol de peper tussen je handen en klop de pitjes uit de peper.
    • Snijd de peper in zeer dunne ringetjes.
    • Was je handen goed daarna!
    • Verhit in een braadpan de olie en pers er de teentjes knoflook boven uit.
    • Voeg de peperringetjes toe en laat de knoflook en peper op een laag vuur zachtjes 1 minuut bakken.
    • Bak de prei op hoog vuur mee en voeg na 3 minuten azijn, gembersiroop en 1/2 dl water toe. Roer goed door.
    • Laat alles 3 minuten met het deksel op de pan zachtjes stoven.
    • Doe de zoetzure prei over in een voorverwarmde schaal en knip de takjes selderij erboven fijn.

    Tekst: Maaike Visser. Foto: Peter Kooijman. Styling: Susanne Houx. Recepten en foto’s gerechten: AGF Promotie Nederland.

      Voorbereidingstijd:10 tot 20 minuten.  

    08-08-2007 om 13:13 geschreven door bloemeke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geroosterde aardappels met gepofte knoflook


    Omschrijving Dit is een supermakkelijke en lekkere manier om aardappels klaar te maken. De gepofte knoflooktenen knijp je aan tafel over de aardappels uit. Heerlijk met biefstuk en sla!
    Ingrediënten Bijgerecht voor 4 personen

    800 g nieuwe aardappels
    3 el olijfolie
    12 tenen knoflook (ongepeld)
    4 takjes rozemarijn
    Instructie · Verwarm de oven voor op 225ºC.
    · Boen de aardappels schoon en snijd ze in partjes (schil de aardappels niet).
    · Dep de aardappels met keukenpapier goed droog en leg ze in een braadslee, meng de olie er door.
    · Leg de knoflooktenen en takjes rozemarijn erbij.
    · Rooster de aardappels in 35-45 minuten goudbruin en gaar; schep ze regelmatig om.
    · Bestrooi de aardappels met zout en peper.
    · Knijp de tenen knoflook over de aardappels uit.

    Let op: bereidingstijd is exclusief oventijd.

    Recept: Tal Maes. Foto: Peter Kooijman. Styling: Desiree van Dijk. Bereiding: Jaqueline Pietrowski.

      Voorbereidingstijd:20 tot 30 minuten.  

    08-08-2007 om 13:12 geschreven door bloemeke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kruidige aardappels met spinazie


    Omschrijving Aardappels worden in India als groente beschouwd en ook zo gegeten. Je kunt dit gerecht dus prima opdienen met de viscurry en wat basmatirijst.
    Ingrediënten Bijgerecht voor 4 personen

    • 2 el olie
    • 1 teen knoflook, fijngehakt
    • 2 cm verse gemberwortel, geschild en fijngehakt
    • 1 rode chilipeper, zaadjes verwijderd en fijngehakt
    • 350 g panklare aardappelschijfjes
    • 1 tl garam masala
    • 300 g verse panklare spinazie
    Instructie • Verhit de olie in een hapjespan of wok en fruit de knoflook, gember en chilipeper 1 minuut.
    • Voeg de aardappelschijfjes en garam masala toe en schenk 1,5 dl heet water in de pan.
    • Laat de aardappels afgedekt ca. 8 minuten stoven tot bijna al het vocht is verdampt; schep de aardappels regelmatig om.
    • Voeg dan spinazie in delen toe en schep het gerecht om tot de spinazie is geslonken.
    • Breng het gerecht met zout en peper op smaak.

    Recept: Mirjam Bakker-van Dam Foto: Peter Kooijman Bereiding: Jacqueline Pietrowski Styling: Cyn Ferdinandus.

      Voorbereidingstijd:10 tot 20 minuten.  

    08-08-2007 om 13:10 geschreven door bloemeke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gepofte aardappel met basilicumsaus


    Ingrediënten Bijgerecht voor 4 personen

    • 4 grote pofaardappels
    • 1 el olijfolie
    • 3 el yoghurtmayonaise
    • 2 el yoghurt
    • 1 teen knoflook, geperst
    • 15 g basilicum
    Instructie · Verwarm de oven voor op 200 °C.
    · Boen de aardappels schoon en prik ze op enkele plaatsen met een vork in.
    · Vet de aardappels rondom met olie in en leg ze ca. 1 uur en 15 minuten in de oven, tot ze vanbinnen gaar zijn en vanbuiten knapperig.
    · Meng in een kommetje de mayonaise met de yoghurt en knoflook.
    · Hak de basilicum fijn en meng die er doorheen.
    · Snijd de aardappels van boven kruiselings tot op de helft in.
    · Strooi er wat zout over en schep er wat van de basilicumsaus in.

    Eet ze bijvoorbeeld bij de Italiaanse gehaktspiesjes.

    Recept: Tal Maes. Foto’s: Peter Kooijman. Bereiding: Ingmar Niezen. Styling: Isabelle van der Horst

      Voorbereidingstijd:1 tot 2 uur.  

    08-08-2007 om 13:08 geschreven door bloemeke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Salade met sinaasappel en chocola


    Ingrediënten Voorgerecht voor 6 personen

    8 el olijfolie
    2 el witte-wijnazijn
    2 bosuitjes, in dunne ringen
    1 tl gemengde peperkorrels, grofgemalen
    3 sinaasappels
    100 g rucola
    50 hazelnoten, grofgehakt
    20 g extra bittere chocola
    Instructie · Meng in een kommetje de olie, azijn, bosuitjes, gemengde peper en wat zout.
    · Schil de sinaasappels en verwijder het wit.
    · Snijd het vruchtvlees in dunne plakken.
    · Verdeel de rucola over zes borden en leg er de plakken sinaasappel op.
    · Sprenkel er de dressing over en strooi er de hazelnoten over.
    · Schaaf met een dunschiller mooie flinters van de chocola (dit gaat het makkelijkst als de chocola op kamertemperatuur is) en verdeel ze over de salade.

    Tip: Gemengde peperkorrels worden ook wel verkocht onder de naam vier-seizoenenpeper. Voor een extra mooi effect, strooi je over de salade nog een paar roze peperkorrels uit het potje.

    Recepten: Tal Maes. Bereiding: Jacqueline Pietrowski. Foto’s: Peter Kooijman. Styling: Desirée van Dijk

      Voorbereidingstijd:10 tot 20 minuten.  

    08-08-2007 om 13:06 geschreven door bloemeke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gebakken Banaan


    Instructie Zeef 4 eetl. bloem met 1 theel.bakpoeder in een kom en voeg wat zout toe.
    Roer er zoveel lauwwarm water door tot er een glad maar niet al te dun beslag ontstaat.
    Klop 1 eiwit stijf en schep door het beslag en laat het beslag 10 min. rusten.
    Verhit olie in de koekenpan om te frituren.
    Pel de bananen en snij ze overlangs door tweeen of snij ze schuin in 2 cm dikke plakjes.
    Haal ze voorzichtig door het beslag en frituur ze in de hete olie.
    Laat ze even uitlekken op wat keukenpapier.

    Heerlijk met wat poedersuiker en zelfgemaakte sate saus!!

    08-08-2007 om 13:01 geschreven door bloemeke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Romige Mosterdsoep


    Ingrediënten
    Instructie In een pan 1 liter water met bouillontabletten aan de kook brengen.
    Ondertussen prei schoonmaken en in dunne ringen snijden (wassen en laten uitlekken).
    Katenspek in reepjes snijden en krokant bakken in de olie.
    Spek op keukenpapier laten uitlekken.
    Met een garde de creme fraiche door de bouillon kloppen en de mosterd erdoor roeren.
    Smeerkaas al roerende in de soep laten smelten. Spek erbij doen.
    Soep binden met allesbinder of maizena.
    Opsmaak brengen met zout en peper.
    Als laatste de prei toevoegen en direct opdienen.

    08-08-2007 om 13:00 geschreven door bloemeke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    07-08-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bloemkoolsoep

    Ingrediënten

    1 bloemkool
    1 preiwit
    20 g boter (bakboter)
    1.25 dl bouillon
    peper
    zout
    4 sneetjes wit brood
    1 theelepel kerriepoeder
    1 dl room

    Bereidingswijze

    De bloemkool reinigen, wassen en in roosjes verdelen. De prei reinigen, wassen en in zeer fijne ringen snijden.De helft van de boter verwarmen en hierin de bloemkoolroosjes en driekwart van de prei bakken gedurende 3 minuten. De bouillon toevoegen en op een zacht vuurtje laten sudderen tot de groenten gaar zijn.De soep doorsteken en op smaak brengen met zout en peper.De korsten van het brood snijden en de broodsneetjes in driehoekjes verdelen.De rest van de vetstof heet laten worden in een braadpan, het kerriepoeder toevoegen, goed mengen en hierin de stukjes brood bakken.De soep afwerken met de room en de rest van de preiringen. De croûtons apart opdienen zodat ze knapperig blijven

    07-08-2007 om 22:02 geschreven door bloemeke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tompoes van aardappel met mosterd

    Ingrediënten

    10 aardappelen (Bintje)
    3 eierdooiers
    1 eetlepel mosterd (Gentse mosterd)
    peper
    zout
    nootmuskaat
    250 g bloem (tarwebloem)
    30 g boter (bakboter)
    1 cl arachideolie
    2 eieren
    5 dl melk (halfvol)
    6 eetlepels peterselie (fijngehakt)

    Bereidingswijze

    Met de bloem, eieren, melk, gesmolten boter en olie een flensjesbeslag maken. De gehakte peterselie erdoor mengen en kruiden met peper en zout.De geschilde aardappelen koken, afgieten en goed laten drogen op het vuur. Terwijl ze nog heet zijn, doorsteken met een draaizeef of met een stamper. Vermengen met de eierdooiers en kruiden met peper, zout en nootmuskaat. Naar voorkeur meer of minder mosterd door de puree roeren.Van het flensjesbeslag dikke flensjes bakken; drie per persoon. Met een vorm van 5 centimeter diameter rondjes uitsteken uit de flensjes. Met een spuitzak met getand spuitmondje het aardappelmengsel op twee van de drie flensjes spuiten. Op elkaar leggen en afdekken met het derde flensje. Aandrukken tot een hoog taartje.Opwarmen in een matig warme oven.Opdienen als begeleiding van bijvoorbeeld een malse biefstuk of een gebraad van een wit-blauw rund.

    07-08-2007 om 22:00 geschreven door bloemeke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Biscuit met boterroom

    Ingrediënten

    80 g suiker
    4 eieren
    80 g bloem (tarwebloem)
    1 theelepel maïszetmeel
    75 g hagelslag
    250 g boter (roomboter)
    5 eierdooiers
    125 g suiker
    1 dl water
    1 zakje vanillesuiker

    Bereidingswijze

    De eieren en de suiker zeer luchtig opkloppen in een warmwaterbad. Laten afkoelen.De bloem zeven en door het ei-suikermengsel spatelen.Een springvorm lichtjes beboteren en vullen met het beslag. Bakken in een voorverwarmde oven van 220 graden tot de biscuit mooi bruin is en laten afkoelen.Ondertussen de boterroom maken. Hiervoor de suiker en het water aan de kook brengen en opkloppen tot een klare, kleverige siroop. De suikersiroop beetje bij beetje bij de eierdooiers voegen en kloppen tot een schuimig mengsel. De zachte boter in kleine hoeveelheden bij het mengsel voegen en roeren tot een lichte crème wordt bekomen.De taart met een groot mes in 2 schijven snijden. Een schijf bestrijken met boterroom en de tweede schijf er terug opleggen. Ook de zijkanten insmeren met boterroom en de taart door de hagelslag rollen.Versieren met toefjes boterroom.

    07-08-2007 om 21:59 geschreven door bloemeke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Veel plezier op mijn blog en smakelijk.
    Archief per week
  • 19/11-25/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007

    Gastenboek
  • blog.seniorennet.be
  • groetjes
  • Hallo!
  • groetjes
  • prettig weekend van Joke

    laat jou kribbel achter


    Foto

    Foto

    Rondvraag / Poll
    wat eet je het liefst?
    frietjes
    pizza
    pita
    pasta
    salades
    eenvoudige aardappels, groenten, vlees
    chinees
    Bekijk resultaat


    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !

    Een interessant adres?

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!