We hebben gisteren de ganse dag doorgebracht met een 6 Bft wind en met wat prutsen aan de boot en rondhangen. De kapotte batterijen van BOB geraken niet vervangen, daartegenover staat de succesvolle vervanging van de kapotte koelkast van Bruce! Voor de rest: wachten op beter weer.
Dat betere weer werd voor vandaag aangekondigd en dus werd er na overleg beslist uit te varen richting Denemarken,
Op het normale uur vertrekt iedereen en het eerste uur zit alles snor: niet te veel wind vanachter, kalme zee en een beetje zon. Maar dan wordt, na de punt van het eiland Fehmaen gerond te hebben, de koers verlegd naar Gedser, en dan begint het spektakel! We krijgen de wind dwars op de boten, die dansen op de golven en de wind neemt bovendien nog toe. Er wordt slagzij tot 45 gr opgemeten, deuren van koelkasten slaan open en dicht, de inhoud bij sommige boten rondgestrooid! En dat zal drie uur aanhouden...
Eindelijk aangekomen in de haven is iedereen echter opgelucht, is er volop zon en wordt onze eerste dag Denemarken gevierd met een steiger borrel: ons bezoek aan het land kan beginnen!
Om 8 uur worden de landvasten los gegooid, en vertrekken we naar onze volgende haven: 40 km. te gaan, de zee is een spiegel en er is geen wind te bespeuren! We worden wel overvallen door honderden (duizenden?) vliegjes, muggen etc. en dat zal de hele rit blijven duren.
De wind zal maar opsteken wanneer we de haven gaan binnenvaren, en gedurende het kwartiertje dat het binnen varen vraagt, wakkert hij aan tot een stevige bries die het aanmeren sterk bemoeilijkt. En een uur later staat er in de haven een stevige 6 bft!
De haven is onze tweede keus, Burgstaken de eerste (kleiner met een vissersdorp), maar die was vol.
De weerberichten laten niets aan de verbeelding over: morgen staat er weer een zes, met stoten van 7 Bft. We blijven dus een dagje liggen.
We verlaten Lübeck via de rivier de Trave. We ontmoeten slechts één vrachtschip, en ook in Travemunde is het, afgezien van de twee overzet boten, rustig op het water. Daardoor hebben we ook weinig problemen om met zeven boten rondjes te draaien om diesel te tanken aan de enige pomp, activiteit die snel een uurtje in beslag neemt.
Daarna voor het eerst de oostzee op! We moeten 43 km. verzetten, het is bloedheet maar de zee is vrij rustig en de haven heeft ons laten weten dat er plaats is voor iedereen. Dat laatste mag dan wel juist zijn, maar het viel toch wat tegen: ofwel zijn de boxen veel te groot, of je moet de boot tussen de palen duwen. Uiteindelijk heeft iedereen een plaats, en kunnen we gaan betalen met nadien het standaard debriefen bij een fris pintje.
De haven zelf en de omgeving zijn zeer luxueus uitgerust, maar als je een supermarkt wil moet je wel een eind gaan!
s'Avonds wordt er bij de Italiaan een pizza of gelijkaardig verorberd, en moeten we beslissen wat we morgen zullen doen: er ligt namelijk een weerbericht voor waarbij hevige wind voorspeld wordt tegen de middag. Daarvoor zou het rustig zijn. We besluiten toch door te varen, maar om het risico wat te beperken zullen we een uur vroeger vertrekken.
Monique haalt een stadswandeling in het toerist info en die lopen we in de namiddag af. Lübeck is een mooie stad, en je kan er veel meer tijd besteden als je de vele musea wil bezoeken.
Het wordt 31 gr. met een blauwe lucht!
Maar we moeten verder, dus morgen varen we weer...
De boot "BOB" was voor onze groep in België vertrokken en lag ons op te wachten in Mölln. Vanaf nu zijn we dus met zeven boten, wat stilletjesaan een vloot kan genoemd worden.
Vandaag varen we naar Lübeck, onze poort naar de Oostzee. Vijf sluizen, 33 km. De eerste sluis wordt opgeroepen per marifoon, en wordt snel geopend en is voldoende groot om onze vloot volledig te verwerken. Daarna gaat het relaxed verder: de volgende vier sluizen staan open op ons te wachten, en aangezien we berg af gaan verloopt alles zeer rustig. De omgeving is een verademing ten overstaan van de voorbije trajecten: dit is wel het beste wat we tot nu toe op deze reis meegemaakt hebben.
Het kanaal sluit aan bij de rivier de Trave, die Lübeck op drie wijzen doorstroomt. De oostelijke manier beschikt over voor ons voldoend hoge bruggen, maar ook over een spoorweg brug die moet geopend worden. En aangezien het zondag is draait deze brug slechts van 8 tot 10 uur, veel te vroeg voor ons.
De middenste mogelijkheid is te laag voor onze boten. Blijft dus de westelijke kant, waar de bruggen alnaargelang de bron (electronische kaart of papier) voldoende hoog zijn of ons verplicht de radar beugels en andere hoge attributen omlaag te halen. Zo geschiedt voor alle zekerheid, alleen waren de bruggen nog lager dan vermeld, maar toch net hoog genoeg voor BOB, die maar enkele centimeters overhad.
De haven New Port is maar een paar jaar geleden geopend, en bevindt zich in het centrum van de stad. De faciliteiten zijn top, en bovendie ligt ze in een rustige opmgeving.
We besluiten dan ook om een dagje extra te blijven liggen om zo de mogelijkheid te hebben om de stad te bezoeken.
Wanneer we om 9 uur de haven verlaten blijkt dat een vrachtship eveneens die zelfde route wil doen. en aangezien het vrachtverkeer voorang heeft op pleziervaart, moeten we bij de eerste sluis wachten tot het vrachtschip eerst binnenvaart. Alhoewel de sluis vrij groot is, kunnen we niet allemaal samen versassen, en moet Bruce achterblijven. Die zal ons dan later wel inhalen.
De volgende sluis is niet zover weg, en gezien die zeker zal wachten op de beroepsvaart vooraleer ons binnen te laten, blijven we maar achter het vrachtschip, waardoor we met een slakkengang van 6 km/u door het landschap schuiven. Dat is echter geen straf, want het uitzicht is de moeite waard: de afwezigheid van een dichte begroeing op de dijk maakt mooie vergezichten mogelijk. We varen door een regio die gekenmerkt wordt door campings, vacantie huisjes, fietsers en wandelaars.
De volgende sluis is kleiner dan de eerste, en dus wordt onze groep weerom gesplitst: slechts drie boten kunnen mee met de beroeps. Na de sluis kunnen we hem voorbij om dan tegen de maximum snelheid (10 km/u) naar Mölln te varen.
Na een klein uurtje zijn de achterblijvers ook aangekomen, en krijgt iedereen een plaats: gemor omdat de "boxen" veelal te smal zijn voor de lengte van onze boten, en voor diegenen die het niet hadden zien aankomen, gemor omdat er aangelegd moet worden "tussen palen", waardoor op en afstappen niet altijd evident is.
Maar met de inzet van allen wordt ook dat probleem opgelost.
's avonds nog gaan eten bij de italiaan, en dan naar bed.
Lauenburg is een mooie stad, en dus blijven we een dagje liggen om inkopen te doen en het stadje te bezoeken. Veel oude vakwerkhuizen en herenwoningen uit vervlogen tijden. Spijtig dat alles wat in verval is wegens een duidelijk gebrek aan onderhoud.
Het is redelijk goed weer, minder warm maar toch nog 22 gr. Voor volgende dagen worden weer hogere temperaturen voorspeld, zelfs tot 33 gr. volgende week!
We vertrekken zoals altijd om half negen, en het blijft eentonig varen. Vandaag moeten we het Elbe Seiten kanaal afvaren, dan de Elbe een stuk stroomopwaarts nemen, om dan af te slaan naar het Elbe Lubeck kanaal. Dit zou geen lange tocht moeten worden, maar dat is buiten de "lift" gerekend! Omdat het kanaal over de ganse lengte (115 km) maar over één sluis en één lift beschikt zijn de benodigde vervallen dan ook aanzienlijk, en dus is het 24m voor de sluis geworden en 37m voor de lift. Alleen, waar er normaal twee liften samen het verkeer verwerken, is nu slechts 1 operationeel, en 1 in revisie? Dit zorgt voor een flessenhals van jewelste, en alhoewel we om 12 uur bij de liften zijn aangekomen moesten we 5 (vijf!!) uur wachten voor wij aan de beurt waren!!!
Nadien verliep alles weer vlot en kwamen we nog net optijd aan in de haven van Lauenburg om te bekomen van de lange tocht en het zonnige maar voor mij veel te warme weer.
Tot nu toe zijn we steeds dieper in duitsland gevaren op de west-oost as die het mittelland kanaal is. Vandaag verlaten we dat kanaal en draaien resoluut naar het noorden op het Elbe Seiten kanaal.
Dit kanaal is pas in de jaren 70 aangelegd voor twee redenen:
- de koude oorlog met het oosten woedde volop, en er werd gevreesd voor een nieuwe oorlog; het nieuwe kanaal kreeg hoge dijken (het niveau bevindt zich bijna altijd boven de omliggende landerijen, soms meer dan 10 meter en meer) en een breed en diep profiel. Hierdoor vormde het en stevige rem op mogelijke transporten van tanks en zware wapens uit het oosten. Daarenboven werden er in de bruggen op strategische plaatsen holtes voorzien, waarin explosieven geplaatst konden worden en de bruggen dus snel konden opgeblazen worden.
- maar vooral op economisch vlak zal het kanaal zijn dienst bewijzen: voor het nieuw kanaal er was moesten alle transporten van goederen over water tussen Hamburg en het ruhr gebied over oost duits grondgebied plaats vinden. Dit zorgde voor veel tijdverlies en aanzienlijke administratie. Het Elbe Seiten kanaal heeft dit allemaal opgelost.
Ondanks de hoogte een vergezicht op de omgeving mogelijk maakt is dit traject eentonig,
Vlak voor we onze bestemming bereiken moet er nog een sluis genomen worden: wel een stevige met een verval van 24 meter! Daarenboven moesten er buiten de beroepsvaart nog 7 jachhten mee, en dus nam de sluiswachter de tijd om bij elk jacht verandering van organisatie te vragen. Het duurde allemaal nogal lang.
Uiteindelijk aangekomen in de haven van Uelzen. Prima ligplaats met alle voorzieningen en zeer vriendelijke uitbaters.
Vandaag weerom een lange vaardig (64 km). We zijn nu al 235 km ver op het Mittelland kanaal ( ongeveer 50 m. Breed en 4 m. Diep) en krijgen nu slechts onze eerste sluis te verwerken (Verval 15 m) Het is een sterk stukje engineering om over een dergelijke lengte geen niveau verschillen nodig te hebben: het resulteert wel in aquaducten, een kanaal dat soms vele meters boven de omgeving uitsteekt en tevens soms door uitgegraven heuvels loopt. Spijtig dat het concept alle uitzicht blokkeert: de beide oevers worden gevormd door hoge dijken die beplant zijn met bomen en struiken, waardoor je als het ware tussen twee groene muren vaart.
Het zeer goed uitgerust haventje ( Hoffmannstadt) waar we overnachten biedt slechts plaats aan vier van onze zes boten zodat er twee buiten op kanaal moeten overnachten.
Voor de rest geen klagen: volop zon, 28 gr. en een vleugje wind! Morgen wordt het 30...
Vandaag wat vroeger opstaan, want niet alleen moeten we 75 km naar Hannover afleggen, maar ook de groep die gisteren verder gevaren is nog inhalen. Onderweg de vaarkaarten nog eens nagekeken en eerst dan valt ons op dat de doorvaarhoogte van de gekozen haven slechts 4meter is, waar we normaal 4,25 m nodig hebben. Op zich geen probleem aangezien we door een en ander af te breken onze hoogte kunnen verminderen tot 3,3 m, ware het niet dat een van de ritsen van de ( nieuwe) buiskap geblokkeerd zat waardoor de oefening heel wat moeilijker werd.
Na wat gesakker de zaak toch klaar gekregen, en toen bleken de gegevens op de vaarkaart verkeerd: de brug was 6 m hoog! Het heeft ons niet belet om na het aanleggen in de ( onbemande) club cantine een biertje te drinken, wat je betaald door 1 € in een sigarenkistje te steken dat samen met de drankjes in de frigo staat.
Er doen zich ook enkele probleempjes voor: een van de boten heeft een lek aan een diesel leiding, wat niet onder controle schijnt te geraken, en een schipperse heeft een ontstoken tand, wat naar we hopen verholpen is na haar bezoek aan de lokale tandarts die vakkundig (?) de zaak uitgeboord heeft en een supersterk antibiotica en een supersterke pijnstiller heeft voorgeschreven.
Vandaag varen we naar Minden. Niet zo ver (34 km), maar er moet gewassen en gestreken worden. De meeste havens beschikken over 1 wasmachine met een cyclustijd van 2,5uur. Dus kunnen er hooguit nog twee wasbeurten na aankomst gebeuren. We verkiezen daarom om te stoppen in Minden waar twee proffessionele Miele machines beschikbaar zijn, en waar we ons dus eens kunnen laten gaan!
Daarenboven wordt ons (twee schepen van onze vloot: de rest is verder gevaren en had geen behoefte aan een waspauze) een mooie ligplaats toegewezen en voelen we ons in deze gezellige haven in vacantie sfeer.
Het weer is perfect, volop zon en 24 gr. Waardoor we ook de boot met veel plezier een poetsbeurt geven.
Nog het vermelden waard: het sanitaire blok is top! Inloop regen douche, veel plaats en perfect onderhouden omgeving!
Vandaag weer een lang stuk, en zonder sluizen. Het is weekend en dat laat zich voelen aan het aantal vrachtvaarders die we tegenkomen: aanzienlijk minder dan in de week.
Rond de middag aangekomen in Bad Essen. Er was nog plaats in de haven (maximaal 40 boten), en we konden goed afmeren in de jonge haven met alle comfort, electra, water en toiletgebouw. Gelukkig waren we vroeg, want om 14u00 lag de hele zaak vol en werden nieuwe boten geweigerd.
Het stadje is een ex kuuroord, en dat zie je aan de gebouwen: veel vakwerk huizen in goede staat, statische gebouwen die herinneren aan de vervlogen geschiedenis, en veel winkels die inspelen op de behoefte van de moderne toerist. Tevens een paar supermarkten in de onmiddelijke omgeving van de haven, en de pret (ijsroom en een drankje) kan niet op.
OPMERKELIJK: Het is de eerste keer dat we in duitsland wifi hebben!!!! Monique blij, want nu kan ze een aantal afleveringen van thuis bijbenen!
Vandaag wordt het weer een lang traject: 54 km en een sluis. De beide oevers van het kanaal zijn begroeid met enkele rijen bomen, waardoor er niet veel te zien is van de omgeving. Als er dan al eens een opening is krijgen we een mooie omgeving te zien van weilanden en grote boerderijen.
We komen aan in de Marina Recke, waar wonderlijk genoeg nog plaats is voor zes boten. Alleen staat er een redelijk grote dwarsstroom door passerende boten wat het aanleggen fors bemoeilijkt. Het resultaat is dan ook een serieuze kras op een van onze boten.
Het is warm (27 c°) en we organizeren een mega barbeque: lekker eten, lekker drinken en goeie retro muziek van Ida met haar spotify abbonement. Laat maar (zeer) voldaan gaan slapen.
Donderdag 13 juni: we nemen een dagje verlof, en vandaag wordt er niet gevaren. Munster is een stad met een gevuld verleden, en de gebouwen in het centrum tonen dit ook. Historische verdragen zijn hier onderhandeld en getekend door de europese landen.
In de voormiddag wordt er weer proviand aangesleurd, en in de namiddag wordt een bezoek aan de stad gepland. Het weer is ook prima, en het bezoek is dan ook zeer aangenaam.
Voor de geinteresseerden: Ida, die ook met Henk en hun schip deel uit maken van onze groep houdt een reisverslag bij dat kan geraadpleegd worden via volgende link:
Vandaag varen we over het Dortmund-Ems-Kanal. We vertrekken met de zon, maar spoedig wordt het nevelig en bewolkt. Er zijn tot Munster (41 km.!) geen sluizen, ondanks het glooiende landschap. Het kanaal ligt soms meters boven de omgeving, wat mooie vergezichten van velden en boerderijen oplevert, en soms vaar je tussen beboste hellingen. Een aangename route, ware het niet dat na enkele uren de lucht helemaal dicht trekt en het begint te regenen. De regen gaat over in zware buien, en zal aanhouden tot we in Munster zijn.
Onderweg was het even opletten geblazen: een verkeersbord vermeldde een doorvaarhoogte van 4.25 m, alhoewel de kaarten 4.50 vermelden. Mijn hoogte is 4.25, dus snelheid op nul en Monique buiten in de regen op uitkijk. Gelukkig geen probleem (20 cm over), en Monique nat. Dat zelfde scenario zal zich nog een tweede maal voordoen.
Henk had minder geluk: zijn toplicht is afgerukt, maar gelukkig niet in het water beland.
Het aanmeren in Munster gebeurde tijdens een hevige regenbui, dus iedereen nat deze keer.
De aanlegplaats is alleen voor ons: geen ander schip te zien. Willy heeft ons goed geplaats: tegenover een italiaans restaurant waar we s'avonds lekker zijn gaan eten.
Vandaag vertrekken we later: er moet eerst proviand en drinken aangesleurd worden. Aangezien er een mooie supermarkt voor de aanlegplaats is, wordt dit geen al te grote klus.
Om 12u30 maken we los om 30 km met 4 sluizen, met een groot verval, af te leggen. Het landschap is erg industrieel.
We kunnen bijna altijd achter een binnenvaartschip mee in de sluis, en om 18 uur zijn we aan onze stopplaats voor vandaag aangekomen. Er ligt een binnenschip op de plaats voorzien voor jachten, en dus zijn wij dan maar op de plaats voor beroepsvaart aangemeerd. Een politie boot bekijkt ons een tijdje, maar is uiteindelijk verder gevaren zonder opmerlingen.
De stemming is goed, en dus worden zetels en tafel aan wal gebracht zodat we in de zon kunnen aperitieven.
We verlaten Emmerich met mooi weer en weinig of geen wind. Eens op de Rijn wordt het weer opboksen tegen de sroming, die 4 km/u weghaalt van onze snelheid. Het is tweede pinksterdag en dat vertaalt zich in beperkt beroeps verkeer. Op de marifoon is er een kleine oorlog begonnen tussen een zeilclub die een regatta gestart is op de Rijn, en enkele beroepsschippers die het niet zien zitten om door een veld wegens weinig wind haast onbestuurbare zeilboten te varen.
Er moet 44 km gevaren worden, en met 8 km/u wordt het een lange tocht. het landschap is eentonig: moeilijk wakker te blijven!
In Wesel kunnen we dan van de Rijn weg naar het Wesel-Datteln kanaal, om na 27 km en twee sluizen aan te meren in Dorsten, vlak voor een groot shopping center. s'avonds nog een wandeling door het dorp, en in een hevige regenbui terug naar de boot...