"Muzenissen".be
koken en schrijven met "Minne"
Inhoud blog
  • Op bezoek.....;
  • uitvaart 03-01-09
  • Terug van weggeweest
  • Nationale feestdag
  • eventjes maar
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    03-05-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.week-end gedoe!
    Gegroet! Ik had het zo druk de dagen voor het lang week-end, iedereen trok ergens naartoe, ik bleef "gezellig thuis" en  ik had mijn P.C. niet onder de vingers gehad, zodat mijn mailbox overliep. Een ramp!! enfin ik overleef het wel.

    Het is weldra "Moederdag" en dan wordt ik door heel mijn gezin in de bloemen gezet. Voor mij is er nog altijd de schaduw van het verlies van mijn moeder, rond deze tijd is het 30 jaar geleden maar nog zo levendig die laatste momenten. Ik schreef toen het volgende :


      Afscheid van mijn "Ma"
       ___________________ 


    Toen je sterven ging, nam ik je in mijn armen
    en poogde zö je te onttrekken aan de dood.
    Ik wou, jouw reeds kille lichaam nog verwarmen,
    maar die andere kracht was veel te groot.

    In die laatste blik in je reeds uitgedoofde ogen
    zag ik in een flits mijn hele leven stromen.
    Ik zag héél veel liefde, maar ook een traan.
    dat was toen ikje, zonder het te willen, pijn had gedaan.

    Jij kon jouw leven niet langer vasthouden,
    Ik kon de dood niet langer tegenhouden.
    Ze nam je mee, weg van mij, voor altijd.
    Ze nam je mee naar de eeuwigheid!

                                                                        Fran.
                                                             uit "Sterven met Minne".


    "Moeders sterven, maar gaan niet dood"
    "Moeders leven in hun kinderen voort"
    "Zij gaan rusten bij de Heer"

    Als dit waar is waarom ......doet dan het afscheid zo'n zeer.?

                                                                                         Fran.

     

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    03-05-2008, 11:32 geschreven door Fran.
    Reacties (1)
    01-05-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.3 maal feest
    Gegroet!  Een zalige Hoogdag! Een fijn 1 mei feest en een aangenaam "Rerum Novarum" !!
    Vroeger zei men dat God een socialist was omdat het meestal zonnig weer is( ) op 1 mei.Op Rerum Novarum dat samenvalt met Ons Heer Hemelvaart durfde het nog als een regenen. Vandaag vielen zéér uitzonderlijk deze feesten op één en dezelfde dag.
    Wel het heeft vandaag geregend, gewaaid, het was soms koud en als de zon er doorkwam was het warm!!!!!   God is werkelijk een heer in het verdelen van het weer!

    Het is ook de eerste dag van de meimaand. In Geraardsbergen, mijn geboortestad, is een bedevaartsoord op de beroemde Oudenberg. Het ganse jaar door komt er bezoek bij Maria, maar in de Meimaand is het er een begankenis van jewelste. De steile muur is niet alleen voor renners steil ook voor voetgangers vraagt het inspanning, maar de wandeling loont de moeite!!

    Ik schreef er een mijmering over:

                   Het is net of er op de weg naar de kapel van de Oudenberg
                              geen helling,geen trappen en geen drempels zijn.                                                     
    Naar onze grote kerken zijn die er wel!

    Ik kom naar hier, gewoon, zoals ik vroeger naar mijn "thuis" ging.
    Soms heb ik niets te vragen, maar altijd is er iets waarvoor ik wil danken.
    Ik krijg ook zoveel waavoor ik niet moest bidden.



    Dikwijls luister ik hier naar de stilte. Het is hier ontzettend rustig en  mooi op onze "berg".
    Ik ben steeds weer verbaasd wat het landschap te vertellen heeft.

    En dan , zoals vaak, sluit ik mijn ogen om dit alles in mij op te nemen, op te bergen.
    dan ruik, voel en smaak ik de stilte
    zoal God die geschapen heeft.

                                                                     Nog een fijne avond en een goede nacht!
                                                                                           Fran.






    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    01-05-2008, 19:11 geschreven door Fran.
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Wartaal

    -------------- 

    Netjes opgevouwen, in de plooi,

    liggen mijn herinneringen,

    in het dagboek van mijn brein,

    bij mijn mijmeringen.

    Na een onweer in mijn hoofd,

    “Brainstorm” noemt men dat,

    liggen al die dingen overhoop ,

    net zoals nu zo wat.

    Ik ga dan al die dingen heel reëel aanzien.

    Dan heb ik nood aan schrijven

    en ontstaat er een verhaal misschien.

    Maar dan is er ook de kans dat ik surrealistisch word

    en dat, hetgeen daaruit stamt

    alleen door “Fran.” begrepen wordt.

    ------------------- 

                                             Fran.

                                           Uit   “Minnestrelend
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    01-05-2008, 13:21 geschreven door Fran.
    Reacties (1)
    25-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uienconfituur
    Gegroet! Vooraleer aan de slag te gaan met het echte werk van confituur maken alvast een receptje dat het hele jaar door, van past komt bij vele soorten vlees, gevogelte en wild.

    Uienconfituur.
    ___________ 

    Van een vriend en keukenpiet
    kreeg ik dit recept van uienconfituur.
    De exacte uitvoering was wel ontzettend duur
    want er kwam "Château Petrus" aan te pas.
    Maar ik weet wel dat dit als grap bedoeld was!!
    Want "Petrus" is zelfs te duur om te drinken,
    laat staan om er doodgewone uien in te verdrinken.
    .

    Je hoort over "Château Petrus" veel vertellen en er nog meer over snoeven, maar.....
    Bij mijn vriend de keukenpiet heb ik hem toch al een paar keer mogen proeven.

    Je maakt dus 1kgr. ajuin schoon en klein.
    Laat hem smoren in een soeplepel boter
    en dit keer niet krenterig zijn.
    Als de uien bijna gaar zijn, voeg je120gr. suiker bij en 2spls. wijnazijn.

    En nu komt het: een 1/4 fles rode wijn
    laat het een Pomerol, een St. Emilion, of een andere Bordeaux zijn
    Je voegt hem bij in verschillende fasen,
    Nu 2spls. grenadine en die kleur brengt je zeker in extase,
    zo, dat je ijlings om wat "Minne" snelt

    al stond dàt in het recept van de keukenpiet niet vermeld !



                                                                                       Fran.
                                                                         Uit "Koken met Minne 2"
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    25-04-2008, 12:06 geschreven door Fran.
    Reacties (1)
    24-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.tentoonstelling
    Gegroet! Ik was dinsdag in Brussel en bezocht in het Museum voor het Kostuum en de Kant, in de violetstraat 12, de tentoonstelling " VAN NEW LOOK TOT EXPO 58 " .
     Echt de moeite waard  vooral voor mensen, zoals ik, die toen "Sweet seventeen" of twintigers waren.
    Je krijgt er een overzicht van de mode uit de jaren 50 . Sommige tentoongestelde stukken zijn in bruikleen gegeven , maar de meeste stukken zijn eigendom van het museum dat opgericht is in 1977.
    Het zijn creaties van beroemde couturiers, maar ook dameskleding en accessoires van Belgische modehuizen.
    Avondjaponnen, trouwjurken,mantels en mantelpakjes ( de "tailleurs" die toen zô in de mode waren)
    en vooral de "Cocktail " kleedjes ( wat is het spijtig dat die uit het modebeeld verdwenen zijn!)
    Hoeden , schoenen, handtassen sjaals   en nog veel meer!
    Er is ook een film  waarin mode-shows getoond worden uit Amerika, Parijs, Londen. Wat een elegance hadden die "mannequins" (ze liepen op de "catwalk" zonder hun benen in een spiraal te draaien).
    De nostalgie stak de kop op en ik heb mijn fotoalbum " uit de tijd van toen " doorbladert  en er kwamen heel wat mooie herinneringen naar voor!  Zo heb ik tweemaal genoten van de" New look en de expo 58" dit keer in mijn eigen museum.!!!!

                                                                                   Groetjes van Fran.
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    24-04-2008, 23:02 geschreven door Fran.
    Reacties (0)
    21-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ludwina's Appeltaart
    Gegroet!  Een taartrecept dat niet te ingewikkeld is moet in ieder kookboek zitten:

    Als mijn dochter appeltaart bakt,
    zit ieder die dat weet, op wacht
    totdat ze zegt: "Vôila, ziedaar ze mag aangesneden worden, z' is klaar!"

    Ze gaf dit recept reeds aan "Jan en Alleman"
    zodat  je  "Ludwina's Appeltaart"  zowat overal proeven kan.
    Maar nergens smaakt ze als bij haar
    dat komt door de gezellige sfeer voorwaar.
    Behoor jij nu tot die mensen die het recept nog niet hebben maar het wel wensen,
    hier gaat het dan, mèt een tekening erbij.
    Dit is een geheugensteuntje, als je ouder wordt ben je daarmee blij.

    Schil de appels vlijm, vlijm scherp,
    ik zorg altijd dat ik de afval op de composthoop werp.

    Snij de appels in dobbelsteentjes als je van het goktype bent.
    Snij ze in kubusjes als je van het "rekenknobbel" -type bent.

    Doe in een stenen kom de bloem, de suiker en de melk.
    Voeg de appels bij en het is met fluwelen hand dat ik dat meng.
    Giet de pasta in een beboterde vorm.
    Zet in een verwarmde oven 180° is de norm.

    Als je nieuwsgierig bent: Kijk!   je ziet hoe alles kleurt.
    Pas dan komt de garnituur van de taart aan de beurt.
    De lepel boter en de lepel suiker die je spaarde,
    mag je mengen met het eigeel, voor je kunstwerk van onschatbare waarde!

    Nu moet de taart héél even onder de grill.
    omdat Ludwina dat voor hààr taart wil!

    Maar ook omdat het veel mooier oogt
    als je tot slot ook nog wat "Minne" strooit!



       6 lpls zelfr.bloem                      1  2  3  4  5  6 
       5 lplls suiker                               1  2  3  4  5
       4 lplls melk                                  1  2  3  4
       3 lpls boter                                      1  2  3  
       2 appels                                             1  2
        1 ei (geel)                                             1

                                                                                               Fran.
                                                                                      uit "Koken met Minne 2"


                                                                              
                                                            


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (1 Stemmen)
    21-04-2008, 21:39 geschreven door Fran.
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jong talent bekroond
    Gegroet! Gisteren werd Ewout De Geeter, 11jaar, (viool) laureaat van de wedstrijd waar ik een paar weken geleden over vertelde. Hij werd 3e met 85,4%  een hele prestatie, alwéér!!. De eerste laureaat haalde 88%. Aan allen :  hartelijke gelukwensen! Volhouden is de boodschap! Wij zullen zeker van
    hen nog horen!

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    21-04-2008, 21:02 geschreven door Fran.
    Reacties (1)
    18-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Soepvlees-lekkernij
    Gegroet! 
    .
    Soepvlees-lekkernij.
    _______________ 

    In een vorig recept beloofde ik te vertellen wat ik met het gekookte soepvlees deed.
    Was er nu geen vervolg geweest dan zat ik daarmee verveeld,
    want je beloften vervullen geest een goed gemoed
    en een gerust geweten doet goed!

    Ik maak het vlees, dat al eens heeft gediend voor de bouillon, heel, heel fijn
    in dat handige elektrische ding van mij.
    Ik voeg daarbij peterselie, bieslook, salie, ook een paar sjalotjes,
    alles fijn gemalen, daarvoor druk ik ook op een paar knopjes.
    Ik maak, dit keer zonder apparaat, een mayonaise,
    die door een flinke lepel mosterd de naam krijgt van Dijonaise.

    Als aperitiefhapje, of 's avonds op een broodje,
    in een tuinstoel met een glas Steenbrugge voor je.
    Geen oester, kaviaar of foie-gras die zo smaakt
    als je dit "second -hand" gerecht met Minne hebt klaargemaakt.

                                                                                 Fran.
                                                                  uit "Koken met Minne 2"









    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    18-04-2008, 19:52 geschreven door Fran.
    Reacties (0)
    17-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lezing:orgaan en weefseldonatie
    Gegroet! Gisteren volgde ik een lezing over orgaan- en weefseldonatie. Zeer leerrijk want het evolueert zo snel allemaal dat je rap achterstaat met de informatie die je leest in de krant.
    Het gebrek aan organen is momenteel de belangrijkste hinderpaal voor transplantaties. Er zijn immers onvoldoende donors om aan de behoefte te voldoen (alhoewel, in Belgë, iedere burger per definitie donor is, tenzij hij/zij bezwaar aantekent.)
    Er was ook een getransplanteerde die getuigenis gaf .
    Ook onder de toeschouwers zat een man met zijn echtgenote  en na de lezing en de getuigenis,  vertelde zij aan het publiek dat zij de eerste zelfhulpgroep oprichtte voor getransplanteerden en hun nabestaanden. Ze vertelde : " wij verloren één van onze dochters(20jaar)  in een verkeersongeluk.
    Had men mij toen gevraagd of wij haar lichaam wilden vrijgeven voor orgaandonatie, zou ik geweigerd hebben, mijn mooie meisje zomaar laten..... nee!
    Zes maanden later viel het verdict voor mijn man : een levertransplantatie of sterven.
    Hij moest uiteraard wachten tot een geschikte donor gevonden was. Kort: Hij kreeg een lever en genas!!! Dat is nu bijna 23 jaar geleden.!!!!!!!!!

    Om te eindigen vertelde ze nog dat ze op het kerkhof bij het graf van haar dochter telkens zegt:
    "Had ik toen maar  Ja  geantwoord dan was er nu misschien nog een stukje van haar dat voortleeft"

    Haar man stelt het nog altijd prima, zingt als Tenor in verschillende koren ,ook af en toe als solist.
     Hij legt regelmatig getuigenis af over zijn leven na de transplantatie. Hij was in 1985 pas de tweede levergetransplanteerde.

    Donor worden ook als "SENIOREN" is één van de mooiste gebaren van solidariteit.


                                                                Groetjes van Fran.

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    17-04-2008, 21:19 geschreven door Fran.
    Reacties (0)
    16-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tuinfeest
    Gegroet!Ik kom net thuis en onderweg kwam ik langs een baan die ik een 15 tal jaren geleden regelmatig nam. Nu is het uitzonderlijk dat ik daar nog voorbij kom.
    Deze weg inspireerde mij toen tot het volgende geschrijf:

    Van barbecue tot "Tuinfeest"
    ______________________ 

    Deze morgen stond de "Sleedoorn" in bloei.
    Zachte witte bloemen tussen 't stekelige groen.
    Dit wonderlijke gebeuren kondigt de Lente aan.
    Warme dagen komen met rasse schreden aan.
    Tijd dus om een tuinfeest te organisezen
    en van de eerste warme zonnestralen te profiteren.
    Heden ten dage noemt men dat een "Barbecue".
    Luister, ik vertel hoe ik het doe.

    Ik zet in mijn tuin een tentje op
    voor het geval het toch nog regenen mocht.
    Ik dek lange tafels of zet kris kras door elkaar
    ronde of vierkante kleine tafels klaar.
    Ik dek ze met fleurige napjes
    de kussentjes op de zitjes zijn van dezelfde lapjes
    Ik persoonlijk koos voor viooltjesmotief, blauw en geel,
    die staan ook als "border" in de tuin, enorm veel!!
    Twee schragen met een plank erop, bedekt tot op de grond,
    vormen het buffet ,rechthoekig, ovaal of rond.
    Daarop wordt al het nodige bestek gezet:
    borden, vorken, messen en servietten..


    Geef je kreeft dan moet je ook "vingerbadjes" zetten.
    De glazen zet ik op een dienblad neer.

    Van bij de aanvang zorgt muziek voor sfeer.
    Kareffen met water, flessen met wijn,
    moeten steeds op tafel voorradig zijn.

    Als hapje bij de Champagne of bij het zelfgemaakte aperitef
    geef ik scampi's (zelfs geroosterde bloedworst al alternatief!).
    Ondertussen ligt op het vuur de, vooraf gekookte,  kreeft
    die een tweede kruidige aroma geeft.

    om het gebruikte bestek op te vangen
    heb ik op diverse plaatsen mandjes hangen.

    Na dit voorgerecht dat iedereen wel lust
    is een assortiment vlees een must.
    Côte à l'os en dik gesneden kruidige  "Gebakken ham"
    en "Barbecue-worst", daar houden de kinderen van.
    Het vuur onder controle, goed geparfumeerd,
    daarop komt ook de schapenbout, die werd gemarineerd,
    in olijfolie, verse boter, tijm,laurier, salie en look.
    Ik bak de schapenbout even in de oven, maar rauw mag ook.

    Warme  "Flageolets", een slasausje met noten
    allerhande koude groenten, met vinaigrette overgoten.
    Ach ja! Aardappelen in de schil of " en chemise"
    zelfs verpakt in zilverfolie is dit nu echt geen surprise

    Dat kan niet gezegd worden van het dessert
    dat door één van de gasten aangeboden werd.

    Mijn gasten genieten van spijs en drank dat zie je zo
    en van het vleugje Minne dat over alles zweeft, sowieso.

    Volledigheidshalve moet ik bekennen,
    en mischien kan U dit troosten:
    noch ik noch mijn man kunnen "roost'ren!!
    Maar wij hebben wel een vriend die dat uitstekend doet
    "César, doe dat maar voort, gij doet dat goed!"
     
                                                                        Fran.
                                                      Uit "Koken met Minne 1 "
                                                                        1994
    't Is met een traan in het oog dat ik dit afsluit niet zonder U te zeggen dat onze vriend César reeds een aantal jaren overleden is. Het aantal tuinfeesten is bij ons fel verminderd sedertdien  vooral omdat wij hem zo missen.
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    16-04-2008, 18:06 geschreven door Fran.
    Reacties (0)
    15-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Proficiat!
    Gegroet! Ik kom pas thuis van de koorrepetitie maar wil toch nog even een berichtje sturen:


    Ik kreeg de uitslag van de muziekwedstrijd waar enkele jonge mensen, uit de Geraardsbergse muziekacademie, aan deelnamen. 

      Riete De Taye, 10jaar , piano.Grote Onderscheiding 83%.

    Bernard Vander Meersch, 11jaar,piano. Grote Onderscheiding 85%.

    Jenna Vergeynst , 16jaar, viool. Onderscheiding 78%

    Ewout De Geeter, jaar, viool. Grootste Onderscheiding 90%;

    Een dikke proficiat aan deze getalenteerde jonge mensen !!!!!!!

    Ik hou U op de hoogte volgende week zit Ewout nog in een finale in een andere wedstrijd.

                                                                                              Groetjes van Fran.



    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    15-04-2008, 23:35 geschreven door Fran.
    Reacties (0)
    Archief per week
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 21/07-27/07 2008
  • 14/07-20/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 16/06-22/06 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 02/06-08/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 25/02-02/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!