Ik ben Martin Vanhee, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Maarten.
Ik ben een man en woon in Roeselare (België) en mijn beroep is met pensioen.
Ik ben geboren op 26/07/1955 en ben nu dus 69 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: corresponderen en zo van mensen houden en omgekeerd.
Eigenlijk geloof ik in het goede van de mensen ondanks alles, vriendschap en liefde zijn dan ook de sleutels in mijn leven. Want elke liefde heeft haar waarde al betaal je soms de prijs van pijn, verdriet en verlatenheid.
Sluit vriendschap met de bomen sluit vriendschap met de wind sluit vriendschap met de bloemen die je op de wereld vindt
Sluit vriendschap met de wolken sluit vriendschap met de maan sluit vriendschap met de sterren die aan de hemel staan
Sluit vriendschap met de golven de zee met eb en vloed maar vooral met alle mensen die je op je weg ontmoet
Broer Christiaan Vanhee
02.12.1956 - 28.07.2014
zijn dochter
Eline Vanhee
11.02.1986-14.05.2013
Volg jouw eigen weg soms kronkelend soms rechtdoor volg jouw eigen droom al lijkt hij vaag: ga ervoor!
Luister naar jouw kloppend hart het spreekt een eigen taal het kent jouw leven door en door het kent jouw verhaal.
Vertrouw steeds wat je voelt en twijfel nooit aan jezelf jij bent de zon, de maan, de ster, schitterend aan het hemelgewelf!
Alles wat zonder liefde is,is arm of koud. Liefde heeft zoveel gezichten en elk gezicht, gerimpeld grijzend of getekend,is prachtig.De kracht van liefde is allesomvattend.het valt met niets te vergelijken.En is door niets te overtreffen.Liefde kent geen schaduw, geen achterkant,geen zwarte bladzijde.het is licht,sterk,wijs en het is groter dan de dood.Liefde zit in je hele ziel,en dat voel je,het hangt om je heen. Eigenlijk hoef je het woord niet eens uit te spreken.Het is volmaakt
Wanneer je ooit te gast bent in de Achelse kluis, zo genoemd naar de St. Benedictus-Abdij te Achel, dan bemerk je een pijler in het pand. Terwijl we zo aan het praten waren viel een broeder stil en en zei :"Kijk eens naar deze, dit is mijn lievelingspijler. Het geeft maar een detail weer van onze zogenoemde neiuwbouw, maar dan wel een meesterliijk detail.
Daarnaast heeft het ook een symbolische betekenis. Een pijler dient om te schragen en dat kunnen we ook doortrekken in ons samenleven ... Waren we dat meer voor elkaar, het leven zou er beter op worden."
Meer moest ik daar niet aan toevoegen; ik heb een oude postkaart meegekregen van de gastenbroeder en ook ik kijk nog eens naar die pijler. Een pijler die je wellicht ook in andere kloosters tegenkomt. Het dragen bracht me even later naar de honderden, misschien wel duizenden vrijwillige"dragers" die je te Lourdes ziet, de jonge mannen met de bretellen over de schouder om de zieken van trein naar ziekenvleugel te brengen en zo naar de grot.
Het is voor mij een concreet voorbeeld geweest, niet van dragers van een last maar dragers van Liefde. Zou dit niet een mooie Kerrst- en Nieuwjaarswens kunnen zijn voor ons allen, elkaar dragen, denkend aan de pijler uit de wandelgang?!
A Guardian Angel Flew down from above, To teach me a lesson About the powers of love. She whispers to me, Take a hold of my hand, There are so many things I wish you to understand. About the powers of love, And all it can do, To someone who needs To share it with you. A pat on the back, A kind smile on your face, Can make someone's life, A much brighter place. It doesn't take much, To show someone you care, To give them the love, God gave you to share. So please keep in mind, All the powers you possess, To grace someone's life, When they're in distress. You've been put on this earth To bestow the powers of love, And with those final words, She disappeared up above.
Eigenlijk moet ik hier nog een reisverhaal uittikken van dertig dicht aaneengeschreeven pagina's over mijn reiservaringen in Dehli, Varanasi, Kochi, Madras, Karnataka, Bombay en alles wate er tussen ligt. Meer dan de grote gebouwen en het totaal andere wereldbeeld heb ik voornamelijk me gehouden aan "details" die men zo vlug vergeet zoals de metalen voorwerpen die in een keuken worden gebruikt omdat een glas of gebakken servies gewoon onbetaalbaar is wanneer het gebroken wordt. En dat is maar één van de details, althans voor ons een detail maar voor hen van levensbelang. In een andere reactie en ook bij reisverhalen heb ik iets achtergelaten over India, maar nu valt het me op dat zelfs na jaren dit fazscinerend land me niet los laat al heb ik begrepen na twintig jaar intense correspondentie, drie reizen en een paar tegenbezoeken dat beide culturen zo verschillend zijn van elkaar hoe goed begrepen ook. Wat bijvoorbeeld voor ons een detail kan zijn bij het ontbijt kan voor de Indische vriend een dagenlange ergernis geven. ... Dit allemaal als lange inleiding om beknopt een beeld te geven van de confronterende werkelijkheidt binnen elke grootstad zoals Dehli, Bombay ..Trouwens vele van de Indische plaatsnamen zijn recent veranderd.
Aan de linkerkant van de weg: de gebouwen van de 'Software Technology Company', impsant, modern en luxueus, omringd door een hoge omheiningsmuur waarvan de poorten van tijd tot tijd automatisch opengaan om zware, zwarte wagens met getinte ruiten binnen te laten rijden. Daar even verder de luxueuse Hiltonhotels of andere haast niet te durven betreden halls van Westers gtinte buildings waar het haast verboden lijkt zich neer te zetten in de zware vergulde fauteuils ...
Aan de rechterkant van de weg, op het voetpad aan de overkant, leven families in absolute armoede: neergehurkt voor hun geïmproviseerde tenten van oude dekzeilen die opgespannen zijn met behulp van houten piketten. Enkele uitgemergelde vrouwen, en toch met een grote fierheid te merken aan hun goed onderhouden kleurige sari's, koken zomaar op de grond, terwijl ze nauwgezet hu kleine, halfnaakte, ongewassen en verwilderde kinderen in de gaten houden die op de stoffige grond spelen. Hoevele van deze vrouwen hebben me niet smekend aangekeken, de hand reikend en toch steeds die glimlach op het gelaat. Tussen beide kanten van deze weg met vier vakken waar de meest recente 4x4-modellen, oude krakkemikkige en overladen autobussen, fietsen, riksja's, vrachtwagens, oude en nieuwe auto's en karren getrokken door ezels elkaar kruisen en voorbijsteken in een onbeschrijfelijke kakofonie ... ben ik stil, kijk, geniet en vraag me ook zoveel af terwijl allen verder zigzaggen volgens de plaatselijke verkeersregels door het verkeer, en hoe ze handig de enkele heilige magere koeien omzeilen die hun tijd verlummelen temidden van dat helse tumult al dan niet omhangen met verssgeplukte en aaneenregen kleurrijke bloemen.
In de media worden we er constant aan herinnerd dat we de eerste generatie zijn die effectief in staat is om de armoede uit de wereld te helpen.
Ja, reizen als deze met mensen en ontmoetingen van ter plaatse laten meer dan sporen achter!
" ... Wie onze cultuur bekijkt, kan er niet omheen: ... de hedendaagse mens worstelt met één enorm probleem: dat van de eenzaamheid en de communicatiestoornis. ... Nooit waren de communicatiemiddelen technisch zo uitgebreid en zo toegankelijk voor een groot aantal mensen. En nooit is wellicht de eenzaamheid zo schrijnend geweest. De surfer op INTERNET bereikt iedereen, maar hij spreekt met niemand. Hij houdt een eenzame monoloog als een vogel in gevangenschap. Het hele doen en laten van de hedendaagse mens is zo een SCHREEUW naar een levende gesprekspartner. De Schreeuw van Edward Münch fungeert als logo van onze communicatiearme tijd.
"Komt er iemand?!" Is God niet de enige partner die in staat is om de schreeuw van de mens om een gesprekspartner te horen? ... Mensen kunnen dat niet. ... De eenzaamheid van de mens blijkt immers altijd moeilijk te dragen ... "
Kardinaal Godfried Danneels uit "VERTROUWEN" - Een dagboek van wijsheid en geloof.
Wilt u de dagelijkse gedachte (tijdelijk) niet ontvangen, klik dan op deze link. U kunt zich later altijd weer aanmelden.
Geachte blogger, Ik wil u bovenstaande "Dagelijkse Gedachte" aanbevelen die je dagelijks in je mailbox kan ontvangen. Vitaminen die je kan vinden naast de gedachten op seniorennet en evenzeer op Bond Zonder Naam.
In de unieke hoeken van mijn gedachten vind ik de zoekgeraakte verlangens van vroeger die ondertussen vervuld moesten zijn. Naast die verlangens vind ik mijn dromen, mooie dromen en de nachtmerries tesaam. Constructies van waarheden die ik nooit heb beleefd .Achter mijn dromen liggen de beloftes gemaakt door de vertrouwelingen jaar voor jaar.
Centraal geplaatst zie ik mijn heden in niets gelijkend op wat ik weer vond. Nader beschouwd kan ik toch echter spreken van een geslaagde nu. Nooit verwacht, maar des te meer gewenst .
"Samen-zijn" niet omdat het moet, ook niet omdat je elkaar regelmatig ziet of juist niet ziet, of zo geheel gelijkend zijn aan de ander of juist elkaars tegenpool ... Maar mogen samenzijn omdat je ernaar verlangt en er intens van geniet, telkens nieuw zijn voor elkaar! Dan is het SAMEN-ZIJN telkens een FEEST!
Dat wens ik u iedereen, want uit dit feest kun je weer energie putten voor morgen, voor jezelf en niet in het minst voor de ander wie die ook ander moge zijn!
Misschien zeker in deze kerstperiode een gedachte om even bij stil te staan,in de hoop dat niet één mens vanavond moet gaan slapen in eenzaamheid!
Je zit hier alleen Geen mens om je heen. En de angst overheerst als je denkt aan wie je bent en wie je ooit zult zijn.
En niemand die ziet jouw pijn en verdriet. En geen mens kan jou geven een doel in jouw leven. Oh eenzaamheid.
Je schreeuwt naar een vriend die jou echt begrijpt. Verlangt naar een God die jouw ziel bevrijdt. En in jouw donkere nacht klinkt een stem heel zacht.....
Je bent een wonder. Je bent bijzonder. Je bent een parel in Gods hand. Hij geeft de liefde waarnaar jij verlangt. Door al jouw tranen heen, laat Hij jou nooit alleen. Geef Hem de ruimte in je pijn. Hij wil als een vader voor je zijn. Je bent een Parel.
Hierbij heb ik een paar links geplaatst over de grote oorlog die sommigen onder u wellihct zullen interesseren. Ik heb deze zelf doorgekregen van een blog-vriend. Wel de moeite om eens een kijkje te nemen en dan stil te staan hoe zo een gruwel mogelijk was en nog altijd is. Vooral de foto's van de loopgraven hebben me sterk geraakt daar mijn eigen grootvader er vier lange jaren heft gestaan met het geweer gericht naar "de vijand" terwijl een makker naast zich dood neerviel! Uit respect voor zoveel leed kan ik dit bericht ook niet groter maken. En "Geniet ervan" is deze keer ook helemaal niet op zijn plaats ...
Beste, Ook al is Sint-Maarten voorbij en zit Sinterklaas ondertussen veilig in Spanje, nog wil ik graag even terug naar 11 november met de tekst van Flanders Fields die ik mocht kopiëren van een blogvriend.
11/11 weeral zolang geleden nog steeds in gedachten bij zovele mensen hier een vertaling van Flanders Fields van John McCrae(1872-1918)als hulde voor hen die voor ons sneuvelden
In Vlaanderens velden bloeien de klaprozen Tussen de kruisen, rij aan rij, die onze plek aangeven; en in de lucht vliegen leeuweriken, nog steeds dapper zingend, ook al hoor je ze nauwelijks temidden het kanongebulder aan de grond.
Wij zijn de doden. Enkele dagen geleden leefden we nog, voelden de dauw, zagen de zon ondergaan beminden en werden bemind en nu liggen we in Vlaanderens velden.
Neem ons gevecht met de vijand weer op: Tot u gooien wij, met falende hand, de toorts; aan u om haar hoog te houden. Als je breekt met ons die sterven zullen wij niet slapen, ook al bloeien de klaprozen in Vlaanderens velden. ..
Al weer een tijdje dat ik mijn blog niet heb aangevuld al zitten bepaalde mensen te wachten. Ik denk dan vooral aan de onbekenden die me een mailtje hebben gestuurd omdat ze even op mijn blog zijn voorbijgekomen en me als hun favoriet hebben toegevoegd waarvoor dank! Ik weet niet of dat bij sommigen van u ook zo vergaat, maar wenskaarten blijven hier soms bij me liggen, een week, een maand, een jaar ... herinneringen die blauwdruk worden maar af en toe weer tot leven komen en uitnodigen terug contact op te nemen met deze of gene. En zo loop ik haast dagelijks aan een grotere kaart voorbij, ooit geschonken door een ex-psychiatrisch patiënt waarvoor ik toen blijkbaar veel heb betekend, getuige de inhoud van de kaart. De keerzijde verrast me zelfs nu nog. Het is een boodschap van Huub Oosterhuis, maar ineens zo persoonlijk gericht dat deze kaart nog jaren in mijn kast zal staan.
Geluk is als je voor elkaar een beetje transparant wordt.
Bij het lezen van de roman Tropenzomer heb ik even moeten onderbreken om dit met jullie te delen.
Door dingen mee te maken waar je niet tegen bestand bent, besef je de waarde van alles, en doordat je de waarde beseft kun je vervolgens je talent benutten om waarden om te zetten in keuzen.
Hoevelen dorsten niet naar erkenning, gezelschap ... maar we hebben geen tijd, te gehaast.
Waarom moeten we 'vreemdeling' blijven voor mekaar, omdat we niet hetzelfde diploma hebben?
Ik was naakt ... door kwaadsprekers werd ik in mijn hemd gezet.
Ik was oud en je hebt mij door geld en goed af te troggelen, uitgekleed voor ik dood was.
Ik was ziek - soms niet eens naar het lichaam - maar naar de geest, zenuwachtig en angstig.
Ik was depressief en je liet me links liggen.
Ik was gevangen in mijn ouderdom, in mijn werkloosheid, je liet me wegkwijnen ...
Dit zijn ook vandaag nog altijd onze eindexamenvragen. We kunnen elkaar en onszelf elke dag punten geven in doodgewone dingen, in heel kleine maar o zo groot voor een ander en we zullen er beiden gelukkig om zijn indien dit examen slaagt.
Het zijn gewoon heel duidelijke vragen maar de antwoorden komen soms heel traag.
Ergens tijdens al die jaren van zijn ziekte moet hij hebben bedacht wat hij met God wilde aanvangen. Want God ontkennen betekende dat je, op een minimale basis, toch rekening met hem moest houden.
Gedachten aan het geloof van de Grieken zullen even zijn opgekomen, aan duistere, door schrijvers vermoede rivieren in een andere wereld; verwachtingen van haast superwijze gelovigen van de Nijl die broden, scheepjes en talismans klaarlegden ...
Zou een mensenleven niet meer moeten zijn dan dat?
'Twee weken geleden ben ik voor het eerst naar de begrafenis van een man van mijn leeftijd geweest. Ik kende hem niet zo goed, maar we werkten op hetzelfde kantoor, spraken zo nu en dan met elkaar, en onze kinderen waren van dezelfde leeftijd. Op een weekeinde is hijj plotseling overleden. We zijn met een heel stel naar de begrafenis geweest, en we dachten allemaal: 'Dat had ik net zo goed kunnen wezen.' Dat was twee weken geleden. Op het kantoor hebben ze hem al vervangen. Ik heb gehoord dat zijn vrouw naar een andere staat gaat verhuizen en bij haar ouders gaat wonen. Twee weken geleden werkte hij nog geen twintig meter bij me vandaan, en nu is het alsof hij nooit heeft bestaan. Het is net een steen die in een vijver valt. Een paar seconden maakt hij kringen op het water, en daarna ziet het water er weer net zo uit als daarvoor, maar de steen is er niet meer. Ik heb sindsdien geen oog meer dichtgedaan. Ik moet er steeds aan denken dat het mij ook zou kunnen gebeuren, dat het op een dag met mij zal gebeuren, en dat ik dan een paar dagen later vergeten zal zijn alsof ik nooit bestaan heb. Zou een mensenleven niet meer moeten zijn dat dat?' "
De overgang van een warme en lange nazomer naar een bruuske overgang met eerste meldingen van winterse toestanden doen ook bloemen die nog in volle bloei staan verdriet.
Haast is een van de grootste dwalingen van deze tijd. Haast is in het laatste decennium van de 20ste eeuw verworden tot een statussymbool. Wie geen haast heeft, stelt niets voor; is maatschappelijk niet belangrijk. Niet alleen zakenlieden hebben haast, maar ook kinderen rennen uit school naar vriendjes, sportclubs, muzieklessen en ander sociale bezigheden.
De overheid heeft haast bijna tot beleid verheven. Onder het mom van emancipatie moet iedere volwassene aan het arbeidsproces deelnemen. Man, vrouw, gehandicapte, allochtoon, opa en oma; als het aan de overheid ligt moet iedereen aan de slag, en het liefst zo snel mogelijk.
Er is zo een maatschappij gecreëerd waarin het niet meer mogelijk is om met één werkende per gezin financieel een huishouden te kunnen runnen. Wie een koophuis of een huurhuis wil kunnen bewonen moet wel een dubbel inkomen hebben. Bovendien is door de overheid, met onder andere het motto 'een slimme meid is op haar toekomst voorbereid', een sociaal beeld geschapen dat een moeder die gewoon voor haar kinderen wil zorgen eigenlijk maar een kneusje is. Om over de huisman maar helemaal te zwijgen.
Bovendien heeft de doorgevoerde arbeidstijdverkorting niet geleid tot meer rust op de werkvloer. Het feitelijke gevolg is dat werkenden in kortere tijd dezelfde arbeid moeten verrichten, of zelfs meer. Want steeds verder doorgevoerde efficiëntie bij de overheid en in het bedrijfsleven heeft de druk op de werknemers flink verhoogd.
Ja, het is weer eens vijf voor twaalf, letterlijk en figuurlijk, in eigen leven of voor ontwikkelingshulp maar deze keer wel om in de kookpotten te roeren. Een deftig blogbericht zit er dus weer eens niet in. Geniet dan maar van de foto!
Tijdens de eucharistieviering viel me vandaag het evenwicht op.
Het strenge in de lijn van Jezus. Volgen betekent volgen. Punt uit. En zo hoort het eigenlijk ook. De navolging van Jezus is radicaal. De Mensenzoon heeft niets waar Hij zijn hoofd op kan laten rusten.
In de lijn van het evangelie van vorige zondag... Als je je vader en moeder meer bemint dan Mij, ben je Mij niet waardig. Al moet dit evangelie wel goed gelezen worden. Want wie Jezus inderdaad tot en met bemint - dus meer dan zijn vader en zijn moeder - zal ook een immens respect voor vader en moeder hebben. Zeg maar : voor elke medemens ! En misschien nog ruimer : voor elk medeschepsel : plant en boom en dier ! Dus het ene sluit het andere niet uit !
Maar dan tegelijk die heerlijk eerste lezing vandaag !
Vrienden die ooit in het Oosten op reis waren, vertelden me dat je bij de aankoop van het een of ander ginder moet sjacheren : bedingen op de prijs ! Anders betaal je veel te veel voor een product.
Hier gaat Abraham sjacheren met God. Met de Heer. Met JHWH. Met Adonai. Je moet maar durven. Maar het leuke is : het lukt ! Als mensen bij God voor anderen ten beste spreken : dan lukt het ! Dan luistert God. Dan is er een korting op de normale prijs van dik 80 procent ! Van 50 naar 45, 40, 30, 20, 10 rechtvaardigen die zouden moeten gevonden worden.
En meteen vloeien de beide lezingen samen : de strenge eis om Jezus te volgen (in het licht van het zondagsevangelie) én de eerste lezing vandaag. Wie Jezus volgt en ten voeten uit bemint, MOET ook en KAN NIET ANDERS dan andere mensen beminnen. En wie andere mensen bemint spreekt voor hen ten beste.
In deze tijd van het jaar : de studenten, die examens moeten afleggen. Maar ook meer : vrienden die in de knoei zitten... Mensen die op ons gebed rekenen.
Een kaarsje branden voor ... kan een gebed zijn. Zomaar heel kort zeggen: "God, Gij zijt toch onze Vader : zorg eens voor... !" Het hoeft allemaal niet zo lang te duren. Maar gewoon God aanspreken en zeggen wat ons op het hart ligt. Dat maakt vaak het verschil.
Ik doe dat vaak. Voor mensen. Voor anderen. Voor mezelf soms ook. Maar vooral voor anderen. Zo van : "God, Kerel, zorg eens voor ... !" En weet je : meestal helpt het !
Omdat zovelen zonder onderscheid van leeftijd nog altijd "verliefd" zijn op hun teddybeer heb ik deze nog even ingelast. En wanneer het niet om hun teddybeer gaat dan stelt het sommigen zo mild wanneer ze een beer groot of klein in hun omgeving hebben, hetzij in de wagen, in hun living of in bed. Wat een vertedering wanneer ik vrienden van mij zie spelen met hun teddy, zelfs tijdens een serieus gesprek; wanneer de "kleine" (ondertussen 12 jaar) grijpt naar diezelfde knuffel! Wat hebben wij met die beer toch? Wacht maar en kijk maar naar de etalages.... beren in allerlei kleuren en vormen zullen straks voor wat meer warmte in de huiskamer zorgen. Of hoe kouder en anoniemer onze maatschappij, hoe meer tederheid we zoeken in een knuffel, een knuffelgedicht?
Italie : Authentification dun miracle survenu à Lourdes
Une pathologie cardiaque
ROME, Jeudi 10 Novembre 2005 (ZENIT.org) Larchevêque de Salerne, en Italie du sud, Mgr Gerardo Pierro proclamera officiellement le 11 novembre la « guérison miraculeuse » dune femme, aujourdhui âgée de 94 ans, survenue à Lourdes, il y a 50 ans. Lévénement est annoncé par « La Città », le quotidien local. Ce sera le 67e « miracle » survenu à Lourdes officiellement reconnu par lEglise catholique. La malade, Anna Santaniello, souffrait depuis lenfance dune malformation cardiaque déclarée incurable par les médecins et le pronostic vital était faible. Enfant, Anna Santaniello vécut dans les privations et les sacrifices. A quarante ans, son état de santé saggrava, et en dépit des avis contraires des médecins et de son entourage, elle décida de se rendre à Lourdes. Elle confie à « La Città » : « Je ne réussissais plus à respirer, et jai dit à mon frère que mon dernier désir était daller à Lourdes ». Elle y arriva sur un brancard et fut emmenée aux piscines où elle fut plongée dans leau de la source: « Leau était glacée, se souvient Anna Santaniello, mais jai aussitôt senti quelque chose qui brûlait dans ma poitrine, comme si on me rendait la vie. Quelques secondes après, alors que je ne pouvais plus jusque là faire un seul pas, je me suis levée toute seule et je me suis mise à marcher, en refusant laide des brancardiers, qui me regardaient avec incrédulité ». A son retour chez elle, elle alla consulter un fameux cardiologue de lépoque. « Il ma dit, raconte-elle, que je navais rien. Que jétais en très bonne santé et quil ne sexpliquait pas tous les certificats et les examens faits auparavant ». Il a fallu bien dautres certificats et de multiples examens, avant que la commission médicale nétablisse que cette transformation navait aucune explication scientifique et que lEglise locale y reconnaisse une guérison miraculeuse.
Jij bent onvergetelijk geworden In mijn leven. Je zult altijd in mijn gedachten zijn. Ik zal nog van je dromen en je stem nog horen. Ik kan niet begrijpen dat jij weg bent voorgoed.
Jij bent onvergetelijk geworden in mijn leven. Jij zult altijd met me meegaan op de levensweg. Ik zal heimwee naar je hebben. Ik had je langer willen vasthouden. Ik had je nog zoveel willen vragen.
Jij blijft een litteken in mijn bestaan. Jij blijft een teken van liefde in mijn leven. Aan jou zal ik me optrekken. Jou gedenkend zal ik groeien en krachtig worden. Ik zal vol levensmoed verder gaan. Jij onzichtbaar bij mij.
De tijd vliegt voorbij en mijn voornemen om een nieuwe start te nemen op dit blog is dus een voornemen gebleven al weet ik dat sommigen wachten op wat meer en regelmatiger nieuws. Toch bedankt aan dezen die mijn blog van een commentaar hebben voorzien of me een mailtje hebben gestuurd. Trouwens niet alles moet leiden naar lof of kritische reacties. Zo heb ik hier iemand mogen ontmoeten die mijn baan verder kan stuwen in de juiste of betere richting.
Ik wikl dan hier ook veel kwijt. in eerst misschien even meegeven dat hoewel ik vaak niet veel meer schrijf,waar ik tocj nog veel van hou, ik toch vaak veel leesplezier vind op één of andere blog. De reisverhalen had ik nog nooit geopend; er zijn ook zo ontelbaar veel mogelijkheden via dit seniorennet maar toch moet ik deze hier eens kwijt. N.a.v. een reisverslag over India en verder nog een kritiek op dat genoemde verslag moet het me van het hart dat bepaalde mensen blijkbaar nog altijd niet begrepen hebben dat India en Europa, zeker het Westen, nog altijd twee totaal verschillende culturen zijn ... en dan onmiddellijk komen aandraven met "stank" en "bedelaars" ... Ja, dan moet je het India niet opzoeken zoals het er echt is, maar blijf dan in de dure restauraants waar niet eens een bedelaar de kans zal krijgen de kruimels van de tafels op te rapen. Nee, India is niet zien en sterven maar juist LEVENGEVEND! En daar kanik van meespreken na drie Indiareizen! Ik begrijp en heb hetzelf meermaals moeten uitleggen dat wij niet de "big Americans" zijn, maar wel doodgewone mensen die gespaard hebben om naar India te kunnen afreizen en daar liefst nog iets te kunnen achterlaten al moet de ene hand niet weten wat de andere geeft. Trouwens, wie met echt Indische mensen te maken krijgt wordt verscheurd aan de enen kant, en hierbij denk ik aan de vrouw die haar kind prompt wilde afstaan om het mee te geven naar België, gewoon bij een eerste contact en aan de andere kant het niet willen aanvaarden van "ons geld" omdat ook die mensen een zekere fierheid over zich hebben.. Zo heb ik tijdens de ganse duur van mijn laatste Indiareis een groot bedrag met me meegedragen totdat ik het pas op de luchthaven aan de begunstigden kon geven juist voor we terug afscheid namen, want dat geld wilde men ergens niet al kon men het natuurlijk zeer goed gebruiken. Maar wij denken zo hen gelukkig te hebben gemaakt, maar neen de kern van alle ontmoetingen was het diepmenselijke, de interactie van mensen die je van de ene kant naar de andere brengen om zich zo voor te stellen aan weer andere vrienden, onvoorbereid op mijn komst maar gastvij dat er geen woorden voor zijn al moest ik daarvoor soms honderden km verder mee reizen ... Ja, natuurlijk kom je de bedelaars tegen, maar daar zitten net zoals te Brussel ook beroeps tussen ... De Indiusche bevolking jaagt trouwens ook deze mensen weg wanneer het om "toerisctische" bedelaars gaat ... Best, eigenlijk ben ik nu al bezig met een reisverhaal te vertellen alhoewel ik alleen maar wilde reageren op die personen die vinden dat India niets anders is dan stank en bedelaars. Mogen wij ons dan maar gelukkig prijzen - in de positieve zin van het woord - dat wij ten minste KUNNEN reizen naar India en andere verre landen om misschien een beetje Indiër met de Indiër te worden. Want ik moet niet ver om me heen kijken om te zien wat hier getuigt van intense vriendschappen die zo maar geboren worden, om te zien wat sommigen me hebben meegegeven, zelfs "VAN HET WEINIGE DAT ZE MAAR HEBBEN"! Ik raad een Indiareis ten zeerste aan, zij het in Varanasi aan de Ganges of in het wondermooie natuurgebied van Kerala ... Je zult er MENSEN ontmoeten, in allerlei kleuren en de geuren zullen nog lang in je kleren hangen maar vooral in je ziel en in je hart. Wie daar meer wil van horen, mail me maar gerust!
Maar eigenlijk wilde ik iets neerschrijven over andere dingen, de tijd tussen september en nu. Of misschien gewoon een paar dingen meedelen omdat ik er zelf deugd heb aan beleefd zoals een goed boek. Ja, de laatste tijd ben ik een flinke lezer geworden en vandaar misschien ook niet zoveel tijd meer voor een blog. HET JAAR VAN DE MAN als titel deze keer is dan ook de recentste roman die ik u wil aanbevelen. Een roman geshreven door Yves Petry, een meeslepend verhaal waar ik weinige tips kan oplichten omdat het zal verrasen,zeker op pg 130. Een andere aanrader is van Tommy Wieringa met alles titel ALLES OVER TRISTAN, een roman om in één ruk uit te lezen , terwijl je koffie al lang koud geworden is en je pas op laatste bladzijde een zucht laat, een zucht van verlichting? Ondertussen kan ik niet anders dan mijn blik gericht op een foto van een klasvriendin in stilte te mijmeren hoe kort en vluchtig het leven kan zijn. Enkele weken geleden waren met een groepje mensen van het lager onderwijs samengekomen om het organiseren van een reünie, alsof we elkaar nog maar pas gisteren hadden gezien. Tijdens de voorbereiding bleek Francine eigenlijk al een hele tijd te leven onder pijnstillers en ze uitte dan ook de wens zo vlug mogelijk een rugoperatie te mogen ondergaan, en dit voor een derde maal. Zo een drietal weken voor het eigenlijke feest waarvoor Francine nog de uitnodigingen heeft geschreven werd ik opgebeld door een medeorganisator. Meteen dacht ik aan annulatie van het feest, maar toen vernam ik het haast ongelooflijke nieuws."Francine is deze namiddag om 16.00 u overleden" .... Eén dag na operatie, nog even man en zoon gezien en dan in coma gegaan en bijna onmiddellijk overleden. We waren niet close met elkaar en zagen elkaar ook weinig of nooit, maar het feit dat we zelfs na 10 jaar nog eens samen aan tafel zaten, dat we samen lachend aan de voorbereiding bezig waren heeft mezelf en ons allen ten zeerste aangegrepen. Dan weet je dat er banden zijn, hoe los of vast ook die ergens blijvend zijn, en nu zeker na de dood. Het feest is doorgegaan, in mineur want alles was geregeld en hoe graag zou ze erbij geweest zijn! Ik noem haar hier met naam en dankbaarheid. Dank u FRANCINE! Ik zal als overgang misschien de gedachtenistekst nog eens meegeven.
Eigenlijk is dit de samenvatting van de afgelopen
dag en dus eigenlijk tijd om blog bij te werken was het niet dat ik
precies door het lezen van schrijfsels van een derde me gaan inspireren
om precies nu doorheen de regen te stappen als remedie in kwade dagen,
remedie aan de hand gedaan van een man die precies zijn blog gebruikt
om adviezen door te geven, opgedaan in zijn werksituatie.
Wat een inleiding om te zeggen dat de regen me goed gedaan heeft, me
zelfs uitgenodigd letterlijk buiten te komen en alles omdat ergens een
onbekende wat neerpende voor een andere onbekende maar waar ik me
precies helemaal in herkende. En wanneer het dan goed is dat er nu
gemakkelijker kan gereageerd worden via mail, dan zeg ik u graag dat ik
reeds vandaag telefonisch contact heb opgenomen met die onbekende.
Mocht ik nu maar zijn blog terug vinden maar zijn stukje ging in elk geval over "de kleermaker".
Ja wat een simpel schrijfsel kan teweegbrengen wanneer het op het goede
moment bij de juiste persoon en in de juiste omstandigheden
terechtkomt, een bron van leven!
Ook al regende het vandaag lekker verder, die regen kreeg een andere
betekenis en zelfs de verjaardag van mijn zus heeft er voor mij geen
dumper op gezet.
Anders moet ik nu wel dringend deze blog wijzigen want de grootte van
de foto's lijkt me nu ineens te groot en ik zal hier dan maar voorlopig
afronden. Ik beloof je de man nog te vinden die zo een mooie
levenswijsheid heeft nagelaten om jullie te laten in zijn blog.
en o ja, de blog werkt nog of toch met één onderbreking terug; de muis
deed het niet meer zeker of zal het toch het handvat zijn? maar nog
eens proberen of ik nu nog een foto kan toevoegen ....
ja, en deze foto speciaal
geplaatst voor een goede blogvriend; wie nog meer van dit fraais wil
vraagt het maar want ook dat is schoonheid delen zonder te willen
vervallen in platvloerse!
ja, na een ruime verlofperode was het even wennen hoe ik de draad kon opnemen, vooral wat de practische kant betreft.
en zo stukje met beetje een paar probeersels geplaatst, verwijderd en
aangevuld en nu wellicht terug klaar voor een echt nieuw begin zoals
aan het begin van elk WERKJAAR ... ja, dat word zal er nooit meer uit
te slaan zijn zeker, al heb ik nog in ernstige werken (daar heb je dat
woord terug) nog gelezen dat het dringend tijd wordt dat we met zijn
allen het woord MOETEN "moeten" schrappen in ons leven. Het
leven zou inderdaad aangenamer zijn wanneer we het woord "moeten"
vervangen door mogen en kunnen en willen. En inderdaad, dat klopt dan
nopg ook maar hoe vlug vervallen we niet in dat moeten, zels nnu nog
MOET ik nog deze blog deftig afwerken al heb ik mezelf voorgenomen dat
ik elke dag een moment aan dit blog MAG werken, uitzien naar ....en zo
werd dit moment van de draad weer opnemen een weer een beetje
levengevend.
Dus zal ik maar met julle weer het werkjaar aanvatten zeker, want zelfs
hier verwachten nog enkelen naar mijn schrijfsels ... en voor degenen
die nog reacties verwachten uit India; wel die komen nog.
weer al een tijd geleden en straks weer even verdwijnen want India, (ja weer eens India) is in the house.
Op een onchristelijk uur gewekt worden door een Indische vriend met de simpele boodschap "I am in Germany; I come to your place" .... en ik die dacht dat deze student ergens aan het doctoreren was in Jerusalem. Maar ondertussen weet ik beter. Joe heeft al lang Jerusalem verlaten, heeft Rome gezien bij pauselijke begrafenis en inauguratie en daartussenin even naar Malta. En dit alles wordt bekostigd door de faculteiten godgeleerdheid in India; voor de andere reizen is hij op zichzelf aangewezen al weet ik ondertussen wel dat er links en rechts (vooral) Duitse "benefactors" zijn die de buitenlandse reizen bekostigen. Ik zou ook wel eens zo een reis willen cadeau krijgen en wie weet wat hij me straks vraagt wanneer hij naar Parijs vertrekt om "zijn" zusters te gaan bezoeken, allemaal "dochters" van zijn parochie ergens in Salem, Tamil Nadu, dat zo vaak in het nieuws was door de Tsunami.
Hebben ze dan geen taak daar te blijven en mee te zorgen voor daklozen en wezen?! Maar het antwoord blijft steevast dat hier (in Europa) maar best zeer goede professoren worden opgeleid voor de ontelbare seminariestudenten te vormen. Ja, raar maar waar een numerus clausus wordt hier en daar ingevoerd omwille van het teveel aan kandidaat-priesters in India. Wie meer wil weten mag me altijd schrijven. india blijft boeien! Tot later.
eindelijk al te lang geleden dat ik hier nog een berichtje achterliet, maar het mag ook geen dwang zijn. De voorbije meimaand mocht wel meer inspiratie gegeven hebben tot wat schrijfsels, maar dan was het eens bloedheet en even later was het weer te koud of moest ik pc uitschakelen wegens aanhoudend onweer. En dan tussen twee vlagen door dan maar zien wat gras af te rijden of het onkruid wieden dat zich ineens rijkelijk had gezaaid. En waar zijn de bloemen van het voorjaar gebleven? En waren ze daar dan toch werden ze met één windurk neergehaald; zie ze liggen, de mooie ontplooiende blauwe Iris ... als een geknakt riet. Maar een geknakt riet mag je niet breken, dan maar hopen dat de Iris nog tot bloei kan komen ... denkende aan zovele mensen die als een geknakt riet door moeten gaan, hetzij door hun werkomgeving of in hun relatie. Velen geven nog om dat geknakte riet, de geknakte Iris, de aftgerukte Geranium, maar helaas wordt het riet achtellos getrapt, soms niet eens weggeworpen! Ja, dat is de wereld waarin wij leven! En toch ... dan denk ik terug aan de Indische vriend waarover ik eerder iets achterliet. De mens die het in het Westen nooit heeft gezien kan niet begrijpen dat in het eigen gezin, binnen de eigen familie mensen worden gekraakt. .... In ons landje gaat het over postjes, in de politiek zeker, maar in het werk nog meer, en helaas helaas in onze kerken, ja met kleine K waar men probeert via cursussen Theologische Academie en Christelijk Vormingswerk mensen warm te maken voor de nieuwe evangelisatie ... allemaal mooi tot je ook daar moet vaststellen als toevallige toehoorder hoe de postjes binnen de lekenkerk worden verdeeld, herverdeeld ... omwille van de wedde. Och arme! Zalig zij ... Ja, beste deze regels zijn in een notedop wat me overkwam de afgelopen dagen ... dus maar beter even weg van de pc en terug naar boeiene romans.
WISH I COULD REMEMBER THE FIRST DAY FIRST HOUR, FIRST MOMENT OF YOUR MEETING ME IF BRIGHT OR DIM THE SEASON IT MIGHTT BE SUMMER OR WINTER FOR AUGHT I CAN SAY SO UNRECORDED DID IT SLIP AWAY SO BLIND WAS I TO SEE AND TO FORESEE SO DULL TO MARK THE BUDDING OF MY TREE THAT WOULD NOT BLOSSOM YET FOR MANY A MAY
IF ONLY I COULD RECOLLECT IT! SUCH A DAY OF DAYS! I LET IT COME AND GO AS TRACELESS AS A THAW OF BYGONE SNOW IT SEEMED TO MEAN SO LITTLE, MEANT SO MUCH! (surely after all those years, brother!) IF ONLY NOW I COULD RECALL THAT TOUCH FIRST TOUCH OF HAND IN HAND!
DID ONE BUT KNOW!
dat was de afscheidsgroet van een Indische student, 7 jaar later klinkt het als hernieuwd nu Sangeet straks tot diaken wordt gewijd in Kerala.
de computer heeft het weer eens gedaan ... of hoe een tekst verloren gegaan is nu ik zoveel met zovelen te delen had .... Ik zal het dus nog maar eens proberen op te rakelen, de vruchten van de Geest .... Er was Palmire en Eddy en Lydie en Geert en Jan, mensen van gisteren en mensen van jaren terug, zo opeens allemaal als door de Geest gedreven om terug contacten te legen en dan nog wederzijds ... Bezinnend wandelend in de tuinen van het Rosarium te Dadizele word ik aangesproken door een dame die me 35 jaar, ja u leest het goed!, geleden me bediende in haar kruidenierszaak na vele jaren buurtwinkelen .... toen het leven nog heel gewoon was.
Onmogelijk haast dat in al die tijd ik toch blijkbaar ergens gevolgd werd, verhalen van vroeger, hoe het nu gaat op het werk en met mijn zus en broer en ja met die kleine "een achterkomeertje" zeker.. en hoe mooi het jublileumfeesst was geweest ... ja, een fijne ontmoeting na zoveel jaren ook al was ik toen nog een kind .... maar blijkbaar wist ze meer van me af dan ik kon vermoeden ...
Want de kerk, menere, het is dat niet meer hé; alleen in Dadizele zitten de kerken nog vol ... ben je nog altijd lector? Ik dacht even na en dan stelde ik vast dat ik zelf gevolgd was op mijn recente parochie waar zij het dorp voor de stad ahdden gewisseld.
Ja, de kerken .... en op zondag geen mis meer kunnen bijwonen wegens "gesloten" ... een frisse wind drijft ons uit elkaar, maar diezelfde wind waait een neef toe die ik eveneens al jaren niet meer heb gezien .... Sinksen zeker?
Na meer dan een jaar heb ik ook Lydie terug ontmoet via telefoon, de vrouw die vriendin werd waneer ik haar leerde kennen als ms-patiënte, maar vooral als optimistischce Lourdesbedevaartster en dan nog uit het bisdom Gent ... Geloven, goed en wel maar toch veel moeilijke momenten, maar de telefoon heeft weer geholpen en de Geest heeft zijn werk gedaan want het ggesprek eindigt met een gulle lach, juist op het goede moment ...
Wanneer ik meteen denk aan Jan die blijkbaar wegens te lange stilte niet meer durft op te bellen of zelfs een mailtje te sturen, valt er een vakantiekaart in de bus, ook Geesteswerk?!
En omwille van dezelfde bedeesdheid laat Geert precies op Pinksteren toch weer eens iets van zich horen; kan toch allemaal geen toeval zijn .... Mensen werden ooit geïnspireerd en blijven daarvan in stilte blijkbaar van getuigen in heel doodgewone dingen.
Beetje serieus? Misschien maar iets herschrijven is nooit hetzelfde en met de muziek en de stem van Lutgart Simoens was deze blog ook anders geweest, maar hoevelen zijn door haar geestdrift deze keer willen wakker blijven tot middernacht. Eenvoud hebben we nodig blijkt weer eens.
En vrienden, van alle leeftijden, van "alle slag" om ze nu maar eens te noemen, maar Pinkstermensen om maar in deze tijd te blijven want inderdaad zijn ze deze dagen aangewaaid bij een te frisse lentewind.
het is dus weer eens laat geworden om aan mijn blog verder te werken, niet zozeer dat ik er geen inspiratie voor vond dan eerder de vele mooie teksten die ik er vandaag vond. ik wil nu al een paar mensen danken die gereageerd hebben, wat toch uiteindelijk de bedoeling was bij het opstarten van dit medium. maar eens onderweg zal ik wel proberen wat meer over mezelf te vertellen ook al blijkt dit niet nodig wanneer soms één foto voldoende is om uitvoerig in te gaan op zo een hint, onbewust of vriendelijk gevraagd. of ik aan het filosoferen ga, wel dat kan misschien nu wel bij dit late uur, en toch denkend aan deze en gene waarvoor ik nu schrijf.
en dan komt ineens deze gedachte naar boven
'is goed in 't eigen hart te kijken nog even voor het slapen gaan of ik van dageraad tot avond geen enkel hart heb zeer gedaan
geloof en leven, deze titel bedacht bij de wisselvalligheden van elke dag, leven tussen "engel" en "duivel", dit n.a.v. enkele mails die ik kreeg, de ene heel ernstig met serieuse boodschap, de andere dan weer "ondeugend".
maar het valt me toch op dat mensen hun oprechte gevoelens en hun mening graag kwijt willen via een mail, en nog liever via een pps-voorstelling waar de waarden als liefde en vriendschap, geloof in de ander, bemoediging, heel sterk naar boven komen.
is dit zich verbergen achter een vorm van anonimiteit of precies het goede en mooie met elkaar willen delen en er ook ergens voluit achterstaan?!
of is het zich juist niet langer durven voordoen als gelovig en zoekend getuige te zijn van onze diepere wortels in deze meer en meer oppervlakkige wereld? het internet kan dan ook bron zijn van engel en duivel om ze nogmaals zo te noemen, al lonken de vele sites naar oppervlakkigheid , naar ont-waarding waar we dagelijks aan bloot gesteld worden.
zelfs op een blog is het haast 'verboden', 'gevaarlijk' de echte waarden die ons zo dierbaar zijn te delen, want wie zal ons nog begrijpen? ja, er is nog ergens een "big brother" die toeziet wat we schrijven en delen; mogen we wel vrijuit zijn met onszelf en anderen wanneer het om geloof en liefde gaat, om het echte leven of lezen we liever de erder pikante en ondeugende mails? ja, vele vragen komen naar boven wanneer je voor jezelf je van dit medium bedient, haast een meditatief moment, inkeer zoals het werd genoemd. en alles is dan ook zo vluchtig, want eens deze blog afgesloten krijg ik straks wellicht een volgende mail binnen met juist tegenovergestelde berichten die ik hier juist heb gepost ... de engel .... en de duivel.
Een moeder kun je nooit missen, zij is de spil van 't gezin. Ze troost, beschermt en vertroetelt, ze is het eind en 't begin. Wanneer je amper kunt spreken, kan zij je duid'lijk verstaan en ben je de weg verloren, wijst zij wel hoe je moet gaan.
Een moeder kan nimmer rusten, moe zijn komt niet bij haar voor. Zelfs als ze op is van zorgen, loopt ze nog welgemoed door en als een ziekbed haar kluistert, dan voel je pas wat ze deed: haar kind'ren liefdevol bijstaan en steunen bij al hun leed.
Moeder, je bent echt onmisbaar! Wij allen staan om jou heen, de groten en ook de kleinen laten jou echt niet alleen! Zoals jij ons hebt gedragen, dragen wij jou door de nacht. De strijd die jij hebt te strijden, wordt door ons samen volbracht!
goeie vrienden van vroeger, mensen van gisteren, toevallige voorbijganger,
dit is een eerste welkom op voor mij een nieuw medium, en dus even afwachten wat het brengt ... in elk geval een brug zo nu af en toe van mij naar u en hopenlijk wederzijds!
Doe al het goede dat je kunt met de middelen de je hebt op de manier die je gewoon bent op de plaats waar je staat in de tijd die je gegeven is voor de mensen die je kent zolang het mogelijk is.
Geef mij uw goddelijke goedheid. Maagd vol van genade, Vrouwe van de glimlach, Herstel in mij de goddelijke goedheid, Leer mij te genezen wie ik heb verwond, Dat mijn lippen mogen overtromen van tederheid, Vol woorden van liefde die vrede brengen.
IK GA VOOR VERDRAAGZAAMHEID!
Dit kaarsje kreeg ik uit dank, maar er werd me gevraagd het te laten branden voor elkaar. Op mijn beurt geef ik dit licht door aan anderen, uit dank; als teken van hoop misschien, maar vooral als bevestiging, of nog meer als aanmoediging voor mensen die het nu echt nodig hebben. IK WIL ER ZIIJN VOOR U!
Als ik in India ben, is dat een groot wonder, dan wil ik er zoveel mogelijk zien.
Ik ben zo verliefd op dit land, deze nieuwe wereld, waarin ik geleidelijk een ander mens wordt.
India is zo'n boeiend land, een fascinerend land van paleizen en tempels van goden en godinnen, van Hindu's, Siksen enz….. , van kasten en paria's.
India is een land waar alles anders is als bij ons, India maakt een ander mens van u.
Wie India heeft bezocht, zal nooit meer zijn zoals voorheen was.
U leert relativeren, U gaat inzien dat er nog en andere kant aan het menszijn zit, dan die welke u hier in de luxueuze,. gehaaste, westerse wereld leerde kennen
U zult het begrip 'Tijd' anders gaan interpreteren.
Tijd bestaat immers niet in India.
Het is de gehaaste mens die de tijd heeft gemaakt .
En in India hebben de mensen geen haast.
Wie door de gids van het reisbureau van het ene monument naar het andere wordt gejaagd, zal uiteraard weinig van India leren kennen en begrijpen.
India behoort u in alle rust te leren kennen,
Doe het rustig aan, de eerste dagen niet alleen om aan het klimaat te wennen, maar veeleer om te herstellen van de cultuurschok, die u bij een eerste kennismaking met India onherroepelijk oploopt.
Ontvlucht de schok niet.
Ga hem tegemoet en verwerk hem.
Dan zult u inzien dat niet al het negatieve negatief is, dan zult u leren begrijpen waarom de armoede, die wellicht helemaal geen armoede is bestaat en waarom het verschijnsel bestaat zoals het bestaat .
Dan zult u van uw vooroordelen over India gaan houden .
U zult ernaar verlangen en gaan behoren tot de grote schare mensen die iedere kans aangrijpt om weer te kunnen genieten van de mooiste en ontroerendste ervaringen die zij in hun leven deelachtig zijn geworden: de ervaringen die India hen heeft geboden en weer zal bieden.