Welkom laat gerust een kribbel achter in mijn gastenboek, dank u wel.
Foto
Foto
Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 
Inhoud blog
  • Koninklijk Belgisch Instituut
  • MEGA SPEELSTAD
  • geurige kaneelstokjes
  • Hongaarse stoofschotel
  • Kotelet 'Kopenhagen'
    Foto
    Rondvraag / Poll
    Wie kookt er meest in huis?
    man
    vrouw
    beiden evenveel
    Bekijk resultaat

    Foto
    Zoeken in blog

    Welkom op lekker kookhoekje
    voor iedereen die graag eet en weet
    08-08-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pizza bloemeke met ui


    Ingrediënten Vegetarisch hoofdgerecht voor 2 personen

    • 1 el olijfolie
    • 2 rode uien, in ringen
    • 0,5 pak mix voor pizzabodem (à 450 g)
    • 125 g ricotta
    • 75 g gorgonzola
    • 1 bolletje mozzarella, in plakken
    • 50 g geraspte pittige kaas, bijv. Grana padano
    • 2 handjes rucola
    Instructie · Verwarm de oven voor op 225ºC.
    · Verhit de olie in een koekenpan en bak de ringen ui op een matig vuur ca. 4 minuten tot ze zacht zijn; laat ze niet bruin kleuren.
    · Maak het deeg volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
    · Verdeel het deeg in twee gelijke ballen en rol ze op een met bloem bestoven werkvlak uit tot dunne ronde lappen van ca. 25 cm doorsnee.
    · Leg de deeglappen op een ingevette bakplaat (of gebruik twee bakplaten).
    · Bestrijk het deeg met de ricotta.
    · Verdeel er dan de gorgonzola, mozzarella en ringen ui over.
    · Strooi er als laatste de geraspte kaas over.
    · Schuif de bakplaat in de oven (of twee bakplaten boven elkaar) en bak de pizza’s in ca. 15 minuten gaar en goudbruin.
    · Verdeel de rucola over de pizza’s.

    08-08-2007 om 13:32 geschreven door bloemeke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mie met paddenstoelen


    Ingrediënten Vegetarisch hoofdgerecht voor 4 personen

    • 250 g dunne eiermie
    • 2 cm verse gemberwortel (geschild en fijngehakt)
    • 1 teen knoflook, fijngehakt
    • 1 rode chilipeper (zaadjes eventueel verwijderd), fijngehakt
    • 3 bosuitjes, fijngehakt
    • 3 portobello’s, in plakjes
    • 200 g shiitake, in plakjes
    • 100 g taugé
    • 15 g koriander, fijngehakt
    Instructie • Bereid de mie volgens de gebruikaanwijzing op de verpakking.
    • Giet de noedels af en laat ze uitlekken in een vergiet.
    • Verhit de olie in een hapjespan of wok en bak de gember, knoflook, chilipeper en de helft van de bosuitjes 1 minuut lang.
    • Voeg de portobello’s en shiitakes toe en roerbak het geheel ca. 4 minuten.
    • Voeg de taugé en mie toe en roerbak ze ca. 1 minuut mee.
    • Schenk de sojasaus en het citroensap in de pan en roerbak alles nog 1 minuutje.
    • Verdeel de mie over de borden en strooi er de koriander en de rest van de bosui overheen.

    08-08-2007 om 13:31 geschreven door bloemeke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aardappelgratin met ui, pesto en witte creme saus


    (voor 4 personen)
    Ingrediënten
    Instructie Verwarm de oven voor op 200 graden.
    Vet een ovenschaal in.

    Snijd de uien in stukjes of in ringen.
    Doe de olie in een koekenpan en bak hierin de uien mooi bruin. Roer vervolgens de pesto erdoor.

    Bereid de witte creme saus volgens de aanwijzingen op de verpakking. Als de saus klaar is, schep dan de aardappelschijfjes erdoor.

    Doe 1/3 van het aardappel/saus mengsel in een ovenschaal. Verdeel hierover de helft van het ui/pesto mengsel. Vervolgens weer een laag aardappel/saus mengsel, het restant ui/pesto en dek het geheel af met de overgebleven aardappels in saus.
    Strooi nu de geraspte kaas erover.

    Zet de schotel in de voorverwarmde oven en bak het geheel in circa 30 minuten goudbruin en gaar.

    Lekker met groente en bijvoorbeeld een stukje vlees of vis naar keuze.

    08-08-2007 om 13:30 geschreven door bloemeke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Witlof met ham en kaas


    Ingrediënten Voorgerecht voor 4 personen

    50 g rauwe ham, in plakjes
    2 el pijnboompitten
    50 g feta, in blokjes
    1 bosuitje
    8 cherrytomaatjes
    1 el olijfolie
    2 tl azijn
    2 stronkjes witlof
    Instructie · Snij de ham in reepjes en de kaas in blokjes.
    · Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan iets bruin en laat ze afkoelen.
    · Snipper het bosuitje en snij de cherrytomaatjes met een scherp mes in partjes.
    · Schep de ham met de kaasblokjes, tomaatjes en het bosuitje door elkaar.
    · Schep er de olijfolie en azijn voorzichtig door.
    · Haal van de witlofstronkjes 12 mooie grote bladeren (de rest wordt niet meer gebruikt).
    · Leg ze op een schaal of verdeel ze over 4 bordjes en schep het ham-kaasmengsel erin

    08-08-2007 om 13:28 geschreven door bloemeke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kippensoep met kokos


    Ingrediënten Voorgerecht voor 4 personen

    • 2 cm verse gemberwortel
    • 1 stengel citroengras (sereh)
    • 1 blik kokosmelk (4 dl)
    • 3 dl kippenbouillon (van tablet)
    • 1 rode chilipeper, zaadjes verwijderd en fijngehakt
    • 400 g kipfilet, in reepjes
    • 2 el vissaus
    • 1-2 el citroen- of limoensap
    • 6 takjes koriander, fijngehakt
    Instructie • Schil de gemberwortel en hak het vruchtvlees fijn.
    • Verwijder de buitenste stugge bladeren van het citroengras en hak het binnenste gedeelte fijn.
    • Breng in een pan met dikke bodem de kokosmelk samen met de bouillon zachtjes aan de kook.
    • Voeg de gember, het citroengras en de chilipeper toe. Laat de soep ca. 5 minuten zacht koken.
    • Meng er de reepjes kip door en laat de soep nog 5 minuten koken.
    • Breng op smaak met de vissaus en het citroen- of limoensap.
    • Verdeel de soep over kommen en strooi er de koriander over.

    Tip:
    Maak er een maaltijdsoep voor twee personen van: verdeel 200 gram gewelde mihoen over kommen en schep er de soep over.

    08-08-2007 om 13:27 geschreven door bloemeke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kerstkalkoen met chocoladesaus


    Ingrediënten Hoofdgerecht voor 6 personen

    1 kalkoen (ca. 2 -2,5 kg)
    3 laurierblaadjes
    75 g boter
    3 el olijfolie
    2 tenen knoflook
    1 ui, gesnipperd
    3 tomaten, ontveld en in stukjes
    4 dl kippenbouillon (van tablet)
    2 el balsamicoazijn
    25 g extra bittere chocola, fijngehakt

    Extra nodig: keukentouw, grote braadslee, staafmixer of keukenmachine

    Instructie · Verwarm de oven voor op 200 °C.
    · Bestrooi de binnen- en buitenkant van de kalkoen met zout en peper.
    · Stop de laurierblaadjes in de holte van de kalkoen.
    · Bind de poten van de kalkoen met keukentouw op.
    · Smelt in een pannetje de boter samen met de olie.
    · Schenk de helft van het mengsel in de braadslee en leg er de kalkoen op de borst in.
    · Schenk de rest van het botermengsel erover.
    · Dek de kalkoen losjes af met aluminiumfolie om uitdrogen te voorkomen.
    · Zet de braadslee in de oven en braad de kalkoen in 2 tot 2,5 uur goudbruin en gaar.
    · Schakel na 1 uur de oventemperatuur terug naar 175 ºC.
    · Bedruip de kalkoen regelmatig met braadvocht.
    · Verwijder de laatste 40 minuten het aluminiumfolie en draai de kalkoen om.
    · Controleer of de kalkoen gaar is door met de punt van een mes in het dikste deel van een dijbeen te steken: het vocht dat eruit loopt moet helder zijn. Is het roze van kleur, laat de kalkoen dan nog ca. 15 minuten in de oven staan.
    · Neem de braadslee uit de oven en wikkel de kalkoen in een stuk aluminiumfolie.
    · Laat de kalkoen rusten terwijl je de saus bereid.
    · Schep 6 eetlepels van het braadvocht in een pannetje.
    · Verwarm het braadvocht en voeg de knoflook, ui en tomaten toe.
    · Fruit de ingrediënten ca. 10 minuten op een matig vuur.
    · Voeg de bouillon en azijn toe en meng het geheel goed.
    · Pureer de saus in een keukenmachine of met behulp van een staafmixer.
    · Schenk de saus weer in de pan en voeg de chocola toe.
    · Smelt de chocola op een laag vuur.
    · Voeg zout en peper naar smaak toe.
    · Leg de kalkoen op een grote snijplank en snijd hem aan tafel aan.
    · Serveer de saus erbij.
    · Lekker met geroosterde pompoen (zie tip) en gemengde gekookte boontjes (bijvoorbeeld sugar snaps, haricots verts en peultjes).

    Bereidingstijd: ca. 3 uur, inclusief oventijd.

    08-08-2007 om 13:21 geschreven door bloemeke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gemarineerde zwaardvis met sinaasappel

    Ingrediënten Voorgerecht voor 4 personen
    400 g zwaardvis, in zo dun mogelijke plakken
    2 sinaasappels
    sap van een halve citroen
    1 teen knoflook, geperst
    75 g rucola
    3 el olijfolie extra vierge
    2 el pijnboompitten, geroosterd
    Instructie · Leg de plakjes zwaardvis naast elkaar in een ondiepe schaal.
    · Pers 1 sinaasappel uit.
    · Meng in een kommetje het citroensap met het sinaasappelsap.
    · Schenk het sap over de vis in de schaal.
    · Verdeel er de knoflook over.
    · Dek de schaal met plasticfolie af en laat de vis minimaal 2 uur in de koelkast marineren.
    · Pel de andere sinaasappel, verwijder het wit en snijd het vruchtvlees in kleine stukjes.
    · Verdeel de rucola over vier borden en leg er de plakjes vis op.
    · Verdeel de sinaasappelstukjes over de borden.
    · Sprenkel er de olijfolie over.
    · Strooi er de pijnboompitten, wat zout en versgemalen peper over.

    Lekker met repen ciabatta.

    08-08-2007 om 13:18 geschreven door bloemeke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spaans mosselpakketje uit de oven


    Omschrijving Dit is een leuke en makkelijke manier om mosselen te bereiden. De Spaanse saus is op sinterklaasavond natuurlijk heel toepasselijk.
    Ingrediënten Voorgerecht voor 4 personen

    2 kilo mosselen
    100 g spekreepjes
    2 tenen knoflook, fijngehakt
    2 dl gezeefde tomaten
    1 tl pikant paprikapoeder
    1 rode paprika, in dunne repen
    4 takjes peterselie, grofgehakt

    Extra nodig: 4 stukken bakpapier van ca. 30 X 50 cm, nietmachine.
    Instructie • Verwarm de oven voor op 225ºC.
    • Maak de mosselen schoon en verwijder kapotte exemplaren.
    • Bak in een koekenpan de spekreepjes samen met de knoflook 3-4 minuten.
    • Haal de pan van het vuur en roer er de gezeefde tomaten en paprikapoeder door.
    • Verdeel de mosselen en de repen paprika over de stukken bakpapier.
    • Schep er de tomaten-speksaus op en strooi er de peterselie over.
    • Vouw het bakpapier over de mosselen heen goed dicht en niet de naden vast.
    • Leg de pakketjes in de oven en laat de mosselen in 15-18 minuten garen.
    • Maak de pakketjes aan tafel open. (Eet mosselen die niet zijn opengegaan niet op!)

    Lekker met brood.

    08-08-2007 om 13:17 geschreven door bloemeke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zoetzure prei met knoflook


    Omschrijving Ook goed voor je humeur: verse rode peper. Om de ‘brand’ in je mond te blussen, wordt er door je hersenen een natuurlijke pijnstiller aangemaakt: het gelukshormoon endorfine.
    Ingrediënten Voor-/bijgerecht voor 2 personen

    500 gr prei
    1/2 rode peper
    1-2 el olie
    2 teentjes knoflook
    1 1/2 tl azijn
    1 el gembersiroop
    3 takjes bladselderij
    Instructie • Verwijder de lelijke bladeren en het worteluiteinde van de prei en was de groenten.
    • Snijd de prei in ringen van 1 cm dikte.
    • Snijd het kapje met de steelaanzet van de rode peper, rol de peper tussen je handen en klop de pitjes uit de peper.
    • Snijd de peper in zeer dunne ringetjes.
    • Was je handen goed daarna!
    • Verhit in een braadpan de olie en pers er de teentjes knoflook boven uit.
    • Voeg de peperringetjes toe en laat de knoflook en peper op een laag vuur zachtjes 1 minuut bakken.
    • Bak de prei op hoog vuur mee en voeg na 3 minuten azijn, gembersiroop en 1/2 dl water toe. Roer goed door.
    • Laat alles 3 minuten met het deksel op de pan zachtjes stoven.
    • Doe de zoetzure prei over in een voorverwarmde schaal en knip de takjes selderij erboven fijn.

    Tekst: Maaike Visser. Foto: Peter Kooijman. Styling: Susanne Houx. Recepten en foto’s gerechten: AGF Promotie Nederland.

      Voorbereidingstijd:10 tot 20 minuten.  

    08-08-2007 om 13:13 geschreven door bloemeke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geroosterde aardappels met gepofte knoflook


    Omschrijving Dit is een supermakkelijke en lekkere manier om aardappels klaar te maken. De gepofte knoflooktenen knijp je aan tafel over de aardappels uit. Heerlijk met biefstuk en sla!
    Ingrediënten Bijgerecht voor 4 personen

    800 g nieuwe aardappels
    3 el olijfolie
    12 tenen knoflook (ongepeld)
    4 takjes rozemarijn
    Instructie · Verwarm de oven voor op 225ºC.
    · Boen de aardappels schoon en snijd ze in partjes (schil de aardappels niet).
    · Dep de aardappels met keukenpapier goed droog en leg ze in een braadslee, meng de olie er door.
    · Leg de knoflooktenen en takjes rozemarijn erbij.
    · Rooster de aardappels in 35-45 minuten goudbruin en gaar; schep ze regelmatig om.
    · Bestrooi de aardappels met zout en peper.
    · Knijp de tenen knoflook over de aardappels uit.

    Let op: bereidingstijd is exclusief oventijd.

    Recept: Tal Maes. Foto: Peter Kooijman. Styling: Desiree van Dijk. Bereiding: Jaqueline Pietrowski.

      Voorbereidingstijd:20 tot 30 minuten.  

    08-08-2007 om 13:12 geschreven door bloemeke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kruidige aardappels met spinazie


    Omschrijving Aardappels worden in India als groente beschouwd en ook zo gegeten. Je kunt dit gerecht dus prima opdienen met de viscurry en wat basmatirijst.
    Ingrediënten Bijgerecht voor 4 personen

    • 2 el olie
    • 1 teen knoflook, fijngehakt
    • 2 cm verse gemberwortel, geschild en fijngehakt
    • 1 rode chilipeper, zaadjes verwijderd en fijngehakt
    • 350 g panklare aardappelschijfjes
    • 1 tl garam masala
    • 300 g verse panklare spinazie
    Instructie • Verhit de olie in een hapjespan of wok en fruit de knoflook, gember en chilipeper 1 minuut.
    • Voeg de aardappelschijfjes en garam masala toe en schenk 1,5 dl heet water in de pan.
    • Laat de aardappels afgedekt ca. 8 minuten stoven tot bijna al het vocht is verdampt; schep de aardappels regelmatig om.
    • Voeg dan spinazie in delen toe en schep het gerecht om tot de spinazie is geslonken.
    • Breng het gerecht met zout en peper op smaak.

    Recept: Mirjam Bakker-van Dam Foto: Peter Kooijman Bereiding: Jacqueline Pietrowski Styling: Cyn Ferdinandus.

      Voorbereidingstijd:10 tot 20 minuten.  

    08-08-2007 om 13:10 geschreven door bloemeke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gepofte aardappel met basilicumsaus


    Ingrediënten Bijgerecht voor 4 personen

    • 4 grote pofaardappels
    • 1 el olijfolie
    • 3 el yoghurtmayonaise
    • 2 el yoghurt
    • 1 teen knoflook, geperst
    • 15 g basilicum
    Instructie · Verwarm de oven voor op 200 °C.
    · Boen de aardappels schoon en prik ze op enkele plaatsen met een vork in.
    · Vet de aardappels rondom met olie in en leg ze ca. 1 uur en 15 minuten in de oven, tot ze vanbinnen gaar zijn en vanbuiten knapperig.
    · Meng in een kommetje de mayonaise met de yoghurt en knoflook.
    · Hak de basilicum fijn en meng die er doorheen.
    · Snijd de aardappels van boven kruiselings tot op de helft in.
    · Strooi er wat zout over en schep er wat van de basilicumsaus in.

    Eet ze bijvoorbeeld bij de Italiaanse gehaktspiesjes.

    Recept: Tal Maes. Foto’s: Peter Kooijman. Bereiding: Ingmar Niezen. Styling: Isabelle van der Horst

      Voorbereidingstijd:1 tot 2 uur.  

    08-08-2007 om 13:08 geschreven door bloemeke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Salade met sinaasappel en chocola


    Ingrediënten Voorgerecht voor 6 personen

    8 el olijfolie
    2 el witte-wijnazijn
    2 bosuitjes, in dunne ringen
    1 tl gemengde peperkorrels, grofgemalen
    3 sinaasappels
    100 g rucola
    50 hazelnoten, grofgehakt
    20 g extra bittere chocola
    Instructie · Meng in een kommetje de olie, azijn, bosuitjes, gemengde peper en wat zout.
    · Schil de sinaasappels en verwijder het wit.
    · Snijd het vruchtvlees in dunne plakken.
    · Verdeel de rucola over zes borden en leg er de plakken sinaasappel op.
    · Sprenkel er de dressing over en strooi er de hazelnoten over.
    · Schaaf met een dunschiller mooie flinters van de chocola (dit gaat het makkelijkst als de chocola op kamertemperatuur is) en verdeel ze over de salade.

    Tip: Gemengde peperkorrels worden ook wel verkocht onder de naam vier-seizoenenpeper. Voor een extra mooi effect, strooi je over de salade nog een paar roze peperkorrels uit het potje.

    Recepten: Tal Maes. Bereiding: Jacqueline Pietrowski. Foto’s: Peter Kooijman. Styling: Desirée van Dijk

      Voorbereidingstijd:10 tot 20 minuten.  

    08-08-2007 om 13:06 geschreven door bloemeke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gebakken Banaan


    Instructie Zeef 4 eetl. bloem met 1 theel.bakpoeder in een kom en voeg wat zout toe.
    Roer er zoveel lauwwarm water door tot er een glad maar niet al te dun beslag ontstaat.
    Klop 1 eiwit stijf en schep door het beslag en laat het beslag 10 min. rusten.
    Verhit olie in de koekenpan om te frituren.
    Pel de bananen en snij ze overlangs door tweeen of snij ze schuin in 2 cm dikke plakjes.
    Haal ze voorzichtig door het beslag en frituur ze in de hete olie.
    Laat ze even uitlekken op wat keukenpapier.

    Heerlijk met wat poedersuiker en zelfgemaakte sate saus!!

    08-08-2007 om 13:01 geschreven door bloemeke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Romige Mosterdsoep


    Ingrediënten
    Instructie In een pan 1 liter water met bouillontabletten aan de kook brengen.
    Ondertussen prei schoonmaken en in dunne ringen snijden (wassen en laten uitlekken).
    Katenspek in reepjes snijden en krokant bakken in de olie.
    Spek op keukenpapier laten uitlekken.
    Met een garde de creme fraiche door de bouillon kloppen en de mosterd erdoor roeren.
    Smeerkaas al roerende in de soep laten smelten. Spek erbij doen.
    Soep binden met allesbinder of maizena.
    Opsmaak brengen met zout en peper.
    Als laatste de prei toevoegen en direct opdienen.

    08-08-2007 om 13:00 geschreven door bloemeke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    07-08-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bloemkoolsoep

    Ingrediënten

    1 bloemkool
    1 preiwit
    20 g boter (bakboter)
    1.25 dl bouillon
    peper
    zout
    4 sneetjes wit brood
    1 theelepel kerriepoeder
    1 dl room

    Bereidingswijze

    De bloemkool reinigen, wassen en in roosjes verdelen. De prei reinigen, wassen en in zeer fijne ringen snijden.De helft van de boter verwarmen en hierin de bloemkoolroosjes en driekwart van de prei bakken gedurende 3 minuten. De bouillon toevoegen en op een zacht vuurtje laten sudderen tot de groenten gaar zijn.De soep doorsteken en op smaak brengen met zout en peper.De korsten van het brood snijden en de broodsneetjes in driehoekjes verdelen.De rest van de vetstof heet laten worden in een braadpan, het kerriepoeder toevoegen, goed mengen en hierin de stukjes brood bakken.De soep afwerken met de room en de rest van de preiringen. De croûtons apart opdienen zodat ze knapperig blijven

    07-08-2007 om 22:02 geschreven door bloemeke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tompoes van aardappel met mosterd

    Ingrediënten

    10 aardappelen (Bintje)
    3 eierdooiers
    1 eetlepel mosterd (Gentse mosterd)
    peper
    zout
    nootmuskaat
    250 g bloem (tarwebloem)
    30 g boter (bakboter)
    1 cl arachideolie
    2 eieren
    5 dl melk (halfvol)
    6 eetlepels peterselie (fijngehakt)

    Bereidingswijze

    Met de bloem, eieren, melk, gesmolten boter en olie een flensjesbeslag maken. De gehakte peterselie erdoor mengen en kruiden met peper en zout.De geschilde aardappelen koken, afgieten en goed laten drogen op het vuur. Terwijl ze nog heet zijn, doorsteken met een draaizeef of met een stamper. Vermengen met de eierdooiers en kruiden met peper, zout en nootmuskaat. Naar voorkeur meer of minder mosterd door de puree roeren.Van het flensjesbeslag dikke flensjes bakken; drie per persoon. Met een vorm van 5 centimeter diameter rondjes uitsteken uit de flensjes. Met een spuitzak met getand spuitmondje het aardappelmengsel op twee van de drie flensjes spuiten. Op elkaar leggen en afdekken met het derde flensje. Aandrukken tot een hoog taartje.Opwarmen in een matig warme oven.Opdienen als begeleiding van bijvoorbeeld een malse biefstuk of een gebraad van een wit-blauw rund.

    07-08-2007 om 22:00 geschreven door bloemeke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Biscuit met boterroom

    Ingrediënten

    80 g suiker
    4 eieren
    80 g bloem (tarwebloem)
    1 theelepel maïszetmeel
    75 g hagelslag
    250 g boter (roomboter)
    5 eierdooiers
    125 g suiker
    1 dl water
    1 zakje vanillesuiker

    Bereidingswijze

    De eieren en de suiker zeer luchtig opkloppen in een warmwaterbad. Laten afkoelen.De bloem zeven en door het ei-suikermengsel spatelen.Een springvorm lichtjes beboteren en vullen met het beslag. Bakken in een voorverwarmde oven van 220 graden tot de biscuit mooi bruin is en laten afkoelen.Ondertussen de boterroom maken. Hiervoor de suiker en het water aan de kook brengen en opkloppen tot een klare, kleverige siroop. De suikersiroop beetje bij beetje bij de eierdooiers voegen en kloppen tot een schuimig mengsel. De zachte boter in kleine hoeveelheden bij het mengsel voegen en roeren tot een lichte crème wordt bekomen.De taart met een groot mes in 2 schijven snijden. Een schijf bestrijken met boterroom en de tweede schijf er terug opleggen. Ook de zijkanten insmeren met boterroom en de taart door de hagelslag rollen.Versieren met toefjes boterroom.

    07-08-2007 om 21:59 geschreven door bloemeke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    03-08-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kip met citroen en basilicum


    Ingrediënten:


  • 1 kip
  • 40 gram boter
  • 4 sjalotjes of jonge uitjes
  • 150 gram wortelen
  • 1 stengel bladselderij met wat groen
  • 1 bosje basilicum
  • zout
  • peper
  • 6 el droge witte wijn
  • 4 el citroensap
  • 125 ml water

    Bereidingswijze:


  • Soep de kip af en dep hem met keukenpapier droog.
  • Verdeel de kip daarna met een wildschaar in ca.. 14 stukken (eerst de vleugels eraf halen en dan de poten. Deze kun je nog halveren. Ruggegraat en borstkas in de lengte halveren. Daarna elke helft in vieren delen.)
  • Maak in een hapjespan met deksel de boter warm en bak alle stukken kip daar bij gedeelten tegelijk rondom mooi bruin en knapperig in aan. Leg wat gebakken is even apart.
  • Pel de uitjes en hak ze in blokjes.
  • Schild de wortelen en snijd ze in plakjes.
  • Was de selderij.
  • Snijd er onderaan een stukje af en verdeel de rest van de stengel in plakjes en hak het groen fijn.
  • Doe de rest van de boter erbij en roerbak ui en groente er 5 minuten in.
  • Leg de kipdelen tussen de groente.
  • Was en droog het basilicum, houd een paar blaadjes achter en strooi de rest over de kip en groente.
  • Breng de groente en kip op smaak met zout en peper.
  • Giet de wijn, citroensap en water erbij.
  • Sluit de pan en laat alles 40 minuten staan op een zacht pitje.
  • Roer tussendoor 1 à 2 maal door.
  • Dien de kip op, gegarneerd met het achtergehouden basilicum.
  • 03-08-2007 om 22:16 geschreven door bloemeke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vlaamse kabeljauw met Hoegaarden Wit


    Ingrediënten
    We gebruiken: 6 dike moten kabeljauw,3dl Stella Artois of Hoegaarden Wit,6 fijngehakte sjalotten en een half bosje fijn gehakte peterselie,150g boter,bieslook,tijm,laurier,citroen,peper en zout.

    Bereiding
    De moten lichtjes zouten en inpeperen en op een laag gehakte sjalot en peterselie in een stevig beboterde vuurvaste schaal overbrengen.Op elke moot een takje tijm,een half blad laurier,wat bieslook en een schijfje van een citroen die voorafgaandelijk geschild werd tot op het vruchtvlees.Schenk er nu zoveel bier over tot alles nipt onder staat en laat dan in een voorverwarmde oven (220°C) gedurende 15 minuten smoren.Hou dan de moten warm en kook het smoorvocht tot in de helft.Er dan de resterende boter in klontjes onderkloppen en de saus over de moten napperen.Bestrooi nog met versgehakte peterselie.Er horen vastkokende aardappelen bij.

    03-08-2007 om 18:46 geschreven door bloemeke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Veel plezier op mijn blog en smakelijk.
    Archief per week
  • 19/11-25/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007

    Gastenboek
  • blog.seniorennet.be
  • groetjes
  • Hallo!
  • groetjes
  • prettig weekend van Joke

    laat jou kribbel achter


    Foto

    Foto

    Rondvraag / Poll
    wat eet je het liefst?
    frietjes
    pizza
    pita
    pasta
    salades
    eenvoudige aardappels, groenten, vlees
    chinees
    Bekijk resultaat


    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !

    Een interessant adres?

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!