Gegroet! Toen ik deze week het middagmaal klaar"kookte", dacht ik er aan om het recept aan jullie te bezorgen.
Konijn op ouderwetse wijze. ------------------------------
Mijn schoonma zei: " 'k wil geen konijn of 't moet van eigen bodem zijn!" Daarom at ze er met ons maar zelden mee je koopt nu eenmaal geen met pédigree! Haal het bij de slager of bij de poelier, als het jong is telt dat voor geen zier.
Nadat je ieder stukje vlees, gebruind en wel, naar zachter vuur verwees, begin je in een kom met dikke bodem,de ajuin te bruinen, voor je hem't gezelschap geeft van al wat volgt: het vlees,peper tijm,laurier, en.... een grote fles Trapiistenbier. Leg het vlees in de kom, Laat nu alles rustig staan. Onderwijl kan jij naar de kapper gaan.
Loop bij het huiswaarts gaan even bij de bloemenwinkel aan. Koop kleine roze anjers voor morgen die zullen , met wijnrode servietten, voor een warme gloed op tafel zorgen.
Verzorg je tafel weer tip-top sta daarvoor maar eens wat vroeger^op! Onder het tafelkleed dat je zelf haakte, leg je een voering die je ook zelf maakte. Neem deze in de kleur van de wijn die al op de tafel in een karaf moet zijn.
Terug nu naar 't gemarineerd konijn,dat na een nachtje goed doordrenkt zal zijn. Laat een uur of twee zacht (heel zacht) stoven om dit geduld zal men je later loven!
Vlees uit de kom en warm houden! afdekken! zo blijft de geur behouden. Doe bij de saus: koffie, bouillon en confituur, chocolade, hard en zwart, geeft aan de saus een smaak apart.
Ziezo alles is klaar! Nog even indikken nietwaar?
Ga nu aan tafel snel serveren en ga zelf ook degusteren. Vraag manlief dat hij de wijn ingiet en ... vergeet het vleugje "Minne " niet.
Fran. Benodigdheden: 1 konijn in stukken,boter,peper,tijm laurier,uien, azijn, perselie, 1 fles Trappistenbier 1slp bruine suiker,1spl confituur,1 tas bouillon, 1slp mosterd,1tas zwarte koffie,1/4 reep zwarte chocolade, (enkele gedroogde pruimen). serveren met gekookte aardappelen. Appelmoes
Wijn: Fleurie
|