400 g gaar kippenvlees 200 g champignons 1 komkommer 1 krop krulsla 1 klein blikje maïskorrels 1/2 rode paprika citroensap
Voor de saus: 6 eetlepels olie 2 eetlepels azijn 1/2 koffielepel mosterd 1 geperst knoflookteentje fijngehakte bieslook peper en zout
BEREIDING
1. Snijd de kip in reepjes.
2. Maak de sla en de komkommer schoon, snijd fijn. Maak de champignons schoon, snijd fijn en besprenkel met wat citroensap. Laat de maïs uitlekken. Leg de paprika even onder de grill om hem te kunnen schillen en snijd hem daarna in dobbelsteentjes.
3. Meng alles in een grote slakom.
4. Meng alle ingrediënten voor de saus en overgiet hiermee de salade.
Tagliatelle met gerookte zalm voor 4 personen 500 g verse tagliatelle
200 g gerookte zalmplakjes
20 cl room
40 g boter
20 g zalmeieren
1 bosje verse dille
zout
zwarte peper van de molen
Maak de takjes dille los. Hak de helft ervan fijn en doe dit in een steelpan met de boter. Laat smelten op een zacht vuur. Zet het deksel op de pan. Laat 5 min. trekken. Snij de sneetjes gerookte zalm in fijne reepjes. Breng de room aan de kook met peper, zout en muskaat. Kook de deegwaren in gezouten kokend water volgens de aanwijzingen van de fabrikant.
Giet de hete tagliatelle in een verwarmde slakom. Overgiet met de dilleboter en roer het geheel om. Voeg er de room, de gerookte zalm en de zalmeieren aan toe en meng het geheel zorgvuldig. Versier met de apart gehouden takjes dille en dien op.
Plet de anijs lichtjes met een mes dat je plat houdt. Verwijder de kardemomzaden uit de peulen. Steek met een meloensepel knikkers uit het vrucht vlees van de meloen (in totaal +/- 600 g). Breng de wijn en het water met de suiker en de specerijen langzaam aan de kook. Laat 2 min. zacht sudderen en verwijder dan de specerijen. Voeg de meloenknikkers toe, dek af en laat 2 u. afkoelen in de koelkast, tot net voor het opdienen. Serveer heel koud in gekoelde diepe borden.
Heerlijk: Met zandkoekjes.
De voedingswaarde: Ook al bevat deze soep wijn, toch respecteert ze het principe van 5 maal groenten en fruit per dag, en dit zonder de aanwezigheid van enkele vetten. De kruiden zorgen ervoor dat dit gerecht vooral licht verteerbaar is.
Werkwijze: De aubergines wassen, van de steeltjes en de kroontjes ontdoen en overlangs doormidden snijden. De halve aubergines in de boter met het water smoren tot het vruchtvlees enigszins zacht geworden is (circa 10 minuten) De aubergines gedeeltelijk uithollen, met het zout en peper bestrooien en in een dik beboterde vuurvaste schotel plaatsen. Het uitgenomen vruchtvlees klein snijden en met de kleingesneden ui smoren in het smoorvocht van de aubergines. Het gehakt hierin ook even aanbakken. Meng dit mengsel met het zout, de peper, de nootmuskaat en de tomatenpuree. De auberginehelften vullen met het gehaktmengsel en de kaas erover strooien. De schotel in het midden plaatsen van een hete oven (200 graden) en hierin het gehakt goed gaar laten worden en de kaas laten kleuren (circa 30 minuten). Verdeel het gerecht in vieren en serveer warm!
Baktijd en oventemperatuur: Elektrische oven: 150 °C Heteluchtoven: 130°C Baktijd: 35 à 40 minuten
Ingrediënten: Voor het deeg: 350 g bloem 1 zakje Dr. Oetker Gist 1 afgestreken theelepel zout 3 eetlepels room 30 g zachte boter of margarine 70 g geraspte kaas (emmenthal) 1 eidooier 20 cl lauwe melk
Voor de glans: 1 eidooier
Om te bestrooien: maanzaad
Bereidingswijze: Vermeng de gezeefde bloem met de gist. Maak een kuiltje in het midden voor de room, het zout, de boter of margarine, geraspte kaas en de eierdooier. Begin met een gedeelte van de bloem vanuit het midden te kneden en voeg dan pas geleidelijk melk bij tot u een elastisch deeg krijgt. Laat het deeg rijzen in een ruimte op kampertemperatuur, tot het in volume is verdubbeld en kneed het opnieuw. Vorm van het deeg een rol en verdeel hem in stukken van ongeveer 50 g waarvan u balletjes van gelijke grootte maakt. Leg de deegballetjes in de vorm van een krans naast elkaar op een ingevette bakplaat. Laat het deeg nogmaals rijzen en bestrijk met eierdooier. Bestrooi met maanzaad en bak 35 40 minuten in het midden van een zachte oven.
200 g champignons
1 komkommer
1 krop krulsla
1 klein blikje maïskorrels
1/2 rode paprika
citroensap
Voor de saus:
6 eetlepels olie
2 eetlepels azijn
1/2 koffielepel mosterd
1 geperst knoflookteentje
fijngehakte bieslook
peper en zout
BEREIDING
1. Snijd de kip in reepjes.
2. Maak de sla en de komkommer schoon, snijd fijn. Maak de champignons schoon, snijd fijn en besprenkel met wat citroensap. Laat de maïs uitlekken. Leg de paprika even onder de grill om hem te kunnen schillen en snijd hem daarna in dobbelsteentjes.
3. Meng alles in een grote slakom.
4. Meng alle ingrediënten voor de saus en overgiet hiermee de salade.